فهرست مطالب

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه پایمرد، محمد ترابی*، داریوش شهریاری صفحات 73-85

    بیماری برق زدگی نخود در اثر قارچ Ascochyta rabiei (Pass.) Lab.، مهم ترین بیماری نخود معمولی در دنیا و ایران می ‌باشد که در شرایط مساعد آب و هوایی سبب خسارت‌ های هنگفتی به مزارع نخود می‌ گردد. آگاهی از تنوع ژنتیکی و نژاد های عامل بیماری در هر منطقه برای دستیابی به ارقام مقاوم ضروری است. در این تحقیق نژاد های فیزیولوژیک 28جدایه A. rabiei که در سال های 93-1391 از پنج ناحیه استان کرمانشاه جمع آوری و خالص سازی شده بودند، با استفاده ازهفت رقم افتراقی نخود (ILC-72،ILC-1929 ،ILC-194 ،ICC-3996 ، ILC-5928، ILC-1929 و ILC-202) تعیین شد. تمام جدایه ها در شش نژاد قیزیولوژیک طبقه بندی شدند. از کل جدایه های مطالعه شده در این بررسی هفت جدایه (25%) متعلق به نژاد 1، پنج جدایه (8/17%) متعلق به نژاد 2، هفت جدایه (25%) متعلق به نژاد 3، چهار جدایه (4/14%) متعلق به نژاد 4، دو جدایه (2/7%) متعلق به نژاد 5 و سه جدایه (6/10%) متعلق به نژاد 6 بودند. نژاد های1، 2، 3 و 4 با 23جدایه (1/82%) در تمامی نواحی استان پراکنده بودند. در حالی که نژاد 6 با قدرت بیماری زایی بالا فقط در یک ناحیه ‌کرمانشاه (سرارود) مشاهده ‌شد. در بررسی خصوصیات مورفولوژیکی جدایه ها روی محیط CSA(Chickpea Sucrose Agar)، تفاوت های مشخصی در قطر، رنگ و شکل کلنی، تراکم پیکنیدیوم و اندازه پیکنیدیوم جدایه ها وجود داشت ولی از نظر اندازه پیکنیدیوسپور اختلافی دیده نشد.

    کلیدواژگان: بیماری سوختگی اسکوکیتایی، نخود، نژاد، تنوع، ارقام افتراقی
  • محمد ترکیان، رضا پوررحیم*، مژده ملکی صفحات 87-102

    سوسن (Lilium spp.)، از خانواده سوسن سانان (Liliaceae) از جمله گیاهان زینتی با اهمیت اقتصادی بالا می باشد که بیماری های ویروسی از مهم ترین عوامل محدود کننده تولید آن می باشند. در سال 1393، تعداد 76 نمونه با علایم مشکوک به آلودگی ویروسی شامل موزاییک، بدشکلی، ‌سبزردی، ‌کاهش رشد و نکروز از گلخانه های زینتی در استان تهران جمع آوری گردید. آلودگی این نمونه ها به ویروس موزاییک خیار (Cucumber mosaic virus-CMV) و ویروس موزاییک آرابیس (Arabis mosaic virus-ArMV) با استفاده از روش های بیولوژیکی، سرولوژیکی و مولکولی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس آزمون الایزا، 45 و 3 نمونه به ترتیب به CMV و ArMV و پنج نمونه دارای آلودگی توام این دو ویروس بودند. نتایج آزمون الایزا با روش بیولوژیکی و مایه زنی گیاهان محک مورد تایید قرار گرفت. همچنین با استفاده از روش مولکولی RT-PCR و به کارگیری آغازگر های اختصاصی، قطعات DNA مورد انتظار 1100 و 690 جفت باز به ترتیب مربوط به ناحیه ژن پروتیین پوششیCMV و ArMV  تکثیر گردید. به کمک روش RT-PCR و آغازگر های اختصاصی زیر گروه های I و II ویروس موزاییک خیار، آلودگی نمونه های لیلیوم به جدایه های زیر گروه I این ویروس تایید شد. برای ردیابی ویروس بدون علایم لیلیوم (Lily symptomless virus-LSV) و ویروس پیسک لیلیوم (Lily mottle virus-LMoV) از روش مولکولی RT-PCR و به کارگیری آغازگر های اختصاصی استفاده شد که آغازگر های LMoV منجر به تکثیر قطعه DNA به طول مورد انتظار حدود 650 جفت باز در چهار نمونه شدند. در هیچ یک از نمونه ها آلودگی با LSV ردیابی نگردید. این اولین گزارش از وقوع آلودگی به ویروس های ArMV، CMV و LMoV از لیلیوم در کشور می باشد. روش های ردیابی بهینه سازی شده در این تحقیق، در مدیریت این بیماری ها از طریق تشخیص و حذف منابع آلودگی در برنامه های تولید پیازچه های سالم نقش کاربردی بسیار مهمی دارد.

