فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 12 (پیاپی 149، اسفند 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 12 (پیاپی 149، اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهشته طبرسی، الهام حامدی، فائزه صحبایی روی* صفحات 930-940
    پیش زمینه و هدف

     یکی از مشکلات جدی در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه، زخم فشاری است که با عوارض عمده ای نظیر افزایش طول مدت بستری و تاخیر در بهبودی همراه است. مطالعه حاضر باهدف مقایسه بین میزان بروز و درجه زخم فشاری در بیماران سیگاری و غیر سیگاری بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی بود که در آن 120 بیمار در دو گروه با استعمال سیگار (60 نفر) و بدون استعمال سیگار (60 نفر) به روش نمونه گیری در دسترس موردمطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی، مقیاس درجه بندی "انجمن ملی مشاوره زخم فشاری"(NPUAP) و ابزار برادن جمع آوری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار میزان بروز زخم فشاری در گروه با استعمال سیگار 01/11 + 13/46 و در گروه بدون استعمال سیگار 2/8 + 03/39 بود و اختلاف معنادار بین میزان بروز در دو گروه مشاهده گردید (05/0 ≤p). میانگین و انحراف معیار درجه زخم فشاری در گروه با استعمال سیگار 92/5+ 32/23 و گروه بدون استعمال سیگار 21/1+ 22/14 بوده است. 7/11 درصد از بیماران در گروه سیگاری دارای زخم فشاری درجه 4 بودند اما در گروه غیر سیگاری زخم فشاری درجه 4 مشاهده نشد. اختلاف آماری معنادار بین درجه زخم فشاری در دو گروه مشاهده گردید (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر مصرف سیگار بر افزایش بروز و درجه زخم فشاری در بیماران بستری می باشد. لذا لازم است کارکنان بخش مراقبت های ویژه به منظور پیشگیری از ایجاد زخم های فشاری و گسترش شدت درجه زخم در بیماران بستری، به عوامل خطر توجه خاص نموده و بیماران در معرض خطر را شناسایی و تحت پایش قرار دهند.

    کلیدواژگان: زخم فشاری، بیماران سیگاری، بیماران غیرسیگاری، بخش مراقبت ویژه
  • غلامرضا جباری مراغوش، جهانگیر یاری حاج عطالو*، صادق ملکی اوارسین صفحات 941-952
    پیش زمینه و هدف

    امروزه پاسخگویی نقش اساسی در موفقیت دانشگاه ها دارد بدین خاطر پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر رهبری معنوی بر هویت یابی و پاسخگویی مدرسان علوم پزشکی و پیراپزشکی با نقش میانجی اخلاق سازمانی در میان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری به تعداد 75 نفر که 63 نفر از جدول کرجسی مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از چهار پرسشنامه استاندارد رهبری معنوی فرای (2005) هویت آشفورث (1992) پاسخگویی هاچ وارتر (2005) و اخلاق سازمانی اینگرید (2004) که روایی و پایایی مناسب داشتند استفاده گردید. روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری بود.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر بر اساس قاعده قدر مطلق عدد تی بالاتر از 96/1 ± نشان از رابطه معنی دار بین متغیرها است. رهبری معنوی تاثیر معنی داری با هویت یابی و پاسخگویی مدرسان علوم پزشکی و پیراپزشکی داشت، همچنین نقش میانجی اخلاق سازمانی در این رابطه تایید شد..

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت که توجه به رهبری معنوی و به طبع آن اخلاق سازمانی می تواند در هویت یابی و پاسخگویی مدرسان علوم پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه تاثیر مثبت و سازنده ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، هویت یابی، پاسخگویی، اخلاق سازمانی، مدرسان علوم پزشکی و پیراپزشکی
  • سهیلا ربیعی پور، زینب احمدی* صفحات 953-963
    پیش زمینه و هدف

    ختنه زنان به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی در برخی از جوامع ازجمله ایران مطرح است و شامل کلیه روش هایی است که منجر به آسیب به بخشی یا تمام دستگاه تناسلی زنان به دلایل غیرپزشکی است. مطالعه حاضر باهدف تعیین آگاهی و نگرش زنان باردار مراجعه کننده به بخش زایمان بیمارستان امام خمینی پیرانشهر در رابطه با ختنه زنان در سال 1399-1398 طراحی و انجام شده است.

