فهرست مطالب

پژوهشنامه نقد ادب عربی - سال یازدهم شماره 22 (بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه نقد ادب عربی
سال یازدهم شماره 22 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان اسماعیلی طاهری، ابوالفضل رضایی* صفحات 7-25

    مصدر به عنوان یکی از اقسام شبه فعل، اسمی است که بر انجام کار یا رویداد حالت بدون اقتران به زمان دلالت می کند. مصدر مانند فعلش عمل می کند؛ اگر از فعل لازم باشد، تنها فاعل دارد و غالبا بدان اضافه می شود؛ اگر از فعل متعدی باشد، فاعلش را لفظا مجرور و مفعولش را منصوب می کند. مفعول پذیری مصدر متعدی حالات و احکام متعددی داد که آگاهی از آن، خواننده را در دریافت و فهم معنای دقیق عبارت یاری می رساند. یکی از مباحث مهم و در عین حال پر چالش در این خصوص، مقوله مفعول پذیری مصدر در دو حالت بی واسطه و با واسطه است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی به دنبال تبیین نقش های دستوری گوناگون و کارکرد معنوی مصدر است تا خواننده نیک دریابد که عمل کردن مصدر در مفعول تنها منحصر در حالت نصبی نیست، بلکه گستره عمل مصدر فراتر از حالت نصبی، شامل مفعول های مجرور به حرف جر نیز می شود. نحو سنتی به علت اعراب گرایی و جزیی نگری، این نوع از مفعول ها را بیگانه از مصدر دانسته و بابی دیگر برای آن گشوده است. حال آنکه نتیجه این پژوهش نشان می دهد مفعول پذیری مصدر به اقتضای معنی و حالت مصدر متفاوت است. گاه مستقیم و بی واسطه مفعول خود را منصوب و گاهی هم تحت شرایطی که مصدر را از مفعول جدا می کند، حرف جر به عنوان حلقه وصل، بین عامل (مصدر) و معمول (مجرور) نقش آفرینی می کند.

    کلیدواژگان: عمل مصدر، مفعول پذیری، مفعول بی واسطه، مفعول با واسطه، مفعول منصوب، مفعول مجرور
  • محمدحسن امرائی*، غلامعباس رضایی صفحات 27-55

    ترکز الاسلوبیه الإحصاییه علی الإحصاء الریاضی بغیه الکشف عن کوامن النصوص الادبیه. وتعتبر معادله بوزیمان الإحصاییه، من اهم الطرق العلمیه الریاضیه التی تفحص مدی العاطفه الشعریه فی النصوص وتمیز بین الاسلوب الادبی والاسلوب العلمی. یری بوزیمان انه من خلال دراسه نسبه الافعال إلی الصفات، ثم التعرف علی الموشرات الصیاغیه والمضمونیه المودیه إلی التحول الادبی والعلمی فی عمل کاتب او شاعر ما، بإمکان القاری ان یفهم عملیه بناء اعمالهم الادبیه ویدرک مدی انفعالیتهم او علمیتهم فی النصوص. فمن هذا المنطلق، یهدف المقال إلی دراسه النقیضتین الهجاییتین للشاعرین الامویین المرموقین، الفرزدق وجریر بن عطیه. وفی السیاق ذاته، اخترنا نقیضتین "إن الذی سمک السماء" للفرزدق و"لمن الدیار کانها لم تحلل" لجریر انموذجا وقارنا بین اسلوبهما الشعری،خلال المنهج الإحصایی لنبین مدی ادبیتهما وفقا لمعادله بوزیمان الإحصاییه. وانتهی المقال إلی ان اسلوب کلا الشاعرین فی نقیضتیهما الهجاییه ادبی ولکن درجه الانفعال والدینامیکیه والإثاره الادبیه فی اسلوبهما الشعری تختلف. إذ إن نقیضه جریر کانت اکثر ادبیه من نقیضه الفرزدق؛ حیث اکسی جریر نقیضته الهجاییه مشاعر وجدانیه وانفعالات حسیه  وحرکیه. لقد نزع کلا الشاعرین فی نقایضهما نحو الفنون البیانیه الضخمه من تشبیه واستعاره ومجاز وکنایه بتفصیل، ولکن لغه جریر الشعریه الخاصه المفعمه بالاحاسیس والعواطف الصادقه جعلته اکثر نجاحا من الفرزدق.

    کلیدواژگان: الاسلوبیه، معادله بوزیمان، النقائض، الفرزدق، جریر بن عطیه
  • علی اوسط خانجانی صفحات 58-82

