فهرست مطالب

پژوهشنامه تمدن ایرانی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس آذرانداز* صفحات 1-21

    اندرزنامه های پهلوی بخش مهمی از ادبیات دوره میانه هستند که حکمت و رویکرد اخلاقی جامعه ایران را در عصر ساسانی بازتاب می دهند. مجموعه اندرزهای پهلوی بر ادبیات و شعر پس از اسلام تاثیر بسزایی گذاشته است. این آثار عمدتا به نثر هستند؛ اما در میان آنها چند متن کوتاه وجود دارد که ساختاری شعرگونه دارند و مضامین آنها نیز در شعر گویندگان بزرگ پارسی گوی به زیبایی تکرار شده است. وزن آنها بر پایه وزن شناسی شعر دوره میانه است و صورتی خام از قافیه نیز در برخی از آنها دیده می شود. «اندرز بهزاد فرخ پیروز»، «خیم و خرد فرخ مرد»، و اندرزنامه ای با مضمون ناپایداری دنیا از جمله این اندرزهای منظوم است که در این مقاله، معرفی و به برخی نکات زبانشناختی، ادبی و فکری آنها اشاره می شود. ستایش خرد، اندازه نگاه داشتن (پیمان)، تشویق به آموختن پیشه و ناپایداری دنیا از مواردی است که در این اندرزنامه ها آمده و نشان دهنده اندیشه های مطرح ساسانی و ارتباط آنها با آیین نامه های آن دوران است.

    کلیدواژگان: عصر ساسانی، زبان پهلوی، اندرز بهزاد فرخ پیروز، خیم و خرد فرخ مرد، ناپایداری دنیا
  • رضوان احمدی پیام*، شهناز احمدی یبام صفحات 23-53
    تیموریان، غیرایرانی تبار و سنی مذهب بودند و سلطنت آنها بر پایه تسامح، متکی بر تفکر و اندیشه اسلامی بود. مسکوکات از ابزارهای ارزشمند برای نمایش قدرت و اندیشه حاکمان محسوب می شدند. ضرورت انجام این پژوهش، بررسی سیاست مذهبی دوره تیموری با رویکرد بر سکه های آن عصر است. نوشتار حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش هاست: اشکال مختلف باورهای شیعی بر سکه های دوره تیموری چگونه بوده است؟استفاده حاکمان تیموری از شعایر مذهب تشیع بر سکه ها، متکی بر چه عواملی صورت پذیرفته است؟نتایج گویای این است که در سکه های دوره تیموری با بهره گیری از عناصر نوشتاری و بصری، پنج گونه متفاوت از شعایر شیعی به نمایش درآمده اند. اهل بیت دوستی حاکمان تیموری، توجه به شیعیان برای کسب مشروعیت ،  نگرش مذهب حنفی به اهل بیت و ایمه ، وجود مرقد امام رضا (ع) در قلمرو اصلی تیموریان ، آنها را به تعامل در مقابل پیروان مذهب شیعه در جامعه تحت حاکمیتشان تشویق و ترغیب نموده است. گردآوری اطلاعات در نوشتار حاضر به شیوه کتابخانه ای و مشاهده مستقیم آثار بوده و روش تحقیق، تحلیلی- تطبیقی است.
    کلیدواژگان: دوره تیموری، سکه ها، باورهای شیعی، دارالضرب
  • پرویز حسین طلایی*، داریوش سنجری پور صفحات 53-90

    در طول تاریخ ایران به ویژه دوره ساسانی، شماری از نخبگان دینی، سیاسی و اجتماعی که قصد داشتند در ساختار جامعه اصلاحاتی انجام دهند، قربانی بستر اجتماعی نامساعد همان شرایطی شدند که عزم اصلاح آن را داشتند؛ از جمله این نخبگان می توان به مانی اشاره کرد. اینکه چه مشخصه هایی مانی را جزو نخبگان قرار داده است و چرایی و چگونگی حمایت و طرد وی به وسیله شاهان ساسانی یا به عبارتی تحلیل پیوند و گسست به وجود آمده میان آنان، در چارچوب نظریه نخبگان ویلفردو پارتو، هدفی است که این تحقیق بر آن استوار است. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی است. این پژوهش نشان خواهد داد که مانی با توجه به اوضاع مختلط فرهنگی، مذهبی و سیاسی زمانه خود، آیینی را که تا حدودی از التقاط با سایر ادیان به وجود آمده بود، بنیان گذارد. این آیین در ابتدا مورد توجه شاپور یکم قرار گرفت که درصدد فرمانروایی بر ایران و انیران بود؛ چراکه ادیان و مذاهب همه شاهنشاهی را دربرمی گرفت و سبب یکپارچگی در قلمرو شاهنشاهی می شد؛ در ادامه بهرام یکم، بزرگان و درباریان، وجود مانی را نه فقط به خاطر ترس از جانشینی پادشاه، بلکه به خاطر حسد به علم، توانایی، دارندگی ها و محبوبیت وی برنتابیدند و او را به قتل رسانیده و پیروانش را نیز تحت تعقیب قراردادند.

