فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 73 (زمستان 1400)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 73 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مژگان دهقان خلیل آباد، معصومه عارف* صفحات 1-12

    به اعتقاد بسیاری از محققان و صاحب نظران، امروزه رقابت از سطح شرکت به رقابت میان زنجیره تامین آن ها سوق داده شده و یک زنجیره تامین کارا و چالاک به عنوان مزیتی رقابتی و بسیار مهم و تعیین کننده در عرصه رقابت محسوب می شود. دراین راستا، بسیاری از محققان معتقدند با کشیده شدن رقابت از سطح شرکت ها به سطح زنجیره تامین آن ها، کیفیت و مدیریت کیفیت نیز باید از سطح شرکت ها به سطح زنجیره تامین آن ها گسترش داده شود؛ به طوری که مدیریت کیفیت زنجیره تامین می تواند به یک شرکت در هماهنگ نمودن اجرای همه فعالیت ها به طور یکنواخت کمک کند تا درنهایت باعث بهبود عملکرد خود در زنجیره تامین شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قابلیت ها و اقدامات مدیریت کیفیت زنجیره تامین بر عملکرد نوآوری و عملیاتی در شرکت های صنایع غذایی مشهد انجام شده است. برای این کار پس از مرور ادبیات و شناسایی شاخص ها، پرسش نامه ای استاندارد بین سیصد و چهل مدیر فعال در شرکت های صنایع غذایی مشهد توزیع و طبق جدول مورگان 181 نمونه از بین پرسش نامه های تکمیل شده انتخاب گردید. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه ی گردآوری اطلاعات، توصیفی- پیمایشی است و برای آزمون فرضیات و پاسخ گویی به سوالات، از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده و درنهایت با تایید فرضیات پژوهش مشخص گردید که قابلیت ها و اقدامات مدیریت کیفیت زنجیره تامین بر عملکرد نوآوری و عملیاتی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: اقدامات مدیریت کیفیت زنجیره تامین، قابلیت های مدیریت کیفیت زنجیره تامین، عملکرد عملیاتی، عملکرد نوآوری، صنعت مواد غذایی
  • زهرا داودی بیرق، مهدی سیف برقی* صفحات 13-24

    این مطالعه به بررسی قراردادهای مورد استفاده در زنجیره ی تامین می پردازد. تعداد هفتادوچهار مقاله ی بین المللی از سال 2004 تا 2021 و هفت مقاله ی فارسی طی سال های اخیر در حوزه ی قراردادها در زنجیره ی تامین، مورد مطالعه قرار گرفته است. با توجه به دسته بندی های صورت گرفته این نتیجه حاصل شده است که بیشترین قرارداد مورد استفاده در زنجیره ی تامین جهت هماهنگی، قرارداد اشتراک درآمد با فراوانی 35 مقاله است. از نتایج دیگر می توان گفت که از مجموع 81 مقاله در 58 مقاله از رویکرد نظریه ی بازی ها استفاده شده است که رویکرد استکلبرگ با فراوانی 39 مقاله، بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است. به نظر می رسد بیشتر مقالات (74 مقاله)، با توجه به محدودیت های موجود، زنجیره ی تامین دو سطحی را ترجیح می دهد. یکی از مهم ترین نتایج این بود که گاهی هرکدام از قراردادها به تنهایی نمی تواند زنجیره ی تامین را هماهنگ سازد؛ بلکه ترکیبی از آن ها منجر به هماهنگی زنجیره تامین می گردد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، قراردادها، نظریه ی بازی ها، استکلبرگ، دو سطحی
  • علی اکبر برزگر، سعید رمضانی*، حمید برزگر صفحات 25-39