    نهج البلاغه دومین منبع معرفتی در اندیشه اسلامی است. این اثر کهن و فاخر علاوه بر کارکرد ایدیولوژیک که به درون مایه های آن مربوط می شود، به دلیل ارزش بلاغی و زیبایی شناختی، کارکرد ادبی نیز دارد. ویژگی اخیر دستاورد مولفه هایی چند از جمله کابرد افعال مزید جهت افاده ی معانی سازگار با مقتضای حال است که با وجود بسامد فراوان آن در خطبه ها، نامه ها و پاره گفتارهای امام علی (ع) تاکنون از نظر پژوهشی مغفول مانده و تاثیر آن در ساختار سخن مورد بررسی قرار نگرفته است. مقاله پیشارو با عنوان «بررسی معانی کاربردی افعال مزید (باب های افعال، تفعیل و مفاعله) در نهج البلاغه» پژوهشی نظری است که به روش تحلیلی - توصیفی نمونه هایی از افعال مزید را با بهره گیری از منابع لغوی و شرح های نهج البلاغه از نظر معانی کاربردی مورد بررسی قرار داده است. داده های پژوهش نشان دهنده ی آن است که باب های افعال و تفعیل نسبت به دیگر ابواب بیشترین کاربرد را در نهج البلاغه داشته و کاربست افعال مزید در هر یک از بابها از جمله بابهای افعال، تفعیل و مفاعله کاملا منطبق با مقتضای حال و اهداف خطبه ها، نامه ها و پاره گفتارها بوده است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، معانی کاربردی، افعال مزید، افعال، تفعیل، مفاعله
  • ناهیده زرعی*، علی صفایی صفحات 83-118

    رمانتیسم سیاه یکی از جریان های ادبی است که بر پایه نگاه یاس آلود و بدبینانه نسبت به مسایل فردی و اجتماعی بنا شده است و مضامینی چون: مرگ‎اندیشی، درد و رنج، بدبینی، تنهایی، توصیف ابتذال و جنبه های مشمیزکننده وجود انسانی، فضای مبهم و تاریک، ترس و هراس، نفی ارزش های انسانی، یاس و سرخوردگی نسبت به جامعه و موقعیت وجودی انسان و انزواطلبی را انعکاس می دهد. در آثار برخی از شاعران و نویسندگان، می توان به نمونه هایی از سیاه نویسی دست یافت که در اوضاع تاریخی خاص، نگاه نومیدانه و بدبینانه، نسبت به هستی بازتاب می دهد. آدونیس، شاعر معاصر عرب، از این امر مستثنی نیست. او شاعری سوری تبار است که بر اثر فعالیت های سیاسی و سرودن اشعار اعتراض آمیز علیه مقامات، به زندان افتاد؛ در میان شاعران معاصر عرب، برجسته ترین نقش را در شعر معاصر و جدید عرب ایفا کرد که او را در صف نخستین شاعران نوپرداز و نظریه پرداز قرار داد. برخلاف عده ای که معتقدند، آدونیس شاعری رمانتیسم نیست و در اشعار او بویی از رمانتیسم به مشام نمی رسد، ولی در آخرین دفتر شعری او با عنوان «المسرح و المرایا (صحنه ها و آینه ها)» رگه هایی از رمانتیسم سیاه وجود دارد که با زبانی مبهم و نمادین بیان شده است. هدف این پژوهش نشان دادن رمانتیسم سیاه در این مجموعه است. یافته های پژوهش نشان می دهد علت سیاه نویسی آدونیس در این مجموعه،گاه ریشه در شرایط اجتماع فاسد و گاهی هم نشات گرفته از دست نیافته های اوست. «تعب» از پربسامدترین موتیف هایی است که شاعر برای به تصویر درآوردن ناکامی هایش از آن بیشترین بهره را جسته است. نگارندگان کوشیده اند تا با روش توصیفی - تحلیلی قطعه هایی از این دفتر که درصد سیاه نویسی در آن بیشتر بود را شناسایی و ترجمه کنند، سپس به تحلیل آن بپردازند. کاوش در زمینه ها و عوامل سیاه نویسی در این مجموعه موجب می شود تا با یکی از آثار ادبیات معاصر عرب که نشات گرفته از اوضاع انقلابی سیاه و وخیم جامعه است، رویارویی آگاهانه داشته باشیم.

    کلیدواژگان: رمانتیسم سیاه، آدونیس، المسرح والمرایا، بدبینی
  • الهه ستاری، حسین شمس آبادی*، حجت الله فسنقری، عباس گنجعلی صفحات 119-144

    جهان معاصر توسط اندیشه ها و گفتمان های مختلف احاطه شده و رودررویی آرا، عقاید و مکاتب فکری در این دوران از موضوعات مهم در ادبیات و هنر معاصر است. شعر و ادبیات، تبلور چنین آراء متضاد و متناقضی است که با بررسی آن می توان به جهت های فکری متخاصم جهان معاصر دست یافت. ودیع سعاده از شاعران توانمند ادبیات معاصر لبنان، با گرایش پست مدرنیستی است. اشعار او آیینه جریانات اجتماعی و فکری رایج جهان امروزی است که برای انسان کنونی به ویژه جامعه و انسان عربی مهم است. این مقاله سعی می کند با روش توصییفی - تحلیلی، با بررسی انگاره های متضاد در تعابیر شعری، به سبک زبانی، تفکر حاکم و جهان بینی شاعر در شعر دست یابد. نتیجه نشان می دهد که عصر پست مدرنیسم به سبب تضارب آراء و اختلاف میان عقاید مختلف، دوره رقابت میان رویکردهای فکری و اجتماعی است که این امر ضرورت تقابل در سطح واژگان و تعابیر را ایجاب می کند. ودیع سعاده در همین راستا تقابل های معنایی مختلف را در خصوص اصلی ترین مفاهیم جهان بینی معاصر از قبیل: آزادی، مرگ، پوچی، سردرگرمی، محیط زیست و غیره، در قالب انگاره های متضاد کلی و فراگیر به کار برده است.

