فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1400)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین ابراهیمی کوشالی*، مهدی حیدری صفحات 1-28

    در این تحقیق، با استفاده از روش اسنادی، به ارایه تعریف مقبول و مختار از دو واژه «تمدن» و «تمدن نوین اسلامی» اقدام شده است. سپس با بهره گیری از ظرفیت روش تحلیل مضمون، آن بخش از بیانات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی که پیرامون وظایف، نقش و کارکردهای دانشگاه اسلامی با رویکرد تمدنی ایراد شده، مورد واکاوی و تدقیق قرار گرفته است. رویکرد تمدنی که مبنای تحلیل مضمون قرار گرفت، بر پایه تعریف مقبول و مختار منتج از گام اول تحقیق بوده است.کارکردهای ممتازی که برای دانشگاه در فرایند شکل گیری تمدن نوین اسلامی بر اساس منظومه فکری آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی به دست آمد عبارتند از؛ «ایجاد و پرورش قوه عاقله کشور، تربیت نیروی انسانی صالح و کارآمد»، «ایجاد و تقویت زمینه سازی بیداری دانشجویی»، «زمینه سازی رشد علمی و شکستن جزمیت های برساخته علوم غربی»، «پاسداری عالمانه از انقلاب اسلامی و مبانی آن» و «بسترسازی برای نو اندیشی علمی و تولید دانش مبتنی بر نوآوری». این تحقیق نشان داد که اگر دانشگاه های تراز انقلاب اسلامی بتوانند کارکردهای اصلی خود را با رویکرد تمدنی تحقق بخشند نتایج حاصله بدین شرح خواهد شد؛ تربیت نیروی مورد نیاز دولت اسلامی، تربیت نیروی متخصص و ماهر مورد نیاز جامعه اسلامی، حفظ و ارتقاء سطح طراوت آرمان های انقلاب اسلامی و آرمان خواهی نسل های بعدی، نقد مبانی تمدن غرب، تربیت نیروی مورد نیاز پاسداری از آرمان های انقلاب اسلامی و تولید علوم مورد نیاز شکل گیری تمدن نوین اسلامی.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، آیت الله العظمی خامنه ای، تحلیل مضمون، کارکرد دانشگاه، سیاست گذاری
  • محمد واثقی بادی*، مرتضی جوانعلی آذر، علی اصغر خندان صفحات 29-72

    اهمیت و جایگاه نظام آموزشی یک کشور و به طور خاص آموزش عالی آن، بر کسی پوشیده نیست. براساس اسناد راهبردی جمهوری اسلامی ایران و بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی نظام آموزش عالی کشور رهسپار مسیری است که مقصد آن مرجعیت علمی خواهد بود. با توجه به اهمیت علوم انسانی در ساخت تمدن نوین اسلامی و نقش دانشگاه امام صادق (ع) به عنوان اولین مخاطب مرجعیت علمی در عرصه علوم انسانی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، پژوهشی درباره شناسایی و اولویت گذاری موانع تحقق مرجعیت علمی در عرصه علوم انسانی با مورد مطالعه ی دانشگاه امام صادق (ع) اهمیت مضاعفی می یابد.برای انجام این پژوهش مراحلی طی گردید. در ابتدا بعد از مرور ادبیات موضوع با هدف ارایه جمع بندی از فعالیت های پژوهشی گذشته و شناسایی موانع اولیه مرجعیت علمی، سوالاتی جهت انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با صاحب نظران این حوزه به دست آمد. سپس پژوهش با استفاده از روش آمیخته کیفی کمی، طی دو مرحله به هدف خود نایل آمد. این دو مرحله عبارتند از: مصاحبه جهت شناسایی موانع مرجعیت علمی؛ و دوم، تحلیل اهمیت عملکرد (IPA) موانع شناسایی شده. بعد از تحلیل مضمون مصاحبه ها و ترکیب و ادغام موانع، 41 مانع در 7 طبقه شناسایی شدند و سپس با تعیین اوزان آنها براساس تکنیک IPA اولویت آنها مشخص شد و ضمنا ماتریس های ربعی سه گانه (هم اساتید و هم دانشجویان، فقط اساتید، فقط دانشجویان) نیز به نمایش درآمد. در پایان موانع از دو منظر «اثرگذاری» و «امکان پذیری» مورد تحلیل و رتبه بندی قرار گرفته و اولویت بندی نهایی با ترکیب این دو منظر ارایه گردید. اولویت بندی نهایی دارای چهار سطح به ترتیب «موانع خانه «اینجا تمرکز کنید» که اثرگذاری زیاد و همگرا باشند»، «موانع خانه «اینجا تمرکز کنید» که اثرگذاری زیاد اما واگرا هستند»، «موانع خانه «تداوم تلاش» که اثرگذاری زیاد دارند» و «موانع خانه «اینجا تمرکز کنید» که هم گرایی دارند ولی اثرگذاری کمتری دارند» بوده است که در این میان موانع مربوط به سطح اول شامل «تبدیل نشدن افراد برجسته دانشگاه به جریان علمی در سطح ملی و جهانی»، «درگیر شدن مدیران ارشد دانشگاه به مسایل خرد و درنتیجه واماندن از مسایل راهبردی دانشگاه» و «عدم توانمندی در برندینگ دانشگاه» مهم ترین موانع تحقق مرجعیت علمی در دانشگاه امام صادق (ع) شناخته شد.

