فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 72، خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معراج درخشان*، غلامحسین مکتبی، محسن علی زاده، صمد عبدی شاهیوند صفحات 100-110
    مقدمه

    اهمال کاری تحصیلی یکی از بحث های مهمی است که در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته و از آن به عنوان یک عادت بد و یک مشکل رفتاری و نوع خاصی از اهمال کاری رفتاری یاد شده است که بسیاری از بزرگسالان در کار های منظم روزانه تجربه می کنند، از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه باور های هوشی و اهمال کاری تحصیلی با واسطه گری شناخت اجتماعی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و طرح همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه های شهر شیراز در سال تحصیلی 95-96 تشکیل می دادند که از این میان تعداد 300 نفر (174 دختر و 126 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شناخت اجتماعی نجاتی (2016)، باور های هوشی دویک (2006) و اهمال کاری تحصیلی سولومون و روت بلوم (1984) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که باور افزایشی هوش تاثیر مثبت بر ابعاد شناخت اجتماعی (01=p) دارد ولی باور ذاتی هوش تاثیر معناداری بر این ابعاد نداشت. همچنین، ابعاد شناخت اجتماعی تاثیر منفی بر اهمال کاری تحصیلی (01=p) داشتند. در نهایت، ابعاد شناخت اجتماعی واسط باور افزایشی هوش و اهمال کاری تحصیلی (01=p) بودند اما در بین باور افزایشی هوش و اهمال کاری تحصیلی نقش واسطه ای نداشتند.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، اهمال کاری تحصیلی، باور های هوشی، دانشجویان
  • جمیله آقاتبار رودباری، ترانه عنایتی* صفحات 111-121
    مقدمه

    سنجش برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی در ایران نیازمند ابزاری است که بتواند به طور دقیق  موفقیت ها و چالش های این برنامه را اندازه گیری و تعیین نماید. این پژوهش به منظور طراحی و روان سنجی ابزار سنجش برنامه تحول و نوآوری در آموزش پزشکی انجام شد.

    روش

    این مطالعه ترکیبی در سال تحصیلی 1398-1397 و طی دو مرحله طراحی و انجام گردید. در مرحله کیفی پژوهش، طراحی گویه ها و در مرحله کمی روان سنجی پرسشنامه صورت گرفت. ابزاراولیه با 293 گویه  طراحی و پس از دو مرحله دلفی به  166گویه تقلیل یافت. روایی صوری و محتوایی کمی و کیفی بررسی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تعیین گردید. نهایتا با تحلیل عامل تاییدی ابزار مذکور با استفاده از نرم افزار Smart pls3 موردتایید قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از مراحل تعیین روایی و پایایی، پرسشنامه ای با 12 بعد و84 گویه طراحی شد. مقدار شاخص روایی محتوایی همه گویه ها بالای 7/0به دست آمد. در بررسی روایی سازه، مقدار بار عاملی تمام گویه ها، مقادیر مناسبی عمدتا بالاتر از 7/0،پایایی هر دو ملاک (آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی) تمام ابعاد بالای 7/0، میانگین واریانس استخراج شده AVE را در همه ابعاد بیشتر از 5/0 نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه شاهد مناسبی در خصوص استحکام ساختار عاملی و پایایی ابزار سنجش برنامه تحول و نوآوری است. این نتایج می تواند در توسعه ابزار سنجش برنامه تحول و نوآوری در سایر دانشگاه های علوم پزشکی و موسسات آموزش عالی سلامت، مورد توجه و استفاده پژوهشگران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روان سنجی، برنامه تحول و نوآوری، آموزش پزشکی
  • زهره هاشمی*، ساناز عینی، تقی شاهجویی صفحات 122-130
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تکنیک های مبتنی بر کارکردهای اجرایی مغز بر سندرم شناختی- توجهی دانش آموزان مبتلا به اضطراب اجتماعی انجام شد.

