فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال دهم شماره 20 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال دهم شماره 20 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا غیاثیان، محمد مشهدی نوش آبادی* صفحات 5-26
    در این مقاله کاشی های هفت رنگ با کاربرد لوح مزار از اواخر قرن دهم تا اوایل قرن سیزدهم هجری قمری که در دو زیارتگاه سلطان عطابخش و سلطان امیراحمد کاشان بر جای مانده، بررسی شده است. اولین نمونه متعلق به مزاری صندوقه ای از اواخر قرن دهم در دو رنگ مایه لاجوردی بر زمینه ای سفید است. از قرن یازدهم، دست کم چهار لوح مزار باقی مانده که با نقوش گیاهی بر زمینه ای به رنگ زرد تزیین شده اند و جالب توجه اینکه برخی از آن ها فاقد متن هستند. نمونه های اوایل سده دوازدهم شامل تعدادی لوح قبر تشکیل شده از چهار کاشی خشتی است که قابی محرابی دارند. معدود آثار باقی مانده از دوره قاجار، یا از کاشی های آبی و سفید ساخته شده اند، یا از کاشی های هفت رنگ با نقوش گل فرنگ. تمام داده های پژوهش به صورت میدانی برداشت شده و به شیوه تفسیری تاریخی تحلیل شده اند. از مهم ترین مسئله های این مقاله، نحوه شکل گیری و تکامل کاشی هفت رنگ مزارهای کاشان و تفاوت فرمی و محتوایی آن با لوح های سفالین زرین فام اوایل صفوی این شهر است. یافته ها نشان می دهد که از لحاظ محتوایی، توجه به مرثیه سرایی فارسی چشمگیر بوده و جایگزین عبارت های عربی دوره های قبل شده است. از نظر فرمی نیز به سبب ظرفیت های نقاشانه کاشی هفت رنگ، تاکید بیشتری بر نقوش تزیینی گیاهی و هندسی رنگارنگ به چشم می خورد، درحالی که در نمونه های زرین فام، متن اهمیت بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: لوح مزار، هفت رنگ، کاشان، سلطان عطابخش، سلطان امیراحمد
  • زینب مشهور* صفحات 27-48
    در خانه های تاریخی بهبهان، دو گونه معماری سنگی و آجری با الگوهای ساختاری و تزییناتی متفاوت مشاهده می شود. قدمت بناهای آجری کمتر و غالبا مربوط به اواخر دوره قاجار و پهلوی است. در این بناها، آجر در هر دو بخش اجزا سازه ای و تزییناتی به کار رفته است. نقش تزیینی آجر از ابتدای کاربرد این مصالح مورد توجه بوده و تزیینات آجری به عنوان یکی از آرایه های شاخص معماری بهبهان در بخش های مختلف بنا و به شیوه های گوناگون اجرا شده است. لیکن مطالعات زیادی در این زمینه صورت نگرفته و مطالب ارایه شده در حد گزارش هایی در خلال معرفی بناهای تاریخی است. ضروری است که تحقیق و تفحص بیشتری در زمینه شناخت این تزیینات صورت گیرد. هدف از این مقاله بررسی تزیینات آجری خانه های تاریخی بهبهان به منظور مستندنگاری و کمک به ارایه الگوهای طراحی در پژهش های آتی است. لذا در ابتدا بر اساس اسناد و منابع موجود، تزیینات آجری در معماری ایران مورد مطالعه قرار گرفته و سپس با برداشت های میدانی و با روش تحلیلی توصیفی، الگوهای تزیینی در نمونه پژوهش، دسته بندی شده و انواع آجر مصرفی، انواع نقوش، شیوه های اجرا، محل کاربرد و سبک تزیینات بررسی شده است. برای این منظور، 28 خانه تاریخی و بیش از 50 سردر مطالعه شده و 47 نقش استخراج شده است. نتایج نشان می هد تزیینات آجری غالبا در جداره های داخلی حیاط به کار رفته و جداره های خارجی به جز سردر، فاقد تزیینات است. نقوش آجری به شیوه های خوون چینی، رگ چین، گل انداز، مشبک و گره سازی اجرا شده اند و شکل های متنوعی از آجر تراش به ویژه در حاشیه سازی، قاب بندی و قطاربندی ها و در ترکیب با نقوش گل انداز و رگ چین به کار رفته اند. نقش ها عمدتا حاصل تکرار الگوهای پایه هستند. الگوهای پایه به صورت جناغی، گل های پنج رگی، هفت رگی، نه رگی و یازده رگی (به صورت ساده و ترکیبی) مشاهده شده اند. سبک طرح و نقش در تداوم آجرکاری ایرانی، به صورت هندسی و بر پایه اصل تقارن شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: آجرکاری، تزیینات آجری، معماری سنتی بهبهان، آجر تراش، خوون چینی
  • ذات الله نیک زاد* صفحات 49-65
    مساجد جامع در شهرهای قدیم ایران از اندام های مهم و اثرگذار به حساب می آمدند و همگام با تحولات تاریخی شهر متحول می شدند. بنابراین انتظار بر این است که در شهر کرمان نیز چنین فرایندی روی داده باشد. مسجدجامع مظفری کرمان، بنایی نوبنیاد از سده هشتم هجری قمری است که امروزه به خوبی شناخته شده است. این بنا در حدود شرقی شهر قدیم قرار دارد و از زمان بنیان نمازجمعه در آن برگزار می شد. از وضع مسجدجامع پیش از این سده آگاهی واضحی ارایه نشده است. هدف از این پژوهش، فهم پیشینه و جایگاه مسجدجامع در شهر کرمان در ارتباط با مسایل شهر و معماری در اعصار گوناگون است. با طرح این پرسش که پیشینه نهاد مسجدجامع در شهر کرمان چیست و از چه جایگاهی در شهر برخوردار بوده است؟ از آنجا که این پژوهش به موضوعی از گذشته و روزگاران تاریخی می پردازد و با شرح و تحلیل داده های دست اول تاریخی و جست وجوی شواهد مربوط به آن می توان به پاسخ پرسش و تبیین موضوع دست زد، پژوهش به روش «تفسیری تاریخی» پی گرفته می شود. با اینکه منابع تاریخی در بازگویی رویدادهای پس از اسلام شهر کرمان ساکت نبوده و به ویژه تاریخ نامه های محلی چندی نوشته شده، در باب مسجدجامع شهر به سکوت یا اختصار بسنده کرده اند. نتیجه این پژوهش نشان از وجود دست کم بنیاد چهار بنای مسجدجامع در شهر کرمان از سده نخستین هجری قمری تا میانه سده هشتم هجری قمری است که عبارت اند از: مسجدجامع نخستین، مسجدجامع ملک، مسجدجامع درب نو و مسجدجامع مظفری. این بناها هم زمان در جایگاه مسجدجامع کارکرد نداشتند، بلکه هریک جانشین دیگری می شد. به لحاظ مکان گزینی نیز هریک از مساجد جامع در جای جداگانه ای از شهر برپا شده و بر جای مسجد دیگر ساخته نمی شدند.
    کلیدواژگان: شهر کرمان (بردسیر)، مسجدجامع ملک، مسجدجامع درب نو، مسجدجامع مظفری
  • محمدعلی سرگزی، منصوره طاهباز*، اکبر حاج ابراهیم زرگر صفحات 67-88
    آسایش حرارتی یکی از مسایل مهم و مورد توجه در معماری است. مطالعه در این زمینه از اوایل قرن بیستم شروع شده و دستاوردهای قابل توجهی داشته است. با وجود این یکی از چالش های معماری امروز، تامین آسایش حرارتی ساکنان بناها با کمترین وابستگی به انرژی های فسیلی است. در عین حال به نظر می رسد معماری بومی که حاصل قرن ها تجربه و برآمده از آزمون های واقعی است موفقیت های قابل توجهی در این زمینه داشته و به شگردهای پاسخ ده اقلیمی خاصی دست یافته است که می تواند به طراحی غیرفعال و ایجاد معماری پایدار در اقلیم های مختلف کمک کند. معماری بومی منطقه سیستان نمونه ای از این نوع معماری است که توانسته است شرایط اقلیمی محیط داخل را در اغلب اوقات برای ساکنان قابل پذیرش کند. ازاین رو پژوهش حاضر در یک نمونه پژوهی به بررسی عملکرد شگردهای اقلیمی و نقش آن ها در تامین آسایش حرارتی در معماری بومی منطقه سیستان می پردازد. برای این منظور، یک بنای بومی انتخاب شده و از طریق تحلیل کیفی و کمی، عملکرد شگردهای درچه، کلک و خارخنه که به تامین آسایش حرارتی در دوره گرم سال کمک می کنند مورد بررسی قرار گرفته و میزان تاثیر آن ها بر سه پارامتر دمای هوا، رطوبت نسبی و سرعت باد در فضای داخلی و آسایش حرارتی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد اگرچه در دوره گرم سال، شرایط محیطی فضای داخلی معماری بومی منطقه سیستان در محدوده آسایش حرارتی کلاسیک (23 تا 27 درجه سانتی گراد) قرار ندارد ولی بهره گیری از شگردهای اقلیمی مورد اشاره تاثیر قابل ملاحظه ای بر بهبود پارامترهای محیطی فضای داخل در اوقات مختلف شبانه روز داشته است. علاوه بر آن، این پژوهش ثابت می کند پارامتر های محیط داخل حاصل از عملکرد شگرد خارخنه نتایج خوبی را برای اوقات گرم روز نشان داده و شگردهای درچه و کلک می توانند فضاهای داخلی را در مواقعی که محیط خارج خنک تر است قابل تحمل نمایند.
    کلیدواژگان: شگردهای پاسخ ده اقلیمی، آسایش حرارتی، معماری بومی، فضاهای داخلی، منطقه سیستان
  • جمشید کریم زاده، جمال الدین مهدی نژاد درزی*، باقر کریمی صفحات 89-115