    کلیدواژگان: علوم انسانی و اجتماعی، مرجعیت علمی، موانع مرجعیت علمی، روش آمیخته، دانشگاه امام صادق(ع)
  • سید محمدرضا سیدی*، حسن دانایی فرد، اسدالله گنجعلی، احمدعلی خائف الهی صفحات 73-102

    اهمیت ارزیابی عملکرد بر کسی پوشیده نیست و در نظر، هرچه از قاعده سازمان ها به سمت راس آنها حرکت می کنیم اهمیت آن افزایش می یابد تا جایی که در راس سازمان های دولتی و در مرز مدیریت و سیاست به وزیران می رسیم. در کنار این، پیشرفت و توسعه کشورها به پیشرفت علم و دانش وابسته است؛ لذا دستگاه های متولی دانش و فناوری و مدیران عالی آنها، نقش زیادی در پیشرفت و توسعه کشورها دارند. بر اساس این و با نظر به خلا الگوی ارزیابی عملکرد برای مدیران عالی دولتی کشور، پژوهشگر با تمرکز بر رویکرد دستاوردمحور ارزیابی عملکرد، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران را مورد مطالعه خود قرار داد و بر اساس ترکیبی از روش های نمونه گیری سهمیه ای، هدفمند و نظری، با 42 نفر از صاحب نظران، مصاحبه کرد و پس از تحلیل نظرهای آنها با روش تحلیل مضمونی به 37 مضمون سازمان دهنده و 11 مضمون فراگیر به شرح ذیل دست یافت: توسعه آموزش عالی، تولید علم نافع، آمایش آموزش عالی، دستاوردهای مدیریتی، تربیت نیروی انسانی، دستاوردهای سیاست گذارانه، دستاوردهای سیاسی، ارتقای جایگاه دانش، دانشگاه و دانشمند، اسلامی کردن دانشگاه ها، دیپلماسی علمی و مدیریت بودجه.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، وزیر، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، تحلیل مضمونی
  • علیرضا چیت سازیان، منیر تجلی*، احمد سعیدی صفحات 103-142

    همواره یکی از مسایل چالشی در تعلیم و تربیت رسمی کشورها در چند دهه اخیر که عصر پیچیدگی و عدم اطمینان بوده، تامین منابع آموزش دولتی است. در نظام های آموزشی با کمبود بودجه دولتی رفته رفته نقش بازارها و بخش خصوصی پررنگ شد، تا جایی که برای جلوگیری از نواقص بازاری شدن آموزش و همچنین تامین بهینه آن، طرح هایی برمبنای انتخاب مدرسه توسط والدین به عنوان مکانیسم ها و ابزار مشارکت بخش خصوصی و دولتی مطرح گردید، مانند ارایه کوپن های آموزشی و انعقاد انواع قراردادها با بخش خصوصی (در قالب کمک های خیرخواهانه) برای تامین مدارس دولتی تا درصحنه ای رقابتی میان مدارس، کیفیت آموزش تضمین شود.هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی الگوی تامین منابع نهاد مدرسه در جمهوری اسلامی ایران برمبنای مشارکت مردمی است. این پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی است که با مصاحبه با 15 مدیر آموزشی که موافق مدیریت مشارکتی در مدرسه هستند و تحلیل مضامین آن، سازوکارهای مدیریتی برای بهره گیری از ظرفیت های مردمی شناسایی شد. یافته های پژوهش نشان داد که لازم است مدیریت به دور از نقش های سنتی برای راهبری مشارکت جهت تامین منابع از سازوکارهای آگاه سازی، ظرفیت سازی، فرصت سازی، فضاسازی و نهادسازی، با رعایت اصول رفتاری چون شایستگی محوری، اخلاق محوری، استقلال در عین ارتباط و ارزش محوری بهره مند گردد. بر این اساس الگوی تامین منابع در مدارس ایران الگویی دولتی با ساختار جدید نیست بلکه الگویی مردمی است.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت مردمی، تامین منابع مدرسه، نظام آموزش وپرورش، حکمرانی مردم بنیان
  • مصباح الهدی باقری کنی، حسن وکیل زاده*، امیرحسین عرب پور صفحات 143-174

    امروزه مدیریت تصویر ملی و همسو کردن سایر بازیگران بین الملل با منافع و سیاست های خود، نیمی از سیاست های قدرت را در برمی گیرد که بازاریابی سیاسی بین الملل در راستای تحقق این مهم، به دنبال ارایه یک تصویر مطلوب از یک کشور در عرصه بین الملل می باشد. پرسش پژوهش آن است که ابعاد و مولفه های تصویر ارایه شده از نظام جمهوری اسلامی ایران، در بین سال های 1384 تا 1388 در عرصه بین الملل چیست؟ به دلیل اکتشافی بودن، این تحقیق فاقد فرضیه است. به عبارت دیگر در این نوع تحقیق، محقق به دنبال دستیابی به اطلاعاتی است که با کمک آنها می تواند موضوع تحقیق را به خوبی بشناسد. روش انجام پژوهش کیفی است که در آن از شیوه ی تحلیل مضمون استفاده می شود. شیوه گردآوری اطلاعات بر اساس اسناد و مدارک موجود درباره مصاحبه های رییس جمهور با رسانه های خارجی در دولت نهم است. بر این مبنا، داده های نمونه پژوهش شامل مصاحبه های آقای احمدی نژاد با رسانه های خارجی از سال 1384 تا 1388، بر اساس روش تحلیل مضمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و مشخص شد، تصویر ارایه شده از نظام جمهوری اسلامی ایران به افکار عمومی دنیا در بین سال های 1384 تا 1388 و در چارچوب گفتمان سیاست خارجی دولت نهم، دارای سه مولفه ی هویتی تصویرساز، شامل هویت دینی، هویت انقلابی و هویت تمدنی می باشد که حق طلبی و عدالت طلبی هسته مرکزی آن را شکل می دهد.