    مواد و روش کار

    در مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی حاضر، 320 نفر از زنان باردار (160 نفر در گروه ختنه شده و 160 نفر در گروه ختنه نشده) مراجعه کننده به بخش زایمان بیمارستان امام خمینی پیرانشهر به روش هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات لازم از طریق فرم اطلاعات جمعیت شناختی و فرم تاریخچه بارداری و پرسشنامه محقق ساخته آگاهی و نگرش نسبت به ختنه جمع آوری و در سطح معنی داری 0.05 در نرم افزار SPSS نسخه 16 وارد و مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی زنان ختنه شده و ختنه نشده به ترتیب 6.2±28.92 و 4.8±25.42 سال بود. در هر دو گروه تحت بررسی اغلب زنان از سطح آگاهی پایین در مورد ختنه برخوردار بوده ولی میزان آگاهی زنان ختنه شده بالاتر از زنان ختنه نشده بود و اختلاف معنی داری ازنظر آماری داشته اند (0.006=p). همچنین یافته ها حاکی از آن بود که در هر دو گروه از زنان تحت بررسی اغلب نگرش منفی نسبت به ختنه وجود داشته ولی زنان ختنه نشده نگرش منفی تری نسبت به ختنه داشته اند که ازنظر آماری معنی دار است (0.001>p). مدل رگرسیون خطی نشان داد که از بین متغیرها سن، تحصیلات، محل تولد و میزان درامد در افزایش آگاهی زنان باردار رابطه معنی دار ازنظر آماری نشان داد (0.05<p). در این میان شغل تاثیری در پیش گویی آگاهی در زنان نداشت (0.483=p). همچنین مد رگرسیون خطی نشان داد که از بین متغیرهای جمعیت شناختی؛ سن، تحصیلات، محل تولد در پیش گویی نگرش در زنان باردار تحت بررسی تاثیرگذار و این رابطه برای متغیرهای مذکور معنی دار بود (0.05<p) دراین بین شغل (0.484=p) و میزان درامد (0.537=p) تاثیر معنی داری در نوع نگرش زنان در رابطه با ختنه نداشت (0.05>p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به رایج بودن عمل ختنه در شهرستان پیرانشهر و پایین بودن آگاهی زنان و وجود زنانی که هنوز نگرش آن ها به ختنه مثبت است؛ انتظار می رود به منظور افزایش آگاهی و ارتقای نگرش زنان در مورد ختنه، تدوین استراتژی های آموزشی و قانونی در سطح منطقه ای حاضر توسط مدیران سلامت و سیاست گذاران بخش بهداشت و درمان مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، ختنه زنان، زنان باردار، ایران
  • یوسف حقیقی مقدم، آرش علی اصغری*، جمال احمدزاده، علیرضا رضاپناه صفحات 964-975
    پیش زمینه و هدف

     دلیریوم نوعی اختلال شناختی نوساندار بوده که تشخیص زودرس آن موجب کاهش عوارض و مرگ ومیر و همچنین تسریع و کاهش هزینه های درمان می شود. ابزارهای بسیار زیادی جهت شناسایی و غربالگری دلیریوم وجود دارد، ازجمله این ابزارها، ابزار CAM-ICU است. هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه ای دو روش آموزشی به شیوه مولتی مدیا و روش مرسوم بر دانش و عملکرد پرستاران در به کارگیری معیار CAM-ICU در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه مرکز آموزشی درمانی دانشکده علوم پزشکی خوی بوده است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی با گروه های موازی انجام شد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش به مراکز آموزشی درمانی دانشکده علوم پزشکی شهرستان خوی مراجعه شد، تعداد 80 نفر به روش سرشماری انتخاب شدند. آن ها سپس به شکل تصادفی به دو گروه آموزش به روش مرسوم و مولتی مدیا تقسیم شدند. پرسشنامه های دانش و چک لیست عملکرد به صورت پیش آزمون و پس آزمون پس از انجام مداخله در هر دو گروه تکمیل شد. سپس اطلاعات توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 کدبندی و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که بین هیچ کدام از متغیر های کیفی پرستاران در دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری ازنظر آماری وجود نداشت. همچنین ازنظر سطوح دانش بین دو گروه مداخله و کنترل قبل و بعد از مداخله، تفاوت معنی داری ازنظر آماری وجود نداشت. ولی بعد از مداخله میانگین نمره عملکرد از 450/2 در گروه مداخله به 575/4 و دانش آنان از 17/10 به 10/13 تغییر یافت (0.05<p). هرچند این افزایش در هر دو گروه دیده شد ولی میزان افزایش در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل ازنظر آماری بیشتر و معنی دار بوده است (0.001=p).

