فهرست مطالب

فیض - سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 124، خرداد و تیر 1401)

مجله فیض
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 124، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سمیه سعادت، بهرنگ علنی*، مهدی نورالدینی، بهناز ملکی، علیرضا فرخیان، جواد وردی، حسین قنبریان صفحات 118-127
    سابقه و هدف

    به تازگی سلول های بنیادی مشتق از خون قاعدگی به عنوان یک منبع منحصربه فرد از سلول های بنیادی با برخی ویژگی هایی مانند: سهولت دسترسی، توانایی تکثیر و خودتجدیدی بالا، عدم تحریک سیستم ایمنی و عدم تومورزایی، امید فراوانی را برای سلول درمانی بیماری های قلبی ایجاد کرده است. با این حال، مکانیسم های تنظیمی و نقش miRNAها در کنترل تمایز سلول های بنیادی به کاردیومیوسیت ها کاملا شناخته نشده است. در این پژوهش، تغییرات سطح میکروRNA انسانی miR-26b-5p در قبل و بعد از تمایز سلول های بنیادی اندومتر به کاردیومیوسیت بررسی شد.

    مواد و روش ها

     تمایز سلول های بنیادی آندومتر به سلول های کاردیومیوسیت در طی سی روز در حضور 5- آزاسیتیدین و فاکتور رشد فیبروبلاستی صورت گرفت. سپس با بهره گیری از بررسی های بیوانفورماتیک، میکروRNA انسانی miR-26b-5p انتخاب شد و الگوی بیان آن طی روزهای صفر، 6، 12، 18، 24 و 30 تمایز با تکنیک Real Time qRT-PCR بررسی گردید.

    نتایج

    در سطح میکروRNA انسانی miR-26b-5p بین روزهای صفر و 6 تمایز، روند صعودی داشته، سپس از روز 6 تا 18 تمایز، روند کاهشی معنی دار و بعد از روز 18 تمایز، دوباره روند صعودی را نشان داده است. 

    نتیجه گیری

     عدم یکنواختی در روند بیان میکروRNA انسانی miR-26b-5p طی دوره 30روزه القای تمایز، حاکی از وجود مسیرهای پیام رسانی مختلف دخیل در روند تمایز و همچنین فازهای متفاوت در سیر تکامل و تمایز کاردیومیوسیت ها می باشد و انجام مطالعات بیشتر بر روی miRNAهای دخیل در روند تمایز و بررسی نقش احتمالی آن ها در خاموش و روشن کردن این مسیرهای پیام رسانی در شروع یا خاتمه یک فاز، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمی آندومتر، کاردیومیوسیت، میکروRNA انسانی MIRN26A، ژن فاکتور رونویسی جعبه -5 (TBX5)
  • علیرضا سعادتی فر، طاهره باقرپور*، نعمت الله نعمتی صفحات 128-137
    سابقه و هدف

    دیابت به عوارضی همچون نوروپاتی محیطی منجر می گردد. هدف از این تحقیق، مقایسه اثر 8 هفته تمرین قدرتی، ورزش در آب و مصرف امگا 3 بر میزان مالون دی آلدهید (Malondialdehyde: MDA)، پروتیین واکنشی C (C- Reactive Protein: CRP)، هموگلوبین گلیکوزیله و فشارخون در مردان دیابتی دارای نوروپاتی محیطی بود.

    مواد و روش ها

     این تحقیق از نوع نیمه تجربی است و جامعه آماری آن را مردان دیابتی دارای نوروپاتی محیطی تشکیل می داد. تعداد 80 نفر بیمار دیابتی دارای نوروپاتی در چهار گروه مصرف مکمل امگا 3، تمرین قدرتی، تمرین در آب و کنترل تقسیم شدند (به مدت هشت هفته، هر گروه 20 نفر).

    نتایج

    از نظر هموگلوبین گلیکوزیله و فشارخون، بین گروه کنترل با گروه های تمرین قدرتی (0/001=P)، تمرین در آب (0/001=P) و امگا-3 (0/001=P) تفاوت معناداری وجود داشت. از نظر هموگلوبین گلیکوزیله بین گروه تمرین قدرتی با گروه امگا-3 (0/041=P) و از نظر فشارخون بین گروه تمرین در آب با گروه امگا-3 (0/004=P) تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین از نظر مقدار MDA و CRP بین گروه کنترل با گروه تمرین قدرتی (0/001=P) و گروه تمرین در آب (0/001=P)، و بین گروه تمرین مقاومتی با گروه امگا-3 (0/001=P) و گروه تمرین در آب با گروه امگا-3 (0/001=P) تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     ورزش مقاومتی و تمرین در آب باعث کاهش التهاب و فشار اکسایشی و همچنین فشارخون و هموگلوبین گلیکوزیله در افراد با بیماری نوروپاتی دیابتی شد. اما امگا-3 به تنهایی فقط بر فشارخون و هموگلوبین گلیکوزیله موثر بود.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین قدرتی، امگا-3، ورزش در آب، التهاب، فشار اکسایشی
  • سعید کوه گردزاده، وحید ولی پور ده نو*، مهدیه ملانوری شمسی صفحات 138-146
    سابقه و هدف

    تمرین عملکردی با شدت بالا، ورزشی انفرادی و گروهی است که آمادگی جسمانی را افزایش می دهد و به نظر می رسد برای بهبود تندرستی سالمندان مفید باشد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر تمرین عملکردی با شدت بالا بر سطوح سرمی کلسترول، تری گلیسرید، HDL، LDL، ApoA-I و ApoB مردان و زنان سالمند بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 23 نفر (7 مرد و 16 زن، 88-60 ساله) به دو گروه تجربی (16 نفر) و کنترل (7 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی، پروتکل تمرین عملکردی با شدت بالا را که شامل شش حرکت بود، سه جلسه در هفته برای هشت هفته انجام دادند. حرکات با شدت تمام برای 30 ثانیه اجرا می شدند و بین هر دور 15 ثانیه و بین هر حرکت 2 دقیقه استراحت وجود داشت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t زوجی و کوواریانس استفاده و سطح معنی داری 0/05< Pدر نظر گرفته شد.