    روش ها

    جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر دبیرستانی استعداد درخشان در شهر مراغه بود که در سال تحصیلی 96-97  مشغول به تحصیل بودند. نمونه شامل 20 دانش آموز دارای اضطراب اجتماعی بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب اجتماعیSPIN، مقیاس سندرم شناختی- توجهیCAS, 2009  و پرسشنامه 30 سوالی فراشناخت برای نوجوانان (MCQ-A,2004) بود. مداخله فراشناختی با تاکید بر کارکردهای اجرایی مغز طی هفت جلسه 45 تا 60 دقیقه ای و تکلیف منزل از طریق نرم افزار بهسازی حافظه فعال- روان تجهیز (1389) برای گروه آزمایش انجام شد. داده ها از طریق تحلیل کواریانس چند متغیری صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج بدست آمده نشان داد که بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری (05/0<p) وجود دارد. این نتیجه نشان می دهد که مداخله فراشناختی بر اضطراب اجتماعی دانش آموزان تاثیر معناداری داشته و اضطراب اجتماعی افراد را بهبود بخشیده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد درمان فراشناختی با تاکید بر کارکردهای اجرایی مغز، سندرم شناختی- توجهی را در دانش آموزان مبتلا به اضطراب اجتماعی کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: اثربخشی، درمان فراشناختی، کارکردهای اجرایی مغز، سندرم شناختی- توجهی، اضطراب اجتماعی
  • سمیرا حبیبی*، خدیجه علی آبادی، محمدرضا نیلی احمدآبادی، اسماعیل زارعی زوارکی صفحات 131-140
    مقدمه

    یکی از عواملی که می تواند بر روی دانش آموزان و کیفیت یادگیری آنان تاثیر بگذارد، عملکرد خانواده می باشد. هدف پژوهش حاضر طراحی و تدوین الگوی پیشنهادی مشارکت والدین و بررسی تاثیر آن بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است.

    روش ها

     در این پژوهش از روش پژوهش آمیخته و طرح اکتشافی متوالی استفاده شد. در بخش کیفی پژوهش، از روش تحلیل محتوای استقرایی و در بخش کمی، از طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون استفاده گردید. در بخش کیفی پژوهش، اسناد، مقالات، کتاب ها و متن های استخراج شده از مصاحبه با 27 نفر از استادان، معلمان و والدین که به شیوه هدفمند انتخاب شده بودند، مورد تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از تحلیل محتوای کیفی استقرایی بهره گرفته شد. طبق تحلیل محتوای انجام شده، پنج مولفه اصلی (تحلیل، تصمیم گیری، تعامل و آموزش خانواده، ابعاد مشارکت خانواده و ارزشیابی و بازخورد) و 55 زیر مولفه برای مولفه های اصلی استخراج شدند. در بخش کمی پژوهش، جامعه آماری دانش آموزان پسر دوره اول ابتدایی در استان تهران بود. نمونه در بخش کمی شامل 60 نفر از دانش آموزان پایه اول ابتدایی در مدارس شهر قدس بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری(آزمایش و کنترل) قرار داده شدند. همچنین جهت گردآوری داده های کمی، از آزمون متخصص ساخته پیشرفت تحصیلی و پایایی83/0 از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی به منظور مقایسه دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ میانگین نمره کسب شده برای بررسی مفروضات از روش تحلیل کواریانس تک متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که پس از حذف اثر پیش آزمون (میانگین تعدیل شده) بین میانگین نمرات پیشرفت تحصیلی دو گروه در مرحله پس آزمون، تفاوت معناداری مشاهده می شود (001/0 <p). بنابراین نتایج این پژوهش در راستای سایر پژوهش های انجام شده، بیانگر نقش مثبت مشارکت والدین در افزایش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود.

    نتیجه گیری

     پیشنهاد می شود از این الگو به عنوان یکی از راهکارهای اجرایی برای دستیابی به یکی از اهداف کلان در سند تحول بنیادین آموزش پرورش " افزایش مشارکت و اثر بخشی همگانی به ویژه خانواده در تعالی نظام تعلیم و تربیت " استفاده شود.

    کلیدواژگان: طراحی، تدوین، الگوی آموزشی، مشارکت والدین، یادگیری، دانش آموزان
  • اسحق شیرین کام*، عفت عباسی، علی حسینی خواه، اکبر صالحی صفحات 141-150
    مقدمه

    مطالعات پدیدارشناسی عموما با ادراک یا مفاهیم، نگرش و عقاید، احساسات و عواطف افراد سروکار دارد. در این رویکرد، با استفاده از مصاحبه می توان تجارب افراد از پدیده ها را استخراج کرد. این مطالعه با هدف تجارب زیسته دبیران به عنوان متخصصان در خصوص نحوه شکل گیری هویت دینی با استفاده از روش پدیدارشناسی پرداخته است.

