فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1401)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ندیری*، مجید مهرجو، جلال نادری صفحات 1-28

    برآورد دقیق و صحیح ارزش در معرض ریسک (VaR)   از جمله موضوعات مورد توجه پژوهشگران و نهادهای مالی است. علیرغم مفهوم ساده VaR، اندازه گیری آن دارای محدودیت هایی همانند فرض نرمال بودن توزیع، عدم در نظر گرفتن پویایی ها در طی زمان و در نظر گرفتن چندک های شرطی به صورت خطی است. در این پژوهش از مدل MCAViaR و مدل کاپولای ترکیبی نوع کلایتون و t برای برآورد VaR و از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) به منظور تخمین پارامتر وابستگی، برای حل این مشکلات استفاده شده است. نمونه پژوهش ده شرکت بزرگ و فعال بورس تهران و دوره زمانی پژوهش از فروردین سال 1398 تا اسفند سال 1398 است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ضرایب وابستگی دمی مدل MCAViaR برای سهام مورد مطالعه برخلاف پژوهش های خارجی برابر صفر است و در نتیجه این مدل را می توان به دو معادله مستقل CAViaR تقسیم کرد. نتایج حاصل از تخمین کوانتایل های متغیر با زمان، نیز حاکی از آن است که سری های زمانی کوانتایل های حاصل از مدل کاپولای ترکیبی به سبب فرکانس بالای زمانی نسبت به مدل MCAViaR، پویایی را به خوبی نشان می دهد. نتایج حاصل از آزمون پس آزمایی کوپیک نیز تایید کننده عملکرد بهتر مدل کاپولای ترکیبی نسبت به مدل MCAViaR است.

    کلیدواژگان: تخمین VaR، مدل MCAViaR، کاپولا، بهینه سازی، الگوریتم فرا ابتکاری PSO
  • محمدهاشم بت شکن* صفحات 29-46

    هدف از این پژوهش بررسی آثار تامین مالی زنجیره تامین و توسعه مالی بر سودآوری شرکت های املاک و مستغلات پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران طی سال‏های 1388 الی 1395 است. تامین مالی زنجیره تامین موجب بهینه سازی سرمایه در گردش شرکت ها و توسعه مالی عاملی است که از تخصیص بهینه منابع پشتیبانی می نمایند، و انتخاب این متغیرها به عنوان متغیرهای مستقل تحقیق آثار عوامل سطح خرد و کلان را بررسی می نماید.پژوهش حاضر، از نوع کاربردی است و در آن از رویکرد پس رویدادی (از طریق اطلاعات گذشته) بهره گرفته شده است و درنتیجه، پژوهشی تجربی به شمار می آید. به منظور بررسی آثار عوامل مطرح شده، روش به کاررفته در این پژوهش، رگرسیون خطی چند متغیره و آنالیز رگرسیون هست.نتایج پژوهش حاکی از آن است که چرخه تبدیل وجه نقد که متغیر نماینده تامین مالی زنجیره تامین است، تاثیر منفی و معنی دار بر سودآوری شرکت های املاک و مستغلات دارد. همچنین، نتایج تحقیق گواه آن است که اعتبار اعطایی به بخش خصوصی نسبت به تولید ناخالص داخلی به عنوان متغیری که توسعه مالی را نمایندگی می نماید، با سودآوری شرکت های املاک و مستغلات رابطه منفی و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: تامین مالی زنجیره تامین، توسعه مالی، چرخه تبدیل وجه نقد، اعتبار اعطایی به بخش خصوصی نسبت به تولید ناخالص داخلی
  • حمیدرضا گنجی*، مهران جهاندوست مرغوب، ثریا ویسی حصار، هاشم نصیری فر صفحات 47-76

