فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1401)

نشریه مطالعات ملی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 90، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مصطفائی* صفحات 7-28
    الگوهای مختلفی در مدیریت جوامع دارای تنوع قومی وجود دارد. یکی از این الگوها پلورالیسم قومی است. بنابر اصول این الگو داشته های فرهنگی کلیه اقوام اعم از هنجارها، ارزش ها، سنت ها و آداب ورسوم بهره ای از حقانیت داشته؛ ازاین رو باید در راستای آزادی، حفظ و حتی ترویج آن ها گام برداشت. ازآنجاکه بسترها و زمینه های فکری، اجتماعی و سیاسی در خلق بسیاری از نظریه ها و الگوهای علمی در حوزه علوم انسانی دخیل بوده بومی سازی آن ها نیازمند نقد و ارزیابی در بستر مبانی اندیشه ای جوامع است. بر این اساس سوال اصلی پژوهش این گونه بیان می شود که این الگو با توجه به مبانی فکری نظام ج.ا.ا که بر پایه عقلانیت و اسلامیت استوار است چگونه ارزیابی می شود؟ نتایج بررسی صورت گرفته که با روش کیفی و محصول انتقادی و استفاده از داده های برهانی و منابع اسلامی انجام پذیرفته چنین است که اصل «تنوع در جوامع» و ازجمله ی آن «تنوع قومی» به لحاظ هستی شناختی موردپذیرش «ادله عقلی» و «آموزه های اسلامی» بوده و به غیر از مواردی خاص نسبت به بسیاری از سنت های قومی رویکرد تقابلی ندارند؛ بنابراین مخالفتی با این سطح الگوی پلورالیسم قومی وجود ندارد؛ اما دیدگاه پلورالیستی زمینه ایجاد و تشدید تعصب های قومی در جوامع را فراهم می سازد که این امر با مبانی مذکور در تقابل است. عدم ارزش گذاری فرهنگ اقوام، تسلسل باطل اصالت تکثر، تفاوت نفی برتری جویی قومی در پلورالیسم با اسلام و تفاوت جامعه آرمانی اسلامی با جامعه آرمانی پلورالیستی قومی از دیگر قضایای تخالفی این دیدگاه با ادله عقلی و آموزه های اسلامی است.
    کلیدواژگان: قوم، ملت، ملی گرایی، پلورالیسم، پلورالیسم قومی، امنیت ملی
  • جواد نظری مقدم* صفحات 31-50
    عدم همزیستی مسالمت آمیز و فقدان مدارا و تساهل ازجمله ویژگی های منفی است که گاه به مثابه یک مسیله تاریخی و فرهنگی به جامعه ایرانی نسبت داده می شود. در بخشی از آثار مربوط به خلقیات ایرانیان، گفته می شود که انسان ایرانی، کمتر دارای روحیه گفتگو و تعامل بوده و در مواجهه با دیگری، روحیه تخاصمی و غیر مسالمت آمیز داشته است. این مقاله مدعای خویش را در نقد این تصویر از هویت ملی ایرانیان بنیاد نهاده و سعی دارد نشان دهد که مدارا و تساهل به ویژه در مواجهه با اقلیت های دینی یکی از ویژگی های خاص جامعه ایرانی به شمار می رود. این پژوهش یک بررسی توصیفی و تحلیلی است و در گردآوری داده ها از روش مطالعه اسنادی با تاکید بر سفرنامه های خارجی دوره صفویه و قاجار استفاده شده است. با تکیه بر یافته های پژوهش می توان گفت از نگاه سفرنامه نویسان خارجی اگرچه در پاره ای موارد سخت گیری هایی نسبت به برخی اقلیت های دینی وجود داشته است؛ اما ایرانیان مسلمان با ابتنای به فرهنگ شیعی در طول تاریخ، همواره با اقلیت ها با تساهل و میانه روی رفتار کرده اند؛ و بسیاری از شواهد و گزارش های سیاحان از وضعیت مطلوب اقلیت های دینی در جامعه ایران و برخورداری آنان از حقوق شهروندی و آزادی های مذهبی حکایت دارد.
