فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه دانشور، محمدرضا تقوی* صفحات 1-26
    نقایص اجرایی حافظه فعال همچون تداخل پیش گستر نقش موثری را در حفظ علایم اختلال استرس پس از سانحه از جمله جهش به گذشته و تجریه مجدد دارد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تداخل پیش گستر دیداری و کلامی در افراد مواجه شده با آسیب با و بدون اختلال استرس پس از سانحه بود.
    روش کار
    در این پژوهش علی- مقایسه ای، آزمودنی ها به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تعداد 30 نفر از افراد مواجه شده با سوانح جاده ای و تصادفات رانندگی بدون اختلال استرس پس از سانحه با 30 نفر از افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه از نظر تداخل پیش گستر دیداری و کلامی مقایسه شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه ساختاریافته مقیاس علایم اختلال استرس پس از سانحه برایDSM-5 ، پرسشنامه افسردگی بک-2 و آزمایه پروب اخیر بودند. پس از اجرای پژوهش، داده ها با استفاده تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه نقص بیشتری را در کنترل تداخل پیش گستر دیداری و کلامی نسبت به افراد مواجه شده با آسیب بدون این اختلال تجربه می کنند. به علاوه، افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه نقص بیشتری را در حافظه فعال دیداری نسبت به حافظه فعال کلامی نشان دادند.
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه نقایصی را در کنترل تداخل پیش گستر نشان می دهند که پیشنهاد می شود در درمان این افراد مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حافظه فعال، اختلال استرس پس از سانحه، مزاحمت، تداخل پیش گستر
  • آزیتا خرامان*، حسین زارع، سوسن علیزاده فرد، مجید صفاری نیا صفحات 27-38

    بازنمایی های ذهنی، از پیشرفته ترین جنبه های شناختی انسان هستند و علاوه بر بازنمایی های بدنی خود، بازنمایی های مربوط به شناخت اجتماعی از دیگران نیز می تواند بر تجربه ذهنی مالکیت هر فرد نسبت به بدنش موثر باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر که یک مطالعه نیمه آزمایشی براساس اندازه گیری های مکرر است، با هدف بررسی اثر بازنمایی شناختی اجتماعی بر مالکیت ذهنی بدن انجام گرفت. جامعه شامل دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران بود که از آن، 61 زن و 47 مرد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل آزمایش خطای دست مصنوعی کوهن و بوتوینیک (1998)، و پرسشنامه گزارش ذهنی تجربه مالکیت دست مصنوعی لونگو و همکاران (2008) بود. القای بازنماییهای شناخت اجتماعی، بر اساس مدل ذهنی سه بعدی شناخت اجتماعی تامیر و تورنتون (2020) انجام می گرفت. داده های گردآوری شده از طریق تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-22، تجزیه و تحلیل شدند. طبق یافته ها، نمره خطای دست مصنوعی افراد نسبت به دست پلاستیکی با رنگ نزدیک به بدن و سبز، که به لحاظ فاکتور های سطوح مدل سه بعدی شناخت اجتماعی در سطح بالای افراطی تعریف شده بود، بیشتر و نسبت به دست پلاستیکی آبی که در سطوح  افراطی پایینی از مدل سه بعدی ذهنی قرار داشت، کمتر بود. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در مناسبات اجتماعی، همانند سازی افراد با کسانی که درارزیابی های ذهنی جایگاه اجتماعی بالاتری کسب کرده اند، می تواند بیشتر از کسانی باشد که در بازنمایی های ذهنی جایگاه اجتماعی پایین تری کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: بازنمایی ذهنی، مالکیت ذهنی بدنی، شناخت اجتماعی، خطای دست مصنوعی
  • محسن دادجو، شهریار غریب زاده* صفحات 39-51