    کلیدواژگان: ساسانیان، شاپور یکم، بهرام یکم، نخبگان دینی، مانی، کرتیر، پارتو
  • محمدجعفر چمنکار* صفحات 91-121

    بررسی دوره تاریخی مابین سالهای 1300 تا 1320 ش، نشانگر آن است که سازمان ارتش و تشکیلات نظامی ایران، دگرگونی های عمده ای را تجربه نموده است. بر اساس سیاست های دولت پهلوی اول، نظامی گری با ایجاد امنیت،  موجب پیشرفت کشور در ابعاد گوناگون سیاسی، اقتصادی و روابط خارجی  می شد. در نتیجه بخش مهمی از آنچه اصلاحات دوره پهلوی اول خوانده می شود، در بعد نظامی انجام گرفت. ارتش نوین ایران در دوره پهلوی اول  با تاکید بر ارکان و قوای سه گانه ،چگونه شکل گرفته است و آیا در  یک مطالعه تطبیقی  با قشون عصر قاجاریه، شکوفایی و بالندگی در آن به وجود آمده است؟ در انتها پژوهش  نتیجه  می گیرد که فرایند  نوسازی نیروی های مسلح  نسبت به دوره قاجاریه نقطه عطف  محسوب شده و در این مقطع زمانی به پیدایش دگرگونی های  ساختاری ، تاسیس ارکان حرب کل قشون،شکل گیری  لشکرهای چندگانه،تاسیس قوای سه گانه زمینی و هوایی و دریایی،لباس مشخص، تفکیک درجات، سازمان مدون مالی،آموزش نیروی انسانی ، تجهیز به تسلیحات جدید ، آموزش نیروی انسانی  در داخل  و خارج از کشور،در ارتش ایران منجر گردید.

    کلیدواژگان: پهلوی اول، ایران، ارتش، اصلاحات، قوای سه گانه
  • سهم الدین خزائی* صفحات 123-154
    شوش و بابل دو پایتخت مهم دولت های پیش از هخامنشی بودند که در دوره هخامنشی همچنان به عنوان پایتخت های اداری و زمستانی ایفای نقش می کردند. این دو شهرب نشین مهم هر کدام موظف به دادن خراج و هدایای زیادی به دربار هخامنشی بودند. آنها از روابط بازرگانی خوبی پیش از دوره هخامنشی برخوردار بوده و در این دوره با ورود به پهنه شاهنشاهی هخامنشی که گسترده تر از همه دولت های پیشین بود، از موقعیت بهتری در امر بازرگانی برخوردار شدند. آنها همچنان به فعالیت های بازرگانی خود در سطح وسیع تری ادامه داده و با اقداماتی که شاهنشاهان هخامنشی از جمله داریوش یکم انجام دادند، بازرگانی نسبت به دوران قبل پیشرفت بیشتری کرده، به تبع آن امور بازرگانی میان ایلام و بابل نیز مراحل پیشرفت را به سرعت طی کرده و از موقعیت پیش آمده بهترین بهره بردند. برای روابط بازرگانی میان ایلام و بابل در دوره هخامنشی شواهد و اسناد بسیاری باقیمانده که بیانگر گستردگی روابط بازرگانی این دو پایتخت قدیمی می باشد. پژوهش حاضر تلاش خواهد کرد تا با روش توصیفی-تحلیلی و با بررسی اسناد باقیمانده از دوره هخامنشی چگونگی روابط تجاری ایلام و بابل را در این دوره بیان کند.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، ایلام، بابل، روابط بازرگانی، شرکت های تجاری
  • علی رسولی* صفحات 155-174
    یکی از معدود زنانی که در تحولات سیاسی جنوب ایران در قرن هفتم نقش آفرینی کردند، ترکان خاتون همسر سعد بن ابوبکر از دودمان اتابکان سلغری بود. وی طی سال های 658 تا 661 ه.ق همزمان با تاسیس حکومت ایلخانان مغول، در فارس فرمان راند. وی مناسبات مسالمت آمیزی با هلاکوخان برقرار کرد و دختر خود ابش خاتون را به ازدواج یکی از پسران هلاکو درآورد. ظرف شش سال بعد از مرگ او، بیشتر اختیارات حکومت محلی از اتابکان سلب گردید و فارس ضمیمه تشکیلات کشوری ایلخانان شد. پژوهش حاضر، رابطه احتمالی اقدامات ترکان خاتون با گسترش نفوذ مغول ها در جنوب ایران را بررسی کرده است. شواهد موجود نشان می دهد که تدبیر ترکان خاتون در نزدیکی به ایلخانان از طریق ازدواج دخترش با پسر هلاکوخان، با وجود اینکه در کوتاه مدت به حفظ ثبات و امنیت در فارس و ممانعت از حمله مغولان به جنوب ایران کمک کرد؛ اما در دراز مدت به تعمیق اختلافات داخلی، نابودی حکومت اتابکان و گسترش نفوذ مغولان منجر شد. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شده و داده های مورد نیاز با تکنیک کتابخانه ای از منابع دست اول دوره ایلخانان فراهم آمده است.
    کلیدواژگان: فارس، ترکان خاتون سلغری، ایلخانان، اتابکان
|
  • Abbas Azarandaz * Pages 1-21