    کلیدواژگان: تضاد فکری، تضاد زبانی، جهان بینی معاصر، ودیع سعاده، انگاشت معنایی
  • سید حسین سیدی*، احمدرضا حیدریان شهری، سمیه بیگ قلعه جوقی صفحات 146-168

    مکتب ادبی فرمالیسم یکی از مهم ترین مکتب های پیشرو و شالوده شکن در نقد ادبی جهان بوده است. این مکتب با ظهورش بسیاری از اصول سنتی در عرصه ی نوشتار و سنت های ادبی را تحت الشعاع قرارداد. فرمالیست ها به مسئله فرم، زبان ادبی و... بسیار توجه می کردند تا به هدف اصلی خود یعنی ادبیت دست یابند. ادونیس، شاعر و ناقد پرآوازه عرب، ازجمله برجسته ترین نظریه پردازان ادبی معاصر به شمار می رود که تاثیرپذیری و الهام گرفتن از مکاتب گوناگون را منبعی در جهت گسترش و غنای دیدگاه های ادبی خود به کار گرفته است. فرمالیسم از مهم ترین مکاتب غربی است که می تواند بر روی نظریات ادبی وی تاثیر فراوانی نهاده باشد. لذا در پژوهش حاضر بر آنیم که نظریه های ادبی ادونیس را از منظر همخوانی با مبانی فرمالیستی مورد نقد و بررسی قرار دهیم. روشی که ما در این پژوهش بهره گرفتیم، تحلیلی - توصیفی با استفاده از ابزار تطبیق و مقایسه است که الگوی آن مزجی میان رویکرد فرانسوی و آمریکایی است. برای این منظور در بحث اصلی مقاله به کاوش سخنان ادونیس، در رابطه با نحوه تاثیرپذیری اش و نیز بررسی مهم ترین مبانی مشترک و متفاوت میان دیدگاه های ادبی وی با فرمال ها پرداختیم و در خاتمه به این نتیجه رسیدیم که در سخنان و دیدگاه های ادبی ادونیس شواهد متعددی وجود دارد که می تواند گواهی بر شناخت و تاثیرپذیری اش از فرمال ها باشد. ازجمله اصلی ترین شواهدی که رنگ و بوی فراوانی از دیدگاه های فرمالیستی در آن دیده شد، نقش بارز زبان ادبی در دیدگاه های ادونیس و نیز تلاشش برای افزون نمودن ادبیت متن است.

    کلیدواژگان: تاثیرپذیری، نظریه های ادبی، ادونیس، مکتب فرمالیسم، بن مایه های فکری
  • نعیم عموری*، فاطمه تختی صفحات 169-206

    کودک فطرتی تمرکزگرا و همچنین توانایی تمرکززدایی نیز دارد. استفاده از شگرد تمرکززدایی در ادبیات داستانی کودکان، زمینه ساز تفکر خلاق است و آن ها را آماده می کند که بدانند چگونه منطقی بیندیشند و با چه روشی فکر کنند تا به نتیجه برسند. پژوهش گران ادبی در زمینه تمرکززدایی مباحثی داشته اند، اما به ادبیات قرآنی کودک نپرداخته اند؛ درحالیکه پژوهش و واکاوی ادبیات قرآنی کودک بسیار ضروری است. هدف ما در این پژوهش این است که با واکاوی مجموعه داستانی قصص الحیوانات فی القرآن که در حوزه ادبیات قرآنی کودک نگاشته شده است، پیشگام پژوهش های بیشتر در حوزه ادبیات علوم قرآنی کودک باشیم. پژوهش پیش رو  با رویکرد توصیفی - تحلیلی به واکاوی شگردهای تمرکززدایی پرداخته است و به رویکرد آماری نیز توجه داشته و در پردازش رابطه متن و تصویر، هر دو راه تحلیل محتوای کیفی یعنی قیاسی و استقرایی را مد نظر داشته است. یافته های این پژوهش نشان داد که داستان های این مجموعه از نظر رابطه میان متن و تصویر از شگردهای تمرکززدایی به طور همسان بهره نبرده و با پررنگ ساختن برخی شگردها از دیگر شگردها باز مانده است. به گونه ای که شگرد قرینه ای (31/35 %) و تقابل در زاویه دید (95/25 %)، بیشترین بسامد را دارند و شگرد پس زمینه (42/0 %) کمترین بسامد را دارد.

