فهرست مطالب

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ایرج اصغری*، جواد شکرخواه، محمدجواد سلیمی، محمد مرفوع صفحات 1-22

    پژوهش حاضر با استفاده از مدل های عاملی و تحلیل های سری زمانی به بررسی یکی از ناهنجاری های مرتبط با عرضه های اولیه به نام پدیده "کم بازدهی بلند مدت عرضه های اولیه"، در بازارهای مالی ایران پرداخته است. پدیده مذکور به طور وسیع و در سه سطح  1-کل بازارهای مالی ، 2- بازارهای بورس و فرابورس تهران و 3- صنایع مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. برای این منظور داده های 57 ماه بعد از تغییر مقررات عرضه عمومی سهام در بهمن ماه 1395 انتخاب و با 3 مدل عاملی متفاوت، شامل فاما و فرنچ (1993)، فاما و فرنچ (2015)، مدل هو و همکاران (2015) برای سه دوره 12و24 و 36 ماهه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد عرض از مبدا مدل های مورد بررسی در هیچ یک از دوره ها و برای هیچ یک از مدل ها و در هیچ یک از بازارها و صنایع معنی دار نبوده و از این رو می توان مدعی شد در دوره های مورد بررسی، شواهد کافی جهت حمایت از پدیده کم یا پربازدهی عرضه های اولیه در ایران وجود ندارد.

    کلیدواژگان: بازدهی بلند مدت، مدل های عاملی، عرضه های اولیه، پدیده کم بازدهی
  • علی رحمانی*، فاطمه حامدی، اسماعیل فرزانه کارگر صفحات 23-46

    علیرغم بازنگری در استاندارد حسابداری شماره 15 ایران و نیز الزامی شدن استاندارد شماره 42، اندازه گیری ارزش منصفانه، از ابتدای سال 1400، سرمایه گذاری های سریع المعامله در صورت های مالی عموما به اقل بهای تمام شده و خالص ارزش فروش شناسایی می شوند. شرکت های سرمایه گذاری طبق الزامات افشای سازمان بورس و اوراق بهادار موظفند ارزش روز سرمایه گذاری ها را در مقاطع زمانی ماهانه در سایت کدال بارگذاری و افشا کنند. هدف این پژوهش بررسی سنجه اندازه گیری مناسب برای این قلم مهم از دارایی ها در شرکت های سرمایه گذاری است. به عبارت دیگر به مقایسه رویه فعلی افشا ارزش منصفانه در یادداشت های صورت های مالی و کدال در مقابل شناخت آن می پردازد. این پژوهش بر مبنای ارتباط ارزشی نسبی و فزاینده سنجه های رقیب یعنی بهای تمام شده و ارزش بازار با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه متغیرهای حسابداری بر روی قیمت سهام انجام شده است. روش رگرسیون استوار نیز جهت آزمون استحکام نتایج بکار گرفته شد. دوره زمانی به صورت ماهانه از 01/01/1397 تا 10/02/1401 و جامعه آماری، کلیه شرکت های سرمایه گذاری است که قبل از سال 1397 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده اند. نمونه شامل 47 شرکت سرمایه گذاری است و تعداد مشاهدات 2350 شرکت- ماه است. شواهد این پژوهش نشان داد که ارزش بازار سبد سرمایه گذاری بورسی، هم ارتباط ارزشی نسبی و هم ارتباط ارزشی فزاینده ای نسبت به بهای تمام شده آن دارد. یافته های حاصل از آزمون های اضافی نیز نشان داد که سرمایه گذاران از طریق کاهش ارتباط ارزشی ارقام مربوط به ارزش بازار سبد سرمایه گذاری های بورسی، واکنش مناسبی نسبت به وقوع بحران داشته اند. به عبارتی در زمان وقوع بحران که ارزش سهام موجود در سبد سرمایه گذاری شرکت ها دچار افت شدید می شود، این کاهش ارزش دارایی ها با شیب ملایم تری در قیمت سهام شرکت سرمایه گذار منعکس می شود.

