فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم نظامی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید دهقانیان*، آرش قربانی سپهر، هوشمند زارعی صفحات 1-34
    منطقه غرب آسیا در نیم قرن اخیر شاهد تحولات متفاوتی بوده که این تحولات مبتنی بر نزاع میان دولت های منطقه ای و نقش آفرینی قدرت های فرامنطقه ای از طریق تعیین ژاندارم برای منطقه غرب آسیا بوده است؛ اما با توجه به نقش مهمی که ایران در تحولات صورت گرفته اخیر در منطقه غرب آسیا داشته، شاهد شکل گیری نظم جدید منطقه ای هستیم که در این نظم، یک قدرت منطقه ای مانند ایران، از نظر میدانی قدرت بازگشت ثبات به سایر کشورهای درگیر با جنگ داخلی را داشته و توانسته تا حدودی امنیت را به منطقه غرب آسیا بازگرداند و هم چنین از نظر دیپلماتیک به چنان قدرتی رسیده که می تواند سایر بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای مانند ترکیه و یا روسیه را با خود همراه کند. البته نباید از نظر دور داشت که هیچ کشوری در منطقه و حتی در جهان به اندازه ایران تحت فشار و ظلم قدرت های جهانی قرار نداشته است و محدودیت هایی که اربابان زر و زور جهان به ایران تحمیل کرده اند، مطمینا با آگاهی از قدرت بالقوه ایران و تلاش برای محقق شدن آن در شکل مناسبات امنیتی سیاسی جدید در منطقه بوده است. بر این مبنا، پژوهش حاضر با روشی توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر داده های کتابخانه ای، تلاش کرده است تا مفهوم سازی درست و قابل قبولی از تبیین جایگاه و نقش جمهوری اسلامی ایران در امنیت منطقه غرب آسیا ارایه دهد. هدف این پژوهش مشخص کردن جایگاه جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا است و بر این مبنا، نتیجه های پژوهش نشان داد که ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای تا حد زیادی توانسته است با ایجاد اتحاد و همگرایی در کشورهای منطقه، امنیت منطقه غرب آسیا را تامین نماید.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، امنیت، همگرایی، شیعیان، منطقه غرب آسیا
  • احمد غلامپور، حامد بشیری* صفحات 36-74
    پرداختن به موضوعات مرتبط با عوامل توان رزم و کاربردی کردن نقش این عوامل در جنگ ها می تواند ضریب به دست آوردن پیروزی در مقابله با دشمن را افزایش دهد و این امر لزوم تبیین و توجه به این موضوع را از اهمیت بیشتری برخوردار می کند. لذا هدف از این تحقیق بررسی عوامل غیر فیزیکی توان رزم است که به صورت موردی تاثیر آموزش در توان رزم مدافعان حرم را مورد بررسی قرار می دهد. در این تحقیق از روش توصیفی- تحلیلی برای بررسی موضوع استفاده شده است. روش و ابزار گردآوری اطلاعات و داده ها و نیز روش کتابخانه ای - اسنادی و منابع اینترنتی و مشاهدات میدانی از صحنه نبرد با دشمن می باشد.با تجزیه و تحلیل سوال این مقاله که «تاثیر آموزش بر توان رزم مدافعان حرم در مقابله با عناصر تکفیری در سوریه به چه میزان است؟» می باشد، راهکارهای مناسبی پیشنهاد شده است. نتایج تحقیق نشانگر آن است که آموزش ها و اجرای تمرینات و رزمایش ها باید به فضای واقعی صحنه نبرد نزدیک باشد و بر اساس نوع تهدیدات، منطقه آموزش ها طراحی و اجرا گردند.
    کلیدواژگان: توان رزم، عوامل غیر فیزیکی، سوریه، عناصر تکفیری
  • مهدی بزرگ زاده، محمدتقی قدس* صفحات 75-96