    کلیدواژگان: رابطه متن و تصویر، ادبیات کودکانه، قصه های قرآنی، تمرکززدایی، تمرکزگرایی
  • سمیرا فراهانی*، شهریار نیازی، ابوالحسن امین مقدسی، حسن مقیاسی صفحات 207-251

    شاعران نوپرداز، بسیاری از مفاهیم شعری خود را در قالب های بیانی و با یاری گرفتن از معیارهای بلاغی بازگو می کنند؛ به گونه ای که بدون کارکرد شگردها و هنرسازه های ادبی معانی شعری آنان خام و فاقد قدرت القاگری است. عناصر بلاغی در شعر نو با توجه به ماهیت شعر از مرحله صنایع و آرایه های کلاسیک عبور کرده و به فراخور ویژگی ها و شاخصه های نقد ادبی معاصر در قالب مجموعه معیارهایی که با زبان ادبی در تعامل است پیوند خورده و در قصیده های شعری شاعران بازتاب داشته است. در مقاله حاضر به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی عناصر زیبایی شناختی در قصیده «لا وقت للبکاء» امل دنقل پرداخته خواهد شد. معیارها و شگردهای بلاغی در قصیده مذکور در سه سطح آوایی، معنایی و واژگانی نمود یافته و در فرم و مضمون قصیده دارای کارکردهای هنری و معنایی است. عناصر بلاغی در متن شعر دنقل تنها وظیفه آرایش کلام را بر عهده ندارد، بلکه هم پای نقش خود در عرصه زیبایی آفرینی، دارای دلالت های معنایی متناسب با محتوا و سازه های معنایی قصیده است و در ترسیم تجربه شعری شاعر و تعبیر شاعرانه از اندیشه ها و عواطف شخصی وی نقش اساسی دارد.

    کلیدواژگان: معیارهای زیبایی شناسی، شعر نو عربی، امل دنقل، قصیده «لا وقت للبکاء»
  • بهروز قربان زاده*، جواد محمدزاده صفحات 253-280

    در مطالعات نوین معناشناختی، امکانات متنوع و منحصر به فرد زبان های مختلف به عنوان یکی از معیارهای برتری زبانی به زبان دیگر به شمار می آید؛ از جمله این امکانات زبانی می توان به مقوله «تضمین نحوی» اشاره نمود. تضمین نحوی یک پدیده سبک شناختی است که در اثر خروج از نحو زبان هنجار تشخص می یابد و نقشی تعیین کننده در پیدایی و کشف معنای دقیق واژه دارد؛ به نحوی که در صورت عدم توجه به این اسلوب، ترجمه دارای نقص و کاستی خواهد بود. در ترجمه تضمین نحوی، توجه به ساختار نحوی و بلاغی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و از میان روش های مختلف ترجمه، ترجمه معنایی می تواند مناسب ترین روش برای ترجمه چنین واژگانی باشد؛ چون در ترجمه این واژگان علاوه بر معنای وضعی و لفظی، باید معنای ضمنی آن را نیز لحاظ کرد. این جستار، با شیوه توصیفی - تحلیلی در پی شناسایی تضمین نحوی در افعال مورد استفاده در کتاب نهج البلاغه و ارزیابی ترجمه های: آیتی، فیض الإسلام، شهیدی، دشتی و جعفری از نظر رعایت اسلوب مذکور است. بررسی ها نشان می دهد که در بسیاری از موارد، معادلی دقیق با ذکر همه مولفه های معنایی برای واژه های متضمن در ترجمه های فارسی انتخاب نشده است؛ در حالی که توجه به بافت کلام و مراعات قوانین نحوی می تواند مترجم را در انتخاب برابرنهادهای دقیق واژگانی یاری نماید.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، تضمین نحوی، هنجارگریزی، معنای وضعی، ترجمه معنایی
  • محمود قصری، امیر مقدم متقی*، عباس عرب صفحات 281-308

    ژانر رمان مقاومت فلسطین مجموعه متنوعی از صداهای ملت بحران زده و محروم از جوش وخروش زندگی است که نویسندگان آن در تلاشند تا از ابزار زبانی در برجسته سازی نگرش ها و عقاید سیاسی خویش در قالب ادبی مدرن بهره وافری جسته و رابطه واقعی وحقیقی میان انگاره های خویش و بافت های بیرونی رمان را به بهترین شکل برای مخاطب ترسیم نمایند. پژوهش حاضر در همین راستا، رمان «عباد الشمس» اثر سحر خلیفه، رمان نویس شهیر فلسطینی را با  روش گفتمانی - انتقادی  و بر مبنای تحلیل گفتمان انتقادی ون دایک مورد بررسی قرار داده تا از ایدیولوژی نویسنده در بیان واقعیت های زندگی ملت در بند اهریمن، پرده بگشاید و فلسطینیان را به عنوان انسان هایی که باتمام وجود برای باز پس گیری سرزمین شان پیکار می نمایند، به جهانیان بشناساند. نویسنده در این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به این سوال است که چگونه می توان با کمک استراتژی های ون دایک، سطح اندیشگانی نویسنده رمان را درباره فلسطینیان با هویت «خودی» و اشغالگران فلسطین با هویت «دیگری» مورد کنکاش قرار داد؟ نتایج نشان می دهد که از کاربست استراتژی های زبانی، مولفه های وجهیت، انگاره های ذهنی، گواه نمایی، برجسته سازی و انتخاب واژگانی بیشترین بسامد را برای بازنمایی چهره خودی و دیگری، در رمان مذکور داشته که حکایت از سوگیرانه بودن     گفتمان سحر خلیفه در پرداختن به مسایل فلسطین دارد.

