فهرست مطالب

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، خرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان خانی، مژده ملکی، داریوش شهریاری صفحات 1-10

    خیار (Cucumis sativus) یکی از محصولات تجاری مهم در ایران و جهان بوده که سرشار از منابع غنی از فیبر و ویتامین با ارزش غذایی زیاد است. این محصول همواره مورد حمله عوامل بیماریزای خاکزاد قرار دارد که نه تنها خسارت اقتصادی قابل توجهی برعملکرد محصول وارد می کنند، بلکه کیفیت و بازار پسندی محصول را نیز کاهش می دهند. یکی از مهم ترین و مخرب ترین بیماری های خاکزاد خیار، بوته میری و پوسیدگی ریشه و طوقه با عامل Tuker Phytophthora drechsleri می باشد. در این مطالعه توان بیوکنترلی جدایه های سه گونه قارچ Trichoderma بر روی قارچ عامل بیماری در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای بررسی شد. جدایه های آنتاگونیست مورد بررسی شامل گونه Trichoderma harzianum (جدایه های Th3، Th5، Th6، Th7 و Th9)،گونهT. longibrachiatum (جدایه Tl2) و گونه T. atroviride (جدایه های Ta1، Ta4، Ta8 و Ta10) بودند. آزمون های کشت متقابل، در قالب طرح کاملا تصادفی با 11 تیمار در سه تکرار اجرا شد. جدایه Th6 با 3/89 درصد بیش ترین خاصیت بازدارندگی از رشد را در کشت متقابل نشان داد. پیچش هیفی در تماس جدایه های تریکودرما با فیتوفترا مشاهده نشد ولی هیف های تریکودرما به موازات هیف های فیتوفترا رشد کردند و آپرسوریوم و هاستوریوم را تشکیل دادند. براساس نتایج به دست آمده از بررسی های آزمایشگاهی، موفق ترین جدایه ‌ها از نظر فعالیت آنتاگونیستی در مقابل P.drechsleri، جدایه های Th6، Th5، Th3 و Ta1بودند. چهار جدایه مذکور جهت انجام مطالعات گلخانه ‌ای انتخاب شدند. در گلخانه، آزمون های تیمار خاک و آغشته سازی بذر با سوسپانسیون اسپور جدایه های تریکودرما به منظور بررسی توان کنترلی این جدایه ها در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار در سه تکرار اجرا شد. نتایج بررسی های گلخانه ای نشان داد که جدایه های مورد بررسی با سطوح مختلفی قادر به کنترل بیماری بودند. جدایه های Th6 و Ta1 به ترتیب با 75/91 درصد و 5/83 درصد بیش ترین تاثیر کاهنده را بر بیماری به صورت کاهش درصد گیاهچه میری در اولین آمار برداری پس از تیمار خاک داشتند و پس از آن ها جدایه های Th3 و Th5 قرار گرفتند. در روش آغشته سازی بذر نیز جدایه های Th6 و Ta1 موفق تر از جدایه های دیگر عمل کردند و در تیمار های مایه ‌زنی شده با این جدایه ها و فیتوفترا، درصد جوانه زنی بذر به ترتیب 100 و 34/83 درصد بود. به طور کلی در این تحقیق، روش تیمار بذر در مقایسه با تیمار خاک در کاهش بیماری موثر تر بود. جدایه ‌های مورد بررسی در افزایش رشد گیاه نیز موثر بودند و دو جدایه Ta1 و Th6 به طور معنی داری وزن تر و ارتفاع گیاهان را افزایش دادند.