    الگوی تغییرات و تکامل نگهداشت در صنایع ایران متاثر از ویژگی های مدیریت دولتی و ساختار اقتصادی مبتنی بر نفت است. از طرف دیگر مکانیزم های تحریم و تورم سال ها است که رفتار صنایع ایرانی را نسبت به سایر کشورها متفاوت کرده است. امروزه با مطرح شدن موضوعاتی نوین مانند صنعت نسل 4.0 و توجه به تولید و طرح موضوعاتی همچون اقتصاد مقاومتی در کشور سعی شده است که صنعت بتواند در مسیری پیش بینی شده، مطلوب و منطقی تکامل یابد. ازاین رو باید مدل هایی در زمینه ی نگهداشت، توسعه یابد که توان پاسخ گویی در شرایط اقتصادی ایران را داشته باشد و قابل پیاده سازی باشد. در این مقاله ابتدا مروری بر مدل های تعالی نگهداشت با هدف دستیابی به روش طراحی نظام تعالی نگهداشت در صنایع ایرانی شد. البته هدف از این مقاله مقایسه این مدل ها نیست که در این مجال نمی گنجد. سپس با بررسی مواردی که باید در سازمان های ایرانی در تدوین سیستم نگهداشت مورد توجه قرار گیرد، به سیر پیدایش و ورود انواع سیستم های مرتبط با نگهداشت تجهیزات به داخل کشور پرداخته شد تا شناخت مفیدی از این سیستم ها فراهم شود. سپس چهارچوب پیشنهادی تعالی نگهداشت بر پایه ی مفاهیم مدیریت دارایی در صنایع ایرانی، با عنوان «آیریم3»، ارایه شد که علاوه بر پوشش کامل بندهای استاندارد ایزو 55000، با مولفه ها و ویژگی های صنایع ایرانی هماهنگی دارد و طی سال های گذشته در تعدادی از سازمان ایرانی پیاده سازی، توسعه و به روزرسانی شده است. در ادامه، روش و مفاهیم و اصول ارزیابی سازمان و الزامات و مشخصات تهیه ی نقشه ی راه مناسب تعالی با توجه به ویژگی ها و مولفه های صنایع ایرانی معرفی گردید. در پایان ساختار کلی چارچوب پیشنهادی نمایش و نحوه ی پوشش بندهای استاندارد ایزو55000 از طریق آن، تشریح شد. با اجرای این چارچوب در سازمان ها و صنایع مختلف کشور، شاخص های کلیدی عملکرد نگهداشت و نیز نتیجه ی ممیزی نقشه ی راه سازمان بهبود چشمگیری داشت که کارایی چارچوب با توجه به شرایط بومی کشور را اثبات می کند.

    کلیدواژگان: تعالی مدیریت نگهداشت، مدیریت دارایی مبتنی بر ایزو 55000، مهندسی قابلیت اطمینان، مدیریت چرخه ی عمر، چارچوب آیریم3 (iREAM3)
  • رضا محمدی، اکبر رضازاده*، میلاد آقایی صفحات 41-52

