فهرست مطالب

مدیریت توسعه و تحول - پیاپی 48 (بهار 1401)

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 48 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابریشم رشیدزاده دوان، محمد عطایی*، مهدی الوانی، ناصر حمیدی صفحات 1-12

    هدف پژوهش حاضر شناسایی تعاملات اثربخش مربیگری سازمانی در بستر های چهارگانه اجتماعی-فرهنگی، سازمانی، شغلی و فردی و با تاکید بر رویکردهای سه گانه پیشنگر، یادگیری و حل بحران است. نوع این پژوهش بنیادی و از بعد هدف اکتشافی است. روش پژوهش، توصیفی(غیر آزمایشی) می باشد. جامعه آماری پژوهش کارشناسان سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران است و نمونه در دسترس و مورد مطالعه پژوهشگر کارشناسان سازمان تربیت بدنی استان بوشهر با حجم نمونه 53 نفر است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته با استفاده از طیف پنج گانه لیکرت است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تعاملات اثربخش مربیگری کدامند و میزان اثربخشی آن ها در هر یک از بستر ها و رویکردهای پژوهش چقدر است. نهایتا الگوی مربیگری تعاملی ارایه شده است که برخلاف سایر الگوها، مربیگری اثربخش را تعاملی بین مربی و یادگیرنده می داند و آن را در بسترها و با رویکردهای متفاوت مطالعه می کند.

    کلیدواژگان: مربیگری سازمانی، تعامل، یادگیری
  • سید مازیار علوی، مرتضی موسی خانی*، غلامحسین حسینی نیا، سید حسین حسینی صفحات 13-24

    شهرداری ها از جمله سازمان هایی هستند که نقش مهمی در توسعه شهرها و گسترش عرصه های مدنی دارند. امروزه یکی از مسایل مهم شهرداری ها ایجاد منابع پایدار درآمدی و تامین هزینه خدمات شهری است. همچنین یکی از بزرگترین معضلات شهرداری، کاهش سهم نسبی درآمدهای پایدار می باشد که باعث کاهش قدرت برنامه‎ریزی بلندمدت و پایدار این نهاد شهری خواهد شد. در این پژوهش، به عنوان یک پژوهش کاربردی، پویایی‎های درآمدهای شهرداری‎ها، اعم از پایدار و ناپایدار با استفاده از روش پویایی شناسی سیستم‎ها مورد بررسی قرار گرفته است. استفاده از روش پویایی شناسی سیستم‎ها، امکان بررسی ارتباطات علی و معلولی تاثیرگذار بر مساله مورد بررسی را فراهم آورده و با مدل کردن شرایط حاکم بر شهرداری‏ها، ارایه راهکارهایی برای بهبود شرایط فعلی را ممکن نموده است. نتایج شبیه سازی بر روی یکی از مناطق شهرداری تهران نشان می دهد که با ادامه وضع موجود، سهم درآمدهای پایدار شهرداری از 5درصد تنها به 21 درصد در سال 1404 خواهد رسید. این در حالی است که درصد تحقق تعهدات درآمدی شهرداری به حدود 5 درصد در سال 1404 می رسد. بر اساس نتایج شبیه سازی در سناریوهای مختلف، توجه به توسعه زیرساخت های بازیافت پسماند و تمرکز برای افزایش وصول درآمدهای عوارض شهرداری می تواند درصد درآمدهای پایدار شهرداری را تا 45درصد افزایش دهد. مدل ارایه شده می‏تواند به عنوان مبنایی جهت تصمیم گیری های مدیران شهرداری به منظور تقویت منابع درآمدی پایدار و کاهش هزینه ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درآمدهای شهری پایدار و ناپایدار، پویایی شناسی سیستم ها، شهرداری، تهران
  • عباس کسب دوست، کرم الله دانش فرد*، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 25-34

