فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1401)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه پسندیده، امیرمحمد حاجی یوسفی*، سید محمدعلی حسینی زاده، حمیدرضا عزیزی صفحات 7-36

    بازنگری در روش های مدیریت در جوامع کثرت گرا به ویژه در میان لیبرال دموکراسی های عمدتا مهاجر پذیر منجر به ظهور سیاست-گذاری جدیدی تحت عنوان چند فرهنگ گرایی شد. اگرچه کاربست الگوی چند فرهنگ گرایی در این نظام ها بستر مناسبی را برای مدیریت در جوامع چندقومی و چند فرهنگی ایجاد نموده، اما انتقاداتی از جمله کاهش انسجام ملی و هویت مشترک و برآمدن گروه های ملی گرای افراطی بر آن وارد شده و در کنار این انتقادات، نقد دیگری مطرح شده مبنی بر اینکه کاربست مفهوم چند فرهنگ گرایی در نظام های غیر دموکراتیک مانند روسیه که از ساختاری چند فرهنگی و چند قومی برخوردارند، چگونه خواهد بود. هدف اصلی این مقاله ارایه یک چارچوب مفهومی است که در آن کاربست نظریه چند فرهنگ گرایی را در کشورهایی با ساخت سیاسی اقتدارگرایی هیبریدی به تصویر می-کشد. در این مقاله با بررسی مورد روسیه و با استفاده از مفهوم اقتدارگرایی هیبریدی به ارایه رویکردی تلفیقی با عنوان «چند فرهنگ گرایی ابزاری» پرداخته شد. مطابق یافته های این پژوهش کاربست این مفهوم در کشورهای اقتدارگرا یا کشورهایی با رژیم اقتدارگرای هیبریدی مانند روسیه نیز امکان پذیر است. در نتیجه، چندفرهنگ گرایی بیشتر جنبه ابزاری دارد و عناصر دموکراتیک و اقتدارگرا هر دو مشاهده می گردد. برای این کار از روش پژوهش قیاسی بهره برده و تلاش می شود با توضیح مفهوم چند فرهنگ گرایی و اقتدارگرایی هیبریدی به کاربست آن ها در مورد روسیه پرداخته شود، سپس با استفاده ازمفاهیم ذکر شده و مطالعه موردی به تکمیل این مفاهیم پرداخته و یک مدل تحلیلی جدید با عنوان «چند فرهنگ گرایی ابزاری در رژیم های اقتدارگرای هیبریدی» ارایه می شود.