    نقدشوندگی سهام یکی از عواملی است که بر ارزش شرکت تاثیر دارد که خود می تواند ناشی از رفتار سهام داران عمده و ترکیبی که ساختار مالکیتی شرکت، دارد، باشد و این خود انگیزه اصلی انجاک این مطالعه بوده است. فرضیه های پژوهش بر مبنای نمونه آماری متشکل از 125 شرکت طی دوره 7 ساله از سال 1393 لغایت 1399 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چندگانه مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد بین نقدشوندگی سهام و ارزش شرکت ها رابطه غیرخطی (U شکل) معنی دار وجود دارد. به عبارت دیگر، در سطوح پایه نقدشوندگی (قبل از نقطه آستانه 194/2)، بین نقدشوندگی و ارزش شرکت ها رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. اما، در سطوح بالاتر از سطح پایه نقدشوندگی، بین نقدشوندگی و ارزش شرکت ها رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین، سهام های با مالکان نهادی بالاتر، مالکان حقیقی بالاتر و سهام های بزرگترین سهامدار، باید در سطح نسبتا پایین تری از نقدشوندگی (قبل از نقطه آستانه 176/3 برای مالکان نهادی، 662/3 برای مالکان حقیقی و 988/2 برای بزرگترین سهامدار) معامله شوند تا ارزش شرکت افزایش یابد

    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، سهامدار حقیقی، بزرگترین سهامدار، نقدشوندگی سهام، ارزش شرکت
  • غلامرضا رضایی، رضا تقی زاده*، محمد صادق زاده مهارلویی، رامین زراعتگری صفحات 77-98

    در این پژوهش تاثیر رقابت در بازار محصول بر کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار با تاکید بر نقش محدودیت در تامین مالی مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه از نوع کمی و پس رویدادی است. نمونه این پژوهش مبتنی بر داده های مربوط به 122 شرکت فعال در بورس تهران از سال 1390 تا 1398 می باشد. نتایج تحلیل های رگرسیونی پژوهش نشان داد که بین رقابت در بازار محصول و کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار شرکت ها رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. رابطه بین محدودیت های مالی و کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار شرکت ها نیز منفی و معنی دار  است. همچنین، شواهد نشان داد که رابطه بین رقابت در بازار محصول با بیش (کم) سرمایه گذاری در نیروی کار منفی و معنی دار  است. افزون بر این، شدت رابطه مثبت (منفی) بین رقابت در بازار محصول و کارایی سرمایه گذاری در نیروی کار (بیش یا کم سرمایه گذاری در نیروی کار) در شرکت های دارای محدودیت های مالی، کمتر است. این یافته ها دارای پیامدهای مهم سیاسی برای مشاغل و سیاست گذاران در زمینه اشتغال است.

    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، بیش سرمایه گذاری، کم سرمایه گذاری، نیروی کار، محدودیت مالی
  • غلامحسین گل ارضی*، سلیمه پیری صفحات 99-116

    احساسات سرمایه‏ گذاران می‏تواند باعث اتخاذ تصمیمات احساسی و گاها غیر منطقی از سوی آنان و در نتیجه باعث بروز ناهنجاری هایی از قبیل نوسانات شدید در  قیمت و حتی بحران در بازارهای مالی گردد. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر احساسات سرمایه گذاران و سایر متغیرهای اقتصادی بر احتمال شکل گیری بحران در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 15 ساله (از فروردین 1385 تا اسفند) 1399  بر روی 179 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. مدل آماری مورد استفاده در این پژوهش رگرسیون لجستیک با تابع لاجیت می باشد. نتایج برآورد مدل نشان می دهد متغیرهایی از قبیل نرخ بهره اسمی، نرخ تورم، تولید ناخالص داخلی، نسبت قیمت به سود هر سهم، نرخ بازده دارایی ها، احتمال بروز بحران در بورس اوراق بهادار تهران را پیش بینی می‏نمایند. همچنین، احساسات سرمایه گذاران به تنهایی و نیز، با در نظر گرفتن متغیرهای اقتصادی به عنوان متغیرهای کنترلی، می‏تواند احتمال بروز بحران در بورس اوراق بهادار تهران را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذار، مالی رفتاری، بحران در بورس اوراق بهادار
  • علی آشتاب، حمیده محمدزاده*، اکبر زواری رضائی صفحات 117-138

    بازار سرمایه از منابع عمده تامین مالی شرکت ها و دولت ها است و در تمام کشورهای دنیا به عنوان محلی مناسب برای سرمایه گذاری شناخته می شود. یکی از مواردی که برای سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار جذاب می باشد، اطلاع از عوامل موثر بر نقدشوندگی سهام است. پژوهش حاضر در پی بررسی تاثیر اندازه شرکت بر نقدشوندگی سهام با توجه به چرخه عمر در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. روش نمونه گیری، حذف سیستماتیک و نمونه آماری پژوهش، 115 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی سال های 1387 تا 1397 است. به منظور بررسی مسیله پژوهش، آزمون فرضیه ها به کمک رگرسیون چندگانه و الگوی داده های ترکیبی انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش اندازه شرکت ها، نقدشوندگی سهام آن ها افزایش پیدا می کند. همچنین، اندازه شرکت موجب افزایش نقدشوندگی سهام در دو دوره بلوغ و افول گردید.

