فهرست مطالب

جغرافیای طبیعی - پیاپی 55 (بهار 1401)

فصلنامه جغرافیای طبیعی
پیاپی 55 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فروزان عیسوندزیبایی، منوچهر فرج زاده*، یوسف قویدل رحیمی صفحات 1-23

    در دهه های اخیر تغییرات در متغیرهای اقلیمی بارزتر شده که حساسیت دبی جریان به این تغییرات را به همراه دارد. در این تحقیق از داده های اقلیمی 39 ایستگاه سینوپتیک و 9 ایستگاه هیدرومتری در دوره آماری 2015-1994 و از داده های دورنمای 2080-2021 استفاده شد. جهت تشخیص تغییرات سالانه از آزمون من کندال در محیط متلب و شناسایی شیب تغییرات، آماره من کندال و ضریب تغییرات از فرمول های مربوطه در محیط اکسل استفاده شد. نتایج نشان می دهد که روند بارش در منطقه 1، دما در منطقه 7 و تبخیر و تعرق در حوضه 8 افزایشی بوده و بیشترین تغییرات تحلیل حساسیت دبی به تغییرات بارش در منطقه 8، دما در منطقه 3 و 8 و نتایج تحلیل حساسیت به پارامتر تبخیر و تعرق متفاوت است. دما در سه سناریو مورد بررسی دارای روند افزایشی معنادار بوده و تغییرات بارش در مناطق مختلف متفاوت و بیشترین تغییرات در کاهش بارش در مناطق 1 و 4 بوده است.

    کلیدواژگان: فلات مرکزی ایران، آزمون من کندال، حساسیت متغیرهای اقلیمی، بارش، دبی
  • مجید گزل خو، رضا برنا، حسین محمدی*، فریده اسدیان صفحات 25-45

    خشکسالی از جمله مخاطرات اقلیمی می باشد که از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از مشکلات مطالعات خشکسالی بارش های بیش از نرمال در کنار یک دوره خشکی به نسبت طولانی است. این موضوع باعث به انحراف کشیده شدن شاخص پرکاربردی نظیر SPI می-شود؛ تا جایی که گاه با وجود رخداد خشکسالی، شاخص به غلط آن دوره را نرمال و یا حتی ترسال نشان می دهد و باعث تصمیم گیری نادرست در برنامه ریزی های مقابله با خشکسالی می شود. در این مطالعه شاخص خشکسالی SPI در سطح 8 استان با تعداد 27 ایستگاه سینوپتیک واقع در مرکز، جنوب و شرق ایران با اقلیم فراخشک به روش دومارتن گسترش یافته در بازه زمانی 34 ساله (1398-1364) برای بازه دوازده ماهه محاسبه و مورد واکاوی قرار گرفت. در این پژوهش برای اولین بار شاخص اصلاحی EP-SPI ارایه شده است که در آن داده های بارش موثر به عنوان ورودی برنامه مورد استفاده قرار گرفت. بدین ترتیب اثر بارش های قدیمی تر کاهش یافته و شاخص، برآورد بهتری از خشکسالی ارایه نموده است. نتایج تحلیل آماری مقادیرEP-SPI مقابل SPI نظیر نشان از همبستگی معنی دار در سطح 5٪ دارد.83 درصد وقایع با اختلاف بیش از یک در ماه های مهر تا اسفند دیده شده و بیشترین اختلاف دو روش معادل چهار سطح جابه جایی شاخص خشکسالی از ترسال شدید به خشکسال متوسط بوده است. در این پژوهش مشخص شد که 3/9 درصد از وقایع خشکسالی دوازده ماهه از دید شاخص SPI پنهان مانده است. از این رو می توان گفت کارایی روش EP-SPI جهت آشکار سازی خشکسالی های نهان در بازه دوازده ماهه، مورد تایید است.