    تحول هیجانی-اجتماعی در اوایل کودکی، یکی از زیربناهای اساسی سلامت فرد و جامعه است. پژوهش حاضر، به بررسی مسیر تحولی تمایلات هیجانی-پژوهشی و مولفه های آن در سنین پیش دبستانی پرداخته است. نمونه موردمطالعه ما، 447 کودک سالم ایرانی (دختر=47.4 درصد) در گستره سنی 48 تا 78 ماه (میانگین=66.57، انحراف استاندارد=6.797) بود. این نمونه از پنج شهر تهران، بندرعباس، مشهد، زرند و تبریز به عنوان نماینده جمعیت ایرانی بر اساس توزیع جغرافیایی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی بودند. در این پژوهش از نسخه فارسی سیاهه تمایلات هیجانی-اجتماعی پیش دبستانی استفاده شد که شامل شش مولفه رفتارهای بیش فعالانه-ناسازگارانه، مهارت های اجتماعی، مهارت های ارتباطی، مهارت های زندگی روزمره، رفتار تغذیه ای و نشانگان اضطراب جدایی است. جهت بررسی تغییرات مسیر تحولی تمایلات هیجانی-اجتماعی، از آزمون کروسکال والیس استفاده گردید که نتایج آن نشان داد در بین بازه های سنی شش ماهه، تغییرات معناداری درباره مولفه های مهارت های زندگی روزمره و نشانگان اضطراب جدایی وجود دارد؛ اما درباره چهار مولفه دیگر و همچنین تمایلات هیجانی-اجتماعی به طورکلی، تفاوت معناداری بین این گروه های سنی وجود ندارد. سپس آزمون تعقیبی گیمز-هاول انجام شد تا تفاوت های مشاهده شده در بین دسته های سنی، بررسی شود. نتایج این پژوهش نشان داد که تمایلات هیجانی-اجتماعی در اوایل کودکی، تغییرات معناداری نمی کند. در نتیجه می توان گفت که دوره های حیاتی مرتبط با تحول توانایی هیجانی-اجتماعی، قبل یا بعدازاین دوره است

    کلیدواژگان: کودکان پیش دبستانی، تمایلات هیجانی-اجتماعی، کودکی اولیه، مسیر تحولی
  • مهدی جهانی، محمد ناصحی*، مهدی تهرانی دوست، محمدحسین حریرچیان، محمدرضا زرین دست صفحات 52-62

    مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک وضعیت التهابی میلین زدای سیستم عصبی مرکزی است که اغلب به عنوان اختلالی خود ایمن در نظر گرفته می شود. این بیماران درگیر نقایص شناختی وسیع و گسترده ای همچون ضعف توجه و تمرکز و حافظه و سرعت پردازش هستند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر آندی تحریک الکتریکی مستقیم قشری مغز (tDCS) بر عملکرد توجه پایدار در بیماران مبتلا به MS در قالب یک طرح روش پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل انجام گرفت. بدین منظور 32 بیمار مبتلا به بیماری MS با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. مداخله شامل 10 جلسه تحریک الکتریکی مستقیم بود که طی آن بیماران به دو گروه تقسیم شدند، یک گروه تحریک واقعی و گروه دیگر تحریک ساختگی یا شم دریافت کردند. ابزارهای پژوهش استفاده از خرده آزمون های سرعت واکنش(RTI) و آزمون پردازش سریع اطلاعات دیداری (RVP) در آزمون کارکردهای عصبی دانشگاه کمبریج (CANTAB) بود. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس از آزمون تی مستقل و وابسته برای مقایسه نمره های پیش آزمون، پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد. نتایج نشان دهنده بهبود توجه پایدار و سرعت پردازش در گروه آزمایش در سطح معناداری 0.05 بود. بنابراین نتیجه می گیریم که تحریک الکتریکی مغز بصورت فراجمجمه ای منجر به بهبود نقص توجه پایدار و سرعت واکنش در بیماران مبتلا به ام اس می شود.

