فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 30 (بهار 1401)

  • بهای روی جلد: 110,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1401/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فروغ حیدری شولی، محمد جلالی * صفحه 9

    حمایت از میراث فرهنگی غیرمنقول در نظام حقوقی بریتانیا بر پایه اصولی چند بنیان‌گذاری شده است. اصل عمومی بودن میراث فرهنگی، مهم‌ترین اصل حاکم بر حمایت از میراث فرهنگی در این کشور است. این اصل متضمن این مفهوم است که میراث فرهنگی منبعی عمومی بوده و به همین دلیل تمام مردم از یک سو باید از آن برخوردار شده و بدان دسترسی داشته باشند و از سوی دیگر بتوانند در پاسداری و صیانت از میراث مشارکت نمایند. در نظام حقوقی ایران حفاظت از میراث فرهنگی جزء امور حاکمیتی به شمار می‌آید و لذا مردم بدون محدودیت باید از آن بهره‌مند شوند؛ اما در نظام حقوقی ایران، گردانندگان نظام حمایتی میراث فرهنگی نهادهای دولتی از جمله وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و ادارات تابعه آن هستند. ابتنای نظام حمایتی انگلیس بر پایه مشارکت مردمی و داوطلبانه و نهادهای عمومی غیردولتی سبب ایجاد نوعی تمرکززدایی در نظام حمایت از میراث فرهنگی انگلیس شده است. وزارت دیجیتال، فرهنگ، رسانه و ورزش و وزارت مسکن و جوامع محلی، دو نهاد دولتی کلیدی این نظام حقوقی هستند که نقش آنها مقرره‌گذاری در حمایت از میراث فرهنگی است و مردم و جوامع محلی و به عبارتی نهادهای عمومی غیردولتی هستندکه موجبات حمایت کارآمد و سازنده از میراث فرهنگی را در عالم عمل فراهم می‌آورند. تبلور این موضوع را می‌توان در ثبت آثار فرهنگی غیرمنقول در فهرست آثار ملی انگلیس مشاهده کرد. در نظام حقوقی انگلیس علاوه‌ بر تمایز نهادی، شیوه ثبت نیز با نظام حقوقی ایران متفاوت است. در انگلستان آثار غیرمنقول جهت قرارگیری در فهرست آثار ملی به پنج دسته تقسیم می‌شوند. حال آنکه در نظام حقوقی ایران، چنین تقسیمی برای آثار فرهنگی غیرمنقول وجود ندارد. به طور کلی تنوع نهادی، تخصص‌گرایی و مشارکت مردمی وجه ممیزه حمایت از میراث فرهنگی در نظام بریتانیایی در مقابل نظام حمایتی ایران است که نظام حمایتی انگلیس را نظامی کارآمد و موثرتر ارزیابی می‌کند. سوال اصلی این پژوهش این است که فرآیند ثبت میراث فرهنگی غیرمنقول در دو نظام حقوقی انگلیس و ایران به چه نحو است و هر کدام چه نهادهایی را در فرآیند ثبت درگیر می‌نماید.

    کلیدواژگان: اثر تاریخی، اثر فرهنگی، ثبت، حمایت، رویکرد مشارکتی، میراث فرهنگی غیرمنقول
  • مهدی خرم دل، کورش استوارسنگری*، حسین علائی، حمیدضرابی صفحه 31