    روش ها

     روش پژوهش، کیفی از نوع پدیدار شناسی است. شرکت کنندگان در این پژوهش، دبیران و سرگروهان درسی دوره اول متوسطه در شهر میناب بوده اند. اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش 7 مرحله ای کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. روش نمونه گیری با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی انجام -گرفته است. مصاحبه با 12 نفر از دبیران که به صورت نیمه ساختار-یافته بود تا آنجا ادامه پیدا کرد که به اشباع رسید.

    یافته ها

    نشان می دهد، بیان مسایل دینی در قالب داستان، بیان تجربیات شخصی در حیطه مسایل دینی، عمل به فرایض دینی به صورت عملی و ایجاد شورونشاط در فضای کلاس های دینی و پرسش و پاسخ به صورت که دانش آموزان بتوانند سوالاتی که با آن ها درگیر هستند را بیان کرده و پاسخ خود را دریافت کنند جزو عواملی هستند که در گفته های دانش آموزان به عنوان عوامل موثر بر هویت یابی دینی شناسایی شده اند.

    نتیجه گیری

     فرآیند شکل گیری هویت دینی دانش آموزان باید در معلمان، منابع درسی و برنامه درسی پیگیری شود. در صورت هماهنگی بین این جنبه ها، می توان گفت تا حد زیادی هویت دینی دانش آموزان در مسیر درست قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: هویت دینی، تجارب زیسته، دبیران، برنامه های درسی، پدیدارشناسی
  • سمیه نصیرزاده*، سعید غیاثی ندوشن، حمید رحیمیان، عباس عباس پور، امیرهوشنگ حیدری صفحات 151-162
    مقدمه

    مطالعات اجمالی انجام شده در رابطه با روند تحولات آموزش عالی در ایران و چگونگی گسترش دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی حاکی از مورد توجه نبودن فرآیند برنامه ریزی نوسعه دانشگاهی است. هدف از این تحقیق طراحی و اعتباریابی مدل آینده پژوهی روندهای توسعه کیفی[m1]  دانشگاه های دولتی شهر تهران مبتنی بر رویکرد دانشگاه در تراز جهانی می باشد.

    روش ها

    در این پژوهش، از روش روش آینده پژوهی (دلفی) استفاده شده است. به این صورت که در فاز اول با استفاده ازمبانی نظری، ساختار اولیه و عوامل مهم تاثیرگذار در هر یک از ابعاد الگوی اولیه شناسایی شده است و پس از آن برای سنجش و بررسی جزییات الگو از روش آینده پژوهی دلفی استفاده شده است. حجم نمونه در این پژوهش بر مبنای اصل اشباع در تحقیقات کیفی شامل40 نفر می باشد. برای تجزیه و تحلیل از شاخص های توصیفی - استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر توسعه کیفی دانشگاه ها مبتنی بر رویکرد دانشگاه در کلاس جهانی را می توان در[m2]  6 مقوله اصلی یعنی مقوله مرکزی، شرایط علی، شرایط مداخله گر، بسترها، راهبردها و مقوله پیامدها و 24 زیرمقوله طبقه بندی نمود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه باید به ارتقای کیفی دانشگاه ها نیز توجه کافی شود تا شاهد پیشرفت روز افزون تحصیلی و آموزشی در دانشگاه های کشور همسو و همسطح با دانشگاه های تراز جهانی باشیم.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، توسعه کیفی دانشگاه ها، دانشگاه در تراز جهانی
  • مهدی گودرزی*، آمنه معاضدیان، حسن اسدزاده، مستوره صداقت صفحات 163-173
    مقدمه

    الگوهای تدریس، چهارچوب های مفهومی هستند که در مبانی فلسفی و روان شناختی ریشه دارند و در جهت تسهیل فرایند یاددهی- یادگیری طراحی می شوند. آن ها راهبردهای تجربی هستند که به معلمان کمک می کنند تا در مراحل برنامه ریزی، اجرای و ارزیابی تدریس وظایف خود را بدانند، بر این اساس مهمترین ابزار برای پیش برد اهداف تربیتی نظام های تربیتی محسوب  می شوند. هدف این پژوهش طراحی الگوی تدریس مبتنی بر معنای زندگی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی با استفاده از راهبرد نظریه ی زمینه ای است. در مرحله ی اول جهت گردآوری و استخراج مفاهیم و مولفه های مربوط به معنای زندگی، از روش تحلیل متنی استفاده شد. بر این اساس کلیه ی منابع مکتوب شامل کتاب ها،  پایان نامه ها و مقاله های معتبر علمی، که به صورت چاپی و الکترونیکی تا سال 1398 در خصوص مفاهیم معنای زندگی در رویکرد معنادرمانی، انتشار یافته بود، به عنوان حوزه ی پژوهش تعیین گردید. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری نظری استفاده شد. در مرحله ی دوم، بر اساس مولفه هایی که از طریق کدگذاری های باز، محوری و گزینشی به دست آمده بود، الگوی تدریس مبتنی بر معنای زندگی طراحی شد و روایی آن توسط 30 نفر از متخصصان حوزه علوم تربیتی و روان شناسی از طریق مصاحبه الکترونیکی و با استفاده از پرسشنامه ساختار یافته، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های نشان داد که می توان از مفاهیم معنای زندگی برای طراحی الگوی تدریس استفاده کرد. همچنین الگوی تدریس طراحی شده مبتنی بر معنای زندگی، مورد تایید متخصصان قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    الگوی تدریس مبتنی بر معنای زندگی در زمینه های بیان مفاهیم، تکنیک ها، راهبردها و روش تدریس، طراحی شد.

