فهرست مطالب

اقتصاد پنهان - سال ششم شماره 24 (بهار و تابستان 1400)

نشریه اقتصاد پنهان
سال ششم شماره 24 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 4
|
  • مهران اسدیان، حمیدرضا مقصودی صفحه 7

    تجارت همواره به عنوان رکنی اصلی در نظام اقتصادی ایران مطرح بوده است. موقعیت جغرافیایی ممتاز و عبور شاهراه-های بازرگانی مهمی همچون جاده ابریشم از خاک ایران را می‌توان از جمله دلایل رونق فعالیت‌های تجاری و بازرگانی در این مناطق عنوان نمود. منطقه سیستان و بلوچستان نیز به دلیل برخورداری از موقعیت جغرافیایی ویژه و قرارگیری در مسیرهای تجاری مهم روزگار گذشته، از رونق تجاری قابل توجهی برخوردار بود. اما در سده‌های اخیر و با گردش تجارت از مسیرهای خشکی به دریا، این مناطق به تدریج در انزوا قرار گرفت. عدم توسعه اقتصادی و نبود فرصت‌های شغلی مناسب، قاچاق و ناامنی را برای سیستان و بلوچستان به همراه داشته است. در نتیجه، با گسترش قاچاق و افزایش ناامنی‌ها، رویکرد امنیتی محض در مناطق مرزی استان حاکم گردید. پژوهش حاضر در راستای توسعه اقتصادی استان و مرتفع نمودن معضل قاچاق و کاهش ناامنی‌ها، ایده بازتولید نظام تجاری ذیل راهبرد احیای جاده ابریشم و تغییر رویکرد امنیتی به رویکرد تجاری را مورد مطالعه قرار داده است. در این پژوهش کاربردی که رویکردی توصیفی دارد، از منابع کتابخانه‌ای، مقاله‌ها و مصاحبه نیمه ساختار یافته برای جمع‌آوری اطلاعات و داده‌ها استفاده گردید. جامعه آماری این پژوهش متخصصان اقتصاد پنهان و خبرگان دانشگاهی بوده و برای تحلیل داده‌های حاصل از مصاحبه نیز از روش نظریه زمینه‌ای (گراندد تیوری) استفاده شده است. نتایج تحلیل مصاحبه‌ها بیانگر آن است که متصل شدن به کریدورهای اقتصادی بین‌المللی باعث ایجاد اشتغال و کاهش قاچاق در منطقه خواهد شد. همچنین تسهیل و تسریع امور تجاری و دستیابی به امنیتی درونزا از جمله نتایج حاصل از اتخاذ رویکردی تجاری در منطقه سیستان و بلوچستان خواهد بود که می‌توان با اتخاذ دیپلماسی فعال در زمینه‌های راه و اقتصاد و نیز بهبود و گسترش زیرساخت‌های ارتباطی استان ذیل راهبرد احیای جاده ابریشم و یا طرح‌هایی از این قبیل، بدان دست یافت.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، سیستان و بلوچستان، رویکرد تجاری، رویکرد امنیتی و احیای جاده ابریشم
  • علیرضا شکیبایی، سمانه خاتمی[ صفحه 43

    معاملات غیرقانونی بین‌المللی در نتیجه ارزش‌گذاری بالای نرخ ارز، وضع مالیات‌های تجاری و محدودیت‌های کمی گسترده بر معاملات تجاری صورت می‌گیرند. هنگامی که این نوع معاملات در مقیاس وسیع باشند، اثرات اخلالی زیادی بر متغیرهای اقتصادی کشورها خواهند داشت. معاملات غیرقانونی از یک‌سو درآمدهای گمرکی و مالیاتی دولت را کاهش می‌دهند و از سوی دیگر، امکان کنترل استانداردهای تولید کالا را از بین می‌برند. همچنین منجر به تحمیل هزینه‌های گزاف سالانه به دولت جهت مبارزه با قاچاق کالا و جلوگیری از آن می‌شوند. ضمن آنکه قاچاق کالا و ارز اثرات نامطلوبی بر تولیدکنندگان و واردکنندگان قانونی کالا در کشور می‌گذارد.
    در این مطالعه با استفاده از مطالعات داخلی و بین‌المللی، جایگاه قاچاق کالا در اقتصاد بین‌الملل تبیین شده و سپس با استفاده از روش تحلیل پوششی داده‌ها، کارایی گمرکات کشور در امر مبارزه با قاچاق کالا ارزیابی شده است. با استفاده از روش DEA، می‌توان گمرکات کارا و ناکارا را مشخص و گمرکات ناکارا را رتبه‌بندی و برای آنها از بین شرکت‌های کارا، مرجع (الگو) جهت رسیدن به مرز کارآیی مشخص نمود. در این پژوهش از الگوهای CCR و BCC با ماهیت خروجی استفاده شده است. نتایج استفاده از این روش حاکی از آن است که در ایران پدیده قاچاق کالا بیشتر به دلیل ضعف در ساختارهای مدیریتی کشور، باز نبودن اقتصاد و در نتیجه تفاوت قابل ملاحظه قیمت و کیفیت کالا در دو سوی مرزها صورت می‌گیرد تا ساختارهای اقتصاد کلان کشور.