    کلیدواژگان: تریکودرما، کنترل بیولوژیک، بوته میری خیار، < Phytophthora drechsleri>
  • ندا خردپیر، جعفر خلقانی، هادی استوان، محمدرضا رضاپناه صفحات 11-20

    واکنش تابعی یکی از مهم ترین شاخص های ارتباط شکارگر-طعمه است که تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله ویژگی های گیاه میزبان قرار می گیرد. اثر خصوصیات سطح برگ گیاه میزبان بر واکنش تابعی کفشدوزک Stethorus gilvifrons در مراحل لاروی و بالغ نر و ماده بر روی سه هیبرید خیار گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خصوصیات گیاه میزبان، تراکم های مختلف طعمه و تلفیق این دو عامل با یکدیگر بر تعداد طعمه های کشته شده توسط شکارگر تاثیر گذاشتند. رگرسیون لجستیک، واکنش تابعی نوع سوم را برای لارو های شکارگر بر روی سه میزبان گیاهی و ماده های بالغ بر روی دو هیبرید فادیا و سلطان و نر های بالغ بر روی هیبرید سینا و فادیا نشان داد. نتایج حاصل از برآورد زمان دستیابی و نرخ حمله نیز بر تاثیر ساختار گیاه میزبان بر کارایی و قدرت جستجوگری دشمن طبیعی تاکید داشت که می بایست به منظور بهبود کاربرد مبارزه بیولوژیک در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: واکنش تابعی، خیار، Stethorus gilvifrons، Tetranychus urticae
  • مرضیه شازده احمدی، سید افشین سجادی صفحات 21-30

    باکتری Bacillus thuringiensis (Bt) یک باکتری گرم مثبت، اسپورزا، خاکزی، هوازی و میله ای شکل است که مهم ترین عامل کنترل میکروبی آفات مهم کشاورزی از جمله بالپولکداران، سخت بالپوشان و دوبالان می ‌باشد. کنترل موثر بسیاری از این آفات، مبتنی بر یافتن و کاربردی کردن جدایه ‌های بومی هر کشور یا منطقه است. اولین قدم به عنوان پایه و اساس تحقیق روی باکتری Bt، جداسازی جدایه ‌های بومی و نگهداری آن‌ ها به عنوان بانک ژن این باکتری است. در این پژوهش 24 نمونه از خاک‌ های مناطق مختلف جنگلی استان گلستان با استفاده از شیوه انتخابی استات سدیم غربال شد و تعداد60 جدایه باکتری Bt به دست آمد. کشت نمونه‌ های اولیه خاک روی محیط کشت LBA انجام شد و گزینش اولیه کلنی ‌ها بر اساس شکل ظاهری کلنی Bt روی محیط کشت و گزینش نهایی بر اساس شناسایی میکروسکوپی ویژگی ‌های مرفولوژیکی کریستال آن‌ ها صورت گرفت. در بررسی میکروسکوپی، اکثر جدایه‌ ها تولید کننده پروتیین کریستالی دو هرمی شکل (6/56 درصد) بودند. سپس، زیست سنجی این جدایه‌ های بومی روی لارو های سن سوم آفت کرم غنچه توتون (Helicoverpa armigera) در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج ارزیابی زیست سنجی نشان داد که این جدایه‌ها روی لاروهای این آفت تاثیر کشندگی قابل قبولی داشته و در حدود 55-80 درصد تلفات نشان دادند. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که خاک‌ های نواحی جنگلی، منبعی مناسب برای یافتن جدایه ‌های موثر باکتری Bt می‌ باشد.

    کلیدواژگان: باکتری، جدایه، جداسازی، Helicoverpa armigera، خاک های جنگلی
  • نجمه عظیمی زاده، عباس پرور صفحات 31-38

    مشکلات ناشی از کابرد سموم شیمیایی برای سلامتی انسان‌ ها، استفاده از سایر روش های کنترل کم خطر مانند مبارزه بیولوژیکی با آفات را ضروری ساخته است. سن شکارگرDeraeocoris lutescens Schilling, 1837 ، جایگاه ممتازی در کنترل بیولوژیکی آفات به خصوص آفات مکنده دارد. در این تحقیق، میزان تغذیه سن شکارگر از مراحل مختلف رشدی آفت و در دما های متفاوت بررسی شد. آزمایش ها درون اتاقک رشد با دمای C 1±25، رطوبت نسبی 5±60 درصد و شرایط نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بر روی برگ های باقلا انجام شد. در بررسی میزان تغذیه پوره های سن آخر و بالغین سن شکارگر از پوره های شته سبز هلو، شکارگر از پوره های 1-2 روزه نسبت به پوره های 3-4 روزه بیش تر تغذیه کرد. در این تحقیق میانگین کل تغذیه سن شکارگر از شته سبز هلو با افزایش دما از 18 به C 30 به طور معنی داری افزایش نشان داد. همچنین بیش ترین و کم ترین ترجیح غذایی، به ترتیب بر روی پوره های سن 3 یا 4 روزه شته باقلا و شته سبز هلو مشاهده گردید.لذا طبق نتایج به دست آمده، سن D. lutescens می تواند یک شکارگر امید بخش جهت کاربرد، در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات باشد.