    کلیدواژگان: الگوی تدریس، معنای زندگی، معناجویی، ازخودفراروندگی، معنادرمانی
  • محمد نوریان*، امیرحسین داشته، مرتضی سمیعی زفر قندی صفحات 174-185
    مقدمه

    هدف اصلی این پژوهش بررسی مشکلات و موانع یادگیری دانش آموزان در درس ریاضی با استنادبه تجارب زیسته و روایت های معلمان بود.

    روش ها

    در این مطالعه از رویکرد کیفی و روش روایت پژوهی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه کلیه ی معلمان ریاضی نمونه دبیرستانی شهر تهران می باشد،که باروش نمونه گیری هدفمند در دسترس و بر مبنای اشباع نظری یافته ها،تعداد6نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند .داده ها از طریق مصاحبه حضوری نیمه ساختار یافته عمیق جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که بر مبنای تجارب معلمان مهم ترین موانع و مشکلات یاد گیری دانش آموزان در درس ریاضی شامل 5 درون مایه به شرح ذیل می باشد1- عملکرد معلم با چهار طبقه مهارت شغلی،رضایت شغلی،عملکرد دانش آموز وارتباط موثر،2-بدفهمی محتوا با چهار طبقه نحوه استدلال،اتصال مفاهیم،طرح واره ذهنی و روش تدریس،3-انگیزه با چهار طبقه باور دانش آموز،نگرش،اعتماد به نفس و روش تدریس، 4- اضطراب ریاضی با پنج طبقه محیط یاد گیری،خانواده،شیوه ارزشیابی،اعتماد به نفس و روش تدریس 5-ساختار نظام آموزشی با چهار طبقه کتب درسی،زمان کلاس،ارزشیابی و قوانین و مقررات می باشد.

    نتایج

    در مجموع تحلیل عمیق  دید گاه های معلمان در خصوص موانع و مشکلات یادگیری دانش آموزان در درس ریاضی موجب شناسایی موارد 5 درون مایه ،عملکرد معلم،بد فهمی محتوا،انگیزه،اضطراب ریاضی و ساختار نظام آموزشی  گردید. بدیهی است به کار گیری راهکار های لازم جهت رفع موانع و مشکلات یادگیری، مستلزم تلاش سازمان یافته و منسجم  خود دانش آموزدانش آموزان،معلمان و نظام های آموزشی می باشد

    کلیدواژگان: تجربیات معلمان، روایت پژوهی، موانع یادگیری ریاضی
  • محمدرضا علی بیک، فردوس سرائی پور*، طاهره نجفی قزلجه صفحات 186-194
    مقدمه

    پرستاران برای ارایه مراقبت های با کیفیت از بیماران و انجام فرایند پرستاری مبتنی بر شواهد می بایست از مهارت های جستجو برخوردار باشند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش استفاده از پایگاه های اطلاعاتی مبتنی بر شواهد بر مهارت های جستجوی دانشجویان پرستاری انجام گرفت.

