فهرست مطالب

پژوهشنامه تمدن ایرانی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1402)

پژوهشنامه تمدن ایرانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نجم الدین گیلانی* صفحات 1-21
    پژوهش حاضر پیوند آموزه ها موجود در شاهنامه ی فردوسی - که چکیده و عصاره ی تجربه و فرهنگ ایرانیان است - با اندیشه های فیلسوفان و اندیشمندانی مانند: افلاطون، شوپنهاور، نیچه، هیوم و ویل دورانت، درباره ی هدف ازدواج، معیارهای شوی گزینی (توجه به تن و تناسب اندام و دلیری) را پژوهیده است. در واقع هدف از این پژوهش تحلیل و تاملی فلسفی بر هدف ازدواج و معیار های شوی گزینی در شاهنامه است. هدف از ازدواج و جفت جویی در شاهنامه ی فردوسی، زادن فرزند است. تن و زیبایی آن در شاهنامه ی فردوسی ارزشمند است و در روابط سیاسی و عاشقانه نقش بارزی داشته است. از جمله معیارهای شوی گزینی در شاهنامه، شجاعت و تناسب اندام است. این که چرا شجاعت و تناسب اندام معیار انتخاب شوی در شاهنامه بوده است ؟ جایگاه تن و زیبایی اندام در شاهنامه چگونه بوده است؟ سوالاتی هستند که نگارنده بر اساس آموزه های فیلسوفان یاد شده پاسخ داده است.نتایج حاکی از آن است که قدسی بودن ازدواج بخاطر تداوم نوع و زادن فرزند بوده، تناسب اندام نیز به تداوم گونه ی اصلح کمک می کرده و زیبایی بدن به اندازه ی زیبایی فکر مورد توجه بوده است. همچنین توجه به جسم در دنیای کهن بخاطر روح زمانه و شرایط موجود، همپای با روح و جان به آن توجه می شده که در تمامی موارد بین آموزه های فردوسی و فیلسوفان یاد شده پیوند قابل تاملی وجود دارد. در این تحقیق تلاش شده با روش توصیفی-تحلیلی به این موضوع پرداخته شود.
    کلیدواژگان: شاهنامه ی فردوسی، ازدواج، شوی گزینی، افلاطون، شوپنهاور
  • امیرحسین حاتمی* صفحات 22-43
    اندرزنامه نویسی به مثابه میراث ادب سیاسی ایران پیش از اسلام، یکی از مهمترین سنت های تاریخی ادبی تاثیرگذار در تاریخ ایران و اسلام بوده است. نویسندگان اندرزنامه ها (نصیحت نامه ها/ سیاست نامه ها) معمولا با بهره گیری از حکایات و داستان های مرتبط با پادشاهان و سلاطین گذشته و نیز ذکر اشعار و ابیات مناسب موضوع مورد اشاره، به ممدوح و مخدوم خود اندرزی سیاسی یا اخلاقی می داده اند. از این منظر یکی از اصلی-ترین مضامین اندرزنامه ها، توضیح و تبیین کارکردهای نهاد شاهی، بوده است. آثاری نظیر سیاستنامه خواجه نظام الملک، نصیحه الملوک غزالی، قابوسنامه کیکاووس بن اسکندر، و نصیحت الملوک سعدی از جمله مهمترین آثاری هستند که در این زمینه به نگارش درآمده اند. در این میان یکی از کمتر شناخته شده ترین اندرزنامه های فارسی، اغراض السیاسه فی اعراض الریاسه (هدف ها یا مقاصد سیاست در حالات ریاست) نگاشته خواجه محمدبن علی الظهیری الکاتب سمرقندی صاحب دیوان رسایل سلطان طمغاج خاقان قراخانی است. این کتاب متنی از آثار کهن ادب فارسی است که به نثری مصنوع و فنی نگاشته شده و مشتمل بر تاریخ و لطایف کلام پادشاهان، فرمانروایان، پهلوانان، فیلسوفان، دانشمندان ایرانی و غیرایرانی، پیامبران و خلفا است. با این وصف، این مقاله بر اساس روش تحلیلی تطبیقی به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است که آیا می توان اغراض السیاسه را در چارچوب سنت اندرزنامه نویسی بررسی نمود؟ بر منبای یافته های پژوهش، انطباق ویژگی های متون اندرزنامه با متن اغراض السایسه نشان می دهد گرچه قدر و اعتبار اغراض السیاسه شاید به اندازه سیاستنامه یا نصیحه الملوک نباشد، اما متن و مطالب آن بیش از هرچیز به ادبیات اندرزنامه نویسی مشابهت و مناسبت دارد و با توجه به شغلی که نویسنده در دستگاه دیوانی قراخانیان داشته و نیز اهدای کتاب به طمغاج خاقان، می توان گفت قصد ظهیری سمرقندی از تالیف آن، نگارش اندرزنامه بوده است.
    کلیدواژگان: اندرزنامه نویسی، ظهیری سمرقندی، اغراض السیاسه، قراخانیان، کارکرد نهاد شاهی
  • نازنین احمد یوسفی، حبیب الله سعیدی نیا* صفحات 44-69