    نتایج

    در گروه تجربی، مقادیر سرمی LDL، کلسترول و تری گلیسرید کاهش معنادار و HDL و ApoA-I به طور معناداری افزایش یافت (0/05>P)، اما در گروه کنترل تغییر معناداری در سطوح سرمی متغیرها مشاهده نشد (0/05<P). همچنین، اختلاف معناداری بین دو گروه در همه متغیرها (05/0>P) به جز کلسترول (0/093=P) و ApoB (0/251=P) نشان داده شد.

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین عملکردی با شدت بالا در مردان و زنان سالمند، سطوح سرمی عوامل مرتبط با سلامت قلبی - عروقی را بهبود می دهد. بنابراین، انجام تمرینات عملکردی با شدت بالا حداقل برای بهبود عملکرد قلبی - عروقی در مردان و زنان سالمند پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اجرای عملکردی، سالمندی، لیپید
  • محمد ملکی پویا*، مجتبی خان سوز، مهدی مرادی، منصور سیاح صفحات 147-155
    سابقه و هدف

    فعال شدن فرآیندهای التهابی پس از انفارکتوس ضروری است، اما اگر بیش از حد ادامه یابد، وقوع مجدد سکته قلبی را تسهیل می نماید. تمرین استقامتی ، نقش مهمی در بهبود التهاب و وضعیت بیماران انفارکته دارد. بر این اساس، تحقیق حاضر با هدف بررسی پاسخ حاد بازتوانی ورزشی به همراه تحریک الکتریکی بر CA-125 و Cys-C موش های صحرایی انفارکته قلبی انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی کنترل شده با گروه شاهد 50 سر موش صحرایی نژاد ویستار (8 هفته ای با وزن 30±220 گرم) به طور تصادفی به 5 گروه سالم، انفارکته، انفارکته - بازتوانی ورزشی، انفارکته - تحریک الکتریکی و انفارکته - بازتوانی ورزشی - تحریک الکتریکی تقسیم شدند. انفارکتوس میوکارد با استفاده از تزریق زیرجلدی ایزوپروترونول (150 میلی گرم / کیلوگرم) به فاصله 24 ساعت در گروه ها القا گردید. گروه های مداخله برای یک جلسه تحت تمرین استقامتی (تردمیل با سرعت 20 متر / دقیقه و برای 1 ساعت) و تحریک الکتریکی (دستگاه فوت شوک با 0/5 میلی آمپر و 20 دقیقه) قرار گرفتند. سپس بلافاصله بعد از مداخله، سطوح سرمی CA-125 و  Cys-Cبه روش الایزا بررسی شد. آنالیز داده ها با آزمون آنووا یک طرفه و تعقیبی توکی در سطح معنی داری 0/05>P بود.

    نتایج

    القای انفارکتوس موجب افزایش معنی داری سطوح سرمی CA-125 وCys-C  می شود (0/0001=P). یک جلسه تحریک الکتریکی و بازتوانی ورزشی همراه با تحریک الکتریکی کاهش معنی دار سطوح سرمی CA-125 را به همراه داشت (0/05<P)، اما تغییرات معنی داری در مقادیر سرمی Cys-C مشاهده نشد (0/05˃P).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد یک جلسه تحریک الکتریکی و بازتوانی ورزشی همراه با تحریک الکتریکی، منجر به بهبود وضعیت التهابی بیماران انفارکته می شود.

    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، بازتوانی ورزشی، تحریک الکتریکی، سیستاتین سی، آنتی ژن کربوهیدرات 125
  • فرناز کیائیان موسوی، عبدالله مفاخری*، علی محمدزاده ابراهیمی صفحات 156-165
    سابقه و هدف

    افسردگی یکی از مهم ترین مشکلات روانشناختی افراد جامعه است که موجب کاهش سلامت آن ها می شود. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری با درمان فعال سازی رفتاری بر درماندگی آموخته شده و تنظیم شناختی هیجان در افراد دارای نشانه های افسردگی بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با 2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به افسردگی شهر بابل بود که در سال 1399 به کلینیک های روان درمانی سطح شهر بابل مراجعه کرده بودند. 45 نفر از کسانی که در پرسشنامه افسردگی بک نمره متوسط به بالا کسب کردند، به صورت دردسترس انتخاب شدند و در 3 گروه 15 نفری به صورت تصادفی قرار گرفتند و به پرسشنامه های نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و درماندگی آموخته شده کوینلس و نلسون پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل نتایج از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون بونفرونی به کمک نرم افزار SPSS ویرایش 23 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین میزان تاثیر دو روش روش شناختی رفتاری و فعال سازی رفتاری بر درماندگی آموخته شده (0/277>P) و تنظیم شناختی هیجان اختلاف معناداری وجود ندارد (0/188>P) و هر دو درمان به میزان مشابهی بر درماندگی آموخته شده و تنظیم شناختی هیجان تاثیرگذار هستند (0/001>P).

    نتیجه گیری

     می توان از هر دو درمان شناختی رفتاری و درمان فعال سازی رفتاری در مبتلایان به افسردگی برای کمک به حل مشکلات شناختی آنان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان فعال سازی رفتاری، درماندگی آموخته شده، تنظیم شناختی هیجان، افسردگی
  • فائزه شعبانعلی فمی، سوگند قاسم زاده*، سمیه نجاتی صفحات 166-183
    سابقه و هدف

    مداخلات توان بخشی شناختی به عنوان یکی از مهم ترین مداخلات موثر در بهبود عملکرد شناختی کودکان دارای اختلالات یادگیری خاص شناخته می شود. هدف از این پژوهش فراتحلیل، بررسی اثربخشی توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه و کلاسیک بر بهبود عملکرد شناختی این کودکان در ایران بوده است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به صورت فراتحلیل بر جامعه آماری کلیه پژوهش های انجام شده در حوزه مداخلات شناختی مبتنی بر رایانه و کلاسیک بر اختلال یادگیری خاص طی سال های 1399-1389 در ایران با استفاده از مقالات مرتبط با هدف پژوهش از پایگاه های اطلاعاتی مجلات علمی - پژوهشی در حوزه روانشناسی و علوم تربیتی نظیر پایگاه داخلی پرتال جامع علوم انسانی (ensani.ir)، پایگاه مجلات تخصصی نور (noormags.ir)، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (sid.ir)، گوگل اسکلار (scholar.google.com)، بانک اطلاعات نشریات کشور: مگ ایران (magiran.com)، بانک مقالات پزشکی ایران (idml.research.ac.ir) انجام پذیرفته است که 40 پژوهش که از لحاظ روش شناسی موردقبول بوده اند، انتخاب شدند و فراتحلیل بر آن ها انجام گرفت.