    کلیدواژگان: بازاریابی سیاسی، بازاریابی سیاسی بین الملل، وجهه ملی، تصویر ملی، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی
  • سروش سیاری*، مسعود کیماسی، ابراهیم متقی صفحات 175-210
    حوزه مطالعاتی بین رشته ای بازاریابی سیاسی همواره متاثر از مفاهیم بازاریابی بوده و هست؛ رویکرد رابطه ای نیز یکی از مفاهیمی است که موج جدیدی از پژوهش های بازاریابی سیاسی را به وجود آورد که بخشی از آنها ذیل عنوان بازاریابی رابطه ای سیاسی منتشر شده است. اهداف اصلی این مقاله عبارتند از مرور و خلاصه سازی ادبیات پژوهشی موجود پیرامون بازاریابی رابطه ای سیاسی و تبیین محوری ترین مفاهیم علمی موثر در شکل گیری رویکرد رابطه ای در بازاریابی سیاسی. نظر به پراکندگی پژوهش های مرتبط با موضوع در علوم مختلف و همچنین عدم توسعه یک چارچوب مشخص برای تجمیع و کاربردی سازی آنها، از روش مرور نظام مند ادبیات پژوهشی استفاده شد. این پژوهش کیفی است، برای جستجو از پایگاه های علمی معتبر داخلی و خارجی و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. یافته ها نشان داد که 6 مقوله اصلی تحقیقات بازار سیاسی، ارتباطات بازاریابی سیاسی، استراتژی بازاریابی سیاسی، بازاریابی سیاسی در دوران پساانتخابات، بازاریابی سیاسی داخلی و برندسازی سیاسی حایز بیشترین درصد فراوانی در میان پژوهش های جستجو شده بودند. نتایج حاکی است محققان با عبور از تفکر کلاسیک بازاریابی سیاسی، رابطه ای شدن تعاملات سیاسی را باعث قوت گرفتن فضای تشریک مساعی و همرقابتی به جای رقابت ناسالم می دانند. اهمیت علمی و عملی بازاریابی رابطه ای سیاسی اقتضا می کند که این مفهوم در سطوح کلان و خرد مدیریتی نقش آفرینی حداکثری داشته باشد تا پیامدهایش به بار بنشیند. تعاملات موجودیت های سیاسی با مردم به جای اینکه ایزوله و مقطعی باشند بایستی اجتماعی و مداوم پیش بروند. حرکت به سمت این حالت مطلوب نیازمند تغییر در اندیشه و عمل بازیگران سیاسی است تا تعاملات سیاسی متعهدانه تر شده و در دوره زمانی بلندمدت تری انجام شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی رابطه ای سیاسی، بازاریابی سیاسی، بازاریابی رابطه ای، بازیگران سیاسی، مرور نظام مند ادبیات پژوهشی
  • بهنام بهنام پور، مهربان هادی پیکانی*، محمدرضا یزدانی زازرانی صفحات 211-246

    هدف از این پژوهش طراحی مدل تعیین دستورکار خط مشی های انتخاباتی با رویکرد بازاریابی سیاسی است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از روش نظریه داده بنیاد و مدل استراوس و کربین انجام شده که بر سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی متکی است. در این زمینه، مصاحبه عمیق با استفاده از نمونه گیری نظری با روش گلوله برفی با کارشناسان انتخابات، نمایندگان، فرمانداران و اساتید دانشگاه صورت گرفت. تعداد نمونه ها تا زمانی ادامه پیدا کرد که پاسخ ها به مرحله اشباع رسید (با تعداد 17 مصاحبه). تجزیه وتحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کد گذاری گزینشی انجام و سپس براساس الگو پاردایمی نظریه داده بنیاد مدل موردنظر تبیین شد. «مشکلات اجرایی نهاد انتخاباتی، ضعف نظام حزبی، درک نادرست بازاریابی سیاسی و مشکلات قانونی و نظارتی» به منزله شرایط علی، «تعیین دستورکار» به منزله پدیده اصلی پژوهش، «محورهای مولفه های دینی و قومی و عوامل ساختاری» به منزله عوامل زمینه، و بعدهای «فرهنگی، سیاسی، اقتصادی» به منزله عوامل مداخله گر از دیدگاه مشارکت کنندگان پژوهش شناسایی شدند. راهبردها در سه بعد حل مشکلات اجرایی و نظارتی، اصلاح درک بازاریابی سیاسی، تقویت نظام حزبی و پیامدهای حاصل: شامل ارتقای نظام حزبی کشور، ارتقای نظام انتخاباتی کشور و توسعه سیاسی کشور است.

