فهرست مطالب

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، آذر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا پوررحیم*، شیرین فرزاد فر صفحات 119-129
    ویروس برگ قاشقی سیب زمینی (Potato leafroll virus-PLRV) عضو جنس Polerovirus، از مهم ترین ویروس های بیمارگر سیب زمینی است که از غالب مزارع سیب زمینی کشور گزارش شده است. در این پژوهش، خصوصیات مولکولی جدایه های ایرانی، با استفاده از ژن پروتیین پوششی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از مناطق مهم کشت سیب زمینی در استان های آذربایجان، اردبیل، اصفهان، خراسان و همدان بازدید و نمونه برداری به دو صورت تصادفی و انتخابی انجام شد. نمونه ها از نظر آلودگی به PLRV با استفاده از آنتی بادی اختصاصی و به روش DAS-ELISA مورد آزمون قرار گرفتند. بر اساس نتایج آزمون الایزا این ویروس در تمام استان های مورد نظر با میانگین فراوانی آلودگی 6/9 درصد ردیابی گردید. بیش ترین و کم ترین درصد آلودگی به ترتیب در استان اصفهان (7/23 درصد) و استان اردبیل (9/3) تعیین شد. در این تحقیق تعداد 10 جدایه ایرانی PLRV از پنج استان مورد بررسی انتخاب شده و با استفاده از آغازگر های اختصاصی، ناحیه ژنومی ORF0 این جدایه ها طی واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر گردید. همردیفی توالی نوکلیوتیدی ژن ORF0 مربوط به 10 جدایه ایرانی PLRV به دست آمده در این تحقیق و 23 توالی ORF0 دیگر جدایه های PLRV از سایر مناطق دنیا، نشان دهنده وجود 2/94 تا 100 درصد همسانی در بین آن ها بود. این مقایسه نشان داد که در بین جدایه های ایرانی، دو جدایه Ar53 و Kh116 دارای بیش ترین درصد همسانی با جدایه ای از کشور هلند (Y07496) بودند. بر اساس مطالعات تبارزایی، جدایه های PLRV به سه گروه تقسیم شدند که جدایه های ایرانی به همراه برخی از جدایه های اروپایی در گروه یک (Group I) قرار گرفتند
    کلیدواژگان: : ویروس برگ قاشقی سیب زمینی، ایران، پراکنش، تعیین توالی، ORF0
  • شهرزاد خلعتبری، داریوش شهریاری*، مژده ملکی صفحات 131-143
    سوختگی آسکوکیتایی ناشی از قارچ  Ascochyta rabiei Pass. (Labr.)مهم ترین بیماری نخود محسوب می شود که در صورت فراهم بودن شرایط محیطی مطلوب سبب کاهش بازده کلی محصول می گردد. استفاده از ارقام مقاوم موثر ترین راهبرد مدیریتی برای مقابله با سوختگی آسکوکیتایی نخود می باشد. در این تحقیق 24 جدایه مختلف قارچ A. rabiei از گیاهان آلوده به بیماری از استان های کرمانشاه و ایلام جمع آوری، خالص سازی و شناسایی گردید. به منظور بررسی خصوصیات مرفولوژیک، دیسک هایی از پرگنه جدایه های قارچ روی چهار نوع محیط کشت شامل PDA، CDA، CSA و WA کشت شدند. برای تعیین پاتوتیپ های قارچ، اسپور پاشی جدایه ها روی هفت رقم افتراقی نخود به غلظت 6 10 اسپور در میلی لیتر در گلخانه انجام گرفت. مایه زنی 41 ژنوتیپ و ارقام نخود با سه پاتوتیپ قارچ A. rabiei همانند روش اثبات بیماری زایی صورت گرفت. یاداشت برداری از شاخص شدت بیماری 12 روز بعد هنگامی که شدت آلودگی روی رقم حساس به 90 درصد رسید با الگوی نه شماره ای ردی و سینگ انجام شد. نتایج نشان داد که قارچ عامل بیماری از تنوع زیاد ژنتیکی و مرفولوژیکی برخوردار بوده است. در این بررسی سه پاتوتیپ در مناطق مختلف استان کرمانشاه و ایلام شناسایی شد. پاتوتیپ I از کل 13 جدایه بیش ترین فراوانی را داشت، پاتوتیپ II با 6 جدایه در مرتبه بعدی و پاتوتیپ III با 5 جدایه کم ترین فراوانی را نشان داد. در بررسی واکنش 41 رقم در شرایط گلخانه در برابر سه پاتوتیپA. rabiei، ارقام عادل و آزاد که طی چند سال اخیر توسط موسسه تحقیقات کشاورزی دیم معرفی شده اند به همراه لاین پیشرفته Flip 03-109C در مقابل پاتوتیپ III واکنش نیمه مقاوم را نشان دادند ولی بقیه لاین ها و ارقام، حساس یا خیلی حساس بودند. در مجموع لاین های Flip51-87C،Flip03-119C ، Flip04-13C و Flip04-10C نسبت به پاتوتیپ ها واکنش مقاوم یا نیمه مقاوم داشتند.
