فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 36 (زمستان 1400)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 36 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • روح الله صمدی* صفحات 7-28

    قبایل قریش پس از فتح مکه و شکست در مقابل پیامبر (ص) به منظور بازیابی دوباره قدرت به تغییر رویکرد سیاسی دست زدند. این تغییر و تحول در نحوه عملکرد آنان در درون جامعه اسلامی بخصوص در بازه زمانی فتح مکه تا جریان سقیفه قابل بحث و بررسی است. این نوشتار عهده دار بررسی شرایط سیاسی قریش و اتفاقاتی است که در این برهه از تاریخ روی داده است. به رغم این که بحث از وقایع پس از رحلت پیامبر (ص) متاثر از پیش زمینه های فراوانی است که حتی شامل دوران پیش از بعثت نیز می باشد، این برهه از تاریخ که قریش به همراهی و تسلیم در مقابل پیامبر (ص) وادار شد، در تاریخ اسلام نقطه عطفی است که اتفاقات آن در سرنوشت امت اسلامی تاثیر مستقیم نهاد. واکاوی دقیق این بخش از تاریخ صدر اسلام آشکارکننده زوایای پنهان تلاش های گسترده و گروهی قریش برای کسب دوباره قدرت این بار در پوشش دین اسلام می باشد. روش این تحقیق که پس از بهره گیری از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده، توصیفی-تحلیلی خواهد بود.

    کلیدواژگان: قریش، خلافت، پیامبر(ص)، بنی هاشم، سقیفه
  • علی اکبر ذاکری صفحات 29-52

    هجرت از ارزش های دینی است. رسول خدا (ص) در آغاز به مسلمانان دستور داد از مکه به حبشه و بعد  به مدینه هجرت نمایند. جمعی از مسلمانان مجبور بودند خانواده های خود را رها کرده و به مدینه بروند. جمعی برای خود در مدینه ازدواج و زندگی جدیدی تشکیل دادند. حضرت حمزه از مسلمانان با سابقه در مکه بود که برای حمایت از پیامبر، اسلام آورد. او دارای دو همسر بود. همسر خود را- به نام سلمی- در مکه گذاشت و خود به مدینه هجرت کرد و در آنجا مجددا ازدواج کرد. دخترش امامه هم در مکه ماند. طبق گزارش های مختلف چندین نام برای دختر حضرت حمزه یاد کرده اند که از مکه به مدینه برده شد. بنا بر تحقیق، وی یک دختر به نام امامه داشته که در مکه بود و در سال هفتم در عمره القضاء رسول خدا (ص) او را با خود به مدینه برد. این مقاله به بیان و تحلیل سرگذشت دختر حمزه امامه پرداخته و دیگر اسامی که به عنوان دختران حمزه ذکر شده مورد بررسی و نقد قرار داده است. این نوشتار در باره دختر حمزه با روشی توصیفی -تحلیلی، به واکاوی پرداخته و گزارش های مختلف را  بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: امامه، حمزه، سلمی مادر امامه، رسول خدا(ص)، هجرت
  • قاسم خانجانی صفحات 53-70

    حضرت حمزه، عموی بزرگوار رسول خدا (ص) از جایگاه برجسته ای در تاریخ اسلام برخوردار است. وی ویژگی های شخصیتی ممتازی داشت که سبب شده بود حتی پیش از اسلام به برخی از این ویژگی ها شهرت یابد. آنچه مهم است آن که نام و القاب ایشان با ویژگی های شخصیتی آن بزرگوار منطبق بوده و پس از اسلام آوردن وی نیز در رفتار و اقدامات شان تبلور یافته است. نام «حمزه» و لقب های «اسد الله»، «اسد رسول الله» و «سید الشهدا» از مواردی است که بر محور شخصیت ایشان یعنی شهامت، شجاعت، دلیری و دلاوری دلالت می کند و علاوه بر شهرت ایشان به ویژگی های یاد شده، در عمل نیز به اثبات رسیده است. البته برای ایشان القاب و عناوین بسیاری نقل کرده اند اما موضوع این نوشته، پاسخ به این پرسش خواهد بود که مفهوم نام ایشان و خاستگاه لقب های اسدالله، اسد رسول الله و سید الشهدا برای حضرت حمزه چیست و این القاب بر چه اساسی به وی اختصاص یافته اند؟ در این نوشته، با رویکرد توصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه ای، پس از بررسی لغوی و تاریخی، روشن خواهد شد که نام و القاب یاد شده، برگرفته از ویژگی شجاعت و بروز آن در مقاطع مختلف بر ایشان اطلاق شده است.