    کلیدواژگان: اندازه شرکت، چرخه عمر، نقدشوندگی سهام
  • جواد صادقی پناه، منصور گرکز*، پرویز سعیدی، علیرضا معطوفی صفحات 185-208

    در سال های اخیر در بسیاری از پژوهش های مربوط به پیش بینی بازده سهام، از مدل های عاملی استفاده شده است. این پژوهش بر مبنای یک مدل هشت عاملی بنا شده است که متشکل از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ به علاوه، متغیرهای استرس بازار، سرعت شکنندگی بازار و ریسک نقدشوندگی بازار، به منظور بررسی توان توضیح دهندگی این مدل در بازار اوراق بهادار تهران در خلال سال های 1388 تا 1397 برای 117 شرکت به صورت ماهانه انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که توان توضیح دهندگی مدل هشت عاملی بهتر از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ در بازار سرمایه ایران می باشد. همچنین، متغیرهای سرعت شکنندگی و استرس، رابطه منفی و معنی دار و متغیر ریسک نقدشوندگی، رابطه مثبت و معنی دار با بازده سهام دارند. این نتیجه می تواند مورد توجه سیاست گذاران حوزه مسایل مالی و سرمایه گذاری و سایر اشخاص ذی حق، ذی نفع و علاقه مند قرار بگیرد

    کلیدواژگان: ریسک نقد شوندگی، شکنندگی، استرس بازار، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ، بازده سهام
  • حسن ولیان*، مهدی صفری گرایلی، محمدرضا عبدلی صفحات 209-230

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی نظریه رفتار کنش گر نسبت به تاثیر حفاظت از حقوق سهامدارن بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش تعداد 96 شرکت در بازه زمانی 1393 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش به منظور سنجش حفاظت از حقوق سهام داران از معیارهایی همچون کیفیت اطلاعات حسابداری، شاخص اثربخشی کنترل های داخلی، شاخص حق رای سهام داران، شاخص تمرکز مالکیت و شاخص راهبری شرکتی بر اساس الگوی تصمیم گیری چندمعیاره به روش تاپسیس و وزن دهی به روش آنتروپی استفاده شده است. همچنین، برای سنجش ریسک سقوط قیمت سهام از دو معیار چولگی منفی بازده سهام و نوسان های پایین به بالا استفاده شد و برای سنجش نظریه رفتار کنش گر (محرک-پاسخ) از انگیزه رقابتی مدیران با استفاده از شکاف پاداش مدیران موردسنجش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد، حفاظت از حقوق سهام داران تاثیر منفی و معنی داری بر ریسک سقوط قیمت سهام دارد. همچنین مشخص گردید انگیزه رقابتی به عنوان معیار نظریه رفتار کنش گر، تاثیر منفی حفاظت از حقوق سهام داران بر ریسک سقوط قیمت سهام را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: حفاظت از حقوق سهام داران، ریسک سقوط قیمت سهام، انگیزه رقابتی
|
  • Mohammad Nadiri *, Majid Mehrjoo, Jalal Naderi Pages 1-28

    The estimation of an accurate measure of the Value-at-Risk is still a topic of interest in financial research and among risk management practitioners Despite the simple concept of VaR, measuring it is a very challenging statistical problem; because of normal distribution assumption, time-varying conditional quantiles, and the main limit of this approach consists into considering linearly conditioned quantiles. CAViaR model and its extent to the multivariate CAViaR approach (MCAViaR) have solved some of these shortcomings. To this end, Copula functions were introduced. This approach provides a flexible non-linear multivariate representation among quantiles. An important parameter of Copula functions is the degree of dependency between tail distributions, the incorrect estimation of which also leads to inaccurate interpretation. One way to estimate the dependency parameter is to use the optimization process; such as meta-heuristic algorithms due to their very high accuracy. Among the meta-heuristic algorithms, the Particle Swarm Optimization (PSO) algorithm is widely used in optimization research due to its high convergence speed. In this study, the MCAViaR model and the Clayton and student’s-t-type hybrid Copula model are used to estimate VaR dynamics in 10 large and active companies of the Tehran Stock Exchange from April 2009 to March 2020. The results showed that the tail dependency coefficients of the MCAViaR model for the studied stocks are zero, and therefore this model can be divided into two independent CAViaR equations. The results of estimating time-varying quantiles, which indicate the dynamics of value at risk, indicate that the time series of quantiles derived from the hybrid Copula model shows the dynamics well due to the higher time-frequency than the MCAViaR model. The results of the Kupiec back-test also confirm the better performance of the hybrid Copula model than the MCAViaR model.