    کلیدواژگان: گفتمان مقاومت، عباد الشمس، خود ودیگری، ون دایک، سحر خلیفه
  • بتول محسنی راد صفحات 309-330

    یضم هذا البحث بین دفتیه دارسه قصیده "من وردتین اثنتین "مقطع من قصیده طویله القاها سعید عقل فی  ذکری الشاعر"شبلی الملاط "،حیث کانت خاطره شعریه قبل ان تصبح قصیده. سعید عقل الشاعر العبقری، واعتبر شعره علامه فارقه فی الشعر العربی. وقد اتی  رعشه جدیده  فی جسم الشعر العربی. علی هذا الاساس تحاول هذه الدراسه ان تتناول جوهر الشعر وشعریه الاسلوب، رغبه فی کشف جمالیات هذه القصیده التی  تدل علی " ممثله للشعر الصافی الذی من فروعه الشعر الرمزی .اعتمدت الدراسه علی منهج التداولیه، لان التداولیه تهتم بالمعنی والاستعمال الوظیفی للغه ولا تقف عند حدود شرح جمالیات و وصف الاثر الفنی، بل تتجاوز ذلک إلی الوقوف علی اغراض المتکلم  وتبین مقصده من خلال المقام. ومن اهم ما وصل إلیه البحث من

    نتایج

    کانت قصیده " من وردتین اثنتین"  ممثله للشعر الرمزی وفیه الملامح الرومنسیه،جمال الموسیقی وبراعه التصویر، ودقه النحت. سعید عقل  ممثل الرمزیه الاکبر وشاعر الجمال" قبل کل شیء، و زعیم المدرسه الجمالیه فی الشعر. وهدف الشعر عنده اولا: نقل الحاله الشعریه ولیس التفهیم وقصیده عنده  معضله هندسیه" یحاول حلها. ثانیا:سعید عقل فی قصایده لا یرید ان یقول "بل یرید ان یبنی"،وبناء القصیده هو الذی یقول. ثالثا: مع سعید عقل  انتقل الهم الشعری من الصراع بین المحافظه والتجدید الی کتابه "قصیده جدیده" بل الی کتابه "القصیده". سعید عقل شاعرا جمالیا یومن ان الفن وجد،اصلا،لتجسید الجمال. واتخذ الغزل وسیله لإطلاق نظریته التی مازجت بین الفن والحیاه. کما جری فی حیاه سعید عقل" انقلاب جعله ینصرف من الریاضیات الی الآداب" غیر ان ولعه بالریاضیات بقی متجذرا فی نفسه فصارت قصیده عنده :معضله هندسیه" یحاول حلها.

    کلیدواژگان: الجمال، الرمز، الشعر الصافی، سعید عقل، من وردتین اثنتین
  • آزاده منتظری صفحات 332-362

    امپرسیونیسم در واقع نخستین جنبش مدرن در هنر اروپایی، و وارث به حق ریالیسم است که در نیمه دوم قرن نوزدهم نخست در هنر نقاشی ظهور کرد و سپس به هنر ادبیات راه یافت. رابطه نقاشی با ادبیات، رابطه ای است دیرپای که منتقدان ادبیات از گذشته تا به امروز بدان اذعان داشته اند و بی جهت نیست که نقاشی را شعر صامت و شعر را نقاشی گویا نام نهاده اند. در جریان فکری امپرسیونیسم، نگاه و برداشت لحظه ای هنرمند از  پدیده های طبیعت و شواهد اطرافش، تحت تاثیر میزان نور و تفاوت و نوع تابش نور در حالت های مختلف روز جایگاه ویژه ای دارد، مضافا بر اینکه هنرمندان امپرسیونیستی به بازی رنگ و نور علاقه فراوان داشتند و این ویژگی در آثارشان به خوبی نمایان شده است. ابن خفاجه (451-533ق)، شاعر بنام اندلسی، که به شاعر طبیعت نیز شهره شده، با الهام از چشم اندازهای زیبای طبیعت اندلس، تصویرهایی پویا، سیال و در نوع خود منحصر به فرد خلق کرده است. وی هر چند در قرون معاصر نزیسته، اما شاید بتوان گفت که در آثارش ویژگی هایی مشهود است که چندان با آثار هنری امپرسیونیسم در قرون معاصر بیگانه نیست. این نوشتار حاصل پژوهشی است با روش توصیفی - تحلیلی که اشعار ابن خفاجه را با هدف بررسی و تحلیل ویژگی های بصری آن طبق نگاه امپرسیونیسمی مورد کنکاش قرار داده است. از مهم ترین نتایج حاصل آمده از این پژوهش می توان به تاثیر شدید و انکارناپذیر نور در خلق تصاویر شعری ابن خفاجه و به تبع آن تداعی شکل ها و رنگ هایی متنوع و متفاوت در ذهن شاعر و گاهی دور از واقعیت اشاره داشت که حاکی از برداشت های لحظه ای شاعر تحت تاثیر نور و احساسات خود او دارد. همچنین کاربست قابل توجه رنگ های خالص و ناب در خلق این تصاویر نیز از ویژگی های دیگر اشعار ابن خفاجه است که با هنر امپرسیونیست ها مشابهت دارد.