    کلیدواژگان: میزان تغذیه، مبارزه بیولوژیک، شته سبز هلو
  • مینوچهر ارسلانی، ابوالقاسم قاسمی، مژده ملکی صفحات 39-50

    خیار و خربزه به ترتیب با سطح زیر کشت 630 و80 هزار هکتار به ترتیب از تولیدات مهم در کشت های مزرعه و گلخانه های محسوب می شود ولی عوامل مهم بیماری زا به ویژه باکتری Pseudomonas syringae با ایجاد نکروز در قسمت های هوایی سبب خسارت به گیاه می شود. تاکنون وجود باکتری های P. syringae pv. lachrymans و P. viridiflava از کدوییان در ایران گزارش شده است ولی عامل لکه تاولی و نکروز صیفی جات از ایران گزارش نشده است، در این تحقیق عامل بیماری لکه تاولی و نکروز برگی خیار و خربزه روی محیط آگار غذایی با روش شاد و همکاران جداسازی و با استفاده از روش های مورفولوژیکی و مولکولی شناسایی شد. بر اساس نتایج آزمون های مولکولی، توالی قطعه به دست آمده از ژن rpoB و شباهت 99 درصدی با توالی این ژن در باکتری P. straminea با شماره دسترسی FN554758 در پایگاه اطلاعاتی NCBI داشته و بر اساس این نتایج باکتری عامل لکه تاولی و نکروز صیفی جات به این گونه تعلق دارند.

    کلیدواژگان: لکه تاولی، نکروز برگی، خیار، خربزه
  • سید حسام توابع قوامی، ابوالقاسم قاسمی، ثمین صدیق صفحات 51-61

    استرپتومایسس ها گروهی از باکتری خاکزی و عموما ساپروفیت هستند که تاکنون بیش از 400 گونه از آن ها توصیف شده است و تعداد کمی از گونه ‌های آن بیماری زای گیاهی است. این باکتری ها در بسیاری از محیط های طبیعی وجود داشته و تولید آنتی ‌بیوتیک از مشخصات بارز آن ها می ‌باشد. تعداد معدودی از آن ها رابطه انگلی با جانوران و گیاهان داشته که از آن جمله می‌ توان به عامل بیماری اسکب معمولی سیب ‌زمینی اشاره نمود. در این تحقیق از خاک مزارع و باغ های منطقه لواسان در عمق ده تا 30 سانتی متری نمونه برداری شده و نمونه ها پس از خشک و الک شدن به روش سری رقت در محیط کازیین-گلیسرین-آگار (CGA) کشت و پس از یک هفته کلنی های دارای اسپور و با مشخصات استرپتومایسس انتخاب و به محیط جدید منتقل و تکثیر گردید. جدایه ها براساس خصوصیات فنوتیپی شامل رنگ و شکل اسپور، رنگ کلنی و تولید ملانین، مصرف هیدروکربن ها و تولید آنتی بیوتیک در محیط کشت به سه گروه اصلی دسته بندی و نماینده گروه ها با استفاده از توالی آر ان ای ریبوزومی شناسایی و فیلوژنی آن ها مورد بررسی قرار گرفت.در مجموع 38 جدایه از 20 نمونه خاک جدا سازی شد که نتایج نشان داد جدایه ها به گونه های S. kanamyceticus، S. violascens، S. akiyoshiensis و S. ambofaciens با شباهت بیش از 99 درصد تعلق داشتند.

