فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و ششم شماره 1 (پیاپی 181، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هاله منظور، اکرم عیدی، فتاح ستوده نژاد نعمت الهی، حمیرا زردوز* صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    مصرف رژیم غذایی پرچرب، به عنوان یک استرسور، در دوران بارداری و شیردهی می تواند برنامه ریزی سیستم نورواندوکرین را تغییر دهد و موجب بروز اثرات پایدار نامطلوب متابولیک و رفتاری در دوره های بعدی زندگی شود. در مطالعه حاضر اثر  مصرف رژیم غذایی پرچرب در دوران بارداری- شیردهی بر غلظت پایه کورتیکوسترون پلاسما در زاده های بالغ نر موش صحرایی بررسی شد.  این مطالعه در سال 1398 در گروه فیزیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی مادران از شروع بارداری تا پایان شیردهی رژیم های غذایی پرچرب و معمولی دریافت کردند. زاده های نر در پایان شیرخوارگی، براساس رژیم غذایی مادر در دو گروه رژیم غذایی پرچرب (HFD) و معمولی (ND) قرار گرفتند (6 سر در هر گروه براساس مطالعات گذشته) و تا شش هفتگی رژیم غذایی معمولی دریافت کردند. سپس وزن بدن زاده ها با تراوزی دیجیتال اندازه گیری و خون گیری از دم جهت تعیین غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون با استفاده از کیت الایزای کورتیکوسترون انجام شد. آنگاه غدد آدرنال حیوانات خارج و با ترازوی دیجیتال توزین گردید.  نتایج با استفاده از آزمون مستقل  t آنالیز شد.

    یافته ها

    در مقایسه با زاده های گروه ND، غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون در زاده های گروه HFD (13/0±11/2) (01/0 <p) بیشتر و وزن بدن این زاده ها (37/2 ± 8/114) (01/0 <p) کمتر بود. در حالیکه، وزن غدد آدرنال این زاده ها (80/2 ±25/28) تفاوت معنی داری با زاده های گروه ND (68/1 ±52/29)  نداشت. افت نمونه در هیچیک از گروه های مورد مطالعه وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، با توجه به عدم تغییر وزن غدد آدرنال در زاده های گروه HFD، افزایش غلظت پلاسمایی پایه کوتیکوسترون در این زاده ها به دلیل اختلال در کلیرانس کورتیکوسترون است.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی پرچرب، دوران بارداری و شیردهی، محور HPA، غلظت پلاسمایی کورتیکوسترون، غدد آدرنال
  • صادق ولی پور، وازگن میناسیان*، سیلوا هوسپیان صفحات 9-17
    سابقه و هدف

    چاقی کودکان زمینه بروز بسیاری از بیماری های غیرواگیر و از جمله اختلالات در عملکرد اندوتلیال است. هدف کلی این مطالعه بررسی رابطه بین آمادگی قلبی تنفسی با برخی مارکرهای اختلال در کارکرد اندوتلیال در کودکان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 24 دانش آموز پسر دارای اضافه وزن و چاق با میانگین سنی1±14سال و شاخص توده بدن (2kg/m 85/1±15/27) به شکل داوطلبانه و مساوی به گروه های تمرین تناوبی شدید و کنترل تقسیم شدند و به مدت 12 هفته/سه جلسه در تمرین ها شرکت داشتند. رابطه بین آمادگی قلبی- تنفسی با تغییر در سطوح miR125a ، گردش خون، پروتیین واکنشگر C و نیمرخ لیپیدی آن ها پیش و پس از مداخله ی ورزشی تعیین شد. از آزمون های تحلیل رگرسیون خطی وضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها درسطح معناداری 0/05>p استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که تغییرات در استقامت قلبی تنفسی به ترتیب با سطوح LDL (91 درصد)،pmiR-125a-5 (69/7 درصد)؛  تریگلیسرید (69/5 درصد)، شاخص توده بدن (63/3 درصد)، HDL (62/9 درصد)، WHR (61/3 درصد)، کلسترول (50درصد)، CRP (37 درصد)، و وزن بدن (22/6 درصد) بیشترین رابطه را دارد. همچنین مشخص گردید که در گروه تجربی تغییرات در سطوح LDL (483/8 درصد)، تریگلیسرید (170/6 درصد)،  وزن (135/4 درصد)،WHR (75/8 درصد)، درصد چربی بدن (73/9 درصد) و استقامت قلبی عروقی (69/7 درصد)،به ترتیب بیشترین رابطه را با سطوح miR-125a-5p دارند. از سوی دیگر تغییرات در سطوح وزن بدن (89/7 درصد)، BMI (61/1 درصد)، LDL (51/9 درصد)، کلسترول (43/9 درصد) و استقامت قلبی عروقی(37 درصد)، بیشترین رابطه را با سطوح CRP  متعاقب تمرین ورزشی نشان دادند. 

