فهرست مطالب

خط مشی گذاری عمومی در مدیریت - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1401)

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 45، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود دشت بزرگ، فواد مکوندی*، وحید چناری، قنبر امیر نژاد، سعید جعفری نیا صفحات 1-17
    هدف

    باز بودن مجلس می تواند فرصت های مهمی را برای مشارکت ذینفعان در کارکردهای اصلی مجلس از جمله خط مشی گذاری فراهم کند. هدف اصلی پژوهش تبیین شرایط علی مشارکت ذینفعان در دستورکار خط مشی عمومی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی است.

    روش پژوهش

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- پیمایشی می باشد. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند، گردآوری شده اند. جامعه آماری هدف این پژوهش شامل خبرگان، اساتید و کارشناسان، نمایندگان و اعضای کمیسیون انرژی مجلس بوده است که به تصادف تعداد 22 نفر انتخاب شده اند. برای پاسخ به سوال اصلی پژوهش، بررسی سوالات فرعی و تجزیه و تحلیل یافته های جمع آوری شده، از آمار توصیفی و آمار استنباطی با نرم افزارهای spss و Lisrel استفاده شده است. این تحقیق یک تحقیق کیفی و کمی است که از روش داده بنیاد استفاده نموده است. پس از مصاحبه های نیمه ساختارمند شرایط علی مشارکت ذینفعان در دستور کار خط مشی عمومی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی دارای مولفه های رفتار ذینفعان، ماهیت مشارکت، عوامل مدیریتی و ماهیت دستور کار خط مشی، شناسایی شدند.

    یافته ها

    این تحقیق یک تحقیق کیفی و کمی است که از روش داده بنیاد استفاده نموده است. پس از مصاحبه های نیمه ساختارمند شرایط علی مشارکت ذینفعان در دستور کار خط مشی عمومی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی دارای مولفه های رفتار ذینفعان، ماهیت مشارکت، عوامل مدیریتی و ماهیت دستور کار خط مشی، شناسایی شدند.

    نتایج

    نظر به اینکه ذینفعان مانند پلی برای قرار گرفتن جریان مسایل در دستورکار خط مشی، عمل می کنند و در شرایط فعلی خلاء و فضای خالی حضور فعال ذینفعان بین مسایل و دستورکار وجود دارد، این پژوهش جهت گیری تدوین دستورکار خط مشی عمومی از حالت سلسله مراتبی را به فرآیندی تغییر داده و در راستای فرآیند مدار کردن به جای فرد مدار بودن عملکرد کمیسیون انرژی مجلس است.

    کلیدواژگان: مجلس، خط مشی عمومی، دستورکار، مشارکت، ذینفعان
  • بهزاد کیا، احمد جعفری صمیمی، علی فرهادی محلی*، مجتبی طبری صفحات 19-33
    زمینه و هدف

    اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده به شکل کنونی در صنایع کشور نشان می دهد که این قانون در شرایط فعلی از لحاظ احکام مصوب، نحوه اجرا و نبود زیرساخت های لازم، مشکلاتی را برای تولیدکنندگان در بخش صنعت به وجود آورده است. هدف اصلی این پژوهش، ارایه مدل ارزیابی خط مشی مالیات بر ارزش افزوده بخش صنعت بود.

    روش

    تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، روش تحقیق کیفی بود. روش نمونه گیری، غیرتصادفی هدفمند بود. در بخش کیفی، با بکارگیری تکنیک دلفی و با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختاریافته,5 معیار مشتمل بر9 سنجه برای ارزیابی خط مشی مالیات بر ارزش افزوده بخش صنعت شناسایی وتایید شد.

    یافته ها

    با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته نتایج آزمون توزیع دو جمله ای نشان داد که شاخص های مستخرج از دلفی در توزیع دوجمله ای نیز مورد تایید خبرگان قرار گرفت و هر 17 نفر خبره با دسته بندی مشخص شده اتفاق نظر کامل داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی مقادیر واریانس استخراج شده متغیرهای پنهان پژوهش نشان داد که همه متغیرها مقدار561/0 به خود اختصاص دادند. لذا روایی همگرای ابزارهای اندازه گیری با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج شده، تایید شد. بنابراین پایایی ابزارهای اندازه گیری با استفاده از این دو شاخص هم تایید شدو در انتها هم مدل پژوهش، مدل مقبول و قابل تعمیمی بود.

    کلیدواژگان: ارزیابی خط مشی، مالیات بر ارزش افزوده، صنعت
  • مسعود صمدزاده، حسن گیوریان*، محمدرضا ربیعی مندجین، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی صفحات 35-49
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی مولفه های خط مشی گذاری استراتژیک برون سپاری فناوری اطلاعات می باشد.