    کلیدواژگان: سبد سرمایه گذاری، ارزش منصفانه سرمایه گذاری، ارتباط ارزشی، صنعت سرمایه گذاری، افشا در مقابل شناخت
  • ابوالفضل شاه آبادی*، زهرا حیدری، علی توسلی نیا صفحات 47-68

    ثروت و جایگاه آن در کشورها، همواره مورد توجه بوده است چرا که، به پشتوانه ثروت کشورها تولید صورت می پذیرد و سایر متغیرهای کلان اقتصادی را نیز تحت الشعاع قرار می دهد. یکی از اجزاء ثروت، ثروت مالی است که می تواند الگوی تغییرات متغیرهای اقتصادی را متاثر کند و میزان مصرف، پس انداز، سرمایه گذاری و تولید کشورها را تحت تاثیر قرار دهد و بر درآمد های آینده نیز موثر باشد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر متقابل نوآوری، جهانی شدن و کیفیت نهاد حاکمیت بر ثروت مالی در 48 کشور برتر تولیدکننده علم در جهان طی دوره زمانی 2020-2011 است. به همین منظور مدل پژوهش به روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد گردیده است. نتایج نشان می دهد که اثر کلیه شاخص های نوآوری (نهاد و موسسات، سرمایه انسانی و تحقیقات، زیرساخت، پیچیدگی بازار و پیچیدگی کسب وکار) بر ثروت مالی مثبت و معنی دار است. همچنین، اثر متقابل کلیه شاخص های نوآوری، جهانی شدن و حاکمیت نیز بر ثروت مالی مثبت و معنی دار است. علاوه بر این، اثر متقابل جهانی شدن و حاکمیت نیز با اجزای مولفه های نوآوری بر ثروت مالی مثبت و معنی دار است. لذا توصیه می شود، حاکمیت کشورهای مورد مطالعه با ثروت مالی پایین با بهبود کیفیت حکمرانی و بهره گیری از فرصت های جهانی شدن و بسترسازی بهبود مولفه های نوآوری به افزایش ثروت مالی کمک نماید

    کلیدواژگان: ثروت مالی، نوآوری، جهانی شدن، حاکمیت
  • وحید امیدی*، سهیل رودری، امیر جمشیدی صفحات 69-86

    ارتباط گروه های صنعتی مختلف در تعیین سبد بهینه سرمایه گذار اهمیت زیادی دارد. اگر مشخص شود کدام گروه در چه بازه زمانی و در چه بازدهی انتقال دهنده ریسک یا پذیرنده ریسک است می توان در پروتفوی سرمایه گذار تعدیلات لازم جهت دستیابی به بیشترین بازدهی را اعمال کرد. به این منظور در مطالعه پیش روی شیوه اثرگذاری گروه های بانک ها، خودرو، سیمان، فلزات اساسی و فرآورده های نفتی در بازه 05/01/1394 تا 17/02/1402 در حالت تقارن، بازدهی مثبت و بازدهی منفی مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه مطالعه بیانگر آن است که در سال های اخیر شاخص کل ارتباط گروه های ذکر شده در بازدهی منفی بیش از بازدهی مثبت بوده است. همچنین، بانک ها و فلزات اساسی نقش هدایت کننده و انتقال دهنده ریسک به سایر گروه ها را داشته اند. از سوی دیگر، گروه خودرو و فراورده های نفتی پذیرنده ریسک بوده اند و بازدهی آنها توسط دو گروه بانک ها و فلزات اساسی قابل توضیح است

    کلیدواژگان: Asymmetric TVP-VAR، پورتفو، بازدهی، بورس اوراق بهادار تهران
  • احسان آقاسی، محمد توحیدی*، علی امیرشاهی صفحات 87-112

    گرایش احساسی بازار یا گرایش احساسی سرمایه گذار، تلقی عمومی سرمایه گذاران نسبت به یک اوراق بهادار خاص یا کل بازار مالی است. احساسات سرمایه گذاران یکی از عومل مهم تاثیرگذار بر قیمت سهام ارزیابی می گردد اما تورش های رفتاری انسان ها، سنجش میزان احساسات را با چالش هایی مواجه ساخته است؛ بنابراین مسئله اصلی این پژوهش استخراج یک شاخص کمی برای سنجش گرایش احساسی سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی _ همبستگی محسوب می شود. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل مولفه های اساسی (PCA) شاخصی برای سنجش گرایش احساسی سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران بر اساس داده های ماهیانه طی بازه زمانی در سال های در سال های 1393 تا 1399 استخراج گردید. متغیرهای احساسی مورد استفاده در شاخص نهایی عبارت اند از: میزان گردش معاملات سهام، خالص جریان نقد صندوق های مشترک سهامی، نسبت معاملات سرمایه گذاران خرد، دقیق تنزیل واحدهای صندوق های با سرمایه بسته، نسبت قیمت به درآمد، شاخص خط روانشناسی، شاخص قدرت نسبی و حجم معاملات سهام.