    کلیدواژگان: چند فرهنگ گرایی، اقتدارگرایی هیبریدی، چند فرهنگ گرایی ابزاری، روسیه، هیبریداسیون
  • محمدرضا فرجی* صفحات 37-68
    با حاکمیت وضعیت پیچیدگی بر سیستم بین الملل یکی از مسایل بنیادین مربوط به راهبردهای بازیگران در وضعیت پیچیده می باشد. این پژوهش با مفروض پنداشتن وضعیت پیچیدگی بر سیستم بین الملل سعی در بررسی این مسیله دارد که راهبردهای هژمون در مناطق مبتنی بر چه اصول و مبنایی می باشد و خاورمیانه به عنوان یک نمونه موردی تبیین می شود. ماحصل پژوهش حاضر اشاره به این دارد که وضعیت پیچیدگی راهبردهای کلاسیک سیاست خارجی مبتنی بر مرکزیت کنترلی را ناتوان از پاسخگویی به تهدیدات پیچیده و راهبردهای نوینی مبتنی بر مدیریت شرایط به بازیگران سیستم بین الملل تحمیل و هژمون سعی در بهره بردن از این راهبردها در مناطق دارد. بنابراین با پیچیده شدن سیستم بین الملل و پدیده های موجود در آن، رویکرد مدیریت کنترلی هژمون با سیستم های کنترلی مبتنی بر شرایط پدیده ها و تعدد راهبردی و تنوع تاکتیکی مدیریت پدیده ها جایگزین رویکرد مرکزیت کنترلی هژمونیک و کنترل از بالا به پایین پدیده ها در خاورمیانه شده است.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، راهبرد، سیستم، کنترل، مدیریت
  • رئوف رحیمی* صفحات 69-96
    از گذشته دور ایران همواره به دنبال هژمونی منطقه ای و بازیگری جهانی بوده است که در دوره جمهوری اسلامی ایران نیز این اهداف سیاسی پیگری می شوند. هدف مقاله حاضر این است که به روش کیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی به این سوال پاسخ دهدکه آیا ظرفیت های نظامی ج.ا. ایران با انتظارات عقیدتی و دکترین های نظامی مبتنی بر اهداف سیاسی مذکور مطابقت دارند؟ در پاسخ به سوال اصلی،این فرضیه مطرح می شود، ج.ا. ایران وظیفه تدوین دکترین های نظامی مبتنی بر اهداف سیاسی را خوب انجام داده؛درس هایی فراگرفته و دریافته به دلیل ظرفیت نظامی درحد متوسط جهانی و کمتر از انتظارات عقیدتی در حال حاضر قادر به رقابت در برابر ارتش امریکا در جنگ مستقیم نیست. بهترین کاری که می توان برای تحقق اهداف سیاسی انتظار داشت، تحمیل هزینه هایی بر اقدامات امریکا و اراده عالی فراتر از اراده این کشور، برای جلوگیری از دستیابی واشنگتن به اهداف خود در جنگ احتمالی با ایران است.نتایج تحقیق حاکی از آن است جمهوری اسلامی ایران بر نقاط ضعف دشمنان خود متمرکز شده است تا محاسبات هزینه-فایده دشمنان برای حمله به ایران را نامطلوب و پرهزینه نشان دهد. از نظر مقامات سیاسی-نظامی و مردم ایران نیز کشته شدن سربازان امریکایی پیامدهای سیاسی داخلی سنگینی برای رییس جمهور امریکا نسبت به تلفات نظامی ایرانیان برای رهبران سیاسی ایران دارند؛زیرا مردم ایران در مکتب ایثار و شهادت بزرگ شده اند. این نگرش، دکترین چند لایه نظامی تهران را شکل داده است.
    کلیدواژگان: ظرفیت نظامی، دفاع همه جانبه، جنگ نامتقارن، نیروهای نظامی، اهداف سیاسی
  • احمد جانسیز*، عماد اصلانی صفحات 97-136

    تحولات ترکیه از سال 2001 تا 2018 باعث شده است تا مقامات و سیاست گذاران این کشور خود را در دوران متلاطمی از بحران های اقتصادی، رکود و انباشت تورم می دیدند، سعی در بازبینی اصول کمالیست در ترکیه داشته باشند. بر همین اساس پایه های اصلی دیپلماسی ترکیه از یک راهبرد غرب گرایانه به یک راهبرد دیپلماسی سیال بر پایه اقتصاد تغییر یافت و آفریقا به عنوان بخش لاینفکی از سیاست دیپلماسی اقتصادی این کشور بدل شد. اکنون دیپلماسی اقتصادی ترکیه در آفریقا را می توان به عنوان یک ابزار و یا یک هدف در سیاست خارجی این کشور مورد توجه قرار داد. سوال اصلی این مقاله این است که اهداف، راهبرد و نتایج اولویت یافتن دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی ترکیه در آفریقا چیست ؟ در پاسخ به این سوال فرضیه اصلی نوشتار حاضر این است که ترکیه برای افزایش عمق راهبردی خود، احتیاج به سیاست خارجی عملگرایانه در حوزه تمدنی عثمانی-آفریقایی دارد. لذا نگاه عملگرایانه به سیاست خارجی باعث می شود تا این کشور، آفریقا را به عنوان پایگاه اصلی سیاست پراگماتیسم خود به حساب آورد. این مقاله به دنبال آن است که عملکرد اقتصادی ترکیه در آفریقا در دوران پس از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان مورد ارزیابی قرار گیرد. روش پژوهش این مقاله با توجه به ماهیت آن، تبیینی است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دیپلماسی اقتصادی، ترکیه، آفریقا، حزب عدالت و توسعه
  • احسان خادمی بهابادی، علی باقری زاده* صفحات 137-165