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود رابطه بین آمادگی قلبی- تنفسی با سطوح miR125a ، پروتیین واکنشگر C و دیگر مارکرهای زیستی، بهره گیری از تمری نهای تناوبی شدید برای بهبود آمادگی قلبی- تنفسی، کنترل اضافه وزن/چاقی و همچنین بهبود برخی بیومارکرهای مرتبط با کارکرد اندوتلیال درکودکان پیشنهاد می شود. همچنین توجه به برخی متغیرهای پیکرسنجی و متابولیکی که بیش ترین ارتباط را با مارکرهای اختلال اندوتلیال دارند، در پیشگیری از این عارضه در بزرگسالی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: miR125a-5p، تمرین ورزشی، چاقی، CRP
  • هادی توکلی، امین درخشان فر*، جواد مویدی، علی پوست فروش فرد صفحات 18-23
    سابقه و هدف

    مصرف وشا به عنوان یک گیاه دارویی می تواند آثار جانبی مختلفی به همراه داشته باشد. مطالعه پیش رو با هدف تعیین اثر عصاره هیدروالکلی گیاه وشا بر وزن، رشد، بافت های خارجی و داخلی جنین با استفاده از مدل جنینی ماکیان در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی 21 عدد تخم مرغ نطفه دار به طور تصادفی به سه گروه مساوی (هر گروه هفت عدد) تقسیم شد. در روز چهارم دوره انکوباسیون، مقدار 5/0 میلی لیتر فسفات بافر سالین یا عصاره هیدروالکلی وشا با دوزهای 50 و 100 میلی گرم/کیلوگرم وزن تخم مرغ به ترتیب به داخل تخم مرغ های گروه کنترل و گروه های آزمایش تلقیح شد. به جنین ها تا روز 18 اجازه رشد داده شد و سپس زیر میکروسکوپ لوپ از نظر ضایعه های ماکروسکوپی ارزیابی شدند. پس از تهیه اسلایدهای هیستوپاتولوژی، ضایعه های میکروسکوپی جنین ها هم بررسی شد. برای تعیین اختلاف معنا دار متغیرهای کمی بین گروه ها از نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    در گروه عصاره هیدروالکلی وشا با دوز 100 میلی گرم/کیلوگرم نسبت به کنترل، طول بدن (67/6±21/41 در مقایسه با 88/4±24/86) و وزن جنین (22/0±34/0 در مقایسه با 23/0±59/0) کاهش معنا داری را نشان داد (به ترتیب 048/0=p و 0001/0<p). بیش ترین آثار پاتولوژیک در بافت های ریه، کبد و کلیه گروه دریافت کننده عصاره با دوز 100 میلی گرم/کیلوگرم مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مصرف وشا در مناطق مختلف ایران و آثار سوء عصاره هیدروالکلی آن بر اندام های خارجی و داخلی جنین، پیشنهاد می شود استفاده از این گیاه به خصوص در دوران بارداری با احتیاط انجام شود.