    کلیدواژگان: TDCS، توجه پایدار، سرعت پردازش، مولتیپل اسکلروزیس
  • سیده زهرا موسوی، فریده سادات حسینی* صفحات 63-75
    در پژوهش های سال های اخیر، افزایش وضعیت شناختی و روانشناختی از طریق بازی مورد توجه زیادی بوده است. برای این منظور، دو دسته بازی شامل بازی تعاملی خانگی و بازی شناختی وجود دارد که اولی قابل اجرا در محیط خانه است و دومی به صورت نرم افزارهای رایانه ای جهت افزایش توانایی های شناختی اجرا می شود. پژوهش حاضر نیز با هدف مقایسه اثربخشی بازی های رایانه ای شناختی و بازی های تعاملی والد-کودک بر حل مساله و عاطفه مثبت و منفی کودکان انجام شد. به این منظور، 40 نفر از کودکان 10 ساله شهر شیراز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در 4 گروه بازی لوموسیتی (10 نفر)، بازی خانگی (10 نفر)، ترکیب بازی لوموسیتی و خانگی (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند. بر اساس معناداری آزمون پیلایی، بین گروه ها از نظر دو متغیر حل مساله و عاطفه مثبت و منفی، تفاوت وجود دارد. مقایسه های دوتایی گروه ها نشان دادند که بین گروه لموسیتی و کنترل از نظر حل مساله  تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین گروه ترکیبی با گروه کنترل و خانگی و گروه لموسیتی با گروه کنترل تفاوت معناداری از نظر عاطفه مثبت داشتند. در نتیجه، با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که بازی لوموسیتی جهت افزایش توانایی حل مساله و بازی لوموسیتی و ترکیب لوموسیتی و بازی خانگی جهت افزایش احساسات خوشایند و عاطفه مثبت در افراد 10 ساله به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بازی لوموسیتی، بازی تعاملی-خانگی، حل مساله، عاطفه مثبت، عاطفه منفی
  • فرهاد بلاش، عبدالحفیظ عمر، ندا سنجری* صفحات 76-90

    تغییرات روان شناختی قابل توجه در نواحی به شدت سرد، به عنوان واکنش های طبیعی بشر به شمار می روند. قطب جنوب با شرایط بسیار سردی که دارد برای بسیاری از دانشمندان در زمینه های مختلف به عنوان یک آزمایشگاه طبیعی تلقی می شود. بقا برای انسان، در این محیط سخت، بدون اقدامات پیش نیاز غیرقابل مدیریت است؛ قطب جنوب با تمرکز بر انعطاف و سازگاری روان شناختی، فرصتی منحصر به فرد برای نزدیک شدن به مطالعه سازگاری روانی، با بررسی تاثیر شرایط آب و هوایی، محدودیت، انزوا و عدم وجود نور روز و... بر تغییرات خلقی، استرس و پویایی فرد را نشان می دهد. در این مقاله، تغییرات روان شناختی شش پژوهشگر که بیست و سه روز سفر علمی در منطقه سردسیر قطب جنوب داشتند، با رویکرد سیستماتیک مفهوم سازی شده است. از نظر روش شناسی، تحلیل موضوعی و برای دسته بندی داده های جمع آوری شده از مصاحبه، مشاهدات و تحلیل اسناد استفاده شده است. تجربیات پژوهشگران به طور میدانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و عوامل پدید آمده به عنوان نگرش ها، راهبرد ها  و اقدامات دسته بندی شدند. این سه عامل در سطح فردی و گروهی به سی و شش عامل مثبت و منفی تقسیم شدند. از لحاظ نظری، عوامل مثبت و منفی توسط نظریه میدان نیرو پشتیبانی شدند که به مفهوم سازی مواجهه اعزام شوندگان به منطقه بسیار سرد کمک می کرد. نگرش های مثبت بر اساس داده های جمع آوری شده در این اکتشاف عبارتند از: خودآگاهی، خودراهبری، خودکنترلی، خودکارآمدی، اعتماد به نفس، خودانگیختگی و خوش بینی به اهداف خود. از سوی دیگر نگرش های منفی شامل خود ناآگاهی، عدم خودراهبری، تعارض با خود، خودناکارآمدی، شک به خود، خودنابودی، خود تناقض گویی و بدبینی است. در مورد راهبرد ها مانند نگرش در سطح فردی و هم تیمی، راهبرد های مثبت و منفی وجود دارد. در سطح فردی راهبردهای مثبت عبارتند از: خودگویی مثبت، تصور مثبت، مدیتیشن، آرامش عضلانی، تلاوت معنوی، کنترل نفس و راهبردهای منفی شامل خودگویی منفی، تصور منفی، سردرگمی، تنش عضلانی، اشاره به ایمان مذهبی و از دست دادن کنترل نفس است. به موازات آن، راهبردهای تعامل با هم تیمی ها در مسیر مثبت عبارتند از: شوخ طبعی، ایجاد هماهنگی تیمی، کنترل توجه، تعهد کار تیمی، کنترل احساسات، قابلیت دسترسی و در بخش منفی شامل نق زدن، ایجاد اختلاف، انحراف از تعهد به خودکامیابی و واکنش غیراخلاقی است. به طور مسالمت آمیز، عوامل مثبت و منفی، مانند نگرش ها، راهبرد ها و اقدامات مثبت و منفی بر یکدیگر اثر دارند در واقع تعامل و تضارب همه عوامل دریافت شده در رویارویی با شرایط سخت گوناگون، منجر به اقدام خاص می شوند.