    استراتژی جمهوری اسلامی ایران در مساله هسته ای در غرب آسیا استراتژی بازدارنده و دفاعی است که باعث افزایش توان قدرت ملی کشور ، حافظ تمامیت ارضی و امنیت ملی ایران و منجر به کاهش احتمال هر گونه تهاجم نظامی علیه ایران شده است. این مقاله با هدف بررسی اتخاذ یک استراتژی بازدارندگی خصوصا از نوع بلند مدت آن برای برنامه هسته ای ایران و تاثیر آن بر غرب آسیا، نقش بسیار مهمی برای بیان چهره واقعی قدرت و اقتدار ایران در غرب آسیا دارد. در این راستا به دنبال پاسخ به این سوال می باشیم که استراتژی پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران بر نظم منطقه ای غرب آسیا بین سال های 2000 تا 2020 چه تاثیراتی دارد؟ و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی این فرضیه مطرح شده است که استراتژی جمهوری اسلامی ایران در غرب آسیا علاوه بر اینکه مبتنی بر اتحاد با نیروهای شیعه طرفدار ایران و تقویت محورهای مقاومت می باشد، در پرونده هسته ای ایران بین سال های 2000 تا 2020 موجب ایجاد ایران هراسی در بین کشورهای غرب آسیا شده و عدم اعتماد میان کشورهای منطقه شده است.  در این راستا با استفاده از چارچوب نظریه هالستی و همچنین نظریه ی بازدارندگی به بررسی سیاست های هسته ای جمهوری اسلامی ایران و تاثیرات آن بر غرب آسیا با استفاده از متغیرهای دخیل مانند نقش آمریکا پرداختیم و به این نتیجه رسیدیم که پرونده هسته ای ایران موجب ایجاد ایران هراسی در غرب آسیا شده است در حالی که استراتژی هسته ای ایران در غرب آسیا مبتنی بر بازدارندگی و استراتژی تدافعی در مقابل حمله احتمالی است.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، پرونده هسته ای ایران، غرب آسیا، سیاست خارجی و ایران هراسی
  • سید عبدالله رضوی*، شهره پیرانی صفحات 167-198

