فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 110 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن دانایی فرد، راضیه قنبری وانانی* صفحات 1-17

    تصمیم‎ گیری را جوهره اصلی حکمرانی و مدیریت می دانند. هر تصمیمی به‎ طور هدفمند از میان گزینه ‎های احتمالی متفاوتی گرفته می‎شود؛ اما در زمان پیاده ‎سازی توان آن را دارد تا آینده سازمان و کلیه ذی نفعان خود را دستخوش تغییرات بسیاری کند. ازاین‎رو، علم تصمیم‎ گیری به علمی بی‎بدیل برای خط‎ مشی ‎گذاران و مدیران چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی تبدیل‎ شده است. بخشی از این علم متمرکز بر روش‎ها و فنون تصمیم‎ گیری است. یکی از روش‎های مفید در تصمیم‎گیری که مورد اقبال مدیران و خط‎مشی گذاران در سراسر دنیا قرار گرفته است، «روش تحلیل اهمیت−عملکرد» است. این روش به خط مشی گذاران در مورد ارزشیابی خط‎ مشی ‎ها و به مدیران در مورد ارزیابی راهبردی کمک شایان توجهی می‎کند. مطالعه حاضر به فهم مبانی فلسفی این روش، عناصر اصلی و اسلوب اجرایی آن با به کارگیری نرم افزار SPSS 23 می‎پردازد. نقدهای موجود بر این روش‎شناسی و ارایه رهنمودهایی برای بهبود عملکرد این روش، بخش پایانی این مقاله را دربرمی‎گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل اهمیت−عملکرد، مدل خط مورب، اولویت بندی، رضایت مصرف‎کننده و رگرسیون چندگانه
  • علیرضا لشگری* صفحات 19-32

    کارایی مفهومی اساسی و محوری در دانش اقتصاد، و به‎ ویژه اقتصاد خرد، بوده و ایده‎ای برای تخصیص بهینه منابع و امکانات برای تولید کالاها و خدمات است. این مفهوم می‎تواند از معیاری برای ارزیابی فعالیت‎های اقتصادی فراتر رفته و اساس و پایه‎ای برای ترتیبات اجتماعی باشد و در نتیجه جهت‎ دهی به حرکت جامعه داشته باشد. بر اساساین، نقش این مفهوم در شکل‎گیری نظام اقتصادی بسیار مهم است. در این مقاله جایگاه این مفهوم در اقتصاد اسلامی به مثابه دانشی بررسی می شود که بر پایه معرفتی متفاوت از معرفت اقتصاد متعارف هویت می‎یابد. این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوا پس از بررسی مفهوم کارایی و بنیان‎ها و مفاهیم پیشینی آن، به بررسی مفاهیم مرتبط با آن در معرفت دینی−اسلامی می‎پردازد و نتیجه می‎گیرد این مفهوم با نوع نگرش اسلام به انسان و فعالیت های اقتصادی سازگار نبوده و نظام اقتصادی اسلام نمی تواند براساس این مفهوم سامان یابد.