    کلیدواژگان: گرایش احساسی سرمایه گذار، گرایش احساسی بازار، بورس اوراق بهادار، تحلیل مولفه های اساسی، PCA
  • الهام فرزانگان* صفحات 113-138

    ریسک سیستمی ثبات بازار مالی را به خطر می اندازد، چرا که شکست هر بخش می تواند به کل سیستم مالی آسیب برساند. ازاین رو اندازه گیری دقیق ریسک سیستمی و تجزیه وتحلیل مکانیزم انتقال ریسک های مالی میان بخش های مختلف برای محافظت سیستم مالی دربرابر ریسک های سیستمی، از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا در پژوهش حاضر، یک شبکه رخداد دنباله ای محور ساخته می شود تا با استفاده از آن اثر سرایتی ریسک سیستمی و وابستگی متقابل ریسک های دنباله ای میان صنایع در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شود. بدین منظور، 29صنعت اصلی در بورس اوراق بهادار تهران، متشکل از 196 شرکت فعال، طی دوره زمانی 1397 الی 1401 که دوره های استرس مختلفی را پوشش می دهد مورد آزمون قرار می گیرند. برای اندازه گیری پروفایل های ریسک، ریزش های مورد انتظار شرطی (CoES) محاسبه می شود. ماتریس های مجاورت زمان متغیر که براساس مشابهت بین پروفایل های ریسک هر جفت گره بدست می آیند نشان می دهند که ارتباط متقابل در شبکه وجود دارد. پروفایل های ریسک صنایع به طور مثبت همبسته هستند؛ صنعت بانک ها و موسسات اعتباری و صنعت بیمه و بازنشستگی هیچ گونه نقشی در تنوع بخشی ریسک طی رخدادهای دنباله ای، ندارند. با محاسبه نمره ریسک سیستمی و استفاده از تکنیک تجزیه ریسک سیستمی، می توان نتیجه گرفت که بجز صنایع مالی، سایر صنایع، صنایع مهم سیستمی در شبکه محسوب می شوند. نتایج حاصل از مدل رگرسیون کوانتیل شبکه ای رخداد دنباله ای محور در کوانتیل های مختلف، نشان می دهد که همه صنایع در انتقال ریسک تحت شرایط حدی بازار، نقش دارند. یافته های حاصل از این پژوهش، از اهمیت کاربردی برای مقامات نظارتی جهت اصلاح سیاست های مالی و بهبود چارچوب های سیاست های کلان برخوردار است و نیز برای تصمیم گیری سرمایه گذاران در تخصیص دارایی ها مفید واقع می شوند.

    کلیدواژگان: صنایع، ریزش مورد انتظار شرطی، ریسک سیستمی، تحلیل شبکه ای، سرایت ریسک
  • رضا تهرانی، جمشید بیگدلو*، میلاد عرفانی صفحات 139-160

    انگیزه های مدیران صندوق ها و توانایی های برتر آن ها در سرمایه گذاری و مدیریت آن، دو توضیح برای تغییرات ریسک صندوق های سرمایه گذاری مشترک در شرایط مختلف بازار است. در این پژوهش بر همین اساس از طریق تحلیل 21 صندوق سرمایه گذاری مشترک در سهام برای دوره 79 ماهه از شهریور 1390 تا اسفند 1396 با استفاده از روش حداقل مربعات، به بررسی انگیزه های تغییر ریسک مدیران صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سهام و تاثیر آن بر بازدهی پرداخته ایم. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در بازارهای صعودی بین صندوق های بازنده انگیزه ی جبران سازی خسارت وجود دارد به طوری که مدیران این صندوق ها با افزایش سطح ریسک موجب افزایش بازدهی دوره آتی صندوق ها می شوند. در مقابل، مدیران صندوق های برنده با استفاده از مهارت های برتر در سرمایه گذاری، ریسک صندوق را کاهش داده و باعث افزایش بازده دوره ی آتی می شوند.طبق نتایج، در بازارهای نزولی مدیران با افزایش ریسک صندوق باعث کاهش بازده دوره آتی خواهند شد که نشان دهنده ضعف سازمانی و یا ضعف مهارت مدیران در سرمایه گذاری است. در مقابل مدیرانی که سطح ریسک صندوق را کاهش می دهند در صدد افزایش بازده دوره آتی صندوق هستند که بیانگر انگیزه ی نگرانی های شغلی مدیران است.