    روش تحقیق

    روش پژوهش برحسب هدف، بنیادی -کاربردی برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی؛ برحسب زمان گردآوری داده، مقطعی و برحسب روش گرداوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش، پیمایشی می باشد. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل اساتید، مدیران و کارشناسان ارشد حوزه فناوری اطلاعات و همچنین اساتید، مدیران و کارشناسان ارشد حوزه سرمایه گذاری و توسعه دانشگاه آزاد اسلامی می باشد. برای تعیین نمونه های این پژوهش و تعیین این گروه از خبرگان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به تعداد 16نفر استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از ابزارهای مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روش تحلیل داده ها تکنیک دلفی فازی مبتنی بر روش تحلیل تم می باشد. 

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داده که خط مشی گذاری استراتژیک دارای سه مولفه تجزیه و تحلیل و تدوین خط مشی، اجرای خط مشی گذاری استراتژیک و ارزیابی خط مشی استراتژیک می باشد و همچنین برونسپاری فناوری اطلاعات نیز دارای هفت مولفه عملکرد سیستم فناوری اطلاعات، ارایه خدمات پشتیبانی سیستم، فناوری اطلاعات سبز، شکاف کاربردی فناوری اطلاعات، اهمیت استراتژیک، ویژگی های سازمان و پروژه و ویژگی های تامین کنندگان پروژه می باشد.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، برونسپاری، فناوری اطلاعات، استراتژی
  • یوسف روانپیکر، افسانه زمانی مقدم*، سید عبدالله سجادی جاغرق، سید احمد هاشمی، زین العابدین امینی سابق صفحات 51-71
    زمینه و هدف

    نیروی انسانی در هر سازمانی به عنوان یک سرمایه مبتنی بر ابعاد چهارگانه فیزیولوژیکی، فکری، اجتماعی و عاطفی مورد توجه قرار می گیرد؛ هدف از پژوهش حاضر آسیب شناسی خط مشی نظام مدیریت منابع انسانی بر اساس شایستگی های بین المللی و جهانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب می باشد.

    روش

    که در دو بخش کیفی - کمی و به روش توصیفی - اکتشافی انجام گرفت. نمونه آماری پژوهش در بخش کیفی به عنوان اعضای پانل دلفی مدیران اجرایی و اساتید دانشگاهی به تعداد 32 نفر که به روش غیرتصادفی هدفمند و در بخش کمی معاونین مدیر منابع انسانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به تعداد 10 نفر انتخاب شدند. در مرحله کیفی شاخص ها و مولفه های شایستگی های نظام مدیریت منابع انسانی با روش دلفی طراحی شد. در مرحله کمی تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از سه تکنیک تحلیل اهمیت - عملکرد، دیمتل فازی و فرآیند تحلیل شبکه ای فازی استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های حاصل در بخش کیفی، شایستگی های نظام مدیریت منابع انسانی در شش بعد نظام تامین منابع انسانی (7 شاخص)، نظام جبران خدمت منابع انسانی (6 شاخص)، نظام مدیریت عملکرد منابع انسانی (12 شاخص)، نظام آموزش و توسعه منابع انسانی (10 شاخص)، نظام نگهداری منابع انسانی (7 شاخص) و نظام روابط کار منابع انسانی (10 شاخص) طراحی گردید.

    نتیجه گیری

    همچنین نتایج مرحله کمی حاکی از آن است که 25 زیر عامل به عنوان آسیب های نظام های مدیریت منابع انسانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تعیین گردید.

    کلیدواژگان: نظام مدیریت منابع انسانی، شایستگی های منابع انسانی، خط مشی، آسیب شناسی، شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب
  • صدیقه طوطیان اصفهانی*، حمیدرضا پرور صفحات 73-88
    زمینه

    آموزش همواره وسیله ای مطمین در جهت حل مشکلات مدیریت مدنظر قرار گرفته اما. برخی شکاف ها در سازمان ناشی از کاستی های احرای خط مشی های آموزش نظام اداری است.

    هدف

    آسیب شناسی اجرای خط مشی های آموزش نظام اداری  با استفاده از مدل سه شاخکی در ستاد وزارت نفت.
    روش شناسی پژوهش: روش آمیخته است که با استفاده از نمونه گیری هدفمند و اشباع نظری 20 نفردر مرحله دلفی از خبرگان حوزه مدیریت دولتی  انتخاب شدند. جامعه آماری در مرحله بخش کمی نیز شامل 257 نفر کارکنان ستاد وزارت نفت می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران 154 نفر تعیین گردید. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه حاصل از فن دلفی بودکه روایی محتوایی و پایایی پرسشنامه ها در یک مطالعه مقدماتی با 30 آزمودنی و ضریب آلفای کروباخ بالاتر از 0.7 تایید شد.

    یافته ها

    آسیب های اجرای خط مشی های آموزش نظام اداری شامل آسیب های رفتاری با 12 شاخص، آسیب های ساختاری با 11 شاخص و آسیب های زمینه ای با 13 شاخص می باشد. تحلیل های کمی نیز موید معنی داری بارهای عاملی همه شاخص ها و تایید آنها در سطح اطمینان 95% بود.

    نتیجه گیری

    آسیب های اجرای خط مشی ها رفتاری،ساختاری وزمینه ای بود که احساس مسیولیت و اعتقاد مجریان به خط مشی های آموزش نظام اداری از طریق تشریح فواید آن برای سازمان میتواند بخشی از این آسیب ها را کمتر نماید.