    به رغم دغدغه های فراوان تحلیل گران و هشدارها مبنی بر ضرورت کاستن از اتکا به فروش انرژی های فسیلی، جمهوری اسلامی ایران کمکاکان متکی به صادرت انرژی است، ایجاد وقفه در صادرات این مقوله حیاتی تهدیدی جدی برای اقتصاد ایران و طرح های توسعه ای به شمار می رود که بلافاصله تبعات فرهنگی و اجتماعی متعددی از آن منبعث می شود. چنین گزاره-ای حاکی از این است که ضرورت صادرات بی وقفه به یک مسیله ای امنیتی تحت عنوان امنیت صادرات انرژی مبدل شده است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کنونی، جهت افزایش امنیت بازارهای بین المللی انرژی کشور و افزایش د ست آوردهای سیاسی اقتصادی، محدودیت ها، الزامات و راهبردهای اصلی در حوزه دیپلماسی انرژی کدامند؟ شاخص هایی از جمله رویکرد ترکیبی، نگاه بلندمدت به طرح های انرژی منطقه، تشکیل معاونت دیپلماسی انرژی در وزارت امور خارجه، پرهیز از موازی کاری و کاربست رویکرد همیاری و هم افزایی بین سازمانی در عرصه داخلی، رویکرد دیپلماسی فعال فناوری، تنوع بخشی منطقه ای، تسری الگوی چانه زنی و توانمندسازی داخلی در حوزه خرد قرار دارند و چهار کلان راهبرد از جمله رویکرد اجرایی جهت رهایی از بن بست آسیای مرکزی، الزام اتخاذ نگاه منطقه ای، نگاه راهبردی به مرزهای غربی و دیپلماسی مقاومت و اتخاذ راهبرد انرژی در شرایط تحریم ها به منظور کاربست دیپلماسی امنیت انرژی پیشنهاد می شود. روش پژوهش کیفی است و همچنین سعی بر آن است که مسیله اصلی بار رویکرد تحلیل اسنادی مورد واکاوی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه هفتم توسعه، دیپلماسی انرژی، ژئوپیلتیک، تنوع بخشی منطقه ای
  • فاطمه رشیدی، مالک ذوالقدر*، بهمن کشاورز قاسم آبادی، عباس مرادی صفحات 199-230
    مهمترین اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، در سند چشم انداز بیست ساله کشور آورده شده تا دستگاه سیاست خارجی موظف باشد عملکردی مطابق با این اهداف و سیاست ها داشته باشد. با توجه به نزدیکی افق مدنظر در این سیاست و ضرورت ارزیابی عملکرد 8 ساله دولت حسن روحانی به عنوان جزوی از نهاد حکمرانی جمهوری اسلامی ایران و آسیب شناسی اهداف و سیاست ها و نتایج کسب شده، این مقاله با هدف ارزیابی سیاستگذاری خارجی دولت های یازدهم و دوازدهم در انطباق با سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران به انجام رسیده است. این پژوهش با اتخاذ روش توصیفی - تحلیلی درصدد است تا با ارایه یک مدل ارزیابی، ضمن تشریح اهداف سیاست خارجی سند چشم انداز بیست ساله ایران، عملکرد دستگاه سیاست خارجی کشور را طی سالهای 1392-1400 در رابطه با پرونده هسته ای و برجام، ظهور داعش، پاندومی کرونا، روابط با غرب و شرق و کشورهای منطقه و...را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از آن است که در بحث انطباق عملکرد دولت های یازدهم و دوازدهم با سند چشم انداز بیست ساله 1404 نمی توان به طور قاطع ادعای انطباق یا عدم انطباق را مطرح نمود با این حال موارد انطباق عملکرد را می توان شامل :«روابط با شرق»،«روابط و تقابل با آمریکا»، «اقدامات مرتبط با ظهور داعش و تروریسم بین الملل» و موارد عدم انطباق شامل: «مسیله هسته ای و برجام»، «روابط با اروپا»، «روابط با کشورهای منطقه» و «مسیله پاندومی و شیوع ویروس کرونا»، برشمرد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری خارجی، سندچشم انداز، ارزیابی و تطبیق عملکرد، اعتدال گرایی، دولت یازدهم و دوازدهم
  • مرتضی علیخانی، ارسلان قربانی*، محمدرضا قائدی صفحات 231-254

    مقابله با سیاست های منطقه ای ایران، یکی از موضوعات مهم در سیاست خارجی ترامپ در منطقه غرب آسیا بود. در این میان، برنامه هسته ای ایران از حساسیت ویژه ای برخوردار بود. با ورود ترامپ به کاخ سفید، رویکرد واشنگتن نسبت به برنامه هسته ای ایران تهاجمی تر شد و دولت وی تلاش کرد تا با بزرگنمایی نگرانی های ناشی از برنامه هسته ای ایران، تحولات نوینی را در منطقه پرتنش غرب آسیا ایجاد کند. این مقاله باهدف دستیابی به تحلیلی از ترسیم راهبرد ترامپ در قبال برنامه هسته ای ایران در تلاش است تا به این پرسش اصلی پاسخ دهد که سیاست خارجی آمریکا در قبال برنامه هسته ای ایران در دوره ترامپ تا چه اندازه تغیر کرد و این تغیر چه پیامدهای را بر تحولات منطقه خاورمیانه داشت؟ در راستای پاسخ به این پرسش، فرضیه مورد آزمون با اتکا به روش توصیفی - تحلیلی و آموزه های نظری "رژیم امنیتی" بر این گزاره استوار است که دولت ترامپ به صورت یکجانبه از توافق برجام خارج شد و به منظور ایجاد یک معماری ژیوپلیتیکی جدید، ضمن راه اندازی کمپین فشار حداکثری، بازسازی اعتماد میان متحدان و تغیر الگوی همسویی امنیتی چندوجهی را به منظور مهار مطلوب ایران فراهم کرد.