    با رجعت به گذشته و نگاهی بنیادین به زیستگاه ها و عناصر همخوان با طبیعت، پایداری اقلیمی را از ویژگی های اصلی خانه های سنتی می توان برشمرد. انسان ها در گذشته آموخته بودند که برای عملکرد حرارتی مناسب تر فضاهای سکونتی خود راهکارهای متفاوتی را اتخاذ کنند، لذا با خلق فضاهای بینابینی در حد فاصل فضای باز و بسته توانستند دمای محیط پیرامونی خود را کنترل کنند. غایت اصلی ایوان ها همانا عملکرد اقلیمی آن ها بوده است که با سایه اندازی در کنترل دما و ایجاد آسایش حرارتی نقش مهمی ایفا کرده اند. از مهم ترین اهداف این پژوهش، بررسی داده های اقلیمی ایوان ها و شناخت عملکرد حرارتی آن ها با توجه به تناسبات کالبدی است. سه بنای سنتی ایوان دار با موقعیت های مختلف جغرافیایی انتخاب شدند. سنجش داده های آب وهوایی با وسایلی همچون ترموپیرومتر و ترموهیگرومتر انجام و سپس توسط نرم افزار شبیه سازی Envi-met اعتبارسنجی شده اند و در نهایت با نرم افزار Bio-met شاخص آسایش حرارتی PET اندازه گیری شد. داده های آب وهوایی از طریق ضرایب همبستگی ارزش گذاری شدند. بر اساس نتایج حاصل شده و با وجود تمامی متغیر های فیزیکی موثر در حیاط پیرامونی ایوان ها نظیر مساحت، پوشش گیاهی، حوض آب، ارتفاع دیوارها و مصالح دیده شد که برای عملکرد حرارتی بهتر، نیاز به کاهش دمای متوسط تابشی در حیاط و ایوان ها هستیم، لذا با توجه به همبستگی بسیار قوی دمای متوسط تابشی و شاخص آسایش حرارتی در حیاط و ایوان این سه خانه دیده شد که به رغم اثرات محیطی موثر در حیاط پیرامونی، افزایش عرض ایوان ها، افزایش مساحت گشایش فضایی ایوان در نما و افزایش ارتفاع از سطح حیاط از یک طرف و سایه اندازی بیشتر در حیاط از دیگر سو از درجه اهمیت بالاتری برخوردارند. در نهایت شاهد بهینه تر شدن شاخص PET و در پی آن کاهش استرس حرارتی خواهیم شد. ضوابط به دست آمده در این پژوهش دریچه ای جدید برای بازیابی مفاهیم الگوهای کهن و کمک به حل مشکلات اقلیمی خواهند شد.