    کلیدواژگان: لیلیوم، ویروس موزاییک خیار، ویروس پیسک لیلیوم، ویروس موزاییک آرابیس، ردیابی
  • طاهره دولت خواه اجیرلو، محمد ترابی *، صفر علی صفوی صفحات 103-117

    در این پژوهش بیست لاین امید بخش گندم مربوط به اقلیم معتدل همراه با دو رقم شاهد حساس بولانی و موروکو در سال زراعی 93-1392 به منظور تعیین مقاومت تدریجی آن‌ ها نسبت به زنگ زرد در شرایط مزرعه در اردبیل ارزیابی شدند. اجزا مختلف مقاومت تدریجی شامل ضریب آلودگی (CI)، شدت نهایی بیماری (FRS)، مقدار نسبی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (rAUDPC) و نرخ آلودگی ظاهری (r) در مراحل گیاه کامل و گیاهچه‌ ای اندازه گیری شدند. اندازه‌ جوش و تراکم‌ جوش در واحد سطح برگ در دو مرحله گیاهچه ‌ای و گیاه کامل نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد لاین ‌های M-91-17 و M-91-4 در مرحله گیاهچه‌ ای نیمه حساس و یا حساس اما در مرحله گیاه کامل مقاوم و یا مصون بودند بیانگر وجود مقاومت گیاه کامل در آن‌ ها است، لاین های M-91-18، M-91-20، M-91-5، M-91-6 و M-91-7 در مرحله گیاهچه‌ ای نیمه ‌مقاوم اما در مرحله گیاه کامل سطح مطلوبی از مقاومت تدریجی را نشان دادند. لاین ‌های M-91-13، M-91-14،M-91-12  و  M-91-8در مرحله گیاهچه ‌ا‌ی حساس و در مرحله گیاه کامل سطح مطلوبی از مقاومت تدریجی را نشان دادند. بنابراین به نظر می ‌رسد این لاین‌ ها دارای ژن ‌های مقاومت گیاه کامل هستند. ارقام شاهد حساس بولانی و موروکو بالا ترین مقادیر r، CI،FRS ، rADPC، تراکم ‌جوش و اندازه‌‌ جوش را در واحد سطح را داشتند. به جزM-91-2 ، M-91-9، M-91-16، M-91-15،M-91-3 ، M-91-11 و M-91-10، بقیه لاین ‌ها مقاومت تدریجی بالا تا متوسطی را بر اساس مقادیرFRS ، CI،rAUDPC ، تراکم جوش و اندازه جوش نشان دادند. ضریب ‌‌همبستگی بین شدت نهایی آلودگی (FRS) با مقادیر ضریب آلودگی (CI)، rAUDPC و نرخ آلودگی ظاهری به ترتیب 98، 97 و 97 بود.