    پیدایش نفت یکی از پدیده هایی است که در دوران قاجار و پهلوی بر ساختار سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران تاثیر گذار بوده است. در دوران پهلوی دوم، درآمدهای نفتی در قالب برنامه های عمرانی، تاثیر بسیار زیادی در حوزه هایی مختلف از جمله حوزه های فرهنگی بر جای گذاشت؛ اما این تاثیر در حوزه های مختلف متفاوت و با فراز و نشیب زیادی همراه بود. یکی از حوزه های متاثر از درآمدهای نفتی، حوزه فرهنگی بود. با وجود نیاز متقابلی که میان برنامه های عمرانی و سینما به عنوان ابزار معرفی و تبلیغات اقدامات دولت وجود داشت؛ اما این درآمدهای نفتی در حوزه های فرهنگی خیلی کمتر از سایر حوزه های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی اثرگذار بود. هدف از این پژوهش بیان این مطلب است که با وجود اهمیت و جایگاه سینما در بیان اقدامات دولت، باز نسبت به سایر حوزه های اقتصادی، اجتماعی کمتر مورد توجه اقدامات اصلاحی دولت قرار گرفت. مسیله پژوهش حاضر بررسی و تبییین میزان تاثیرگذاری درآمدهای نفتی بر رونق حوزه های فرهنگی به خصوص سینما می باشد. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که درآمدهای نفتی بر برنامه های توسعه فرهنگی به خصوص سینما چه تاثیری داشته است. یافته های این پژوهش که با استفاده از روش تاریخی توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع اصلی انجام پذیرفته است، نشان می دهد باوجوداین که در دوره پهلوی دوم مبلغ اندکی از درآمدهای نفتی به حوزه فرهنگی تخصیص یافته بود، با این وجود درآمدهای مزبور موجب رونق نسبی حوزه فرهنگی به خصوص سینما گردید از طرفی سینما نیز در تبلیغات برنامه های عمرانی دولت نقش عمده ای ایفا نمود.

    کلیدواژگان: حوزه های فرهنگی، دولت، برنامه های عمرانی، درآمدهای نفتی، سینما
  • طلعت ده پهلوان* صفحات 70-96
    پس از تاسیس عدلیه نوین در سال 1306ش توسط علی اکبر داور وزیر عدلیه دولت پهلوی اول، بی درنگ شعبات آن در سراسر کشور از جمله کرمانشاهان احداث و راه اندازی گردید. در این میان، کرمانشاهان به سبب نزدیکی و مجاورت به عراق و نیز سکونت طوایف مختلف با تضادهای قومی، شرایط ویژه ای را دارا بود. همچنین به علت دوری از مرکز، حراست از آن در مقابل تبهکاران دشوار بود. هدف از انجام این پژوهش پاسخگویی به این سوال است که اداره عدلیه کرمانشاهان در مقابل جرایم و مفاسد اجتماعی چه تدابیری را اتخاذ کرده بود؟ با توجه به تعدادی از اسناد می توان گفت که عدلیه نوین در جهت عدالت اجتماعی و احقاق حقوق مردم ایجاد شد، اما در پاره ای از اوقات به خاطر وجود افراد بی کفایت و اخذ رشوه از متهمان و یا تحت فشار افراد با نفوذ و صاحب قدرت، حق شاکیان را پایمال می کرد. این مقاله با استفاده از روش پژوهش کتابخانه ای مبتنی بر اسناد منشر نشده عدلیه کرمانشاهان ابعاد این موضوع را تحقیق می نماید. یافته ها نشان می دهد که با وجود دادرسی پرونده ها و احقاق حق مردم، اما فساد در عدلیه کرمانشاهان هم رواج داشت که نمی توانست بی ارتباط با وزارت عدلیه کشور باشد، زیرا بر اساس برخی از اسناد منتشر نشده هنگامی که مردم از عملکرد عدلیه کرمانشاه در پرونده های خاصی نا امید می شدند، به ناچار شکواییه خود را به عدلیه کل کشور ارسال می کردند اما در نهایت به حق خویش نمی رسیدند.
    کلیدواژگان: عدلیه کرمانشاه، پهلوی اول، بزهکاری، جرایم اجتماعی
  • شهاب شهیدانی*، سمیه شیخی، مینا فضائلی صفحات 97-121