    کلیدواژگان: امپرسیونیسم، نور، رنگ، شعر، ابن خفاجه
|
  • Ehsan Esmaeili Taheri, Abolfazl Rezaei * Pages 7-25

    Infinitive, as one of the types of quasi-verbs, is a noun that refers to doing something or occurring a state without a conjugation to time. The infinitive acts like its verb it is derived from: if it is derived from an intransitive verb, it will have only the subject and often is added to it. But if it is derived from a transitive verb, it verbally will make its subject take the Jar marks(( and become Majroor; and it also make the object take the Nasb marks (( become Mansoob. The acceptance of the object by the transitive infinitive has several states and rulings; the knowledge of which helps the reader to understand the exact meaning of the phrase. One of the important and at the same time challenging topics of this field is the category of acceptance of the object by the infinitive in both direct and indirect modes. This study is to express the various grammatical roles and spiritual functioning of infinitive through descriptive-analytic method, for the readers better understand that infinitive’s effect on the object is not only in the form of Nasb, i.e. ((;rather, its scope is far more than that, encompassing the Majroor objects as well, which due to Jarr words take the Majroor marks i.e. (( . Though the classic Nahv (Arabs grammar) due to its attention towards E'arab(Sounds) and detailism does know these group of the objects as alien infinitives and has opened another chapter for them.

    Keywords: Infinitive’s Act, Acceptance of the Object by the Infinitive, Direct Object, Indirect Object, Mansoob Object, Majroor Object
  • Mohammad Hassan Amraei *, Gholam Abbas Rezaee Pages 27-55

    The statistical methodology adopts mathematical statistics as a vehicle to enter the realms of literary texts and their underlying inherent elements an indication of the characteristics of literary discourse in its rhetorical and aesthetic means. In the same field, Bozeman's statistical equation is one of the most important mathematical scientific methods that examine the extent of poetic emotion in texts and distinguish between literary and scientific style. Bozeman believes that by studying the ratio of verbs to adjectives, and then identifying the syntactic and contextual indicators that lead to the literary and scientific transformation in the work of a writer or poet, the reader can understand the process of building their literary works and realize the extent of their emotionality or knowledge in the texts. With this in mind, the article aims to study the two alphabetical contradictions of the prominent Umayyad poets, Al-Farazdaq and Jarir ibn Atiyah. In the same context, we chose two oppositions, “The one who thickened the sky” for the divide and “the one from the house” by Jarir as a model and compared their poetic style through the statistical method to show the extent of their literature and their superiority according to Bozeman's statistical equation. The article concluded that the style of both poets in their alphabetical oppositions is literary, but the degree of emotion, dynamism and literary excitement in their poetic style varies as the opposite of Jarir was more literary than the opposite of Farazdaq. Where he enunciated his satirical antithesis, sentimental feelings and sensory and kinesthetic emotions

    Keywords: stylistics, Bozeman's Equation, Contradictions, Farazdaq, Jarir ibn Atiyah
  • Ali Osat Khanjani Pages 58-82

    Nahj al-balagha is second epistemological source of Islam. This excellent manuscript in addition to ideological function that is concerned with its context, because of rhetoric and aesthetic value has literature function too. This latter trait is because of presence of elements such as usage of additional verbs for creating implications correspondent by situations. This article by title “survey of practical implications of additional verbs (efaal, tafeel and mofaele) in Nahj al-balagha” is a theoretical research with an analytical-descriptive method that surveyed instances of additional verbs by use of verbal sources and interpretations of Nahj al-balagha on practical implications of additional verbs. Researcher by analyzing data concluded: first: additional verbs in Nahj al-balagha have the most implications and efaal and tafeel are used predominantly. Second: practical implications of additional verbs implies capacity of Arabic language in making new words from one source and development of realm of implications. Third, practical implications of additional verbs are accord with conditions and aims of sermons, letters and aphorism

    Keywords: Nahj al-balagha, additional words, practical implications, situation
  • Nahideh Zarei *, Ali Safay Pages 83-118

    Dark romanticism is a literary movement based on a desperate and pessimistic view of individual and social issues, with themes such as death thought, suffering, pessimism, loneliness, vulgar descriptions and disgusting aspects of human existence, ambiguous atmosphere and Darkness reflects fear, denial of human values, despair and frustration with society and the status of human existence and isolation. In the works of some poets and writers, examples of dark writing can be found that reflect a desperate and pessimistic view of existence in certain historical situations. Contemporary Arab poet Adonis is no exception. Oshari is a Syrian poet who was incarcerated for his political activities and composing protest poems against the authorities; Among contemporary Arab poets, he played the most prominent role in contemporary and modern Arab poetry, which placed him among the first modern poets and theorists. Contrary to many people's beliefs, Adonis is not a poet of romanticism; And in his poems there is no sense of romanticism, but in his last book of poetry entitled "Al-Masrah and the Mirrors (Scenes and Mirrors)" there are traces of black romanticism that is expressed in a vague and symbolic language. The purpose of this study is to show the dark romanticism in this collection. The findings of the research show that the reason for Adonis's dark style of writing in this collection is sometimes rooted in corrupt society and sometimes originated from his achievements."Teab" is one of the most frequent motifs that the poet has used the most to portray his failures. The authors have tried to identify and translate parts of this book with a higher percentage of dark writing by descriptive-analytical method, and then analyze it. Exploring the fields and factors of dark writing in this collection allows us to consciously encounter one of the works of contemporary Arabic literature that originates from the dark and dire revolutionary situation of society