    کلیدواژگان: برجام، خاورمیانه، ترامپ، ایالات متحده، اسرائیل
  • رضا ملکی، مسعود راعی* صفحات 255-277
    با توجه به اهمیت امنیت آب و امنیت غذا و ارتباط مستقیم آن با حقوق بشر و کرامت انسانی و تاثیر تغییرات آب و هوایی بر این دو مقوله، سوال اصلی این است که آیا می توان به دلیل عدم رعایت اقدامات پیشگیرانه در تاثیر تغییرات اقلیمی بر امنیت غذایی و آب، مسیولیت بین المللی دولت خاطی را در قبال جامه بین المللی مطرح کرد ؟ به نظر می رسد دولت ها می توانند با توسل به چارچوب مفهوم مسیولیت آسیب های زیست محیطی، خواستار جبران ضرر و زیان های ناشی از تغییرات آب و هوایی من جمله حق بر غذا و آب کافی گردند. در این نوشتار، با روش توصیفی و تحلیلی پس از بررسی راهکارهایی پیش بینی شده در اسناد بین المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی چالش های نهاد مسیولیت بین المللی به دلیل تغییرات آب و هوایی و راهکارهای حل این چالش ها مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوایی، امنیت غذایی، امنیت آب، مسئولیت بین المللی، حقوق بشر
  • نجمه ملک پور، سینا فروزش*، محمد بهرام زاده صفحات 279-297

    تقسیمات سرزمینی (نظام ایالات و ولایات)، از دیرباز، یکی از دغدغه های کهن حکومت گران سرزمین پهناور ایران بوده و حکایت از آن دارد که یکی از میراث های غنی سیاسی و اداری ایرانیان در این موضوع رقم خورده است. در این میان سرزمین کرمان، با توجه به تغییر محدوده سرزمینی، حکومت ها و تشکیلات سیاسی حاکم بر آن در طول تاریخ از مناطق مهم ایران به شمار می رفته است، و همواره به عنوان یکی از مراکز مهم حکومتی مطرح می شد که به مرکزیت این سرزمین نواحی مجاور آن اداره میشده است. موضوع این پژوهش مولفه های تاثیرگذار بر توسعه شهرهای کرمان از عصر سلجوقی تا آغاز دوره آل مظفر است. پرسش مد نظر این مقاله این است که کدام یک از مولفه ها (نظیر قومیت، قدرت، اقلیم و جغرافیا) بر نظام اداری، سیاسی و تقسیمات جغرافیایی این سرزمین تاثیر بیشتری دارد؟ این پژوهش بر اساس روش تحقیق تاریخی و مبتنی بر منابع جغرافیا نگاری و تاریخی انجام گرفته است. دستاوردهای این پژوهش عبارتند از: بررسی عوامل گوناگون اجتماعی، جغرافیایی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی موثر در بالندگی این مناطق از عصر سلجوقی تا آغاز دوره آل مظفر و پی بردن به مهمترین مولفه ها در توسعه شهرها و ولایات این سرزمین.