    کلیدواژگان: زنگ زرد گندم، مقاومت تدریجی، مقاومت گیاهچه ‍ ای، مقاومت گیاه کامل
  • مرضیه شازده احمدی*، هدی عاصمی، زین العابدین شهادتی مقدم، سید افشین سجادی صفحات 119-130

    کرم غنچه‌ توتون (Helicoverpa armigera) یکی ‌از آفات مهم و‌ کلیدی مزارع توتون محسوب می ‌شود. ویروس چند وجهی هسته ای (Nucleopolyhedrovirus) یکی از عوامل مهم کنترل بیولوژیک علیه کرم غنچه و تعدادی از گونه های دیگر می‌ باشد. این تحقیق با هدف بررسی تنوع ژنتیکی جدایه های مختلف نوکلیوپلی هیدروویروس در 16 جمعیت طبیعی استان های مازندران و گلستان انجام شد. نمونه های کرم غنچه توتون آلوده به ویروس از مزارع توتون در استان های مازندران و گلستان جمع آوری شدند. خالص سازی ویروس و استخراج DNA با استفاده از روش CTAB انجام شد. در آزمون نشانگر های RAPD ابتدا از ده جفت آغازگر جهت تکثیر DNA ویروس NPV استفاده گردید که از بین آن ها دو جفت آغازگر که بیش ترین پلی مورفیسم را داشتند، انتخاب شدند. این دو جفت آغازگر روی 16 نمونه DNA مربوط به جدایه های مناطق جغرافیایی مختلف بررسی شدند. دو جفت آغازگر مورد استفاده همگی نوار های قابل کد گذاری ایجاد کردند. پس از الکتروفورز محصولات PCR، در مجموع تعداد 87 باند قابل امتیاز دهی به دست آمد که از بین آن ها، 75 باند (86 درصد) دارای چند شکلی بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارPyElph  انجام شد. پس از گروه بندی جمعیت ها با روش UPGMA در فاصله ژنتیکی 20، پنج شاخه اصلی مشاهده شد که این بیانگر وجود تنوع ژنتیکی میان جدایه های مورد بررسی بود، ولی این تنوع ژنتیکی با توزیع جغرافیایی جدایه ها مطابقت زیادی نداشت. با مبنا قرار دادن نشانگرRAPD جدایه هایی از نوکلیوپلی هیدروویروس با بیش ترین قرابت ژنتیکی در یک خوشه ژنی قرار گرفتند و بیش ترین شباهت را نشان دادند. نتایج ثابت کرد که بین جدایه های مطالعه شده تنوع خوبی وجود داشت که جهت برنامه های به نژادی و همچنین کنترل بیولوژیک می توان از آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کرم غنچه توتون، تنوع ژنتیکی، نشانگر RAPD، ویروس NPV
  • اسما معینی، محمد ترابی*، داریوش شهریاری صفحات 131-144

    یکی از مخرب ترین بیماری های خاکزاد میخک بیماری پژمردگی فوزاریومی میخک با عامل dianthi . Fusarium oxysporum f.spمی باشد. در این مطالعه توان بیوکنترلی جدایه های مختلف سه گونه قارچTrichoderma روی قارچ عامل بیماری در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای بررسی شد. جدایه های آنتاگونیست مورد بررسی شامل Ta1،Ta2 ، Ta3 متعلق به گونهTrichoderma atroviride، شانزده جدایه (Th16-Th1) متعلق به گونه  harzianum.Tو یک جدایه Tl1 متعلق به گونه longibrachiatum . Tبودند. آزمون های کشت متقابل و بررسی میزان کلونیزاسون در قالب طرح کاملا تصادفی با 21 تیمار در سه تکرار اجرا شد. جدایه های Ta1 و Ta2 و Ta3 پنج روز پس از کشت متقابل کاملا پرگنه بیمارگر را پوشش دادند و موفق ترین کلونیزه کننده های عامل بیماری بودند. بازدارندگی ترکیبات فرار (در کشت 72 ساعته و 96 ساعته) جدایه Ta3 (به ترتیب با 60% و 72%) نیز موثر تر از سایر جدایه ها بود. در گلخانه آ‍زمون های تیمار خاک با زادمایه جدایه های انتخابی تریکودرما به منظور بررسی توان بیوکنترلی این جدایه ها در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 تیمار در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که جدایه های مورد بررسی با سطوح مختلفی قادر به کنترل بیماری بودند. جدایه Ta3 بیش ترین تاثیر کنترلی را بر بیماری و کاهش درصد قلمه میری داشت و پس از آن جدایه های Ta1 و Ta2 در یک گروه و جدایه های Th2 و Tl1 نیز در یک گروه قرار گرفتند. به طور کلی جدایه های مورد بررسی در افزایش رشد گیاه تاثیر چندانی نداشتند ولی در روند کاهش بیماری موثر بودند.