    کلیدواژگان: گیاه وشا، جنین ماکیان، اثر جانبی
  • ایرج نائیجی، احمد عبدی* صفحات 24-32
    سابقه و هدف

    فیروز کبدی با بیمار یهای مربوط به سبک زندگی، از جمله دیابت همراه است. این مطالعه به بررسی اثر هشت هفته تمرین هوازی و مصرف خیار تلخ بر شاخص فیروزی -FIB-4)4) کبدی و فشار اکسایشی در مردان دیابتی نوع2 (T2DM) می پردازد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 36 نفر مرد T2DM تهران انتخاب (سن 15 / 5 ± 08 / 53 سال، وزن 53 / 6 ± 08 / 78 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 22 / 1 ± 22 / 26 کیلوگرم بر متر مربع) و به طور تصادفی به چهار گروه (کنترل (C)، خیارتلخ (MC)، تمرین (T) و تمرین+خیار تلخ (MCT)) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه (با شدت 40 تا 70 درصد ضربان قلب ذخیره و مدت 15 در هفته اول تا 45 دقیقه در هفته هشتم) در برنامه تمرینی هوازی فزاینده شرکت کردند. گروه های MC و 2000 ،MCT میلی گرم پودر MC را به مدت هشت هفته (دوبار در روز پیش از صبحانه و شام) مصرف کردند. دو روز پیش و پس از اجرای پروتکل، در حالت ناشتا خون گیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان 4-FIB و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) گروه های P=0/007) MCT) و P=0/002) T) نسبت به گروه C؛ و میزان آسپارتات آمینوترانسفراز P=0/005 (AST) و مالون دی آلدیید (P=0/000 (MDA  در گروه های تجربی نسبت به گروه C کاهش معنا داری داشت. همچنین میزان سوپراکسید دیسموتاز P=0/001 (SOD)، گلوتاتیون پروکسیداز (P=0/000(GPX  و کاتالاز  (P=0/001 (CAT در گروه های تجربی نسبت به گروه C افزایش معنا داری داشت. میزان SOD و GPX در گروه MCT نسبت به گروه T و MC افزایش معنا داری داشت (05/P≤0)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد T و MC با تاثیر متقابل سبب کاهش شاخص 4-FIB ، آنزیم های کبدی و استرس اکسیداتیو در مردان مبتلا به T2D می شود.

    کلیدواژگان: گیاه دارویی، فعالیت ورزشی، فشار اکسایشی، ALT و AST
  • سیروان آتشک*، وحیده کیانمرز بناب، رضا رشدی بناب صفحات 33-39
    سابقه و هدف

    پیری و کم تحرکی با افزایش سطوح مالون دی آلدیید (MDA) و تجمع آسیب های اکسیداتیو همراه است. همچنین نشان داده شده است که توانایی تولید پروتیین های شوک گرمایی (HSPs) با فرایند پیری کاهش پیدا می کند. با این حال تمرین های ورزشی منظم نقش مهمی در حفظ شرایط مطلوب سلامتی و کاهش سطوح استرس اکسایشی و بیماری های مزمن در دوران پیری دارد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه تاثیر سه روش تمرین هوازی، مقاومتی و ترکیبی بر سطوح نشانگرهای MDA و HSP70 در زنان مسن غیرفعال انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مداخله کارآزمایی بالینی تصادفی شده با طرح پیش آزمون - پس آزمون، 48 زن مسن غیرفعال به طور تصادفی در چهار گروه کنترل (12 نفر)،استقامتی (12 نفر)، مقاومتی (12 نفر) و ترکیبی (12 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی هایی که در گروه تمرین ها قرارگرفتند، تمرین های ورزشی مختلف را به مدت هشت هفته انجام دادند، در حالی که از شرکت کنندگان گروه کنترل خواسته شدکه شیوه زندگی عادی خود را در مطالعه حفظ کنند. پیش و پس از تمرین ها، نمونه های خونی تجزیه و تحلیل شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس (ANCOVA) و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بعد از هشت هفته تمرین های ورزشی، سطوح MDA به طور معنا داری در هر سه شیو ه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل کاهش پیدا می کند (001/P= 0). به علاوه، هر سه روش تمرین های ورزشی سبب افزایش معنا دار غلظت HSP70 در زنان سالمند می شود (000/P= 0)، ولی تفاوتی بین شیوه های تمرینی در این نشانگرها مشاهده نشد (05/ P<0).