    این پژوهش با هدف ارایه ی الگوی ارزیابی عملکرد مدیریت لجستیک پلیس در بحران انتظامی انجام گرفته است و به لحاظ هدف، پژوهشی کاربردی- توسعه ای است. رویکرد تحقیقی آن کیفی و به شیوه ی مصاحبه با خبرگان و متخصصان مرتبط است. افراد مصاحبه شونده در این پژوهش- در قالب دو دسته- از استادان دانشگاه علوم انتظامی امین و روسا و مدیران ادارات معاونت آماد و پشتیبانی، یگان ویژه، یگان امداد و پلیس پیشگیری فاتب هستند. همچنین به دلیل لزوم استفاده از نظرات افراد عمدتا شاخص و خبره، در این پژوهش از روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند استفاده و حجم نمونه به تعداد سیزده نفر انتخاب شده است. با استفاده از روش تحلیل تم، داده های پژوهش نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که الگوی ارزیابی عملکرد مدیریت لجستیک پلیس در بحران های انتظامی از شش بعد قابل توجه است: پیش بینی، تامین، چابکی، سازمان و مدیریت، دانش و فناوری و امور آمادی و هفده مولفه از جمله خودرو، رفاهی، سلاح و مهمات، خودرو و سوخت، کالا، جیره و لباس، آمادگی، قابلیت های چابکی، مدیریت چابک، نظارت و کنترل، نیروی انسانی، برنامه ریزی، هماهنگی، فرهنگ و ساختار، آموزش و مهارت، فناوری و اطلاعات و ارتباطات، نگه داری و تعمیرات، انبارداری و آمادرسانی و شصت وشش شاخص به عنوان زیرمجموعه ی مولفه های موصوف.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدیریت لجستیک، بحران انتظامی
  • حامد برزگر، حسینعلی حسن پور*، شهرام علی یاری، حسین غفاری توران، جعفر حسن نژاد صفحات 53-61
    هدف این مقاله، شناسایی و تحلیل اختلالات زنجیره ی تامین پوشاک عملیاتی یک سازمان دفاعی از طریق مدل سازی تفسیری ساختاری است. در این پژوهش، ابتدا با کنکاش در پیشینه ی تحقیق، اختلالات مرتبط با زنجیره ی تامین شمارش شد. سپس با انجام تحقیق میدانی و نظرخواهی از خبرگان، اختلالات متناسب با زنجیره ی تامین پوشاک عملیاتی یک سازمان دفاعی، شناسایی شد. در ادامه، با مدل سازی تفسیری ساختاری (ISM) میزان وابستگی و محرک بودن اختلال ها و روابط درونی آن ها طی هفت مرحله، به دست آمد. با انجام تحلیلMICMAC، اختلال های مرتبط به چهار دسته ی خودمختار، وابسته، پیوندی و نفوذ دسته بندی شدند. براساس نتایج این پژوهش، اختلال «جنگ و حملات تروریستی» و «شیوع بیماری کرونا» در ناحیه ی چهارم، بیشترین نفوذ را داشته و درواقع باعث تحریک مابقی اختلال ها می شود. شش مورد از اختلال ها در ناحیه ی اول یعنی خودمختار قرار گرفت و اختلال «تاخیر در تحویل» وابسته ترین اختلال ممکن به شمار می آید که در ناحیه ی دوم قرار گرفته بود.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین پوشاک، مدل سازی تفسیری ساختاری، اختلال ها
  • پروانه سموئی*، مریم شعاعی صفحات 63-75
    انبار به عنوان حلقه ای اصلی در هر سازمان بزرگ و پیچیده، برقرار کننده ی ارتباط مستقیم میان بخش های مختلف سازمان و زنجیره ی تامین  است. امروزه سعی می شود انبارها به گونه ای طراحی شود که موجب سرعت بخشیدن به عملیات مختلف در انبار گردد. ازاین رو تلاش برای حرکت به سوی سیستم بهنگام اهمیت بسیاری یافته است. تطابق با این سیستم، نیازمند وجود مراکز توزیع  است. یک راهکار استفاده از سیستم توزیع بارانداز عبوری است. در این مطالعه، چیدمان و طرح بهینه ی انبار موجود در سیستم های توزیع بارانداز عبوری با در نظر گرفتن عملیات توزیع به صورت سیستم بهنگام مورد بررسی قرار گرفته است. چیدمان به عنوان تخصیص مکان های کف انبار به خرده فروشان تعریف می شود. در این راستا، خوشه هایی از مکان های کف انبار جهت تخصیص به خرده فروشان مختلف درنظر گرفته شده است. هر خوشه، گروهی از چند مکان کف انبار است که با یکدیگر همسایه و یکی پس از دیگری و کنار هم قرار داده شده است. محصولات از قفسه های بخش دریافت برداشته و به سمت مکان های کف انبار که جهت خرده فروشان مختلف درنظر گرفته شده است، حمل می شود. هدف تعیین تخصیص مکان های کف انبار به خرده فروشان است، به گونه ای که مسافت طی شده در انبار کمینه گردد. سناریوهای مختلف جهت چیدمان انبار مورد مطالعه قرارگرفته و تجزیه و تحلیل گشته اند. مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح، ارایه و برای حل مسیله نیز از روش تجزیه ی بندرز بهره گرفته شده و نتایج ارایه شده است. در نهایت جهت توسعه ی مدل، ایده ها و پیشنهادهایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: JIT، الگوریتم تجزیه بندرز، بارانداز عبوری، چیدمان، تخصیص خرده فروشان
|
  • Mozhgan Dehghan Khalilabad, Masoumeh Aref * Pages 1-12