    کلیدواژگان: حمزه، رسول خدا(ص)، اسدالله، اسد رسول الله و سید الشهدا
  • حسین عبدالمحمدی، فرمان علی سعیدی* صفحات 71-94

    ایالت گلگت و بلتستان در شمال شرقی پاکستان قرار گرفته است. و از لحاظ جغرافیایی، میان کشورهای چین، هند و پاکستان قرار دارد.از این جهت جایگاه خاصی از حیث سوق الجیشی دارد. و هفتاد و پنج در صد جمعیت این ایالت را شیعیان تشکیل می دهند. تشیع در اواخر قرن هشتم توسط مبلغان و علماء ایرانی وارد، تثبیت و گسترش یافته است. شیعیان در تمامی شهرستان ها این ایالت، بجز شهرستان دیامر حضور دارند و شیعه در این ایالت توسط علماء و مبلغان بومی و همچنین شعراء و حاکمان محلی گسترش یافته است.در این تحقیق نقش عالمان دینی در انتقال اسلام ناب محمدی (ص) وگسترش معارف اهل بیت (ع) در ایالت گلگت و بلتستان در این ایالت بررسی و تحلیل می شود. برای نیل به این مهم از روش توصیفی_ تحلیلی استفاده شده است. عالمان دینی در ادوار مختلف در جاهای مختلف، از جمله ایران و کشمیر وارد این ایالت شدند و برای گسترش معارف اهل بیت (ع) نقش مهمی ایفا نمودند.همچنین عالمان دینی بومی و محلی که عمدتا از فارغ التحصیلان حوزه های علمیه نجف و قم بودند در گسترش معارف اهل بیت (ع) نقش بسزای داشته اند. مساجد، مدارس و حوزه های علمیه و حسینیه ها و نمادها گوشه ای از خدمات علمای بزرگ را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تشیع، گلگت، بلتستان، اهل بیت و عالمان دین
  • محمدجعفر اشکواری*، فرشته حیدری، سیده زهرا موسوی صفحات 95-116

    نهضت ترجمه در اندلس بعد از تصرف طلیطله (478 ق) و آشنایی مسیحیان با میراث علمی مسلمانان آغاز شد. یهودیان به دلیل حضور در جوامع اسلامی، تسلط بر زبان عربی و به پشتوانه دانش خویش، از مهم ترین افراد در نهضت ترجمه به شمار می رفتند. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی - تحلیلی علاوه بر بیان زمینه ها و چگونگی حضور یهودیان در اندلس، نقش آن ها را در نهضت ترجمه بررسی کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد به دنبال سختگیری های موحدان، روند حضور یهودیان در اندلس افزایش یافت و آن ها علاوه بر ترجمه، تجربه های خود را در امور سیاسی به مسیحیان منتقل کردند. مترجمان یهودی ضمن ترجمه آثار مختلف در طب، ریاضیات، نجوم و فیزیک از عربی به اسپانیایی، عبری و لاتین خود نیز در دانش های مختلف صاحب نظر بودند. برخی از مترجمان برای امرارمعاش و برخی دیگر به دنبال جلب نظر حکام نسبت به جامعه یهودیان بودند.