    کلیدواژگان: حکومت های ایالتی، 'گذار شهرها، حکمرانی ولایتی کرمان، سلجوقی
|
  • Somayeh Pasandideh, AmirMohammad Haji-Yousefi *, Seyed MohammadAli Hosseinizadeh, Hamidreza Azizi Pages 7-36

    Review of management practices in pluralistic societies especially among predominantly immigrant liberal democracies, has led to the emergence of a new policy called multiculturalism. Although the use of multiculturalism in these systems has provided a good platform for management in multiethnic and multicultural societies, but criticisms such as the decline of national cohesion and common identity and the emergence of extremist nationalist groups have been included in it. The main purpose of this paper is to provide a conceptual framework in which the application of the theory of multiculturalism in countries with a political structure of hybrid authoritarianism is illustrated. In this article, by examining the case of Russia and using the concept of hybrid authoritarianism, a combined approach called "instrumental multiculturalism" is presented. According to the findings of this study, it is possible to apply this concept in authoritarian countries or countries with hybrid authoritarian regimes such as Russia. As a result, multiculturalism is more instrumental and both democratic and authoritarian elements are observed. In this research, a deductive method is used and an attempt is made to explain the concept of multiculturalism and hybrid authoritarianism and apply them to Russia, then using the mentioned concepts and a case study to complete these concepts and a new analytical model. It is entitled "Instrumental Multiculturalism in Hybrid Authoritarian Regimes."

    Keywords: Multiculturalism, hybrid authoritarianism, instrumental multiculturalism, Russia, Hybridization
  • Mohammadreza Faraji * Pages 37-68
    With the dominance of complexity on the international system, one of the fundamental issues related to the strategies of actors in complex situations. This study with assuming complexity situation in the international system, tries to investigate the principles and basis of hegemony strategy in complex regions and the Middle East explained as a case study. The result of the present study explained, that the complexity situation, classical foreign policy strategies based on centrality of control has made incapable of responding to complex threats and new strategies based on condition management imposed to actors of international system and the hegemon is trying to take advantage of these strategies in the regions. Thus, with the complexity of existing system and phenomena in the Middle East, the hegemonic control management approach with the control systems based on the conditions of phenomena and strategic multiplicity and tactical diversity of phenomena management has replaced the hegemonic control centrality and top-down control approach, and hegemon uses of these strategies in its complex deterrence system in the Middle East.
    Keywords: complexity, strategy, System, Control, Management
  • Rauf Rahimi * Pages 69-96
    Far from the past, Iran has always sought regional hegemony and global acting, and these political goals have been pursued during the Islamic Republic of Iran. The purpose of this paper is by qualitative method and using library and Internet resources, answer this question that whether the military capabilities of the Islamic Republic of Iran have correspond with ideological expectations and military doctrines based on the mentioned political goals? In answer to the main question, the present article examines this hypothesis that Islamic republic of Iran has done well task of the codifications of military doctrine based on political goals; it has learned lessons and found that due to average global military capacity of Iran and less than its ideological expectations, Iran is currently unable to compete against the US military in direct warfare. The best thing that can be expected to achieve political goals is to impose costs on the US actions and the great will beyond the will of this counter to prevent Washington from achieving its goals in a possible war with Iran. The results of the research indicate that Iran has focused on the weaknesses of its enemies in order to shows the cost-benefit calculations of the enemies, undesirable and costly. According to political-military officials and the Iranian people, killing of the American soldiers have serious domestic political consequences for the US president than military fatality for Iran's political leaders, because the Iranian people have grown up in the school of self-sacrifice and martyrdom.
    Keywords: Mlitary capabilities, Comprehensive defense, asymmetric warfare, Military Forces, Political goals
  • Ahmad Jansiz *, Emad Aslani Pages 97-136

    Turkey's developments from 2001 to 2018 have led officials and policymakers who found themselves in turbulent condition of economic crises, recession and accumulation of inflation in Turkey to see themselves trying to rethink principles. Accordingly, the main foundations of Turkish diplomacy changed from a Westernist strategy to a fluid diplomacy strategy based on the economy, and Africa became an integral part of the country's economic diplomacy policy. Turkey's economic diplomacy in Africa can now be regarded as a tool or a goal in the country's foreign policy. The main question of this article is "what are the goals, strategies and results of prioritizing economic diplomacy in Turkey's foreign policy in Africa?" In response to this question, the main hypothesis of this article is that Turkey needs a pragmatic foreign policy in the Ottoman-African civilization to increase its strategic depth. Therefore, a pragmatic view of foreign policy makes Africa the main base of its pragmatism policy. This article seeks to assess Turkey's economic performance in Africa in the post-Akp era led by Erdogan. The research method of this paper is descriptive-analytical considering its nature.