    تعیین مرجع تنظیم‌گر و صدور مجوز جهت تولیدات صوتی و تصویری در فضای مجازی یکی از چالش‌های حقوقی سال‌های اخیر بین دستگاه‌های ذیربط و مدعی دراین خصوص شده است. موافقان نظارت صدا و سیما به استناد مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، بخشنامه رییس قوه قضاییه، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، رای 3148 دیوان عدالت اداری در سال 98 و قانون بودجه 1400 معتقدند نظارت صداوسیما، قانونی وصحیح می‌باشد. اما نویسندگان معتقدند نظارت صداوسیما به لحاظ جایگاه این دستگاه در قانون اساسی و صلاحیت‌های پیش‌بینی شده برای سایر دستگاه‌ها در قوانین عادی از جمله ماده 1 قانون اصلاح قانون مطبوعات، ماده 2 قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مصوب 1382 و ماده 6 اساسنامه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، و رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری، دارای ایرادات حقوقی می‌باشد. سیوال اساسی این است که آیا نظارت صداوسیما بر تولیدات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی از نظر حقوقی صحیح می‌باشد یا خیر؟ جهت پاسخ، به شیوه توصیفی-تحلیلی، بررسی نمودیم که صداوسیما علیرغم تکلیفی که در بودجه 1400 به آن محول شده، نمی‌تواند جایگاه تنظیم‌گری نسبت به رقبای خود داشته باشد. لذا ضرورت دارد قانونی جامع در خصوص حقوق رسانه‌ها توسط مجلس وضع و مرجعی صالح معرفی گردد که بتواند ضمن رعایت حق آزادی بیان در همه رسانه‌ها و رعایت اصل رقابتی بودن، به لحاظ فنی و حقوقی به امر تنظیم‌گری بپردازد.

    کلیدواژگان: صل 44 قانون اساسی، تنظیم گری، صوت و تصویر فراگیر، فضای مجازی، صداوسیما
  • زهرا دانش ناری*، سید احمد حبیب نژاد صفحه 57

    یکی از مراحل ورود به خدمت دولت، مرحله «گزینش» افراد است که بر اساس شاخص‌های مختلفی صورت می‌گیرد. مقررات گزینش به موجب قانون گزینش کشور و آیین‌نامه اجرایی آن اعمال می‌گردند. نگاهی به ارکان موجود در قانون گزینش کشور نشان می‌دهد، قانون مزبور اولا قانونی قدیمی است و با اقتضایات امروزی نظام استخدامی همخوانی و هماهنگی ندارد ثانیا در خصوص ماهیت مراجع مقرر در قانون گزینش، تلقی و درک صحیحی وجود ندارد و این امر بر بحث نظارت قضایی دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع پاسداشت از حقوق مردم در برابر تعدیات دستگاه‌های دولتی اثر گذار است. با بررسی رویه قضایی دیوان عدالت اداری به‌خوبی مشخص می‌گردد که در خصوص ماهیت مراجع مزبور اختلاف رویه وجود داشته و در برخی موارد برای مراجع گزینشی، ماهیت دادگاه اختصاصی اداری و در برخی موارد دیگر، ماهیت مرجع تشخیصی در نظر گرفته شده است. مقاله پیش رو به بررسی ماهیت مراجع گزینشی با در نظر گرفتن ماده 63 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری (شکایت از آرای مراجع اختصاصی اداری) و ماده 64 از همین قانون (شکایت از آرای مراجع تشخیصی) می‌پردازیم و در نهایت جهات نقض تصمیمات گزینش را در رویه قضایی شعب دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار خواهیم داد. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است و در گردآوری منابع از روش کتابخانه‌ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: قانون گزینش، مراجع گزینشی، مراجع اختصاصی اداری، نظارت قضایی، دیوان عدالت اداری
  • محمد صادقی *، سمیرا غلامی صفحه 77

    کاستن از عمومیت و اطلاق صلاحیت محاکم عمومی دادگستری براساس تجویز مقنن در قوانین مختلف، منجر به شکل‌گیری مراجع قضاوتی ترکیبی (به‌صورت شورایی و هیات‌های حل اختلاف) گردیده است. فارغ از عناوین و صورت‌های رایج دیگر، این قبیل مراجع، بعضا در عین عضویت اعضای غیرقضایی، واجد عضو قاضی نیز هستند. از این حیث، تنها آن دسته از مراجعی مدنظر این نوشتار می‌باشد که متشکل از یک عضو قضایی (معرفی شده از سوی قوه قضاییه) و دو یا چند عضو غیرقضایی (به‌عنوان متخصص در حرفه یا صنف خاص) بوده و اصطلاحا مرجع قضاوتی شبه قضایی شناخته شوند. لذا، مراجع رسیدگی کننده فاقد عضو قضایی، هیات داوری مرضی‌الطرفین و موضوع موافقت‌نامه داوری یا عناوینی از این قبیل منظور نمی‌باشد. بر این اساس، در مقاله حاضر منطبق بر یک بررسی مفهوم‌‌شناسانه در پی ارایه تصویری واضح از مرتبه حقوقی اعضای غیرقضایی در مراجع قضاوتی شبه قضایی هستیم تا نسبت این جایگاه را با اهداف و آثار مترتب بر اوصاف مورد نظر بسنجیم. به‌منظور تحلیل این موضوع، ضمن معرفی گذرا از مفهوم و مصادیق مراجع قضاوتی ترکیبی در ساختار دادرسی کشورمان، شیونی که برای این نهادها متصور است را مورد توجه قرار خواهیم داد. آنچه در نهایت احراز خواهد شد این است که اعضای غیرقضایی عضو مراجع مدنظر را نباید محدود به کارکرد‌هایی مثل مشاور، کارشناس، داور یا امثال آن‌ها نمود بلکه به دلایل و مقتضیات مترتب بر این مراجع، هر یک از این اعضاء همانند عضو قضایی یک رکن (عضو هم عرض) محسوب می‌گردند؛ با این تفاوت که از برخی جهات و بنا به بعضی ملاحظات، دارای اوصاف و آثار حقوقی متفاوتی نسبت به قاضی هستند که حسب مورد در آیین‌های رسیدگی این مراجع تبلور می‌یابد.