    کلیدواژگان: نهضت ترجمه، یهودیان اندلس، دارالترجمه طلیطله، مترجمان یهودی
  • فاطمه کرمی صفحات 117-126

    حمزه (ع) فرزند عبدالمطلب، عموی پیامبر (ص) و از سرداران شجاع و دلیر اسلام بود که در جنگ احد به شهادت رسید و مفتخر به لقب اسدالله و سیدالشهداء شد. با مسلمان شدن حضرت حمزه (ع)، اسلام قدرت پیدا کرد و پیامبر (ص) حامی بزرگی در برابر دشمنان اسلام یافتند. آشنایی با تمام ابعاد زندگی چهره های شاخص و بزرگ اسلام، اهمیت بسیاری دارد ولی متاسفانه برخی از ابعاد زندگی این بزرگان مغفول مانده و اطلاعات چندانی در منابع متاخر و پژوهش های معاصر وجود ندارد. در این نوشتار با مراجعه به منابع متقدم و کهن انساب و تراجم و با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی شرح حال همسران حضرت حمزه پرداخته ایم. بررسی های انجام شده نشان می دهد در منابع از سه بانو به عنوان همسران حضرت حمزه یاد شده است؛ سلمی بنت عمیس، خوله بنت قیس و بانویی از انصار و از قبیله اوس. سلمی بنت عمیس و خوله بنت قیس در زمره زنان صحابی شمرده شده و از کسانی هستند که از پیامبر (ص) روایت نقل کرده اند.

    کلیدواژگان: حضرت حمزه، سلمی بنت عمیس، خوله بنت قیس، همسران حمزه
|
  • Roohollah Samad * Pages 7-28

    After the conquest of Mecca and the defeat against the Prophet (PBUH), the Quraysh tribes changed their political approach in order to regain power.This change in the way they function within the Islamic society, especially in the period from the conquest of Mecca to the Saqifa, can be discussed.This article is responsible for examining the political situation of the Quraysh and the events that took place at this point in history.Despite the fact that the discussion of the events after the death of the Prophet (pbuh) is influenced by many backgrounds, including even the period before the resurrection, this period of history when the Quraysh were forced to accompany and surrender to the Prophet (pbuh) is a turning point in the history of Islam whose events had a direct impact on the fate of the Islamic Ummah.A careful analysis of this part of the early history of Islam reveals the hidden angles of the Quraysh's extensive and group efforts to regain power this time under the guise of Islam.The method of this research, which is done after using the library resources, will be descriptive-analytical.

    Keywords: Quraysh, caliphate, Prophet, BaniHashim. Saqifa
  • AliAkbar Zakeri Pages 29-52

    Emigration is a religious value. The Prophet (PBUH) first ordered the Muslims to migrate from Mecca to Ethiopia and then to Medina. Some Muslims were forced to leave their families and go to Medina. They formed a new marriage and life for themselves in Medina. Hazrat Hamza was a Muslim with a background in Mecca who converted to Islam to support the Prophet. He who had two wives, left his wife named Salma in Mecca and emigrated to Medina himself. He got married there. His daughter Amamah also stayed in Mecca. According to various reports, several names have been mentioned for the daughter of Hazrat Hamza, who was taken from Mecca to Medina. According to research, he had a daughter named Amamah who was in Mecca and the Prophet (PBUH) took her to Medina in the seventh year, Umratul Ghaza. The article describes and analyzes the story of Amamah Hamza's daughter and examines and criticizes other names mentioned as Hamza's daughters. Hamzeh's daughter has been analyzed in a descriptive-analytical method and has reviewed various reports.

    Keywords: Amamah, Hamza, Salma the mother of Amamah, Prophet (PBUH), Migration
  • Qasem Khanjani Pages 53-70

    Hazrat Hamza, the great uncle of the Prophet (PBUH) has a prominent place in the history of Islam. He had outstanding personality traits that made him famous even before Islam. What is important is that his name and titles are corresponded to the personality traits of that noble and are crystallized in his behavior and actions after his conversion to Islam. The name "Hamza" and the titles of "Asadullah", "Asad Rasoolellah" and "Sayyid al-Shuhada" are among the items that refer to the axis of his personality, ie courage, bravery, gallantry and valiance, and in addition to his fame, These features have been proven in practice. Of course, many titles have been quoted for him but the subject of this article will be the answer to the question of what is the meaning of his name and the origin of the titles of Asadullah, Asad Rasoolellah and Sayyid al-Shuhada for Hazrat Hamza and on what basis are these titles assigned to him? In this article, by descriptive-analytical method and by library method, after lexical and historical study, it will become clear that the mentioned names and titles which derived from the characteristic of courage and its occurrence in different periods has been applied to him.