    کلیدواژگان: تعیین دستورکار، خط مشی های انتخاباتی، بازاریابی سیاسی، نظریه داده بنیاد
  • میلاد فخرایی*، کیومرث احمدی، علی اکبر احمدی صفحات 247-282

    با گذشت بیش از چهار دهه از انقلاب اسلامی و تثبیت نظام و کسب دستاوردهای ارزشمند در حوزه های مختلف، همچنان اندیشه های مدیریتی حاکم، از معرفت و اندیشه اسلامی به طور مناسب بهره مند نشده است. بر همین مبنا، هدف این پژوهش ارتقا و نهادینگی مدیریت تراز انقلاب اسلامی براساس اندیشه های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در سازمان های کشور و کمک به تحقق آرمان های متعالی نظام جمهوری اسلامی ایران است. روش پژوهش، از نوع کیفی و براساس استراتژی از رویکرد داده بنیاد و به شیوه استقرایی است. پژوهش برحسب هدف از نوع اکتشافی و شیوه گردآوری اطلاعات، به صورت نمونه گیری نظری است که با روش اسنادی و براساس مطالعه و بررسی دقیق بیانات و سخنرانی ها از دوره زغامت رهبری ایشان از سال 1368 الی سال 1397 استخراج می شود. احصای مفاهیم و مقوله های متناسب از آنها و مصاحبه با خبرگان در مرحله طراحی و بازبینی الگو مدنظر قرار می گیرد؛ در نهایت با 19 مقوله و 141 مفهوم به شرایط علی، زمینه ای، شرایط مداخله گر و راهبردها و پیامدهای نهایی ختم می شود. با توجه به جایگاه ارزش های اسلامی و انقلابی، الگوی مدیریت انقلابی براساس ارزش ها و حرکت در مسیر پیامدهای آن ارایه می شود. تمسک به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و الهام گرفتن از بیانات معظم له، می تواند الگوی مناسبی به منظور رشد و رسیدن به کمال برای سازمان ها و مدیران فراهم آورد و ضمن اینکه راهگشای بهبود و ارتقا جامعه و سازمان ها در پیمودن مسیر رشد و کمال الهی باشد منجربه پیشرفت همه جانبه کشور در دهه پیشرفت و عدالت شود.

    کلیدواژگان: مدیریت انقلابی، تراز انقلاب اسلامی، پیشرفت، مقام معظم رهبری، سازمان
  • داریوش رضابیگی*، طیبه امیرخانی، سید مهدی الوانی صفحات 283-328

    در سال های اخیر و با توجه به تغییر الگوها و پارادایم های حوزه مدیریت دولتی و نیز به دلیل اقتضایات و شرایط نوظهور دنیای معاصر، نواقص، ضعف ها، کاستی ها و تبعات ناشی از منحصر نمودن امر نظارت در بخش عمومی، صرفا به نهادهای رسمی و دولتی متولی آن، بیش از پیش آشکار گردیده است. در این راستا، اقبال به مقوله نظارت همگانی در سازمان های دولتی به عنوان یکی از رویکردهای کارآمد نظارتی، به شکل چشمگیری نسبت به گذشته افزایش یافته و به تبع آن گرایش محققان و پژوهشگران حوزه حکمرانی، علوم سیاسی و مدیریت دولتی نیز به حوزه مطالعاتی نظارت همگانی به شکل قابل توجهی روبه فزونی نهاده است. در کشور ما نیز پژوهشگران این حوزه مطالعاتی هریک از منظر و دیدگاه خاص خود به این زمینه پژوهشی روی آورده و یافته های خود را ارایه نموده اند. پژوهش حاضر با رویکردی آسیب شناسانه، به تجزیه و تحلیل مقالات داخلی انجام شده در حوزه نظارت همگانی در یک بازه پانزده ساله (از سال 1385 تا سال 1399) با استفاده از روش فراترکیب پرداخته و ضمن شناسایی مهم ترین نقاط ضعف و خلاءهای مطالعاتی و ارایه راهکار، مهم ترین مفاهیم و مقوله های این حوزه را از خلال این مطالعات استخراج نموده است. بنا به نتایج تحقیق، عدم استفاده از روش های پژوهشی متنوع، حمایت ضعیف از پژوهش های این حوزه، عدم مطالعه روی متغیرهای متنوع، تمرکز بیشتر روی اجزاء شناخته شده تر نظارت همگانی و ضعف مطالعاتی در شناخت ابعاد و جنبه های کمتر شناخته شده آن، از مهم ترین نقاط ضعف مطالعات داخلی انجام شده در حوزه نظارت همگانی هستند که ضمن ارایه پیشنهادهای کاربردی در جهت رفع آنها، یک چارچوب مطالعاتی نیز برای پژوهش های آتی در این زمینه ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، نظارت همگانی، فراترکیب، مدیریت دولتی، آسیب شناسی
  • روح الله ابوجعفری*، سعید مسعودی پور صفحات 329-362