    کلیدواژگان: میخک، Trichoderma atroviride، harzianum .T، longibrachiatum .T، کنترل بیولوژیک
  • شیده مهربان بوشهری، لاله نراقی*، محمد ترابی صفحات 145-164

    در این تحقیق، ابتدا فرمولاسیون های برتر برای  T. flavusباتوجه به میزان اسپور های فعال قارچ مذکور در شرایط آزمایشگاه تعیین و سپس کارآیی آن ها در کنترل بیماری مرگ گیاهچه چغندرقند ناشی از قارچ های solaniRhizoctoniaو  proliferatum Fusarium در شرایط گلخانه بررسی شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با تیمار اصلی روش های مصرف فرمولاسیون ها در سه سطح (افزودن به خاک، آغشته سازی بذر و ترکیب دو فرم با هم) و تیمار فرعی فرمولاسیون های مختلف در هشت سطح (هر شش فرمولاسیون برتر منتج از نتایج آزمایشگاهی شامل TF-Su-K-1- دی سیکلو سرین، TF-Su-K-2- دی سیکلو سرین، TF-Su-K-3- دی سیکلو سرین، TF-Su-K-3- سولفات منیزیم، TF-Su-K-2- کربوکسی متیل سلولز و TF-Su-K-3- نیترات سدیم، شاهد سالم و شاهد آلوده) در چهار تکرار انجام شد. نتایج آزمایش گلخانه ای نشان داد که در آزمایش های تاثیر تیمار اصلی و فرعی به صورت جداگانه، فرمولاسیون تثبیت کننده دی سیکلوسرین و جدایه TF-Su-K-3 بیش ترین کارآیی را در کنترل بیولوژیک بیماری مرگ گیاهچه داشتند. نتایج آزمایش اثر متقابل روش مصرف و زادمایه نشان داد که فرمولاسیون تثبیت کننده دی سیکلوسرین و جدایه TF-Su-K-2 با نحوه مصرف به صورت افزودن به خاک و یا افزودن به خاک توام با آغشته سازی بذر کم ترین میزان وقوع بیماری را موجب گردید.

    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، دی سیکلوسرین، کربوکسی متیل سلولز، سولفات منیزیم، مرگ گیاهچه چغندرقند
|
  • Elahe Paymard, Mohammad Torabi, Dariush Shahriari Pages 73-85

    Blight disease of chickpea caused by Ascochyta rabiei (Pass.) Lab.is one of the most important chickpea diseases in the world and Iran, which causes huge damages to chickpea farm in the suitable climatic conditions. Study of genetic diversity and various races exist in the different regions would be necessary for resistant cultivars development. In this research physiological races of 28 isolates of A. rabiei which were collected and purified from five region of Kermanshah province during 2012-2013 were determined using seven differential chickpea cultivars (ILC-202, ILC-1929, ILC-5928, ICC-3996, ILC-194, ILC-1929 and ILC-72). All isolates were classified in six physiological races. Among the all isolates, seven isolates (25%) belonged to race 1, Five isolates (17.8%) belonged to race 2, Seven isolates (25%) belonged to race 3, Four isolates (14.4%) belonged to race 4, two isolates (7.2%) belonged to race 5 and three isolates (10.6%) belonged to race 6. Races 1, 2, 3 and 4 with 23 isolates (82.1%) were occurred in all areas of the province while race 6 with high virulence was detected only in one area (Sararood). Investigation of the morphological traits of isolates on CSA (Chickpea sucrose Agar), showed differences in view of diameter, color and form of colony, pycnidium density and pycnidium size among the isolates, but there was not any difference in term of pycnidiospore size.