    عصر شاه عباس اول (996- 1038ق/1617-1659م) به طور توامان از مقاطع مهم تاریخ اجتماعی و شکوفایی هنر در ایران عصر صفوی به شمار می آید و از این حیث، غنای لازم برای پرداختن به تاریخ اجتماعی از منظر آثار هنری را دارد. نگارگری ایرانی که بیشتر معطوف به جلوه های داستانی، درباری یا اساطیری بود، با پیشینه ای کوتاه، بخشی از حیات اجتماعی عصر صفوی را در نگاره های عصر شاه عباس اول و مکتب اصفهان، منعکس نمود. یکه صورت یا تک نگاره ، اگرچه قبل از صفویان آغاز شده بود اما در آثار رضا عباسی (متوفی 1044ق/ 1634م) از مهم ترین نقاشان مکتب اصفهان، تثبیت شد. پژوهش حاضر به روش تاریخی و تحلیلی، با تکیه بر منابع کتابخانه ای و موزه ای، به بازنمود عناصر اجتماعی در نقاشی های یکه صورت رضاعباسی می پردازد. در عدم توجه منابع تاریخنگاری فارسی به حیات اجتماعی عصر صفوی، این پژوهش درصدد بررسی و تحلیل آن است که تک نگاره های رضا عباسی چگونه مضامین و طبقات اجتماعی را به تصویر درآورده است؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد، رضا عباسی هنرمند چیره دست مکتب اصفهان، گذشته از حضور در دربار، در میان توده مردم نیز زیسته است و بیش از دیگر هنرمندان نقاش این دوره توانسته است طبقات مختلف اجتماعی، جنسیت، مشاغل و مخصوصا برخی رفتارهای اجتماعی یا حالات روزمره دوره خود را در تک نگاره هایش به تصویر درآورد. ترتیب تعداد و اهمیت این توجه و انعکاس شامل: کاتبان، شیوخ و دراویش، طبقات عامه و زنان، لوطیان و کشتی گیران، جوانان و اشراف و نجبا و در مراحل آخر نظامیان و فرنگیان است. 

    کلیدواژگان: دوره صفویه، عصر شاه عباس، مکتب اصفهان، رضا عباسی، نگارگری
  • نوروز (در دو متن پهلوی، یک متن مانوی و عربی)
    آرمان بختیاری*، علی سعیداوی صفحات 122-146

    اگرچه نام نوروز در پهلوی آمده است با این همه از چگونگی پیدایش و آیین های آن در هیچ یک از نوشته های پهلوی سخنی به میان نیامده است! نه در اوستا از آن سخنی رفته است و نه در پارسی باستان! تنها در چند متن پهلوی، یک متن مانوی به پارسی میانه و متنی دیگر به سغدی واژه نوروز آمده است. به راستی همه آگاهی ما از نوروز و چگونگی آن از دوره اسلامی و نوشته های نویسندگان مسلمان به پارسی و عربی است.در این مقاله، نخست واژه نوروز در متن پارسی میانه مانوی M319 S.2 بررسی شده، سپس بر پایه دو متن پهلوی ماه فروردین روز خرداد و بندهشن و نیز متن عربی جاحظ در المحاسن و الاضداد آن چه که درباره این آیین می توان به دست آورد بررسی شده است. متن های پهلوی و مانوی، نویسه گردانی، آوانویسی و ترجمه شده اند و متن عربی، پس از آوردن متن اصلی، ترجمه شده است.سپس بر پایه دو متن پهلوی ماه فروردین روز خرداد و بندهشن و نیز متن عربی جاحظ در المحاسن و الاضداد آن چه که درباره این آیین می توان به دست آورد بررسی شده است. متن های پهلوی و مانوی، نویسه گردانی، آوانویسی و ترجمه شده اند و متن عربی، پس از آوردن متن اصلی، ترجمه شده و بررسی شده است و نه در پارسی باستان! تنها در چند متن پهلوی، یک متن مانوی به پارسی میانه و متنی دیگر به سغدی واژه نوروز آمده است. به راستی همه آگاهی ما از نوروز و چگونگی آن از دوره اسلامی و نوشته های نویسندگان مسلمان به پارسی و عربی است.که بررسی شده است.

    کلیدواژگان: نوروز، متنهای پهلوی، متنهای مانوی
  • سید محمد طیبی*، پرویز حسین طلائی صفحات 147-168
    دانش تاریخ در تمدن ایرانی و آموزه های مکتب اسلام، اعم از قرآن کریم و سنت نبوی، از دوران آغازین تشکیل نخستین دولت اسلامی دارای جایگاه ویژه و بالایی بوده است. این جایگاه ویژه دانش تاریخ در تمدن ایرانی و آموزه های مکتب اسلام، حاکی از اهمیت علمی و فرهنگی بالایی است که این دانش در فرهنگ و زندگی اجتماعی جامعه ایرانی و جوامع مسلمان داشته است. همین امر باعث شده بود علم مزبور مورد عنایت اقشار مختلف و به ویژه خواص قرار بگیرد. با گستره جغرافیایی دولت و حاکمیت اسلامی رغبت و توجه به تاریخ نویسی در مکتب اسلامی نیز بیش از پیش گردید. چنان که این قلمرو گسترده جغرافیایی که در آن فرهنگ و تمدن اسلامی رشد و تکوین یافته بود، باعث شکل گیری محورهای اساسی برای تاریخ نویسی گردیده و روز به روز اهمیت بیشتری یافته است. در این نوشتار سعی بر آن بوده تا با تکیه بر مقدمه نگاری های بازمانده از تاریخ نگاران مسلمان ایرانی تا پایان قرن نهم هجری انگیزه ها و اهداف آنان در تاریخ نویسی مورد بررسی قرار گیرد. روش انجام پژوهش اسنادی و کتابخانه ای و در ارزیابی داده ها و ارایه مباحث توصیفی تحلیلی خواهد بود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که در رویکرد به تاریخ نویسی و عرضه آثار تاریخی اهداف و انگیزه های متعددی اعم از اعتقادی، اخلاقی، آموزشی، اجتماعی و سیاسی مطمح نظر داشته اند. در ارتباط با مصادیق و موضوعات مورد شرح و اعلام شده تاریخ نگاران دوره موردبحث در یک جمع بندی کلی می توان به اجابت درخواست صاحب منصبان، ساده نویسی، هدیه و پیشکش به حاکمان زمان، ایجاد سرور و شادمانی، نمایش علل ارتقاء و انحطاط تمدن ها، جایگاه رفیع علم تاریخ در قرآن کریم و سنت نبوی، برانگیختن بصیرت و خردورزی، ترویج اخلاقیات و تهذیب نفوس اشاره نمود.
    کلیدواژگان: تاریخ نویسی، تاریخ نگاری، منابع تاریخی، ایران، اسلام
  • کارکردهای اداری و مالی «خلعت» در دوره صفویه
    فرزاد خوش آب، توران طولابی*، سید علاءالدین شاهرخی صفحات 169-191