    سازمان اوقاف و امور خیریه، تنها نهاد دولتی متولی ساماندهی و مدیریت امور موقوفات در ایران است. امروزه نهاد وقف، از جایگاه مناسبی برخوردار نیست. یکی از دلایل این موضوع می تواند فقدان رویکرد جامع و کل نگر در شناخت مسایل این سازمان باشد. این پژوهش در صدد است تا نظام جامع مسایل سازمان اوقاف را ارایه کرده و اولویت های آن را مشخص کند. برای این هدف، پژوهش حاضر در دو فاز کیفی و کمی انجام شده است. در فاز کیفی داده های به دست آمده از بررسی مستندات و در نهایت مصاحبه با مدیران و خبرگان با استفاده از روش تحلیل مضمون، تحلیل شدند. مدل به دست آمده شامل 56 مساله کلیدی است که در دو سطح مسایل خرد و کلان دسته بندی شده است. مسایل ناظر به سطح خرد به دنبال بررسی مسایل و مشکلات فرآیندی و اجرایی در مسیر تحقق بهره وری سازمان است و سطح دوم، مسایل کلان است که تاثیرگذاری آن به صورت فراگیر و کلی تر بر نهاد وقف است که شامل دو دسته مسایل «ساختاری و اجرایی» و «نگاه کلان و فراسازمانی» است. در فاز کمی، رتبه بندی مسایل احصا شده، با استفاده از روش تاپسیس و نمونه 75 نفری از معاونین و مدیران سازمان در سطوح ستادی و استانی انجام شد. عدم نقش آفرینی سازمان اوقاف در سیاست های کلان کشور، معطل ماندن بخشی از رقبات کشور به علت فقدان مدل احیاء موقوفات، کمبود منابع مالی برای سرمایه گذاری، ذهنیت منفی مردم در مورد سازمان اوقاف و مشکلات حوزه منابع انسانی به عنوان پنج مساله اولویت دار سازمان شناسایی شد.

    کلیدواژگان: وقف، سازمان اوقاف و امور خیریه، نظام مسائل، رتبه بندی
  • شیرکوه محمدی* صفحات 363-396
    چند صباحی است که بسیاری از اندیشمندان و پژوهشگران مدیریت استراتژیک دریافته اند که حدود 70 تا 90 درصد استراتژی های تدوین شده، عملا یا اجرا نمی شوند و یا اجرای آنها به کلی با برنامه ی تدوین یافته تفاوت داشته اند. در نتیجه، پرداختن به موانع اجرای استراتژی ها به موجی فکری تبدیل شده است. پژوهش حاضر بر آن بود تا با تکیه بر فراترکیب تمامی پژوهش های انجام شده در ایران، موانع اجرای استراتژی ها در سازمان های دولتی را شناسایی کند. به این ترتیب، با مراجعه به مهم ترین پایگاه های داده ای در ایران، 40 مقاله دریافت و با تکیه بر روش کاسپ، اعتباریابی شدند. برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل محتوای قیاسی و استقرایی به صورت همزمان استفاده شد. در مجموع، 291 مانع از پژوهش های مختلف استخراج شدند که به 12 مانع فرعی، 4 مانع اصلی و 2 مضمون نهایی تقسیم شدند. یافته ها نشان داد اگرچه که بیشتر موانع به اجرای استراتژی برمی گردند اما آنچه چنین وضعیتی را ایجاد کرده است آن بوده که برنامه های استراتژیک اغلب بسیار بلندپروازانه و دست نیافتنی تدوین شده اند و در نتیجه، مجریان اجرای استراتژی نیز تنها مجبورند که استراتژی هایی را در پیش بگیرند که نه تنها وضع موجود را چندان تغییر ندهد بلکه بسیار شبیه به وضع موجود باشد.
    کلیدواژگان: موانع اجرای استراتژی، مشکلات اجرای راهبردها، موانع اجرای مدیریت استراتژیک، استراتژی تدریجی بی سازمان
  • مسعود عطائی قراچه، سید محمدرضا داودی*، امیر هرتمنی صفحات 397-438

    بانکداری پایدار الگوی حال و آینده صنعت بانکداری است که عوامل محیطی، اجتماعی و حاکمیتی را در راستای منافع عمومی تلفیق می کند. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی بانکداری پایدار مبتنی بر اقتصاد مقاومتی انجام شده است. این مطالعه از نظر هدف یک پژوهش اکتشافی است که با روش پژوهش آمیخته و مبتنی بر استدلال قیاسی استقرایی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل 11 نفر از خبرگان نظری (اساتید بازاریابی) و خبرگان تجربی (مدیران صنعت بانکداری) می باشد. نمونه گیری به روش غیراحتمالی و به صورت هدفمند بوده و ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه می باشد. جهت تحلیل مصاحبه های تخصصی، روش تحلیل مضمون به کار گرفته شده است. همچنین شاخص های شناسایی شده با روش دلفی فازی اعتبارسنجی شده اند. در نهایت به ارایه مدل نهایی پژوهش با روش ساختاری تفسیری پرداخته شده است. تحلیل داده های پژوهش در فاز کیفی با نرم افزار Maxqda و در فاز کمی با نرم افزار Matlab انجام شده است. براساس نتایج پژوهش، تعهد مدیریتی با تاثیر بر مدیریت ریسک و مدیریت منابع انسانی، ساختار نظام بانکی را متحول می سازد. به این ترتیب کیفیت ارایه خدمات و عملکرد بانکی بهبود پیدا کرده و منجر به پایداری اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی می شود که دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی را فراهم می سازد. در ادامه، نتایج حاکی از تاثیر مستقیم اقتصاد مقاومتی بر بانکداری پایدار می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، بانکداری پایدار، اقتصاد مقاومتی، رویکرد آمیخته، روش ساختاری تفسیری (ISM)
|
  • Hossein Ebrahimi Kooshali *, Mahdi Heydari Pages 1-28