    Keywords: Foreign Policy, Economic Diplomacy, Turkey, Africa, AKP
  • Ehsan Khademi Bahabadi, Ali Bagheri Zadeh * Pages 137-165

    The strategy of the Islamic Republic of Iran in the nuclear case in West Asia is a deterrent and defense strategy that increases the strength of the country's national power, preserves Iran's territorial integrity and national security, and reduces the likelihood of any military aggression against Iran. This article aims to examine the adoption of a deterrent strategy, especially its long-term type for Iran's nuclear program and its impact on West Asia, plays a very important role in expressing the true face of Iran's power and authority in West Asia.In this regard, we seek to answer the question that what are the effects of the strategy of the Islamic Republic of Iran's nuclear case on the regional order of West Asia between 2000 and 2020? Using a descriptive-analytical method, it is hypothesized that the strategy of the Islamic Republic of Iran in West Asia, in addition to being based on alliances with pro-Iranian Shiite forces and strengthening the axis of resistance, in the Iranian nuclear file between 2000 and 2020. It has created Iranophobia among West Asian countries and distrust among countries in the region.

    Keywords: Deterrence, Iran's nuclear program, West Asia, foreign policy, Iranophobia
  • Seyyed Abdollah Razavi *, Shohreh Pirani Pages 167-198

    Despite numerous concerns from analysts and warnings about the need to reduce its reliance on the sale of fossil fuels, the Islamic Republic of Iran is relying on energy exports. It is a development that immediately has many cultural and social consequences. Such a statement suggests that the need for uninterrupted exports has become a security issue called energy export security. The present study seeks to answer the question that, given the current political and economic conditions, in order to increase the security of the country's international energy markets and increase political-economic achievements, what are the main constraints, requirements and strategies in the field of energy diplomacy? Indicators such as hybrid approach, long-term view of regional energy plans, formation of Deputy Minister of Energy Diplomacy at the Ministry of Foreign Affairs, avoidance of duplication and application of inter-organizational cooperation and synergy approach in the domestic arena, active technology diplomacy approach, Regional diversification, the extension of the bargaining model, and domestic empowerment are in the microcosm, and there are four major strategies, including an executive approach to overcoming the Central Asian impasse, requiring a regional view, a strategic view of the western borders, and resistance diplomacy. It is suggested that an energy strategy be adopted in the context of sanctions in order to apply energy security diplomacy. The research method is qualitative and also tries to investigate the main issue of the document analysis approach.

    Keywords: Seventh Development Plan, energy diplomacy, Geopolitics, Regional Diversity
  • Fatemeh Rashidi, Malek Zolghadr *, Bahman Keshvarzghasemabadi, Abbas Moradi Pages 199-230
    The most important goals of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran are stated in the 20-year vision document (Horizon 1404) of the country so that the foreign policy apparatus is obliged to act in accordance with these goals and policies. Given the proximity of the horizon in this policy and the need to evaluate the performance of the last 8 years of Hassan Rouhani's government, this study was conducted to evaluate the foreign policy of the eleventh and twelfth governments in accordance with the vision document of the Islamic Republic of Iran 1404. By adopting a descriptive-analytical method, this research seeks to present an evaluation model, while explaining the foreign policy goals of the 20-year vision document of Iran, the performance of the country's foreign policy apparatus during the years 1392-1400 in relation to the nuclear case and the rise of ISIL. Corona pandemic to examine and evaluate relations with the West and the East and the countries of the region, etc. The results and findings of the study indicate that in the discussion of compliance of the performance of the eleventh and twelfth governments with the 20-year vision document 1404, it can not be conclusively claimed compliance or non-compliance. However, cases of compliance compliance can include: "Relations with the East", "Relations and Confrontation with the United States", "Measures related to the rise of ISIS and international terrorism" and cases of non-compliance include: "Nuclear issue and BRICS",
    Keywords: Foreign Policy, Vision Document, Performance Evaluation, Implementation, moderation, Eleventh, Twelfth Governments
  • Morteza Aikhani, Arsalan Ghasemi *, Mohamadreza Ghaedi Pages 231-254

