فهرست مطالب

گیاه پزشکی کاربردی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 24، اسفند 1398)

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 24، اسفند 1398)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عیسی جبله*، رویا عسکری، مجید طاهریان صفحات 61-72
    جو یکی از اصلی ترین منابع تامین غذای انسان و دام در جهان است و سن گندم  Eurygaster integricepsیکی از مهم ترین آفات کاهش دهنده عملکرد آن می باشد. این بررسی بر روی ژنوتیپ های مختلف جو به منظور شناسایی ژنوتیپ های مقاوم به سن گندم در سال های 1396 و 1397 در مرکز تحقیقات نیشابور انجام گرفته است. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که بیش ترین تعداد سن مادری در ژنوتیپ شماره 3 و کم ترین آن مربوط به ژنوتیپ های شماره 2 و 6 بود. ژنوتیپ 13 با برتری شاخص وزن هزار دانه در شرایط بدون سن و ژنوتیپ 10 با برتری شاخص وزن هزار دانه در شرایط وجود سن در ناحیه با پتانسیل تولید بالا و حساسیت پایین به سن قرار گرفتند. وزن هزاردانه در شرایط بدون فعالیت سن (Yp) همبستگی مثبت و معنی داری با میانگین بهره وری ((MP، میانگین هندسی (GMP) و شاخص تحمل به سن (STI) داشت. وزن هزار دانه در شرایط فعالیت سن (YS) همبستگی مثبت و معنی داری با تمام شاخص ها به جز YI داشت. بر این اساس شاخص های میانگین بهره وری (MP)، میانگین هندسی (GMP) و شاخص تحمل به سن (STI) تنها شاخص هایی بودند که همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه در شرایط فعالیت سن و عدم فعالیت سن داشتند. در نهایت می توان ژنوتیپ شماره 20 را به عنوان ژنوتیپ مقاوم به سن در منطقه نیشابور معرفی کرد و ژنوتیپ شماره 1 را، با وزن هزاردانه پایین، حساس به سن گزارش کرد.
    کلیدواژگان: سن گندم، ژنوتیپ، شاخص تحمل، عملکرد
  • مرضیه شازده احمدی*، سید افشین سجادی، زین العابدین شهادتی مقدم صفحات 73-84
    کرم غنچه توتون (Helicoverpa armigera) یکی از آفات مهم توتون در سراسر جهان می باشد. امروزه به دلیل مشکلات استفاده از آفت کش های شیمیایی از قبیل آلودگی زیست محیطی و ایجاد مخاطرات برای سلامت انسان و سایر جانداران، هزینه های بالا و نیز بروز مشکل مقاومت آفات، باعث توجه بیش تر به استفاده از مدیریت تلفیقی آفات (IPM) و استفاده از عوامل مهم کنترل بیولوژیک مانند باکتری  Btو ویروس NPV شده است. در این تحقیق، اثرات متقابل کاربرد توام 5 جدایه برتر بومی باکتری Bt (جدایه های 12، 73، 72، 50 و 58) و یک جدایه برتر بومی ویروس NPV که از مناطق مختلف استان های شمال ایران جدا سازی شده بودند، در 2 غلظت (POB/ml 104- 103)، در ترکیب با 2 غلظت از باکتری Bt (spore/ml 107 × 1- 107 × 2) روی درصد کشندگی لارو های سن دوم کرم غنچه توتون بررسی شد. آزمون در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی با 20 تیمار و 3 تکرار در سال 1395 در شرایط آزمایشگاه بخش گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش انجام شد. نتایج نشان داد که جدایه های 12، 73، 72 و 50 از باکتری Bt با غلظت spore/ml 107 × 2 در ترکیب با ویروس NPV با غلظت POB/ml 104 دارای بیش ترین اثر کشندگی بودند، به طوری که در روز های هفتم و چهاردهم بعد از اعمال تیمار، 100 درصد اثر کشندگی مشاهده شد. کم ترین اثر کشندگی مربوط به جدایه 58 باکتری Bt با غلظت spore/ml 107 × 1 در ترکیب با ویروس NPV با غلظت POB/ml 103 بود که در روز چهاردهم بعد از اعمال تیمار، 2/42 درصد کشندگی ایجاد کرد. LC50 جدایه برتر (Bt-72) برابر با spore/ml 106 × 7 و برای جدایه برتر NPV (NPV-10) برابر با POB/ml 104 × 1/8 بوده است. نتایج نشان داد که Bt با غلظت spore/ml 107 × 1 در ترکیب با هر دو غلظت از NPV و نیز Bt با غلظت spore/ml 107 × 2 در ترکیب با 104 (POB/ml) اثرات افزایشی نشان دادند. اثرات متقابل سینرژیستی در ترکیب بیش ترین غلظت ازBt   spore/ml)107 × 2(و کم ترین غلظت از NPV (POB/ml103) مشاهده شد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که ترکیب Bt + NPV منجر به تشدید قدرت بیماری زایی و کشندگی آن ها می گردد.
    کلیدواژگان: Bt، اثر متقابل، کرم غنچه توتون، NPV، جدایه های بومی
  • مسعود لطیفیان*، نوشین زندی سوهانی صفحات 85-97