    کلیدواژگان: دادگستری، قاضی، عضو غیرقضایی، هیات های حل اختلاف، مراجع شبه قضایی، قوه قضائیه، دعاوی حرفه ای و صنفی
  • سلمان عمرانی*، رضا بکشلو، محمدرضا محمدی صفحه 99

    معنای لغوی «تبعیض» دلالتی بر مثبت یا منفی بودن این مفهوم ندارد، لکن در اصطلاح حقوقی به‌عنوان یک مفهوم منفی شناخته می‌شود. «تبعیض مثبت» به عنوان یک مفهوم نوظهور در حقوق عمومی، از مطالعات تطبیقی، وارد مباحثات علمی داخلی شده است. نظر به برخی ابهامات در خصوص این مفهوم، مقنن اساسی از مفهوم «روایی تبعیض» بهره برده که بسط نظری آن می‌تواند زمینه‌ساز تحقق «عدالت» در معنای مورد نظر مقنن اساسی باشد. از این رو، مسیله اصلی پژوهش حاضر «بررسی تفاوت‌های نظری تبعیض مثبت و تبعیض روا و رویکرد نظام حقوقی ایران نسبت به این دو مفهوم» است که با روش توصیفی- تحلیلی بررسی شده است. در ادامه نسبت میان «بومی‌گزینی‌های استخدامی» با «تبعیض روا» به عنوان یک مطالعه موردی واکاوی شده است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که پیوندی ناگسستنی میان «تبعیض روا» و «عدل» در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. معنای «عدل» نیز به «تناسب» نزدیک است. «تبعیض مثبت» که ریشه در «برابری» و «مساوات» دارد، در نظام حقوقی ایران جایگاهی ندارد. در خصوص بومی‌گزینی استخدامی نیز باید با تفکیک میان بومی‌گزینی در مناطق عادی و محروم، هر مصداقی از بومی‌گزینی بر مفهوم «تبعیض روا» عرضه شود. رویه دیوان عدالت اداری نیز این تفکیک را پذیرفته است.

    کلیدواژگان: بومی گزینی، بومی گزینی استخدامی، تبعیض، تبعیض روا، تبعیض مثبت، دیوان عدالت اداری
  • علی فرهادیان *، علی بهادری جهرمی صفحه 121