    Keywords: Ascochyta blight, Chickpea, race, variability, differential cultivars
  • Mohammad Torkian, Reza Pourrahim, Mojdeh Maleki Pages 87-102

    Lily (Lilium spp.) from Liliaceae familiy is considered as one of the most important ornamental plants with high economic value. Virus diseases are shown to be as main limiting factor in lily production. During a survey in 2015, a total of 76 symptomatic samples showing mosaic, deformation, chlorosis, reduced growth, necrosis and decline were collected from lily growing greenhouses in Thehran province. Samples were tested for Cucumber mosaic virus (CMV) and Arabis mosaic virus (ArMV) using ELISA, biological and molecular methods. ELISA results showed that 45 and 3 samples were infected with CMV and ArMV, and 5 samples were co-infected with the both viruses. The virus infections were confirmed using biological inoculation tests. CMV and ArMV infection were also tested by RT-PCR method using specific primers which resulted to amplification of 1100 and 690 bp DNA fragments, respectively. CMV lily isolates were confirmed to belong to CMV subgroup I using specific primers in RT-PCR assay. Presence of Lily symptomless virus –LSV and Lily mottle virus-LMoV were tested by RT-PCR assay using specific primers which resulted in amplification of the expected 650 bp DNA product corresponding to CP gene region of LMoV, but there was not any DNA amplifications related to LSV. This is the first report on occurrence of ArMV, CMV and LMoV infections on lily in Iran. Detection of virus infection sources using the optimized methods in this study is a crucial practical approach for virus management in healthy lily bulb production in the country.

    Keywords: Lilium, CMV, LMoV, ArMV, detection
  • Tahereh Dolatkhah Ajirloo, Mohammad Torabi, Safar Ali Safavi Pages 103-117

    Twenty promising wheat lines together with tow susceptible control cultivars Bolani and Morocco were evaluated for slow rusting resistance in Ardebil during 2013-2014 cropping season. Different components of slow rusting including coefficient of infection (CI), final rust severity (FRS), relative area under diseas progress curve (rAUDPC) and apparent infection rate(r) were assessed at both seedling and adult plant stages under filed condition. Pustule size and pustule density were also measured at both grow stages. The results showed that lines  M-91-17 and  M-91-4 were susceptible or moderately susceptible at seedling stage but resistant or immune at adult plant stage which indicates the presence of adult plant resistance in these lines. Lines  M-91-18, M-91-20, M-91-5, M-91-6 and M-91-7 were moderately resistant at seedling stage but showed favorable levels of slow rusting at adult plant stage. Lines  M-91-13, M-91-14,  M-91-12 and M-91-8 which were susceptible at seedling stage and showed higher levels of slow rusting at adult plant steges, seems to pocess some adult plant recsistant genes. Susceptible control cultivars  had the highest r, CI, FRS, rAUDPC, pustule density and pustule size. Based on the values of the measured traits, except M-91-2,  M-91-3, M-91-9, M-91-10, M-91-11,  M-91-15 and M-91-16, the remaining lines had medium to high levels of slow rusting resistance. Correlation cofficients between FRS and CI, rAUDPC and r were 98%, 97% and 97%, respectiveiy.