    نتیجه گیری

    در مجموع به نظر می رسد که انجام تمرین های ورزشی (در هر سه روش) به مدت هشت هفته سبب بهبود سطوح 07PSH شده و به نظر می رسد که روش درمانی موثری برای تعدیل استرس اکسیداتیو ناشی از پیری در زنان سالمند غیرفعال باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین های شوک گرمایی، مالون دی آلدئید، تمرین ورزشی، زنان سالمند
  • حاتم احمدی*، حمیرا حاتمی نعمتی، رضا شهبازی ایلخچی، حافظ حسینی، فائزه ذوقلی پور صفحات 40-45
    سابقه و هدف

    متامفتامین به عنوان ماده محرک عصبی و اعتیادآور شناخته شده است. لازمه بروز رفتارهای ناشی از سوء مصرف متامفتامین، اثر دارو بر ژن ها و پروتیین های مربوطه است که در مطالعه های پیشین به آن اشاره شده است. در این مطالعه اثر تزریق درون صفاقی این دارو بر بیان ژن های اختصاصی AKT ، GSK3b BDNF ، و CREB در قطعه کمری نخاع بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، اثر تزریق درون صفاقی 5 روزه متامفتامین و ترک مصرف آن، بر افزایش زمان واکنش دم در پاسخ به شوک نور سوزان و نیز تغییر در میزان ببان ژن های اختصاصی در مقایسه با توالی پرایمرهای مربوطه در قطعه کمری نخاع چهار گروه آزمایشی هفت تایی از موش های صحرایی نر به کمک آزمون آنالیز واریانس یک طرفه توسط نرم افزار SPSS بررسی شده است.

    یافته ها

    تزریق درون صفاقی دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم متامفتامین در دوره پنج روزه، با افزایش زمان واکنش دم جانور به شوک نور سوزان از 17 / 3 به 88/ 6 ثانیه ، سبب القای بی-دردی (01/P>0) و افزایش بیان ژن های پروتیین کیناز B (AKT) و پروتیین اتصالی عنصر پاسخی CAMP) CREB) در قطعه کمری نخاع موش های صحرایی نر شد (به ترتیب 05/P>0 و 01/P>0)، در صورتی که تغییری معنا دار در بیان ژن های گلیکوژن سنتاز کیناز (GSK3b) و فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) در این ناحیه ایجاد نکرد (به ترتیب 2/ P= 0 و P= 1). همچنین محرومیت از مصرف متامفتامین در گروه محرومیت از دارو، با کاهش زمان واکنش دم از 88/ 6 ثانیه به 9/ 3 ثانیه، سبب کاهش اثر ضد درد دارو شد (01 / P >0)، اما در بیان ژن های مذکور در این گروه نسبت به گروه متامفتامین، تغییری معنا دار ایجاد نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تزریق درون صفاقی دوز به کار رفته متامفتامین در یک دوره کوتاه مدت، فقط اثر مفید ضد دردی داشته و اثر حداقلی آن بر تغییرهای بیان ژن ها، درحدی نیست که به سوءمصرف دارو تعبیر و سبب بروز اعتیاد شود.

    کلیدواژگان: متامفتامین، تاخیر تکانه دمی، بیان ژن
  • لادن آجری، سید مرتضی حسینی، نرگس غلامی*، آزاده محمدی، مینا بخشعلی بختیاری صفحات 46-48
    سابقه و هدف

    بیش از 40 ٪ از زنان باردار در سراسر جهان دچار آنمی هستند که عوارض جانبی مهمی برای مادر و نوزاد دارد. این ادعا که اجرای برنامه پزشکی خانواده می تواند بر روی کم خونی موثر باشد یا خیر؟!امساله ی مهمی است که برای پاسخ به این سوال این تحقیق در سال 1397انجام شد

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه تجربی جامعه نگر (experimental community trial) می باشد. در این مطالعه به مقایسه شیوع توصیفی مقطعی آنمی در نیمه دوم بارداری در بین زنان شهری («گروه مداخله ») قبل و بعد از مداخله «پزشکی خانواده شهری » با شیوع آنمی بارداری زنان روستایی («گروه کنرل »)که از سالها قبل تحت پوشش پزشکی خانواده و مراقبت فعال سامت قرار داشتند پرداختیم. این بررسی یکبار قبل از اجرای طرح پزشک خانواده شهری در تیر 1394 و بار دوم، 2.5 سال بعد از اجرای طرح مزبور در اسفند 1397 انجام شد. نتایج بر اساس آزمون Chi2 ومعیار دقیق فیشر آنالیز شد.