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، هر دو روش آموزشی به شیوه مولتی مدیا و روش مرسوم بر دانش و عملکرد پرستاران در به کارگیری معیار CAM-ICU در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه تاثیر مثبت و معنی داری دارند. ولی ازنظر نمره میانگین عملکرد، روش مولتی مدیا موثرتر از روش مرسوم بود. بنابراین استفاده از روش آموزشی چندرسانه ای می تواند به عنوان یک راهکار برای پاسخگویی به نیازهای مبرم آموزش در پرستاری مطرح باشد.

    کلیدواژگان: پرستاران، بخش مراقبت ویژه، آموزش سنتی، آموزش مولتی مدیا، دلیریوم
  • رضا بشارتی* صفحات 976-985
    پیش زمینه و هدف

     شناخت عوامل موثر بر میزان رضایت شغلی مدرسین رشته پرستاری نه تنها بر ارتقای آموزش دانشجویان موثر است بلکه بر سطح ارایه خدمات بهداشتی و درمانی جامعه نیز موثر خواهد بود، پژوهش حاضر باهدف مطالعه عوامل موثر بر رضایتمندی مدرسین پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر و ارایه راهکارهایی برای ارتقای آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی تعداد 30 نفر از مدرسین پرستاری که تمام جامعه پژوهش را تشکیل می دادند در مطالعه شرکت کردند. جهت مطالعه عوامل موثر بر میزان رضایت شغلی اعضای هییت علمی از پرسشنامه ای بر اساس تیوری هرزبرگ استفاده شد، داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار spss-21 به صورت توزیع فراوانی و تحلیل های رگرسیون، واریانس و همبستگی پیرسون موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن بود که ازنظر مدرسین پرستاری عوامل زمینه ای (04/0±874/0) نسبت به عوامل محتوایی (06/0±871/0) از اهمیت بالاتری برخوردارند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین سن و عوامل محتوایی و زمینه ای همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل واریانس هم بین نوع همکاری ازنظر عوامل محتوایی و ویژگی های جنسیت و سطح تحصیلات ازنظر عوامل محتوایی و زمینه ای تفاوت معنی داری را نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها جهت افزایش رضایت شغلی مدرسین پرستاری باید عوامل محتوایی و زمینه ای هردو با اولویت عوامل زمینه ای موردتوجه قرار گیرند. عوامل امنیت شغلی، حقوق و دستمزد، نسبت به سایر عوامل از اهمیت بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، پرستاری، آموزش، دانشگاه ها
  • سارا عابدی کوشکی*، شعبانعلی روح افزایی، اسما غلامی مقدم صفحات 986-997
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به مراجعه بیش ازپیش مراجعین به مراکز درمانی و شرایط کاری نوین در دوران شیوع کرونا، بحث عدالت سازمانی، رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی که درنهایت بهره وری کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهد، بیش از گذشته اهمیت پیداکرده، لذا هدف از مطالعه حاضر، پیش بینی بهره وری کارکنان دانشکده علوم پزشکی اسفراین بر اساس عدالت سازمانی ادراک شده، رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی در شیوع پاندمی کووید-19 است.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در نیمه دوم سال 1399 بر روی 147 نفر از کارکنان دانشکده علوم پزشکی اسفراین که به صورت خوشه ای-تصادفی انتخاب شدند انجام گرفت. جهت گردآوری اطلاعات، از چهار پرسشنامه بهره وری اچیو، عدالت سازمانی نیهوف و مورمن، رضایت شغلی مینه سوتا و رفتار شهروندی مارکوزی استفاده شد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزار 26 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     میزان بهره وری کارکنان بالا و میزان رضایت شغلی، عدالت سازمانی و رفتار شهروندی متوسط ارزیابی شد. ابعاد بازخورد عملکرد، نوع شغل، وجدان کاری و عدالت مراوده ای به ترتیب بیشترین میانگین را در مولفه های بهره وری، رضایت شغلی، رفتار شهروندی سازمانی و عدالت سازمانی داشتند. رضایت شغلی بیشترین پیش بینی را از میزان بهره وری کارکنان داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