    فهم مدیریت کارآمد در معنای مدرن و تمایز آن از معنای کلاسیک از یک‌سو و تلاش در یافتن مولفه‌های مرتبط و هم‌سوی آن با حقوق شهروندی از سوی دیگر، شایسته تامل نظری و تدقیق در مبانی و دلایل توجیهی آن است. بر این اساس، هدف اصلی این مقاله عبارت است از تبیین تاثیر و تاثر مدیریت کارآمد و حقوق شهروندی با تاملی بر قوانین اداری ایران. مقاله پیش‌رو، مبتنی بر رویکرد میان‌رشته‌ای حقوقی- مدیریتی، از شیوه کتابخانه‌ای و اسنادی و تدقیق در قوانین و مقررات داخلی برای گردآوری داده‌ها و روش توصیفی- تحلیلی برای تجزیه و تحلیل داده‌های گردآوری‌شده بهره می‌جوید. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد مبتنی بر متغیرهای اعتماد عمومی و جهانی‌شدن، نظریه عدالت در سازمان و نیز رویکرد رفتاری و نظریه انسان دوساحتی از یک‌سو و تکلیف به راهنمایی ارباب رجوع توسط مقام اداری، ارایه اطلاعات و شفافیت در روابط اداری، کاربست صداقت و انصاف در مواجه کارمند با شهروندان و بالاخره ممنوعیت بی‌اعتنایی به مراجعین از سوی دیگر، مدیریت کارآمد مدرن و حقوق شهروندی دارای تاثیر و تاثر متقابل بر یکدیگر می‌باشند. همچنین، کاربست اصول مترقی حقوق شهروندی در اسناد قانونی داخلی، به‌ویژه قانون مدیریت خدمات کشوری، علی‌رغم برخی کاستی‌ها زمینه مساعدی برای نزدیک‌سازی حداقل تیوریک دو مفهوم مدیریت کارآمد و حقوق شهروندی ایجاد نموده که تفطن و فهم روشن از ارتباط و مآلا کاربست آن‌ها در عمل لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: مدیریت کارآمد، حقوق شهروندی، قوانین اداری داخلی
  • محمدوزین کریمیان صفحه 141

    طرح جامع پیشگیری از فساد اداری و مبارزه با آن، مستلزم مبنا قرار دادن تعریف جامع (و مانع) از فساد اداری است. فساد اداری را می‌توان فساد نظام اداری کشور دانست که مجموعه‌ای است از سازمان‌های اداری. فساد اداری، پدیده‌ای است پیچیده، چند بعدی و چند سطحی. در حالی که، در ادبیات فساد اداری در ایران، و به تبع، در طرح‌ها و قانون‌های پیشگیری از، و مبارزه با فساد، فساد اداری پدیده‌ای فرد محور، نه سیستم محور تلقی شده است؛ و رویکرد اصلی، رفتاری (آن هم به طور ناقص) بوده است - نه جامع (ساختاری، رفتاری، محیطی).
    مقاله پیش رو با تبیین بایستگی نظری تیوریک جامعیت تعریف فساد اداری، و بر این مبنا، سنجش تعاریف موجود در مهم‌ترین اسناد قانونی مبارزه با فساد در ایران، و با روشن‌سازی نقص اساسی وضعیت موجود در مقایسه با وضعیت بایسته، برای رفع این نقص اساسی پیشنهادهایی ارایه داده است.

    کلیدواژگان: نظام اداری، سازمان اداری، فساد اداری، پیشگیری از فساد، مبارزه با فساد
  • فردین مرادخانی، ابراهیم صباغی ولاشانی* صفحه 157

    مقابله با فساد مالی مسیولان از موضوعات مهم حقوقی است که بخش‌هایی از آن در حقوق اداری بحث می‌شود. در این راستا قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل 142 رسیدگی به دارایی برخی از مقامات عالی‌رتبه کشوری را بر عهده رییس قوه قضاییه قرار داده است. از آنجایی‌که تجربه نشان داده است فساد مالی در مقامات مادون بیشتر رخ می‌دهد، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در چهار مورد کوشیدند تا نظارت موردنظر در اصل 142 قانون اساسی را به سایر مقامات و مدیران کشوری و لشکری تسری دهند، ولی با ایراد شورای نگهبان مبنی بر حصری بودن مقامات مذکور در اصل 142 قانون اساسی مواجه شدند. در نهایت مجلس شورای اسلامی این مصوبه را به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع کرد و این مرجع نیز با اصلاحات کلی مصوبه مجلس را تایید نمود. این پژوهش با روش توصیفی – تحلیلی به دنبال بررسی امکان یا عدم امکان مقررات‌گذاری مجلس شورای اسلامی در خصوص توسعه مقامات مذکور در اصل 142 قانون اساسی است. در این راستا در این پژوهش دلایل مخالفان توسعه مقامات مذکور در اصل 142 قانون اساسی پاسخ داده شده و به این نتیجه می‌رسیم که بنا بر دلایل قانونی و شرعی و استفاده از شیوه تفسیری غایی مجلس شورای اسلامی صلاحیت تصویب قانون برای افزایش مقامات مذکور در اصل 142 قانون اساسی را دارد.