    کلیدواژگان: پاتوتیپ، Ascochyta rabiei، سوختگی اسکوکیتایی نخود، ارزیابی مقاومت ارقام
  • سمانه خیری، محمدرضا رضاپناه، محمود شجاعی، غلامرضا صالحی جوزانی، ندا خردپیر* صفحات 145-154

    باکتری (Bacillus thuringiensis) به عنوان یکی از مهم ترین باکتری های بیماری زا از خانواده Bacillaceae بوده که به عنوان جایگزین عملی سموم شیمیایی به صورت عامل بیولوژیک موثر در کنترل بسیاری از حشرات به کار می رود. پتانسیل های متفاوت این باکتری بر روی حشرات مختلف ناشی از تنوع سروتایپ ها و نیز تنوع سویه ها می باشد. کرم قوزه پنبه Helicoverpa armigera (Lepidoptera: Noctuidae) آفت خطرناک پنبه و دارای میزبان های متعدد است. در این تحقیق میزان مرگ و میر لارو های کرم قوزه بر اثر دو جدایه بومی Btکه از مزارع استان های یزد (YD5) و بوشهر (BR4) جدا سازی شده بودند، برآورد گردید. سپس مقدار LC50 هر جدایه برای لارو های نیونات محاسبه شد. از جدایه تجاری Dipel به عنوان شاهد آزمایش استفاده گردید. تحت آزمایش زیست سنجی LC50 برای جدایه Dipel، 2864/68 اسپور بر هر میلی لیتر، برای جدایه YD5، 106×48 اسپور بر هر میلی لیتر و برای جدایه BR4،1012×77 اسپور بر هر میلی لیتر نشان دهنده میزان کارایی این ایزوله ها بود. نتایج این تحقیق نشان داد که جدایه YD5 از کارایی نسبتا بالا تری در مقایسه با دیگر جدایه ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: باکتری Bacillus thuringinesis، جدایه BR4، بوشهر، جدایه YD5، یزد، زیست سنجی
  • عاطفه شیروی، داریوش شهریاری*، فاطمه شیخ صفحات 155-166
    سوختگی آسکوکیتایی ناشی از قارچ Ascochyta fabae Speg.، به عنوان یک بیماری مخرب در سراسر جهان شناخته شده است. این بیماری سبب افت بیش از 90 درصد عملکرد در ارقام حساس بخصوص در شرایط آب و هوایی سرد و مرطوب می باشد. کنترل بیماری از طریق تناوب زراعی، بذر پاک و ضد عفونی شیمیایی به طور کامل موثر نمی باشد. از این رو به کارگیری ارقام مقاوم به عنوان عامل کاهش دهنده شدت بیماری و نوع آلودگی در کنترل بیماری اهمیت فراوانی دارد. بدین منظور در این تحقیق ابتدا جدایه های مختلف قارچ از مناطق شمال کشور جمع آوری شد گردید، سپس خالص سازی و اثبات بیماری زایی روی رقم برکت حساس به بیماری با سوسپانسیون اسپور 106 اسپور در میلی لیتر روی برگ ها در گلخانه انجام شد. برای تعیین قدرت بیماری زایی جدایه ها، مایه زنی قارچ همانند روش اثبات بیماری زایی روی رقم حساس برکت صورت گرفت. شدت شاخص بیماری بعد از ظهور علایم، 15 روز بعد از اسپور پاشی به روش سیلرو و روبیالس انجام شد. ارزیابی واکنش 14 ژنوتیپ و رقم باقلا نسبت به بیماری در شرایط مزرعه در سه تکرار در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی اجرا شد. از کل نمونه برداری های مناطق مختلف، جمعا ده جدایه خالص قارچ A. fabae با قدرت بیماری زایی متفاوت به دست آمد که حاکی از تنوع زیاد این قارچ در استان های مازندران و گلستان دارد. نتایج ارزیابی مقاومت ژتوتیپ ها و ارقام باقلا در شرایط مزرعه مشخص نمود که ژنوتیپ هایG-faba-67، G-faba-95، G-faba-100، G-faba-133 و رقم زرشکی واکنش مقاومت با شدت شاخص بیماری بین 66/25 تا 33/40 درصد و بقیه (6 ژنوتیپ و3 رقم) برابر با 64 درصدکل ارقام و ژنوتیپ های مورد آزمایش حساس یا خیلی حساس به بیماری می باشند..