     ویروس کرونا و خطرات احتمالی آن بر کادر درمان باعث کاهش رفتارهای خودجوش و خارج از وظایف شغلی کارکنان (رفتار شهروندی سازمانی) شده است و نیز نتایج نشان داد بهبود عدالت سازمانی، رفتار شهروندی و رضایت شغلی، افزایش بهره وری را در پی دارد لذا به مسیولان ذی ربط توصیه می شود جهت افزایش بهره وری کارکنان در شیوع پاندمی کووید-19 به متغیره ای ذکرشده توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: کووید-19، بهره وری، عدالت سازمانی، رضایت شغلی، رفتار شهروندی
  • سارا صفرنیاشهری، محمدرضا حیدری*، میثم مرادی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 998-1007
    پیش زمینه و هدف

    استیوآرتریت زانو شایع ترین نوع آرتریت است که در میان افراد بالای 70 سال، شیوع آن تا 40 درصد افزایش می یابد. استیوآرتریت زانو با مشکلاتی همچون کاهش کیفیت خواب همراه است. یافتن اقدامی موثر، کم عارضه، و مقرون به صرفه جهت ارتقاء کیفیت خواب این بیماران ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر برنامه منظم ورزشی در منزل بر بهبود کیفیت خواب سالمندان مبتلا به استیوآرتریت زانو انجام گرفته است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی، 72 سالمند مراجعه کننده به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان علامه بهلول گنابادی شهر گناباد، بطور در دسترس انتخاب و با روش تصادفی سازی بلوکی به گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. گروه مداخله بعد از یک دوره ی آموزش حضوری، در منزل به مدت یک ماه، تحت برنامه ورزشی قرار گرفتند. پرسشنامه ی کیفیت خواب پیتزبورگ توسط هر دو گروه قبل و 4 هفته بعد از مداخله تکمیل گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 18 و روش های آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله همه متغیرهای جمعیت شناختی، در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت معناداری از نظر آماری نداشتند. با توجه به اینکه طبق آزمون تی مستقل، میانگین نمره کلی پرسشنامه ی PSQI، در قبل از مداخله در دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی دار آماری داشت (001/0=P)، برای مقایسه بعد از مداخله نیز با توجه به معنی دار بودن اختلاف (001/0>P) و اندازه اثر 77/1، می توان به تاثیر مورد قبول مداخله استناد کرد و اظهار داشت که مداخله اثر زیادی بر روی تغییرات میانگین این متغیر داشته است. بعد از مداخله میانگین نمره چهار زیرمقیاس کیفیت ذهنی خواب، اختلالات خواب، مصرف داروهای خواب آور و عملکرد نامناسب در طول روز در دو گروه مداخله و کنترل با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند که نشاندهنده تاثیر مداخله است (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد انجام تمرینات ورزشی در منزل سبب بهبود کیفیت خواب سالمندان مبتلا به استیوآرتریت زانو می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، برنامه ورزشی، استئوآرتریت زانو، سالمندان
  • بیتا طهرانچی، فرزانه میکائیلی منیع*، شاهد مسعودی صفحات 1008-1017
    پیش زمینه و هدف

    مواجهه مکرر پرستاران با شرایط دردناک و رنج آور بیماران در بخش های مختلف می تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی حرفه ای در آنان گردد که خود می تواند زمینه ساز آسیب های روانی، همچون افت کیفیت مراقبت و برآیندهای مراقبت از بیماران شود. در این راستا، پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه بین تیپ های شخصیتی - شغلی و کیفیت زندگی کاری پرستاران با میانجی گری هوش اجتماعی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مطالعات همبستگی پیشرفته مبتنی بر روابط ساختاری و روش تحلیل داده ها است که با مدل سازی معادله ساختاری در میان 300 نفر از پرستارانی که در فاصله زمانی اردیبهشت تا آبان 1400 در 8 بیمارستان خصوصی شهر مشهد مشغول به کار بودند، انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تیپ شخصیتی مایرز- بریگز (1998)، هوش اجتماعی ترومسو سیلورا، مارتین، یوسن و داهل (2001) و کیفیت زندگی کاری قاسم زاده (1384) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها نیز با کمک نرم افزارهای آماری SPSS و PLS و آزمون معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بین تیپ های شخصیتی - شغلی با کیفیت زندگی کاری پرستاران با میانجیگری هوش اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد، و متغیر تیپ با ساختار قادر است از طریق هوش اجتماعی 47 درصد از تغییرات کیفیت زندگی کاری را بیان کند که بیشترین اثر غیرمستقیم را داراست. کم ترین میزان اثر غیرمستقیم نیز مربوط به تیپ شهودی است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود برای بهبود کیفیت زندگی کاری پرستاران تیپ های شخصیتی - شغلی و هوش اجتماعی آنان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تیپ های شخصیتی، هوش اجتماعی
|
  • Beheshteh Tabarsi, Elham Hamedi, Faezeh Sahbaei* Pages 930-940
    Background & Aims