    کلیدواژگان: جبران خسارت، نگرانی شغلی، تغییر ریسک، مهارت مدیران، بازار صعودی و نزولی
  • عماد کوشا، محسن صیقلی*، ابراهیم عباسی صفحات 161-190

    هدف از این پژوهش استفاده از مدل یادگیری جمعی برای ترکیب پیش بینی های مدل های جنگل تصادفی، حافظه طولانی کوتاه مدت و شبکه عصبی بازگشتی جهت ارائه یک سیستم معاملاتی الگوریتمی مبتنی بر آن می باشد. در این پژوهش یک مدل پیش بینی مبتنی بر مدل یادگیری ماشین جمعی ارائه شده است و عملکرد آن با هر یک از زیر الگوریتم ها و داده های واقعی مقایسه می شود. در این پژوهش در مرحله اول با استفاده از سه مدل یادگیری ماشین، سقف و کف قیمت بیت کوین پیش بینی شده است. در مرحله دوم، خروجی های مدل ها به عنوان متغیرهای ویژگی به مدل های XGboost  و LightGBM جهت پیش بینی سقف و کف ها ارائه شده است. سپس در مرحله سوم خروجی های مرحله دوم، با الگوی دسته بندی رای گیری جمعی برای پیش بینی سقف و کف بعدی، ترکیب می شوند. داده های سقف و کف قیمت بیت کوین در تایم فریم 1 ساعته از تاریخ 1/1/2018 الی آخر 30/6/2022 به عنوان متغیر هدف و 31 اندیکاتور تحلیل تکنیکال به عنوان متغیر ویژگی برای سه مدل در مرحله اول استفاده شده اند. در نهایت مقادیر پیش بینی و سیستم های معاملاتی الگوریتمی با داده های واقعی برای 3 مدل و مدل یادگیری جمعی معرفی شده مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان دهنده ارتقا عملکرد دقت و صحت مدل یادگیری جمعی پیشنهاد شده در پیش بینی سقف و کف بیت کوین و همچنین، عملکرد بهتر آن نسبت به زیر الگوریتم ها می باشد

    کلیدواژگان: معاملات الگوریتمی، پیش بینی سقف و کف قیمت، یادگیری ماشین جمعی، XGBoost، LightGBM
  • داود حسنی*، میرفیض فلاح شمس، غلامرضا زمردیان صفحات 191-210

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر عدم قطعیت (نااطمینانی) اقتصادی و سیاست های دولتی بر بی ثباتی قیمتی بخش بانکی در  بورس اوراق بهادار تهران با در نظر گرفتن ناپایداری ساختاری در پارامترهای مدل می باشد. در این راستا، به منظور برآورد نااطمینانی متغیرهای پژوهش، انواع مدل های متقارن، نامتقارن و غیر خطی GARCH برآورد شده و در نهایت بر اساس معیارهای اطلاعاتی و معنی داری ضرایب عدم تقارن، مدل EGARCH به عنوان الگوی بهینه انتخاب گردید. در ادامه تاثیر شاخص های نااطمینانی بر بی ثباتی شاخص بخش بانکی در قالب مدل خودبازگشتی برداری پارامتر متغیر-زمان (TVP-VAR) مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش از داده های ماهانه در دوره زمانی 1389:4-1399:6 استفاده شده است. نتایج برآورد نهایی مدل پژوهش حاکی از متغیر بودن ضرایب تاثیر شاخص های نااطمینانی بر بی ثباتی بخش بانکی است. به صورتی که تاثیر عدم قطعیت سیاست های دولتی (متغیر نااطمینانی درآمدهای مالیاتی) بر بی ثباتی بخش بانکی در ابتدا منفی و در انتهای دوره مثبت برآورد شده است. بر اساس توابع عکس العمل آنی (IRF)، تاثیر نااطمینانی تورم به عنوان شاخص نااطمینانی اقتصادی بر بی ثباتی بخش بانکی مثبت برآورد شده است. همچنین، تاثیر نااطمینانی سیاست های دولتی از کانال نااطمینانی نرخ ارز تاثیری مثبت بر تلاطم بخش بانکی در بورس اوراق بهادار داشته است. با این حال نااطمینانی سیاست های دولتی بر اساس شاخص نااطمینانی درآمدهای مالیاتی تاثیرگذاری منفی بر بی ثباتی قیمتی بخش بانکی داشته است و این تاثیر به تدریج کاهش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت اقتصادی، عدم قطعیت سیاست های دولتی، بی ثباتی بخش بانکی، مدل خودرگرسیون برداری تعمیم یافته پارامتر متغیر زمان (TVP-VAR)
  • سکینه صیادی نژاد*، علی اسماعیل زاده مقری، محمدرضا رستمی، احمد یعقوب نژاد صفحات 211-226