    Pahlavi Andarz texts are an important part of the Iranian literature in Middle stage that reflect the wisdom literature and ethical approach of the Iranian society in the Sassanid era. The Pahlavi Andarz has had a significant impact on post-Islamic literature and poetry. These works are mainly prose, but among them there are several short texts that have the poetical composition, and their themes have also been beautifully repeated by the great Persian poets. Their meter is based on middle Iranian versification and in some of them is also observed a primitive form of rhyme. In this article, three versified Andarzrs: “Poem in praise of wisdom”, “Andarzi Wehzād FarroxPērōz”, and an Andarz with the theme of transience of the world are introduced, and also mentioned some of their linguistic, literary, and content aspects. The praise of the wisdom, the concept of right measure (paymān), encouraging to learn the profession and transience of the world are the cases mentioned in these Andarz texts that reflect the common Sassanian thoughts and show their relation to the Ayīn-Nāmes of that era.

    Keywords: Didactic Literature, Sassanid Era, Middle Persian, Pahlavi Andarz, Versified Andarzes
  • Rezvan Ahmadi Payam *, Sahnaz Ahmadi Payam Pages 23-53
    The Timurid were non-Iranian and Sunni people whose reign was based on moderateness founded on Islamic thought. Coins were considered as valuable tools to display the rulers’ power and thoughts. The significance of the present study is to investigate the religious politics of the Timurid period by the approach to the coins of that era. This paper seeks to answer the following questions: How had different forms of Shiite beliefs been reflected on the coinage of the Timurid period? Based on what factors did the Timurid rulers use the ritual of Shiism on coins? The results indicate that five types of Shiite rituals had been featured on the coin of the Timurid era using written and visual elements. Reverence for Imams by the Timurid rulers, paying attention to the Shiites to gain legitimacy, the attitude of Hanafi to the Ahlul Bayt and the Imams, and the presence of the Holy shrine of Imam Reza (AS) in the main realm of Timurid encouraged them to interact with the followers of Shiite religion in the society under their sovereignty. The data were gathered through library style and direct observation of works and the research method was analytical-comp
    Keywords: Timurid period, Coins, Shiite beliefs, Dar al-Zarab
  • Parviz Hossein Talaee *, Darius Sanjaripour Pages 53-90

    During the history of Iran, especially the Sassanid period, a number of religious, political and social elites who intended to reform the structure of society became the victims of the socially disadvantaged background of the same situation in which they were determined to reform. Among these elites Mani can be mentioned. What characteristics of Mani is among the elites and why and how to support and excuse him by the Sassanian kings or in other words, the analysis of the connection and separation between them within the framework of Vilfredo Pareto's elite theory is the goal this research is based on. The research method is descriptive- analytic. This research shows based on the cultural, religious and political complexity of his time, Mani established a ritual that was partly ecstasy with other religions. This ritual initially was paid attention by Shapur I who sought to rule Iran and Aniran, because it included the religions of all the Imperial kingdoms and brought about unity in the realm of the Imperial kingdom. Later, Bahram I the elders and courtiers did not only stand Mani because of the fear of becoming the successor of the king, but because of envy of his knowledge, ability, hallmark and popularity murdered him and prosecuted his followers.