    کلیدواژگان: کارایی، مطلوبیت، نیاز، رفاه، منابع، کمیابی
  • کیوان الستی* صفحات 23-52
    در قرن بیستم، بخش بزرگی از علم، به ابزاری راهبردی برای عمل سیاستی تبدیل شد. اعتماد مردم به علم این انتظار را به وجود آورد که برای مسایلی که نگرانی های جهانی یا محلی به وجود آورده، از جمله بحران های زیست محیطی یا همه گیری های بزرگ، پاسخ های سریع و کافی به دست آورد. با این حال علوم عادی به دلیل جزیی نگری، قادر به پاسخگویی به این مسایل به نظر نمی رسیدند. واژه «علم پساعادی» به سیستم حل مساله ای اشاره دارد که در آن مسایلی از این جنس مورد بحث قرار می گیرند؛ مسایلی که دارای عدم قطعیت بالا، ارزش های محل بحث، ذی نفعان زیاد بوده و به تصمیم فوریتی نیاز دارند. در سیستم حل مساله علم پساعادی، اجتماع بسط یافته ای از همتایان (که عموم مردم نیز از اعضای آن هستند) در فرایند ارزیابی کیفیت نقش ایفا می کنند. ادعا این است که در علم پساعادی رابطه میان امور واقع و ارزش معکوس شده و اینبار امرواقع است که از ارزش ها تبعیت میکند. در مقاله حاضر با تشریح و تعبیر مفهوم «علم پساعادی»، و شرح ابهاماتی که در دیدگاه ارایه شده وجود دارد، استدلال خواهد شد که مرز علم عادی و علم پساعادی، با افول نوعی نگرش مبتنی بر عقلانیت ابزاری (که در آن منطق جاری در نهاد علم در خدمت هدفی از پیش تعیین شده قرار دارد) قابل توضیح خواهد بود. جایگزین مناسب عقلانیت ابزاری، عقلانیتی است که در آن هدف علم از روالی مبتنی بر مشاوره و مفاهمه حاصل خواهد شد.
    کلیدواژگان: علم پساعادی، اجتماع همتایان، همتاداوری، مسائل جهانی، اخلاق علم و فناوری
  • محمد کاویانی*، مصطفی نظری صفحات 53-70

    در دهه ‎‎‎‎های اخیر، با وجود احترام به روش‎‎‎‎های کمی و تلفیقی، اقبال روزافزونی به روش‎های پژوهش کیفی توسط پژوهشگران صورت گرفته است. در بین روش‎های کیفی متعدد نیز فقط بعضی از آنها را می‎‎‎‎توان در مطالعه متن، به‎ کار گرفت که یکی از آن روش‎ها عبارت است از روش «تحلیل مضمون». هدف این پژوهش عبارت است از معرفی این روش، از طریق کاربست آن در مطالعه قرآنی−روان‎شناختی، در باب واژه «فکر» به‎ عنوان یک نمونه.روش گردآوری داده‎‎‎‎ های این پژوهش کتابخانه‎‎‎‎ ای و روش تحلیل داده ‎‎‎‎ها، تحلیل عقلی بوده است. ابتدا، روش تحلیل تم و زیرمجموعه ‎‎‎‎های آن معرفی شده و سپس، آیات مرتبط با موضوع «فکر» با استفاده از شیوه شبکه مضامین جمع‎‎‎‎ آوری شده است. آنگاه «مضامین پایه‎‎‎‎ ای» از قرآن استخراج و از طریق آنها، به «مضامین سازمان‎دهنده» و در نهایت به «مضامین فراگیر» دست یافته ‎‎‎‎ایم.در گام پایانی، نتایج به‎ دست آمده قرآنی در باب «فکر»، با سازه روان‎شناختی «فکر»، بررسی تطبیقی شده است. یافته ‎‎‎‎های پژهش قرآنی، دو مضمون فراگیر «مبدا» و «معاد» را به‎دست داد و مطالعه تطبیقی، معلوم کرد که هدف تفکر در دانش روان‎شناسی بازیابی «تعادل روانی» است؛ درحالی که هدف «فکر» در قرآن، عبارت است از «سعادت اخروی»؛ همچنین تفکر در معنای قرآنی خویش به زندگی انسان هویت، جهت و معنا می‎‎‎‎دهد در صورتی که در معنای روان‎شناختی آن، تفکر فرایندی است که در ارزیابی، نتیجه ‎‎‎‎گیری و تصمیم به او کمک می‎‎‎‎کند و نیز معلوم شد که «روش تحلیل مضمون» کارایی زیادی در مطالعات «روان‎شناسی قرآن بنیان» دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون (تحلیل تم)، شبکه مضامین، روش پژوهش کیفی، قرآن پژوهی، روان‎شناسی قرآن بنیان
  • حسین روحانی*، رضا محمود اوغلی، سید علی مرتضوی امامی زواره صفحات 71-83