    پویش کشورها در گذرگاه توسعه به اجرای خط مشی بازسازی نظام اداری در دستگاه های اجرایی منوط و ناکامی آن، چندبارگی برنهادن برنامه ها، دستاویز جابجایی مضمون ها از برنامه ای به برنامه دیگر با عناوین متفاوت و درون مایه همسان گردیده و بی ارزشی زمان، ازدست دادن مجال ها برای توسعه نظام اداری، پایین آوردن اثربخشی را در پی داشته است. هدف بررسی عوامل ایجادکننده شکاف اجرای خط مشی، توانمندسازی شان برای پل زدن بر فاصله ها، برای رسیدن به آماج خط مشی است. این پژوهش، کاربردی با روش آمیخته انجام و جامعه آماری در فاز کیفی 14 نفر خبرگان علمی و اجرایی و در فاز کمی 909نفر از کارکنان وزارت کشور نفر بودند، نمونه آماری بخش کمی با روش نمونه گیری کوکران 270 نفر انتخاب شدند، ابزار پژوهش بخش نخست مصاحبه نیمه ساختاریافته از خبرگان به روش گلوله برفی، در بخش دوم پرسشنامه محقق ساخته بود، نرم افزارهای مورداستفاده 26 spss، لیزرل 8.8 و شیوه تحلیل داده ها تحلیل عاملی تاییدی بود. برآیندها وجود شکاف اجرای خط مشی را تایید و بیشترین اثرگذاری مربوط به رویکرد فرآیندی 3.58 و کمترین اثرگذاری رویکرد سیستمی 2.30 را دارد. تایید شبکه مضامین اثرگذار بر شکاف نشان داد اگر در خط مشی های های به دنبال کامیابی هستیم پیشنهاد می گردد ارزیابی چندمرحله ای در چرخه خط مشی و توانمندسازی مضامین به منظور پل زدن برای گذر از شکاف خط مشی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: شکاف خط مشی گذاری، برنامه های تحول اداری، مدیریت سرمایه انسانی
  • آذر اسلامی، ناصر پورصادق*، مسعود حقیقی صفحات 35-49

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل راهبردی مدیریت استعداد در شبکه های بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و جهت گیری پژوهش کاربردی- توسعه ای و روش آن آمیخته (کیفی- کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان و نخبگان معاونت بهداشت و در بخش کمی شامل کارکنان شبکه های بهداشتی بود. حجم نمونه در مرحله اول (با روش نمونه گیری قضاوتی) 14 نفر و در مرحله دوم (با روش نمونه گیری تصادفی) 156 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و روش دلفی بود و برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده شد. جهت تبیین الگو، پس از 2 مرحله توزیع پرسشنامه، اعضای پانل دلفی اکثر گویه ها را تایید کرده و مدل پیشنهادی پذیرفته شد. در بخش کمی پس از بررسی روایی محتوا و پایایی (با آلفای کرونباخ 81/0) پرسشنامه، شاخص های هر مولفه مورد تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم قرار گرفت که مدل دارای برازش مناسبی شد. طبق نتایج، مدیریت استعداد عملکرد سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد. فرآیند مدیریت استعداد با تاثیر پذیری از عوامل ساختاری، محتوایی و بیرونی بر موفقیت عملکرد سازمانی نقش دارد. با توجه به اینکه الگوی پیشنهادی به صورت مرحله ای مسیری را از سطوح مقدماتی به سطح تخصصی تر با طرح تاثیر عوامل محیطی درون و بیرون سازمان و نهادی طی می کند می تواند به عنوان الگویی عملیاتی در تصمیم سازی های استراتژیک سازمانی بکار رود.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، بخش عمومی، شبکه های بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، طراحی مدل
  • امیر زندی، مهدی مران جوری*، مقصود امیری، یوسف تقی پوریان صفحات 51-60

    هدف از تحقیق حاضر ارایه مدلی از موثرترین عوامل پیش برنده بلاک چین در توسعه کسب و کار در ایران است. در این تحقیق از طرح تحقیق آمیخته اکتشافی استفاده شده است. ابتدا از روش تحلیل محتوای کیفی و مصاحبه نیمه ساختار یافته به گردآوری داده های کیفی پرداخته و سپس با انجام تحقیق کمی (توصیفی - پیمایشی) از طریق ارایه پرسشنامه به جمع آوری داده پرداخته شد. گویه های شناسایی شده شامل 141 کدباز که در قالب 6 مقوله اصلی با استفاده از جدول لاوشه و نرم افزار MAXGDA و تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی تحقیق انجام گرفته و شاخص های اقتصادی، تکنولوژیکی، سیاسی، قانونی، اجتماعی و محیطی از عوامل پیش برنده موثر بر توسعه کسب وکار نتیجه گردید. بالاترین عامل پیش برنده مربوط به عامل اجتماعی و سپس عوامل اقتصادی، محیطی، تکنولوژیکی، قانونی و سیاسی به ترتیب در اولویت های بعدی قرار گرفتند. با توجه به نو بودن فناوری بلاک چین در کسب وکار ایران، لذا صاحبان بنگاه ها، صاحبان سرمایه، بانک ها و بیمه ها باید با استفاده از این فرصت حداکثر رشد و توسعه را در جهت افزایش بهره وری در کشور ایجاد نمایند.