    خلعت به عنوان یک فرهنگ در تاریخ ایران دارای سابقه ای کهن است که گاهی هم کارکرد سیاسی یافته است. این آیین که با روی کار آمدن صفویان قوت بیشتری گرفت، به عنوان بالاترین مرحمت شاه به سطوح پایین تر قدرت اعطا می شد. پژوهش حاضر بر اساس واکاوی سهم خلعت بخشی و خلعت پوشی در سازوکارهای سیاسی دولت صفویه بنا شده است. همزمان، بررسی نسبت این سنت با مقوله مالی هم مدنظر است. حاصل بررسی متون دست اول به ویژه منابع تاریخ نگارانه و سفرنامه های این دوره بیانگر آن است که خلعت با اینکه هزینه هایی برای دربار صفویه به همراه داشت، سهم معینی هم در درآمدزایی شاه و صاحب منصبان درباری داشت. امتیاز و اعتبار سیاسی خلعت بخشی برای گیرندگان خلعت و کسانی که مورد مرحمت شاه قرار می گرفتند دارای اهمیت بود؛ به طوریکه آنان می کوشیدند با صرف هزینه های گاه هنگفت این عنایت را به دست بیاورند. وانگهی، این صاحب منصبان و دولتمردان که متعلق به سطوح متفاوت قدرت بودند گاهی به پشتوانه همین آیین خلعت بخشی ثروت کلانی به دست می آوردند. بنابراین می کوشیدند با کاربست شگردهای مختلف برای حفظ و تداوم این امتیاز گام بردارند. بعد دیگر یافته های پژوهش حاضر ناظر بر همین اقدامات دولتمردان برای کسب خلعت است. آنان برا جبران هزینه های صرف شده برای بهره مندی از خلعت گاه از مسیری پیش می رفتند که به اجحاف مالی بر مردم می انجامید. ریشه آن را باید در صرف هزینه های گزاف از سوی صاحب منصبان و دولتمردان صفویه برای خلعت گیری و گاهی ضرورت مراودات صاحب منصبان با مقامات درباری برای گرفتن خلعت شاهی با پرداخت رشوه جست وجو کرد. همین امر سبب شده است تا یک فرهنگ قدیمی در کشاکش ساختار اداری و سازوکارهای آن به مسیله ای پیچیده تبدیل شود و گاهی اسباب فساد مالی و اجحاف بر مردم را فراهم کند.

    کلیدواژگان: خلعت، ساختار اداری، دولت صفویه، مداخل دولت، نظام مالی
  • تحلیل و تبیین موقعیت جغرافیای تاریخی اردستان به عنوان زادگاه خسرو انوشیروان
    محمودرضا کوه کن* صفحات 192-218

    شهر اردستان در شمال شرقی اصفهان و جنوب کاشان، در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار گرفته است. پیشینه این شهر به عصر اساطیری و کهن تاریخی باز می گردد و یادمان هایی از شخصیت های ایرانی و حتی تورانی در آن برجای مانده است. نام های دستان، رستم، زواره، فرامرز، شیده، کاوه، هرمز و بسیاری از شاهان و پهلوانان اساطیری چون کی خسرو، بهمن پسر اسفندیار کیانی (که با اردشیر هخامنشی یکی دانسته شده)، اردوان اشکانی و قباد ساسانی را در کوی و برزن و محلات مختلف آن می بینیم. در دوره ساسانیان نیز اردستان از جایگاه ویژه ای برخوردار بود، اما به استناد برخی منابع مهم ترین رویدادی که در عصر ساسانی در این شهر اتفاق افتاد، تولد خسرو انوشیروان است. البته علاوه بر این شهر، مکان های دیگری نظیر اهواز، نیشابور، ارمشیر و اسفراین هم به عنوان زادگاه خسرو انوشیروان مطرح گردیده اند. مساله مورد مطالعه پژوهش حاضر شناسایی و ارزیابی موقعیت سیاسی اجتماعی گذشته باستانی اردستان به مثابه زادگاه خسرو انوشیروان در مقام مقایسه با گزینه های مطرح شده دیگر است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با اتکا به مطالعات کتابخانه ای و همین طور داده های محلی و منطقه ای، می کوشد به این سوال پاسخ دهد که اردستان چه جایگاهی در دوره ساسانی داشت و آیا می توانست زادگاه خسرو انوشیروان باشد؟ و همچنین اهمیت اردستان نسبت به گزینه های دیگر کدام است؟ یافته های این تحقیق نشان می دهد که با توجه به پیشینه اساطیری و گذشته تاریخی این شهر و نیز به استناد منابع، روایات و آثار تاریخی برجای مانده و همچنین مسیریابی احتمالی حرکت قباد از غرب به شرق کشور، اردستان اصلی ترین گزینه برای این امر به شمار می رود.