    Keywords: Sassanian, Shapur I, Bahram I, Religious elites, Mani, Kartir
  • MohammadJafar Chamankar * Pages 91-121

    To study the historical period between the years 1300 to 1320 or years of Pahlavi dynasty of Iran indicate that the army and the military establishments have experienced major changes. Based on Pahlavi government policies, militarism with providing security caused the country’s progress in different dimensions such as military, economic and international relationships. As a result, an important part of what is called the first Pahlavi era’s formation was in military. How Iran’s new army in the first Pahlavi period with emphasis on the triple forces is formed? And in a comparative study with the troops of Qajar era, is there any flourishing? At the end the current study concludes that the process of modernization of the armed forces is considered as apex in comparison to Qajar era and this period of time led to changes in the structure, to the establishment of the whole troops, to the formation of multiple troops and of the triple forces of ground, air and sea, specific clothing, separation of degrees, financial management organization, training human resources inside and outside of the country, equipping to new warfare in Iran’s army.

    Keywords: the first Pahlavi period, Iran, military, reformation, three branches
  • Sahmedin Khazaee * Pages 123-154
    Susa and Babylonia were two important capitals of the governments prior to the Achaemenid,that also had role as administrative and winter capitals in the Achaemenid period.Each of these two important satraps were obliged to give tribute and many gifts to the Achaemenid court. They had a good business background before the Achaemenid period. They were received a better position in commercial affairs in the period, with the entering to the Achaemenid Empire area that was larger than all previous governments.The satraps continued their commercial activities in a wider area, and with the actions that were doing by the Achaemenian kings, especially Darius I,commerce more progress than the previous periods, and consequently, the business also has taken steps quickly progress among the Elamite and Babylonian, and they took advantage of the opportunity. Many documents evidence remains for expansion of the commercial relations between the Elamite and Babylonian in the Achaemenid period. This research try to explain how does Elam and Babylonia trade relations with investigate of  remaining documents of Achaemenid period in a descriptive-analytical way. According to verified documents, the business relations between Elam and Babylon from Cyrus to Bardia have been more related to the slave (Kurtaš) trade, but Darius I's legal and commercial documents reflect the fact that during this period was found no news of slave trade and most of the business relations of Elam and Babylon related to the trade of grains, fruits, garments, and the use of mutual services. After Darius the first, the number of documents declined sharply, and this indicating that it was likely that after the death of Darius the first and until the end of the Achaemenid Empire, the thriving business of Elam and Babylon would be diminished, and even was restored the slave trade, and this maybe has been a sign of reduction of Achaemenid authority and trade security
    Keywords: Achaemenian, Elamite, Babylonia, the commercial relations, trading companies
  • Ali Rasooli * Pages 155-174
    Among the women taking part in the political evoloutions of southern Iran was "TarkanKhatun" the widow of "Sa’debn e Abu bakr" of the solghoridatabaks of Fars. She ruled Fars between 1259-1262 , the same time of establishment of Ilkhanid government. She opened peaceful relations with Holegue, the Ilkhan, during which married one of her own daughter to one of Holegue’s sons. During six years after Tarkan’s death in 1262 the atabak local government lost most of its authority, and Fars was annexed to the Ilkhanid’s state administration system. This study seeks to answer the question "what relation was between the Tarkan’s actions and the mongol’s increasingly presence in southern Iran?" Available evidence recommends that Tarkan’s policy in connecting with Ilkhans through marrying her own daughter to the Holegue’s son at first helped to survive stability and safety in Fars and to protect Fars against mongol’s advancement; but over the longer time results to deeper internal struggles, removing Atabaks Government and increasing mongol,s power in the south. The study was done through historical method and the data was collected through library technique.
    Keywords: Fars, TarkanKhatun the Solghorid, Ilkhans, Atabaks