    Keywords: VaR estimation, MCAViaR model, Copula, Optimization, PSO meta-heuristic algorithm
  • MohammadHashem Botshekan * Pages 29-46

    The aim of this research is investigating the impact of Supply Chain Finance (SCF) and financial development on profitability of properties firms registered in Tehran Stock Exchange and Iran Farabourse (2009-2016). The Supply Chain Finance (SCF) leads to optimization in company’s working capital, and the financial development is a factor which improves the distribution of resources. These independent variables investigate the effect of micro and macro factors.This research is empirical and uses post phenomenon approach. The way in which the impact of the independent variables on the profitability of companies has been examined is regression analysis by multi-varied linear regression.The results of this research show that cash conversion cycle, as representative of SFC, affects on profitability of real estate firms. This effect is indirect. Also, the proportion of awarded credits to private sector to Gross Domestic Production (GDP), as representative of financial development, has indirect effect on the dependent variable of this research.In this study, after reviewing the theoretical fundations previous studies will be examined. Then the relevant methodology will be presented. Finally, after analyzing the results a brief discussion on the findings of the research will be explained.

    Keywords: Supply Chain Finance (SCF), Financial Development (FD), Cash Conversion Cycle (CCC), Domestic Credit to GDP
  • Hamidreza Ganji *, Mehran Jahandoust Marghoub, Soraya Weysihesar, Hashem Nasirifar Pages 47-76

    Stock liquidity is one of the main factors that affect firm value, which can be due to the behavior of major shareholders and the composition of the ownership structure of the company. this is the main motivation for this study. The research hypotheses were tested based on a statistical sample consisting of 125 companies during a 7-year period from 2014 to 2020 using multiple regression models. The results of hypothesis testing showed that there is a significant nonlinear (U-shaped) relationship between stock liquidity and corporate value. In other words, at the basic levels of liquidity (before the threshold point of 2.194), there is a negative and significant relationship between liquidity and the value of companies. However, at levels above the baseline level of liquidity, there is a positive and significant relationship between liquidity and the value of companies. Also, stocks with higher institutional owners, higher real owners, and shares of the largest shareholder should have a relatively lower level of liquidity (before the threshold point of 3.176 for institutional owners, 3.662 for real owners, and 2.988 for the largest shareholder) to trade to increase the value of the company.

    Keywords: institutional shareholder, Largest Shareholder, Ownership structure, Real Shareholder, Stock Liquidity
  • Gholamreza Rezaei, Reza Taghizadeh *, Mohammad Sadeghzadeh Maharlui, Ramin Zeraatgari Pages 77-98

    In this research, the effects of product market competition on labor investment efficiency with emphasis the role of financing constraints are examined. The methodology of this study is a quantitative and ex-post. The sample of this research is consist of 122 companies on Tehran Stock Exchange (TSE) from 2012 to 2020. The results of research regression analysis showed that there is a positive and significant relationship between product market competition and firms’ labor investment efficiency. The relationship between financial constraints and firms’ labor investment efficiency is also negative and significant. Also, the evidence showed that the relationship between product market competition and over- or under-investment in labor is negative and significant. In addition, the intensity of the positive (negative) relationship between product market competition and labor investment efficiency (over- or under-investment in labor) in companies with financial constraints is less. These findings have important political implications for businesses and employment policymakers.