    کلیدواژگان: اصل 142 قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان، توسعه
  • محمدرضا ویژه، آزاد رضایی * صفحه 177

    با توجه به تعهدات حقوق بشری دولت‌ها و با عنایت به یکی از رسالت‌های ILO که در مقدمه مقاوله‌نامه شماره 122 مربوط به سیاست‌های اشتغال مورد اشاره واقع شده است، این سازمان مکلف به بررسی سیاست‌های اشتغال دولت‌های عضو با توجه به مواردی همچون منع تبعیض، انتخاب آزادانه شغل و فرصت‌های برابر در کار شده است. باید گفت، بند 3 ماده 1 مقاوله‌نامه شماره 122 به اتخاذ سیاست‌های اشتغال با توجه به شرایط خاص هر کشور اشاره می‌کند، لذا پرسش این است که دولت ایران به عنوان موضوع نظارت این سازمان در رابطه با مقاوله‌نامه، در این خصوص چه تکلیفی بر عهده دارد و جایگاه حق‌های بنیادین کار در سیاست‌های اشتغال دولت ایران کجاست؟ توجه به این موضوع ضروری است که به دلیل پیوستن ایران به مقاوله‌نامه شماره 122 و برخی از مقاوله‌نامه‌های مربوط به حق‌های بنیادین کار و درج این حق‌ها در اعلامیه اصول و حق‌های بنیادین کار و اساسنامه ILO، دولت ایران مکلف به رعایت حق‌های مذکور در سیاست‌های اشتغال می‌باشد. لذا، در این مقاله با روش تحلیلی به بررسی جایگاه این حق‌ها در سیاست‌های اشتغال دولت می‌پردازیم.

    کلیدواژگان: سیاست اشتغال، حق های بنیادین کار، آموزش فنی و حرفه ای، مقاوله نامه شماره 122، سازمان های کارگری و کارفرمایی
  • اسدالله یاوری، مصطفی رضایی* صفحه 201

    موفقیت هر سازمان در درجه اول به نیروی انسانی آن بستگی دارد. بنابراین در اصلاح سازمان‌های عمومی «استخدام» در درجه اول اهمیت قرار دارد. نظام استخدامی مطلوب نیز واجد حداقل‌هایی است که از آن به‌عنوان عدالت استخدامی یا اصول حقوقی حاکم بر استخدام عمومی یاد می‌شود. عدالت استخدامی در واقع معیاری جهت سنجش اداره عمومی هر کشور هست. از این رو تطبیق وضعیت کشورمان با نظام اداری مدرن انگلیس می‌تواند نمایانگر نقاط قوت و ضعف نظام استخدام عمومی و به‌تبع آن اداره عمومی باشد. بررسی اصول حاکم بر استخدام عمومی در ایران نشان می‌دهد که مهم‌ترین ضعف آن در زمینه اعمال سلیقه‌ای ضوابط استخدام و در نتیجه نقض اصل حاکمیت قانون است. شایسته‌سالاری به همین دلیل بر نظام اداری ما حاکم نیست. از دیدگاه حقوق بشری نیز عدم توجه به اصل فرصت برابر در قبال زنان و اقلیت‌های قومی و مذهبی و نداشتن خط‌مشی و سیاست حمایتی در قبال آنان از جمله ضعف‌های بزرگ نظام اداری ماست. در مقابل در کشور انگلستان شایسته‌سالاری کاملا به‌صورت سیستماتیک بر نظام اداری حاکم است و از همان ابتدا بر همین مبنا شکل گرفته است. در زمینه اصل برابری و عدم تبعیض نیز قوانین و سیاست‌های گوناگونی تصویب و به اجرا درآمده است و حتی کمیسیون برابری و حقوق بشر نیز در جهت نظارت بر اجرای این قوانین تاسیس شده است.