    سیدجواد طباطبایی یکی از سرشناس ترین متفکران ایرانی است که با رهیافتی فلسفی، دلیل عقب ماندگی ایران را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. وی دلیل عقب ماندگی ایران را امتناع اندیشه می داند. او بر این باور است که علت العلل تمامی بحران ها و عقب ماندگی جامعه ایرانی به فقدان عقلانیت فلسفی مربوط می شود. او به جز برش های کوتاهی از تاریخ ایران، سرتاسر تاریخ ایران را چیزی جز رویکردهای خام ایدیولوژیک، جامعه شناسانه و غیاب اندیشه و عقلانیت نمی داند و درست از این رو او براساس روش شرق شناسانه و سوبژکتیویستی خویش در تحلیل دلیل عقب ماندگی ایران زمین به یک رابطه علی میان فقدان عقلانیت و عقب ماندگی ایران می رسد.در برابر این رویکرد تقلیل گرایانه طباطبایی که همه بحران های جامعه ایرانی را به فقدان اندیشه و عقلانیت غربی تحویل می کند، با بهره جستن از روش شناسی ماکس وبر می توان این سخن را به میان آورد که ایده ها و اندیشه ها تنها از طریق رابطه ها، میانجی ها و ساختارها تاثیر می گذارند و اندیشیدن امری اجتماعی است. همواره کلیتی انضمامی وجود دارد که ایده ها و مناسبات به صورتی درهم تنیده متعلق به این کلیت انضمامی هستند. بنابراین، امتناع تفکر و اندیشه در سطح اجتماعی به عنوان امتناعی در تحرک در مناسبات و قفل شدگی در ساختار موجودیت انضمامی موضوعیت دارد.در جامعه شناسی ماکس وبر، پروتستانتیسم نه به عنوان عامل توضیح دهنده سرمایه داری بلکه به عنوان عاملی مطرح است که انگیزه های انسانی را در داشتن نگاهی ویژه به کار، زندگی، صرفه جویی و مال اندوزی مفهوم می سازد. ماکس وبر نمی گوید که سرمایه داری، اختراع پروتستانتیسم است؛ بلکه توجه او به منشی است در زندگی که وجهی از آن عقلانیت اقتصادی ای است که در اصل، غیرعقلانی است؛ چون مال اندوزی ای است بدون انگیزه مصرف. حسابگری ای است که کامجویی فردی در آن به حساب نیامده است. ماکس وبر در ریاضت و سخت کوشی و امساک کالونی، آن عنصر غیر عقلانی ای را می بیند که پیش تازاننده عقلانیت سرمایه داری مدرن می شود. از عقلانیت مدرن نمی توان سخن گفت، مگر آنکه به سرمایه داری توجه کرد. بنابراین عقلانیت وبری، عقلانیت درهم تنیده با کردارها و نهادها و عقلانیتی تاریخ مند است.در این جستار این فرضیه آزمون می شود که در تحلیل و فهم عقب ماندگی ایران قدیم، باید به ارتباط ارگانیگ میان ایده ها و کردارها و نهادها توجه کرد و نمی توان با رویکرد تقلیل گرایانه طباطبایی که تاریخ و تناقضات دیالکتیکی آن را به افراد و عقاید افراد تقلیل می دهد، فهم و درک درستی از دلایل عقب ماندگی داشت.

    کلیدواژگان: ذهن، طباطبایی، عین، ماکس وبر
  • سید جواد میری مینق* صفحات 85-95

    در این مقاله رویکرد «روش‎شناسی شریعتی» در حوزه مطالعات دین پژوهی از زاویه علوم انسانی نقد و بررسی شده است. نگارنده در این مقاله تلاش نموده این پرسش را مطرح و دنبال کند که نگاه متدولوژیک شریعتی به مقوله دین پژوهی بر چه اساس و مبنایی می باشد. سپس برای راستی‎آزمایی رویکرد شریعتی در مطالعه جامعه ‎شناختی ادیان تلاش کرده است با خوانش انتقادی، متدولوژی شریعتی را کنکاش و واکاوی کند.البته تلاش نگارنده این بوده است که بحث «روش ‎شناسی» شریعتی در «بستر علوم انسانی» را با اتکاء بر آثار شریعتی مورد بازبینی انتقادی قرار دهد و مقصود این است که اغلب آثار نسبت به متن شریعتی بی التفات بوده‎ اند و منتقدان او حتی بر این باورند که شریعتی بحثی در باب روش‎شناسی علوم انسانی به صورت اعم، و دین‎ شناسی، به صورت اخص، ندارد. اما با خوانش انتقادی متن می‎توان به نتایج بنیادین متفاوت‎تری دست یافت و تلاش نگارنده آن است که این ساحت از اندیشه شریعتی را مورد مداقه قرار دهد