    In this research, using the documentary method, an acceptable and independent definition of the two words "civilization" and "modern Islamic civilization" has been presented. Then, the content analysis method is used to analyze and examine parts of Imam Khamenei's speeches about the duties, roles and functions of the Islamic University with a civilization approach. This approach was based on an acceptable and autonomous definition resulting from the first step of the research.The distinguishing functions achieved for the university in the process of forming a new Islamic civilization based on Imam Khamenei's system of thought are; "Creating and nurturing the intellect of the country", "Training competent and efficient manpower", "Creating and strengthening the ground for student awakening", "Laying the ground for scientific growth and breaking the dogmas of the Western sciences", "Wise protection of the Islamic Revolution and its principles". This study showed that if the universities at the level of the Islamic Revolution can fulfill their main functions with a civilized approach, the results will be as follows: Training the force required by the Islamic State, training the specialized and skilled force required by the Islamic society, maintaining and promoting the level of freshness of the ideals of the Islamic Revolution and the aspirations of future generations, criticizing the foundations of Western civilization, training the force required to protect the ideals of the Islamic Revolution and producing the sciences required for the formation of a new Islamic civilization.

    Keywords: New Islamic Civilization, Imam Khamenei, Theme Analysis, University Function, policy
  • Mohammad Vaseghi Bady *, Morteza Javanali Azar, Aliasghar Khandan Pages 29-72

    The importance and status of the educational system of a country, especially the higher education is undeniable. Based on the strategic documents of the Islamic Republic of Iran and the statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, the system of higher education of the country is proceeding towards scientific marjaiyat or authority. In regard to the importance of humanities in the building of modern Islamic civilization and the mission of Imam Sadiq University (ISU) as the first center expected to assume this role by the Supreme Leader, this research has been conducted to identify and prioritize the obstacles of achieving scientific authority in humanities with the case study of ISU.After reviewing the literature with the aim of presenting a sum-up of past research activities and identifying the initial barriers to scientific authority, questions were obtained to conduct a semi-structured interview with experts in this field. Then, the research achieved its goal using a mixed method in two stages: Firstly, holding an interview to identify the barriers ;secondly, prioritizing these barriers through the importance-performance analysis (IPA). After analyzing the content of the interviews and combining the barriers, forty one obstacles were identified in seven categories. In the end, the barriers were analyzed from "effectiveness" and "feasibility" perspectives, and the final prioritization was presented based on the accumulation of the two perspectives.

    Keywords: Humanities, Social Sciences, scientific marjaiyat, scientific marjaiyat barrier, Mixed Method, Imam Sadiq University(AL)
  • Seyyed MohammadReza Seyedi *, Hasan Danaeefard, Asadollah Ganjali, Ahmadali Khaef Elahi Pages 73-102

    In recent decades, although public administration has concentrated on the complex concept of performance and its evaluation, it has simultaneously neglected ministers and their departments, or, if done, it is still at an initial stage. The importance of performance evaluation is not concealed to anyone, and theoretically, when we move up in the organizational hierarchy its importance grows till we reach the ministers at the top of government agencies and at the borderline of politics and administration. In addition, science in today's world has not only become a tool for states' power and domination, but it determines the development of countries. Hence, the great role of science and technology organizations and their leaders in countries’ development. Considering the lack of a performance evaluation model for top administrators, this study has addressed the Iranian Minister of Science, Research and Technology and interviewed 42 experts following a combination of quota, targeted and theoretical sampling methods. This resulted in 37 organizing themes and 9 general themes through thematic analysis as follows: higher education development, beneficial science production, higher education preparation, managerial achievements, policy-making achievements, political achievements, promotion of science, university and scientists, Islamization of universities, scientific diplomacy and budget management.

    Keywords: Performance Evaluation, minister, Minister of Science, Research, Technology, Thematic analysis
  • Alireza Chitsazian, Monir Tajali, Ahmad Saidee Pages 103-142

    Providing resources for public education in recent decades, the age of complexity and uncertainty, has been one of the challenges in the formal education of countries. In educational systems not benefitting sufficiently from the government budget, the role of markets and the private sector gradually became more prominent, but to fund the system at its best and make it immune from the negative side of the market-based conditions, some plans were developed to engage students’ parents as participatory agents in choosing the schools they wanted. Those plans included projects such as issuing vouchers and concluding various contracts with the private sector to contribute to especially public schools’ earnings to ensure the quality of education in the competitive environment. The purpose of this study is to identify the pattern of supplying school resources in the Islamic Republic of Iran. It is qualitative and phenomenological. By interviewing 15 educational administrators who agreed with participatory management in schools and analyzing them, management mechanisms for utilizing people's capacities were identified. Research findings showed that the manager needs to move away from traditional roles to lead the partnership through mechanisms of awareness, capacity building, opportunity building, and institutionalization by observing behavioral principles such as competence, ethics, independence (side by side with communication) and value-laden acts. Based on this, the model of providing resources in Iranian schools is a public model and not a government model with a new structure.