    روش ها

    نوع مطالعه کاربردی و روش پژوهش شبه تجربی با طرح یک گروه با پیش آزمون و پس آزمون بود. در این پژوهش دانشجویان پرستاری مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی ایران به عنوان نمونه در دسترس از کل دانشجویان پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در سال تحصیلی 1399 - 1398 انتخاب شدند و جستجوی اطلاعات در دو پایگاه اطلاعاتی PubMed و Embase برای آن ها طی هشت جلسه دو ساعته به صورت حضوری و با تمرین عملی آموزش داده شد. برای گردآوری داده ها از پیش و پس آزمون شامل پنج سوال بالینی و یک پرسشنامه محقق ساخته جهت ارزیابی راهبردها و نتایج جستجو استفاده شد. این پرسشنامه دربرگیرنده 11 سوال بوده که هر سوال به نمره دهی یک مهارت از صفر تا دو پرداخته است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    نتایج

    میانگین نمرات عملکرد دانشجویان در مهارت های انتخاب کلیدواژه، بکارگیری اصطلاحنامه ها، فرمول بندی سوال در قالب PICO (Patient, Intervention, Comparison, Outcome)، استفاده از عملگرها، پرانتزها، جستجوی عبارتی، کلیدواژه های مترادف، کوتاه سازی، جستجوی میدانی و محدودگرهای جستجو پس از آموزش به طور معناداری افزایش یافته بود. (001/0 > P)

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخش بودن آموزش های استفاده از پایگاه های اطلاعاتی مبتنی بر شواهد، برای ایجاد زمینه های اجرای عملکرد مبتنی بر شواهد لازم است آموزش های هدفمند و بلندمدت در برنامه های درسی رشته پرستاری گنجانده شود.

    کلیدواژگان: مهارت های جستجو، پایگاه های اطلاعاتی مبتنی بر شواهد، دانشجویان پرستاری، آموزش
  • سارا عابدی کوشکی، علی اکبر امین بیدختی*، حسن رضا زین آبادی صفحات 195-206
    مقدمه

    پروژه ISSPP در سال 2001 به اجرا درآمد و همچنان به دنبال درک ویژگی ها، گرایشات و خصوصیات مدیران موفق مدارس موفق هستند. نتایج مطالعه موردی در کشورهای مختلف نشان می دهد که مدیران آموزشی موفق دارای خصوصیات برجسته ای هستند. هدف پژوهش حاضر شناسایی ویژگی های مدیران مدارس موفق بر اساس پژوهش های انجام شده در پروژه ISSPPو ارایه الگوی مدیریت مدارس موفق با منطق پارادایمی است.

    روش ها

    روش پژوهش، کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل متخصصان و صاحب نظران آموزش و پرورش و اساتید دانشگاهی بودند که تعداد 15 نفر به روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقالات انتشاریافته در پایگاه رسمی اینترنتی ISSPP در دانشگاه ناتینگهام انگلستان و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. تعداد کل مقالات منتشر شده در این پایگاه تا پایان سال 2019 بالغ بر یکصد مقاله بود که این پژوهش به بررسی 36 مقاله مرتبط با ویژگی های مدیر مدارس موفق پرداخته است. تحلیل این داده ها با روش داده بنیاد و کد گذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد.

    یافته ها

    از تحلیل مصاحبه ها و مقالات در مرحله کد گذاری از 393 مفهوم، در مرحله کد گذاری محوری 40 مقوله فرعی و در کد گذاری انتخابی پنج مقوله اصلی دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    در نهایت مدل پارادایمی در قالب پدیده محوری (فلسفه، بینش و ارزش ها)،  شرایط علی (الگوی رهبری)، شرایط زمینه ای (رفتارها و خصوصیات شخصیتی)، شرایط مداخله ای (مداخلات سازمانی)، راهبرد ها (روابط) و پیامدها (موفقیت) تدوین شد.

    کلیدواژگان: مدیر موفق، مدارس موفق، ISSPP، پایداری موفقیت
|
  • Meraj Derakhshan*, GholamHossein Maktabi, Mohsen Alizadeh, Samad Abdi Shahivand Pages 100-110
    Introduction

    Academic procrastination is one of the important issues that has been considered by many researchers in recent years and it has been mentioned as a bad habit and a behavioral problem and a special type of behavioral procrastination. Many adults experience regular daily activities, so the present study aimed to investigate the relationship between IQ and academic procrastination through social cognition.

    Methods

    The present study was a descriptive research and correlational design and path analysis. The statistical population of the study consisted of all students of Shiraz universities in the academic year of 1995-96, of which 300 (174 girls and 126 boys) were selected by multi-stage cluster random sampling. . Data were collected using the Rescue Social Cognition Questionnaire (2016), the Duke Intelligence Beliefs (2006), and the academic procrastination of Solomon and Rothblum (1984). Pearson correlation coefficient and path analysis using Emos software were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that increasing belief in intelligence has a positive effect on the dimensions of social cognition (p = 01.) but the inherent belief in intelligence did not have a significant effect on these dimensions. Also, the dimensions of social cognition had a negative effect on academic procrastination (p = 01.). Finally, the dimensions of social cognition mediated the increased belief in intelligence and academic procrastination (p = 01.) but did not mediate between the increasing belief in intelligence and academic procrastination.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that social cognition and intelligence beliefs are two of the main factors for examining academic procrastination.