    کلیدواژگان: اردستان، اساطیر، ساسانیان، خسرو انوشیروان
  • نقش بنو سهل در امور دیوانی و اداری و گسترش علم در سده های دوم و سوم هجری
    حسن طلائی کور عباسلو، معصومه قره داغی*، نازلی اسکندری نژاد، میراسدالله صالحی پناهی صفحات 219-241

    با شکل گیری خلافت عباسی نخبگان دیوانی ایرانی توانستند در دستگاه خلافت عباسی ورود نمایند و به سهم خود در انتقال سنن دیوانی ایرانی و اعتلای فرهنگ و تمدن و تحول در عرصه های علمی موثر باشند. خاندان بنوسهل یکی از این خاندانها می باشد که در دوره مامون و در دیوان خلافت عباسی راه یافتند و بسیاری از امور را در دست گرفتند. در تاریخ میانه ی ایران، دبیران و دیوانیان که غالبا خاستگاه ایرانی داشته اند در پایداری و تداوم هویت ایرانی دارای نقشی انکار ناپذیر بوده اند. آنها با استفاده از جایگاه خود در نزد حکومت هایی که اغلب ایرانی نبودند، زمینه تداوم فرهنگ ایرانی را فراهم می نمودند.در عصر خلافت عباسی نیز با توجه به آنکه ایرانیان در استقرار خلافت تاثیرگزار بودند، نخبگان ایرانی به ویژه نخبگان دیوانی در شکل گیری و استمرار و ثبات خلافت نو بنیاد عباسی نقش چشم گیری داشتند. لبته این مهم نیز ریشه در پیشینه ی علم ورزی ایرانی آنها دارد. با توجه به آنکه آنها در نزد برامکه تجارب بسیاری را کسب کرده بودند و از دیگر سو عصر خلافت مامون عصر نهضت ترجمه و آغاز یک جنبش علمی می باشد این پژوهش سعی دارد ضمن بازکاوی چگونگی قرار گیری بنوسهل بر مسند وزارت، پیامدهای حضور آنها را در دستگاه وزارت مورد بررسی قرار دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد خانواده علم دوست بنوسهل با حضور در دستگاه وزارت توانستند؛ با حمایت از دانشمندان زمینه ساز در تحولات علمی در عصر خلافت مامون شوند و همچنین اقداماتی در جهت تحولات و سامانده ای دستگاه دیوانی و اداری انجام دهند.

    کلیدواژگان: بنوسهل، فضل بن سهل، حسن بن سهل، امور دیوانی و اداری، علم و دانش
  • عوامل موثر بر فعالیت مدارس آمریکایی در عصررضاشاه پهلوی (1320-1304ش/ 1925-1940م)
    سهراب آقایی، حمید حاجیان پور* صفحات 242-268

    پهلوی اول ، در زمینه آموزشی دست به اقدامات زیربنایی زد. هدف از نظام آموزشی نوین ایجاد روح ملی ، یکسان سازی فرهنگی و ایجاد جامعه ای سکولار بود.دولت مدارس زیادی ساخت ، به تدوین کتب درسی برای دانش آموزان و ایجاد نظام تحصیل رایگان پرداخت و بر فعالیت مدارس نظارت دقیقی اعمال می کرد . مدارس آمریکایی در تهران و شهرستانها فعالیت داشتند. هرچند تعداد آنها نسبت به سایر مدارس خارجی کم تر بود ولی از محبوبیت بیشتری برخوردار بودند .مدیریت کارآمد این مدارس و کیفیت برتر آنها موجب اقبال مردم به این مدارس می شد. دولت نیزفعالیت این مدارس را به عنوان بخشی از نظام آموزشی پذیرفته بود. این پژوهش با روش کتابخانه ای و با تکیه بر اسناد و با شیوه ای توصیفی- تحلیلی انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است ، که در ا بتدای تشکیل حکومت پهلوی ، دولت برای فعالیت این مدارس مانعی ایجاد نمی کرد و این مدارس هم سعی می کردند رضایت خاطر حکومت ایران را کسب کنند به گونه ای که در برخی موارد دولت به تجلیل از فعالیت آنان نیز می پرداخت، ولی به دلیل فعالیت سیاسی مدارس خارجی، به ویژه مدارس آمریکایی ،افزایش کمی و کیفی مدارس ایرانی، خودکامگی رضا شاه و علاقه ی وی به یکسان سازی فرهنگی و عدم همراهی مدارس خارجی با مقررات نظام آموزشی ایران و کسب رضایت مراجع شیعه، دولت فعالیت آنان را ممنوع ساخت وعلیرغم اصرار آمریکاییان به ادامه فعالیت ،در آخرین سال حکومت رضا شاه این مدارس به مالکیت دولت ایران درآمد.