    کلیدواژگان: خشکسالی نهان، شاخص اصلاحی EP-SPI، شاخص بارش استاندارد، شاخص بارش موثر استاندارد، فراخشک
  • کمال امیدوار*، معصومه نبوی زاده، حمیدرضا غفاریان مالمیری، احمد مزیدی صفحات 47-62

    کاهش بارندگی و افزایش دما باعث وقایع آب و هوایی شدید مثل خشکسالی شده است که به شدت در زمینه کشاورزی تاثیرگذار است. اطلاعات درباره زمان، شدت و وسعت خشکسالی می تواند به برنامه ریزی و تصمیم-گیری کمک کند. شاخص های خشکسالی حاصل از داده های ایستگاه های هواشناسی قدرت تفکیک زمانی و مکانی بالایی دارند بنابراین تعیین شرایط خشکسالی در زمان واقعی با استفاده از آنها برای مناطق وسیع بسیار سخت است به همین دلیل، امروزه شاخص های خشکسالی سنجش از دوری به طور گسترده جهت پایش خشکسالی استفاده می-شود. در این پژوهش به ارزیابی کارآیی شاخص خشکی گیاه VDI در محدوده استان سیستان و بلوچستان پرداخته شد. برای انجام تحقیق از تصاویر طیف سنجی مادیس با وضوح متوسط (MOD02HKM وMOD11A1) ، شاخص بارش استاندارد (SPI) و داده های بارش ماهانه GLDAS از 2000 تا 2018 استفاده شده است. جهت ارزیابی دقت نقشه های توزیع مکانی شاخص VDI در برآورد خشکسالی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج معیار ارزیابی، نشان دهنده میزان همبستگی بالا در منطقه مورد مطالعه بود. از این رو شاخص خشکسالی VDI مبتنی بر داده های سنجش از دوری به خوبی می تواند در سیستم های هشدار سریع خشکسالی استفاده شود

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص VDI، داده های بارش مدل جهانیGLDAS، محصولات طیف سنجی، شاخص بارش استاندارد (SPI)
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، مهدی جدیدالاسلامی قلعه نو صفحات 63-75