    کلیدواژگان: معماری اقلیم گرا، خانه های سنتی، سازگاری محیطی، ایوان، شاخص آسایش حرارتی (PET)
  • فواد خرمی*، امیرسعید محمودی، مصطفی مختاباد صفحات 117-133

    خلاقیت و تفکر خلاقانه یکی از موضوعات مهمی است که در حوزه ادبیات معماری و عملکرد تحصیلی دانشجویان مطرح می شود. البته باید اذعان کرد که آموزش خلاق از عوامل مهمی است که در پرورش آفرینشگری و ایجاد خلاقیت در دانشجویان تاثیرگذار است. ند هرمان در بررسی انواع تفکر و تفکر خلاقانه، مطابق یک الگوی استعاری، برای مغز چهار ربع تمایلات فکری قایل شده و آن ها را در چهار دسته افراد با ربع غالب A، واقع نگر و تحلیلی، با ربع غالب B، سازمان یافته و مطیع، با ربع غالب C، افرادی احساسی و منعطف و با ربع غالب D، اغلب نوآور و مبتکر تقسیم می کند. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه خلاقیت با عملکرد تحصیلی 121 دانشجوی دانشکده معماری دانشگاه تهران ورودی سال های 1393 تا 1396 و بررسی تاثیر برنامه تحصیلی در تسلط ربع های مغزی آنان است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. در آمار توصیفی، از جداول توزیع فراوانی و نمودارهای متناسب و در آمار استنباطی از تحلیل همبستگی پیرسون، تحلیل کای اسکور و تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که با وجود بالا بودن سطح علاقه به رشته در بین دانشجویان، میزان احساس موفقیت پایین است. همچنین مطالعه نشان داد که بیشتر دانشجویان معماری دانشگاه تهران از ربع B مغز خود بهره می برند و برنامه تحصیلی دانشگاه نیز در تغییر این تسلط ربع مغزی تاثیری نداشته است. از سوی دیگر، بین عملکرد تحصیلی و میزان خلاقیت دانشجویان (تسلط ربع های مغزی) ارتباط معناداری وجود ندارد. وجود رابطه معنی دار بین نمرات دروس اصلی که بیشتر در حوزه طراحی معماری است با تسلط ربع D در بین دانشجویان نشان می دهد اساتید این دروس بیشتر در برنامه ها و ارزیابی خود بر تفکر واگرا و شهودی تاکید داشته‎ اند. نتایج این پژوهش می تواند در برنامه ریزی آموزشی این رشته بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، تسلط ربع های مغزی، آموزش خلاق، عملکرد تحصیلی، ند هرمان
  • امیرحسین صادق پور* صفحات 135-151

    مطالعه سد و بندهای تاریخی به منظور ارزیابی تاریخ احداث بنا و تحلیل فناوری و خلاقیت به کاررفته در طراحی آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار بود و در پژوهش های انجام شده تا کنون کمتر به آن پرداخته شده است. سد تاریخی کریت طبس در حاشیه کویر مرکزی ایران و در فاصله 56 کیلومتری شهر طبس در استان خراسان جنوبی قرار گرفته است. در این پژوهش که از طریق بررسی های میدانی، آزمایش های آزمایشگاهی و مطالعات کتابخانه ای انجام شده، برای اولین بار ابعاد و نقشه های دقیق وضع موجود بنا برداشت شده و برای تعیین عمر و دوره های ساخت به وسیله نمونه برداری از بخش های مختلف بدنه سد، فناوری به کاررفته برای احداث آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج پژوهش انجام شده نشان می دهد که این سد قوسی با مصالح بنایی، از نظر فناوری اجرای بدنه سد بدون احداث تونل انحراف آب در رودخانه، ساخت مرحله ای و تعبیه تمام عناصر ضروری یک سد، به عنوان یک رکورد تاریخی در موضوع افزایش ارتفاع سدها به شمار می رود. بر اساس نتایج مطالعات سال یابی به روش ترمولومینسانس، این سد با قدمت بیش از 700 سال در چند مرحله با فواصل زمانی مختلف تکمیل شده و در انتهای هر مرحله و پس از پایان عمر مفید سد به علت پر شدن مخزن از رسوبات، مرحله بعدی افزایش ارتفاع آن انجام شده و ارتفاع نهایی آن از بستر رودخانه به 4/54 متر رسیده است. بخش اول بدنه سد با ارتفاع 8/16 متر از بستر رودخانه در سال 685 هجری شمسی احداث شده و در مراحل دوم، سوم و چهارم که هرکدام به ترتیب با فاصله حدود 50، 350 و 100 سال از مرحله قبل انجام شده، بنای اولیه به اندازه 2/19، 9 و 4/9 متر افزایش ارتفاع داده شده است. این سد که فناوری ساخت آن در این پژوهش مورد تحلیل قرار گرفته، از مصالح سنگی نامنظم و منظم و همچنین آجر ساخته شده و حدود هفت قرن توسط ساکنان منطقه مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سدهای تاریخی، سد کریت، طبس، فناوری ساخت، رکورد سدسازی
  • مصطفی حسینی*، محمود شکوهی، فرشاد نصرالهی صفحات 153-176