    نتایج

    این پژوهش فراتحلیل به طور مجموع دارای 1061 نمونه و 40 اندازه اثر بود که نتایج نشان داد میزان اندازه اثر توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه و کلاسیک بر بهبود عملکرد شناختی کودکان مبتلا به اختلال ویژه یادگیری درمجموع برابر (0/95=d) می باشد (مبتنی بر رایانه معادل (0/01= d) و کلاسیک معادل (0/90 =d) که این اندازه اثرها طبق جدول کوهن دارای اثر بالایی است.

    نتیجه گیری

     نتایج کلی نشان دهنده این موضوع است که انجام توان بخشی های شناختی مبتنی بر رایانه و کلاسیک بر بهبود عملکرد شناختی کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص در ایران اثربخشی بالایی داشته است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، ناتوانی های یادگیری، اختلال یادگیری خاص، اختلال یادگیری ریاضی، اختلال نارساخوانی، توان بخشی شناختی، عملکرد شناختی، درمان، رایانه - محور
  • صدیقه جعفری دیزچه، فاطمه سادات ایزدی آونجی، صفورا یداللهی، اسماعیل عزیزی فینی* صفحات 184-192
    سابقه و هدف

    از اقدامات موثر در بهبود انجام فعالیت های زندگی در بیماران دارای بیماری های مزمن، توانمند سازی خانواده محور است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر انجام فعالیت های روزانه زندگی سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود که روی 80 سالمند مبتلا به نارسایی قلبی انجام گرفت. نمونه ها به شیوه دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (40 نفر) و کنترل (40 نفر) قرار گرفتند. در گروه آزمون، آموزش توانمندسازی براساس الگوی خانواده محور در طی 8 جلسه دوساعته برای فرد سالمند و مراقبت اصلی وی انجام گرفت. ابزار پژوهش در سه زمان قبل از شروع مداخله، بلافاصله و یک ماه پس از آن، توسط نمونه ها در دو گروه تکمیل گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 وارد شد و با استفاده از تست های آماری کای اسکویر، تی مستقل و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که مقایسه میانگین نمره انجام فعالیت های روزانه زندگی در سالمندان در گروه آزمون بین زمان های قبل (5/12± 19/71)، بلافاصله (3/66± 20/26) و یک ماه پس از مداخله (3/86± 23/64) افزایش معنادار داشته است (0/0001>P). همچنین نتایج آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که اثر متقابل گروه و زمان درمورد نمره انجام فعالیت های روزانه زندگی در گروه آزمون معنادار می باشد (0/0001>P).

    نتیجه گیری

     الگوی توانمند سازی خانواده محور می تواند باعث بهبود انجام فعالیت های روزانه زندگی در سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی شود.

    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، مدل توانمند سازی خانواده محور، فعالیت های روزانه زندگی، سالمندی
  • زهرا پورکمالی، زهرا زنجانی، عبدالله امیدی، ساناز جوکار* صفحات 193-200
    سابقه و هدف

    مطالعات متعددی به تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روانشناختی در نوجوانان پرداخته اند، اما درمورد تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روانشناختی در بین نوجوانان دارای اختلال رفتاری درونی سازی شده و نوجوانان عادی، شکاف تحقیقاتی وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه تنظیم هیجان و انعطاف پذیری روانشناختی در نوجوانان دختر دارای اختلال رفتاری درونی سازی شده و نوجوانان دختر عادی بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مقطعی، نمونه پژوهش، شامل دو گروه 70 نفری از دانش آموزان دختر دارای اختلال رفتاری درونی سازی شده و 70 دانش آموز دختر عادی از مدارس شهر یزد بود که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سیاهه رفتاری (CBCL)، پرسشنامه انعطاف پذیری روانشناختی (AFQ-Y8) و پرسشنامه تنظیم هیجان ERQ-CA)) بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون  tمستقل انجام شد.

    نتایج

    مطابق یافته های به دست آمده میانگین ارزیابی مجدد، سرکوبی و انعطاف پذیری روانشناختی در نوجوانان دارای اختلال رفتاری درونی سازی شده به ترتیب شامل 20/88، 14/38، 16/55 و افراد فاقد اختلال 6/9،22/19،25/78 بود. همچنین نتایج نشان داد که متغیر سرکوبی (6/13-=t) و انعطاف پذیری روانشناختی (10/61-=t) در دو گروه دارای اختلال رفتاری درونی سازی شده و افراد عادی تفاوت معنادار دارد (0/001 <P). اما دو گروه در ارزیابی مجدد تفاوت معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد نوجوانان دارای اختلال رفتاری درونی سازی شده در مقایسه با افراد بهنجار با سرکوب کردن هیجانات خود، از پذیرش و مدیریت صحیح آن ها اجتناب می کنند. بنابراین، ارتقای انعطاف پذیری روانشناختی می تواند بر توانایی مواجهه و مدیریت هیجانات آن ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: اختلال رفتاری درونی سازی شده، تنظیم هیجان، انعطاف پذیری روانشناختی، نوجوان
  • زهرا سلیمانی، محمدجواد آزادچهر، مینا ماضی، روزبه اصالت منش، علیرضا سقازاده، کمال اصالت منش* صفحات 201-211
    سابقه و هدف