    شناخت روابط مکانی پوشش گیاهی با رسوبدهی حوضه ها جهت کنترل و مدیریت بهینه منابع آب و خاک ضرورتی اساسی دارد. تحقیق حاضر با هدف تشخیص و تعیین کم و کیف روابط بین پوشش گیاهی و رسوبدهی سالانه حوضه های آبخیز سبلان واقع در شمال غرب کشور انجام گرفت. در این راستا امکان ارایه مدل های برآورد منطقه ای رسوبدهی بر اساس تحلیل های آماری همسبتگی و رگرسیون مدنظر قرار گرفت. متغیرهای مستقل شامل مقادیر متوسط، کمینه و بیشینه شاخص گیاهی NDVI بود که از طریق پردازش تصاویر ماهواره ای لندست 8 در محیط نرم افزاری Envi استخراج گردید. متغیر وابسته نیز که عبارت از رسوبدهی سالانه بود، از طریق محاسبات روی داده های بار رسوبی 10 ایستگاه هیدرومتری نمونه به دست آمد. نتایج اجرای آزمون همسبتگی نشان داد که رابطه قوی و معناداری بین متوسط شاخص گیاهی و میزان رسوبدهی سالانه حوضه ها (r = -0/758) وجود داشت. این رابطه معکوس به اهمیت و نقش آشکار پوشش گیاهی در کاهش تولید رسوب و انتقال آن در منطقه تاکید دارد. گذشته از این، نتایج آزمون های رگرسیونی نشان داد که امکان ارایه مدل های برآورد منطقه ای از رسوبدهی سالانه حوضه ها از طریق برازش توابع رگرسیونی خطی، درجه 2 و توانی وجود دارد. در این راستا، مدل درجه دو از بالاترین کارایی برخوردار بوده و توانست 75 درصد از واریانس رسوبدهی سالانه را توضیح دهد. رابطه خطی نیز قادر به توضیح 57 درصد واریانس رسوبدهی سالانه بود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: رسوبدهی، شاخص گیاهی، رگرسیون، سبلان
  • پویا امیری، محمد ابراهیم عفیفی*، مرضیه موغلی صفحات 77-93
    آینده پژوهی شامل مجموعه تلاش هایی است که با جستجوی منابع، الگوها، و عوامل تغییر یا ثبات، به تجسم آینده های بالقوه و برنامه ریزی برای آن ها می پردازد. آینده پژوهی بازتاب دهنده چگونگی زایش واقعیت «فردا» از دل تغییر (یا ثبات) «امروز»، است. روند رو به افزایش سیل در سال های اخیر حاکی از آن است که اکثر مناطق کشور در معرض تهاجم سیلاب های مخرب قرار دارند و ابعاد خسارات و تلفات جانی و مالی سیل افزایش یافته است. هدف از انجام پژوهش حاضر آینده پژوهی و پتانسیل سنجی خطر وقوع سیل در شهر تهران با استفاده از الگوریتم ماشین پشتیبان بردار svm بوده است. روش تحقیق تحلیلی مکانی است. داده های مورد استفاده در غالب لایه های اطلاعاتی تهیه شد. معیارهای مورداستفاده ارتفاع از سطح دریا، درجه شیب، جهت شیب، کاربری اراضی، فاصله از جاده، فاصله از آبراهه، زمین شناسی بوده است. شاخص IGR برای 7 عامل موثر انتخاب شده برای وقوع سیل سطحی منطقه موردمطالعه جهت ارزیابی توانایی پیش بینی مدل به دست آمد. نتایج بیانگر آن بود وزن عوامل زمین شناسی، ارتفاع از سطح دریا، کاربری اراضی، شیب، جهت شیب، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه به ترتیب 0.029، 0.026، 0.025، 0.019، 0.015، 0.009، 0.008 به دست آمد که بیشترین مقادیر به عامل زمین شناسی 0.029 و کمترین مقدار به عامل فاصله از رودخانه 0.008 اختصاص یافت. نقشه پهنه بندی نهایی نشان داد، کلاس حساسیت زیاد به سیل خیزی در محدوده 40.63% بیشترین و کلاس حساسیت خیلی کم 3.55% کمترین مساحت را به خود اختصاص داده است
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سیل، تهران، الگوریتم ماشین پشتیبان بردار
  • علیرضا صادقی نیا*، مهدی صداقت، سمیه رفعتی صفحات 95-113
    در این پژوهش به منظور شناسایی مهمترین شواهد تغییر اقلیم در سواحل جنوبی دریای خزر، تغییرات دما و بارش با استفاده از 20 شاخص طی دوره 1968-2017 بررسی شد. نتایج نشان داد که شدت بارش ها روند افزایشی معنادار، اما فراوانی بارش ها روند کاهشی معنادار داشته است. علیرغم افزایش شدت بارش ها، به دلیل کاهش شدید تعداد روزهای بارش، کاهش طول دوره های مرطوب و افزایش طول دوره های خشک، مجموع بارش سالانه کاهش یافته است. از نظر فصلی، بهار خشک تر و تابستان مرطوب تر شده است. بررسی تغییرات دما نشان داد که همه شاخص های فرین دما تغییر معنادار داشته اند. به طور متوسط، کمینه و بیشینه دمای سالانه به ترتیب در هر دهه 51/0 و 31/0 درجه سانتیگراد افزایش یافته است. فروانی روزها و شب های گرم به ترتیب در هر دهه %5/1 و %7/2 افزایش و برعکس فروانی روزها و شب های سرد در هر دهه %1/1 و %3/1 کاهش یافته است. در مجموع روند گرمایشی شب ها قوی تر از روزها بوده است. همچنین فراوانی دوره های گرم در هر دهه 6/2 مورد افزایش و فروانی دوره های سرد 8/2 مورد کاهش یافته است. مقایسه نتایج این پژوهش با یافته های مطالعات جهانی نشان داد که روند افزایشی دما در سواحل جنوبی خزر با روندهای مشاهده شده در مطالعات جهانی هماهنگ است، اما رخداد روند کاهشی بارش در ناحیه خزری بر خلاف مطالعات انجام گرفته در مقیاس جهانی است که افزایش بارش را به واسطه افزایش دما نشان می دهند.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، شاخص های فرین اقلیمی، سواحل جنوبی دریای خزر
  • زیبا حسنوند، داریوش یاراحمدی*، حسن لشکری، حمید میرهاشمی صفحات 115-128