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، آسیب شناسی سازمانی، خط مشی های آموزش نظام اداری
  • محمدرضا فتحی، عادل آذر*، غلامرضا جندقی، شیرین رنجبر توتویی، بابک آذری، رضا مرتضایی صفحات 89-102
    زمینه و هدف

    مدیریت و بهروه وری انرژی یکی از خط مشی های راهبردی کشورها در تامین انرژی مورد نیاز، پاسخگویی به تقاضای انرژی و رفع چالش ها و نگرانی های محیط زیستی است. به همین دلیل هدف این تحقیق تبیین خط مشی گذاری بهینه سازی تولید و مصرف حامل های انرژی در مجتمع مس سرچشمه است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف یک رویکرد اکتشافی دارد. جامعه آماری این پژوهش، شامل متخصصان حوزه صنعت مس در سه رده مدیران، روسا و سرپرستان می باشد. برای جمع آوری نمونه از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و تا رسیدن به اشباع نظری انجام گرفت. تعداد نمونه آماری 75 نفر بوده است. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شده است. در این پژوهش روش کیفی تحلیل مضمون (تم) و نرم افزار اطلس (8) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در قالب یک مدل مفهومی برای عوامل تاثیر گذار بر بهینه سازی مصرف انرژی در شرکت ملی مس سرچشمه ارایه شده است. این مدل شامل 7 حوزه عوامل محیطی، عوامل تولیدی؛ عوامل ساختاری؛ عوامل محتوایی رفتاری؛ مدیریت انرژی؛ شبکه بهره وری انرژی و بهینه سازی مصرف انرژی است.