    کلیدواژگان: اداره عمومی، مستخدم عمومی، حاکمیت قانون، برابری فرصت، شایسته سالاری
|
  • Foroogh Heydari Shooli, Mohammad Jalali Page 9

    The protection of immovable cultural heritage in the England legal system is based on several principles. The principle of publicity and Public participation is the most important principle governing the protection of cultural heritage in this country. These two principles state that cultural heritage is a public resource that the public should have access to and be able to participate in the protection and preservation of this heritage. In the Iranian legal system, the protection of cultural heritage is considered as a matter of governance. The sovereignty of this matter indicates the unrestricted enjoyment of cultural heritage by the people. The basis of the England Cultural Heritage Protection System is based on public and voluntary participation and the colorful role of public non-governmental organizations in various aspects of protection is the distinguishing feature of the England Cultural Heritage Protection System compared to the Iranian legal system. In the Iranian legal system, the protection of cultural heritage is the responsibility of government institutions, including the Ministry of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts and its affiliated departments. In general, it can be said that the existence of institutional diversity, professionalism and popular participation in the English model of cultural heritage protection has brought an effective and efficient protection system in order to preserve heritage. The main question of this research is in the light of the principle of publicity and public participation, how is the registration of immovable cultural heritage in the two legal systems of England and Iran and what institutions are involved in the registration process.

    Keywords: National Heritage Registration, Cultural Heritage Protection, Participatory Approach, Immovable Cultural Heritage
  • Mahdi Khoramdel, Koorosh Ostovar Sangari, Hosein Alayee, Hamid Zarrabi Page 31

    Determining the regulatory authority and issuing licenses for audio and video productions in cyberspace has become one of the legal challenges in recent years between the relevant agencies and the plaintiff in this regard. Proponents of the IRIB Supervision, based on the resolution of the Supreme Council of the Cultural Revolution, the directive of the Head of the Judiciary, the resolution of the Supreme Council of the Cultural Revolution and the vote of 3148 of the Court of Administrative Justice in2019 and Budget Law 1400, believe that the IRIB Supervision is legal and correct. However, the authors believe that in terms of the position of this agency in the constitution and the powers provided for other agencies in ordinary laws, including Article 1 of the Law on Amending the Press Law, Article 2 of the Law on Objectives and Duties of the Ministry of Culture and Islamic Guidance, the Law on Duties and Powers of the Ministry of Communications and Information Technology, Article 6 of the Statute of the Radio Regulatory, Authority and the decision of the specialized board of the Court of Administrative Justice have legal objections. The fundamental question is whether the IRIB's oversight of the production of audio and video in cyberspace, which are in fact its competitors, is legally correct? In response, in a descriptive-analytical manner, we examined that the IRIB, despite the task assigned to it in the 1400 budget, can not have a useful regulatory position for freedom of expression in the media. Therefore, it is necessary to introduce a comprehensive law on media rights by the parliament and a competent authority that can, while respecting the right to freedom of expression in all media and the principle of competitiveness, technically and legally regulate.

    Keywords: Article 44 of the Constitution, regulation, pervasive audio, video, cyberspace, IRIB
  • Zahra Danesh Nari, Seyed Ahmad Habibnezhad Page 57

    One of the stages of entering government service is the stage of "selecting" individuals based on various criteria. The selection rules are governed by the country's selection law and its implementing regulations. A look at the elements of the country's electoral law shows that the law is first of all an old law and does not comply with the current requirements of the employment system. Judicial oversight of the Administrative Justice Tribunal is effective as a reference for protecting the rights of the public against abuses by government agencies. In the following article, we examine the nature of selective authorities with regard to Article 63 of the Statute of the Court of Administrative Justice (Appeal of Special Administrative References) and Article 64 of the Law (Appeal to the Diagnostic Authorities), and finally We will examine the violations of selection decisions in the judicial branch of the Court of Administrative Justice.