    Recently, based on the opinions of many researchers and experts, the competition in the corporate level has changed into competition in the supply chain level. An efficient and agile supply chain is considered as a competitive advantage and decisive in the field of competition. Therefore, many researchers argue that as competition shifts from the corporate level to the supply chain level, the quality management and quality as a result should also expand from the corporate level to the supply chain level; So that supply chain quality management can help a company to coordinate the uniform execution of all activities in the supply chain to ultimately improve its performance. The purpose of this study is to investigate the effect of supply chain quality management practices and capabilities on operational and innovation performance in Mashhad Food Industry companies. In order to do this, after reviewing the literature and identifying indicators, standard questionnaires were distributed among 340 active managers in Mashhad food industry companies and according to Morgan table, 181 samples were selected from the completed questionnaires. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. To test the hypotheses and answer the questions, structural equation modeling was used. Finally, by confirming the research hypotheses, it was found that the capabilities and supply chain quality management practices affect the innovation and operational performance.

    Keywords: Supply Chain Quality Management Practices, Supply Chain Quality Management Capabilities, innovation performance, Operational Performance, Food Industry
  • Zahra Davoodi Beyragh, Mahdi Seif Barghi * Pages 13-24

    This study examines the contracts used in the supply chain. 74 international articles from year 2004 to 2021 and 7 recently published Persian articles in the field of supply chain contracts have been studied. According to the classifications, it has been concluded that the most used contract in the supply chain for coordination is the revenue sharing contract with a frequency of 35 articles. It has been observed that in 58 out of 81 articles, the game theory approach has been used, in which Stackelberg's approach has the highest number of articles with 39 articles. Most articles (74 articles) seem to prefer a two-tier supply chain, due to their limitations. One of the most important results was that sometimes each of the contracts cannot coordinate the supply chain lonely, but a combination of them leads to the coordination of the supply chain.

    Keywords: Supply Chain, Contracts, Game Theory, Stackelberg, Two-Tier
  • Ali Akbar Barzegar, Saeed Ramezani *, Hamid Barzegar Pages 25-39

    The pattern of change and evolution of maintenance in Iranian industries is influenced by the characteristics of public administration and the oil-based economic structure. On the other hand, the mechanisms of sanctions and inflation have changed the behavior of Iranian industries compared to other countries over the years. Today, with the introduction of new issues such as the industry 4.0 and the importance of some national issues such as the resistance economy, there has been an effort so that the industry can develop in a predictable, desirable and logical way. Therefore, maintenance models that are developed must be able to respond to certain economic conditions such as the case in Iran and can be implemented correctly. In this article, in the first step, a review of maintenance excellence models was conducted to achieve the design method of maintenance excellence system in Iranian industries. This article does not cover the comparison of these models. Then, by examining the factors that should be considered in Iranian organizations in developing a maintenance system, the emergence of various equipment maintenance systems in the country were addressed to provide a useful knowledge of these systems. Then, the proposed framework for maintenance excellence based on the concepts of asset management in Iranian industries, entitled "Irim 3", was presented, which in addition to full coverage of ISO 55000 standard clauses, is compatible with the components and characteristics of Iranian industries and has been implemented, developed and updated in a number of Iranian organizations. Then, the method, concepts, principles of evaluation of the organization, requirements and specifications of preparing a suitable roadmap for excellence, according to the characteristics and components of Iranian industries were introduced. At the end, the general structure of the proposed framework was displayed and the coverage of ISO 55000 standard clauses was described. By implementing this framework in various organizations and industries, the key performance indicators were maintained and also the result of the audit of the organization's roadmap was significantly improved, which proves the efficiency of the framework according to the local conditions of the country.