    کلیدواژگان: بلاک چین، عوامل پیش برنده، توسعه کسب وکار
  • علی قوامی، اصغر صرافی زاده*، علی بدیع زاده، اکبر عالم تبریز صفحات 61-69

    با تسلط وجه تکنولوژیک بر زیست جهان معاصر، تعاملات اجتماعی و اقتصادی نیز دستخوش تغییر گشته و رسانه های دیجیتال به بستری مهم برای کارآفرینی، خودابرازی (برندینگ)، بازاریابی و نمایش منش اجتماعی و سبک زیستی تبدیل شده اند. در چنین شرایطی؛ شناخت نیاز، احساس، سلیقه و رفتار مشتریان و همچنین درک تفاوت آنها با هدف تخصیص بهینه منابع به ایشان، مهمترین چالش کارآفرینی سازمانی محسوب می گردد. هدف این پژوهش، تشخیص نیاز بازار (شناسایی فرصتهای کارآفرینانه) از طریق تحلیل تعاملات اجتماعی کاربران در رسانه های دیجیتال و رفع این نیازها توسط سازمان بوده و نوآوری بکار رفته در آن، کارآفرینی سازمانی از طریق تحلیل کنش و واکنش کاربران رسانه های دیجیتال می باشد. بنابراین، این پژوهش «اکتشافی-کاربردی و کیفی» پس از بررسی ادبیات و پیشینه پژوهش و استفاده از تکنیک دلفی؛ به ارایه مدلی مفهومی برای کارآفرینی سازمانی پرداخته است تا به کمک آن سازمان ها بتوانند با تحلیل تعاملات اجتماعی کاربران رسانه های دیجیتال خود؛ نسبت به بهبود CRM و همچنین کشف فرصتهای کارآفرینانه اقدام کنند. با استفاده از این مدل مفهومی، سازمان ها قادرند تشخیص دهند که کاربران رسانه های دیجیتال باکدامیک از محتواهای منتشرشده تحت تاثیر قرار گرفته اند تا با بهره گیری از این کنش ها و واکنش ها، آنها را بسمت کارآفرینی سازمانی وخرید محصولات خود سوق دهند.

    کلیدواژگان: ف رصت کارآفرینانه، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی اجتماعی، دسته بندی مشتریان، هوش کسب و کار
  • سهیلا طرقه، فرزین رضایی*، غلامرضا کردستانی صفحات 71-85

    با توجه به اهمیت و ارتباط و تاثیرگذاری رفتار حسابداران بر سیستم های حسابداری به ویژه در رفتارهایی که به صورت داوطلبانه بوده و به صورت کاملا اختیاری از سوی آنها انجام می شود، این تحقیق با هدف شناسایی علل و پیامدهای رفتار شهروندی حسابداری انجام گرفته است. جهت گیری این پژوهش، بنیادی؛ فلسفه آن، ساخت گرایی؛ روش مورد استفاده آن، کیفی و از نوع تکنیک تحلیل مضمون می باشد. در این تحقیق به منظور جمع آوری اطلاعات، 16 نفر از مدیران و متخصصان رشته حسابداری، به روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی(گلوله برفی) انتخاب و با آنها مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری صورت گرفته است.تحلیل داده ها نیز با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفته و داده ها در قالب 38 مفهوم، 23 مقوله فرعی و 12 مقوله اصلی دسته بندی گردیده اند. بر این اساس، «شخصیت حسابدار»، «ارزش های فردی حسابدار»، «محیط کار» و « سیاست های سازمانی» به عنوان علل بروز رفتار شهروندی در حسابداری و همچنین «برندسازی شخصی» و «بهبود عملکرد فردی»، «افزایش اعتبار حرفه حسابداری»، «ارتقای سرمایه انسانی»، «بهبود کیفیت تصمیم گیری»، «حسابداری شهروندی»، «حسابداری سبز» و «حسابداری اجتماعی» به عنوان پیامدهای این رفتار در حسابداری مورد شناسایی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: حسابداری رفتاری، رفتار شهروندی در حسابداری، تحلیل مضمون
  • زهرا پوروزیری، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی*، محمود مدیری، حسن فارسیجانی صفحات 87-103