    نتیجه گیری

    نتایج پزوهش نشان داد که؛ تمامی حوزه های مدل مفهومی، عوامل تسریع و تسهیل کننده و موانع و محدودیت های بهینه سازی مصرف انرژی با توجه به مدل مفهومی مدیریت انرژی در تولید می و همکاران (2016) طبقه بندی شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت انرژی، خط مشی، بهره وری انرژی، تحقیق کیفی، تحلیل تم، صنعت مس
  • حاجیه رجبی فرجاد*، علی رضا علیپور صفحات 103-121
    زمینه هدف
    عامل کلیدی موفقیت سازمان ها، پیچیده، کم سر و صدا و پنهان، اما به شدت قدرتمند است که می تواند سرچشمه ای برای حرکت و پویایی یا مانعی در راه پیشرفت به شمار آید. این پدیده نیرومند فرهنگ سازمانی نام دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای خط مشی گذاری عمومی بر فرهنگ سازمانی در سطح وزارت اقتصاد و دارایی انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از نظر روش تحقیق نیز یک تحقیق توصیفی- پیمایشی است. جامعه ی آماری کلی تحقیق کلیه کارکنان ستادی وزارت امور اقتصادی و دارایی به تعداد آنها 725 نفر بود. سپس بر اساس جدول کوکران و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 251 نفر به عنوان نمونه آماری تحقیق تعیین شد. برای جمع آوری اطلاعات در بخش مبانی نظری از مطالعات کتابخانه و برای جمع آوری داده های از میدانی استفاده شد. ابزار اصلی جمع اوری اطلاعات پرسشنامه اجرای خط مشی گذاری عمومی (عباسی و همکاران، 1395) و پرسشنامه فرهنگ سازمانی (دنیسون، 2001) می باشد. روایی آن به صورت صوری، محتوایی و سازه ای بررسی شد. پایایی نیز با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد. داده های به دست آمده با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار  Smart PLS نسخه 2 تجزیه و تحلیل شد.یافته ها: ننایج نشان داد اجرای خط مشی گذاری عمومی عمومی با ضریب تاثیری برابر 695/0 و مقدار معناداری 070/9  بر فرهنگ سازمانی در سطح وزارت اقتصاد و دارایی تاثیر دارد. همچنین، ابعاد مختلف اجرای خط مشی گذاری عمومی تدوین کنندگان (190/0=β و 206/2=t)، مجریان تدوین کنندگان (165/0=β و 976/1=t)،، ماهیت سازمان مجری (158/0=β و 194/2=t)،)، انواع کنش ها ((322/0=β و 036/6=t)،) و محیط سازمانی (156/0=β و 925/2=t) اجرای خط مشی گذاری عمومی بر فرهنگ سازمانی در سطح وزارت اقتصاد و دارایی تاثیر دارد.نتیجه گیری: با توجه به این که خط مشی ها راهنمای عمل بوده، اولویت ها، بایدها و نبایدها را معین می کنند، خط مشی، همچنین نشان دهنده خطوط کلی در فعالیت ها و اقدامات بخش عمومی است. با توجه به یافته های تحقیق، خط مشی توانایی تاثیرگذاری بر فرهنگ سازمانی را دارد.  لذا مدیران وزارت اقتصاد و دارایی  باید در جهت تدوین خط مشی، فرهنگ سازمانی را مورد تو.جه قرار دهند.
    کلیدواژگان: اجرای خط مشی گذاری عمومی، فرهنگ سازمانی، وزارت اقتصاد و دارایی
  • نازنین بشیری منش*، زهره عارف منش، محمد سوری صفحات 121-140
    زمینه
    نقش اصلی مدیران در شرکت ها، تصمیم گیری در حوزه های مختلف نظیر سرمایه گذاری، سیاست تقسیم سود، معاملات با اشخاص وابسته می باشد. یکی از عوامل موثر بر رویکرد های تصمیم گیری مدیران، خط مشی رفتاری آنها می باشد.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های رفتاری مدیران بر معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته است.روش تحقیق: نمونه پژوهش شامل 146 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده که بین سال های 1392 تا 1398 بررسی شدند. جهت سنجش معاملات با اشخاص وابسته از دو شاخص اعتبار خالص غیرعادی و فروش خالص غیرعادی استفاده شد. همچنین از سه ویژگی خودشیفتگی، بیش اعتمادی و کوته بینی مدیران به عنوان شاخص های ویژگیهای رفتاری مدیران بهره گرفته شد. تحلیل فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل های رگرسیون چند متغیره با داده های پنل و نرم افزار استتا صورت گرفته است.یافته ها: نتایج نشان می دهد که خودشیفتگی مدیران بر اعتبار خالص غیرعادی و فروش خالص غیرعادی تاثیر معکوس دارد. ولی، بیش اطمینانی و کوته-بینی مدیران بر اعتبار خالص غیرعادی و فروش خالص غیرعادی تاثیر مستقیم دارد و میزان معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته را افزایش می دهد.نتیجه گیری: معاملات با اشخاص وابسته امکان تبادل منابع، خدمات و یا تعهدات با شخصیت هایی نظیر سهامداران عمده،شرکتهای وابسته و واحدهای فرعی فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی مدیران، بیش اطمینانی مدیران، کوته بینی مدیران، معاملات غیرعادی با اشخاص وابسته
  • زهره مهتری زاده، مسعود پورکیانی*، سعید صیادی، سنجر سلاجقه صفحات 131-147
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف تحلیل رابطه معیارهای کیفیت (EFQM) با بهره وری نیروی انسانی در دستگاه های اجرایی شهرستان کرمان انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و توسعه ای-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را در فرآیند ساخت مدل خبرگان آگاه به موضوع، شامل دو دسته اند : افراد متخصص در رشته مدیریت و امور اداری و کارکنان دستگاه های اجرایی شهرستان کرمان می باشند. نمونه گیری در انتخاب خبرگان به روش غیرتصادفی و هدفمندو برای کارکنان به روش طبقه ای انجام شد , حجم نمونه پژوهش شامل 30 خبره و 524 کارمند است. در این پژوهش به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از یک پرسشنامه محقق ساخته بهره وری نیروی انسانی و یک پرسشنامه استاندارد EFQM استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار استنباطی و رویکرد معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی، آزمون های همبستگی پیرسون و آزمون t تک نمونه ای عاملی از طریق نرم افزارهای AMOS و SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین کیفیت و ابعاد آن و مدیریت بهره وری نیروی انسانی رابطه ای مثبت و معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بکارگیری سیستم های نوین مدیریت و مدل های تعالی سازمانی نظیر EFQM در دراز مدت و کوتاه مدت سبب کارایی و اثربخشی کارکنان و در نتیجه افزایش بهره وری نیروی انسانی می شود.

    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی. کیفیت، توانمندسازها، معیارهای نتایج
  • کاربرد روش دلفی فازی در طراحی و تبیین مدل دستیابی به مزیت رقابتی پایدار
    حسینعلی رضائی منش، علی رضاییان*، علیرضا امیرکبیری صفحات 159-178
    زمینه
    مزیت رقابتی پایدار، توانایی سازمان برای اجرای یکی از مهمترین روش ها در طولانی مدت است که رقبا نمی توانند به راحتی با آن روبرو شوند.
     