    کلیدواژگان: ایران شناسی، تشیع، تساهل، سفرنامه، اقلیت های دینی
  • فائزه اعتمادی*، رضا جعفری هرندی صفحات 53-72
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش هوش معنوی بر بحران هویت دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهر قم بوده است. روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهر قم در سال 13991398بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 60 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ی «بحران هویت احمدی (1376)»، مورداستفاده قرار گرفت. گروه آزمایش طی 10 جلسه ی 90 دقیقه ای تحت آموزش بسته ی هوش معنوی کینگ (2008) قرار گرفتند. تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس انجام شد. یافته ها نشان داد که تفاوت گروه کنترل و آزمایش با توجه به تاثیر هوش معنوی بر متغیر وابسته (کاهش بحران هویت)، معنادار است و آموزش هوش معنوی باعث کاهش بحران هویت می شود. براساس نتایج پیشنهاد می شود مشاوران و مربیان به منظور کاهش بحران هویت در نوجوانان برنامه هایی برای آموزش و رشد هوش معنوی در آن ها در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: آموزش هوش معنوی، بحران هویت، دانش آموزان دختر، دوره متوسطه اول، شهر قم
  • وحید شالچی*، علی جنادله، اسماعیل عالی زاد، مسعود زالی زاده کوتیانی صفحات 75-94
    هویت قومی مانند هر پدیده ی اجتماعی، امری ایستا نیست و هم سو با تحولات اجتماعی وضعیت های متفاوتی را تجربه می کند. شهر اهواز از دوره ی پهلوی دوم به دلایل متعددی ازجمله اکتشاف نفت، موقعیت ویژه ای پیدا کرده است و ساخت فرهنگی-اجتماعی آن دچار تغییر شده است. بر این اساس پژوهش پیش رو در پی پاسخگویی به این پرسش است که هویت قومی در این دوره ی پرتحول به چه سمت وسویی رفته است؟ در حقیقت هویت قومی بختیاری ها و عرب ها تقویت شده و یا نقش آن در هویت بخشی به این دو گروه کم تر شده است؟ برای پاسخگویی به این سوالات از تکنیک مصاحبه ی کیفی نیمه ساختاریافته جهت مصاحبه با کسانی که در دوره پهلوی دوم در این شهر زندگی کرده اند، استفاده شده است. داده ها از طریق روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند که بر این اساس چهار مضمون اولیه رشد تعاملات بین قومی، تضعیف فرهنگ قومی، ناآگاهی قومی و سیاست یکسان سازی هویتی حکومت پهلوی؛ و مضمونی محوری با عنوان هویت قومی در مسیر ادغام استخراج شده است. نتایج نشان می دهد که هویت قومی در آن برهه ی تاریخی تضعیف شده و هویت های جدیدی در حال جایگزینی با آن بوده اند
    کلیدواژگان: اهواز، هویت قومی، بختیاری، عرب، نوسازی
  • مرتضی گلشنی*، عبدالحسین حیدری صفحات 97-118
    توجه به هویت ملی دانش آموزان، بسیار حایز اهمیت است و یک برنامه کامل و جامع، در این زمینه، موردنیاز است. پژوهش حاضر، باهدف بررسی میزان توجه، به موضوع هویت ملی، در کتب مطالعات اجتماعی پایه های ششم ابتدایی و هفتم متوسطه اول، اجرا شد. این پژوهش، توصیفی_تحلیلی بوده و با روش آنتروپی شانون است. جامعه آماری، کتب مطالعات اجتماعی پایه های ششم ابتدایی و هفتم متوسطه اول، در سال تحصیلی 1401_1400، بود. نمونه آماری نیز، برابر با جامعه آماری، در نظر گرفته شد. همچنین، با استفاده از فهرست وارسی از ابعاد هویت ملی، با 9 بعد و 37 مولفه، داده ها، جمع آوری شدند. نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون، نشان داد که از بررسی کتب مطالعات اجتماعی پایه های ششم ابتدایی و هفتم متوسطه اول، از مجموع 283 واحد شمارش شده مربوط به هویت ملی، از کل 1331 واحد گزاره (متون، تصاویر، فعالیت ها و پرسش های) موجود در جامعه آماری، بعد فرهنگ و میراث فرهنگی با 108 مورد، بیش ترین و بعد سیاسی با 5 مورد، کم ترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. بیش ترین ضریب اهمیت نیز با مقدار (179/0)، مربوط به بعد اجتماعی و کم ترین ضریب اهمیت با مقدار (112/0) مربوط به بعد ملیت بود. نتایج نشان داد که میزان توجه به ابعاد هویت ملی، در این کتب، متفاوت است و به بعضی ابعاد و مولفه ها، کم توجه شده است. همچنین به ابعاد و مولفه های هویت ملی در کتب مطالعات اجتماعی پایه های ششم ابتدایی و هفتم متوسطه اول، به طور متعادل و متوازن اشاره نشده است.