    کلیدواژگان: سوختگی آسکوکیتایی، Ascochyta fabae، رقم مقاوم
  • حسین عظیمی*، لیالون اسیپیان، علیرضا جوادی استهباناتی، سپیده ساجدی صفحات 167-179
    در راستای مطالعات تاکسونومیک جنس سپتوریا در ایران، نمونه های موجود در مجموعه مرجع قارچ های وزارت جهاد کشاورزی واقع در بخش تحقیقات رستنی های موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور و نیز نمونه های جدید جمع آوری شده بررسی شدند. در بین نمونه های بررسی شده پنج گونه جدید شامل گونه های Septoria sambuci-ebuli sp. nov. از روی میزبانSambucus ebulus L.، Septoria fatehii sp. nov. از روی میزبان Alhagi sp.، Septoria khalkhalensis sp. nov. از روی میزبان Astragalus sp.، Septoria javadii sp. nov. از روی میزبان Rubia sp. و Septoria osipyaniae sp. nov. از روی میزبان Populus sp. به عنوان گونه های جدید برای جنس سپتوریا توصیف شد.
    کلیدواژگان: قارچ های آنامورفیک، مورفولوژی، تنوع زیستی، رده بندی
  • ندا خردپیر* صفحات 179-190
    Allelochemicals یا پیام رسان های شیمیایی هدایت کننده روابط بین گونه ای هستند که با توجه به نوع ترکیب و غلظت اجزا تشکیل دهنده، گونه فرستنده و گونه گیرنده می توانند روابط و رفتار های موجودات زنده را در مقابل یکدیگر مدیریت کنند. این امر در دنیای گیاهان نیز مصداق داشته و گیاهان با تولید ترکیبات شیمیایی مختلف با عملکرد های گوناگون به تناسب خود در محیط کمک کرده و عناصر زنده محیط به خصوص دشمنان طبیعی از گروه بند پایان را به منظور افزایش سطح بقا به خدمت می گیرند. در این مقاله مروری بر مطالعات انجام شده در زمینه اکولوژی شیمیایی گیاهان و دشمنان طبیعی انجام شده است.
    کلیدواژگان: اکولوژی شیمیایی، گیاهان، دشمنان طبیعی
  • جلال غلام نژاد* صفحات 191-201
    کاهش هزینه های توالی یابی ژنوم شناسایی توالی ژنوم تعداد زیادی از موجودات زنده را امکان پذیر نموده، ولی عملکرد تمامی ژن های توالی یابی شده مشخص نشده است. علی رغم این که با استفاده از دانش ژنتیک مقایسه ای و بیوانفورماتیک بررسی در مورد عملکرد ژن های تعیین توالی شده میسر شده است، ولی تفسیر فرآیند این ژن ها در موجودات به عنوان یک چالش همچنان مطرح است. در همین راستا، توالی یابی ژنوم تعداد زیادی از بیمارگر های قارچی گیاهی و همچنین اامیست ها انجام شده است، ولی مشکل اساسی در این مورد، تبدیل این اطلاعات به اطلاعات عملکردی است. روش هایی که در علم ژنتیک معکوس مورد استفاده  قرار می گیرند شامل تخریب/جابجایی ژن های هدف، خاموشی ژن ها، جهش های درون جایگیر و هدف قرار دادن جراحات موضعی القا شده در ژنوم می شوند، که با کمک آن ها درک عملکرد ژن های بیمارگر های قارچی و اامیستی گیاهی ممکن می شود. در این مقاله روش های که برای مطالعات ژنتیک معکوس در مورد بیمارگر های قارچی و اامیستی در گیاهان به کار رفته است، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: ژنتیک معکوس، بیماری شناسی گیاهی، توالی یابی
|
  • Reza Pourrahim *, Shirin Farzadfar Pages 119-129
    Potato leaf roll virus (PLRV), a species of Polerovirus gunes, causes one of the most important viral diseases in potato crop. Molecular characterizations of Iranian PLRV isolates have been studied using ORF0. Main potato cultivation areas in Azarbaijan, Ardabil, Isfahan, Khorasan, and Hamadan were visited and sampling conducted randomly and symptomatically. The samples were tested by DAS-ELISA method by using specific antibodies from Bioreba Co (Switzerland). ELISA results showed that on average, 9.6 % of the randomly collected samples were infected by PLRV, indicating wide distribution of PLRV in potato fields of Iran. Also, samples from Isfahan and Ardabil provinces showed highest and lowest infection with PLRV with 23.7% and 3.9%, respectively. Ten Iranian PLRV isolates have been selected and the ORF0 region of genome amplified by polymerase chain reaction using specific primers and sequenced. Comparing the nucleotide sequence alignment of 10 sequences obtained in this study with 23 other PLRV sequences showed 94.2 up to 100 % identity. Two Iranian isolates, Ar53 and Kh116 had the most identity with an isolate from Netherlands (Y07496). Phylogenetic analysis showed that PLRV isolates clustered in three groups which Iranian isolates fall in group with some European PLRV isolates.