    Keywords: participation, public participation, Providing Resources, Education System, Public Governance
  • Mesbah Alhoda Bagheri Kani, Hassan Vakilzadeh *, Amirhossein Arabpour Pages 143-174

    Today, managing the national image and aligning other international actors with one’s own interests and policies comprises half of the power policies, and to achieve this, the international political marketing seeks to present a favorable image of a country in the international arena. The research question is: What are the dimensions and components of the presented image of the Islamic Republic of Iran in the years 2005 - 2009 in the international arena? Due to its exploratory nature, this research lacks a hypothesis. In other words, here, the researcher seeks to obtain information that can help him understand the subject of the research well. The research method is qualitative using content analysis. The data collection method is based on the available documents about the 9th administration president's interviews with foreign media. Based on this, the sample data, including Mr. Ahmadinejad's interviews with foreign media from 2005 to 2009, were analyzed using content analysis method. The results show that the image of the Islamic Republic of Iran presented to the public opinion worldwide in the years 2005-2009, and in the context of the 9th administration foreign policy discourse, has three identity formation components: religious identity, revolutionary identity, and civilizational identity, having as their core the elements of right-seeking and justice-seeking.

    Keywords: Political Marketing, International Political Marketing, National Reputation, national image, Soft power, public diplomacy
  • Soroush Sayyari *, Masoud Keimasi, Ebrahim Motaghi Pages 175-210
    The political marketing interdisciplinary field of study has always been affected by marketing concepts; the relationship approach is one of those that brings about a new trend of research some of which is known as Political Relationship Marketing (PRM). This research has as its main objective to review and summarize the literature on PRM and to explain the fundamental concepts in shaping it. Moreover, due to scattered research ont PRM and also lack of a comprehensive framework for applying it, the qualitative research method of Systematic Literature Review was used. Domestic and foreign authentic databases were used to search and thematic analysis technique was applied to analyze the data. The results showed that six central categories have had the highest frequency in our research: political market research, political marketing communication, political marketing strategy, post-election political marketing, internal political marketing and political branding. The consequences indicate that researchers by putting the classical thinking of political marketing aside believe that relational political interactions can enhance collaboration and coopetition instead of inappropriate political conflicts. The scientific and practical importance of PRM requires its playing a maximum role at macro and micro levels of management so that it could come to fruition. Interactions between political entities and people should be societal and continuous instead of isolated and periodical. Moving toward this desired state requires political stakeholders’ change in thinking and acting if they want to show more committed long-term interactions.
    Keywords: Political Relationship Marketing, Political Marketing, Relationship Marketing, Political Stakeholders, Systematic Literature Review
  • Behnam Behnampour, Mehraban Hadi Peikani *, MohammadReza Yazdani Zazerani Pages 211-246

    The purpose of this study was to provide a model for electoral policies agenda with a political marketing approach. It is a qualitative research done by Strauss and Corbin grounded theory method that relies on three stages of open, axial and selective coding. In this context, deep interviews were conducted with election experts, representatives, governors and university professors using theoretical sampling with snow ball technique. The number of samples continued until the responses reached the saturation stage (with 17 interviews). The data analysis was performed in three stages: open coding, axial coding, and selected coding and then explained according to the paradigmatic pattern of the intended grounded theory model. From the perspective of the participants the following items were recognized: causal conditions such as executive problems of electoral institution, weakness of the party system, misunderstanding of political marketing, legal and supervisory problems; main research phenomenon i.e. setting the agenda; contextual issues such as religious, ethnic, and structural elements; intervening elements such as cultural, political, economic dimensions.  Strategies are in three categories: solving administrative and supervisory problems, improving the understanding of political marketing, strengthening the democratic party system, and the consequences including:   promoting the party system, promoting the country’s electoral system and the country’s political development.

    Keywords: Agenda Setting, Electoral policies, Political Marketing, Grounded Theory
  • Milad Fakhraei *, Kumars Ahmadi, AliAkbar Ahmadi Pages 247-282

    Four decades after the Islamic Revolution in Iran and stabilization of the system and remarkable achievements in different fields, the dominant management thoughts are far from Islamic expectations. This study is to promote and internalize the standard management of Islamic Revolution based on the vision and thoughts of the Supreme Leader in the organizations and contribute to achieving the goals and aspirations of the Islamic Republic of Iran. The research method is qualitative, based on the grounded theory approach, and inductive. In terms of purpose, the research is of explanatory type and the data collection is theoretical sampling extracted from the Leader’s statements and guidelines from its outset till 2019. Defining concepts and appropriate issues from them and interviewing experts were all considered during the construction and revision of the model. The obtained 19 categories and 141 concepts are categorized into causal, contextual, intervening conditions and eventual strategies and consequences. Considering the status of the Islamic and revolutionary values, the revolutionary management pattern is presented on the basis of the values and progress of its consequences. Commitment to the Supreme Leader’s commands and gaining inspiration from his statements could be a good model for growth and perfection in the decade of progress and justice.