    Keywords: social cognition, academic procrastination, intelligence believe, Students
  • Jamileh Aqatabar Roudbari, Taraneh Enayati* Pages 111-121
    Introduction

    Evaluation of the Program of development and Innovation in Medical Education in Iran needs tools that can determine the successes and shortcomings of this program. The purpose of this study was to design and psychometrically evaluate the tools for measuring the evolution of innovation in medical education.

    Methods

    This study was designed and conducted in two stages during the academic year 1398-1989. At the qualitative stage of the study, the strains were designed and In step 2(Quantitative stage), the psychometric analysis was performed. The instrument was designed with 293 items and reduced to 166 items after two Delphi stages. Quantitative and qualitative face and content validity were assessed and its reliability was determined by Cronbach's alpha and composite reliability. Finally, the confirmatory factor analysis of the tool was confirmed using Smart pls3 software.

    Results

    After determining the validity and reliability, a questionnaire with 12 dimensions and 84 items was designed. Content validity index of all items was above 0.7. In construct validity, factor loadings of all items, good values mostly above 0.7, reliability of both criteria (Cronbach's alpha, composite reliability) all dimensions above 0.7, mean variance extracted (AVE in all dimensions) Showed more than 0.5.

    Conclusion

    The results of this study provide a good evidence of the robustness of the factor structure and the reliability of the evaluation tool of the Program of development and Innovation in Medical Education. These results could be of interest to researchers in the development of tools for measuring this program at other medical universities and higher education institutions.

    Keywords: Psychometrics, Program of development, Innovation, Medical Education
  • Zohreh Hashemi*, Sanaz Einy Pages 122-130
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of techniques based on executive functions of the brain on cognitive-attention syndrome in students with social anxiety.

    Methods

    The statistical population was all high school male students of Talent in Maragheh who were studying in the academic year 97-96. The sample consisted of 20 students with social anxiety who were selected by purposeful sampling method. Research tools were SPIN Social Anxiety Questionnaire, Cognitive-Attention Syndrome Scale (CAS, 2009) and Meta-Cognition Questionnaire for Adolescents (MCQ-A, 2004). The metacognitive intervention was focused on the executive functions of the brain during seven sessions of 45-60 minutes and homework through the Active-Memory Recovery Software (2010) for the experimental group. Data were analyzed by multivariate covariance analysis.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between pre-test and post-test scores (p <0.05). This result indicates that meta-cognitive intervention has a significant effect on studentschr('39') social anxiety and has improved their social anxiety.

    Conclusions

     The results showed that metacognitive therapy, with emphasis on the executive functions of the brain, reduces cognitive-attention syndrome in students with social anxiety.

    Keywords: Cognitive-Attention Syndrome, Executive Function, and Social Anxiety
  • Samira Habibi*, Khadijeh Aliabadi, MohammadReza Nili, Esmaeil Zaraii Zavaraki Pages 131-140
    Introduction

    Family performance is one of the factors that can affect students and their learning quality. The purpose of the present study was to design and develop a proposed model of parental involvement and its impact on the learning of first grade students.

    Methods

    In this study, mixed method was used. In the qualitative part of the research, inductive content analysis was used and in the quantitative part, a semi-experimental design with pre-test and post-test was used. In the qualitative part of the research, documents, articles, books and texts that were extracted from interviews with 27 expert teachers and parents were analyzed. The teachers and parents were selected in a purposeful manner. Inductive content analysis including key text, coding, subcategories and categories were used to analyze the qualitative data. According to the content analysis, five main components (analysis, decision making, family interaction and education, dimensions of family participation and evaluation and feedback) and 55 sub-components were extracted for the main components. In the quantitative part of the study, the statistical population includes all first grade male students studying in Tehran province, Iran. The sample in the quantitative section consisted of 60 first grade elementary school students in the city of Quds, who were selected through purposeful sampling and randomly divided into two groups of 30 (experimental and control). Also, Cronbach's alpha method was used to collect quantitative data. At the level of descriptive statistics, mean and standard deviation, and at the level of inferential statistics Univariate analysis of covariance were used to compare the two experimental and control groups in terms of the mean score obtained.