    کلیدواژگان: گمرک، تحلیل پوششی داده ها، مدل CCR، مدل BCC، رویکرد خروجی محور
  • تاثیر پدیده کوله بری بر گسترش قاچاق کالا در کشور / مطالعه موردی: نوار مرزی شهرستان بانه در کردستان
    پرویز منصورپور، غلامرضا مهدوی صفحه 71
    مقدمه

    مناطق غرب کشور به دلیل شرایط ژیوپلیتیک و هم‌جواری با چند کشور در آماج پدیده قاچاق کالا و ارز قرار گرفته است. در این میان کوله بران غیر رسمی و گاه رسمی به دلایل مختلف از جمله دوری از مرکز، فقر اقتصادی و شرایط کوهستانی و سخت منطقه‌ای موجبات حمل کالا های قاچاق را فراهم می‌کنند در این بررسی، انتظار می‌رود که تاثیر پدیده کوله‌بری را بر گسترش قاچاق کالا در کشور و در شهرستان بانه به عنوان مطالعه ای موردی در ترازوی سنجش قرار دهیم. هدف کلی شناخت عوامل ایجاد و گسترش قاچاق کالا به شکل کوله‌بری به عنوان معضلی سیستمی در مرزهای غربی کشور است.
    سوال اصلی این تحقیق و فرضیه مبتنی بر آن، این است که قاچاق اعلام نمودن کوله‌بری در قوانین و مقررات می‌تواند به حل معضل کوله‌بری بیانجامد؟ که در مجموع سوالات و فرضیات ما در این مقاله به سوال اصلی پاسخ داده و سوالات دیگر را به مقالاتی آتی سپرده‌ایم.
    این تحقیق به لحاظ هدف، توصیفی و از نوع کاربردی است و به لحاظ روش از تحقیقات پیمایشی تبعیت می‌کند. جامعه آماری این تحقیق، کوله‌بران استان کردستان ایران است. دراین تحقیق از فرمول کوکران برای به دست آوردن حجم نمونه استفاده شده است.: لذا تعداد نمونه در این تحقیق 150 نفر تعیین گردید که به صورت نمونه تصادفی انتخاب و پرسشنامه بین آنان پخش شد.
    روش جمع آوری اطلاعات در گام نخست اسنادی و در گام دوم پیمایشی بوده که به صورت میدانی و از طریق ابزار پرسشنامه انجام شده است. روایی پرسشنامه با توجه به نظرات 5 تن از خبرگان با تغییرات جزیی مورد تایید قرار گرفت. در آزمون پایایی پرسشنامه مذکور از آلفای کرونباخ به روش دو نیم‌سازی استفاده گردیده است. آلفای کررونباخ برای پرسشنامه برابر با 872/0 بوده و بدین‌وسیله مورد تایید قرار گرفته است.
    در این تحقیق از تحلیل عاملی که یکی از روش‌های آماری چند متغیره و در واقع به عنوان  یک مدل آزمون تیوری است، بهره گرفته شد  به دنبال آن از مدل یابی معادلات ساختاری همچنین از مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر روش کمترین مربعات جزیی  (PLS)[3] و در نهایت برای آزمون داده از آزمون نرمالیتی متغیرهای پیشگو در مدل از طریق نرم افزار Amos استفاده شد.
    نتیجه آن‌که با توجه به آزمون‌های متعددی که صورت گرفت پاسخ به سوال و فرضیه کلی تحقیق منفی است زیرا از قوانین موجود کوله‌بری قاچاقچیان سوء‌استفاده‌های بسیاری کرده و در نتیجه این تنها راه حل معضل کوله‌بری نمی تواند باشد. 