    بیماری COVID-19 برای نخستین بار در دسامبر 2019 در ووهان چین گزارش شد. بیماری های بافت همبند التهابی، شامل آرتریت روماتویید و لوپوس و انواع غیرالتهابی شامل آرتروز و دیسکوپاتی می باشند. این مطالعه به منظور مقایسه شدت و خطر ابتلا به COVID-19 در بیماران مبتلا به بیماری های التهابی و غیر التهابی بافت همبند انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه مقطعی برروی مبتلایان به COVID-19 با PCR مثبت در یک جمعیت 2370 نفری از بیماران بافت همبند التهابی (1030 نفر) و غیر التهابی (1340 نفر) انجام گرفت. نمونه گیری به روش دردسترس انجام شد. داده های جمع آوری شده، ازطریق نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه 190 بیمار (142 مورد بیماری بافت همبند التهابی و 48 مورد غیر التهابی) مبتلا به COVID-19 مورد بررسی قرار گرفتند. خطر ابتلا به COVID-19 در بین بیماران بافت همبند، 01/8 درصد، در بیماران بافت همبند التهابی 8/13 درصد و در مورد مبتلایان به انواع غیرالتهابی، 6/3 درصد برآورد شد. از دیگر یافته های مطالعه حاضر، وجود اختلاف معنادار بین دو گروه بیماران بافت همبند التهابی و غیرالتهابی از لحاظ شدت بیماری COVID-19 بود، به طوری که شدت عفونت در گروه التهابی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که خطر ابتلا به COVID-19 در بین بیماران بافت همبند التهابی، 8/3 برابر مبتلایان به اختلالات بافت همبند غیرالتهابی است.

    کلیدواژگان: بیماری های بافت همبند التهابی، بیماری های بافت همبند غیرالتهابی، خطر ابتلا، COVID-19
  • ابراهیم بالنده، زهرا زنجانی، غلامعباس موسوی، امیرحسین محمدی، عبدالله امیدی* صفحات 212-219
    سابقه و هدف

    اختلال مصرف مواد (SUD) با اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD) همبودی دارد. با توجه به این که تعداد زیادی از مطالعات ارتباط بین ADHD وSUD  را بررسی کرده اند، توجه کمتری به روابط آن ها و آسیب شناسی روانی عمومی در بیماران مبتلا به هر دو اختلال اختصاص داده شده است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تنظیم هیجان و وسوسه مصرف در بین مبتلایان به SUD همراه با نشانه های ADHD و افراد مبتلا به SUD بدون نشانه های ADHD بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است. نمونه پژوهش، شامل 36 نفر افراد مبتلا به SUD همبود با نشانه های ADHD و شامل 35 نفر مبتلا به SUD بود که به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID-V)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) و پرسشنامه عقاید وسوسه انگیز بک (CBQ) بود. تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 26 با استفاده از آزمونt  مستقل و آزمون یو من ویتنی انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات وسوسه مصرف به طور معناداری در افراد مبتلا به SUD همبود با نشانه های ADHD بالاتر است (001/0<p). نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که میانگین نمرات تنظیم هیجان در افراد مبتلا به SUD همبود با نشانه های ADHD بالاتر است (001/0<p).

    نتیجه گیری

     باتوجه به این که وسوسه مصرف و تنظیم هیجان در افراد دارای اختلال سوءمصرف مواد همبود با نشانه های ADHD به مراتب بالاتر از افراد SUD بود، به نظر می رسد نقش اختلالات همبود در این افراد دارای اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: اختلال سوءمصرف مواد، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، ولع مصرف، تنظیم هیجان
  • کیمیا کاتبی، محمدرضا خالقی، هومن بخشنده، مهیار غفوری* صفحات 220-227
    سابقه و هدف

    سرطان پروستات، شایع ترین سرطان میان مردان بالای هفتاد سال است. در مطالعات قبلی شیوع سرطان پروستات در گروه های PIRADS 2,3 در Multi-parametric MRI متفاوت گزارش شده و مطالعه مشابهی در ایران صورت نگرفته است. در این پژوهش، برای نخستین بار در ایرانیان شیوع سرطان پروستات در این دسته از بیماران به صورت گذشته نگر بررسی می شود.

    مواد و روش ها

     مطالعه مقطعی در سال 1398 برروی 159 بیمار مشکوک به سرطان پروستات در بیمارستان رسول اکرم (ص) صورت گرفت. سن، مقادیرPSA ، نتایج MRI مولتی پارامتریک و نتایج پاتولوژیک MRI /TRUS Fusion Biopsy مشخص و تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری در نرم افزار SPSS ویرایش 22 انجام شد.

    نتایج

    میانگین سنی بیماران 49/8±96/61 سال بود. میانگین حجم پروستات این افراد 09/31±57/59 بود، براساس نتایج MRI 6/61 درصد دارای 3 PI-RADS و 4/38% دارای PI-RADS 2 بودند. بین سن، حجم پروستات و PI-RADS، رابطه معنی داری وجود نداشت (05/0<P). با افزایش سن، حجم پروستات افزایش معنی داری داشت. براساس نتایج بیوپسی 3/23 درصد سرطان و 7/76 درصد دارای هایپرپلازی خوش خیم پروستات بودند. شیوع سرطان باتوجه به نتایج آسیب شناسی، در PI-RADS2 برابر 7/19 درصد و درPI-RADS3  برابر 5/25 درصد بود.

    نتیجه گیری

     شیوع سرطان در بیماران با ضایعات PI-RADS2,3 درمجموع، 3/23% بود که بخش قابل توجهی از بیماران را تشکیل می داد. به نظر می رسد با درنظرگرفتن شرایط بیمار، بیوپسی در موارد PI-RADS2,3 به تشخیص تعداد قابل توجهی از موارد سرطان می انجامد.

    کلیدواژگان: پروستات، تصویربرداری تشدید مغناطیسی مولتی پارامتریک، نئوپلاسم، نمونه برداری
  • سیده نسیبه موسوی کیا، محمدتقی بحرینی طوسی، سارا خادمی، حسین عظیمیان* صفحات 228-239
    سابقه و هدف

    پرتوهای یونیزان نقش مهمی را در تشخیص و درمان پزشکی ایفا می کنند. با این حال ممکن است اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان ها داشته باشد. بنابراین رعایت اصول حفاظت در کاهش این اثرات نامطلوب موثر واقع شود. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی مطالعاتی است که تابش گیری شغلی از دوزهای کم پرتوهای یونیزان را در پرتوکاران پزشکی با استفاده از دو نشانگر زیستی سیتوژنتیک استاندارد مورد ارزیابی قرار داده اند.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ابتدا به خلاصه ای از مطالعات انجام شده در سال های اخیر در ارتباط با پرتوکاران پزشکی که تحت تابش گیری شغلی از پرتوهای یونیزان قرار دارند، اشاره و در ادامه به مقایسه نتایج این مقالات و بررسی عوامل مخدوشگر پرداخته شده است.