    سوسک های کرگدنی خرماPrell  Oryctes elegans و Oryctes agamemnon Burmeisterاز آفات مهم نخل خرما می باشند. در این پژوهش به منظور تعیین سطح زیان اقتصادی این آفات از طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار استفاده گردید. برای ایجاد تراکم های مختلف آفت، چهار غلظت مختلف 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی لیتر در لیتر ایمیداکلوپراید به روش تزریق در تنه و شاهد بدون آفت کش استفاده شد. نمونه برداری ها به صورت دو هفته یک بار انجام گردید. برای برآورد خسارت از روش تعیین رابطه موجود بین صدمه آفت (سوراخ های موجود در تنه) و کاهش محصول استفاده شد. سطح زیان اقتصادی (EIL) آفت با استفاده از روش  نورتون محاسبه گردید. رابطه رگرسیونی بین صدمه و کاهش عملکرد محاسبه و هزینه های کنترل زراعی در سه ارتفاع متفاوت محاسبه شد. قیمت محصول نیز براساس قیمت خرمای سایر درجه یک، دوم و سوم تقسیم بندی شد. براساس نتایج، کمترین میزان EIL برای تلفیق روش های کنترل زراعی (برای نخل های کوتاه تر) و شیمیایی و خرمای درجه یک، 41/12 عدد سوراخ در قاعده دمبرگ ها در هر درخت محاسبه گردید. این مقدار برای خرمای درجه یک در نخل های کوتاه 07/18 عدد سوراخ در هر درخت و با افزایش ارتفاع و کاهش قیمت محصول به میزان EIL افزایش یافت. بیش ترین EIL محاسبه شده برای تلفیق روش بیولوژیکی و زراعی و در خرمای درجه 3 بود

    کلیدواژگان: آستانه اقتصادی، قیمت محصول، صدمه، سوسک کرگدنی خرما
  • محمدرضا مجید خوش خلق پهلویانی*، علیرضا مسیحا صفحات 99-109

    گیاهان ترش واش و افسنطین به میزان زیادی در طب فولکلور ایران استفاده می شوند. این مطالعه باهدف ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی و تعیین ترکیب فیتوشیمیایی برگ این دو گونه گیاهی در شمال ایران در مقابل باکتری های بیماری زای گوجه فرنگی در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت. در این بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره های آبی و متانولی برگ دو گیاه بر روی ایزوله های گزانتوموناس، پسودوموناس و پکتوباکتریوم با استفاده از روش های انتشار دیسک در آگار و ماکرودایلوشن براث به منظور تعیین مقادیر MIC و MBC انجام شد. نتایج نشان داد که عصاره های گیاهی مورد استفاده دارای فعالیت ضد باکتریایی در محدوده مهاری 9 تا 19 میلی متر نسبت به آنتی بیوتیک استرپتومایسین (25 میلی متر) بودند. مقادیر MIC و MBC بر اساس روش میکرو دایلوشن براث به ترتیب 32 تا 512 میلی گرم در میلی لیتر و 64 تا 512 میلی گرم در میلی لیتر ارزیابی شد. ترکیب هر دو عصاره نشان دهنده حضور ساپونین، ترکیبات فنلی، آنتراکینون، تانن، فلاونویید ها، استرویید و ترپنویید ها، آلکالوییدها، فلوباتانین و روغن های فرار بود. بیشترین اثر مهاری درنتیجه فعالیت هم افزایی عصاره آبی ترش واش و متانولی افسنطین دیده شد (11 تا 17 میلی متر). با توجه به نتایج حاصل، اثرات ترکیبی دو گیاه می تواند به عنوان یک عامل کاربردی در تهیه فرمولاسیون داروهای گیاهی سودمند باشد