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، کوله بری، صنایع داخلی، تغییرات قیمت، معادلات ساختاری
  • امجد سعیدزاده، حبیب الله فصیحی، طاهر پریزادی صفحه 103

    قاچاق تخلفی گمرکی است شامل جا به جایی کالا در طول مرز گمرکی به روش مخفیانه و به منظور فرار از نظارت گمرکی. مساله قاچاق در کشور ما به دلیل شرایط خاص جغرافیایی برای ورود و خروج کالا و نیز نبود شرایط با ثبات در کشورهای همسایه، بسیار قابل توجه است. هدف تحقیق حاضر بررسی اثرات نقش قاچاق کالا در توسعه شهر مرزی بانه، در محدوده غربی استان کردستان و هم مرز با کشور عراق است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و بنابر روش توصیفی-تحلیلی است. ساکنین شهر مرزی “بانه” و کارشناسان و مسیولین متخصص در حوزه قاچاق کالا و برنامه‌ریزی شهری جامعه آماری این تحقیق بوده‌اند. روش گردآوری اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای، مشاهدات میدانی، مصاحبه و توزیع پرسشنامه انجام گرفته است. در این پژوهش از نرم‌افزارARC GIS  جهت ترسیم نقشه‌ها و از نرم‌افزار SPSS و Exeel جهت توصیف اطلاعات آماری و پرسشنامه استفاده‌شده است. در تحلیل آماری با روش مقایسه میانگین‌ها در محدوده مورد مطالعه از آزمون فریدمن و آزمون T-test استفاده گردیده است. برای تعیین مهم‌ترین عوامل موثر بر قاچاق کالا از نرم افزار میک مک استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان داد که در شکل‌گیری وضعیت کنونی توسعه شهری بانه، قاچاق کالا  موثر بوده واثرات  نسبتا مثبتی بر توسعه کالبدی – فیزیکی شهر بانه داشته است. از منظر شهروندان قاچاق کالا بیشترین اثرگذاری را بر ابعاد اقتصادی  و کالبدی – محیطی با میانگین رتبه 3.27 درصد و 2.36درصد داشته است و بر ابعاد سیاسی – نهادی و اجتماعی – فرهنگی به ترتیب با میانگین 2.20 و 2.17  شهر بانه اثرگذاری متوسطی داشته است. علاوه بر این موقعیت جغرافیایی منطقه، دخالت دولت در عرضه و تقاضا و تعرفه بندی برکالا، سودآوری بالای قاچاق کالا و پایین بودن کیفیت محصولات داخلی و بالا بودن قیمت آن در مقایسه با محصولات مشابه خارجی، بیشترین تاثیر را بر کالای قاچاق در شهر بانه داشته‌اند.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، توسعه، شهر مرزی، شهر بانه
|
  • Mehran Asadian, Hamidreza Maghsoodi Page 7

    Trade has always been a key element in Iran's economic system. The privileged geographical location and the passage of important trade highways such as the Silk Road through Iran can be considered as one of the reasons for the prosperity of trade and commercial activities in these areas. Sistan and Baluchestan region also had a significant commercial prosperity due to its special geographical location and its position in the important trade routes of the past. But in recent centuries, with the shift of trade from land to sea, these areas have gradually become isolated.
    Lack of economic development and job opportunities have led to smuggling and insecurity in Sistan and Baluchestan. As a result, with the spread of smuggling and increasing insecurity, a purely security approach prevailed in the border areas of the province. In order to eliminate the problem of smuggling and reduce insecurity, the present study has studied the idea of reproducing the trade system under the strategy of reviving the Silk Road and changing the security approach to a commercial approach. In this applied research, which has a descriptive approach, library resources, articles and semi-structured interviews were used to collect information and data.
    The statistical population of this study is hidden economy experts and academics and for the analysis of the data, obtained from the interviews, the method of Grounded Theory has been used. The results of the analysis of the interviews indicate that connecting to international economic corridors will create jobs and reduce smuggling in the region. Also, facilitating and accelerating trade and achieving endogenous security will be among the results of adopting a trade approach in the Sistan and Baluchestan region, which can be achieved by an active diplomacy in the areas of roads and economy, as well as improving and expanding communication infrastructure under the strategy of reviving the Silk Road or similar projects.

    Keywords: Smuggling goods, Sistan, Baluchestan, Business approach, Security approach, Reviving the Silk Road
  • Dr. Alireza Shakibaei, Samaneh Khatami Page 43

    Illegal international transactions result from high exchange rates, the imposition of trade taxes, and extensive quantitative restrictions on trade. When these types of transactions are large-scale, they will have many disruptive effects on the economic variables of countries. Illegal transactions, on the one hand, reduce the government’s customs and tax revenues and, on the other hand, eliminate the possibility of controlling the standards of production of goods. They also lead to exorbitant annual costs for the government to combat and prevent smuggling. At the same time, smuggling of goods and currency has adverse effects on legal producers and importers of goods in the country. In this study, using domestic and international studies, the position of goods smuggling in the international economy is explained and then using the data envelopment analysis method, the efficiency of the country’s customs in combating smuggling of goods is evaluated. Using the DEA method, efficient and inefficient customs can be identified and inefficient customs can be ranked and for them among efficient companies, a reference (model) can be determined to reach the efficiency limit. In this research, CCR and BCC patterns with the nature of output have been used. The results of using this method indicate that in Iran, the phenomenon of smuggling of goods occurs more due to weakness in the country’s management structures, lack of open economy and as a result, significant differences in price and quality of goods on both sides of the border than macroeconomic structures.