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش طراحی و تبیین مدل دستیابی به مزیت رقابتی پایدار با استفاده از روش دلفی فازی می باشد.
     روش ها: روش گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان  و با استفاده از روش دلفی فازی دیدگاه های آن ها استخراج گردیده و مورد پالایش قرار گرفته است.
     یافته ها: براساس بررسی‏های صورت گرفته، بحث ایجاد مزیت رقابتی در مقابل رقبا یکی از چالش‏های جدید در حوزه بازاریابی است. اهمیت پژوهش در این می باشد که به گونه ای تجربی به استفاده کنندگان نتایج این پژوهش نشان دهیم که مزیت رقابتی در پایداری سازمان ها تاثیر معناداری داشته باشد.
      نتیجه گیری: نتایج نشان داد که مدیران صنایع مختلف می توانند با استفاده از این مدل و در نظر گرفتن متغیرهای دیگر، با استفاده از مستندات موجود در سازمان شان، میزان اثرگذاری هر یک از معیارهای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار بر معیارها و شاخص های مدنظرشان از جمله ارزش ویژه برند، سهم بازار برند و سودآوری و تقاضا و... پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی پایدار، دلفی فازی، شرکت پالایش نفت تهران
  • مسعود شفیعی چافی، رضا مهدی* صفحات 179-195
    زمینه و هدف
    هدف این مقاله ارایه مدلی برای بررسی تاثیر سیاست های آموزش عالی ایران بر شاخص های توسعه سیاسی است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و اعضای هییت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی واقع در شهر تهران به تعداد آن ها 1029 نفر می باشند. براساس فرمول کوکران تعداد 280 نفر از مدیران و اعضای هییت علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی شهر تهران به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند
    یافته ها
    بررسی داده ها نشان داد که؛ که بین المللی شدن آموزش بر توسعه سیاسی ایران تاثیری معنی دار دارد. همچنین تاثیر تجاری سازی ایده های دانشگاهی بر توسعه سیاسی ایران در سطح (01/0) معنی دار است. همچنین ارتباط با صنایع و نهاد های مالی، اهداف و رسالت دانشگاه در راستای توسعه، توسعه اجتماعی دانشگاه و ساختار منعطف سازمانی بر توسعه سیاسی ایران تاثیر معنی داری دارد. در کل سیاست های آموزش عالی میزان 81/0 از تغییرات توسعه سیاسی ایران را پیش بینی می کند
    نتیجهگیری
    نتایج تحقیق نشان داد که؛ توسعه سیاسی یکی از شاخه های توسعه است با هدف رسیدن به پیشرفت، صنعتی شدن، رفع فقر
    کلیدواژگان: نظام آموزش عالی، سیاست های آموزش عالی، توسعه سیاسی، آثار آموزش عالی
  • عباس شیخ ربیعی*، فتاح شریف زاده، رضا واعظی، وجه الله قربانی زاده صفحات 197-210
    زمینه و هدف پژوهش: مشاجره برسر خصوصی یا دولتی بودن خودروسازان سالهاست ادامه داشته و علیرغم اهمیت آن، تاکنون بررسی بر روی اجرای سیاست خصوصی سازی صورت نگرفته است. ازاین رو این تحقیق بدنبال شناسایی عوامل موثر بر اجراست، تا با تکیه براین شناخت، توصیه هایی برای کسب نتایج مورد نظر قانونگذار ارایه دهد.
    روش
    از آنجاییکه شبکه مضامین خاص خودروسازی بدست میاید هدف توسعه ایست، بعلاوه توصیه های سیاستگذاری نیز ارایه گردیده، بنابراین هدف توسعه ای-کاربردی است. رویکرد تحقیق کیفی بوده، پس از مطالعه مستندات، با استفاده از روش تحلیل مضمون، مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 12 نفر از خبرگان انجام شد. داده ها با نرم افزار MAXQDA بررسی و شبکه مضامین بدست آمد. گردآوری داده ها کتابخانه ای - میدانی است.
    یافته ها
    آنالیز داده ها منجر به 436 مضمون پایه، 20 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر شد که شامل سطح کلان، نهادی، نهادی-سازمانی، مداخله گر و تعدیل کننده یا پیشران می شود.
    نتیجه گیری
    براساس تحقیق حاضر، عوامل اثرگذار بر اجرای خط مشی به پنج گروه تقسیم می شوند. این عوامل در جهات مختلف و به روش های گوناگون، تاثیرگذاشته و وضعیت مبهم و چالشی امروز، حاصل برآیند آنهاست. همچنین، موفقیت در اجرا را نیازمند بستری مناسب برای فعالیت بخش خصوصی نقش آفرین و توانمند می داند. لازمه این امر نیز ایجاد ظرفیت پذیرش بخش خصوصی توسط نهادهای حاکمیتی می باشد.
    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، خصوصی سازی، صنعت خودرو، تحلیل مضمون
|
  • Mahmood Dasht Bozorg, Foad Makvandi *, Vahid Chenari, Ganbar Amirnejad, Saeed Jafarinia Pages 1-17
    Objective

    Modern societies are increasingly shaped by the interaction and collaboration of a diverse range of actors and stakeholders to provide credible policies. Involving a diverse range of actors is therefore not only a matter of adhering to the principle of democratic participation, but also a means of setting agendas that are socially strong. The openness of the parliament can provide important opportunities for stakeholder participation in the main functions of the parliament, including policy-making. The main purpose of this study is to explain the causal conditions of stakeholder participation in the general policy agenda of the Energy Commission of the Islamic Consultative Assembly.  

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. Data were collected using semi-structured interviews. The statistical population of this study included experts, professors and experts, representatives and members of the Parliamentary Energy Commission who were randomly selected from 22 people. To answer the main research question, review the sub-questions and analyze the collected findings, descriptive statistics and inferential statistics with SPSS and Lisrel software were used. This research is a qualitative and quantitative research that has used the data method of the foundation. After semi-structured interviews, the causal conditions of stakeholder participation in the general policy agenda of the Energy Commission of the Islamic Consultative Assembly were identified with the components of stakeholder behavior, nature of participation, managerial factors and nature of policy agenda.