    کلیدواژگان: تغییرات روانشناختی، قطب جنوب، هوای بسیار سرد
|
  • Somayeh Daneshvar, Mohammad Reza Taghavi* Pages 1-26
    Objective
    Working memory executive deficits have a role in maintaining Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) symptoms including flashbacks and reexperiencing. Accordingly, the aim of the present study was to compare the visual and verbal Proactive Interference in trauma-exposed individuals with and without PTSD. 
    Method
    In this retrospective study, we recruited subjects through the purposive sampling method. We compared 30 survivors of road traffic accidents with PTSD with 30 trauma-exposed individuals without PTSD in terms of visual and verbal Proactive Interference. Measuring tools included the Post-Traumatic Stress Disorder semi-structured Interview for DSM-V, the Beck Depression Inventory-II and the Recent Probes Task. Data were analyzed using mixed repeated-measures analysis of variance (ANOVA) in SPSS-21 software.
    Results
    Subjects of the PTSD group reported higher levels of visual and verbal Proactive Interference than the control group. Moreover, patients with PTSD indicated higher deficiencies in visual working memory than verbal working memory.
    Conclusion
    Patients with PTSD show deficiencies in controlling proactive interference that should be taken into consideration through their treatment procedure.
    Keywords: working memory, PTSD, intrusion, proactive interference
  • Azita Kharaman*, Hossein Zare, Soosan Alizadehfard, Majid Saffarinia Pages 27-38

    Mental representations are to be considered as the most advanced aspects of human cognition and in addition to their own physical representations, representations of social cognition of others can also affect the mental experience of each person's ownership of their body. Accordingly, the present research as a quasi-experimental study based on repeated measures, was conducted in order to investigate the effect of social cognitive representation on the mental property of the body. The population of the study consisted of all Students of Payame Noor University of Tehran from which 61 females and 47 males were selected by convenience sampling. The research instruments included Cohen and Botvinick's (1998) Rubber Hand Illusion Test, and Longo, et al.'s (2008) Rubber Hand Ownership Experience Mental Report Questionnaire. Induction of representations of social cognition was based on the three-dimensional mental model of social cognition by Tamir and Thornton (2020). The collected data were analyzed by repeated measures analysis of variance using SPSS-22 software. According to the findings, the error score of the rubber hand was higher than the rubber hand with the color close to the body and green, which was defined in terms of the factors of the levels of the three-dimensional model of social cognition at the extreme level, and lower than the blue rubber hand, which was at extremely low levels of the mental three-dimensional model. The results indicated that in social relations, the identification of individuals with those who have gained a higher social status in mental evaluations can be more than those who have gained a lower social status in mental representations.

    Keywords: Mental Representation, Body-Mental Ownership, Social-Cognition, Rubber Hand Illusion
  • Mohsen Dadjoo, Shahriar Gharibzadeh* Pages 39-51

    Socio-emotional development is one of the fundamental bases of individual and social health. The present study aims to investigate the developmental trajectory of socio-emotional tendencies (SET) and its components in preschoolers. Our sample was 447 healthy Iranian preschoolers (girl=47.4%) aged 48-78 month-old (mean=66.57, SD=6.79). they were from Tehran, Bandar Abbas, Mashhad, Zarand, and Tabriz as the representative provinces of the Iranian population, based on the geographical distribution and socioeconomic status. We used the Persian version of the Kindergarten Inventory of Social-Emotional Tendencies (KIST) which consists of six components. It included hyperactivity-maladaptive behavior, social skills, communication skills, daily living skills, eating behavior, and separation anxiety symptoms. We used Kruskal-Wallis test to investigate the developmental trajectory of SET. Results showed that there were significant changes in daily living skills and separation anxiety symptoms during 6-month periods, meanwhile there were no significant changes in the other four components and SET in total. Then, the Games-Howell post-hoc test was performed to follow up the observed differences among age categories. Results of the present study showed that SET doesn’t change significantly in early childhood. It propose that the critical period of the socio-emotional ability development occurs sooner or later

    Keywords: Preschoolers children, socio-emotional tendencies, early childhood, developmental trajectory
  • Mehdi Jahani, Mohammad Nasehi*, Mehdi Tehrani-Doost, MohammadHossein Harirchian, MohammadReza Zarrindast Pages 52-62