    Keywords: Customs, Data Envelopment Analysis, CCR Model, BCC Model, Output-Based Approach
  • Parviz Mansourpour, Gholamreza Mahdavi Page 71

    Due to geopolitical conditions and proximity to several countries, the western regions of the country have been targeted by the phenomenon of smuggled goods and currency. In the meantime, illegal and sometimes legal piggyback carriers (kulbars) provide smuggled goods for various reasons, including distance from the center, economic poverty, and mountainous and difficult regional conditions. The aim of the study is to measure the impact of the piggyback transportation phenomenon on the spread of the smuggling of goods in the country and in the city of Baneh as a case study. The general goal is to identify the factors that create and spread smuggling of goods in the form of piggyback transportation as a systemic problem in the western borders of the country.
    This research is descriptive and applied in terms of purpose and follows survey research in terms of method. The statistical population of this research is kulbars from Kurdistan province of Iran. In this study, Cochran’s formula was used to obtain the sample size. Therefore, the number of samples in this study was determined to be 150 people who were randomly selected and a questionnaire was distributed among them.
     The method of data collection in the first step is documentary and in the second step is a survey that is done in the field through a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed according to the opinions of 5 experts with minor changes. In the reliability test of the mentioned questionnaire, Cronbach’s alpha was used by two halving methods. Cronbach’s alpha for the questionnaire was 0.872 and was thus confirmed.
    In this research, factor analysis, which is one of the multivariate statistical methods and in fact as a theoretical test model, was used, followed by structural equation modeling as well as structural equation modeling based on the least squares (PLS) method. Finally, the normality test of predictor variables in the model through Amos software was used to test the data Conclusion.

    In Hypothesis 1: piggyback transportation at the rate of 0.915 has a direct and significant effect on the hurting of domestic industries.
    In Hypothesis 2: piggyback transportation at the rate of 0.989 has a direct and significant effect on the insecurity of the western borders of the country.
    In Hypothesis 3: piggyback transportation at the rate of 0.628 has a direct and significant effect on changes in the price of smuggled goods.
    Finally, in Hypothesis 4: piggyback transportation at the rate of 0.657 has a direct and significant effect on domestic production.
    Based on the above, solutions were presented in the fields of 1- economic 2- cultural, social and scientific, 3- political, supervisory and disciplinary, and the executive proposals of the researcher have also been determined.

    Keywords: Commodity smuggling, piggyback transportation (kulbari), Domestic industries, Price changes, Structural equations
  • Amjad Saeedzadeh, Habibollah Fasihi, Tahir Prizadi Page 103

    Customs smuggling involves the movement of goods along the customs border in a covert manner in order to evade customs control. The issue of smuggling in our country is very significant due to the special geographical conditions for the entry and exit of goods and the lack of stable conditions in neighboring countries. The purpose of this study is to investigate the effects of the role of smuggling in the development of the border town of Baneh, in the western part of Kurdistan province and bordering Iraq. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical method. Residents of the border town of Baneh and experts and officials in the field of smuggling and urban planning were the statistical population of this study. The data collection method was performed using library studies, field observations, interviews and questionnaire distribution. In this research, ARC GIS software has been used to draw maps and SPSS and Exeel software have been used to describe statistical information and questionnaires. In statistical analysis, Friedman test and T-test were used by comparing the means in the study area. Mick Mac software has been used to determine the most important factors affecting the smuggling of goods. The results showed that in shaping the current situation of urban development in Baneh, smuggling has been effective and has had relatively positive effects on the physical development of Baneh. . From the citizens’ point of view, smuggling of goods had the greatest impact on economic and physical-environmental dimensions with an average rank of 3.27% and 2.36% and had a moderate impact on political-institutional and social-cultural dimensions with an average of 2.20 and 2.17 in Baneh, respectively. In addition to the geographical location of the region, government intervention in the supply and demand and tariffs of Berkala, high profitability of smuggling and low quality of domestic products and its high price compared to similar foreign products, have the greatest impact on smuggled goods in Baneh.

    Keywords: Commodity smuggling, development, border city, Baneh city