    بارش به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای اقلیمی می باشد که به طور مستقیم در چرخه هیدرولوژی دخالت دارد. ایران به دلیل کمبود نزولات جوی و توزیع نامناسب آن ها از مناطق خشک و نیمه خشک دنیا به حساب آمده که همواره با کمبود آب به عنوان یکی از مهم ترین محدودیت های منابع طبیعی دست به گریبان بوده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف استخراج رفتار مقیاسی و شناسایی حافظه بارش (بلند مدت، کوتاه مدت) دو حوضه آبریز کرخه و دز انجام شد. بدین منظور داده های بارش 14 ایستگاه سینوپتیکی و باران سنجی دو حوضه کرخه و دز در بازه زمانی 60 ساله (2019 - 1959) استفاده شد. نتایج نشان داد ایستگاه های دو حوضه 2 رژیم بارشی دارند. در بررسی رژیم های بارشی تمام ایستگاه ها دو حوضه مشخص شد، رژیم بارشی کوچک مقیاس دارای حافظه بلند مدت و سری زمانی آن پایدار است. ولی رژیم بارشی بزرگ مقیاس دارای حافظه کوتاه مدت و سری زمانی آن به جز برای دو ایستگاه دوآب و دره تخت بقیه ایستگاه ها ایستا است. هر دو رژیم بارشی رفتار مقیاسی کاملا متفاوتی را نشان می دهند. همچنین رابطه بین رفتار مقیاسی بارش و توپوگرافی منطقه مورد مطالعه را با کاربرد آزمون همبستگی پیرسون محاسبه شد. نتایج نشان داد در حوضه کرخه برای هر دو مقیاس رژیم بارشی ارتباط معنادار وجود ندارد. از سویی حوضه دز در رژیم بارشی کوچک مقیاس ارتباط معنادار است ولی رژیم بارشی بزرگ مقیاس ارتباط معناداری وجود ندارد. این امر می تواند در حوضه کرخه ناشی از وضعیت توپوگرافی متعارض و ناهمگون در بخش های مختلف منطقه باشد.

    کلیدواژگان: بارش، فرکتال، نمایه هرست، کرخه، دز
  • علی اکبر عرب سلغار، جهانگیر پرهمت*، مسعود گودرزی صفحات 129-149