    یکی از سیاست هایی که پس از انقلاب اسلامی در آن تحولی عظیم ایجاد شد، رویکرد نگاه به سایر بازیگران عرصه منطقه ای و جهانی بجای نگاه و وابستگی مطلق به غرب بود. یکی از کشورهای همسایه ایران که از نظر ژیواکونومیکی دارای امتیازهای فراوانی بوده، کشور جمهوری ترکیه است. لذا سوال اساسی این است که «منابع ژیواکونومیکی تنش در روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه کدامند؟». این پژوهش از نوع کاربردی - توسعه ای بوده و به روش توصیفی-تحلیلی و پیمایشی انجام گردیده است. در نهایت تعدادی از تنش های محتمل در قالب مولفه ژیواکونومیکی شناسایی شده و برای کسب نظر و دیدگاه متخصصین این حوزه پرسشنامه ای در خصوص اینکه هر یک از این تنش ها چه میزان روابط سیاسی دو کشور را تحت شعاع قرار می دهد، تهیه و در اختیار صاحب نظران قرار گرفت. پس از جمع آوری اطلاعات حاصل از پرسش نامه به تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS پرداخته شد. نتیجه حاصل از این واکاوی و تجزیه وتحلیل نشان می دهد در مولفه ژیواکونومیک تنش هایی وجود داشته و در مجموع شش تنش مورد تایید قرار گرفت. در ادامه مهم ترین منبع تنش ژیواکونومیکی، رقابت دو کشور جهت نفوذ در بازارهای منطقه قفقاز و آسیای مرکزی و مخالفت مشترک ترکیه و آمریکا با طرح های عبور خطوط لوله نفت و گاز آسیای مرکزی از فضای سرزمینی ایران جهت انتقال به اروپا مشخص گردید.

    کلیدواژگان: منابع تنش، روابط سیاسی، ژئواکونومیک، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری ترکیه
  • محمدرضا نوری، سعید فیروزی*، یاسر رضاپور صفحات 99-116

    حضرت امیرالمومنین علی (ع) به عنوان فرمانده و رهبری توانمند، سبک خاصی در نفوذ بر نیروهای رزمنده و سایر مخاطبان مثل مردم، نزدیکان و دشمنان داشتند که برخاسته از وحی و برگرفته از سیره نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) است. هدف این مقاله، احصاء اصول حاکم بر سبک رهبری، مدیریت و فرماندهی نظامی حضرت علی (ع) می باشد. تحقیق از نظر هدف تلفیقی از روش های، کاربردی - توسعه ای، پیمایشی (توصیفی) و روش استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد است. از نظر روش، کیفی است. اطلاعات مورد نیاز در این تحقیق با روش کتابخانه ای با استفاده از ابزارهای فیش برداری، کتاب های علمی و تخصصی، مقالات علمی و پژوهشی جمع آوری شده است. با استخراج 1046 مضمون از کل منبع تحقیق، در نهایت سبک رهبری ایشان که چگونگی تعامل هر فرمانده را با چهار گروه مخاطب و همچنین ویژگی های اعتقادی و فردی یک فرمانده را نشان می دهد، تدوین شده است. در نهایت خاطر نشان می گردد که سبک فرماندهی و مدیریت امام علی (ع) مجموعه ای از رفتار های شایسته است که برحسب موقعیت و متناسب با مقتضیات زمانه و با توجه به میزان فهم نیروهای زیر دست اعمال می گردد که ممکن است سبک فرماندهی و رهبری، در جایی کاملا آمرانه بوده و در جای دیگر مشارکتی باشد و در یک جا توجیهی و در جای دیگر دستوری و در یک جا، دلسوزانه بوده و در جای دیگر جوانمردانه باشد.

    کلیدواژگان: فرماندهی، مدیریت، رهبری، سبک رهبری نظامی حضرت علی(ع)
  • علی اسماعیل زاده*، محمد صباغ صفحات 117-144

    همواره در هر فعالیتی، خصوصا فعالیت های میدانی که با مخاطرات خاصی همراه است، بایستی اصول، قواعد و دستورالعمل هایی حاکم باشد تا به اثربخش بودن آموزش ها اطمینان پیدا کرد؛ در غیر این صورت روند آموزش به بیراهه رفته و ممکن است دچار خسارات جبران ناپذیری شود. یکی از این خسارات؛ صدمات، آسیب ها و تلفاتی است که ممکن است به دانشجویان شرکت کننده در اردوهای آموزشی - رزمی وارد آید. لذا هدف از این تحقیق دستیابی به علل و عوامل موثر در تلفات و آسیب های وارده به دانشجویان دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین علیه السلام و ارایه پیشنهادات برای کاهش این آسیب ها است. این تحقیق به صورت کاربردی و به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. در نتیجه ی این تحقیق، رتبه برخی مولفه های موثر در کاهش یا افزایش تلفات به ترتیب عبارتند از: 1) کیفیت و سطح آموزش های تیوری و عملی 2) تکرار تمرینات و کار خواسته های تیوری و عملی 3) اجرای مناسب و اصولی تمرینات اردوگاهی 4) انتخاب مکان مناسب اجرای تمرینات اردوگاهی 5) انتخاب محیط مناسب برای اجرای تمرینات اردوگاهی 6) ارتباط معنی دار و موثر بین استفاده از روش فشار و سختی تدریجی آموزش ها و تمرینات بر دانشجویان 7) شناسایی دقیق و طرح ریزی جزءبه جزء برای هر تمرین و قبل از شروع اردوی رزمی؛ و در نهایت پیشنهاداتی برای کاهش این آسیب ها ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: تمرینات نظامی، آسیب، تلفات، اردوهای رزمی، فراگیر
  • یدالله صادقی، محسن دهقانی* صفحات 145-169