    کلیدواژگان: استرپتومایسس، آنتاگونیست، آنتی بیوتیک، خاک
|
  • Ehsan Khani, Mojdeh Maleki, Dariush Shahriari Pages 1-10

    Cucumber (Cucumis sativus) is one of the important commercial products in Iran and the world rich in fiber and vitamin with high nutritional value. It is continuously attacked by soil-borne pathogens that are not only cause significant economic damage to crop yield, but also reduce quality and marketable of product. One of the most important and destructive soil-borne diseases of cucumber, damping off and root rot and crown caused by Phytophthora drechsleri Tuker. In this study, isolates of three species of biocontrol fungus Trichoderma were evaluated in laboratory and greenhouse conditions. The antagonistic isolates of three species were including Trichoderma harzianum (isolates Th3, Th5, Th6, Th7, Th9), T. longibrachiatum (isolate Tl2) and T. atroviride (isolates Ta1 ,Ta4, Ta8, Ta10) respectively. Dual culture tests were carried out in a completely randomized design with 11 treatments in three replications. Th6 Isolate, with 89.3% in dual culture showed the highest inhibitory effect on the. Hyphae twisting of different isolates of Trichoderma spp. were not observed in contact with Phytophthora but Trichoderma hyphae grown in parallel with Phytophthora hyphae and form Appresorium and Haustarium. Based on the results of this research, the most successful isolates for antagonist activity against P. drechsleri Tuker were Th6, Th5, Th3 and Ta1. These four isolates were selected for greenhouse studies. In greenhouse, tests of soil treatment and seed contaminated with the spore suspension of Trichoderma isolates for evaluating the biocontrol isolates in a completely randomized design with 10 treatments and three replications were conducted. Results showed that the isolates were able to control the disease in different levels. In seed treatment, Th6 and Ta1 isolates with 91.75 and 83.5 percent and afterwards, Th3 and Th5 isolates were more effective in reducing disease in first taking notes after soil treatment respectively. In seed treatment, Th6 and Ta1 isolates were more successful than other isolates and in inoculated treatments with the isolates and Phytophthora, seed germination percentage were recorded as 83.34 and 100 % respectively. In general, the seed treatment was more effective in reducing disease in comparison with soil treatment. Isolates were also effective in increasing plant growth and however, Ta1 and Th6 isolates significantly increased plant weight and height.

    Keywords: biocontrol, Cucumber damping off, Greenhouse
  • Neda Kheradpir, Jafar Khalghani, Hadi Ostovan, MohammadReza Rezapanah Pages 11-20

    Functional response is considered as one of the most important predator-prey interactions which affected by different factors including host plant characteristics. The effect of leaf surface on functional response of Stethorus gilvifrons Mulsant in larval and adult stages to Tetranychus urticae Koch were studied on three hybrids of cucumber leaves. The results demonstrated that leaf surface of host plants, different prey densities and their interactions affect on the numbers of prey killed by a predator. Logistic regression indicated type III functional response for larvae on all hybrids and adult females on Fadia and Sulan hybrids and males on Fadia and Sina leaves. The results of handling time and attack rate emphasize on the importance of physical traits of plant on the performance and searching efficiency of natural enemies that should be considered for optimizing their application in mite biological control.

    Keywords: functional response, cucumber
  • Marzieh Shazdehahmadi, Seyed Afshin Sajjadi Pages 21-30

    Bacillus thuringiensis (Bt) is a Gram-positive, sporulate, soil-borne, aerobic and rod-shape bacteria which is the most important microbial control agent for agricultural pests such as Lepidoptera, Coleoptera and Diptera. Effective control of these pests is based on finding and applying the native isolates of each country or region. The first step as the basic for research on Bt, is isolation of native strains and keeping of them as a gene bank of this bacteria. In this research, 24 samples of forest soils in different regions of Golestan province were screened using the method of selective Sodium acetate and 60 numbers isolates of obtained Bt. Initial soil samples were cultured on LBA medium culture and the initial selection of colonies were performed based on morphological shapes of Bt colonies on medium culture and final selection based on microscopical identification of their crystal proteins. In microscopical study, the most of isolates were formed bipyramidal (56/6 %). Then, Bioassay of these native strains on the third age of Helicoverpa armiger larvae was studied. The results of Bioassay evaluation showed that these isolates have significant toxicity effect on these larvae and showed about 55-80 percent mortality. Generally, the results of this research showed that the forest soils are a suitable source for finding effective isolates of Bacillus thuringiensis.