    کلیدواژگان: مطالعات اجتماعی، هویت ملی، ششم ابتدایی، هفتم متوسطه اول
  • نادر پروین* صفحات 121-136
    فردوسی در شاهنامه به روایت مولفه های فرهنگی هویت ایران باستان در پرتو رویکردهای سیاسی پرداخته است. نگارنده در مقاله حاضر می کوشد با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مبانی نظری مبتنی بر فرهنگ سیاسی، که دربردارنده شاکله های میانی و مرتبط فرهنگ و سیاست است، به این پرسش پاسخ دهد که فردوسی چگونه و با استفاده از چه مولفه هایی، وجوه و عناصر فرهنگی ایران باستان را به امر سیاست پیوند می دهد؟
    یافته های تحقیق نشان می دهد اگرچه در شاهنامه ، دو وجه فرهنگ و سیاست دچار بسط و قبض می شوند، اما چنان در هم درآمیخته و مرتبط اند که جداسازی آن ها از یکدیگر تقریبا محال است. به عنوان نمونه، فرهنگ مدارا با مفهوم سیاسی شاهنشاه عجین می شود و شریعت در کنار نهاد شاهی قرار می گیرد؛ گوهر و هنر یک نظام سیاسی راستین امکان پذیر می شود؛ دادورزی و عدالت که به مثابه ایجاد نظم و جلوگیری از آشفتگی و هرج ومرج بود، توسط پادشاه تحقق پیدا می کند؛ شهریاری مبنای ایزدی دارد و از کف رفتن فره ایزدی با سلطه یافتن غیر، اهریمن و جادو همراه است. ازنظر جغرافیایی نیز یکی از وجوه هویتی ایران باستان در شاهنامه فردوسی، مرزهای جغرافیایی ایران است که تصور جغرافیایی ایرانیان منطبق بر روایات سیاسی و ملی است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، هویت، ایران باستان، وجوه فرهنگی، سیاسی
  • سمیه قدیم زاده* صفحات 139-160
    رابطه سنت و تجدد، مبحث پردامنه ای است که در بسیاری از رشته ها ازجمله هنر معماری به عنوان عرصه مهم تجلی هویت فرهنگی، موردتوجه واقع شده است. سنت گرایی به عنوان یکی از مکاتب فکری سده بیستم که داعیه احیای سنت و نجات بشر را دارد توانسته است در درک مفاهیم معماری گذشته گام های موثری بردارد؛ اما نتوانسته است استفاده موثر از دیدگاه های سنتی بی زمان را در جریان معماری امروز نهادینه کند. مقاله ی حاضر درصدد پی جویی علل این امر است و سعی دارد با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با مراجعه به مکتوبات سنت گرایان و سایر متون مرتبط، نسبت به نتایج عملی و نقش اندیشه و گفتمان سنت گرایی در معماری امروز شناخت حاصل کند. یافته ها حاکی از آن است که انقطاع تفکر سنتی از زبان کاربردی امروزی، همچنین نوع رویکرد سنت گرایان به تاریخ و انسان و عدم توجه به نقد درونی نه تنها سبب شده است تا کاربرد مبانی سنت گرایی در عمل دشوار گردد، بلکه در بروز چالش سنت در معماری معاصر تاثیرگذار بوده است. درنتیجه برای هویت جویی از مسیر سنت گرایی، بازاندیشی در تمایزسازی و مرزبندی های افراطی که مفاهیم سنت را از متن زندگی خارج ساخته، ضروری می نماید. در عرصه معماری توجه بیشتر به نگاه ساختاری به جای نگاه های شکلی یا معنایی صرف، آگاهی از دیدگاه های غیر سنتی و پرهیز از عمل گرایی مفرط می تواند به تحقق معماری اصیل و هویت مند یاری رساند