    Foreign policy choices usually range from historical to routine decisions. Political elites may decide to start conflicts, form alliances, reach agreements, make peace with one another, establish diplomatic relations, adopt certain views on nuclear nonproliferation, or enforce sanctions against other players. This study aims to analyze the motivations behind the efforts of the United State in the verbal aspect to prevent the development of Iran’s nuclear program. To this end, it tries to answer the following main question: How has the United States’ verbal strategy for securitization of Iran’s nuclear program evolved and why is this approach so aggressive? The research hypothesis, which is examined using the descriptive-analytical method and the doctrines of security studies in the Copenhagen School, is based on the proposition that the United States’ verbal strategy has maintained its aggressive nature via exaggerating the concern that one of the aspects of Iran’s access to nuclear weapons is achieving regional hegemony, with the aim of providing the US with access to the resources of the Middle East. The results of this study indicate that the leaders of the White House are trying to ensure that the US gains access to the Middle East’s oil, protects Israel and annihilates security threats.

    Keywords: Iran’s Nuclear Program, Middle East, Trump, Israel
  • Reza Maleki, Masoud Raei * Pages 255-277
    Given the importance of water security and food security and its direct relationship with human rights and human dignity and the impact of climate change on these two issues, the main question is whether the government can be held responsible to the international community for affecting food security and water security through climate change? It seems that governments can use the concept of liability for environmental damage to seek redress for climate change, including the right to adequate food and water. In this paper, with a descriptive and analytical method, after examining the solutions envisaged in international documents to deal with climate change, the challenges of the International Liability Agency due to climate change and solutions to address these challenges are examined. Given the importance of water security and food security and its direct relationship with human rights and human dignity and the impact of climate change on these two issues, the main question is whether the government can be held responsible to the international community for affecting food security and water security through climate change? It seems that governments can use the concept of liability for environmental damage to seek redress for climate change, including the right to adequate food and water. In this paper, with a descriptive and analytical method, after examining the solutions envisaged in international documents to deal with climate change, the challenges of the International Liability Agency due to climate change and solutions to address these challenges are examined.
    Keywords: climate change, Food Security, Water security, international responsibility, Human rights
  • Najme Malkpour, Sina Foroozesh *, Mohammad Bahramzade Pages 279-297

    Territorial divisions (system of states and provinces) have long been one of the long-standing concerns of the rulers of the vast land of Iran and suggest that one of the rich political and administrative legacies of the Iranians has been established in this regard. Meanwhile, the land of Kerman, due to the change of territorial boundaries, governments and political organizations that have ruled it throughout history has been considered one of the most important regions of Iran, and has always been considered as one of the important centers of government. It was managed. The subject of this research is the influential components on the development of Kerman cities from the Seljuk era to the beginning of the Al-Muzaffar period. The question of this article is which of the components (such as ethnicity, power, climate and geography) have the greatest impact on the administrative, political system and geographical divisions of this land? This research is based on historical research method and based on geographical and historical sources. The achievements of this research are: the study of various social, geographical, cultural, economic and political factors affecting the growth of these areas from the Seljuk era to the beginning of the Al-Muzaffar period and understanding the most important components in the development of cities and provinces of this land.

    Keywords: States, Provinces, City, Kerman, Seljuk