    مصرف انرژی ساختمان ها و آلودگی های زیست محیطی منتج از آن، مرهون مورفولوژی یک شهر است. اغلب پژوهش هایی که در شهرسازی و انرژی کارایی انجام شده، مصرف انرژی در شهر را در دو مقیاس خرد (تک ساختمان) و کلان (حمل ونقل، مدیریت شبکه ها و زیرساخت ها) ارزیابی کرده اند. تمرکز بر شکاف بین این دو سطح، یعنی مقیاس میانی و بافت شهری، همچنین لحاظ داشتن آن در فرایند طراحی مجموعه های ساختمانی و بافت های شهری، می تواند موجب بهبود وضعیت بهره وری انرژی در بخش ساختمان گردد. در این مطالعه، شهر بیرجند که در منطقه ای کویری با شدت دمایی بالا در تابستان و برودت بالا در زمستان قرار دارد، مورد پژوهش قرار گرفته است. با توجه به اینکه پژوهش دو موضوع مصرف انرژی و ریخت شهری را مورد مطالعه قرار داده و هرکدام روش خاص مطالعه خود را دارد، از روش ترکیبی استفاده شده است. لذا در بخش ریخت شهری، از روش ریخت گونه شناسی و با بررسی تصاویر هوایی، نقاط عطف زمانی و مکانی دگرگیسی بافت شهر بیرجند شناسایی شده است. در بخش انرژی، از هرکدام از بافت های شناسایی شده، واحد های مطالعاتی با مساحت 100×100 مترمربع انتخاب گردیده و توسط نرم افزار هانی بی، مصرف انرژی هرکدام شبیه سازی شده است. در نهایت به روش توصیفی تحلیلی ارتباط این دو موضوع با یکدیگر مورد سنجش قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که ریخت بافت جدید، عملکرد بهتری نسبت به الگوی ریختی بافت قدیم از منظر انرژی کارایی داشته است. همچنین در بین الگوهای فرمی که در جهت گیری و نسبت طول به عمق بهینه ای قرار گرفته اند، وضعیت بهینه تقاضای انرژی در الگویی که کمترین نسبت سطح به حجم را دارد، به وجود می آید.

    کلیدواژگان: انرژی کارایی، ریخت گونه شناسی، بیرجند
  • بابک عالمی* صفحات 177-194
    طبیعت منبع عظیم الگوبرداری همساز و متناسب با محیط بوده و انسان با نگرش بیونیک و با الهام از این الگوها می تواند به خلق فضاها و عناصر متناسب با محیط بپردازد و شرایط زندگی خود را اعتلا و ارتقا بخشد. در این میان، مقایسه تطبیقی الگوهای مصنوع و طبیعی، انسان را در فهم بیشتر این موضوع کمک می کند. به همین سبب این پژوهش به مقایسه تطبیقی دو الگوی طبیعی و انسان ساز پرداخته و دو مجموعه لانه موریانه و مجموعه زیرزمینی اویی را مورد تحلیل و بررسی قرار داده است. در این پژوهش ابتدا از طریق مطالعات میدانی و برداشت ها و پیمایش های محلی، مجموعه زیرزمینی اویی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و شناسایی شده است؛ سپس از طریق روش اسنادی در حوزه شناخت موریانه و لانه آن مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته و اصول و معیارهای قابل قیاس برای دو نمونه با بررسی منابع مختلف در پیشینه موضوع، در سه حوزه فرم و ساختار، راهکارهای اقلیمی و تکنیک های امنیتی دسته بندی شده و این دو مجموعه با روش استدلال منطقی، آنالیز، تجزیه و تحلیل شده اند. در نهایت با بررسی و تحلیل معیارها و اصول ها برای هر مجموعه و مقایسه تطبیقی آن ها می توان گفت مجموعه اویی و الگوی طبیعی لانه موریانه ها در حوزه های مختلف شباهت زیادی داشته و در ایجاد مجموعه ها و دست کندهای مصنوع و طبیعی، تکنیک ها و راهکارهای مشترکی وجود دارد و الگوبرداری از طبیعت در طول تاریخ بشر، چه در زندگی امروزین و در قالب معماری بیونیک و چه در بحث تقلید از طبیعت در گذشته، در روح و جان بشر بوده است.
    کلیدواژگان: نوش آباد، مجموعه زیرزمینی اویی، لانه موریانه، معماری دست کند، تهویه
  • سارا تیمورتاش، پیروز حناچی*، محمدحسن طالبیان صفحات 195-211
    اقتصاد فرهنگ، میراث را به عنوان شکلی از سرمایه می بیند که قابلیت ایجاد چرخه اقتصادی و تولید درآمد دارد. این رویکرد قالب جدیدی است که موضوع میراث فرهنگی را در جایگاهی مهم از ملاحظات و تفکر سرمایه گذاری قرار می دهد؛ اگرچه در کشور ما این موضوع مورد غفلت واقع شده و پیامد آن بار روزافزون حفاظت از میراث برای دولت و انفعال جامعه محلی در برابر آثار تاریخی بوده است. بر این اساس، هدف این مقاله ارایه شاخص هایی است که بتواند ظرفیت توسعه ای میراث فرهنگی در اقتصاد محلی را نشان دهد. در این راستا با رویکرد تفسیری و تکنیک تحلیل محتوای کیفی، پنج شاخص باززنده سازی شهری، فرصت های سرمایه گذاری، صنایع خلاق و فرهنگی، گردشگری و ایجاد اشتغال معرفی شده اند. این شاخص ها بر مبنای مطالعه متون و اسناد بین المللی و نظریات مطرح در این حوزه، به مولفه های خردتری تقسیم می شوند که راهکارهای تاثیرگذاری میراث برای توسعه اقتصادی پایدار را به دست می دهند. شاخص های معرفی شده در مواجهه با هر اثر میراثی و محدوده پیرامونی اش بر مبنای توجه به اصول بنیادین حفاظت، مناسب سازی شده و مورد بازنگری قرار خواهد گرفت. پژوهش حاضر نشان می دهد ادغام حساس میراث فرهنگی در راهبردها و اقدامات توسعه ای، راهی مناسب برای استفاده متنوع و عاقلانه از میراث است. بر این اساس حفاظت از میراث فرهنگی، دیگر یک اقدام نخبه گرا تلقی نمی شود بلکه به عنوان یک شریک پیشرو و نیروی محرکه توسعه به حساب می آید. به کارگیری این شاخص ها برای سیاست گزاران و ذی نفعان میراث فرهنگی مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: اقتصاد فرهنگ، سرمایه فرهنگی، توسعه پایدار اقتصاد محلی، شاخص اقتصادی میراث
  • ساشا ریاحی مقدم، محمدحسن طالبیان*، اصغر محمدمرادی صفحات 213-237