    کلیدواژگان: افسنطین، ترش واش، فعالیت ضد میکروبی، هم افزایی
  • جلال غلام نژاد*، محمود اللهیاری، مژده ملکی صفحات 111-122

    قارچ های خوراکی در معرض بیماری ها و آفات مختلف قرار دارند که باعث کاهش جدی محصول می گردند. بیماری حباب خشک با عاملLecanicillium fungicola (Preuss) Zare and Gams  یکی از مهم ترین بیماری هایی است که در قارچ های خوراکی ایجاد خسارت می کند. با توجه به این که در حال حاضر تعداد معدودی از قارچ کش ها جهت مبارزه با بیماری های قارچ های خوراکی در دسترس است و از سوی دیگر، در کل مقاومت قارچ های بیماری زا به قارچ کش ها به علت استفاده مکرر از آن ها ایجاد می شود، لذا گیاه اسطوخودوس می تواند به عنوان یک راه حل جایگزینی جهت کنترل بیماری های قارچ های خوراکی باشد. در این مطالعه تاثیر اسانس گیاه اسطوخودوس به دو روش اختلاط با محیط کشت و کاربرد دیسک کاغذی بر روی قارچ عامل بیماری حباب خشک و قارچ خوراکی مورد آزمایش قرار گرفت. در بخش دیگری از این تحقیق تاثیر این اسانس بر روی قارچ بیمار گر در انبار و روی قارچ خوراکی بررسی شد. نتایج آزمون اختلاط اسانس ها با محیط کشت نشان داد که اسانس گیاه اسطوخودوس در غلظت ppm1000 به میزان 25/89% از رشد قارچ بیمارگر جلوگیری کرد. در مورد قارچ خوراکی بیشترین بازدارندگی از رشد مربوط به غلظت ppm1000 اسانس گیاه اسطوخودوس و درصد کنترل کنندگی 23/65% بود. نتایج آزمون دیسک کاغذی نشان داد که تمامی غلظت های به کار رفته در این تحقیق قادر به کاهش درصدی از رشد قارچ بیمار گر بودند. بیش ترین میزان بازدارندگی مربوط به غلظت ppm1000 و به میزان 12/83% بود. نتایج آزمون انباری نشان داد که اسانس اسطوخودوس باعث افزایش تعداد قارچ های سالم به میزان 162/67% نسبت به شاهد به میزان 30/7% شد. با توجه به نتایج آزمون های آزمایشگاهی و انباری اسانس اسطوخودوس ظرفیت بالایی جهت کنترل بیماری های قارچ های خوراکی بالاخص حباب خشک از خود نشان دادند.

    کلیدواژگان: حباب خشک، اسانس، اسطوخودوس
  • فرشاد امیری، رمضان اصغری* صفحات 123-134

    به منظور شناسایی فون نماتد های انگل گیاهی باغات میوه استان البرز، طی سال های 96 و 97، تعدادی نمونه خاک، ریشه و اندام های هوایی گیاهان از مناطق مورد نظر استان جمع آوری گردید. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، عملیات شستشوی خاک و ریشه ها، استخراج نماتد ها، تثبیت و انتقال آن ها به گلیسیرین خالص انجام گرفت. از نماتد های جداشده به تفکیک جنس، اسلاید های میکروسکوپی دایمی و برش های لازم از قسمت های مختلف بدن تهیه گردید. پس از مشاهدات میکروسکوپی، با استفاده از منابع و کلید های معتبر اقدام به شناسایی گونه های استخراج شده، گردید. طی بررسی های ریخت سنجی و ریخت شناسی نمونه ها، تعداد 6 گونه نماتد متعلق به 5 جنس به شرح زیر شناسایی گردید:Ditylenchus triformis, Nothotylenchus affinis, Nothotylenchus medians, Helicotylenchus pseudodigonicus, Rotylenchus agnetis, Pratylenchus mediterraneus در میان نماتد های شناسایی شده، گونه های،  Helicotylenchus pseudodigonicus، Nothotylenchus affinis، Nothotylenchus medians وRotylenchus agnetis برای نخستین باز از استان البرز گزارش شدند.