    نتایج

    اکثریت این مطالعات بیان نموده اند که پرتوگیری مزمن از دوزهای کم از پرتوهای یونیزان سبب افزایش انحرافات کروموزومی و میکرونوکلیید در پرتوکاران پزشکی در مقایسه با گروه کنترل می شود، اگرچه در این بین نتایج متناقضی هم وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. از سوی دیگر، علاوه بر دوز تجمعی دریافتی افراد و سال های اشتغال پرتوکاری، عوامل مختلف دیگری ازجمله: سن، جنس، مصرف سیگار و یا حتی رژیم های غذایی خاص نیز می تواند بر این آسیب ها اثرگذار باشد.

    نتیجه گیری

     باتوجه به گسترش استفاده از پرتوهای یونیزان در حوزه ی پزشکی، وضعیت حفاظت از پرتوکاران امری مهم و جدی است. بنابراین به نظر می رسد نظارت مستمر بیولوژیکی در کنار رعایت پروتکل های استاندارد حفاظت از پرتوکاران ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: پرتوگیری شغلی، پرتوهای یونیزان، دوزهای کم مزمن، نشانگرهای زیستی سیتوژنتیک
  • رامین ابراهیمی، مرضیه متولی، میلاد بنام، صدف سانح، عرفان محمدی واجاری* صفحات 240-246
    سابقه و هدف

    تترالوژی فالوت، شایع ترین بیماری مادرزادی قلبی سیانوزدهنده است. مکانیسم های زمینه ای که سبب می شوند تا قلب پس از ترمیم تترالوژی فالوت دچار اختلال عملکرد شود، کاملا شناخته شده نیست. در این مطالعه شاخص های عملکرد قلبی و عوارض باقیمانده پس از جراحی ترمیمی تترالوژی فالوت مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مقطعی، اطلاعات بالینی و به دست آمده ازCMR (Cardiac Magnetic Resonance) 150 بیمار مبتلا به تترالوژی فالوت که تحت جراحی ترمیمی قرار گرفته بودند، بررسی و شاخص های عملکرد قلب و عوارض باقیمانده در این بیماران سنجیده شد.

    نتایج

    میانگین سن بیماران 6/9±5/22 سال بود، 60 بیمار (40 درصد) زن و 90 بیمار (60 درصد) مرد بودند. میانگینEjection Fraction بطن چپ 5/7±9/54 درصد و میانگینEjection Fraction  بطن راست 3/8±6/38 درصد بود. دیلاتاسیون بطن چپ در 19 بیمار (12.7درصد) و دیلاتاسیون بطن راست در 141 بیمار (94 درصد) مشاهده شد. اتساع  RVOTدر 143 بیمار (3/95 درصد)، تنگی پولمونر باقیمانده در 39 بیمار (26 درصد)،ASD (Atrial Septal Defect)  در 1 بیمار (7/0 درصد)، VSD (Ventricular Septal Defect) در 40 بیمار (7/26 درصد)، PDA (Patent ductus arteriosus) در 11 بیمار (3/7 درصد) وDelayed Enhancement of RVOT در 125 بیمار (3/83 درصد) مثبت بود.

    نتیجه گیری

     عوارض باقیمانده به خصوص در بطن راست، یافته شایعی پس از جراحی ترمیم تترالوژی فالوت است و استفاده از CMR جهت پیگیری بیماران مبتلا به بیماری های مادرزادی قلب پس از جراحی، دارای کاربرد تشخیصی است.

    کلیدواژگان: تترالوژی فالوت، Cardiac MRI، ترمیم جراحی
|
  • Somayeh Sadat, Behrang Alani*, Mahdi Noureddini, Behnaz Maleki, Alireza Farrokhian, Javad Verdi, Hossein Ghanbarian Pages 118-127
    Background

    Recently, menstrual blood-derived stem cells as a unique source of stem cells with some features such as ease of access, high ability to proliferate and regenerate, lack of immune system stimulation and no tumorigenesis have raised great hopes for heart disease cell therapy. However, the regulatory mechanisms and role of miRNAs in controlling the differentiation of stem cells into cardiomyocytes are not fully understood. In this study, the level of human miR-26b-5p microRNA were investigated before and after differentiation of endometrial stem cells into heart cardiomyocytes.

    Materials and Methods

    Endometrial mesenchymal stem cells were differentiated into cardiomyocyte-like cells for 30 days in the presence of 5-azacitidine and fibroblast growth factor. Then, using bioinformatics studies, human miR-26b-5p microRNA was selected and its expression pattern was performed during days 0, 6, 12, 18, 24 and 30 of differentiation by Real Time qRT PCR

    Results

    Expression Level of human miR-26b-5p showed an uptrend differentiation between days 0 and 6 and then showed a significant decreasing trend differentiation from day 6 to day 18 and an uptrend again after day 18.

    Conclusion

    The non-uniformity in the expression of hsa-miR-26b-5p microRNA during the 24-day differentiation induction period indicates the existence of different messaging pathways involved in the differentiation process as well as different phases in the evolution and differentiation of cardiomyocytes. The miRNAs involved in the differentiation process and their possible role in turning off and on these messaging pathways at the beginning or end of a phase seems necessary.

    Keywords: Endometrial mesenchymal stem cells, Cardiomyocyte, Human MIRN26A microRNA, Cell differentiation
  • Alireza Saadatifar, Tahereh Bagherpour*, Nematullah Nemati Pages 128-137
    Background

    Diabetes leads to complications such as peripheral neuropathy. This study aimed to compare the effect of 8 weeks of resistance training, water training and omega 3 consumption on malondialdehyde (MDA), C Reactive Protein (CRP), glycosylated hemoglobin and blood pressure in diabetic men with peripheral neuropathy.