    Keywords: Selection Law, Selective Reference, Special Administrative Bureaucracy, Judicial Oversight
  • Mohammad Sadeghi, Samira Gholami Page 77

    Reduction of generality and absoluteness competence assignment to the courts of general Jurisdiction, based on the authorization (approval) of the legislature in different laws, led to the establishment of the combined judicial authorities (in the form of council and dispute settlements boards). Regardless of the titles and other prevalent forms, these authorities, sometimes despite the membership of non-judicial members, are eligible to have the judicial member (Judge). In this respect, just those authorities are subject to this text which include a judicial member (introduced by the Judiciary), and two or more non-judicial members as the specialists in the profession of a special guild who referred to as the quasi-judicial members. Therefore, we do not investigate the authorities in charge without judicial member, mutually agreed arbitration board, authorities subject to arbitration agreement or similar titles. Accordingly, in this article, our purpose is to present a clear illustration of the legal Role of non-judicial members in quasi-judicial authorities in accordance with a conceptual investigation to assess the ratio of this position with the related goals and effects to the intended specifications. In order to analyze this Role and level, along with a brief introduction to the concepts and examples of the combined judicial authorities in the trial structure of our country, we will pay attention to the principles which considered for these characters. The result which will finally be specified is that the non-judicial members of the concerned authorities should not be limited to the identities such as the counselor (adviser), expert, arbitrator and other similar positions due to the relevant reasons and requirements of these authorities, each of these members is considered as the equal member (and main element) as the judicial member with this difference that they will have different applications and specifications in comparison with a judge in terms of some aspects and considerations which accordingly manifested in the Procedures Laws of these authorities.

    Keywords: Department of Justice, Judge, Non-Judicial member, Dispute Settlement Boards, Quasi Judicial Authorities, The Judiciary, Guild, professional Lawsuits (action)
  • Salman Emrani, Reza Bakhshloo, Mohammad Reza Mohammadi Page 99

    The literal meaning of “discrimination” does not imply whether it is positive concept or not, but in term of law it is a negative concept. “Positive discrimination” as an emerging concept of public law, has entered from comparative studies to the domestic debates. Due to some ambiguities about this concept, the constitutional legislator has used the concept of " legitimateness of discrimination", the theoretical development of which can pave the way for the realization of "justice" in the meaning intended by the constitutional legislator. So, the main question of the present inquiry is “to investigate the theoretical differences between positive discrimination and licit discrimination and the approach of the legal system of Iran to these concepts”, which has been studied by descriptive-analytical method. In the continue the relationship between “indigenous employments” and “licit discrimination” is explored as a case study. The results of this study showed that there is an inseparable relation between “licit discrimination” and “justice” in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The meaning of the “justice” is also close to the “proportionality”. “Positive discrimination” that rooted in “equality”, has no place in the legal system of Iran. In the case of Indigenous employments, each instance of employments should be presented on the concept of “licit discrimination” by considering the distinguish between Indigenous employment in normal and deprived areas. The procedure of the Court of Administrative Justice has also accepted this distinction.

    Keywords: Indigenousness, Indigenous Employment, Discrimination, licit discrimination, Positive discrimination, Court of Administrative Justice
  • Ali farhadian, Ali Bahadori Jahromi Page 121

    Understanding efficient management in the modern sense and distinguishing it from its classical meaning, on the one hand, and trying to find related components in line with citizenship rights, on the other hand, deserve theoretical reflection and elaboration on its justifications. Accordingly, the main purpose of this article is to explain the impact of efficient management and citizenship rights by reflecting on the administrative laws of Iran. The leading article, based on the legal-managerial interdisciplinary approach, uses the library and documentation method and the elaboration of internal laws and regulations for data collection and the descriptive-analytical method for the analysis of the collected data. Findings show that based on the variables of public trust and globalization, the theory of justice in the organization as well as behavioral approach and two-dimensional human theory on the one hand and the task of guiding the client by the administrative official, providing information and transparency in administrative relations, applying honesty and fairness. Employees with citizens and, finally, the prohibition of disregard for clients on the other hand, modern efficient management and citizenship rights have an interaction with each other. Also, the application of progressive principles of civil rights in domestic legal documents, despite some shortcomings, has provided a favorable ground for a theoretical approximation of the two concepts of efficient management and civil rights, which requires a clear understanding of the relationship and their practical application.