    هدف از تحقیق حاضر، آسیب شناسی آموزش رزم انفرادی در حوزه مربیان یکی از مراکز آموزشی نظامی و ارایه راه کارهای مناسب آن است. با توجه به اهمیت فرایند آموزش در سازمان ها و تاثیر بالای مربیان در این فرایند مهم، تاکید این تحقیق بر آسیب شناسی حوزه مربیان رزم انفرادی مرکز آموزش و ارایه راه کارهای مناسب آن است. روش مورد استفاده توصیفی- پیمایشی است که به آسیب شناسی موجود در حوزه مربیان و ارایه راه کارهای مناسب آن می پردازد. برای گردآوری داده های این پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته که به تایید نخبگان و صاحب نظران این امر رسیده و دارای ضریب آلفای کرونباخ 96 صدم است، با طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد.عمده ترین آسیب هایی که در این حوزه مشخص شدند شامل تسلط همه جانبه مربیان، آشنایی با روش های برقراری رابطه عاطفی، اصول فن بیان، تسلط بر محتوای آموزشی، توان انتقال مطلب، رعایت نظم و انضباط، پرورش کنجکاوی و داشتن سعه صدر بود که راهکارهایی از قبیل برگزاری کارگاه های آموزشی مربیان در حوزه های مختلف، بازدید از سایر مراکز آموزشی و دانشگاهی، برگزاری جلسات ارایه تخصصی اساتید، برگزاری کلاس های مشاوره و روان شناسی، برگزاری آزمون های دوره ای از اساتید و توجه بیشتر به حقوق و دستمزد مربیان ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش، رزم انفرادی، مربی، راه کار
|
  • Majid Dehghanyan *, Arash Ghorbani Sepehr, Hoshmand Zarei Pages 1-34
    The West Asian region has witnessed various developments in the last half century, which have been based on conflicts between regional governments and the role of supra-regional powers through the appointment of gendarmes for the West Asian region. But given the important role that Iran has played in the recent developments in the West Asian region, we are witnessing the formation of a new regional order in which a regional power such as Iran, in terms of power to restore stability to other countries involved with It has had a civil war and has been able to restore some security in the West Asian region. Accordingly, the purpose of this article is to explain the position of the Islamic Republic of Iran in the security of the West Asian region. Based on this, the present applied research, with a descriptive and analytical method and based on library data, has tried to provide a correct and acceptable conceptualization of the position and role of the Islamic Republic of Iran in the security of the West Asian region. Based on this, the research findings show that Iran, as a regional power, has been able to ensure the security of the West Asian region by creating unity and convergence in the countries of the region.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Security, Convergence, Shiites, West Asia
  • Ahmad Gholampoor, Hamed Bashiri * Pages 36-74
    Addressing issues related to the factors of combat capability and applying the role of these factors in wars can increase the coefficient of victory against the enemy, and this makes the need to explain and pay attention to this issue more important. Therefore, the purpose of this study is to investigate the non-physical factors of combat capability, which in a case study the effect of training on the combat capability of the defenders of the shrine was examined. In this research, a descriptive-analytical method has been used to investigate the issue. The method and tool of collecting information and data is based on the library-documentary method and Internet resources and field observations of the battle scene with the enemy. The article analyzes the question, "What is the impact of training on the fighting ability of the defenders of the Shrine against the Takfiri elements in Syria?", And appropriate solutions are proposed. The results of the research indicate that the trainings and the implementation of exercises should be close to the real space of the battlefield and the trainings should be designed and implemented based on the type of threats in the area.
    Keywords: Combat capability, non-physical factors, Syria, takfiri elements
  • Mehdi Bozorgzadeh, MohamadTaghi Ghods * Pages 75-96