    Findings

    This research is a qualitative and quantitative research that has used the data foundation method. After semi-structured interviews, the causal conditions of stakeholder participation in the general policy agenda of the Energy Commission of the Islamic Consultative Assembly were identified with the components of stakeholder behavior, nature of participation, managerial factors and nature of policy agenda.

    Results

    Considering that stakeholders act as a bridge for the flow of issues in the policy agenda, and in the current vacuum and empty space there is an active presence of stakeholders between the issues and the agenda, this study aims to develop a general policy agenda from It has changed the hierarchical mode to a process, and in line with the process of orbitalization, instead of being individualistic, the performance of the Parliamentary Energy Commission.

    Keywords: Parliament, Public Policy, Agenda, participation, Stakeholders
  • Behzad Kia, Ahmad Jafari Samimi, Ali Farhadi Mahalli *, Mojtaba Tabari Pages 19-33
    Background and purpose

    The implementation of the VAT law in its current form in the country's industries shows that this law has created problems for producers in the current situation in terms of approved provisions, implementation, and lack of necessary infrastructure. The main purpose of this study is to present a model for evaluating the VAT policy of the industry.

    Research method

    The present study is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method. The sampling method is non-random and purposive. In the qualitative section, using the Delphi technique and a semi-structured questionnaire, five criteria consisting of 9 measures for evaluating the VAT policy of the industry were identified and approved.

    Findings

    Using a researcher-made questionnaire, the results of the binomial distribution test showed that the indices extracted from Delphi in the binomial distribution were also approved by experts, and all 17 experts fully agreed with the specified classification.

    Conclusion

    The analysis of variance extracted of latent variables showed that all variables were 0.561. Therefore, the convergent validity of the measurement instruments was confirmed using the average variance extracted index. Therefore, the reliability of measurement tools was confirmed using these two indicators. Finally, the research model was acceptable and generalizable.

    Keywords: Policy Assessment, VAT, Industry
  • Masuod Samadzadeh, Hasan Givarian *, MohammadReza Rabiee Mandjin, Gholamreza Hashemzadeh Khorasani Pages 35-49

    The aim of this study was to identify and rank the components of strategic information technology outsourcing policy. The research method was expedient in terms of purpose, basic-applied in terms of data type, mixed (qualitative-quantitative) in terms of exploratory type. The statistical population of the qualitative part of the research included professors, managers and senior experts in the field of information technology, as well as professors, managers and senior experts in the field of investment and development of Islamic Azad University. To determine the samples of this research and determine this group of experts, 16 non-random sampling methods were used. Semi-structured interview tools and a researcher-made questionnaire were used to collect data. Data analysis method was a fuzzy Delphi technique based on thematic analysis method. The results of the research showed that strategic policy making has three components: policy analysis and formulation, strategic policy implementation and strategic policy evaluation, and also information technology outsourcing has seven components of information technology system performance, service delivery. System support, green information technology, applied information technology gap, strategic importance, organizational and project characteristics and project supplier characteristics.Keywords: Policy Making, Outsourcing, Information Technology, Strategy

    Keywords: policy making, Outsourcing, Information Technology, Strategy
  • Yousef Ravanpaikar, Afsaneh Zamanimoghadam *, Seead Abdolla Sajadijaghargh, Seeyad Ahmad Hashemi, Zeinolabedin Amini Sabegh Pages 51-71
    Background and Aim

    Manpower in any organization is considered as a capital based on four dimensions of physiological, intellectual, social and emotional; The purpose of this study is the pathology of human resource management system policy based on international and global competencies in the National Company of Southern Oilfields.                                        

    Method

    which was done in two parts: qualitative-quantitative and descriptive-exploratory. The statistical sample of the study in the qualitative section as members of the Delphi panel of executives and university professors to 32 people who were selected in a non-random method and in the quantitative section of human resources deputy managers in the National Company of Southern Oilfields to 10 people. In the qualitative stage, the indicators and competency components of the human resource management system were designed by Delphi method. In the quantitative stage, data analysis was performed using three significance analysis techniques - performance, fuzzy dimtel and fuzzy network analysis process.                                                                                                                                        

    Findings

    Based on the findings obtained in the qualitative section, the competencies of the human resource management system in six dimensions of the human resource supply system (7 indicators), human resource service compensation system (6 indicators), human resource performance management system (12 indicators) ), Human resources training and development system (10 indicators), human resources maintenance system (7 indicators) and human resources labor relations system (10 indicators) were designed.                                    

    Conclusion

    Also, the results of the quantitative stage indicate that 25 sub-factors were identified as damages of human resource management systems in the National Company of Southern Oilfields.

    Keywords: human resource management system, human resource competencies, policy, Pathology, National Company for Southern Oilfields
  • Sedigheh Tootian *, HamidReza Parvar Pages 73-88
    Objective

    The purpose of this study is to Diagnosing the implementation of administrative system training policies in improving employee performance in the Ministry of Oil.