    کلیدواژگان: سنت، تجدد، سنت گرایی، معماری، معماری سنتی
  • عبدالعلی کیان مهر، علی محمدزاده *، محمدنبی سلیم صفحات 163-180

    هدف‌ از انجام‌ پژوهش‌ حاضر، بررسی‌ تاثیر سیاست‌های قومی‌ جمهوری اسلامی‌ ایران‌ بر همگرایی‌ یا واگرایی‌ ترکمن‌‌ها در استان‌ گلستان‌ بود. پژوهش‌ حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت‌ داده‌ها از نوع‌ کمی‌ و ازنظر روش‌ گردآوری داده‌ها، یک‌ پژوهش‌ توصیفی‌ پیمایشی‌ محسوب‌ می‌شود. جامعه‌ آماری تحقیق،‌ برطبق سرشماری سال‌ 1395، شامل‌ 654087 نفر، ترکمن‌های‌ ساکن‌ استان‌ گلستان‌ هستند که‌ براساس‌ فرمول‌ کوکران‌ تعداد 384 نفر به‌عنوان‌ نمونه‌ انتخاب‌ شدند. ابزار گردآوری اطلاعات‌، پرسشنامه‌ تدوین‌شده‌ برای هر یک‌ از متغیرهای پژوهش‌ بود که‌ پایایی‌ آن‌ توسط‌ آلفای کرونباخ‌ مورد تایید قرار گرفت‌. تجزیه‌ و تحلیل‌ داده‌ها توسط‌ نرم‌افزار spss26 انجام‌ گرفته‌ است‌. یافته‌های حاصل‌ از بررسی‌ فرضیات‌ پژوهش‌ نشان‌ داد سیاست‌گذاری‌های قومی‌ نظام‌ جمهوری اسلامی‌ ایران‌ براساس‌ چهار بعد سیاسی‌، اقتصادی، فرهنگی‌ و اجتماعی‌ بر ترکمن‌های‌ استان‌ گلستان‌ ایجاد همگرایی‌ کرده‌ است‌.

    کلیدواژگان: سیاست های قومی، جمهوری اسلامی ایران، همگرایی ترکمن ها، گلستان
|
  • Mohammad Mostafaee * Pages 7-28
    There are different patterns in the management of ethnically diverse communities. One of these patterns is ethnic pluralism. According to the principles of this model, all ethnicities, with their cultural assets, including "norms, values, traditions, and customs", benefit from the truth. Therefore, steps must be taken to preserve, and even promote them. According to the ideology of all kinds of governments and nation-states, this model can be defined as a constructive and destructive model. The main question of this research is: is this model in conflict with or compatible with the ideological foundations of the national security of the Islamic Republic of Iran? The results of the study are as follows: The principle of diversity in societies, including ethnic diversity, is accepted by reason and religion, and Islam, at this level, does not oppose ethnic pluralism. And, except in some special cases, there is no contrasting approach to many ethnic traditions. But a pluralistic view can lead to the formation, or strengthening, of ethnic prejudices, whereas ethnic prejudice has no rational or religious significance. "Non-valuation of ethnic culture", "Vicious regrets of pluralism", "Negation of ethnic superiority in pluralism with Islam", and "Difference of Islamic idealistic society with ethnic pluralistic idealism" are other opposing views of this view with rational and It is religious.