    Keywords: isolate, isolation, Helicoverpa armigera, forest soils
  • Najmeh Azimizadeh, Abbas Parvar Pages 31-38

    The problems caused by pesticides to human health make necessary to use other control methods of low-risk including pest biological control methods against pests. Deraeocoris lutescens (Schilling) predatory bug has a privileged position in biological control of pests particularly sucking pest. In this research, breeding and feeding rate of predator age in various growth steps and in different temperatures were investigated. Tests were done growth chamber with temperature 25±1°C, 60 ± 5 percent relative humidity, and light conditions (16: 8) (L: D) on bean leaves. In examining the last instars’ nymphs and adult nutrition of nymphs of green peach aphid predator, predators of nymphs 1-2 days were more used than to 3-4 days. In this research, total nutrition average of predator age showed significant increase of green peach aphid with temperature increased from 18 to 30°C. In addition, the maximum and minimum food preference was shown on 3-4 days age of bean aphid and green peach aphid, respectively. Therefore, according to the obtained results, D. lutescens age of a promising predator is in combined pest management plans.

    Keywords: Biological control, Deraeocoris lutescens, green peach aphid, nutrition amount
  • Minochehr Arsalani, AbulQasem Ghasemi, Mojdeh Maleki Pages 39-50

    Cucumber is one of the most important crops cultivated in greenhouses and field in Iran. Melon is one of members of Cucurbitaceae family and it has a large sweet fruit. Pseudomonas syringae is a bacterial plant pathogen that causes necrosis in aerial parts of the plants. As isolated P. syringae pv. lachrymans and P. viridiflava have been isolated from cucurbits in Iran and other bacteria not reported as pathogenic bacteria. Whereas agent of blister spot and leaf necrosis of cucumber andnot detected from Iran specially in Mazandaran. In this study, the cause of blisters and necrotic leaf spots cucumbers and melons after isolation from infected plants was identified by using morphological and molecular methods in Mazandaran. Based on the results of molecular tests and sequencing of the rpoB gene sequence, our bacterial agent was similar to about P. straminea, with 99 percent similarity. The results of this study showed the studied bacterium belongs to P. Straminea, and based on rpoB gene sequence closest species to it, was P. mendocina.

    Keywords: Blister spot, leaf necrosis, cucumber, melon
  • Seyed Hesam Tavabe Ghavami, AbulQasem Ghasemi, Samin Seddigh Pages 51-61

    Streptomyces are a group of wild-type bacteria and generally saprophytic, more than 400 species have been described and few species are pathogenic. These bacteria exist in many natural environments and antibiotic production is one of the most prominent properties. Few species have parasitic relation with animals and plants, including potato common scab disease. In this research, soil samples were gathered from fields and gardens of Lavasan region at depths of 10-30 cm. After drying and sieving, samples were diluted and cultured in casein-glycerin-agar (CGA). After a week, spored colonies with characteristics of Streptomyces were selected and transferred to the new media. The isolates were classified into three main groups based on phenytoin characteristics including color and form of spore, colony color and melanin production, consumption of hydrocarbons and antibiotic production in culture media. Some strains of each group were identified using 16sRNA sequencing and their phylogeny was investigated. In totally, 38 strains were isolated from 20 soil samples. The results showed that the strains belonged to S. kanamyceticus, S. violascens, S. akiyoshiensis and S. ambofaciens, with a similarity of more than 99%.

    Keywords: Streptomyces, antagonists, Antibiotics, soil