    Keywords: Efficient Management, Citizenship Rights, domestic administrative laws
  • Mohammadvazin Karimian Page 141

    In the comprehensive Plan for Prevention and fighting against administrative corruption, comprehensive definition of administrative corruption must be foundation of the plan. We can say administrative corruption is the corruption of administrative system. Administrative organizations are subsystems of administrative system of the country. Administrative corruption is a complex, multidimensional phenomenon and has several levels. Nevertheless, the basic description in plans and statutes for prevention and fighting against administrative corruption in Iran, is individual – oriented and the principal approach is behavioral - on the level of person and not completely. The approach is not system – oriented and is not on the interaction between structural – behavioral –environmental dimensions. This paper, based on the theoretical necessity of comprehensive definition for administrative corruption, analyzed and evaluated the definition of most important statutes and statutory rules of fighting against administrative corruption. The result is that this definition are not comprehensive. This description leads us to basic prescriptions.

    Keywords: Administrative Corruption, Constitutional Law, Administrative Law, Individual – Orientation, System – Orientation
  • Fardin Moradkhani, Ebrahim sabagh vakashani Page 157

    Combating financial corruption of officials is one of the important legal issues, parts of which are discussed in administrative law. According to Article 142 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the head of the judiciary oversees the property of some officials. As experience has shown that corruption is more prevalent among lower-ranking officials, members of the Islamic Consultative Assembly have struggled four times to extend the oversight referred to in Article 142 of the Constitution to other state and military officials and managers, but they were confronted with the objection of the Guardian Council that the mentioned authorities are in principle 142 restricted. Finally, the Islamic Consultative Assembly sent this law to the Expediency Discernment Council, and that Council, with general amendments, approved the Assembly's opinion. This descriptive-analytical study seeks to examine the possibility or impossibility of regulating the Islamic Consultative Assembly regarding the development of the authorities mentioned in Article 142 of the Constitution. In this study, the reasons for the opposition to the development of the above-mentioned authorities are answered in Article 142 of the Constitution We conclude that for legal and religious reasons and the use of the Purposive interpretation method of the Islamic Consultative Assembly has the authority to pass a law to increase the number of officials mentioned in Article 142 of the Constitution.

    Keywords: Article 142 of the Constitution, Islamic Consultative Assembly, Guardian Council, Development
  • Mohammadreza Vijeh, Azad Rezaei Page 177

    According to human rights obligations of states and with respect to one of the missions of International Labour Organization that was mentioned in the introduction of Convention No.122 concerning Employment Policies, this Organization is required to review Employment Policies of member states regarding items such as prohibition of discrimination, free choice of employment and equal opportunities in employment. Article 1 (3) of Convention No. 122 refers to the adoption of employment policy with regard to the specific circumstances of each country, so the question is, what is the Iranʼs government duty as the object of supervision of this organization in relation to the convention and where is the position of Fundamental Rights at Work in employment policies of our country? Attention to this matter is essential because Iran joining the Convention No. 122 and some conventions relating to the Fundamental Rights at Work and interpolation of this Rights in the Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work and Statute of the International Labour Organization, Iran is obliged to uphold the mentioned Rights in its Employment Policies. Thus in this essay, we review the position of these Rights in Iran´s Employment Policies with analytical method.

    Keywords: Employment Policy, Fundamental Rights at Work, Technical, Vocational Education, Entrepreneurship, Convention No. 122, Worker, Employer Organization
  • Asadolah Yavari, Mostafa Rezaee Page 201

    The success of any organization depends primarily on its human resources. So, in public organizations reform, “employment” is of primary importance. The good employment system also has the minimum that is referred to as employment justice or the legal principles governing public employment. Employment justice is in fact the criteria for assessing the public administration of each country. Therefore, the comparison of our country's status to the modern British administrative system can reflect the strengths and weaknesses of the public employment system and, consequently, the public administration. The study of the principles governing public employment in Iran shows that its main weakness is in the arbitrary application of the employment rules and as a result of violating the rule of law. Also, meritocracy there isn’t in our administrative system for that reason. From the human rights perspective, the lack of attention to the principle of equal opportunity for women and ethnic and religious minorities and lack of policies and supportive policies towards them is one of the major weaknesses of our administrative system. In contrast, in the United Kingdom, meritocracy is entirely systematically governed by the administrative system and has been formed on the same basis from the outset. In the field of equality and non-discrimination, various laws and policies have been adopted and implemented, and even the Equality and Human Rights Commission has been established to oversee the implementation of these laws.

    Keywords: Public Administration, Civil Servant, Rule of Law, Equal Opportunity, Meritocracy