    Keywords: Wheat yellow rust, slow rusting resistance, seedling resistance, adult plant resistance
  • Marzieh Shazdehahmadi, Hoda Assemi, Zein-Al-Abedin Shahadatimoghadam Pages 119-130

    Tobacco budworm (Helicoverpa armigera) is one of the key pests of tobacco farms. Nucleopolyhedrovirus is one of the most important biological control agents of budworm and a number of other species. In this study the genetic diversity of different isolates of Nucleopolyhedrovirus belonging to 16 natural populations in Mazandaran and Golestan  provinces, were investigated. The tobacco budworm samples were collected from tobacco fields and transferred to biotechnology Laboratory of Tirtash Research and Education Center. Purification of NPV virus and DNA extraction was done using CTAB method. Among ten pair of primers which we used for amplification of NPV, two pair of RAPD primers that showed the highest Polymorphism were selected. Sixteen DNA samples isolated from different geographical regions of Golestan and Mazandaran provinces were checked with these selected RAPD primers and they created countable bands. Totally, 87 Countable bands were generated following the PCR products. Among them,75 bands(86%) were polymorphic. Data analysis was done using the PyElph Software. Population grouping using UPGMA method based on genetic distance of 20, revealed five major clusters. Using the underlying RAPD marker, the isolates of Nucleopolyhedrovirus were in a one gene cluster, showed the greatest genetic affinity.

    Keywords: [English]Tobacco bud worm, genetic diversity, RAPD marker, NPV
  • Asma Moeeni, Mohammad Torabi, Dariush Shahriari Pages 131-144

    One of the most destructive soil-borne diseases of carnation is fusarium wilt caused by Fusarium oxysporumf.sp. dianthi. In This study, antagonistic potential of different isolotes of three Trichoderma species on growth of the pathogen in laboratory and control of the disease in greenhouse was investigated. Isolates of the antagonist were Ta1, Ta2 and Ta3 belonging to Trichoderma atroviride, sixteen isolates Th1-Th16 belonging to T. harzianum and one isolate Tl1 belonging to T. longibrachiatum. Dual culture and colonization tests were carried out in a completely randomized design with three replications. Isolates  Ta3, Ta2 and Ta1 which completely covered colonies of the pathogen after five days, were the mosts successful colonizers. Inhibitory effect of volatile metabolites of Ta3 isolate in 72h and 96h cultures of the pathogen and antagonis (60% and 72%, respectively) was higher than those of the other isolates. In greenhouse, soil treatment with isolates of Trichoderma, to study the biocontrol effects the isolates was carried out in an experiment with 21 treatments in three replications. The results showed that different isolates could control the disease in different levels. Isolate Ta3 had the highest effect on disease control and reduction of cuttings death, followed by isolates Ta1, Ta2, Ta3 and Th2. In general, the antagonist isolates had less effects on growth of the plant, but reduced disease severity.

    Keywords: Carnation, Trichoderma spp, Fusarium wilt, hyphal growth inhibition, biocontrol
  • Sheedeh Mehraban Booshehri, Laleh Naraghi, Mohammad Torabi Pages 145-164

    In the present study, first the superior bioformulations for Talaromyces flavus,containging some chemical stabilizers were determined by measuring the presentage  of active spores in bioformulations and then their efficacy in biological control of sugar beet seedling damping-off was investigated in greenhouse. An experiment was performed in split plot based on randomized complete block design with four replications in greenhouse. Three inoculum application methods (soil treatment, seed treatment and combination of both methods) were considered as the main factor and eight different inoculum formulations including six superior bioformulations Dicycloserin-TF-Su-K-1,Dicycloserin-TF-Su-K-2,Dicycloserin-TF-Su-K-3, Carboxymethilcellolose-TF-Su-K-2, Sulfate magnesium-TF-Su-K-3 and Nitratesodium-TF-Su-K-2. together with two control treatments (healthy and infected checks) were considered as the sub-factor.The results indicated that the most effective treatments for biological control of sugar beet damping-off were Dicycloserin stabilizer and isolate TF-Su-K-3, separetely. Results of the interaction effects of inoculum application method and inoculum showed that the treatment of Dicycloserin-TF-Su-K-2 applied as soil treatment or as combination of soil and seed treatment resulted in less disease occurrance.

    Keywords: Biological control, dicycloserin, carboxymethilcellolose, sulfate magnesium, sugar beet seedling damping-off