    تغییرات اقلیمی از بزرگ ترین چالش هایی است که بشر در قرن حاضر با آن مواجه است. بنابراین پیش بینی تغییرات اقلیمی جهت پیش آگاهی از وضعیت آینده و در نظر گرفتن تمهیدات لازم جهت تعدیل و سازگاری با تغییرات اقلیمی از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا در این پژوهش به پیش بینی تغییرات اقلیمی در حوضه آبریز دز از زیرحوضه های کارون بزرگ پرداخته شد. بدین منظور از داده های دو مدل جهانی HadGEM2 و CanESM2 تحت سه سناریوی RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 و کاربست دو مدل مقیاس کاهی LARS-WG و SDSM بهره گرفته شد و تغییرات اقلیمی در سه دوره آینده نسبت به دوره پایه (2018-1989) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر دو مدل مقیاس کاهی از دقت مناسبی برخوردارند. نتایج حاصل از پیش بینی نیز نشان داد که در دوره های آتی میزان بارش بین 3/6- تا 7/15 درصد نسبت به دره پایه در تغییر خواهد بود. بیشترین تغییرات کاهشی و افزایشی نیز به ترتیب مربوط به نواحی شرقی و جنوب غربی حوضه خواهد بود. همچنین دمای بیشینه حوضه بین 3/1 تا 9/3 درجه سلسیوس و دمای کمینه نیز بین 5/1 تا 5/3 درجه سلسیوس در نوسان خواهد بود که بیشترین و کمترین تغییرات آن ها نیز به ترتیب مربوط به نواحی جنوب شرقی و شمال غربی حوضه خواهد بود. لذا با توجه افزایش دما و بارش و همچنین کوهستانی بودن حوضه مورد مطالعه لازم است راهکارهای مقابله با سیلاب و مهار و مدیریت آن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، حوضه آبریز دز، SDSM، LARS-WG، RCP
|
  • Forozan Esvandzibaie, Manochehr Farajzadeh Asl *, Yousef Ghavidel Pages 1-23

    In recent decades, climatic variables have become more pronounced, making the flow rate sensitive to these changes. This study used climatic data of 39 synoptic stations and nine hydrometric stations in the statistical period of 1994-2015 and prospective data of 2021-2080. Maan Kendall test in MATLAB environment has been used to detect annual changes. Maan Kendall statistics, Sen's slope estimates, and coefficient variation have been used from the relevant formulas in the Excel environment. The results show that the trend of precipitation in region 1, temperature in region 7, and evapotranspiration in basin eight are increasing, and the most changes in flow sensitivity analysis to precipitation changes in region 8, the temperature in regions 3 and 8, and the results of sensitivity analysis to evapotranspiration parameter It is different. The temperature in the three scenarios studied had a significant upward trend, and the changes in precipitation were different in different regions, and the most changes in the decrease in precipitation were in regions 1 and 4.

    Keywords: Central Plateau of Iran, Maan Kendall test, Sensitivity of climatic variables, Precipitation, Flow
  • Majid Gozalkhoo, Reza Borna, Hossein Mohammadi *, Farideh Asadian Pages 25-45

    Drought is one of the climatic hazards that is of special importance. One of the problems of drought studies is the over-normal rainfall along with a relatively long period of drought. This divert SPI index; To the extent that sometimes, despite the occurrence of drought, the index incorrectly shows that period as normal or even wet and leads to incorrect decisions in drought management plans. In this study, SPI drought index in 8 provinces with 27 synoptic stations located in the center, south and east of Iran with De Martonne hyper-arid climate in a period of 34 years (1985-2019) for a period of twelve months was calculated and analyzed. In this study, for the first time, the EP-SPI hybrid index is presented in which effective precipitation data was used as program input. Thus, the effect of older rainfall is reduced and the index provides a better estimate of drought. The results of statistical analysis of EP-SPI versus SPI values show a significant correlation at the level of 5%. 83% of the events with a difference of more than one in October to March and the highest difference between the two methods is equivalent to four levels of drought index displacement from wet Severe to moderate drought. In this study, it was found that 9.3% of the events of the 12-month drought remained hidden from the SPI index. Therefore, it can be said that the efficiency of EP-SPI method for detecting latent droughts in a period of twelve months is confirmed.