    مدیریت و اولویت بندی حفاظت از آثار میراث معماری در ایران با توجه به فراوانی و کمبود منابع مالی، یکی از چالش های اساسی است. از سال 1309ش و تصویب قانون حفظ آثار ملی و عتیقات تاکنون، میراث معماری هیچ گاه با رویکرد حفاظت مبتنی بر اهمیت آثار، به صورت علمی و در یک چهارچوب مدون داوری و سطح بندی نشده اند. این موضوع باعث شده اصولی جامع برای مدیریت یکپارچه، وحدت رویه در تصمیم گیری ها و اولویت بندی برای حفاظت از آثار نیز تدوین نشده باشد، درحالی که بیشتر کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه در این زمینه به چهارچوبی منطقی دست یافته اند. یکی از ابزارهای مدیریت حفاظت از میراث معماری در اروپا، طبقه بندی است. مطالعه و شناسایی نظام طبقه بندی در سیاست های کشورهای اروپایی به منظور دستیابی به یک الگوی کاربردی و تعمیم پذیر در سطح ملی، هدف اصلی این تحقیق است. اهداف و تاثیرگذاری مولفه ها بر سیستم طبقه بندی میراث معماری اروپا، پرسش اصلی این تحقیق است که برای یافتن آن از طریق سندپژوهی و مطالعات کتابخانه ای، داده های موجود شامل قوانین، سیاست ها و تجربیات کشورها گردآوری شده و با رویکردی کیفی و با روش توصیفی تفسیری و تطبیقی تحلیل شده است. با توجه به یافته های پژوهش، دستیابی به سازوکاری مدیریتی بر اساس یک سیستم منظم و سلسله مراتبی از طریق طبقه بندی به منظور ارتقای سیاست های حمایت از منابع میراث و بهره مندی مقامات در حفاظت از میراث معماری هدف اصلی طبقه بندی بوده است و بر این اساس آثار میراث معماری به سه سطح ملی، منطقه ای و محلی طبقه بندی شده اند. رویکرد و نحوه تصمیم گیری برای طبقه بندی، بر اساس نظر و مشورت صاحب نظران، متخصصان و مسیولان و با توجه به معیارها و مولفه های تاثیرگذار بر این فرایند شامل منحصربه فرد بودن آثار، اهمیت آن ها، شایستگی برای حفاظت، مالکیت و ویژگی های تاریخی، معماری، هنری، علمی، زیباشناختی و اجتماعی تعیین می شود. سیستم طبقه بندی در کشورهای اروپایی به عنوان مولفه ای مهم در توسعه اقتصادی و بهبود زندگی مردم در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: میراث معماری، طبقه بندی، حفاظت، اروپا
  • رضا سرعلی*، شهرام پوردیهیمی صفحات 239-258
    زندگی در سکونتگاه های شهری معاصر، الزاما با همجوار شدن گروه های مختلف مردم همراه است. تجربه تاریخی سکونت انسان در مناطق مختلف جهان نیز موید این مطلب است. بر این اساس، مطالعه قانونمندی های همجواری به طور عام و قانونمندی های روابط اجتماعی ساکنان همجوار در محیط های مسکونی، به طور خاص، ضرورت و موضوعیت پیدا می کند. هدف اصلی مقاله حاضر، پاسخ به یکی از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان و طراحان عرصه های مسکونی، یعنی چگونگی تاثیر ویژگی های کالبدی محیط بر روابط همسایگی است. به این منظور، در گام نخست تلاش شده با مرور منابع اصلی، متغیرهای موثر بر روابط همسایگی شناسایی و دسته بندی شوند و در گام بعد، با روش استدلال منطقی، چگونگی اثر این متغیرها بر یکدیگر و در نهایت بر روابط همسایگی تبیین شود. یافته های این مقاله نشان می دهد که روابط همسایگی در وهله اول از «ویژگی های فردی و اجتماعی اقتصادی ساکنان»، مانند ویژگی های شخصیتی، وضعیت تاهل، جنسیت، مدت زمان سکونت، مالکیت و قومیت و نژاد تاثیر می پذیرد. ویژگی های کالبدی محیط نیز تسهیل کننده یا بازدارنده شکل گیری و تداوم روابط اجتماعی همسایگان است. سه دسته اصلی متغیرهای کالبدی موثر بر روابط همسایگی، متغیرهای مرتبط با کلیت محیط (تراکم مسکونی و ویژگی های ظاهری محیط)، متغیرهای مرتبط با «فضای عمومی» (اندازه، شکل، محصوریت و ویژگی های کف و لبه فضای باز عمومی، همچنین ویژگی های تسهیلات خدمات محلی) و متغیرهای مرتبط با «دانه مسکونی» (گونه مسکن و دسترس پذیری و رویت پذیری فضای عمومی از دانه مسکونی) هستند. از سوی دیگر، با توجه به اینکه «معنی» سازوکار ارتباط افراد با محیط است، افراد بر اساس معنایی که فعالیت ها و ویژگی های کالبدی محیط برای آن ها دارد با یکدیگر تعامل می کنند. بر این اساس، چگونگی تاثیر متغیرهای کالبدی محیط (متغیرهای مستقل) بر روابط همسایگی (متغیرهای وابسته) از طریق متغیرهای مرتبط با معنی (متغیرهای میانجی) قابل توضیح است. به عنوان نتیجه نهایی مقاله می توان گفت که «کیفیت های ادراکی محیط کالبدی» با اثرگذاری بر «احساس تعلق به اجتماع و مکان همسایگی» بر «بعد ساختاری و بعد تعاملی روابط همسایگی» موثر است. چگونگی ارتباط این متغیرها با یکدیگر در قالب یک مدل نظری ارایه شده است. مدل مذکور می تواند برای مطالعه روابط همسایگی در زمینه های مختلف فرهنگی اجتماعی مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: محیط مسکونی، روابط همسایگی، ویژگی های کالبدی محیط، مدل نظری
|
  • Mohamad Reza Ghiasian, Mohammad Mashhadi Noosh-Abadi * Pages 5-26
    This paper examines cuerda seca tomb tiles from the late sixteenth to the early nineteenth century in the two shrines of Sultan ‘Ata-bakhsh and Sultan Mir Ahmad in Kashan. The first example belongs to a late sixteenth-century tomb, painted in two shades of cobalt blue against a white background. From the seventeenth century, at least four tombstones remain that are decorated with vegetal motifs on a yellow background, some of which interestingly lack any text. Early eighteenth-century examples include a number of tomb tablets consisting of four mud-brick tiles with a mihrabi frame. The few surviving works from the Qajar period are either made of blue and white tiles or of cuerda seca tiles with floral patterns. The main question in this research is documenting the formation and evolution of cuerda seca tomb tiles of Kashan and their difference in form and content from lustre tombstones of the early Safavid period. In terms of content, attention to Persian elegies can be seen as so significant that they replaced Arabic phrases used in previous periods. Regarding form, the investigated examples show more emphasis on decorative motifs, in contrast to text, as was used in lustre tiles.
    Keywords: Tombstones, cuerda seca tiles, Kashan, shrine of Sultan ‘Ata-bakhsh, shrine of Sultan Amir Ahmad
  • Zeinab Mashhoor * Pages 27-48
    In Behbahan historical houses, two types of stone and brick architecture with different structural and decorative patterns can be seen. In brick buildings, which are less old and often date to the late Qajar and Pahlavi periods, bricks have been used in both structural and decorative components. The decorative role of brick was recognized from its early usage, and it has been used as the main ornamentation in Behbahan’s architecture works in different parts of buildings and in different manners. However, few studies have been done on brick decorations, except for brief reports composed during the introduction of some historical monuments; hence, further research is required to introduce such ornamentation. The purpose of this study is to investigate and document the brick decorations of historical houses in Behbahan in order to provide design patterns for use in future studies. Therefore, based on available documents and references, brick ornaments in Iranian architecture were studied first. Next, using field surveys and an analytical-descriptive method, the decorative patterns in the research samples were categorized and the types of bricks used, types of patterns, methods of execution, place of application, and style of decoration were then examined. For this purpose, 28 historical houses and more than 50 frontispieces were studied and 47 patterns were extracted. The results show that brick decorations have often been used for the interior walls of courtyards (exterior walls were not decorated except for the frontispiece, i.e., the entrance). Brick patterns were executed using ornamentation techniques such as khavun-chini, rag-chin (course), gol-andaz, lattice form, and gereh; and various forms of brick cutting were also used especially in edging, framing, and string courses in combination with gol-andaz and rag-chin traceries. The traceries are mainly the result of the repetition of basic patterns. Basic patterns are observed in the form of chevron, five-row flowers, seven-row flowers, nine-row flowers, and eleven-row flowers (simple and combined). The style of decorations is geometric, based on the principle of symmetry in line with the continuity of Iranian brickwork tradition.
    Keywords: Brickwork, brick decorations, traditional architecture of Behbahan, brick cutting, khavun-chini
  • Zatollah Nikzad * Pages 49-65
    Jame‘ mosques were one of the most important institutions in Iranian cities. Their functions changed along with historical developments of the city. It is expected to have been the same in Kerman. The Mozaffari Jame‘ Mosque was constructed in the eighth century AH and is well known today. This building is located in the eastern part of the old city, holding in it Friday prayers since its foundation date. There is no clear information about the mosque before the current century. The purpose of this study is to investigate the background and position of Jame‘ mosques in Kerman in relation to architecture and city in different periods. The research pursues the following question: what was the background of the Jame‘ mosque institution in Kerman and what was its position in the city? Since the subject of this research is about the past and it describes and analyzes historical data and searches for related evidence, the historical-interpretive method is used. Although the post-Islamic history of Kerman has been written in historical sources such as local histories, little is available about Jame‘ mosques in the city. The result of this research shows that four Jame‘ mosques were built in Kerman in the period between the first to the mid-eighth century AH: Nokhostin Jame‘ Mosque, Malek Jame‘ Mosque, Darb-e-No Jame‘ Mosque, and Mozaffari Jame‘ Mosque. These buildings did not function simultaneously, as each new mosque replaced the older one. In terms of location, each of the mosques was built in a new district of the city, and not in place of .older ones
    Keywords: Kerman (Bardsir), Malek Jame‘ Mosque, Darb-e-No Jame‘ Mosque, Mozaffari Jame‘ Mosque
  • Mohammad Ali Sargazi, Mansoureh Tahbaz *, Akbar Haj Ebrahim Zargar Pages 67-88
    Thermal comfort is one of the most important issues in architecture. Although studies in this field began in the early twentieth century yielding significant achievements, one of today’s architectural challenges is to provide thermal comfort with the least dependence on fossil fuels for the inhabitants of buildings. At the same time, it seems that vernacular architecture, which is tested through centuries of experience, has had significant success in creating climate-responsive strategies that can still be utilized to design passive and sustainable architecture in different climates. Vernacular architecture of the region of Sistan is an example that has been able to make indoor climatic conditions often acceptable for residents. Therefore, through a case study, this paper investigates the performance of these strategies and their roles in providing thermal comfort in indoor spaces in Sistan during the warm period of the year. For this purpose, a vernacular building was selected, and through qualitative and quantitative analysis, the performance of dorchah, kolak, and kharkhona strategies that help provide thermal comfort in the warm period of the year was investigated. Their impact on indoor air temperature, relative humidity, wind speed, and thermal comfort have been analyzed. The results show that although in the warm period of the year, the indoor environmental parameters of spaces are not in the range of classic thermal comfort temperatures (23-27 °C), the use of climatic strategies has a significant effect on improving these parameters at different times of the day. In addition, indoor environmental parameters with the application of kharkhona were in a good range during hot times of the day, while dorchah and kolak can make indoors tolerable when the outdoor environment is cooler.
    Keywords: climate responsive strategies, thermal comfort, Vernacular architecture, Indoor spaces, Sistan
  • Jamshid Karim-Zadeh, Jamal Ad-Din Mahdi-Nejad Darzi *, Baqer Karimi Pages 89-115