    Pressure ulcer is a serious problem in patients admitted to the intensive care unit. It is associated with major complications such as prolonged length of stay and delayed recovery. The aim of this study was to compare the incidence and grade of pressure ulcers in smokers and non-smokers admitted to the intensive care unit.

    Materials & Methods

    This study is an analytical cross-sectional study in which 120 patients in two groups (smokers (60) and non-smokers (60)) were selected by convenience sampling. Data were collected using a demographic questionnaire, information sheet based on the division of the National Pressure Ulcer Advisory Panel (NPUAP), and Braden's grading criteria. Data were analyzed by SPSS v.24 software.

    Results

    The results showed that incidence of pressure ulcers in the smoker group was 46.13 ± 11.01 and in the non-smokers group was 39.2 ± 8.23 and there was a significant difference between the incidence of pressure ulcers in two groups (p≤.0/05). Also, comparing the grade of pressure ulcer, the mean and standard deviation of the smoker group was 23.32 ± 5.92 and the non-smokers group was 14.22 ± 1.21. 11/7% of patients in the smoking group had grades of four pressure ulcers, but in the non-smoking group, none of the patients had grades of four pressure ulcers. The t-test showed a significant difference between the grades of pressure ulcers in two groups (p≤0/05).

    Conclusion

    The results of this study showed the effect of smoking on increasing incidence and grade of pressure ulcers in patients admitted to the intensive care unit. Therefore, it is necessary for the staff of the intensive care units to pay special attention to risk factors and to identify and monitor the hospitalized patients.

    Keywords: Pressure ulcer, Smokers, Non-Smokers, Patient, Intensive Care unit
  • Gholamreza Jabbarimaraghosh, Gahangher Yarihagataloo*, Sadegh Malekivavarsin Pages 941-952
    Background & Aims

    Today, accountability plays an essential role in the success of universities. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of spiritual leadership on the identification and accountability of medical and paramedical instructors by mediating organizational ethics among Islamic Azad Universities in West Azerbaijan in 2020.

    Materials & Methods

    Using descriptive-correlational research method and a statistical population of 75 people, 63 subjects were selected from Krejcie Morgan table as a sample. For data collection, four standard questionnaires were used: Fry Spiritual Leadership (2005), Ashforth Identity (1992), Hatch Warter Accountability (2005), and Ingrid (2004) Organizational Ethics, which had good validity and reliability. The research method was applied in terms of purpose and in terms of how to collect descriptive and correlational information and specifically based on structural modeling.

    Results

    The findings of the present study based on the rule of absolute value of t number above 1.96± show a significant relationship between variables. Spiritual leadership had a significant effect on the identification and accountability of medical and paramedical instructors, and the mediating role of organizational ethics in this regard was confirmed.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that paying attention to spiritual leadership and its nature, organizational ethics can have a positive and constructive effect on identifying and responding to university medical and paramedical instructors.

    Keywords: Spiritual Leadership, Identity, Accountability, Organizational Ethics, Medical, Paramedical Instructors
  • Soheila Rabeipour, Zeynab Ahmadi* Pages 953-963
    Background & Aims

    Female circumcision is considered as one of the health problems of women in some societies, including Iran, and includes all methods that lead to damage or removal of part or all of the female reproductive system based on cultural goals or other non-medical reasons. The aim of this study was to determine the knowledge and attitude of pregnant women referring to the maternity ward of Imam Khomeini Hospital in Piranshahr city regarding circumcision in 2020.

    Materials & Methods

    In the present descriptive-analytical cross-sectional study, 320 pregnant women (160 in the circumcised group and 160 in the uncircumcised group) who were referred to the maternity ward of Imam Khomeini Hospital in Piranshahr city were selected by convenience sampling method. Necessary information was collected through demographic information form, maternal characteristics assessment form (during pregnancy), researcher-made questionnaire of knowledge, and attitude towards circumcision questionnaire. A significance level of 0.05 was coded in SPSS software version 16.