    Keywords: Correction Index EP-SPI, hyper-arid, Latent Drought, SPI
  • Kamal Omidvar *, Masoumeh Nabavizadeh, Hamid Reza Ghafarian Malmiri, Ahmad Mazidi Pages 47-62

    Decreasing of precipitation and Increasing of temperature, leads to extreme climate events such as drought which drastically impact on agricultural. Knowledge about the timing, severity and extent of drought can aid planning and decision-making. Drought indices derived from in-situ meteorological data have coarse spatial and temporal resolutions. Thus, obtaining a real-time drought condition over a large area is difficult. Therefore, drought indices which is derived from remote-sensing data, has been widely used for drought monitoring..In this study, Vegetation Drought Index (VDI) was evaluated in Sistan & Balouchestan Province To do this, Terra Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer MODIS (MOD02HKM and MOD11A1 ), Standard Precipitation Index (SPI) and monthly precipitation data GLDAS from 2000 to 2018 were utilized to evaluate VDI.Accuracy of the Drought spatial distribution maps based on Pearson correlation coefficient was used data. Results indicate high significant correlation rate in the study area. Thus VDI, has the potential to monitor agricultural drought in the case of study and the drought indices based on remote sensing data could well use in drought early warning systems.

    Keywords: drought, VDI Index, Precipitation Data of GLDAS Global Model, Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, Standard precipitation index (SPI)
  • Sayyad Asghari Saraskanroud *, Mahdi Jadidoleslami Ghalehno Pages 63-75

    The knowledge about spatial relationships of vegetation with sediment yield (S.Y) in watersheds is essential for optimal controlling and managing of water and soil resources. The purpose of this study was to recognize and determine the relationship between vegetation cover and annual S.Y of Sabalan catchments, N.W Iran. In this regard, the possibility of presentation of regional S.Y estimation models based on correlation and regression analysis were considered. Independent variables include average, minimum and maximum NDVI (Normalized Differential Vegetation Index), extracted through the processing of Landsa.t 8 satellite imagery in the ENVI environment. The dependent variable, which was the annual S.Y, was obtained through calculations on sediment load data of 10 sample hydrometric stations. Results of correlation test showed that there was a strong and significant relationship between the average NDVI and the annual S.Y in the catchments (r = -0/758). This inverse relationship emphasizes the importance and apparent role of vegetation in reducing sediment production and transporting in the region. Moreover, the results of regression tests showed that is possible to present the regional estimation models regards to annual S.Y by fitting linear, quadratic and power functions. In this regard, the quadratic model has the highest performance and explain 75% of the annual S.Y variance. The linear relationship was also able to explain 57% of the annual sedimentary variance.

    Keywords: Sediment Yield, Vegetation index, Regression, Sabalan
  • Pooya Amiri, Mohammad Ibrahi Afifi *, Marzieh Mogholi Pages 77-93
    Future research involves a set of endeavors that visualize potential futures and plan for them by searching for resources, patterns, and factors of change or stability. Future research reflects how the reality of "tomorrow" is born from the change (or stability) of "today." The increasing trend of floods in recent years indicates that most parts of the country are exposed to destructive floods and the extent of flood damage and loss of life and property has increased. The purpose of this study was to predict the future of floods in Tehran using the svm vector support machine algorithm. The research method is spatial analysis. The data used were prepared in the form of information layers. The criteria used were altitude, slope, direction of slope, land use, distance from the road, distance from the waterway, geology. The IGR index was obtained for 7 effective factors selected for the occurrence of surface floods in the study area to evaluate the predictive ability of the model. The results showed that the weight of geological factors, altitude, land use, slope, slope direction, distance from the road, distance from the river were 0.029, 0.026, 0.025, 0.019, 0.015, 0.009, 0.008, respectively, with the highest values. 0.029 was assigned to the geological factor and 0.008 to the distance from the river. The final zoning map showed that the high susceptibility class to flooding was in the range of 40.63% and the very low sensitivity class was 3.55% in the lowest area.
    Keywords: Futurology, Flood, Tehran, Vector Support Machine Algorithm
  • Alireza Sadeghinia *, Mahdi Sedaghat, Somayeh Rafati Pages 95-113
    In this study, in order to identify the most important evidence of climate change in the southern coast of the Caspian Sea, temperature and precipitation changes were studied using 20 indices during 1968-2017. The results showed that the intensity of precipitation significantly increased, but the number of days with precipitation significantly decreased. Despite the increase in rainfall intensity, the total annual rainfall has decreased, because of the number of rainy days and length of wet periods significantly decreased. Seasonally, spring rainfall decreased and summer rainfall increased. All the extreme temperature indices showed significant trends. On average, the increasing trends of the minimum annual temperatures and maximum annual temperature were 0.51 ° C and 0.31 ° C in per decade, respectively. The frequency of hot days and hot nights significantly increase with an increase rate of 1.5% and 2.7% per decade, respectively. Also, the frequency of cold days and cold nights significantly fell with a decrease rate of 1.1% and 1.3% per decades, respectively. In general, the heating trend of the nights was stronger than during the days. The warm spell duration index showed a clear increase, with a rate of 2.6 d per decade. Comparison of the results of this study with the findings of global studies showed that the increasing trend of temperature in the southern Caspian coast is in line with the trends observed in global studies, but the decreasing trend of precipitation in the Caspian region is opposite to the increasing trend of global precipitation.
    Keywords: Climate Change, the extreme climatic indices, the southern coast of the Caspian Sea
  • Ziba Hasanvand, Dariush Yarahmadi *, Hasan Lashkari, Hamid Mirhashemi Pages 115-128