    در عصر کنونی مهمترین عنصر بقای صنعت ، بهره گیری از نگاه مبتنی بر توسعه پایدار است. تولید درسطح کلاس جهانی به عنوان یک الگوی تعالی عملیاتی ؛پارادایم های مرتبط با صنعت را دستخوش تحول می نماید از این رو دستیابی به مولفه های تولید پایداردر کلاس جهانی مبتنی بر رویکرد بومی سازی در صنعت خودرو می تواند به عنوان یکی از مهمترین راهکارها در زمینه تحول این صنعت، قابل تامل باشد. این مقاله از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر انجام توصیفی-اکتشافی است و درآن نخست مهم ترین شاخص های مدل تولید پایدار در کلاس جهانی مبتنی بر نظرات خبرگان شناسایی گردید و سپس شاخص ها غربالگری و در ادامه تجزیه و تحلیل داده ها جهت تعیین روابط و چگونگی تآثیر عوامل بر یکدیگر صورت پذیرفت و در نهایت اولویت بندی شاخص ها به عنوان خروجی مدل ارایه گردیده است. نتایج به دست آمده مبین آن است که در راستای رسیدن به تولید پایدار در صنعت خودرو نیاز به توجه بیشتر به بعد زیست محیطی به عنوان یکی از مهمترین و اثر گذارترین ابعاد تولید پایدار است و برای اجرای استراتژی های مرتبط با آن موانع درون سازمانی نقش بسزایی دارند. 

    کلیدواژگان: واژه های اصلی: تولید پایدار، تولید در کلاس جهانی، توسعه پایدار، صنعت خودرو
  • راضیه تقی زاده، فرج الله رهنورد*، حمیدرضا یزدانی صفحات 105-125

    امروزه سمن ها، نقش مهمی در فعالیت های مدنی به خصوص در حوزه زیست محیطی ایفا می کنند. بسیاری از این سمن ها با چالش های رهبری منابع انسانی و امکانات سازمانی رو به رو می شوند. عمده دلایل ، عدم مطابقت ساختار سازمانی با ماموریت است. سمن ها به دلیل ماهیت متفاوتشان با دیگر انواع سازمان های بوروکراتیک، از رویکردی داوطلبانه و منعطف برخوردارند که اگر ساختار، فرهنگ و فرآیندهایشان را با ماهیتشان سازگار نکنند، به اهداف اصلی دست نمی یابند. هدف این پژوهش، طراحی الگوی سمن زیست محیطی در راستای رهبری اثربخش است واز لحاظ هدف، توسعه ای و از لحاظ نوع روش، توصیفی - اکتشافی است. جهت گردآوری داده های کیفی از ابزار مصاحبه استفاده شده است. مشارکت کنندگان در پژوهش در سمن هااز سابقه مدیریتی برخوردارند. جهت طراحی این الگو از استراتژی گراندد تیوری با رهیافت گلیزر استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصل از کدگذاری باز و نظری، مفاهیم ساختار و ارتباطات حلقه ای، ارزشیابی مشاغل داوطلبانه، گریدینگ نیروهای داوطلب و مدیریت شبکه های مجازی، تشکیل دهنده مقوله سازماندهی شبکه ای، وهمچنین، مفاهیم جذب، آموزش، ارزیابی عملکرد و جبران خدمات نیروهای داوطلب در زمره مقوله مدیریت منابع انسانی داوطلب قرار گرفته اند. همچنین مفاهیم مشارکت و برابری تشکیل دهنده مقوله فرهنگ سازمانی داوطلبانه و مشارکتی هستند. از سویی، رهبری اثربخش سمن های زیست محیطی در قالب منشور سازمانی، شامل مولفه های مشارکت پذیری، خدمت گزاری، تحول گرایی و قانون مداری است. مفاهیم مشارکت عمومی داوطلبانه، توسعه پایدار سمن ها و محیط زیست نیز در مقوله توسعه پایدار زیست محیطی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد زیست محیطی، رهبری اثربخش، استراتژی گراندد تئوری
  • مطهره حسن پور امیری، علی داوری*، امیر محمدزاده، علیرضا امین خاکی صفحات 127-136