    Keywords: Dark romanticism, Adonis, Al-Masrah, Al-Maraya, pessimism
  • Elaheh Sattari, Hosein Shamsabadi *, Hojjat Allah Fasanghari, Abbas Ganjali Pages 119-144

    The world of contemporary art and literature is filled with different ideas and discourses, where clash of opinions and schools of thought is of great importance. Poetry and literature are the embodiments of such contradictory views, where one can grasp these opposing viewpoints in the contemporary world by investigating them. Wadih Sa'adeh is one of the most prominent poets of the contemporary Lebanese literature, with postmodernist attitudes. His poems reflect the common social and intellectual currents in the world today and are important for the modern man, and especially for the Arab men and their society. This article is an attempt to understand the poet’s linguistic style, dominant views and his worldview through examining the conflicting ideas in his poetry. The result shows that the age of postmodernism is a period of competition between intellectual and social approaches due to the conflict of opinions, which leads to conflict at the level of words and interpretations. In this regard, Wadih Sa'adeh has adopted various semantic oppositions in relation to the major contemporary worldview such as freedom, death, absurdity, confusion, the environment, etc. in the form of general opposing ideas and concepts. It is worth mentioning that the present article uses the descriptive-analytical research methodology.

    Keywords: Semantic opposition, Linguistic opposition, Contemporary worldview, Wadih Sa'adeh, Semantic idea
  • Seyed Hosein Seyedi *, Ahmad Reza Heidarian Shahri, Somayeh Big Ghalejoghy Pages 146-168

    The formal literary school was one of the most important pioneering and deconstructive schools in international literary criticism. With its emergence, this school influenced many traditional principles of writing and literary traditions. The Formalists paid great attention to the issue of form and literary language, etc to achieve their main goal, which is literariness; Adonis, was regarded the poet, and famous Arab critic among the most prominent contemporary literary theorists, who have used the impression and inspiration from various schools as a source for expansion and richness of their views, in the meantime, Formalism is the most important western schools that are likely to have an abundant impact on the Adventist's theories. Therefore, in the present study, we want to critique his views from the perspective of compatibility with formalist principles. The method that we used in this study is analytical and descriptive using comparison tools, the model of which is a combination of the French and American approaches; For this purpose, in the main discussion, we searched for the words of Adonis, regarding his influence, and also examined the most important commonalities and differences between his literary views and formalities and finally, we concluded that there are several shreds of evidence in Adonis's words and views that can be a testimony to his knowledge and influence on the Formalists. One of the main pieces of evidence in which several flavors have been seen from their views is the prominent role of literary language in Adonis's views and his attempt to increase the literariness.

    Keywords: influence, literary theories, Adventist, Formalism School, Intellectual Foundations
  • Naeem Amouri *, Fatemeh Takhti Pages 169-206

    The child is naturally centralized and also has the ability to decentralize. The use of decentralization techniques in children's fiction creates the groundwork for creative thinking and prepares them to know how to think logically and how to think in order to achieve results. Literary scholars have debated the issue of decentralization but have not addressed the Quranic literature of the child and Research and analysis of children's Quranic literature is very necessary and Our goal in this research is to be the pioneer of further research in the field of children's Quranic literature by analyzing the collection of animal stories in the Quran that has been written in the field of children's Quranic literature. This study with a descriptive - interpretive approach has investigated the techniques of decentralization and has also paid attention to the statistical approach and in processing the relationship between text and image, both ways of analyzing qualitative content that are deductive and inductive, have been considered. The findings of this study showed that the stories of this collection have not used the same tricks of decentralization in terms of the relationship between the text and the image, and have been left out of other tricks by highlighting some of the tricks. In such a way that the symmetrical trick (35.31%) and the contrast in the counterpointing (25.95%) have the highest frequency and the background trick (0.42%) has the lowest frequency.

    Keywords: the relationship between text, image, children's fiction, Quran stories, Decentralization, Centralism
  • Samira Farahani *, Shahriar Niazi, Aboulhasan Aminmoghadasi, Hasan Meghyasi Pages 207-251

    Modern poets express many of their poetic concepts in expressive formats and use rhetorical criteria, in such a way that without using literary Devices, their poetic meanings are crude and lack inductive power. Rhetorical elements in modern poetry, due to the nature of poetry, have passed the stage of classical rhetoric devices and arrays, and have been linked to the features and elements of contemporary literary criticism in the form of a set of criteria that interact with literary language and reflect in poets' works.  This paper attempts to probe the Aesthetic Criteria in the Ode La vaghta lelboqa (there is no time for crying) by Amal Donqol using the descriptive-analytic method. Criteria and rhetorical techniques in this poem are expressed in three levels: phonetic, semantic, and lexical, and in the form and content of the poem, it has artistic and semantic functions. Rhetorical elements in the text of Danqal’s poem are not only responsible for the arrangement of words and creating beauty, but also, they have semantic meanings appropriate to the content and semantic structures of the poem. They, Moreover, play an essential role in depicting the poetic experience and interpretation of his thoughts and emotions.