    A fundamental look at the habitats and environment-friendly spaces of the past confirms that climatic sustainability was one of the main features of traditional houses. In the past, humans learned to adopt different strategies to improve the thermal performance of their living spaces, i.e., by creating intermediate spaces between open and closed spaces they were able to control indoor temperatures. The main function of verandas was climatic, which by means of shading play an important role in controlling indoor temperatures and creating thermal comfort. One of the main objectives of this paper is to study the climatic data and thermal performance of verandas with respect to their physical proportions. Three traditional buildings having verandas were selected at different geographical locations. The field climate data was collected using measuring instruments such as a thermo-pyrometer and a thermo-hygrometer and then validated using Envi-met and Bio-met simulation software to measure the PET thermal comfort index. The climatic data was weighted using correlation coefficients. Despite all correlating physical aspects of the courtyards, such as area, vegetation, pond, wall height and materials, it was observed that the reduction of the average radiant temperature in the courtyards and verandas improved thermal performances. There was a strong correlation observed between the average radiant temperature and the thermal comfort index in the three houses. Increase of the width of the veranda, increase of their facade opening area, increase of their elevation from the courtyard level, and increase in shading of the courtyard areas are the most effective factors improving the PET index and consequently reducing thermal stress. The resulting guidelines from this research will open a new window to retrieve the concepts of ancient patterns to help solve urban climatic problems.