    کارآفرینی یکی از عوامل مهم در توسعه اقتصادی کشورها به شمار می آید و به عنوان یکی از عوامل حیاتی رشد حایز اهمیت است . در اکثر پژوهش های بین المللی تاثیر مالیات بر کارآفرینی بصورت منفی گزارش شده است. با توجه به اینکه گزارش های بین المللی حاکی از شرایط نامطلوب مالیاتی برای کارآفرینان ایرانی است، این پژوهش به دنبال یافتن مدل سیاست گذاری مالیاتی مشوق کارآفرینی است تا ضمن حفظ درآمد مالیاتی، کمترین آسیب به فعالیت های کارآفرینانه وارد شود این تحقیق از نوع کیفی بوده و ابزار جمع آوری داده های تحقیق، مصاحبه با مدیران شرکت های دانش بنیان، مدیران سازمان امور مالیاتی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان ذینفع می باشد. با توجه به کدگذاری های باز و محوری از مصاحبه های صورت گرفته، برای سیاست گذاران مالیاتی مدلی مشوق کارآفرینی مولد استخراج شده است که این مدل شامل 8 بعد تعریف کارآفرین،آموزش، عدالت، اعتماد، اصلاحات قانونی، اصلاحات اجرایی، بهبود فرایند حسابرسی، سلامت اداری می باشد.

    کلیدواژگان: مالیات، نظام مالیاتی، کارآفرینی، سیاست های کارآفرینی، توسعه اقتصادی
  • فهیمه صفی خانی*، محمدرضا صفی خانی، رضا احتشام راثی صفحات 137-148

    هدف این مطالعه بررسی روابط عدم قطعیت محیطی و ریسک های زنجیره تامین و تاثیر تعدیل کننده انعطاف پذیری زنجیره تامین در کاهش ریسک زنجیره تامین است. با استفاده از داده های شرکت نستله، مدل معادلات ساختاری روابط عدم قطعیت محیطی و ریسک های زنجیره تامین و تاثیر تعدیل کننده انعطاف پذیری زنجیره تامین را بررسی می کنیم. انواع مناسب انعطاف پذیری را برای کاهش سه جنبه از ریسک زنجیره عرضه شامل؛ ریسک فرایند تولید، ریسک تحویل و ریسک تامین را شناسایی می نماییم. تحقیقات تجربی ما نشان می دهد عدم قطعیت در زنجیره تامین منجر به افزایش ریسک فرایند تولید و تحویل می شود و در موارد نامعلوم، انعطاف پذیری تامین و تولید به کاهش ریسک های فرایند تامین و تولید کمک نمی کند. با این حال، نتایج ما نیز نشان می دهد که در بازارهای نوظهور مانند ایران که در آن ساختار لجستیک کمتر توسعه یافته است، قابلیت های داخلی به تنهایی نمی توانند در کاهش ریسک عرضه زنجیره تامین کافی باشد. یافته های ما نه تنها به پر کردن برخی از شکاف ها در مقالات مدیریت ریسک زنجیره عرضه کمک می کند، بلکه به مدیران و محققان در درک بهتر انواع انعطاف پذیری که می تواند ریسک زنجیره عرضه را در محیط های مختلف کسب و کار کاهش دهد، کمک کند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، ریسک زنجیره تامین، عدم قطعیت محیطی، انعطاف پذیری زنجیره تامین
  • فریبا باوندی سوادکوهی، وحید فلاح*، کیومرث خطیرپاشا صفحات 149-162

    مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که میان استراتژی های منابع انسانی و استراتژی کلی سازمان رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین میزان هماهنگی فیمابین راهبردهای حوزه منابع انسانی با استراتژی سازمان بر عملکرد کلی سازمان موثر است. هدف این پژوهش بررسی میزان همبستگی بین ابعاد مدل همسویی استراتژی های منابع انسانی با استراتژی سازمان در حوزه مدیریت جانشین پروری در شرکت ملی نفت ایران است. اعضا نمونه 120 نفر از روسا و مدیران که علاوه بر شناخت از موضوع مورد بررسی، در برابر سمت های سرپرستی/ مدیریتی انتصاب داشته اند، می باشد. ابزار پژوهش یک پرسشنامه محقق ساخته ای است که بر اساس روند استاندارد و بر مبنای یک تحلیل کیفی استخراج و سپس مراحل استانداردسازی آن طی پژوهش کمی انجام شد و سپس اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SMARTPLS تحلیل شد. یافته ها حکایت دارد که بیشترین ضریب همبستگی بدست آمده با متغیر نتایج مربوط به متغیرهای راهبرد با شرایط مداخله گر با ضریب همبستگی 603/0 بوده که در سطح 01/0 نیز معنی دار است و کمترین ضریب همبستگی بدست آمده با متغیر مقوله اصلی با عوامل زمینه ای با ضریب همبستگی 107/0 بوده که در سطح 05/0 نیز معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، همسویی استراتژی، ضریب همبستگی، تصمیم گیری چند معیاره
|
  • Abrisham Rashidzadeh Davan, Mohamad Ataei *, Seyed Mahdi Alvani, Naser Hamidi Pages 1-12
  • Seyed Maziar Alavi, Morteza Mousakhani *, Gholamhossein Hosseininia, Seyed Hossein Hosseini Pages 13-24