    کلیدواژگان: میسیونر، آموزش، مدرنیزم، البرز، پهلوی
|
  • Najmedin Gilani * Pages 1-21
    The present research is about the relationship between teachings in Ferdowsi's Shahnameh with the thoughts of philosophers and thinkers such as: Plato, Schopenhauer , Nietzsche , Hume and Will Durant have studied about the purpose of marriage about the purpose of marriage, the criteria of choosing a husband (attention to body and fitness and courage). In fact, the purpose of this research is a philosophical analysis and reflection on the purpose of marriage and the criteria for choosing a husband in the Shahnameh . The purpose of marriage and mating in Ferdowsi's Shahnameh is to give birth to a child. Courage and fitness are among the criteria for choosing a husband in the Shahnameh. Why bravery and fitness were the criteria for your selection in Shahnameh ? How was the position of the body and the beauty of the body in the Shahnameh? There are questions that the author has answered based on the teachings of the mentioned philosophers. The results indicate that the sanctity of marriage was due to the continuation of the species and the birth of children, physical fitness also helped the continuation of the correct species, and the beauty of the body was as important as the beauty of the mind. Also, in the ancient world, due to the existing conditions, attention to the body was paid attention to along with the soul and soul. In this research , an attempt has been made to deal with this issue with a descriptive - analytical method .
    Keywords: Ferdowsi's Shahnameh, marriage, choosing a husband, Plato, Schopenhauer
  • Amirhossein Hatami * Pages 22-43
    As a legacy of Iran's political literature before Islam, Writing of Mirrors for princes has been one of the most important and influential historical-literary traditions in the history of Iran and Islam. The authors of the Mirrors for princes usually give political or moral advice to King by using anecdotes and stories related to the past kings and also by mentioning appropriate poems and verses. From this point of view, one of the main topics of the Mirrors for princes was to explain the functions of the royal institution. Works such as Khaje Nizam al-Mulk's Siyasatname, Ghazali's Nasihat al-Maluk, Kikavus bin Iskandar's Qabusnameh, and Saadi's Nasihat al-Maluk are among the most important works that have been written in this field. Among these, one of the least known Persian Writing of Mirrors is Aghraz al-Siyaseh fi Aaraz al-Riyaseh written by Khaje Mohammad bin Ali al-Zahiri al-Katib Samarkandi. This book is a text of ancient works of Persian literature, which is written in artificial and technical prose and contains the history and subtleties of the words of kings, rulers, warriors, philosophers, Iranian and non-Iranian scientists, prophets and caliphs. With this definition, this article seeks to answer the main question based on the analytical-comparative method, whether it is possible to examine the Aghraz al-Siyaseh in the framework of the tradition of writing of Mirrors for princes? Based on the findings of the research, the adaptation of the characteristics of the texts of Mirrors for princes with the text of Aghraz al-Siyaseh shows .
    Keywords: writing of Mirrors for princes, Zahiri Samarkandi, Agraz al-Siyaseh, Karakhanian, the function of the royal institution
  • Nazanin Ahmad Yusefi, Habibollah Saeedinia * Pages 44-69

    During the second Pahlavi era, Oil revenues in the form of development programs left a great impact on the economic, cultural and social structure of the society, But this impact was different in different fields and was associated with many ups and downs. The cultural field was one of the fields affected by oil revenues. Despite the mutual need between construction programs and cinema as a means of introducing and advertising the government's actions; But these oil revenues were much less effective in cultural fields than in other social, economic and political fields. The purpose of this research is to express the fact that despite the importance and position of cinema in expressing the actions of the government, compared to other economic and social fields, it received less attention in the government's reform measures. The problem of the current research is to investigate and explain the impact of oil revenues on the prosperity of cultural fields, especially cinema. This research seeks to answer the question of what effect oil revenues have had on cultural development programs, especially cinema. The findings of this research, which was carried out using the descriptive-analytical historical method and relying on the main sources, during the second Pahlavi period, a small amount of oil revenues were allocated to the cultural field. Nevertheless, the aforementioned incomes led to the relative prosperity of the cultural field, especially the cinema, on the other hand, the cinema also played a major role in the promotion of the government's development programs.

    Keywords: Cultural field, government, Oil revenues, Development programs, the cinema
  • Talat Deh Pahlavan * Pages 70-96
    After the establishment of the new justice in1306 by Ali Akbar, the minister of Justice of the first Pahlavi government, its branches were immediately built throughout the country, including the kermanshahs. Meanwhile, the kermanshahs had special conditions due to their proximity to Iraq and the settlement of various tribes with ethnic contradictions. It was also difficult to protect it from criminals due to its distance from the center. The purpose of this research is to answer the question of what measures Kermanshah Justice Department has taken against crimes and social corruption? According to a number of documents, it can be said that the new judiciary was created in the direction of social justice and people's rights, but sometimes due to the presence of incompetent people and taking bribes from the accused or under the pressure of influential people. And the person in power violated the rights of the plaintiffs.This article investigates the dimensions of this issue using the library research method based on unpublished documents of the Kermanshahan judiciary. The findings show that despite the prosecution of cases and the rights of the people, corruption was also prevalent in the judiciary of Kermanshah, which could not be unrelated to the Ministry of Justice of the country, because according tosome unpublished documents, when people were disappointed with the functioning of the judiciary of Kermanshah in certain cases, they were forced to send their complaint to the judiciary of the whole country, but in the end they did not achieve their right.
    Keywords: Court of Kermanshah, first Pahlavi, delinquency, social crimes
  • Shahahb Shahidani *, SOMSYYEH SHEIKHI, MINA FAZAELI Pages 97-121