    کلیدواژگان: استان البرز، نماتد، Anguinidae، Hoplolaimidae، Pratylenchidae
|
  • Isa Jabaleh *, Roya Askari, Majid Taherian Pages 61-72
    Barley is one of the world's main sources of nutrients for human and animal, and E. integriceps is one of the most important pests reducing its yield. This study was conducted on different barley genotypes to identify the genotypes that are resistant to Sunn pest. The study was a randomized complete block design with three replications that was conducted in 2016 and 2017 in Neyshabour Agricultural Research Center. The results showed that the highest number of E. integriceps was recorded in genotype 3 and the lowest number of E. integriceps was related to genotypes 2 and 6. Genotype 13, with the important indices of grain yield under non-stress condition (Yp) and genotype 10, with the important indices of grain yield under stress condition (Ys) in the region, were identified to have high yield potential and low sensitivity to E. integriceps. Yp had a positive and significant correlation with the mean of productivity (MP), geometric mean (GMP), and stress tolerance index (STI). YS had a positive and significant correlation with all indices except stress susceptibility index (SSI) and tolerance index (TOL). Therefore, the MP, GMP, and STI were the only indices that showed a positive and significant correlation with Yp and Ys. In conclusion, based on the results of this study, genotype 20 can be nominated as a E. integriceps-resistant genotype in Neishabour region. Genotype 1 can also be reported as a sensitive genotype to E. integriceps with low yield.
    Keywords: Eurygaster integriceps, genotype, tolerance index, Yield
  • Marzieh Shazdehahmadi *, Sayedafshin Sajadi, Zanalabedin Shahadati Moghadam Pages 73-84
    Helicoverpa armigera is one of the most important tobacco pests in all over the world. Today, due to the problems of using chemical pesticides such as environmental pollution and endangering the health of humans and other organisms, high costs and the problems of pest resistance, has led to more attention to use of IPM method and important biological control agents such as Bacillus thuringiensis (Bt) and Nuclear Polyhedrosis Virus (NPV). In this research, the interaction effects of combined use of 5 superior Bt isolates and one superior NPV isolate that in previous research of authors, were isolated from different parts of the northern of Iran, the investigation was conducted by combining two concentrations of Bt (2 × 107 – 1 × 107 spore/ml) and two concentrations of NPV (103 – 104 POB/ml). The mortality of 2th larvae of H. armigera was compared among the pathogen treatments on a completely randomized factorial design with 20 treatments and 3 replications under laboratory conditions in plant protection department of Tirtash Research and Education Center through 2016. The results showed that Bt isolates (12, 73, 72, 50) with (2 × 107 spore/ml) concentration in combination with NPV (104 POB/ml) had the most lethal effect, so that on 7 and 14 days after treatment, they had 100% lethal effects. The lowest mortality related to Bt-58 with (1 × 107 spore/ml) in combination with NPV (103 POB/ml), which on the 4Th. day after applying the treatment, it caused only 42/2% mortality. LC50 of superior isolate (Bt-72) was equal to 7 × 106 spore/ml and superior isolate (NPV-10) was equal to 8/1 × 104 POB/ml. The results revealed that 1 × 107 spore/ml concentration of Bt in combination with both two NPV concentrations and also Bt (2 × 107 spore/ml) in combination with 104 POB/ml showed Additive effects. Synergistic interaction effects were observed in combination of the highest concentration of Bt (2 × 107 spore/ml) and the lowest concentration of NPV (103 POB/ml). Generally, the results of this research showed that the combination of (Bt + NPV) leads to increase their pathogenicity and mortality.
    Keywords: Bt, Interaction effect, Helicoverpa armigera, NPV, Native isolates
  • Masoud Latifian *, Noushin Zandi Sohani Pages 85-97

    The rhinoceros beetles Oryctes elegans Prell and Oryctes agamemnon Burmeister are palms pests. This study was conducted to determine the economic injury level (EIL) of these pests. The statistical design was randomized complete block with 5 treatments and 3 replications. Four concentrations including 0.5, 1, 1.5 and 2 ml/liter DOR 200 SL (Imidacloprid) were injected in palm trunks. Sampling was performed monthly. The date palm yields were recorded at harvest. The relationship between injury and yield reduction was used to estimate damage. The (EIL) was calculated by using Norton method. The regression relation was calculated between the damage and the yield loss rate. The costs of cultural control were calculated based on three different height of trees. Product prices were also subdivided by the prices of first, second and third-degree dates to determine the different economic levels loss for each product quality. Based on the results, the lowest EIL was calculated for the combination of cultural for shorter date palms and chemical control and the first-degree dates that it was 1.5 holes at the base of the petiole per tree. Due to the higher cost of biological control, EIL was higher for the combination of biological and cultural control. This value was 0.5 holes per second in short palm trees. The EIL increased with increasing palm height as well as decreasing crop prices. The highest EIL was calculated for the combination of biological and cultural controls at dates grade 2.