    Keywords: Iran, Distribution, sequencing, ORF0
  • Shahrzad Khalatbari, Dariush Shahriari *, Mojdeh Maleki Pages 131-143
    Ascochyta blight caused by Ascochyta rabiei Pass. (Labr.)is one of the greatest disease in chickpeathat cause total yield loss if the environmental conditions are favorable. The use of resistant cultivars is the most effective management strategy for ascochyta blight in chickpea. In our study, 24 different isolates of A. rabiei from plants infected by this disease were obtained in provinces of Kermanshah and Ilam and then isolated and purified. For evaluation of the morphological characteristics, discs of colonies of fungal isolates were sown in PDA, CDA, CSA and WA media. For pathotypes identification, the isolates were sporulated on differential chickpea cultivars by concentrations with 106 spores per ml. 41 genotypes and chickpea cultivars inoculated by three A. rabiei pathotype like pathogenicity method in greenhouse. The severity of the disease index is noted from 1 to 9, according to the scale of Jan and Wiese and 12 days later when the intensity of symptoms reached to 90 percent on susceptible cultivar. The results of our study revealed morphological and genetic diversity of the fungus. In this survey, three pathotypes identified in different districts of Kermanshah and Ilam, respectively. Pathotypes 1 of 13 of total isolates was the most widely distributed then, pathotype II with 6 isolates and pathotype III with 5 isolates were the least ones. The response of 41 cultivars against three pathotype of A. rabiei, Adel, Azad cultivar that have just been released by the Agricultural Research Institute of Dryland over the past few years together with advanced line of Flip 03-109C against the pathotype III showed moderately resistant response while other lines and cultivars were susceptible or highly susceptible. In total, lines of Flip51-87C, Flip03-119C, Flip04-13C and Flip04-10C showed resistant or moderately resistant response for pathotypes.
    Keywords: : Pathotype, Ascochyta rabiei, Ascochyta blight in chickpea, Cultivar resistance evaluation
  • Samaneh Khairi, MohammadReza Reza Panah, Mahmood Shojaei, Gholamreza Salehi Jozani, Neda Kheradpir * Pages 145-154

    Bacillus thuringiensis (Bt), belonged to Bacillaceae is one of the most important pathogenic bacteria and considered as an effective biological control agent in many pest management programs. This species can be an applied replacement for chemical pesticides. Diverse potentials of Bt on different pest species have emerged from not only its diverse serotypes, but also varied isolates. Helicopverpa armigera (Lepidoptera: Noctuidae) is a serious cotton pest with different plant host species. In this study, mortality rate of the pest larvae by two Iranian native isolates of Bt, from Yazd (YD5) and Boushehr (BR4) farmland was assessed. Then LC50 for each isolate on neonates obtained. Dipel was used as the control. Bioassay result showed that LC50 for Dipel, YD5 and BR4 were 68.2864 spore/ml, 48× 106 spore/ml and 77× 1012 spore/ml, respectively. YD5 showed partial higher performance in comparison to other native isolate.