    Keywords: Aesthetic Criteria, New Arabic Poetry, Amal Donqol, Ode La vaghta lelboqa
  • Behrouz Ghorbanzadeh *, Javad Mohammadzadeh Pages 253-280

    In modern semantic studies, the diverse and unique possibilities of different languages are considered as one of the criteria of linguistic superiority in another language. the phenomenon of "implication" is a stylistic phenomenon that is recognized as normal by deviating from the syntax of the language. So, translation of these words is of particular importance which will be discussed in this article to the methodology of the types of language and critical of some translators in the Nahj al-Balagha. In the translation of language, paying attention to the syntax and rhetorical aspect is of particular importance and among the various methods of translation, the method (meaning) can be The most appropriate way to translate alternative words, Because, in the translation of these words in addition to the rotation means, should be considered the implication of meaning. This article, through descriptive-analytical, try to check the exact meaning of the alternation and issues related to it in the most significant contemporary translations, and the requirements of its translation in the Nahj al-Balagha. Studies show that in many cases, an exact match to mention all the semantic components not selected for the words " language" in Persian translations while considering the context and respecting syntax rules can help the translator in the selection of the exact equivalences of the words.

    Keywords: language, connotation, the meaning of the case, the translation of meaning
  • Mahmood Qasri, Amir Moqaddam Mottaqi *, Abbas Arab Pages 281-308

    The Palestine’s resistance novel genre is all about the voice of people who could not live normal and they live in a sadness as if it never ends. Authors of the resistance novel genre have always used language to highlight their political views and ideas in modern literary form with the aim of reinforcing the propositions presented in the text, and are trying to establish a real relationship between through the novel. And draw the outer textures in the best way for the audience.Sahar Khalifa, Palestinian famous author tries to show the truth of painful life of people in the prison of the demon in the novel and she also shows the world that the Palestinian do their best to take back their country. This research has been done with a descriptive – analysis method to analyze the novel in the form of Van Dijk’s critical discourse analysis; and the writer seeks the answer of this question: How could it be possible to analyze the thought level of the novel's author about Palestinian with “You” and “The Other” identification for the enemy by using the analysis of discourse strategy? The result shows that the novel is full of elements like form, ideas, authenticating, highlighting and the vocabulary choice has the most frequency in the novel and expresses that the author has kind of a tendency in Palestine’s problems.

    Keywords: Resistance dialogue, Van Dijk, “You”, “The Other”, Sahar Khalifa, IbadoShams
  • Batoul Mohseni Rad Pages 309-330

    This paper includes a study of the poem " From two roses ", a section of a long poem that Sa`id Akl recited in the memory of the poet "Shiblal Mallat". Saeed Akl was born to a   Maronite Catholic family in the city of Zahlé, Lebanon. After losing his father at the age of 15, he had to drop out of school and later worked as a teacher and then as a journalist. He then studied theology, literature and Islamic history. He considered one of the most important modern Lebanese poets. His writings include poetry and prose both in Lebanese dialect and in classical Arabic language. This study attempts to address the essence of poetry and poetics of style.  Saeed Aql composed this poem in memory of the poet "Shiblal Mallat". And it was originally a poetic memory before it became an ode. The study is based on the deliberative approach, and the most important results of the research are:  Saeed Aql is the poet of beauty, "Above all, and it is his right to show off to his peers what he has accomplished in this regard. Saeed Aql is a beautiful poet and in this case he is ahead of everyone.  The poem was representative of allegorical poetry with the beauty of music and the prowess of voice. A revolution took place in Saeed Aqel's life, which made him switch from mathematics to literature, but his passion for mathematics remained rooted in himself, and a poem became for him: an engineering dilemma, which he was trying to solve. He is the one who says.The poet is considered a creator who creates beauty, and the purpose of poetry for him is to convey the poetic state, not understanding, and he has the right to be proud of his peers for what he has accomplished for this aspect

    Keywords: Beauty, Symbol, Love, Saeed Aql, pure poetry, from two roses
  • Azade Montazeri Pages 332-362

    Impressionism is in fact the first modern movement in European art, and the successor to realism, which first appeared in the second half of the nineteenth century in the art of painting and then in the art of literature; because the relationship between painting and literature is a long-standing relationship that literary critics have affirmed from the past to the present time, and it is not unreasonable to refer painting as "silent poetry" and poetry as "illustrative painting". In Impressionist thought, the artist's momentary view of natural phenomena and the evidence around him, under the influence of the amount of light and the difference and type of light radiation in different modes of the day has a special place, in addition Impressionist artists had interest in color and light which this feature is well reflected in their works. Ibn Khafajah (451-533 AH) as one of the most famous poets of Andalusia also known as “The poet of nature” created the dynamic, fluid and unique images that are somewhat similar to the works of Impressionist painters inspired by the beautiful landscapes of Andalusia nature. This paper is the result of a research with a descriptive-analytical method that has explored and researched Ibn Khafajah's poetry with the purpose of acquiring a modern attitude toward old poem as well as studying and analyzing the visual features of his poetry according to the Impressionism view.

    Keywords: Impressionism, light, color, poetry, Ibn Khafajah