    Keywords: Product Market Competition, Labor, Over-investment, Under-investment, financial constraints
  • Gholamhossein Golarzi *, Salimeh Piri Pages 99-116

    Investors' emotions can lead to emotional and sometimes irrational decisions and as a result, it can cause anomalies such as sharp price fluctuations and even a crisis in the stock markets. Accordingly, this study intends to investigate the influence of Investors' Sentiment and other economic variables on the occurrence of crisis in the Tehran Stock Exchange. This research has been conducted for a period of 15 years, from April 2006 to March 2017 on 179 companies listed on the Tehran Stock Exchange. The stock market crisis as a dependent variable using Patel and Sarker model (1998) and investor sentiment as an independent variable was measured using the Bandopadhyaya and Jonse (2006) Model. we tests hypotheses by maximum likelihood or logistic regression. We found that nominal interest rates, inflation rates, GDP, P/E, ROA, can predict the occurrence of a crisis in tehran stock market. Our findings also show that investors' sentiment alone and by considering economic variables as control variables can predict the occurrence of a crisis in stock market. In general, our findings show the role of emotions in investors' decisions is significant in Tehran Stock Exchange and is one of the main causes in this market.

    Keywords: Investor Sentiment, Behavioral Finance, Economical variables, Stock Market Crises
  • Ali Ashtab, Hamideh Mohammadzadeh *, Akbar Zavari Rezaei Pages 117-138

    The capital market in a country is a major source of financing for companies and governments and is recognized as a good place for investors in all countries of the world. One of the things that is attractive to stock market investors is the awareness of the factors affecting stock liquidity. The purpose of this study was to investigate the effect of firm size on stock liquidity with respect to firm life cycle in listed companies in Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study was composed of listed companies of securities exchange. The sampling method was systematic elimination and statistical sampling of 115 companies. The research period is 11 years from 2008 to 2018. The hypotheses were tested using multiple regression models and mixed trials. The results showed that as the size of the stock liquidity company increased, it increased. The size of the company also increases liquidity in three periods of growth, maturity and decline.

    Keywords: Company size, Corporate Life cycle, Stock Liquidity
  • Javad Sadeghi Panah, Mansour Garkaz *, Parviz Saeedi, Alireza Matoufi Pages 185-208

    This research is based on an eight-factor model consisting of the Fama and French five-factor model plus the variables of market stress, market fragility, and market liquidity risk in order to investigate the explanatory power of this model in Tehran securities market during the years 2009 to 2018 for 117 companies on a monthly basis. The results of the research indicated that the explanatory capability of the eight factor model is better than the Fama and Farnach five-factor model in the Iranian capital market.The results show that fragility has a significant negative relationship with stock returns. The results also show that stress has a significant negative relationship with stock returns and but liquidity risk has a significant positive relationship with stock returns. This result can be of interest to policymakers in the field of finance and investment and other stakeholders.Keywords: Liquidity Risk, Fragility, Market Stress, Fama and French Five-Factor Model, Stock Return

    Keywords: Liquidity Risk, Fragility, Market Stress, Fama, French Five-Factor Model, Stock Return
  • Hasan Valiyan *, Mehdi Safari Gerayli, Mohammadreza Abdoli Pages 209-230

    Maintaining and protecting the interests of shareholders is considered as one of the main pillars of each capital market, which, while increasing the level of financial transparency, reduces stock crash risk. Under these circumstances, companies are always trying to strengthen shareholders 'trust and confidence by enhancing the level of protection of shareholders' rights through effective ways such as raising the level of incentives for managers, while reducing the cost of representation. The purpose of this research is Investigating the Effectiveness of Operant Conditioning Behavior Theory on the Effect of Investor protection on stock crash risk in Companies listed in the Tehran Stock Exchange. In this study, 96 companies were surveyed during the period 2014 to 2018. In this research, in order to measure Investor protection of rights, the criteria used such as the quality of accounting information, the effectiveness of internal controls, the voting rights of shareholders, the index of ownership concentration and corporate governance index based on the multi-criteria decision making model by topsis and weight method entropy. Also, for measuring the stock crash risk, two criteria for negative stock skewness (NCSKEW) and (DUVOL) were used. To assess the behavior of the behavior of the actor (stimulus-response), we used the competitive motivation of managers using the managers' compensation gap. The results of the research showed that Investor protection of rights has a negative and significant effect on the stock crash risk. It was also found that competitive incentives negatively impacted the Investor protection of rights on stock crash risk.

    Keywords: Operant Conditioning Behavior Theory, Investor Protection, Stock Crash Risk