    Materials and Methods

    This research is a semi-experimental study and its statistical population consisted of diabetic men with peripheral neuropathy. A total of 80 diabetic patients with neuropathy were divided into four groups: omega-3 supplementation, resistance training, water training and control (For eight weeks, 20 people in each group).

    Results

    In terms of glycosylated hemoglobin and blood pressure, there was a significant difference between the control group and the resistance training (P=0.001), water training (P=0.001) and omega-3 (P=0.001) groups. There was a significant difference between resistance training group and omega-3 group (P=0.041) in terms of glycosylated hemoglobin and between water training group and omega-3 group (P=0.004) in terms of blood pressure. In terms of MDA and CRP, there was a significant difference between the control group with the resistance training group (P=0.001) and the water training group (P=0.001) and between the resistance training group and the omega-3 group (P=0.001) and Water exercise group with omega-3 group (P=0.001), also.

    Conclusion

    Resistance exercise and water exercise reduce inflammation and oxidative stress, as well as blood pressure and glycated hemoglobin in people with diabetic neuropathy. But omega-3 alone was effective only on glycosylated blood pressure and hemoglobin.

    Keywords: Diabetes, Resistance training, Omega-3, Water exercise, Inflammation, Oxidative stress
  • Saeed Kouhgardzadeh, Vahid Valipour-Dehnou*, Mahdieh Molanouri-Shamsi Pages 138-146
    Background

    High-intensity functional training is a group- and individual-based exercise which increase physical fitness, and it seems to be useful for improving the health of the elderly. Therefore, this study aimed to investigate the effect of high-intensity functional training on serum levels of cholesterol, triglyceride, HDL, LDL, ApoA-I and ApoB in elderly men and women.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 23 subjects (7 males and 16 females, aged 60-88 yrs) were divided into experimental (n=16) and control (n=7) groups. The experimental group performed a high-intensity functional training protocol consisting of six exercises three sessions per week for eight weeks. The exercises were performed at all-out intensity for 30 seconds and there was 15 seconds between each set and 2 minutes rest between each exercises. To analyze the data, paired samples t-test and ANCOVA were used and the level of significance was considered as P<0.05.

    Results

    The results showed that in the experimental group, serum levels of LDL, cholesterol and triglyceride significantly decreased and HDL and apoA-I significantly increased (P<0.05), but in the control group, no significant change was observed in the serum levels of the variables (P>0.05). Also, the results showed a significant difference between the two groups in all variables (P<0.05) except for cholesterol (P=0.093) and ApoB (P=0.251).

    Conclusion

    Eight weeks of high-intensity functional training in elderly men and women improve serum levels of cardiovascular health-related factors. Therefore, high-intensity functional training is recommended at least to improve cardiovascular function in elderly men and women.

    Keywords: Functional performance, Aging, Lipids
  • Mohammad Malekipooy*, Mojtaba Khansooz, Mehdy Morady, Mansor Sayyah Pages 147-155
    Background

    Activation of inflammatory processes after a heart attack is necessary, but if it continues too long, it will facilitate the recurrence of myocardial infarction. Endurance training plays an important role in improving inflammation and the condition of heart attack patients. Accordingly, the present study aimed to investigate the acute response of sports rehabilitation with electrical stimulation on CA-125 and Cys-C in myocardial infarction rats.

    Materials and methods

    In this experimental study with a control group of 50 Wistar rats (8 weeks old, weighing 220±30g) were randomly divided into 5 healthy groups: infarction, infarction-exercise rehabilitation, infarction-electrical stimulation and infarction-exercise rehabilitation-stimulation were electrically divided. Myocardial infarction was induced by subcutaneous injection of Isoproterenol (150 mg/kg) 24 hours apart in groups. The intervention groups underwent endurance training (treadmill at 20 m/min for 1 hour) and electrical stimulation (foot shock device with 0.5 mA for 20 minutes) for one session. Serum levels of CA-125 and Cys-C were assessed by ELISA immediately after the intervention. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey post hoc at the significance level of P<0.05.

    Results

    Induction of infarction significantly increases serum levels of CA-125 and Cys-C (P=0.0001). One session of electrical stimulation and exercise rehabilitation with electrical stimulation showed a significant decrease in serum CA-125 levels (P<0.05) but no significant changes were observed in serum Cys-C values (P˃0.05).

    Conclusion

    It seems that a session of electrical stimulation and exercise rehabilitation combined with electrical stimulation leads to the improvement of the inflammatory status of infarction patients.

    Keywords: Myocardial infarction, Exercise rehabilitation, Electrical stimulation, Cystatin C, Carbohydrate antigen 125
  • Farnaz Kiaeian, Abdollah Mafakheri*, Ali Mohammadzadeh Pages 156-165
    Background

    Depression is one of the most important psychological problems in society that reduces their health. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy with behavioral activation therapy on learned helplessness and cognitive emotion regulation in individuals with depressive symptoms.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest and posttest with two experimental groups and a control group. The statistical population of the study included all people with depression in Babol who referred to psychotherapy clinics in 2021. Forty-five subjects who scored above-average on the Beck Depression Inventory were randomly selected and randomly assigned to three groups of 15 responding to the Garnfsky Emotion Cognitive Regulation and Queens and Nelson Learned Helplessness Questionnaire. Analysis of covariance and Benferoni test using SPSS-23 software were used to analyze the results.  

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the effect of two methods of behavioral methodology and behavioral activation on learned helplessness (P<0.277) and cognitive emotion regulation (P<0.188). Similarly, they affect learned helplessness and cognitive emotion regulation (P<0.001).

    Conclusion

    cognitive-behavioral therapy and behavioral activation therapy can be used to reduce learned helplessness and emotion regulation in patients with depression.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Behavioral activation therapy, Learned helplessness, Cognitive emotion regulation, Depression
  • Faezeh Shabanali-Fami, Sogand Ghasemzadeh*, Somayeh Nejati Pages 166-183
    Background

    This meta-analysis aimed to see how effective traditional and computer-based cognitive rehabilitation programs are at improving cognitive skills in children with special learning problems.