    Results

    The mean age of circumcised and uncircumcised women was 28.92±6 6.2 and 25.42±4. 4.8 years, respectively. In both groups, most women had a low level of knowledge about circumcision but the knowledge of circumcised women was higher than uncircumcised women and a statistically significant difference existed in terms of knowledge about circumcision (p = 0.006). The results also showed that in both groups, there was a negative attitude towards circumcision but uncircumcised women had a more negative attitude towards circumcision, which is statistically significant (p = 0.001). The linear regression model showed that among the variables, age, education, place of birth, and income were statistically significant in increasing the awareness of pregnant women (p <0.05 for all). Meanwhile, occupation had no effect on predicting knowledge in women (p = 0.483). The linear regression model also showed that among the demographic variables; age, education, and place of birth were effective in predicting attitude in pregnant women under study and this relationship was significant for these variables (p <0.05 for all). Among these, job (p = 0.484) and income (p = 0.537) had no significant effect on women's attitude toward circumcision.

    Conclusion

    Considering the prevalence of circumcision in Piranshahr city and the low awareness of women and the existence of women whose attitude towards circumcision is still positive; it is expected that in formulating educational and legal strategies at the regional level, significant variables in the present study will be considered by health managers and health policymakers in order to increase and promote women's attitude about circumcision.

    Keywords: Knowledge, attitude, female circumcision, cross-sectional study, Iran
  • Yusef Haghighimoghadam, Arash Aliasghari*, Jamal Ahmadzadeh, Alireza Rezapanah Pages 964-975
    Background & Aims

    Delirium is a fluctuating cognitive disorder that early diagnosis of it, reduces complications and mortality while accelerating treatment and decreasing costs. There is various used for detection and screening delirium; one of which is the CAM-ICU. The present study aimed to compare the effects of multimedia and traditional methods on nurses’ knowledge and performance in applying the CAM-ICU criterion in the patients admitted to intensive care units of Educational-Medical Centers of Khoy University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This study was performed using a clinical trial method with parallel groups. To achieve the research objectives, 80 subjects were selected from Educational-Medical Centers of Khoy University of Medical Sciences using the census method. Then they were randomly divided into two groups of multimedia and traditional methods. They then completed Knowledge Questionnaire and Performance Checklist as pretest and posttest after the intervention in both groups. Data were then coded and analyzed by SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that there was no statistically significant difference between any of the qualitative variables of nurses in the intervention and control groups. Also, in terms of knowledge levels, there was no statistically significant difference between the intervention and control groups before and after the intervention. However, the mean performance score changed from 2.450 to 4.575 and their knowledge changed from 10.17 to 13.10 (P <0.05) in the intervention group after the intervention. Although this increase was seen in both groups, but the increase level in the intervention group was statistically higher than that in the control group (P = 0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, both multimedia teaching and conventional methods have a positive and significant effect on nurses' knowledge and practice in applying the CAM-ICU criterion to the patients admitted to the intensive care unit; however, in terms of average performance score, the multimedia method is more effective, So the use of multimedia training method can be considered as a solution to meet the urgent needs of education in nursing.

    Keywords: Nurses, Intensive Care Unit, Traditional Education, Multimedia, Delirium
  • Reza Besharati* Pages 976-985
    Background & Aims

    Recognizing the factors affecting the job satisfaction of nursing teachers will not only improve the education of students, but also the level of health services provided in the community. In this regard, the present study aims to investigate the factors affecting the satisfaction of nursing teachers in Islamic Azad University, Kashmar Branch.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 30 nursing teachers, who constituted the entire research community, participated in the study. To evaluate the factors affecting the job satisfaction of faculty members, a questionnaire based on Herzberg’s theory was used. The research data were analyzed using SPSS software in the form of frequency distribution, regression analysis, variance, and Pearson correlation.

    Results

    The results showed that according to nursing teachers, contextual factors (0.874 ± 0.04) are more important than content factors (0.871± 0.06). The results of Pearson correlation test showed that there is a positive and significant correlation between age and content and contextual factors. The results of analysis of variance also showed a significant difference between the type of cooperation in content factors and gender characteristics and level of education in content and contextual factors.

    Conclusion

    Based on the findings, in order to increase the job satisfaction of nursing teachers, both content and contextual factors should be considered with the priority of contextual factors. Job security factors, wages, and salaries are more important than other factors.