    Multiple sclerosis is a de-myelinating inflammatory condition of the central nervous system that is often thought of as an autoimmune disorder. These patients suffer from extensive cognitive impairments such as poor attention and concentration and memory and processing speed; Therefore, the aim of this study was to investigate the anodic effect of direct cortical electrical stimulation (tDCS) on sustained attention performance in patients with multiple sclerosis (MS) in a pretest-posttest design with a control group. For this purpose, 32 patients with MS were selected using available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The intervention consisted of 10 sessions of direct electrical stimulation during which patients were divided into two groups, one group received real stimulation and the other group received sham stimulation or sham. The research instruments were the use of RTI and RVP subtests in CANTAB test. Data analysis was performed based on independent and dependent t-test to compare pre-test and post-test scores in experimental and control groups. The results showed an improvement in sustained attention and processing speed in the experimental group at a significant level of 0.05. Therefore, we conclude that transcranial electrical stimulation of the brain improves sustained attention deficit and speed of response in patients with MS.

    Keywords: tDCS, Reaction Time, Sustained Attention, MS
  • Seyedeh Zahra Mousavi, Farideh Sadat Hoseini* Pages 63-75
    In recent years, research on increasing cognitive and psychological status through play has received much attention. For this purpose, there are two categories of game including interactive home game and cognitive game that the first run in the home environment and the latter is implemented as computer software to increase cognitive abilities. The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive computer games and parent-child interactive games on problem solving and positive and negative affects in children. For this purpose, 40 10-year-old children in Shiraz were selected by available sampling method in 4 groups included Lumosity game (10 people), home game (10 people), combination of Lumosity and home game (10 people) and control group (10 people). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Based on the significance of Pillai test, there is a difference between the groups in terms of two variables of problem solving and positive and negative affect. Binary comparisons of the groups showed that there was a significant difference between the Lumosity and control groups in terms of problem solving. Also, the combination group with the control group and home group, and the Lumosity group with the control group had a significant difference in terms of positive affect. Acording to the results of the present study, it is suggested that Lumosity game be used to increase problem-solving ability and Lumosity game and the combination of Lumosity and home game to increase pleasant feelings and positive affects in 10-year-olds.
    Keywords: lumosity game, interactive home game, problem solving, positive affect, negative affect
  • Farhad Balash, Abdul H. Omar, Neda Sanjari* Pages 76-90

    Significant psychological changes in extremely cold regions are considered as natural human reactions. Antarctica has very cold conditions and is considered a natural laboratory for many studies in various fields. Survival, in this harsh environment, is unmanageable without human preconditions; Antarctica with a focus on resilience and psychological adjustment, an opportunity for the individual to approach the study of psychological adjustment, examining the impact of weather conditions, limitations, isolation and lack of daylight, etc. on mood changes, stress and dynamism. is showing. In this article, the psychological changes of six researchers, who are twenty-three days of scientific travel in the cold region in the south of the region, are conceptualized with a systematic concept. In terms of methodology, thematic analysis and collected categories, interviews, observations and documentary analyzes have been used. Researchers' experiences were analyzed in the field and the emerging factors were categorized as attitudes, strategies and. These three factors were divided into thirty-six positive and negative factors at the individual and group levels. Theoretically, positive and negative factors are supported by force field theory, which contribute to the very cold region through conceptualization. Positive attitudes based on the data collected in this exploration include: self-awareness, self-direction, self-control, self-efficacy, self-confidence, self-motivation and self-optimism. On the other hand, negative attitudes are self-awareness, lack of self-direction, conflict with self, inefficiency, self-doubt, self-destruction, self-contradiction and pessimism. There are positive and negative strategies for strategies such as attitude at the individual and team level. In a person, positive strategies include: positive self-talk, positive thinking, meditation, muscle relaxation, spiritual recitation, self-control, and negative strategies include negative self-talk, negative, confusion, justification, religious belief, and loss of self-control. . On the other hand, different strategies with teammates in the direction of positive expressions such as humor, team coordination, control control, team performance, control of negative effects, accessibility and in part including nagging, disagreement, deviation from self-success and immoral reaction. Is. Peacefully, positive and negative factors, such as attitudes, strategies, and positive and negative effects on the environment, in fact, and the conflict of all the factors that lead to specific action in the face of various difficult situations.

    Keywords: Psychological changes, Extreme cold weather