    Keywords: ethnic, nationalism, pluralism, Ethnic pluralism, National Security
  • Javad Nazarimoghaddam * Pages 31-50
    Lack of peaceful coexistence and lack of tolerance are among the negative characteristics that are sometimes attributed to Iranian society as a historical and cultural issue. In some of the works related to the Iranian temperament, it is often said that the Iranian man lacked the spirit of dialogue and interaction and in the face of another, he always had a hostile and non-peaceful spirit. This article bases its claim on the critique of this image of Iranian national identity and tries to show that tolerance, especially in the face of religious minorities, is one of the special features of Iranian society. This research is a descriptive and analytical study and in collecting data, the method of documentary study has been used with emphasis on foreign travelogues of Safavid and Qajar periods. Based on the research findings, it can be said that from the point of view of foreign travel writers, although in some cases there have been some restrictions on some religious minorities, but Muslim Iranians based on Shiite culture throughout history. Religious minorities have always been treated with tolerance and moderation. And a lot of evidence and reports from tourists show the favorable situation of religious minorities in Iranian society and their enjoyment of citizenship rights and religious freedoms
    Keywords: Iranology, identity, tolerance, Travelogue, religious minorities
  • Faeze Etemadi *, Reza Jafari Harandi Pages 53-72
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of spiritual intelligence training on identity crisis among the first high school female students of Qom. The research method is semi-experimental with pretest-posttest design and control groups. The research population included all of the first high school female students of qom in 2019- 2020. 60 students were selected by the multistage cluster sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. To collect information in the pre-test and post-test stages, the Ahmadi’s Identity Crisis Questionnaire (1997) was used. The experimental group received ten 90-minute sessions of King's spiritual intelligence training Package (2008). Data was analyzed using covariance analysis. The findings showed that the difference between the experimental and control groups regarding the effect of spiritual intelligence on dependent variables (reduction of identity crisis) is significant and spiritual intelligence reduces identity crisis. According to the results, counselors and teachers consider programs for training and development of spiritual intelligence in order to decrease identity crisis in adolescents.
    Keywords: Spiritual Intelligence Training, Identity Crisis, Female Students, First high school, Qom City
  • Vahid, Shalchi *, Ali Janadleh, Ismail Aalizad, Masoud Zalizadehkoutiyani Pages 75-94
    Ethnic identity is a fluid phenomenon that, due to social developments, experiences different situations. Ahvaz in the second Pahlavi period, for numerous reasons, including oil reconnaissance, changed its socio-cultural structure. Accordingly, the purpose of this research is to answer the question of what ethnic identity was in this historical period? In other words, was the ethnic identity of the Bakhtiari and Arab peoples strengthened or weakened in the second Pahlavi period? To answer these questions, it used a semi-structured qualitative interview technique with those who had lived in the city during the second Pahlavi period. Research data has been analyzed through the Thematic analysis method, and has extracted the four primary themes of the growth of inter-ethnic interactions, the weakening of ethnic culture, ethnic ignorance, the identity unification policy of the Pahlavi government, and a central theme entitled ethnic identity on the path to integration. The results show that ethnic identity had weakened in that historical period and new identities had emerged in society
    Keywords: Ahvaz, Ethnic Identity, Bakhtiari, Arab, Modernization
  • Morteza Golshani *, Abdolhossein Heidari Pages 97-118
    It is essential to pay attention to the national identity of the students. A complete and comprehensive plan is needed in this regard. The present study was conducted to investigate the level of attention to the issue of national identity in social studies textbooks in the sixth grade of elementary school and seventh grade of junior high school. This research is descriptive-analytical and is based on the Shannon entropy method. The statistical population was social studies textbooks for the sixth grade of elementary school and the seventh grade of junior high school in the academic year 2021-2022. The statistical sample was considered equal to the statistical population. Also, data with 9 dimensions and 37 components was collected using a checklist of national identity dimensions. The results of Shannon entropy content analysis showed that from the study of social studies textbooks in the sixth grade of elementary school and the seventh grade of junior high school, out of 283 units of national identity, out of 1331 units of propositions in the statistical community, the dimension of culture and cultural heritage with 108 cases, had the most and the political dimension with 5 cases, had the most minor frequency. The highest coefficient of importance with the value of 0.179 was related to the social dimension and the lowest coefficient of importance with the value of 0.112 was related to the dimension of nationality. The results showed that the level of attention to the dimensions of national identity in these books is different, and little attention has been paid to some dimensions.