    Keywords: Bacillus thuringiensis, BR4 isolate, Booshehr, YD5 isolate, Yazd, bioassay
  • Atefeh Shiravi, Dariush Shahriari *, Fatemeh Shaikh Pages 155-166
    Ascochyta blight caused by the fungus Ascochyta fabae Speg., is known as one of the most destructive diseases of faba bean worldwide. Yield losses due to attacks by this fungus can reach more than 90% when cultivars are sown under cool and wet conditions. Disease Control by using crop rotation, clean seed and chemical treatments cannot be fully effective. Therefore, using the resistant cultivars as a reduction factor of the disease severity and infection type is very important for disease control. At first, different fungal isolates were collected from northern areas of Iran, purification and pathogenicity was carried out on the susceptible cultivar of Barkat with spore suspension by concentrations of 106 spores per ml on leaves in the greenhouse condition. For identifying isolates virulence, the fungus inoculated was done on the susceptible cultivar of Barkat like pathogenicity test method. Disease severity index implemented when the symptoms appeared and was carried out 15 days after sporulating by Sillero and Rubiales method. The responses of 14 faba bean genotypes and cultivars were evaluated to disease in randomized complete block design in field conditions with three replications. Among total sampling of different regions, 10 pure isolates of A. fabae with high virulence totally obtained which indicated a high variability in Mazandaran and Golestan provinces. The results of resistance evaluation of faba bean genotypes and cultivars in field conditions revealed the resistance response of genotypes of G-faba-67, G-faba-95, G-faba-100, G-faba-133 and Zereshki cultivar along with disease severity index 25.66 to 40.33 percent and the other cultivars (6 genotypes and 3 cultivars) equal to 64% of all tested cultivars susceptible and genotypes showed a susceptible or highly susceptible response.
    Keywords: Ascochyta blight, Ascochyta fabae, resistant cultivars
  • Hossain Azimi *, Lilon Osipyan, Alireza Javadi Estahbanati, Sepideh Sajedi Pages 167-179
    In the framework of study on the genus Septoria in Iran, several newly collected and herbarium specimens from Fungal Reference Collection of the Ministry of Agriculture-Jahad (IRAN) located at the Iranian Research Institute of Plant Protection, were studied. Among identified samples, five species viz. Septoria sambuci-ebuli sp. nov. on Sambucus ebulus L., Septoria fatehii sp. nov. on Alhagi sp., Septoriakhalkhalensis sp. nov. on Astragalus sp., Septoria javadii sp. nov. on Rubia sp. and Septoria osipyaniae sp. nov. on Populus sp. are newly described in this paper.
    Keywords: Anamorphic fungi, Morphology, Biodiversity, Taxonomy
  • Neda Kheradpir * Pages 179-190
    Allelochemicals are the main manager of interspecific relations which can convey different types of relations and behaviors of different organisms according to the chemical compound and its concentration, sender and receptor species. It is committed in plant world and plant apply infochemicals with different tasks to level up their fitness and employ natural enemies belong to Arthropoda for higher survivorship. In this paper, a review of previous researches on plant-natural enemies chemical ecology is presented.
    Keywords: Chemical ecology, plants, Natural enemies
  • Jalal Gholamnezhad * Pages 191-201
    Reduced cost of genome sequencing of organisms has led to increased number of sequenced genes. But the performance of these genes hasn’t been sequenced yet. However using comparative genetics and bioinformatics has been identified for investigation of sequenced genes function, the interpretation of these genes functions is a challenge. In this regard, sequencing of a large number of fungal plant pathogens and oomycete genomes has been completed. The next major challenge in modern fungal/oomycete biology is to translate the huge amount of genome sequence information into biological functions. Reverse genetics has emerged as a seminal tool for functional genomics investigations. Utilized techniques for reverse genetics like targeted gene disruption/replacement, gene silencing, insertional mutagenesis, and targeting induced local lesions in genomes, will contribute greatly to the understanding of gene function of fungal and oomycete pathogens. This study reviews the reverse genetics approaches which are used to study fungal genomes
    Keywords: Reverse genetics, plant pathogen, sequencing