    Municipalities are among the organizations that play an important role in the development of cities and the expansion of civic areas. Today, one of the most important issues for municipalities is creating sustainable sources of income and financing municipal services. Also, one of the biggest problems of the municipality is the reduction of the relative share of sustainable revenues, which will reduce the power of long-term and sustainable planning of this urban institution. In this research, as an applied research, the dynamics of municipal revenues, both stable and unstable, have been investigated using system dynamics. The use of systems dynamics method made it possible to study the causal relationships affecting the issue under study and by modeling the conditions prevailing in municipalities, it was possible to provide solutions to improve the current situation. The simulation results on one of the districts of Tehran Municipality show that with the continuation of the current situation, the share of stable municipal revenues will increase from 5% to only 21% in 1404. This is while the percentage of fulfillment of municipal revenue obligations reaches about 5% in 1404. Based on the simulation results in different scenarios, paying attention to the development of waste recycling infrastructure and focusing on increasing the collection of municipal toll revenues can increase the percentage of sustainable municipal revenues by up to 45%. The proposed model can be used as a basis for decisions of municipal managers to strengthen sustainable revenue sources and reduce costs.

    Keywords: Sustainable, Unstable Municipal Revenues, Systems Dynamics, Municipality, Tehran
  • Abbas Kasbdoust, Karamolah Daneshfard *, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 25-34

    The movements of countries in the path of development depend on the reform of the executive policy of the administrative system in organizations. The failure of the executive policy causes the abandonment of various agendas, the transfer of issues from one program to another by changing labels and topics. And it will cause a lot of time loss. The purpose of this study is to find the factors that create gaps between policy implementation, which enable them to cut gaps between achieving the policy goal. This study used a combined method that in the qualitative stage included 14 scientific and executive experts. In the quantitative stage, 909 From the staff of the Ministry of Interior people were selected by Cochran sampling method. In the first part of the snowball method and in the second part, the questionnaire was used. The software used was SPSS & LISREL, and the data analysis method was confirmatory factor analysis. The approval for the Gap Issue Network showed that if we are to succeed in policies, it is advisable to conduct a multi-stage assessment of the policy cycle and allow the issues to bridge the policy gap.

    Keywords: Policy Gap, Administrative Transformation Programs, Human capital management
  • Azar Eslami, Naser Poursadegh *, Masoud Haghighi Pages 35-49

    The aim of this study was to design the strategic model of talent management at health networks in Iran university of medical sciences. The research is applied-developmental and the mixed methods research was used. In the qualitative phase of research (with using delphi method and content analysis method) population included expert and elites of vice-chancellor of healthcare, and in the quantitative part included the staff of health networks. The sample size in the first stage (by judgment sampling method) was 14 people, and in the second stage (by random sampling method) was 156 people. In the explanation of the model, after the distribution of questionnaires in two steps, “the members of the Delphi panel reached relative consensus. After content validity and reliability (with Cronbach’s alpha 0.81) of the questionnaire, second order confirmatary factor analysis for each component of the model was indicators and model with slight modification was a good fit The results show that talent management affects on organizational performance. The process is influenced by structural, content and external factors on the success of organizational performance. The model takes a step-by-step path from basic to the more specialized level by projecting the impact of environmental factors inside and outside the organization, then it can be used in strategic organizational decision making.