    Keywords: Job Satisfaction, Nursing, Education, Universities
  • Sara Abedikooshki*, Shabanali Roohafzaei, Asma Gholami Moghadam Pages 986-997
    Background & Aims

    Due to the increasing number of clients referring to medical centers and new working conditions during the corona outbreak, the issues of organizational justice, job satisfaction, and organizational citizenship behavior which ultimately affect employee productivity, have become increasingly important. The aim of this study was to predict the productivity of Esfarayen Medical School staff based on perceived organizational justice, job satisfaction, and organizational citizenship behavior during the Covid-19 pandemic.

    Materials & Methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study that was conducted in the second half of 2020 on 147 employees of Esfarayen University of Medical Sciences who were selected by cluster-random sampling. For data collection, four questionnaires (Achio Productivity, Niehoff & Morman Organizational Justice, Minnesota Job Satisfaction, and Markozi Citizenship Behavior) were used. The collected data were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation and regression tests in SPSS 26 software.

    Results

    High employee productivity and job satisfaction, organizational justice and moderate citizenship behavior were evaluated. The dimensions of performance feedback, type of job, work conscience and interactive justice had the highest mean in the components of productivity, job satisfaction, organizational citizenship behavior and organizational justice, respectively. Job satisfaction has the most predictable employee productivity.

    Conclusion

    Improving organizational justice, citizenship behavior, and job satisfaction leads to increased productivity.

    Keywords: Covid-19, Productivity, Organizational Justice, Job Satisfaction, Citizenship Behavior
  • Sara Safarnia Shahri, MohammadReza Heidari*, Meisam Moradi, Anoshirvan Kazemnejad Pages 998-1007
    Background & Aims

    Knee osteoarthritis is associated with problems such as poor sleep quality. Finding effective, low-complication, and cost-effective measures to improve the sleep quality of these patients seems necessary. The aim of this study was to determine a regular exercise program at home to improve the sleep quality of the elderly with osteoarthritis of the knee.

    Materials & Methods

    In this clinical trial study, 72 elderly patients referred to the orthopedic clinic of Allameh Bohlool Gonabadi Hospital in Gonabad were selected by convenience sampling and assigned into the intervention and control groups by block randomization method. The intervention group underwent an exercise program at home for one month after a face-to-face training course. The Pittsburgh Sleep Quality Index was completed by both groups before and 4 weeks after the intervention. In order to observe the ethical points for the control group, at the end of the study, the necessary trainings were given along with the pamphlet. Data were analyzed using SPSS software version 18 and descriptive and analytical statistical methods.

    Results

    Before the intervention, all demographic variables were not statistically significant in the experimental and control groups. After the intervention, there was a significant difference between the two groups (total sleep quality score and other sleep quality subscales), except for two subscales of mental sleep quality and sleep disturbances (p <0.05).

    Conclusion

    The present study showed that doing exercise at home improves the sleep quality of the elderly with osteoarthritis of the knee.

    Keywords: Sleep quality, Exercise program, Knee osteoarthritis, Elderly
  • Bita Tehranchi, Farzaneh Mikaeli Manee*, Shahed Masoudi Pages 1008-1017
    Background & Aims

    Frequent exposure of nurses to painful and excruciating conditions of patients in different wards can lead to a decrease in their quality of professional life, which in turn can cause to psychological injuries such as a decrease in the quality and outcome of the patient care. In this regard, the present study was conducted to investigate the relationship between personality-occupational types and quality of work life of nurses mediated by social intelligence.

    Materials and Methods

    This study is an advanced correlational one was performed by modeling structural relationships, data analysis method, and structural equation on 300 nurses working in 8 private hospitals in Mashhad, Iran, between May and November 2021. The Pesonality Type Questionnaire (Myers-Briggs, 1998), Social Intelligence Scale (Tromso Silvera, Martin, Eusen & Dahl, 2001), and the Quality of Work Life Questionnaire (Qasemzadeh, 2005) were used to collect data. Data analysis was performed using SPSS and PLS statistical software programs and structural equation modeling.

    Results

    The results of data analysis showed that there was a significant relationship between personality-occupational types and the quality of nurses' working life by mediating social intelligence, and the variable “Structural” type is able to explain 47% of changes in quality of work life through social intelligence which has the most indirect effect on it. The lowest indirect effect is related to intuitive personality type.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that to improve the quality of work life of the nurses by improving their personality-occupational types and social intelligence.

    Keywords: Quality of Life, Personality Types, Social Intelligence