    Keywords: Hamza, Asadullah, Asad Rasoolellah, Sayyid al-Shuhada
  • Hosein Abdolmohammadi, Farmanali Farmanali * Pages 71-94

    Gilgit-Baltistan is located in northeastern Pakistan. And geographically, it is located between China, India and Pakistan. Therefore, it has a special strategic position. Seventy-five percent of the state's population is Shiite. Shiism was introduced, established and spread by Iranian missionaries and scholars in the late eighth century. Shiites are present in all cities of this state, except Diamar city, and Shiites in this state have been spread by local scholars and missionaries, as well as local poets and rulers. Beit (AS) in the state of Golgotha ​​and Baltistan in this state is studied and analyzed. To achieve this, a descriptive-analytical method has been used. Religious scholars entered this province in different periods, including Iran and Kashmir, and played an important role in spreading the teachings of the Ahl al-Bayt (AS). Also, local religious scholars who were mainly graduates of the seminaries of Najaf and Qom. They have played an important role in spreading the teachings of the Ahl al-Bayt (AS). Mosques, schools and seminaries, and Husseiniyahs and symbols represent a corner of the services of great scholars.

    Keywords: Shiism, Golgotha, Baltistan, Ahl al-Bayt, religious scholars
  • MuhammadJafar Ashkevari *, Fereshteh Heidari, Seyedeh Zahra Mousavi Pages 95-116

    The translation movement in Andalusia began after the conquest of Toledo (478 AH) and the acquaintance of Christians with the scientific heritage of the Muslims. The Jews were considered one of the most important figures in the translation movement due to their presence in Islamic societies and their mastery of the Arabic language, based on their knowledge. The present study, in a descriptive-analytical method, in addition to examining the contexts and the presence of Jews in Andalusia, has examined their role in the translation movement. The research findings show that following the strictures of the al-Muwaḥḥidūn, the presence of Jews in Andalusia increased and in addition to translation, they passed on their experiences in politics to Christians. Jewish translators excelled in various sciences, translating various works in medicine, mathematics, astronomy, and physics from Arabic into Spanish, Hebrew, and Latin. Some translators sought to make a living, while others sought to attract the attention of the rulers to the Jewish community.

    Keywords: Translation Movement, Andalusian Jews, Toledo School of Translators, Jewish Translators
  • Fateme Karami Pages 117-126

    Hamza (AS) was the son of Abdul Muttalib, the uncle of the Prophet (PBUH) and one of the brave and courageous commanders of Islam who was martyred in the battle of Uhud and was honored with the titles of Asadullah and Sayyid al-Shuhada. With the conversion of Hazrat Hamza (AS) to Islam, Islam gained power and the Prophet (PBUH) found great support against the enemies of Islam. Familiarity with all aspects of the life of prominent figures of Islam is very important, but unfortunately some aspects of the lives of these great people have been neglected and there is not much information in recent sources and contemporary research. In this article, by referring to the ancient sources of genealogy and biography and by descriptive-analytical method, we have studied the biography of Hazrat Hamza's wives. Studies show that in the sources, three ladies are mentioned as the wives of Hazrat Hamza; Salma bint Umays, Kholeh bint Qais and a lady from Ansar and Aws tribe. Salma bint Umays and Khuleh bint Qais are considered as companion women and are among those who have narrated from the Prophet (PBUH).

    Keywords: Hazrat Hamza, Salma bint Umays, Kholeh bint Qais, Hamza's wives