    Keywords: Climatic Architecture, traditional houses, environmental adaptability, veranda, PET thermal comfort index
  • Fo’Ad Khorramy *, Amir Sa‘Eid Mahmoodi, Mostafa Mokhtabad Pages 117-133

    Creativity is a key matter in architectural literature and education. Creative teaching in architecture, on the other hand, could boost creativity in students. Ned Herrmann, who researched thinking and creative thinking models, associates the brain with four quadrants of intellectual desires, each with a distinct combination of individual thinking abilities. Hermann defines people with the dominant quadrant A as realistic and analytic; the dominant quadrant B as mostly organized and obedient to a program; the dominant quadrant C as emotional, flexible, and non-competitive; and the dominant quadrant D as most innovative and creative.This article investigates the relationship between creativity and the academic performance of 121 students of architecture at the University of Tehran during the academic calendar 2014-2017 in terms of the four-quadrant brain dominance model of Ned Herrmann. Descriptive statistics such as frequency distribution tables and proportional graphs were used to analyze the research results. For inferential statistics, Pearson correlation analysis, Chi-square analysis, and analysis of variance were used.The results of this study suggest that:Although the students are interested in their education, they do not feel very successful.Most students had B quadrant dominance.There was no significant relationship between academic performance and creative thinking of students (brain quadrants dominance).The existence of a significant relationship between the grades of students in the main courses of architectural design with the dominance of the D quarter shows that the instructors have more emphasis on divergent and intuitive thinking in their programs.The outcome of this research should assist the educational planning of architecture programs in the country.

    Keywords: creativity, four-quadrant brain dominance, Creative education, Aacademic performance, Ned Herrmann
  • Amir-Hossein Sadegh-Pour * Pages 135-151

    Studying historical dams and embankments, determining their construction date, and investigating the type of technology and creativity used in their design are of particular importance, yet few studies have addressed these so far. The historical Kurit Dam is located at the edge of the Central Desert of Iran, about 56 km away from Tabas in the province of South Khorasan. This study uses field and library research methods and laboratory experiments. The exact dimensions and drawings of the current situation of the dam structure were surveyed for the first time, and the lifespan and different phases of construction were determined by taking samples from different parts of the dam body. Moreover, the technology used to construct this structure was investigated. The results reveal that this masonry arch dam which was constructed without a diversion tunnel in the river serves as a historical record in terms of technology, phased construction, and installation of all necessary elements of a dam. Results of thermoluminescence dating show this dam is more than 700 years old and is constructed in several phases at different time intervals. After the end of the useful life of the dam when the reservoir was filled with sediments, the dam height was increased and its final height from the riverbed reaches 54.4 m. The first part of the dam body with the height of 16.8 m from the riverbed was constructed in 685 AS. The second, third, and fourth parts, with the intervals of about 50, 350, and 100 years from the previous stage, increased the height of the initial structure by 19.2, 9, and 9.4 m, respectively. This dam was constructed of irregular and regular stone material as well as bricks and was employed by the locals for about seven centuries.

    Keywords: historical dams, Kurit dam, Tabas, construction technology, dam construction record
  • Mostafa Hosseini *, Mahmoud Shokoohi, Farshad Nasrollahi Pages 153-176

    Energy consumption of buildings and the resulting environmental pollution are affected by city morphology. Most studies conducted on urban planning and energy efficiency have investigated urban energy consumption in micro-(construction) and macro-scales (transportation, network, and infrastructure management). Focusing on the gap between these two scales, i.e., the mid-scale (urban texture), and considering it in the design process of residential complexes and urban textures can greatly help improve the energy efficiency of the construction sector. In this study, Birjand, which is located in a desert region with a high summer temperature intensity and low-temperature extremes in winter, was selected for the case study. Because this study investigates energy consumption and urban morphology, each with its special method of study, the mixed method was used for this research. In the urban morphology section, the typo-morphology approach was used wherein aerial images were examined to identify the times and places of transformation in the city texture. In the energy section, 100×100 m2 study units were selected from the urban texture and their energy consumption was simulated by Honeybee software. Finally, the descriptive-analytical method was used to measure their relationship. According to the findings, the morphology of the newer textures demonstrates better energy efficiency compared to that of the older textures. In addition, the optimal form of buildings in terms of energy demand is that with the lowest surface-to-volume ratio and an optimal orientation and length-to-depth ratio.