    Keywords: talent management, model, Public sector, Health networks, Iran University of Medical Sciences
  • Amir Zandi, Mehdi Maranjory *, Maghsoud Amiri, Yosef Taghipouryan Pages 51-60

    The aim of pesent study is offering a model of the most effective progressive factors of block chain in Business development. In this study, a mixed exploratory research plan has been used. At first qualitive analysis method and semi- structured interview have been used for gathering the qualitative data, then the data have been gathered through doing a quantitative (descriptive- measuring) research by questionnaire. Ideantified factors include 141 open codes wich have been carried out by 6 main blocks, using the lawshe table and maxgad software and by expratory and confir matory analysis research method and the economical, technological, political, legal, social, environmental factors identified as effective progressive factors. The highest progressive factor was social factor and then economic, environmental, technologinal, hegal and political factors were other priority respectively. Considering that blockchain thchnology is a new technology in iran Business development, hence the owners of businesses, owners of capital (stockholders), banks and insurances should create the maximum growth and development to increase the efficiency in the country.

    Keywords: Blockchain, Progressive factors, Business Development
  • Ali Ghavami, Asghar Sarrafizadeh *, Ali Badizadeh, Akbar Alem Tabriz Pages 61-69

    With the technological dominance of the contemporary living world, social and economic interactions have also changed and Digital Media has become an important platform for entrepreneurship, self-expression (branding), marketing and display of social character and lifestyle. in this kind of circumstances; Understanding the needs, feelings, tastes and behaviors of customers and also understanding their differences with the aim of optimally allocating resources to them, is the most important challenge of Corporate Entrepreneurship.The purpose of this study is to identify market needs (identifying entrepreneurial opportunities) by analyzing users' social interactions in digital media and meeting these needs by the corporate and the innovation used in it is Corporate Entrepreneurship by analyzing the actions and reactions of digital media users. Therefore, this research is "exploratory-applied and qualitative" after reviewing the literature and research background and using the Delphi technique; Provides a conceptual model for Corporate Entrepreneurship so that corporates can analyze the social interactions of their digital media users; Take action to improve CRM as well as discover entrepreneurial opportunities. Using this conceptual model, corporates are able to identify digital media users who have been influenced by published content to take advantage of these actions and responses to drive them to Corporate Entrepreneurship and product purchasing.

    Keywords: Entrepreneurial Opportunity, corporate entrepreneurship, Social Entrepreneurship, Classifying Customers, Business Intelligence
  • Sohelia Torgheh, Farzin Rezaei *, Gholamreza Kordestani Pages 71-85

    due to the importance and relevance and effect of accountants behavior on accounting systems, especially in behaviors that are voluntary and voluntary, this study aimed at identifying causes and consequences of accounting citizenship behavior. the orientation of this research is fundamental; its philosophy is constructivism ; the method used is qualitative and content of the content analysis technique. in this study, in order to collect information, 16 managers and managers of accounting discipline were selected based on the purposeful sampling method (snow ball), with semi - structured interviews.data analysis using three open coding stages, axial and selective coding and data were categorized in 38 concepts, 23 sub categories and 12 main categories. Accordingly, the "personality of the accountant", "business environment" and "organizational policies" were identified as the causes of citizenship behavior in accounting as well as "personal performance improvement", "enhancing the quality of decision", "improving the quality of decision", "green accounting", "Citizenship accounting" and " 'Social accounting' .

    Keywords: citizenship behavior, citizenship behavior in accounting, .Theme Analysis
  • Zahra Pourvaziry, Gholamreza Hashemzadeh Khorasgani *, Mahmood Modiri, Hassan Farsijani Pages 87-103

    In the current era, one of the most important elements for the survival of the industry is to take advantage of a vision based on sustainable development. World-class manufacturing as a model of operational excellence transforms industry-related paradigms, so achieving sustainable world-class manufacturing components based on the localization approach in the automotive industry can be important solution in the field. The evolution of industry should be considered. This article is practical in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of performance. At the first time, the most important indicators of the world-class sustainable manufacturing model were identified based on the opinions of experts, and then the indicators were screened, after that, the data were analyzed to determine the relationships and how the factors affect each other. Finally, the prioritization of indicators is presented as the output of the model. The results show, in order to achieve sustainable production in the automotive industry, more attention needs to be noticed to the environmental dimension as one of the most important and effective dimensions of sustainable production and other barriers play a significant role in implementing strategies related to it.