    کلیدواژگان: دین پژوهی، روش‎شناسی، علوم انسانی، مطالعات ادیان، متدولوژی
|
  • Hassan Danaee Fard, Raziyeh Ghanbary Vanani * Pages 1-17

    Decision-making is considered to be the main essence of governance and management. Every decision is purposefully made from among different possible options, but during implementation, it has the power to change the future of the organization and all its stakeholders. Therefore, the science of decision-making has become an irreplaceable science for policy makers and managers, both in the private and public sectors. Part of this science focuses on decision-making methods and techniques. One of the most useful decision-making methods that has been favored by managers and policy makers around the world is the "Importance -Performance analysis technique". This technique helps policy makers in evaluating policies and managers in strategic appraisal a lots. The present study understands the philosophical foundations of this technique, its main elements and practical procedure using SPSS 23 software. Criticisms of this methodology and guidelines for improving the performance of this technique are the final part of this article.

    Keywords: Importance-Performance analysis, Diagonal model, Prioritization, Consumer satisfaction, Multiple regression
  • Alireza Lashkari Pages 19-32

    Efficiency is a fundamental concept in economics, especially microeconomics, and is an idea for the optimal allocation of resources and facilities for the production of goods and services. This concept because it can go beyond a criterion for evaluating economic activities and have a basis for social arrangements and thus the direction of society. Accordingly, the role of this concept in the formation of the economic system is very important. The place of this concept in Islamic economics, as a knowledge whose identity is formed on the basis of a different understanding of conventional economics, is investigated in this article. Using the content analysis method, after examining the concept of efficiency and its foundations and previous concepts, this article examines the related concepts in religious-Islamic knowledge and concludes that this concept is related to the type of Islamic attitude towards human beings and Economic activities are not compatible and the Islamic economic system can not be organized according to this concept.

    Keywords: Efficiency, Utility, Need, welfare, Resources, Scarcity
  • Keyvan Alasti * Pages 23-52
    In 20th century, a large part of science became a strategic tool for policy action. increasing Public trust in science created an expectation for providing adequate responses to global (or local) problems, such as environmental crises, pandemics, and... Normal Science, as Thomas Kuhn described, do not seems to be able to solve the problems.“Post Normal Science"(PNS) refers to a new puzzle solving system in which Global problems i.e.the problems with high uncertainty, disputed values, high stakeholders, and urgent decision-making are discussed. The quality of scientific activities in post normal science is assured by an extended peer community, i.e. a large community which consists of not only local scientific experts, but also publics and the experts in different scientific areas. The claim is that in post normal science the relationship between fact and value is reversed, and it is facts that changed in accord with values.In the paper, by describing post normal science and analyzing the concept, it will be argued that the boundary between normal science and post normal science, can be clarified by decrease in interest in activities based on instrumental rationality i.e. the rationality in which the logic of science is working as a means for achieving to a pre-determined purpose. the proposed alternative to instrumental rationality is the one in which the goal of science will be achieved through a procedure based on public understanding.
    Keywords: Post normal science, peer community, quality assurance, ethics of science, technology, peer review
  • Mohammad Kavyani *, Mostafa Nazari Pages 53-70