    Keywords: energy efficiency, Typo-Morphology, Birjand
  • Babak Alemi * Pages 177-194
    Nature is a key source of inspiration in environment-friendly design. In the bionic approach, humans can create spaces and elements adaptive to the environment and enhance their living conditions. Meanwhile, a comparative comparison of man-made and natural structures helps us to better understand this matter. This study conducts a comparative comparison of two natural and anthropogenic structure patterns by analyzing termite nests and the Ouee underground complex. First, through field studies and local surveys, the Ouee underground complex was investigated and analyzed. Then, termites and termite nests were investigated by documentary methods and library studies. Comparative criteria for the two samples were derived by examining different sources in three categories of form and structure, climatic solutions, and security techniques. The two samples were analyzed by the logical reasoning method. Finally, after a comparative review and analysis of the construction criteria and principles for each sample collection, it can be said that the Ouee complex and termite nests are very similar in structure. Similar techniques and solutions can be observed in the formation of troglodytes and natural complexes. Modeling of nature can be said to be an instinctive human behavior throughout history, as can be seen in the form of bionic architecture today or in the discussion of imitation of nature in the past.
    Keywords: Noosh-abad city, Ouee underground complex, Termite nest, troglodytic architecture, Ventilation
  • Sara Taymourtash, Pirouz Hanachi *, Mohammadhasan Talebian Pages 195-211
    Cultural economics considers heritage as a form of cultural capital which generates public revenue and creates economic cycle. However, in our country, this issue has been neglected so far and its consequence is the increasing burden of conservation practices for the government and the passivity of the local community to historical monuments. The purpose of this article is to identify potential factors of cultural heritage in improving local economies. After reviewing international documents and well-known theories in this field using the interpretive-qualitative approach and content analysis, five factors are introduced: urban regeneration, investment opportunities, creative and cultural industries, tourism, and job creation. Each of these factors has components that show the strategies of utilizing cultural heritage for sustainable economic development. The introduced factors would be adjusted to any built heritage and its surrounding areas according to the fundamental principles of conservation. This research shows that the sensitive integration of cultural heritage in development strategies and actions is a suitable way for the multifarious utilization of heritage. In this way, the conservation of cultural heritage is not considered an elitist act, but rather a leading contributor to and a driver of sustainable economic development. The proposed framework will be beneficial for policymakers and stakeholders in the cultural heritage arena.
    Keywords: cultural economics, Cultural Capital, Sustainable development of local economy, economic factors of cultural heritage
  • Sasha Riahi Moghadam, Mohammad-Hasan Talebian *, Asghar Mohammad-Moradi Pages 213-237

    Management and prioritization of architectural heritage conservation in Iran is one of the main challenges of this field due to lack of financial resources. Since the enactment of the Preservation of National Monuments and Antiquities law (1309 AS), architectural heritage has never been evaluated or graded methodically, i.e., within a codified framework and with a conservation approach based on significance. This has led to the lack of comprehensive principles for integrated management, coordinated decision-making, and prioritization for conservation purposes, while most developed or developing countries have developed such a logical framework. One of the tools for conservation management of architectural heritage in Europe is classification. The main purpose of this research is to identify the classification system proposed in European policies in order to outline an operational and generalizable model at the national level. Aims and objectives affecting the European architectural heritage classification system is the main question of this research. To find it through document research and library studies, the available data including laws, policies, and experiences were collected and analyzed through a descriptive-interpretive and comparative method using the qualitative approach. According to the research findings, the main purpose of classification has been to reach a management mechanism based on an hierarchical system that improves policies for the protection of heritage resources and the use of authorities in architectural heritage conservation. For this, architectural heritage is classified into three levels: national, regional, and local. The approach and decision-making methods for classification are determined based on consultation with experts and authorities and according to relevant criteria and components, including uniqueness; significance; qualification for protection; ownership; and historical, architectural, artistic, scientific, aesthetic, and social qualities. The classification system in Europe is considered an important factor of economic development and improvement of living conditions.

    Keywords: Architectural Heritage, Classification, conservation, Europe
  • Reza Serr-E ‘Ali *, Shahram Pour-Deihimi Pages 239-258
    Nowadays, urban living is necessarily associated with neighboring groups of people. The historical experience of human habitation in different parts of the world is a testament to the above-mentioned. Accordingly, the study of the Neighbor Law in general and the laws of social relationships in residential environments, in particular, becomes necessary and relevant. The main purpose of the present article is to explain the influence of the physical environment on social relationships in a neighborhood, which is a matter of concern for residential planners and designers. For this purpose, the variables affecting neighbor relationships were identified and categorized by reviewing research sources, and next, the impact of these variables on each other and neighborhood relationships was determined by logical reasoning. The findings suggest that neighbor social relationships are primarily affected by individual and socio-economic characteristics of residents, such as personality traits, marital status, gender, length of residence, home ownership, ethnicity, and race. The physical characteristics of the environment can also facilitate or deter the formation and continuation of neighbor social relationships. The three main variables affecting neighbor social relationships are as follows: Totality of the Physical Environment (residential density and appearance); Public Space (size, shape, enclosure, floor and edge characteristics, and characteristics of local service facilities); and Residential Blocks (housing type, accessibility to and visibility of public space from residential blocks). On the other hand, since "meaning" is the mechanism of any individual’s relationship with the environment, people interact with each other according to the meaning of particular activities and physical characteristics of the environment. Accordingly, the impact of the characteristics of the environment (independent variables) on the neighbor social relationships (dependent variables) can be explained through meaning-related variables (mediating variables). Consequently, it is worth mentioning that the "cognitive qualities of the physical environment" impact the "structural and interactional aspects of neighboring" through "neighborhood attachment." Variable relationships are presented in a theoretical model which can be used by researchers studying neighbor social relationships in various socio-cultural contexts.
    Keywords: residential environment, neighborhood, Physical environment, Theoretical model