    Keywords: Sustainable Production, World Class Manufacturing, Sustainable Development, Automotive Industry
  • Razieh Taghizadeh, Farajollah Rahnavard *, Hamidreza Yazdani Pages 105-125

    At present, non-governmental organizations play an important role in civic activities, especially in the context of environmental activities. Many NGOs face leadership challenges regarding human resources and organizational facilities in light of the inconsistency between their organizational structure and missions. Considering their different nature from other bureaucratic organizations, NGOs have a voluntary and flexible approach since if they do not adapt their structure, culture, and processes to their nature, they will not achieve their main goals. This study aims to design a model of environmental NGOs to effectively lead these organizations using a descriptive-exploratory method for a developmental purpose. Qualitative data collecting was done using interviews. Participants in this study include managers and officials of NGOs with a managerial background in environmental activities. The model was designed using a grounded theory strategy with the Glaser approach. Based on the open and theoretical coding results, the concepts of loop structure and communication, volunteering jobs evaluation, volunteer forces grading, and virtual networks management constitute the category of network organization. Also, the concepts of volunteer recruitment, training, performance evaluation, and service compensation are among the categories of volunteer human resource management. Furthermore, the concepts of participation and equality constitute the category of voluntary and participatory organizational culture. Meanwhile, effective leadership of environmental elements in the form of organizational charter includes the components of participatory, service-oriented, transformational, and legal-oriented. The concepts of voluntary public participation, sustainable development, and sustainable environmental development also constitute the category of environmentally sustainable development.

    Keywords: Environmental NGOs, Effective leadership, Grounded Theory Strategy
  • Motahare Hassanpour Amiri, Ali Davari *, Amir Mohamadzadeh, Alireza Aminkhaki Pages 127-136

    Entrepreneurship is one of the important factors in the economic development of countries and it is important as one of the vital factors of growth. in most international studies the impact of tax on entrepreneurship has been negatively reported. Given that international reports indicate unfavorable tax conditions for Iranian entrepreneurs, this study seeks to find a tax policy model that encourages productive entrepreneurship in order to minimize tax revenue while minimizing productive entrepreneurial activityThis research is a qualitative research and is a tool for gathering research data, interviews with knowledge-based companies, managers and experts with a background in higher education and with the Ministry of Taxation and the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare. . Given the open and central coding of the interviews, tax policy makers have developed a model for productive entrepreneurship incentives.This model includes 8 dimensions of entrepreneur definition, education, justice, trust, legal reform, executive reform, audit process improvement, administrative health.

    Keywords: taxation, Tax System, entrepreneurship, entrepreneurship policies, Economic Development
  • Fahime Safikhani *, Mohammadreza Safikhani, Reza Ehtesham Rasi Pages 137-148

    This study aims at understanding the antecedents of supply chain operational risk faced by firms and the conditions under which such risks can be mitigated. Using structural equation modeling, we investigate the relationships between environmental uncertainty and supply chain risk and the moderating effect of supply chain flexibility. We identify appropriate types of flexibility to mitigate the three major aspects of supply chain risk: supply risk, manufacturing process risk and delivery risk. Our empirical investigation reveals that uncertainty in the supply chain leads to don’t be high supply chain risk; and in uncertain environments, supply and manufacturing flexibility dont help in reducing the supply and manufacturing process risks respectively. However, our results also indicate that, in emerging markets such as iran where logistic infrastructure is less developed, internal capabilities alone may not be sufficient in reducing supply understanding of the types of flexibility that can mitigate supply chain risk in different business environments.chain delivery risk. Our findings not only contribute towards filling certain gaps in the supply chain risk management literature, but also provide practicing managers and researchers a better .

    Keywords: Supply Chain, Supply chain risk, Environmental uncertainty, Supply Chain Flexibility
  • Fariba Bavand Savadkohi, Vahid Fallah *, Kiumars Khatirpasha Pages 149-162

    Studies show that there is a significant relationship between human resource strategies and the overall strategy of the organization. Also, the degree of coordination between human resource strategies and the organization's strategy affects the overall performance of the organization. The purpose of this study is to investigate the correlation between the dimensions of the model of alignment of human resource strategies with the strategy of the organization in the field of succession management in the National Iranian Oil Company. The sample members are 120 managers that, knowing the subject matter, also have been appointed to supervisory / managerial positions. The research tool is a researcher-made questionnaire that was extracted based on the standard process and based on a qualitative analysis and then its standardization steps were performed during quantitative research, then, The collected data were analyzed with SMARTPLS software. Findings indicate that The highest correlation coefficient was related to the strategy variables with the interventionist conditions with a correlation coefficient of 0.603, also significant at the level of 0.01., and The lowest correlation coefficient obtained with the main category variable with contextual factors with a correlation coefficient of 0.107, which is not significant at the level of 0.05 .

    Keywords: succession, Strategy alignment, The correlation coefficient, Multi-Criteria Decision Making