    Results

    The results obtained from the analysis of data related to the research hypothesis showed that after removing the pre-test effect (adjusted mean), there was a significant difference between the mean scores of learning in the two groups in the post-test (p <0.001). Therefore, the results of this study, along with other researches, indicate the positive role of parental involvement in enhancing the learning of first grade students.

    Conclusion

    Therefore, it is recommended to use this model as one of the executive approaches to achieve one of the major goals in the document of fundamental transformation of nurturing education "increasing participation and overall effectiveness of the family, especially in the education system".

    Keywords: Design, Compilation, Educational Pattern, Parental Involvement, Learning
  • Eshagh Shirinkam*, Effat Abbassi, ALI HOSINIKHAH, Akbar Salehi Pages 141-150
    Introduction

    Phenomenological studies generally deal with perceptions or concepts, attitudes and beliefs, feelings and emotions of individuals. In this approach, interviews can be used to extract people's experiences of phenomena. Using the phenomenological method, this study aims to know how teachers' lived experiences as experts can form a religious identity in students.

    Methods

    The study employed a qualitative phenomenological method for analyzing the data. Participants in this study were teachers and supervisors of junior high schools in Minab. The data were collected through semi-structured interviews and analyzed by the 7-step Colaizzi method. Snowball sampling was used to glean the relevant data. Semi-structured interviews with 12 teachers were conducted until the data were saturated.

    Results

    The results of students' statements revealed several factors influencing religious identity, such as the expression of religious issues in the form of stories, the expression of personal experiences in the area of religious matters, the performance of religious practices in a practical way, the creation of excitement in religious classrooms and having questions and answers in a way to involve and enable students in expressing and receiving their responses.

    Conclusion

    Generally, students' religious identity formation process should be traced in teachers, curriculum resources, and curriculum. If these aspects are coordinated, to a large extent, it can be said that the students' religious identity will be on the right track.

    Keywords: Religious identity, life experiences, teachers, students.Teachers, curricula, phenomenology
  • Somayeh Nasirzadeh*, Saeed Gheiasinodoushan, Hamid Rahimian, Abas Abaspour, Amirhoushang Heidari Pages 151-162
    Introduction

    A brief study of the evolution of higher education in Iran and how universities and higher education centers have expanded shows that the process of university planning is not being considered. The purpose of this study is to design and validate the future research model of qualitative development trends of public universities in Tehran based on the university's approach at the global level.

    Methods

    In this research, the method of futures research (Delphi) method has been used. In the first phase, using theoretical foundations, initial structure and important factors influencing each of the dimensions of the prototype have been identified, and then Delphi's futures research method has been used to measure and examine the details of the model. The sample size in this study was 40 people based on the principle of saturation in qualitative research. . Descriptive-inferential indicators were used for analysis.

    Results

    The results obtained from the research showed that the factors affecting the qualitative development of universities based on the university approach in the world class can be classified into In 6 main categories, ie central category, causal conditions, interventionist conditions, contexts, strategies and consequences category main categories and 24 sub-categories.

    Conclusion

    According to the results obtained in this study, sufficient attention should be paid to the qualitative improvement of universities in order to witness the increasing progress of education and training in the country's universities in line with global universities.

    Keywords: Futurism, Quality Development of Universities, Global Level University
  • Mahdi Goodarzi*, Amaneh Moazedian, Hasan Asadzadeh, Mastooreh Sedaghat Pages 163-173
    Introduction

    Teaching models are conceptual frameworks rooted in philosophical and psychological foundations and are designed to facilitate  the learning-teaching process. These are experimental strategies that help teachers to their tasks in planning, implementation, and evaluation stages of  teaching, and are therefore the most important tool for advancing educational goals of educational systems. The purpose of this study is to design a teaching model based on the meaning of life.

    Methods

    The present study is a qualitative research using grounded theory strategy. In the first stage, document analysis method was used to collect and extract the meaning of life. Based on this, all written sources, including books, dissertations, and authoritative scientific articles, which have been published in print and electronically until 1398 regarding the concepts of the meaning of life in in logo therapywere identified as research area. The theoretical sampling method was used. In the second stage, based on the components obtained through open, central and selective coding, the teaching model was designed based on the meaning of life and its validity by 30 experts in the field of educational sciences and psychology. It was investigated through an electronic interview using a structured questionnaire.

    Results

    The findings showed that the concepts of meaning of life can be used to design a teaching model. The design of the teaching model based on the meaning of life was also approved by experts.

    Conclusions

    The teaching model was designed based on the meaning of life in terms of expressing concepts, techniques, strategies and teaching methods.