    ویژگی غیرخطی و نوسانات بالا در سری های زمانی مالی، پیش بینی قیمت سهام و شاخص های مالی را با چالش های زیادی مواجه ساخته است. با این حال توسعه های اخیر در مدل های یادگیری عمیق (DL) با ساختار هایی مانند حافظه طولانی کوتاه مدت (LSTM)  و شبکه عصبی کانولوشنی (CNN) پیشرفت هایی در تحلیل این نوع از داده ها ایجاد کرده است. یکی دیگر از رویکرد هایی که می تواند در تحلیل سری های زمانی مالی کارا باشد تجزیه سیگنال های بازار سرمایه از طریق الگوریتم هایی مانند تجزیه مد تجربی یکپارچه کامل (CEEMD) می باشد. با توجه به اهمیت مقوله پیش بینی در بازار های مالی، در این پژوهش با ترکیب مدل های یادگیری عمیق و روش تجزیه مد تجربی یکپارچه کامل (CEEMD)، مدل هیبریدی  CEEMD- DL(LSTM)به منظور پیش بینی شاخص بورس اوراق بهادار تهران مورد استفاده قرار گرفته است. در این راستا از داده های روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 01/12/1390  - 01/12/1400  استفاده شده است. نتایج بدست آمده با نتایج مدل های رقیب بر اساس معیار های سنجش کارایی مقایسه شد. بر اساس نتایج بدست آمده، مدل معرفی شده (CEEMD- DL(LSTM))، در مقایسه با مدل های سنتی در این حوزه، از کارایی و دقت پیش بینی بالاتری برخوردار است. بر همین اساس کاربرد این مدل در پیش بینی های مالی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مدل های یادگیری عمیق (DL)، تجزیه مد تجربی یکپارچه کامل (CEEMD)، شاخص بورس اوراق بهادار تهران، حافظه بلندمدت &ndash، کوتاه مدت (LSTM)، شبکه عصبی کانولوشنی (CNN)
|
  • Iraj Asghari *, Javad Shekarkhah, MohammadJavad Salimi, Mohammad Marfu Pages 1-22
    Introduction

    According to the research literature of initial public offerings (IPOs), despite the high Performance of them in the short-term, their long-term performance will probably be lower than the average performance of the relevant market {or industry} and this issue, if confirmed, requires the special attention of capital market activists. By using factor models, the current research has focused on the long-term performance of IPOs and, accordingly, the phenomenon of their underperformance in the long-term. In particular, in order to create a broad and reliable insight into the phenomenon " long-term underperformance of IPOs”, analyzes have been carried out at various levels, including the market and industry levels.

    MATERIALS AND METHODS

    The research was conducted on 235 initial public offerings (IPOs) between February 2015 and December 2020 (57 months in total). The analyzes have been done with the approach of factor models and the use of monthly time series of portfolios consisting of initial public offerings (IPOs). To investigate the phenomenon of low or high Performance of IPOs, the intercept level of the models has been used. Due to the lack of agreement among researchers regarding the length of the long-term period of IPOs, this research has used three periods (12-24 and 36 months).Also, according to the existence of the different models explaining performance of the IPOs and the possible effects of the model on the results, three different and conventional models have been used, including Fama and French (2003 and 2015) and Hou et al.'s model (2015).The stock and over-the-counter markets have been investigated separately, and since the research data only made possible the portfolio of 4 chemical, pharmaceutical, agricultural, and basic metal industries, the analysis of industries was carried out only at the level of these 4 industries.