    Keywords: Economic injury level, Product price, Injury, Rhinoceros beetle
  • Mohamadreza Majid Khoshkholgh Pahlaviani *, Alireza Massiha Pages 99-109

    Oxalis corniculata and Artemisia absinthium plants are widely used in Iranian folklore medicine. The aim of this study was to evaluate the antibacterial activity and determination of phytochemical composition of leaves of these two plant species in northern Iran against tomato pathogenic bacteria in vitro. In this study, the antibacterial activity of aquatic and methanolic extracts of leaves of two plants on Xanthomonas, Pseudomonas and Pectobacterium isolates was performed by disk diffusion methods on agar and macrodilution broth to determine MIC and MBC values. The results showed that the herbal extracts used had antibacterial activity in the inhibitory range of 9 to 19 mm relative to the streptomycin antibiotic (25 mm). MIC and MBC values were 32 to 512 mg/ml according to the microdilution method, respectively. The composition of both extracts indicated the presence of saponins, phenolic compounds, anthraquinone, tannins, flavonoids, steroids and terpenoids, alkaloids, phlobatannin and volatile oils. The highest inhibitory effect was seen as a result of the synergistic activity of the aquatic extract of Oxalis corniculata and methanol extract of Artemisia absinthium (11 to 17 mm). Based on the results obtained, the combined effects of the two plants can be useful as a practical component in the preparation of herbal drug formulations.

    Keywords: Artemisia absinthium, Oxaliscorniculata, Antimicrobial Activity, Synergy
  • Jalal Gholamnezhad *, Mahmoud Alahyari, Mojdeh Maleki Pages 111-122

    Edible mushrooms are exposed to various diseases and pests that cause a serious reduction in yield. Dry bubble disease caused by Lecanicillium fungicola (Preuss) Zare and Gams is one of the most important diseases that causes damage to edible fungi. Due to the fact that a small number of fungicides are currently available to fight against fungal diseases, on the other hand, the overall resistance of Gia lavender fungi as an alternative to controlling oral fungal diseases. In this study, the effect of lavender essential oil was tested by two methods of mixing with culture medium and application of paper disc on the fungus causing dry bubble disease and edible fungus. In another part of the study, the effect of this essential oil on pathogenic fungi in storage and on edible mushrooms was investigated. The results of the essential oil mixing test with the culture medium showed that the essential oil of lavender in the concentration of 1000 ppm prevented the growth of pathogenic fungi by 89.25%. In the case of edible fungi, the highest inhibition of growth was related to the concentration of 1000 ppm essential oil of lavender and the control percentage was 65.23%. The results of the paper disk test showed that all the concentrations used in this study were able to reduce the growth rate of the pathogenic fungus. The highest inhibition rate was 1000 ppm and 83.12%. The results of the warehouse test showed that lavender essential oil increased the number of healthy fungi by 67.162% compared to the control by 7.30%. According to the results of laboratory and warehouse tests of lavender essential oil, they showed a high capacity to control diseases of edible fungi, especially dry bubbles.

    Keywords: Dry bubbles, Essence, lavender
  • F. Amiri, R. Asghari* Pages 123-134

    In order to identify the plant parasitic nematodes in Alborz Province, some soil and root tissues of plants samples were collected from different crops in various regions of the Province during 2017 and 2018. After transferring the samples to the laboratory, soil and root washing operations, nematode extraction, transferring and fixing in pure glycerin were performed. Permanent microscopic slides and incisions were made from different parts of the body of some species. After microscopic observations, the extracted species were identified using different keys. During the survey and morphological studies, 6 nematode species belonging to 5 genera were identified as follows:Ditylenchus triformis, Nothotylenchus affinis, Nothotylenchus medians, Helicotylenchus pseudodigonicus, Rotylenchus agnetis, Pratylenchus mediterraneus Among the identified nematodes, species Helicotylenchus pseudodigonicus, Nothotylenchus affinis, Nothotylenchchus medians and Rotylenchus agnetis were reported for the first time in Alborz province.

    Keywords: Alborz Province, Nematoda, Anguinidae, Hoplolaimidae, Pratylenchidae