    Methods

    The type of research is developmental in terms of purpose and practical in terms of results, and quantitative in terms of data type. Using Cochran's formula, the sample size was determined to be 154 people who were selected using simple random sampling method. Data collection tools included a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts. In the descriptive statistics section, ..were used. In the inferential statistics section, Kolmogorov-Smirnov test was used and Bartlett tests were used to evaluate the adequacy of sampling were used.

    Findings

    the damages of implementing the educational policies of the administrative system include behavioral damages with 12 indicators, structural damages with 11 indicators and contextual damages with 13 indicators. The results of quantitative analysis also confirmed the significance of factor loads of all indicators and their confirmation at 95% confidence level.

    Conclusion

    commitment of executives in the training policies of the administrative system by informing the benefits for the organization can be useful.

    Keywords: Policy Implementation, organizational pathology, administrative system training policies
  • MohammadReza Fathi, Adel Azar *, GholamReza Jandaghi, Shirin Ranjebartotoyy, Babak Azari, Reza Mortazaii Pages 89-102
    Background and Aim

    Energy management and efficiency is one of the strategic policies of countries in supplying the required energy, responding to energy demand and addressing their environmental challenges and concerns. Therefore, the purpose of this study is to explain the policy of optimizing the production and consumption of energy carriers in Sarcheshmeh copper complex.

    Method

    The present study has an exploratory approach in terms of purpose. The statistical population of this study includes copper industry experts in three categories of managers, heads and supervisors. Snowball sampling method was used to collect the sample and it was done until the theoretical saturation was reached. The number of statistical samples was 75 people. Research data were collected using semi-structured interviews. In this research, the qualitative method of content analysis (theme) and Atlas software (8) have been used.

    Findings

    The research findings are presented in the form of a conceptual model for the factors affecting the optimization of energy consumption in Sarcheshmeh National Copper Company. This model includes 7 areas of environmental factors, production factors; Structural factors; Content_behavioral factors; Energy Management; Network energy efficiency and energy efficiency.

    Conclusion

    The results of the study showed that; All areas of conceptual model, accelerating and facilitating factors, and barriers and limitations of energy consumption optimization are classified according to the conceptual model of energy management in May et al. (2016).

    Keywords: energy management, policy, energy efficiency, qualitative research, theme analysis, Copper industry
  • Hajieh Rajabi *, Alireza Alipour Pages 103-121
    Background
     The key factor of organizations' success is complex, quiet and hidden, but extremely powerful, which can be a source of movement and dynamism or an obstacle in the way of progress. This powerful phenomenon is called organizational culture. The current research was conducted with the aim of determining the impact of public policy implementation on organizational culture at the level of the Ministry of Economy and Finance.
    Method
    This research is an applied research in terms of purpose and a descriptive-survey research in terms of research method. The overall statistical population of the research was 725 employees of the Ministry of Economic Affairs and Finance.Then, based on the Cochran table and based on the simple random sampling method, the number of 251 people was determined as the statistical sample of the research. Library studies were used to collect information in the theoretical foundations section and field data were used to collect data. The main data collection tool is the public policy implementation questionnaire (Abasi et al., 2015) and the organizational culture questionnaire (Denison, 2001). Its validity was checked in form, content and structure. Reliability was also calculated using Cronbach's alpha. The obtained data were analyzed using structural equation model and Smart PLS version 2 software.
    Findings
    The results showed that the implementation of general public policy has an impact on organizational culture at the level of the Ministry of Economy and Finance with an impact factor of 0.695 and a significant value of 9.070. Also, the different dimensions of implementing the general policy of the compilers (β=0.190 and t=2.206), the compilers' executives (β=0.165 and t=1.976), the nature of the executive organization (β=0.158 and 194 (t=2.0), types of actions (β=0.322 and t=6.036) and organizational environment (β=0.156 and t=2.925) implementation of public policy on organizational culture at the level The Ministry of Economy and Finance has an influence.
    Keywords: : public policy implementation, compilers, implementer, organizational culture
  • Nazanin Bashirimanesh *, Zohreh Arefmanesh, Mohammad Souri Pages 121-140
    Background
    The main role of managers in companies is to make decisions in various areas such as investment, profit sharing policy, transactions with affiliates. One of the factors influencing managers' decision-making approaches is their behavioral policy.
    Objective
    The present study investigates the effect of managers' behavioral bias on abnormal transactions with affiliates.
    Methods
    The statistical population of the study is the companies listed on the Tehran Stock Exchange and using the systematic elimination sampling method, 146 companies were selected as the sample of the research in a period of 7 years between 1392 to 1398. The method used to collect information is a library and the relevant data for measuring variables were collected from the Cadal site and companies' financial statements and in Excel preliminary calculations were performed and then Stata software was used to test the research hypotheses.
    Findings
    The results show that managers' narcissism has a significant inverse effect on abnormal net credit and abnormal net sales. However, managers' overconfidence has a direct and significant effect on abnormal net worth and abnormal net sales. Also, managers' shortsightedness has a direct and significant effect on abnormal net credit and abnormal net sales.
    Conclusion
    Transactions with affiliates allow the exchange of resources, services, or liabilities with individuals such as major shareholders, affiliates, and subsidiaries. Therefore, the behavioral policy of managers affects the use of transactions with affiliates in order to achieve personal goals or promote profitability.
    Keywords: Managers' narcissism, managers' overconfidence, Managers' shortsightedness, Abnormal dealings with dependents
  • Zohreh Mehtarizadeh, Masoud Pourkiani *, Saeed Sayadi, Sanjar Salajegheh Pages 131-147
    Background and purpose

    The purpose of this study was to analyze the relationship between Quality Criteria (EFQM) and human resource productivity in Kerman executive agencies.