    One of the policies in which a great change took place after the Islamic Revolution was the approach of looking at other actors in the regional and global arena instead of looking at and being completely dependent on the West. One of the neighboring countries of Iran, which has many advantages in terms of geoeconomics, is the Republic of Turkey. Therefore, the main question is "What are the geo-economic sources of tension in the political relations between the Islamic Republic of Iran and the Republic of Turkey?". This research is of applied-developmental type and has been done by descriptive-analytical and survey method. Finally, a number of potential tensions in the form of geoeconomic components were identified and a questionnaire was prepared and provided to experts to obtain the opinions and views of experts in this field on the extent to which each of these tensions affects the political relations between the two countries. . After collecting the information obtained from the questionnaire, the data were analyzed by SPSS software.  The result of this analysis shows that there are tensions in the geoeconomic component and a total of six tensions were confirmed. The most important source of geoeconomic tension was the competition between the two countries to penetrate the markets of the Caucasus and Central Asia and the joint opposition of Turkey and the United States to plans to cross the Central Asian oil and gas pipelines through Iran to Europe.

    Keywords: Sources of Tension, Political Relations, Geoeconomics, Islamic Republic of Iran, Republic of Turkey
  • MohamadReza Nori, Saeid Firoozi *, Yaser Rezapoor Pages 99-116

    Amir al-Mo'menin Imam Ali (AS) as a powerful commander and leader, had a special style of influencing the fighting forces and other audiences such as the people, relatives and enemies, which arose from the revelation and is taken from the biography of the Holy Prophet of Islam, Mohammad Mustafa (AS). The purpose of this article is to enumerate the principles governing the style of leadership, management and military command of Imam Ali (as). In terms of purpose, the research is a combination of methods, applied-developmental, survey (descriptive) and data foundation theorizing strategy. In terms of method, it is qualitative. The information required in this research has been collected by the library method using fishing tools, scientific and specialized books, scientific and research articles. By extracting 1046 themes from the entire research source, finally, his leadership style, which shows how each commander interacts with the four target groups, as well as the beliefs and personal characteristics of a commander, has been formulated. Finally, it should be noted that the style of command and management of Imam Ali (AS) is a set of appropriate behaviors that are applied according to the situation and in accordance with the requirements of the time and according to the understanding of subordinate forces that may be the style of command and leadership in Somewhere it is completely authoritarian and in another place it is participatory and in one place it is justification and in another place it is command, and in another place it is compassionate and in another place it is gentlemanly.

    Keywords: Command, Management, Leadership, military leadership style of Imam Ali (as)
  • Ali Esmailzadeh *, Mohamad Sabagh Pages 117-144

    Always in any activity, especially field activities that are associated with certain risks, there should be principles, rules and instructions to ensure the effectiveness of training; Otherwise, the training process will go astray and may cause irreparable damage. One of these damages is injuries and losses that may be inflicted on students participating in training-combat camps. Therefore, the purpose of this study is to find the causes and factors affecting the casualties and injuries to students of Imam Hussein (AS) Military University and to provide suggestions to reduce these injuries. This research has been applied and descriptive-analytical method. As a result of this research, the rank of some effective components in reducing or increasing casualties are: 1) Quality and level of theoretical and practical training 2) Repetition of theoretical and practical exercises and requirements 3) Proper and principled implementation of camp exercises 4) Choosing the right place Execution of camp exercises 5) Selecting the appropriate environment for conducting camp exercises 6) Significant and effective relationship between the use of pressure method and gradual difficulty of training and exercises on students 7) Accurate identification and detailed planning for each exercise and before the start of the combat camp

    Keywords: military exercises, injuries, casualties, combat camps, all-inclusive
  • Yadolah Sadeghi, Mohsen Dehghani * Pages 145-169

    The purpose of the present study is the pathology of individual combat training in the field of trainers of one of the military training centers and to provide appropriate solutions. Considering the importance of the training process in organizations and the high impact of trainers in this important process, the emphasis of this research is on the pathology of the field of individual combat trainers in the training center and provide appropriate solutions. The method used is descriptive-survey that deals with the pathology in the field of educators and provides appropriate solutions. To collect the data of this study, a researcher-made questionnaire, which was approved by elites and experts in this field and has a Cronbach's alpha coefficient of 96%, was used with a five-point Likert scale. The main disadvantages identified in this area included comprehensive mastery of coaches, familiarity with emotional communication methods, principles of articulation, mastery of educational content, ability to convey content, discipline, cultivating curiosity and perseverance. Then solutions such as Holding instructors' workshops in various fields, visiting other educational and university centers, holding specialized presentation sessions for professors, holding counseling and psychology classes, holding periodic exams for professors, and paying more attention to the salaries of instructors were provided.

    Keywords: pathology, Training, individual combat, coach, Strategy