    Keywords: teaching model, the meanin of life, will to meaning, self-transcendenc, logo therapy
  • Mohammad Nourian*, AmirHossin Dashteh, Morteza Samiei Zafarghandi Pages 174-185
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the problems and barriers of students chr('39')learning in mathematics based on teacherschr('39') experiences and narratives.

    Metods

     A qualitative approach and narrative analysis method have been used to achieve this goal. The statistical population was all the privileged mathematics teachers in Tehran. The samples were selected through the conventional purposeful method and based on the theoretical saturation of the findings, 6 of them were selected as a sample. The data were collected through deep semi-structured in-person interviews, and then, analyzed using qualitative content analysis

    Results

    The results showed that the most important barriers and problems of studentschr('39') learning in mathematics include 5 topics based on the experiences of teachers. The topics are, 1. Teacherchr('39')s performance with four classes of job skills, job satisfaction, student performance, and effective communication, 2. Misunderstanding the content with four classes of reasoning, connecting concepts (word of mouth and teaching method), 3. Motivation with four classes of student belief, attitude, self-confidence and teaching method, 4. Mathematical anxiety or five classes of learning environment, family, evaluation method, self-confidence and teaching method. 5.The structure of the educational system with four classes of textbooks, class time, evaluation and rules, and regulations.

    Conclusion

    All together deep analysis teachers aspect connected with barriers and problems of students learning in mathematics caused to recognition 5 topics include teachers performance misunderstanding the content motivation mathematical anxiety the structure of education system. It is obvious that the application of necessary solutions to overcome learning barriers and problems requires the organized and coherent efforts of students, teachers, and educational systems

    Keywords: Teacher Experiences, Narrative Analysis, Barriers to Mathematical Learning
  • MohammadReza Alibeyk, Ferdos Saraipour*, Tahereh Najafi Ghezeljeh Pages 186-194
    Introduction

    Nurses must possess searching skills to provide high quality patient care and perform evidence-based nursing process. Therefore, the current study focused on the effect of teaching evidence-based databases on nursing studentschr('39') search skills.

    Methods

    This was an applied semi-experimental study in which a one group pretest–posttest design was used. In this study, postgraduate nursing students of Iran University of Medical Sciences were selected as an available sample from all postgraduate nursing students of medical universities in 2019-2020 academic year in Tehran and were instructed to search in PubMed and Embase databases. Pre-test and post-test including five clinical questions and a researcher-made questionnaire were used for data collection. The questionnaire included 11 questions, each of which assessed a skill and weighted from 0 to 2. Data were analyzed by SPSS software version 21 using descriptive and inferential statistics. (P<0.001)

    Results

    The mean scores of studentschr('39') performance on keyword selection, thesaurus use, question formulation in PICO (Patient, Intervention, Comparison, Outcome), use of Boolean operators, parentheses, phrase search, synonyms, truncation, field search and search filters were significantly increased after training.

    Conclusions

    Considering the effectiveness of teaching evidence-based databases, it is necessary to incorporate targeted and long-term training into nursing curricula to create bases for performing evidence-based practice.

    Keywords: information seeking behavior, nursing students, training activities
  • Sara Abedikooshki, Aliakbar Aminbeidokhti*, Hassanreza Zeinabadi Pages 195-206
    Introduction

    The ISSPP project was launched in 2001 and continues to seek to understand the characteristics, attitudes and characteristics of successful school. The results of a case study in different countries show that successful educational managers have outstanding characteristics. The purpose of this study is to identify the characteristics of successful school principals based on research conducted in the ISSPP project and to present a model of successful school management with paradigm logic.

    Method

    The research method is qualitative and based on data foundation theory. The statistical population of the present study included education specialists and academics and 15 people were selected as a sample by snowball sampling. The research tools were articles published on the official ISSPP website at the University of Nottingham, England, and semi-structured interviews. The total number of articles published in this database by the end of 2019 was over 100 articles. This study examined 36 articles related to the characteristics of a successful school principal. The analysis of this data was performed by open source data and axial and selective coding methods.

    Result

    From the analysis of interviews and articles in the coding stage of 393 concepts, in the axial coding stage 40 sub-categories and in the selective coding five main categories were categorized.

    Conclusion

    Finally, the paradigm model in the form of central phenomena (philosophy, insights and values), causal conditions (leadership model), contextual conditions (behaviors and personality traits), intervention conditions (organizational interventions), strategies (relationships) and Consequences (success) were formulated.

    Keywords: Successful Principal, Successful Schools, ISSPP, Sustainability of success