    Materials and Methods

    This research is a meta-analysis of selected studies published in Iran between 2010 and 2020 in the field of cognitive rehabilitation interventions for special learning disorders using computers and classics training. The papers were researched and chosen from databases of scientific research publications in the fields of psychology and related sciences, with the research goal in mind. some educational databases were examined and searched, including the comprehensive portal of humanities (ensani.ir), the Noor specialized magazines database (noormags.ir), the scientific information database (sid.ir), the google scholar international scientific search (scholar.google.com), the Iranian magazine’s database (magiran.com), and the MOH journals database (idml.research.ac.ir), from which 40 research papers were chosen to be entered into the database.

    Results

    There were a total of 1061 samples and 40 effect sizes in the studies that were reviewed. The effect size of both cognitive rehabilitation program approaches on improving cognitive function in children with specific learning disorders was equal to d=0.95 with d=1.01 for the effectiveness of computer-based training and about d=0.90 for the effectiveness of classic training, according to the meta-analysis. According to Cohen's table, the calculated sizes of effects suggested high effects.

    Conclusion

    This findings indicate that both computer-based and traditional cognitive rehabilitation programs have a considerable impact on the cognitive function of children with specific learning disorders.

    Keywords: Meta-analysis, Learning disabilities, Specific learning disorder, Dyscalculia, dyslexia, Cognitive remediation, Cognitive function, Therapy, Computer-assisted
  • Sedighe Jafari-Diziche, Fatemeh-Sadat Izadi-Avanji, Safoura Yadollahi, Ismail Azizi-Fini* Pages 184-192
    Background

    Family-centered empowerment is one of the effective models in improving the better performance of life activities in patients with chronic diseases. Therefore, the present study aimed to determine the effect of the family-centered empowerment model on the daily activities of the elderly with heart failure were designed and implemented.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was performed on 80 elderly patients with heart failure. Samples were selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental (n=40) and control (n=40) groups. In the experimental group, empowerment training based on a family-centered model was conducted during 8 two-hour sessions for the elderly and his primary care. The research instrument was completed by the samples in two groups three times before the intervention, immediately and one month after. Data were entered in SPSS software version 16 and with Chi-square statistical tests, independent t-test, and analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The results showed that the mean score of daily living activities in the elderly in the experimental group in the previous times (19.71±5.12), immediately (20.26±3.66) and one the month after the intervention (23.64 ±3.86) had a significant increase (P<0.0001). Also, the results of analysis of variance with repeated measures showed that the interaction of group and time on the score of daily living activities in the experimental group was significant (P<0.0001).

    Conclusion

    It can be concluded that the family-centered empowerment model can improve the activities of daily living in the elderly with heart failure.

    Keywords: Heart failure, Family-centered empowerment model, Daily life activities, Elderly
  • Zahra Pourkamali, Zahra Zanjani, Abdollah Omidi, Sanaz Joekar* Pages 193-200
    Background

    Numerous studies have focused on the regulation of emotion and psychological resilience among adolescents, but there is a research gap on the regulation of emotion and psychological resilience among adolescents with internalized behavioral disorders and normal adolescents. This study aimed to compare emotion regulation and psychological flexibility in female adolescents with internalized behavioral disorders and normal female adolescents.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the sample consisted of two groups of 70 female students with internalized behavioral disorders and 70 normal female students from schools in Yazd who were purposefully selected. Research instruments included Behavioral Inventory Questionnaire (CBCL), Psychological Flexibility Questionnaire (AFQ-Y8) and Emotion Regulation Questionnaire (ERQ-CA). Data analysis was performed using SPSS software and independent t-test.

    Results

    According to the findings, the mean of reassessment, repression and psychological resilience in adolescents with internalized behavioral disorders were 20.88, 14.38, 16.55, respectively, and those without the disorder were 6.78, 19.25, 9.25, and 6.22. The results also showed that the variables of repression (t=-6.13) and psychological resilience (t=-10.61) were significantly different between the two groups with internalized behavioral disorders and normal individuals (P<0.001). But there was no significant difference between the two groups in re-evaluation.

    Conclusion

    It is seems that adolescents with internalized behavioral disorders to avoid accepting and managing their emotion properly by suppressing them compared to normal people. Therefore, promoting psychological flexibility can affect their ability to cope and manage their emotions.

    Keywords: Internalized behavioral disorder, Emotion regulation, Psychological flexibility, Adolescent
  • Zahra Soleimani, MahammadJavad Azadchehr, Mina Mazi, Roozbeh Esalatmanesh, Alireza Saghazadeh, Kamal Esalatmanesh* Pages 201-211
    Background

    Covid-19 disease was first reported in December 2019 in Wuhan, China. Inflammatory connective tissue diseases include rheumatoid arthritis and lupus, and non-inflammatory types include osteoarthritis and discopathy. This study was performed to compare the severity and risk of COVID-19 in patients with inflammatory and non-inflammatory connective tissue diseases.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on patients with COVID-19 with positive PCR in a population of 2370 patients with inflammatory connective tissue (1030 cases) and non-inflammatory patients (1340 cases). Sampling was performed by convenience method. The collected data were analyzed by SPSS software version 16.

    Results

    In this study, 190 patients (including 142 cases of inflammatory and 48 cases of non-inflammatory connective tissue disorders) with COVID-19. The risk of COVID-19 was estimated 8.01% in connective tissue cases, 13.8% in inflammatory connective tissue patients and 3.6% in cases with non-inflammatory types. Another finding of our study was a significant difference between the two groups of inflammatory and non-inflammatory connective tissue patients in terms of the severity of COVID-19, so that the severity of the infection was higher in the inflammatory group.

    Conclusion

    The results of the present study show that the risk of COVID-19 is 3.8 times higher in patients with inflammatory connective tissue disorders than in patients with non-inflammatory connective tissue disorders.