    RESULTS AND DISCUSSION

    Validation test of the models supported their validity and the results of fitting them showed that all the investigated models have adequate explanatory power and the minimum adjusted explanatory power (adj R2) is 69% and the maximum is 85%. As the definition of the long-term period becomes longer, their explanatory power decreases. IPOs move almost in line with the market, and the most important factor in predicting their return is market risk and profitability, and other factors have little effect on explaining the long-term return of IPOs. Regarding the investigation of the under-performance phenomenon, it should be said that sufficient evidence was not obtained to support the phenomenon of low or high performance of initial public offerings. And the intercept of the models in all periods and for all models lacked statistical significance. Breaking the data into the market and industries level did not create a special difference in the results. The analysis of the 4 mentioned industries showed the phenomenon is not statestically significant in any of the industries, although in the case of the chemical industry, a borderline significance level with a positive coefficient was obtained in some periods. Whether the IPOs are listed in stock market or over-the-counter (OTC), does not make a difference in their long-term performance.

    CONCLUSION

    The evidence of the current research does not support the existence of the phenomenon of “IPOs long-term underperformance” its reverse form (over- performance) in any of the tested cases, and the results for periods of more than one year (12-24 and 36 months) and for both stock and over-the-counter (OTC) markets and for all four industries (, chemical, pharmaceutical, agriculture and basic metals), are consistent and the model used, also has no effect on it so it must be said that the existence of under or over-performance of IPOs in Iran's financial markets is not confirmed. In more technical terms, in periods of more than one year, the market does not recognize the difference between the IPOS and the other companies due to factors other than known fundamental factors. This issue challenges the need to adjust individual decision-making models in the face of initial public offerings, and on the other hand, provides guidelines for use by legislators when legislating processes related to the capital market and especially initial offerings

    Keywords: long term performance, factor models, Initial Public offering (IPO), under performance phenomenon
  • Ali Rahmani *, Fateme Hamedi, Esmail Farzanehkargar Pages 23-46

    Despite the revision of Iran's Accounting Standard No.15 and the requirement of Standard No.42, fair value measurement, since the beginning of 1400, marketable investments in financial statements are generally identified at the lower of cost and net sales value.According to the disclosure requirements of the Securities and Exchange Organization, investment companies are required to disclose the current price of investments on the CODAL site at monthly intervals.The purpose of this study is to investigate the appropriate criteria for this important item of assets in investment companies.that's mean, it compares the current practice of fair value disclosure in the notes to the financial statements and CODAL against its recognition.This study is based on the relative and incremental value relevance of competing measures (cost and market value) from the point of view of measurement using linear regression of accounting variables on the stock price.Robust regression method was also used to test the robustness of the results.The time period is monthly from 2018/03/21 to 2022/04/30 and the statistical population is all investment companies that were accepted to the Tehran Stock Exchange market before 2018.Finally, according to the available information of 47 companies, the population has been limited to 2350 Company - month.The evidence of this study showed that the market value of the marketable investments portfolio has both a relative and incremental value relevance compared to its cost.The findings of the additional tests also showed that the investors had an appropriate reaction to the crisis by reducing the value relevance of the numbers related to the market value of the marketable securities portfolio.that's mean, at the time of crisis when the value of stocks in the investment portfolio of companies falls sharply, this decrease in the value of assets is reflected with a gentle slope in the stock price of the investing company.

    Keywords: Investment portfolio, fair value of investment, Value Relevance, investment industry, disclosure versus recognition
  • Abolfazl Shahabadi *, Zahra Heidari, Ali Tavassoli Nia Pages 47-68

    Wealth and its place in countries has always been considered because it is produced with the support of countries's wealth and overshadows other macroeconomic variables. One of the components of wealth is financial wealth, which can affect the pattern of changes in economic variables and affect the consumption, savings, investment and production of countries, and also affect future incomes. Therefore, the purpose of this study is to investigate the interaction of innovation, globalization and the quality of governance institution on financial wealth in the top 48 science-producing countries in the world during the period 2011-2020. For this purpose, the research model has been estimated using integrated data and generalized torque method. The results show that the effect of all indicators of innovation (institutions, human capital and research, infrastructure, market complexity and business complexity) on financial wealth is positive and significant. Also, the interaction of all indicators of innovation, globalization and governance on financial wealth is positive and significant. In addition, the interaction of globalization and governance with the components of innovation on financial wealth is positive and significant. Therefore, it is recommended that the governments of the studied countries with low financial wealth help to increase financial wealth by improving the quality of governance and taking advantage of globalization opportunities and paving the way for improving the components of innovation.