    Precipitation is important climatic varibles which is directly involved the hydrological cycle. Iran is considered the most arid and semi – arid regions of the world due to lack rainfall and their inappropriate distribution, which has always faced water shortage important limitations of natural resources.Therefore, the present study was conducted with the aim of extracting scale behavior and identifying (long – term and short – term) precipitation memory of two Karkheh and Dez catchment. For this purpose, Precipitation data of two Karkheh and Dez catchment were used over a period of 60 years (1959 – 2019). The results showed that the stations both areas have 2 rainfall regimes. In the study precipitation regimes all stations, two basins were identified. The small – scale precipitation regime has a long – term memory and a stable time series. However the large – scale precipitation regimes has a short – term memory and its time series is static except Doab and Darreh Takht station. both precipitation regimes show completely different scale behavior. the relationship between precipitation scale behavior and topography of the study area was calculated using pearson correlation test. The results show that there is no significant relationship between Karkheh basin both precipitation regimes. but in Dez basin, there is a significant correlation the small – scale precipitation regime, but there is no significant correlation the large – scale precipitation regime. This can be due to the conflicting and heterogeneous topographic situation in different parts of the region in Karkheh

    Keywords: Precipitation, Fractal, Hurst view, Karkheh, Dez
  • Ali Akbar Arab Solghar, Jahangir Porhemat *, Massoud Goodarzi Pages 129-149

    Climate change is one of the greatest challenges facing humanity in the 21st century. Therefore, prediction of climate change is very important to predict the future situation and to consider the necessary measures to adjust and adapt to climate change. Therefore, in this study, climate change was predicted in the Dez watershed. For this purpose, the data of two global models HadGEM2 and CanESM2 were used under three scenarios RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 and the application of two downscaling models of LARS-WG and SDSM and the climate changes in the next three periods compared to the base period (1989-2018) were examined. The results showed that both downscaling models have good accuracy in simulating climate change in the study watershed. The results of prediction the studied models also showed that in the future periods the amount of precipitation in the watershed will change between -6.3 to 15.7% compared to the base period. The most decreasing and increasing changes will be related to the eastern and southwestern areas of the watershed, respectively. Also, the maximum temperature of the watershed will fluctuate between 1.3 to 3.9 oC and the minimum temperature will fluctuate between 1.5 to 3.5 oC. The highest and lowest changes will be related to the southeastern and northwestern areas of the watershed, respectively. Therefore, due to the increase in temperature and precipitation, as well as the mountainous nature of the watershed under study, it is necessary to consider flood control and containment and management strategies.

    Keywords: Climate Change, Dez watershed, SDSM, LARS-WG, RCP