    Keywords: Maintenance Management Excellence, Asset Management Based on ISO 55000, Reliability Engineering, Life Cycle Management, IRIM Framework (iREAM3)
  • Reza Mohammadi, Akbar Rezazadeh *, Milad Aghaee Pages 41-52

    The aim of this study was to provide a model for evaluating the performance of police logistics management in disciplinary crisis. This research is applied-developmental in terms of purpose. It is a qualitative research approach and is related to the method of interviewing experts and specialists. The interviewees in this study are in two groups: professors of Amin University of Law Enforcement Sciences and heads and managers of the Departments of logistics support, Special Unit, Relief Unit and FATEB Prevention Police. Also, due to the necessity of using opinions of experts, purposive sampling method has been used and the sample size was determined as 13 people. The research data was also analyzed using the thematic analysis method. The results show that the model for evaluating the performance of police logistics management in disciplinary crises is significant in 6 dimensions including: forecasting, supply, agility, organization and management, science and technology and preparedness, and 17 components including: vehicle, welfare, weapons and ammunition. Automotive and fuel, commodities, rations and clothing, readiness, agility capabilities, agile management, supervision and control, manpower, planning, coordination, culture and structure, training and skills, technology information and communication, maintenance, repair and operations, warehousing and logistic support and 66 indicators as a subset of the components described..

    Keywords: performance evaluation, Logistics Management, disciplinary crisis
  • Hamed Barzegar, Hossein-Ali Hassan-Pour *, Shahram Aliyari, Hossein Ghaffari Touran, Jafar Hassan Nejad Pages 53-61
    The purpose of this paper is to identify and analyze supply chain operational disruptions of a defense organization through interpretive structural modelling. In the first step, by reviewing the literature, supply chain-related disruptions were counted. Then, by conducting field research and consulting experts, disruptions appropriate to the operational clothing supply chain of a defense organization were identified. Then, by using interpretive structural modelling (ISM), the degree of dependence and stimulus of disruptions and their internal relationships were obtained in seven stages. Disruptions related to MICMAC analysis were classified into four categories: autonomic, dependent, connective, and stimulus. According to the results of this study, the disruptions of "war and terrorist attacks" and " Coronavirus outbreak " in the fourth region, have the most influence and actually stimulate the rest of the disruptions. Six of the disruptions were located in the first region, the autonomous region, and "delayed delivery" disruptions was the most dependent possible disruption in the second region.
    Keywords: Clothing Supply Chain, interpretive structural modeling, Disruptions
  • Parvaneh Samouei *, Maryam Shoaee Pages 63-75
    Warehouse, as the main link in any large and complex organization, establishes a direct relationship between different parts of the organization and the supply chain. Today, the warehouses are designed to be built in such a way that they can speed up various warehouse operations. Therefore, it is important to attempt to move toward the just-in-time system. Adaptation to this system requires distribution centers. One solution is to use a        cross-dock. In this article, the optimal retail cross-dock layout is investigated by considering distribution operations as JIT. Layout is defined as the allocation of warehouse floor space to retailers. In this regard clusters of the warehouse floor locations are considered to assign to different retailers. Each cluster includes a group of multiple neighboring floor locations that are adjacent to each other and placed one after the other. Products are picked up at the receiving docks and are transported along with the warehouse up to the location where the products for a given retailer are located. The purpose is to determine the allocation of warehouse floor locations to retailers to minimize the distance traveled in the warehouse. Different scenarios for layout of the warehouse have been studied and analyzed. An integer linear programming model is presented and the Benders decomposition method is also used to solve the problem and the results are presented. Finally, ideas and recommendations are presented to develop the model.
    Keywords: JIT, Benders Decomposition Algorithm, Cross Dock, Layout, Retail Allocation