    Keywords: Financial Wealth, Innovation, globalization, Governance
  • Vahid Omidi *, Soheil Roudari, Amir Jamshidi Pages 69-86

    The interplay between various industrial groups plays a crucial role in determining the optimal investment portfolio for investors. Identifying which group carries or accepts risk within a specific time period and performance range allows for necessary adjustments in the investor's portfolio to achieve maximum returns. In this regard, the present study examines the impact of banking, automotive, cement, basic metals, and petroleum products groups on a symmetric, positive, and negative performance basis from January 5, 2015, to February 17, 2023. The results of the study indicate that in recent years, the overall index of these mentioned groups has shown more negative performance than positive performance. Moreover, banks and basic metals have acted as guiding and risk-transferring entities to other groups. On the other hand, the automotive and petroleum products groups have been risk-accepting, and their performance can be explained by the two groups of banks and basic metals.

    Keywords: Asymmetric TVP-VAR, Portfolio, Return, Tehran Stock Exchange
  • Ehsan Aghasi, Mohammad Tohidi *, Ali Amirshahi Pages 87-112

    Market sentiment or investor sentiment is investors' general perception towards a particular security or the entire financial market. Investors' emotions are considered one of the critical factors affecting the stock price, but the behavioral tendencies of humans have made the measurement of emotions face challenges; Therefore, the main problem of this research is to extract a quantitative index to measure sentiment tendency in Tehran Stock Exchange. This research is considered to be descriptive-correlational from the point of view of practical purpose and from the point of view of data collection. In this research, using the principal component analysis (PCA) method, an index was extracted to measure the emotional tendency of Tehran Stock Exchange investors based on monthly data during the period of 2019-2018. The emotional variables used in the final index are the number of stock transactions, the net cash flow of mutual funds, the ratio of small investors' transactions, the discount of investment companies' shares, the price-to-earnings ratio, the psychological line index, the relative strength index, and the volume of stock transactions.

    Keywords: Investor Sentiment, market sentiment, Stock Market, Principal Component Analysis, PCA
  • Elham Farzanegan * Pages 113-138

    The Tehran Stock Exchange and its industries have contributed to the risk of tail events occurring in recent years, such as the U.S. and European sanctions against Iran and the COVID-19 pandemic. Industries affected by these crises have become more connected. Crisis episodes have raised risk spread within the financial system. Whenever an impulse hits an industry, it is quickly transmitted to other industries through a contagion mechanism, which ultimately causes fluctuations in the whole system. Stress situations suggest that promoting financial stability should be a priority for regulators and academic researchers. For this purpose, analyzing the systemic risk contagion and tail risk interconnectedness among industries is important to enhance the stock market’s safety and design the related macroprudential policies. The stock market plays a vital role in the financial system by allocating resources and facilitating price discovery. However, Tehran Stock Exchange is a completely immature market, which greatly increases the possibility of risk contagion to the entire market. For example, the collapses of stock price bubbles in the Tehran Stock Exchange over the past two decades resulted in huge losses in the net worth of investors and was followed by a recession. The financial turmoil highlights the importance of measuring systemic risk in the stock market.Interconnections among industries in a network imply that a shock in one industry may lead to risk transmission between related industries, causing risk contagion to the entire stock market. Therefore, investigating the risk interrelationships between industries and identifying the systematically linked industries is essential to effectively predict the systemic risks and control risk spread in the stock market.This study analyzes the risk interdependence among the main industries listed on the Tehran Stock Exchange. In particular, the risk contagion effects among industries are analyzed under extreme market conditions.

    Keywords: CoES, Industry Sectors, Network Analysis, risk contagion, Systemic risk
  • Reza Tehrani, Jamshid Bigdelo *, Milad Erfani Pages 139-160

    The incentives of fund managers and their superior capabilities in order to invest and manage them are two explanations for the risk changes of joint venture funds in different market conditions. To this end, in this research, through the analysis of 21 mutual funds in stock for the period of 79 months from August 2011 to March 2018, using the least squares method, we examine the incentives for risk managers of mutual funds in the stock and its effect on return on investment. The results of the research show that in the bull markets, there is a motivation to compensate for losses, as managers of these funds increase the level of risk in the future, Causing increase the returns of the funds Future period. Against the managers of winning funds, using the exhibit superior investment ability, reduce the risk of fund and increase the returns of the Future period.According to the results, In bearish markets, managers will reduce their future returns by increasing the risk of the fund, which reflects the organizational weakness or weakness of the managers' skills in investing. In contrast managers who reduce the risk level of the fund seek to increase the return on the fund's future period, which is motivated by the managers' career concerns.