    Method

    The present study is a descriptive correlational and developmental-survey type. The statistical population of this research in the process of making a model of knowledgeable experts, consists of two categories: experts in the field of management and administrative affairs and staff of executive agencies of Kerman city. The sampling method was non-random and purposive sampling of the experts and the stratified sampling method for the staff. The sample size was 30 experts and 524 employees. In this study a researcher made manpower productivity questionnaire and a standard EFQM questionnaire were used to collect the required data. Data were analyzed using inferential statistics, structural equation approach, confirmatory and exploratory factor analysis, Pearson correlation tests and one-sample t-test using AMOS and SPSS software.

    Findings

    Findings showed that there was a positive and significant relationship between quality and its dimensions and HRM.

    Conclusion

    Employing new management systems and organizational excellence models such as the EFQM in the long and short term will increase the efficiency and effectiveness of the employees and thus increase the efficiency of the workforce.

    Keywords: Labor Productivity, Quality, Enablers, Outcome Criteria
  • Application of fuzzy Delphi method in designing and explaining the model of achieving sustainable competitive advantage
    Hosainalli Rezaiymanash, Alli Rezaeyan *, Alireza Amirkabiri Pages 159-178
    Background
    Sustainable competitive advantage is the ability of an organization to implement one of the most important ways in the long run that competitors can not easily face.  
    Objective
    The purpose of this study is to design and explain a model for achieving a sustainable competitive advantage using the fuzzy Delphi method.
    Methods
    The method of data collection has been extracted and refined through library studies and semi-structured interviews with experts and using fuzzy Delphi method.
    Findings
    Based on the studies, the issue of creating a competitive advantage over competitors is one of the new challenges in the field of marketing. The importance of research is to empirically show the users of the results of this research that competitive advantage has a significant effect on the sustainability of organizations.
    Conclusion
    The results showed that managers of different industries can use this model and consider other variables, using the documents in their organization, the impact of each of the criteria for achieving a sustainable competitive advantage on the criteria and indices, including brand value, brand market share and profitability and demand, etc  predict. .
    Keywords: Sustainable Competitive Advantage, Fuzzy Delphi, Tehran Oil Refining Company
  • Masoud Shafiei Chafi, Reza Mahdi * Pages 179-195
    Background and Aim
    The purpose of this article is to provide a model for examining the impact of Iran's higher education policies on political development indicators.
    Method
    The statistical population of the study includes managers and faculty members of universities and higher education institutions located in Tehran, their number is 1029 people. According to Cochran's formula, 280 managers and faculty members of universities and higher education institutions in Tehran were selected as a statistical sample of the study.
    Results
    Examination of the data showed that; The internationalization of education has a significant impact on Iran's political development. Also, the effect of commercialization of academic ideas on Iran's political development is significant at the level of (0.01). Also, the relationship with industries and financial institutions, goals and mission of the university for development, social development of the university and flexible organizational structure have a significant impact on Iran's political development. In general, higher education policies predict 0.81 percent of changes in Iran's political development
    Conclusion
    The results showed that; Political development is one of the branches of development with the aim of achieving progress, industrialization, eradication of poverty
    Keywords: Higher Education System, higher education policies, Political development, effects of higher education
  • Abbas Sheikh Rabiei *, Fattah Sharifzade, Reza Vaezi, Vajihollah Ghorbanizadeh Pages 197-210
    Background,
    Objective
    Automotive Industry is under the dispute for many years. The public claims that it has transferred to the private sector, but everything is under public instructions. This study seeks to identify influential factors on implementation, to provide policy recommendations.
    Method
    The approach of the research is qualitative. Applying Thematic analysis method, semi-structured interviews were conducted with 12 experts from experts and pundits. Data with MAXQDA software were investigated and content were obtained. Since the study results return to initiate a thematic network and prepare some policy recommendations so the object is applicable-development.
    Results
    The data resulted in 436 basic themes , 20 organizing themes and 5 global themes including macro, institutional, institutional-organizational, intervening and moderate variables.
    Conclusion
    From expert point of view, effective factors on policy implementation are divided into five factors. The result of these parameters in different directions and in different ways, is the complexity and the ambiguous situation and challenges. The result of this study shows that success in policy implementation requires the provision of a suitable platform for the activity of the private sector contributing and enabling. This requires the establishment of a private sector acceptance capacity by sovereign bodies.
    Keywords: Policy Implementation, Privatization, Auto industry, thematic analysis