    The social history of Iran in the Safavid era is one of the fields of study that still needs attention and revision due to the poverty of Iranian historiography. AND aND aNDThe establishment of political stability and the consequent growth of the cultural and artistic atmosphere in the Safavid era led to the growth of all types of art, including the emergence of prominent and influential artists on the flow of Iranian painting. Iranian painting, which was mostly focused on fictional, courtly or mythological effects, with a short history, reflected a part of the social life of the Safavid era in the paintings of the Shah Abbas era. Single portrait or single painting, although it started before the Safavids, in this period it was established in the works of Reza Abbasi (died 1044 AH), one of the most important painters of the Isfahan school.The present research deals with the representation of social elements in Reza Abbasi's one-faced paintings using historical and analytical methods, relying on library and museum sources. The research question is that, in the absence of attention of Persian historiographical sources to the social life of the Safavid era, what themes and social classes have been depicted in Reza Abbasi's monographs. The findings of this research show that Reza Abbasi, a master artist in the Isfahan school and who had a presence in the court and lived among people, was able to depict different social classes, gender, and occupations more than any other artists of his time

    Keywords: safavi era, Shah Abbas era, Isfahan school, Reza Abbasi, miniature
  • Nowruz(in two Pahlavi texts, one Manichaean & Arabic text)
    Arman Bakhteaei *, Ali Saeidavi Pages 122-146

    Although the name of Nowruz is mentioned in Pahlavi, there is no mention of its origin and rituals in any of the Pahlavi writings. It is not mentioned in Avesta or in ancient Persian. In only a few Pahlavi texts, a Manichaean text in middle Persian and another text in Sogdian have mentioned Nowruz. In fact, all our knowledge about Nowruz and its rituals are from the Islamic period and the writings of Muslim authors in Persian and Arabic.In this article, the beginning of Nowruz is examined in the middle Persian text of manuscript S.2 M319, then based on two Pahlavi texts »Māh Farvardin rōz xordād« and Bundahišn, as well as the Arabic text of Jahiz in »Al-Mahāsen wa-Alzdād«, what can be obtained about this ritual has been examined.In this article, Pahlavi and Manichaean texts have been translated, transliterated and transcript, and the Arabic text, after bringing the original text, it has been translated. be obtained about this ritual has been examined.In this article, Pahlavi and Manichaean texts have been translated, transliterated and transcript, and the Arabic text, after bringing the original text, it has been translated. In this article, the beginning of Nowruz is examined in It is not mentioned in Avesta or in ancient Persian. In only a few Pahlavi texts, a Manichaean text in middle Persian and another text in Sogdian have mentioned Nowruz. In fact, all our knowledge about Nowruz and its rituals are from the Islamic period and the writings of Muslim

    Keywords: Nowruz, Pahlavi texts, Manichaean texts
  • Mohammad Tayyebi *, Parviz Hossein Talaee Pages 147-168
    The knowledge of history in the Iranian civilisation and the teachings of the Islamic school, including the Holy Qur'an and the, have had a special and high position since the beginning of the formation of the first Islamic state. This special place of the knowledge of history in Iranian civilisation and the teachings of the Islamic school indicates the high scientific and cultural importance that this knowledge has had in the culture and social life of Iranian society and Muslim societies. As a result, this science was favoured by various classes, especially the wealthy. With the geographical expansion of Islamic government and sovereignty, the interest and attention to the writing of history in the Islamic school also increased. As this vast geographical area in which Islamic culture and civilisation had grown and developed, it caused the formation of the basic axes of historiography and became more important day by day. In this article, an attempt has been made to examine their motivations and aims in writing history, based on the surviving prefaces of Iranian Muslim historians until the end of the 9th century. The results of this research show that there are many aims and motivations in the approach to historiography and the presentation of historical works, including religious, moral, educational, social and political. In connection with the examples and themes described and announced by the historians of the period in question, it is possible to answer the officials' request in a summary. Keywords:history writing, historiography, historical sources, Iran, Islam.
    Keywords: history writing, Historiography, historical sources, Iran, Islam
  • Fiscal and Administrative Functions of Khal’at in the Safavid Period
    Farzad Khoshab, Touran Toulabi *, Seyed Alaeddin Shahrokhi Pages 169-191

    Khalat as a common tradition in Iran history has also had significant political functions. What’s more, not only political functions but also fiscal ones are other dimensions of this old tradition. Analyzing the contrıbution of Khalat in the Safavid official mechanism, this essay tries to provide a comprehensive understanding of the complex administrative structure of the Safavid government. So, historiographical sources and travelogues are used to form a desired narrative. The result of the essay represents a two-faceted problem. On one hand, Shâh and the magnates have tried maintain their political position through Khalat. On the other hand, the policy of some governors and recipients of Khalat was focused on maintaining and continuing their relationship with the central government. Looking at this issue from the perspective of mutual benefits, this essay argues that both of them have sought to consolidate and maintain their power through the implementation of an ancient tradition such as Khalat. As a result, statesmen such as governors put pressure on the people to provide financial resources for Khalat. Therefore, this approach has had consequences, one of which was increasing in social difficulties, although the classical historiographical texts have usually silent. 