    Keywords: compensation incentives, career concerns, Risk shifting, Managerial Skills, bullish, bearish Market
  • Emad Koosha, Mohsen Seighaly *, Ebrahim Abbasi Pages 161-190

    The purpose of this research is to use the ensemble learning model to combine the predictions of random forest models, short-term long memory and recurrent neural network to provide an algorithmic trading system based on its. In this research, a prediction model based on ensemble machine learning model is presented and its performance is compared with each of the sub-algorithms and real data. In this research, in the first stage, using three machine learning models, the price top and bottom of Bitcoin have been predicted. In the second stage, the outputs of the models are presented as feature variables to the XGboost and LightGBM models to predict the roof and floors. Then, in the third stage, the outputs of the second stage are combined with the collective voting classification pattern to predict the next ceiling and floor. Bitcoin price top and bottom data in the 1-hour time frame from 1/1/2018 to the end of 6/30/2022 have been used as target variables and 31 technical analysis indicators as feature variables for three models in the first stage. Finally, forecast values and algorithmic trading systems were evaluated and compared with real data for 3 models and the introduced ensemble learning model. The obtained results show the improvement of the precision and accuracy of the proposed collective learning model in predicting the top and bottom of Bitcoin, as well as its better performance than the sub-algorithms.

    Keywords: Algorithmic trading, Top, bottom price prediction, Ensemble machine learning, XGBoost, LightGBM
  • Davoud Hasani *, Mirfeiz Fallahshams, Gholamreza Zomorodian Pages 191-210

    The main purpose of this study is to investigate the impact of economic uncertainty and government policies on the price volatility of the banking sector in the Tehran Stock Exchange, considering the structural instability in the model parameters. In this regard, in order to estimate the uncertainty of the variables, a variety of symmetric, asymmetric and non-linear GARCH models were estimated, and finally, based on the information criteria and the significance of the asymmetry coefficients, the EGARCH model was selected as the optimal model. In the following, the effect of uncertainty Indicators on the instability of the banking sector index was investigated by the time-varying parameter autoregressive (TVP-VAR). In this research, monthly data were used in the period of 2010:7-2020:9. The results of the final estimation of the research model indicate that the impact coefficients of uncertainty indicators on the instability of the banking sector are variable. In such a way that the effect of the uncertainty of government policies (uncertainty of tax revenues) on the instability of the banking sector estimated negative at the beginning and positive at the end of the period. Based on the impulse response function (IRF), the effect of inflation uncertainty as the indicator of economic uncertainty on the instability of the banking sector is positive. Also, the impact of government policy uncertainty through the exchange rate uncertainty channel has had a positive impact on the volatility of the banking sector in the stock exchange. However, the uncertainty of government policies based on the uncertainty index of tax revenues has had a negative impact on the price volatility of the banking sector, and this impact has gradually decreased.

    Keywords: banking sector instability, economic uncertainty, government policy uncertainty, time-varying parameter autoregressive (TVP-VAR)
  • Sakineh Sayyadi Nezhad *, Ali Esmaeilzadeh Makhari, Mohammadreza Rostami, Ahmad Yaghobnejad Pages 211-226

    Non-linearity feature and high fluctuations in financial time series have made the forecasting of stock prices and financial indicators face many challenges. However, recent developments in deep learning (DL) models with structures such as long-short-term memory (LSTM) and convolutional neural network (CNN) have made improvements in the analysis of this type of data. Another approach that can be effective in the analysis of financial time series is the decomposition of capital market signals through algorithms such as complete integrated empirical mode decomposition (CEEMD). Considering the importance of forecasting in the financial markets, in this research, by combining deep learning models and complete integrated empirical mode decomposition (CEEMD), The hybrid CEEMD-DL(LSTM) model has been used to forecast the Tehran Stock Exchange index. In this regard, the daily data of the total index of the Tehran Stock Exchange in the period of 2012/12/01 – 2022/02/20 be used and the results were compared with the results of competing models based on efficiency measurement criteria. Based on the obtained results, the introduced model (CEEMD-DL(LSTM)) has higher efficiency and accuracy in stock exchange index forecasting. Accordingly, the use of this model in financial forecasts is suggested.

    Keywords: deep learning models (DL), complete integrated empirical mode decomposition (CEEMD), Tehran Stock Exchange index, long-short-term memory (LSTM), convolutional neural network (CNN)