    Keywords: Inflammatory connective tissue diseases, Non-inflammatory connective tissue diseases, Risk of infection, COVID-19
  • Ebrahim Balandeh, Zahra Zanjani, Golamabas Mousavi, AmirHossein Mohammadi, Abdollah Omidi* Pages 212-219
    Background

    Psychiatric comorbidity studies on substance use disorder (SUD) show that it is associated with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). While a large amount of medical literature has explored the association between ADHD and SUDs, less attention has been dedicated their relationships and general psychopathology in dual disorder patients. Therefore, the present study aimed to compare emotion regulation and consumption temptation among SUD patients with ADHD symptoms and those without it.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive-analytical study. The sample consisted of 36 people with co-morbid substance abuse with ADHD symptoms and 35 patients with substance abuse disorder who were purposefully selected. Research tools included Structured Clinical Interview (SCID-V), Emotion Regulation Difficulty Scale (DERS), and Beck Temptation Questionnaire (CBQ). Data analysis was performed by SPSS software version 26 using independent t-test and Mann-Whitney U test.

    Results

    The results showed that the mean scores of temptation was significantly higher in people with comorbid SUD with ADHD symptoms (P<0.001). The results of Mann-Whitney test showed that the mean scores of emotion regulation in people with comorbid SUD with ADHD symptoms were higher (P<0.001).

    Conclusion

    Considering that the temptation to consume and regulate emotion in people with comorbid substance abuse disorder with ADHD symptoms is much higher than those suffering from SUD alone, it seems that the role of comorbid disorders in the mentioned population is of considerable importance.

    Keywords: Substance use disorder, Attention deficit disorder, Hyperactivity, Craving, Emotion regulation
  • Kimiya Katebi, Mohammadreza Khaleghi, Hooman Bakhshandeh, Mahyar Ghafoori* Pages 220-227
    Background

    Prostate cancer is the most common cancer among men over seventy years. Prevalence of prostate cancer is reported diversely in PIRADS2,3 group in Multi-parametric MRI in previous studies and there is no similar examinations in Iran. The present study was investigated to prevalence of prostate cancer in these patients in Iranians for the first time, retrospectively.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed in 2019 on 159 patients with suspected prostate cancer in Hazrat Rasoul Hospital. After obtaining informed consent, age and PSA levels, multi-parametric MRI results and MRI/TRUS Fusion Biopsy pathologic results was determined. Data analysis was performed using Statistical tests in SPSS 22 software.

    Results

    The mean age of the patients was 61.96±8.49 years. The mean prostate volume of these patients was 59.57±31.09 with a range of (178-208). According to MRI results 61.6% had PI-RADS3, and 38.4% had PI-RADS2. There was no significant relationship between age, prostate volume, and PI-RADS (P>0.05). Prostate volume increased significantly with age. According to biopsy results, 23.3% had cancer and 76.7% had benign prostatic hyperplasia. The prevalence of cancer was 19.7% in PI-RADS2, and 25.5% in PI-RADS3.

    Conclusion

    The prevalence of cancer in patients with PI-RADS2,3 lesions was 23.3%, which comprises a significant portion of patients. Biopsy in PI-RADS2,3 cases, considering the patient's condition, seems to lead to the diagnosis of a significant number of cancer cases.

    Keywords: Biopsy, Multiparametric magnetic resonance imaging, Neoplasms, Prostate
  • Seyedeh Nasibeh Mousavikia, MohammadTaghi Bahreyni Toossi, Sara Khademi, Hosein Azimian* Pages 228-239
    Background

    Ionizing radiation plays an important role in medical diagnosis and treatment. However, it may have adverse effects on human health. Adherence to the principles of protection against ionizing radiation can be effective in reducing these adverse effects. Therefore, the present study aimed to evaluate different researches related to the effect of occupational radiation from low doses of ionizing radiation in medical staff by using two standard cytogenetic biomarkers.

    Material and Methods

    In this study, a summary of recent studies on medical exposure who are occupationally exposed to ionizing radiation is presented. In the following, the results of these articles and confounding factors are discussed.

    Results

    The most of studies stated that chronic exposures of low doses of ionizing radiation increases chromosomal aberrations and micronucleus frequency in medical exposure compared to the control group. However, there are some conflicting results that need to be considered. On the other hand, in addition to the cumulative dose and years of employment, other various factors such as age, sex, smoking or even special diets can also affect these injuries.

    Conclusion

    Due to the use of ionizing radiation in the medical field, the protection of medical exposures is important and serious. Therefore, it seems that continuous biological monitoring along with standard protocols for radiation protection is essential.

    Keywords: Occupational exposure, Ionizing radiation, Chronic low dose, Cytogenetic biomarkers
  • Ramin Ebrahimi, Marzieh Motevalli, Milad Benam, Sadaf Saneh, Erfan Mohammadi-Vajari* Pages 240-246
    Background

    Tetralogy of Fallot is the most common type of cyanotic congenital heart disease. The underlying mechanisms that contribute to heart dysfunction in patients with repaired tetralogy of Fallot are incompletely understood. In this study, the cardiac function indexes and residual complications after Fallot tetralogy complete surgical repair was evaluated.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, clinical data and information obtained from cardiac magnetic resonance (CMR) gathered from 150 consecutive patients with repaired tetralogy of Fallot. Cardiac function indexes and residual complications evaluated in the patients.

    Results

    Mean age of patients was 22.5±9.6 years. 60 patients (40%) were female and 90 patients (60%) were female. Mean of Left ventricular Ejection Fraction and mean of Right ventricular Ejection Fraction was 54.9±7.5 and 38.6±8.3 percent, respectively. Left ventricular Dilatation in 19 (12.7%) and Right ventricular Dilatation in 141 (94%) patients was observed. RVOT dilatation in 143 (95.3), residual pulmonary stenosis in 39 (26%), ASD (Atrial Septal Defect) in 1 (0.7%), VSD (Ventricular Septal Defect) in 40 (26.7%), PDA (Patent ductus arteriosus) in 11 (7.3%) and Delayed Enhancement of RVOT in 125 (83.3%) patients was positive.

    Conclusions

    Residual complications following repair of tetralogy of Fallot, especially in the right ventricle, are common and CRM may be a diagnostic instrument for follow-up in patients with congenital heart disease after repairing surgery.

    Keywords: Tetralogy of fallot, Cardiac MRI, Surgical repair