    Keywords: ethnic studies, Peace, distinction, National Government, Iran
  • Nader Parvin * Pages 121-136
    In Shahnameh, Ferdowsi narrates the cultural components of the identity of ancient Iran in the light of political approaches. The present article tries to answer the question of how Ferdowsi and with what components, aspects and cultural elements, using descriptive-analytical method and theoretical foundations based on political culture, which includes intermediate and related structures of culture and politics. Does it link ancient Iran to politics?
    Findings show that in Shahnameh, although the two aspects of culture and politics are expanded and taken, but they are so intertwined and related that it is almost impossible to separate them from each other, for example, culture of tolerance is integrated with the political concept of the Shah of Iran Sharia is placed next to the monarchy.The essence and art of a true political system becomes possible.. Justice, which was intended to establish order and prevent chaos, is administered by the king himself. Shahriari has a divine basis and the demise of Farah Izadi is accompanied by the domination of others, demons and magic. Geographically, one of the aspects of the identity of ancient Iran in Ferdowsi Shahnameh is the geographical borders of Iran, which is a geographical idea of Iranians in accordance with political and national traditions, which is completely related to the myths of creation
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, identity, Cultural, Political Aspects
  • Somayyeh Ghadimzadeh * Pages 139-160
    The relationship between tradition and modernity is a wide-ranging issue that has been addressed in many fields, including architecture as a significant realm of cultural identity manifestation. As a 20th century intellectual school, which claims to revive the tradition and save humanity, traditionalism has been able to take effective steps in understanding the concepts of past architecture. However, it has failed to institutionalize the effective application of non-temporal traditional perspectives in contemporary architecture. In seeking reasons for it, this article tries, through a descriptive-analytical method and referring to the writings of traditionalists and other related texts, to achieve knowledge about the practical results and the role of traditionalist thought and discourse in contemporary architecture. Findings indicate that the detachment of the traditional thought from the everyday language, in addition to the traditionalists' approach to history and human beings as well as the lack of attention to internal critique, not only made it difficult to apply the principles of traditionalism in practice but also affected the emergence of the challenge of tradition in the contemporary architecture. Consequently, as for identity-seeking through traditionalism, it is necessary to rethink the extreme differentiation and demarcations that have taken the concepts of tradition out of the context of life. In architecture, more attention to the structural perspective instead of mere semantic or formal perspectives, awareness of the non-traditional perspective, and avoidance of excessive pragmatism can help the realization of original and identity-oriented architecture.
    Keywords: Tradition, modernity, Traditionalism, Architecture, Traditional Architecture
  • Abdolali Kianmehr, Ali Mohammadzadeh *, Mohammad Nabi Salim Pages 163-180

    The purpose of this study is to investigate the impact of ethnic policies of the Islamic Republic of Iran on the convergence, or divergence, of the Turkmen in Golestan Province. The present research is applied in terms of purpose and is quantitative in terms of the nature of data and is a descriptive-survey research in terms of data collection method. The statistical population of the study, according to the census of year 2016, includes 654087 Turkmen living in Golestan province, that based on Cochran's formula, 384 of them were selected as the sample. The data collection tool was a questionnaire developed for each of the research variables, the reliability of which was confirmed by Cronbach's alpha. Data analysis was performed by SPSS 26 software. Findings from the study of research hypotheses showed that the ethnic policies of the Islamic Republic of Iran, based on four dimensions: political, economic, cultural, and social, have created convergence on the Turkmens of Golestan province.

    Keywords: Ethnic Policies, Islamic Republic of Iran, Turkmen Ethnic Convergence, Golestan