    Keywords: Khal&rsquo, at, administrative structure, Safavid government, state revenues, fiscal system
  • Analysis and explanation of the historical geographical position of Ardestan as the birthplace of Khosrow Anoushirvan
    Mahmoodreza Koohkan * Pages 192-218

    Ardestan region is located in the northeast of Isfahan and south of Kashan, on the edge of the central desert of Iran. The history of this city dates back to the mythical and ancient historical era, and it itself memories of Dastan, Rostam, Zavareh, Farmarz, Shideh, kaveh, Hormuz and other legendary kings and mythical heroes such as Kay Khosrow, Bahman son of Esfandiar Kiani, who is identified with Ardeshir Achaemenid, Parthian Ardavan and Sassanid Qabad. During the Sassanid period, Ardestan had a special position, but according to some sources, the most important event that happened in the Sassanid era in Ardestan is the birth of Khosrow Anushirvan. Of course, in addition to this city, other places such as Ahvaz, Neishabur, Ormshir and Esfarain have also been mentioned. The problem studied in the current research is to identify the political-social situation of the ancient past of Ardestan as one of the options for the birthplace of Khosrow Anoushirvan. This research, by descriptive-analytical method and relying on library studies as well as local and regional data, tries to answer the question of what position Ardestan had in the Sasanian period and could it be the birthplace of Khosrow Anushirvan? And also what is the importance of Ardestan compared to other options? The findings of this research show that according to the mythological background and historical past of this city, as well as based on the sources, traditions and historical monuments left behind, Ardestan is considered the main option for this matter .

    Keywords: Ardestan, Myths, Sassanids, Khosrow Anushirvan
  • The role of Banu Sahl in judicial and administrative affairs and the spread of science in the second and third centuries of Hijri
    Hassan Talai Korabaslu, Masomeh Gharadaghi *, Nazli Eskandari Nejad, MirAssadOllah Salehi Panahi Pages 219-241

    With the formation of the Abbasid caliphate, Iranian court elites were able to enter the Abbasid caliphate system and be effective in transmitting the traditions of the Iranian court and uplifting culture and civilization and transformation in the scientific fields. The Banusahl family is one of these families that entered the court of the Abbasid caliphate during Ma'mun's period and took over many affairs. In the middle history of Iran, the secretaries and divans, who often had Iranian origins, had an undeniable role in the stability and continuity of Iranian identity. By using their position in the eyes of governments that were mostly non-Iranian, they provided the basis for the continuation of Iranian culture. In the era of the Abbasid caliphate, considering that the Iranians were influential in the establishment of the caliphate, the Iranian elites, especially the court elites, were involved in the formation and continuation of the caliphate. The stability of the new Abbasid caliphate played a significant role. Of course, this importance is also rooted in their background of Iranian science. Considering that they had gained many experiences in the eyes of Bramke and on the other hand, the era of the Caliphate of Mamun is the era of the translation movement and the beginning of a scientific movement, this research tries to investigate how Banusahl was placed on the post of the ministry and the consequences of their presence in the institution. Ministry to investigate. The findings of this research show that the family Alam Dost

    Keywords: Banusahl, Fazl bin Sahl, Hassan bin Sahl, civil, administrative affairs, science, knowledge
  • Factors affecting the activities of American schools in Iran during Reza Shah Pahlavi era (1304-1320/1925-1940 AD)​
    Sohrab Aghaee, HAMID HAJIYANPOUR * Pages 242-268

    The first Pahlavi took basic measures in the education and created coordinated education system. The goal of the education system was to create a national spirit, cultural unification, and to create a secular society. The government built many schools, developed textbooks for and created a system of free education and paid close attention to the activities of schools. American schools were operating in Tehran and other cities. Although their number was less, they were more popular. The efficient management of these schools and their superior quality made people like these schools. The government also accepted these schools.In this research, relying on library documents and sources with a descriptive analytical method, we examine the activities of American schools during the time of Reza Shah. The findings of the research indicate that at the beginning of the establishment of the Pahlavi, the government did not hinder the activities of these schools, and these schools tried to gain the satisfaction of the government, and in some cases, the government also honored their activities, but due to the political activities of foreign schools, especially American schools, the increase in the number of schools and the increase in the educational quality of Iranian schools, the autocracy of Reza Shah and his interest in cultural assimilation and the non-compliance of foreign schools with the regulations of the Iranian educational system, the government of their activities banned and despite the insistence of the Americans to continue their activities, these schools became the property of the Iran

    Keywords: Pahlavi, Alborz, education, Missionar, Modernism