    Keywords: Revolutionary management, Standard of Islamic Revolution, Progress, Supreme Leader, Organizations
  • Daryoosh Rezabeygi *, Tayebeh Amirkhani, Mahdi Alvani Pages 283-328

    In recent years, due to the changing patterns and paradigms in the field of public administration and also the emerging requirements and conditions of the contemporary world, the shortcomings, weaknesses, and consequences of restricting the oversight of the public sector to official and governmental bodies have become more and more obvious. In this regard, the recourse to public oversight in governmental organizations as one of the effective regulatory approaches has increased significantly compared to the past, and consequently the tendency of researchers in the field of governance, political science, and public administration to public oversight studies has increased significantly. In Iran, researchers have turned to this field from their own perspectives and presented their findings. Although valuable efforts have been made in this field, studies in the field of public oversight have not yet achieved the necessary richness and scientific adequacy and have not been able to provide the necessary theoretical foundations to play a significant role in institutionalizing it in the administrative system. The present study, with a pathological approach, analyzes indigenous articles authored in the field of public oversight over a period of 15 years (from 2006 to 2020) using the meta-synthesis method. The results show the most important concepts, categories and weaknesses in this field and has identified the study gaps. Lack of diverse research methods, poor support for research in the field of public oversight, lack of study on various variables, more focus on the better known components of public oversight and poor studies in recognizing its unknown parts, are the most important weaknesses existing in related indigenous studies. Finally, a framework for future studies in the field and some applicable suggestions have been provided.

    Keywords: public administration, public participation, public oversight, Meta-Synthesis, pathology
  • Roohallah Aboojafari *, Saeed Masoodipour Pages 329-362

    The Endowment and Charity Organization is the only government institution in charge of organizing and managing endowments in Iran. If the problems of the organization are not sufficiently understood in terms of depth and scope, the proposed solutions will be ineffective. This study seeks to provide a comprehensive system of endowment organization issues and identify its priorities. To do this, the study was conducted in two phases, qualitative and quantitative. In the qualitative phase, the data obtained from the review of documents and finally interviews with managers and experts were analyzed using the content analysis method. The obtained model includes 56 key problems which are classified into two levels: micro problems and macro problems. Micro-level issues seek to examine the process and executive problems in the direction of achieving organizational productivity, and macro- level issues have a more comprehensive impact on the endowment institution, which includes two categories of "structural and executive problems” and "macro and extra-organizational view". In the quantitative phase, the ranking of the identified issues was done using the TOPSIS method and a sample of 75 deputies and managers of the organization at the staff and provincial levels. Five priority issues of the organization were identified as follows: Lack of the Endowment Organization role-playing in the country's macro policies, delay of an important part of the country's competition due to lacking in a model of endowment revival, lack of financial resources for investment, negative public mentality about the Endowment Organization and problems in the field of human resources.

    Keywords: Waqf, Endowment Organization, Issue, system, Ranking, Endowment
  • Shirkoh Mohammadi * Pages 363-396
    It has been a long time since many experts of strategic management have found that about 50 to 90 percent of the formulated strategies are either not implemented at all, or their implementation have poor results. As a result, a wave of researches have examined the obstacles to strategy implementation. The present research aimed to use a metasynthesis of all researches done in Iran for recognizing the obstacles of the strategic implementation in Iranian government organizations. By referring to the most important databases in Iran, 40 articles were received and validated through CASP method. To analyze the data, inductive and deductive content analysis were conducted simultaneously. A total of 291 different obstacles were identified which were divided into 12 sub-obstacles, 4 main obstacles, and 2 themes. The results showed that although the obstacles were numerous and diverse but most of them were related to the implementation of strategies. In addition, over the years of the study and research on the strategic implementation obstacles, these have not diminished in terms of quantity and diversity. This phenomenon indicates that there hasn’t been long-term orientation to address and solve the obstacles. As a result, the theory of short-term society, which is used to describe Iranian society, represents the phenomenon.
    Keywords: Strategy Implementation Obstacles, Strategies Execution Difficulties, Strategic Management Execution Obstacles, Non Organized Gradual Strategy
  • Masood Ataee Gharacheh, Sayyed MohammadReza Davoodi *, Amir Hortamani Pages 397-438

    Sustainable banking is the current and future model of the banking industry that integrates the environmental, social and governance factors for the sake of public interest. The present paper aims to provide a sustainable banking model based on a resistive economy. It is an exploratory research in terms of purpose using combined method based on deductive-inductive reasoning. The statistical population includes 11 theoretical experts (marketing professors) and experimental experts (banking industry managers). The sampling was done in a non-probabilistic and purposeful manner. Data collection tools were interviews and questionnaires. The content analysis method has been used to analyze specialized interviews and the identified indicators have been validated by fuzzy Delphi method. Finally, the research final model has been presented by a structural-interpretive method. The analysis of research data in the qualitative phase was performed with Maxqda software and in quantitative phase with Matlab software. The results show that managerial commitment transforms the structure of the banking system by influencing both risk and human resource management. In this way, the quality of services and banking performance has improved and lead to economic, social and environmental sustainability providing the achievement of resistive economy goals. The results also indicate the direct impact of the resistive economy on sustainable banking.

    Keywords: Sustainable development, Sustainable banking, Resistive economy, Mixed approach, structural-interpretive method (ISM)