    In recent decades, despite the respect for quantitative and integrated methods, there has been a growing interest in qualitative research methods by researchers. Among the various qualitative methods, only some of them can be used in reading the text, one of which is the “content analysis” method. The purpose of this research is to introduce this method, through its application in Quranic-psychological study, about the word “thought” as an example. The data collection method of this research was library and the data analysis method was rational analysis. First, the method of analyzing the theme and its sub-categories is introduced, and then, the verses related to the subject of “thought” are collected using the theme network method. Then we extract the “basic themes” from the Qur'an and through them, we reach the “organizing themes” and finally the “all-encompassing themes”. In the final step, the Qur'anic results obtained on “thought” are compared with the psychological structure of “thought”. The findings of the Qur'anic study provided two comprehensive themes of “origin” and “resurrection”, and a comparative study showed that the purpose of thinking in the science of psychology is to restore “psychological balance”; While the purpose of “thought” in the Qur'an is “happiness in the hereafter”; Also, thinking in its Quranic meaning gives identity, direction and meaning to human life, while in its psychological meaning, thinking is a process that helps him in evaluating, concluding and deciding. It also turned out that the “method of content analysis” is very effective in the study of “Quran-based psychology”.

    Keywords: qualitative research method, Thematic Analysis, Quran Study, Quran Based Psychology
  • Hossein Roohani*, Reza Mahmoud Oghli, Seidali Mortazavi Emami Zavareh Pages 71-83

    As one of the most famous Iranian thinkers, Seyyed Javad Tabatabai has analyzed the reason for backwardness via a philosophical approach. Tabatabai considers the refusal of thought as the reason for Iranian backwardness, believing that the cause of all the crises and backwardness of Iranian society is for the lack of philosophical rationality. Except for short excerpts from the history of Iran, Tabatabai considers the whole history of Iran as nothing but crude ideological, sociological approaches, and the absence of thought and rationality. It is for this reason that he, based on his Orientalist and subjectivist method in analyzing the reason for the backwardness of Iran, arrives at a causal relationship between the lack of rationality and the backwardness of Iran. Against his reductionist approach, he reduces all the crises of Iranian society to the lack of Western thought and rationality, Max Weber's methodology puts out that ideas and thoughts can only influence the society through relations, mediators and structures influence. Hence thinking is a social thing. There is always a concrete whole to which ideas and relationships belong in an intertwined way. Therefore, the refusal of thought at the social level is relevant as a refusal to move in relationships and to be locked in the structure of concrete existence. For Max Weber's sociology, Protestantism is not defined as an explanatory factor for capitalism, but as a factor that defines human motives for having a particular view of work, life, saving, and wealth. Max Weber does not say that capitalism is the invention of Protestantism, but that his attention is drawn to the principle in life, an aspect of which is economic rationality. In essence, it is irrational, because it is a wealth-making without a motive for consumption. It is a kind of trick via which individual pursuit is not taken into account. In austerity and hard work and Calvinist restraint, Max Weber sees the irrational element that is at the forefront of modern capitalist rationality. One cannot speak of modern rationality unless one pays attention to capitalism. Weberian rationality, then, is rationality intertwined with actions and institutions and historical rationality. The research hypothesis is that in analyzing and understanding the backwardness of ancient Iran, one should pay attention to the organic relationship between ideas, actions, and institutions. It is not possible to have a correct understanding of the reasons for backwardness with Tabatabai's reductionist approach, reducing history and its dialectical contradictions to individuals and beliefs.

    Keywords: backwardness, Methodology, Object, Subject
  • seyedjavad Mmeri Pages 85-95

    In this article, "Shariati's methodology" in the field of religious studies has been reviewed from the perspective of humanities. Here, the author has tried to ask and inquire upon the question of what is the basis of Shariati's methodological view on the category of religion. Then, in order to test the Shariati's approach in the sociological study of religions, the author has tried to explore the Shariati's methodology based on a critical approach. Of course, the author has tried to critically review the discussion of Shariati's "methodology" in the context of the humanities by relying on Shariati's own works rather than secondary literatures. Of course, the author has tried to critically review Shariati's discussion of "methodology" in the context of the humanities, relying on Shariati's works, and the point is that most of the works have been indifferent to Shariati's text, and his critics have even wrongly argued that Shariati does not discuss the methodology of the humanities in general, and religion, in particular. But a critical reading of the text can lead to more fundamentally different results, and our attempt has been to examine this dimension of Shariati's thought.

    Keywords: religious studies, Methodology, Humanities, Studies of Religions, methods