    یافته ها

    همه زنان باردار شامل 927 نفر بدون نمونه گیری وارد مطالعه شدند، و اطلاعات مربوطه در دو مقطع زمانی فوق مطالعه شد. شیوع آنمی هفته 10 - 6 حاملگی قبل و بعد از مداخله، در زنان باردار روستایی و شهری همگی تقریبا مشابه بود (قبل از مداخله 1/ 10 به 8/ 7 و بعد از مداخله 4/ 11 به 5/ 9). بنابراین علل کم خونی غیر از بارداری، باعث اختلال در مطالعه ما نشدند.کم خونی هفته 30 - 24 حاملگی در زنان باردار شهری قبل از اجرای پزشکی خانواده (سال 2015) 3/ 33 درصد بود که بعد از مداخله (سال 2019) به 21.7 درصد کاهش یافت .(P = 0.027)

    نتیجه گیری

    اجرای «طبابت خانواده/ مراقبت های بهداشتی فعال » به طور معنی داری باعث کاهش آنمی بارداری در گروه مداخله گردید

    کلیدواژگان: کم خونی حاملگی، خدمات مراقبت های بهداشتی، پزشکی، خانواده، طب خانواده
  • محمدمهدی سلطان دلال*، محمدکاظم شریفی یزدی، زهرا رجبی، غلام رضا حسن پور، سعید واحدی، سیده معصومه ابریشمچیان لنگرودی، شبنم حقیقت خواجوی، سارا شریفی یزدی، مهدیه پورمرادیان، هدروشا ملا آقا میرزایی صفحات 50-56
    سابقه و هدف

    مقاومت در برابر طیف وسیعی از آنتی بیوتی کهای خانواده بتالاکتام، ناشی از ظهور بتالاکتامازهای جدیدی در میان سویه های باکتریایی است. هدف از این مطالعه تعیین میزان فراوانی بتالاکتامازهای طیف گسترده (ESBLs) در جدایه های کلبسیلا از نمونه های شیرخام و شیر مدرسه به رو شهای فنوتیپی و ژنوتیپی بوده است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، 200 نمونه شیرخام و شیر مدرسه از نظر وجود کلبسیلا روی محیط هکتون آگار بررسی شدند. کلنی های مشکوک به کلبسیلا پس از تایید با آزمون های افتراقی، برای غربالگری اولیه ارگانیسم های تولیدکننده ESBL ، از آزمون روش انتشار در آگار استفاده شد. تایید نهایی با PCRانجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه از 200نمونه، مجموع 44 کلبسیلا، 23 جدایه (72/7 درصد) از شیرخام و 21 جدایه (3/ 72 درصد) از شیرهای مدرسه جدا شد. بر این اساس 41 (13/8 درصد) جدایه که حداقل به یکی از آنتی بیوتیک های سفتازیدیم و سفوتاکسیم مقاوم بودند، برای تست تاییدی انتخاب شدند. در آزمایش ،RCP xelpitluM از میان شش (3درصد) جدایه غربال شده در تست تاییدی (نج شیر خام و یک شیر مدرسه)، چهار (2درصد) و یک (5/ 0درصد) جدایه به ترتیب حاوی ژ نهای ،MET AHD و دو (1درصد) و یک (5/ 0درصد) جدایه به ترتیب حاوی ژن های VHS و ژن MTIC بودند.

    نتیجه گیری

    شناسایی سویه های مولد این آنزیم ها از طریق تست های فنوتیپی به سختی امکان پذیر است، بنابراین لحاظ کردن بررس یهای مولکولی با استفاده از  پرایمرهای فراگیر (lasrevinU) در کنار آزمون فنوتیپی می تواند در تشخیص کامل این نوع مقاومت ها موثر بوده و سهم عمده ای را در کنترل عفونت ایفا کنند.

    کلیدواژگان: الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، طیف گسترده ESBLs، کلبسیلا، شیر
  • فریبا بیات، محمد خانی، تکتم علیرضایی*، امیرسعید کریمی صفحات 57-62
    سابقه و هدف

    دیابت ملیتوس یک بیماری مزمن شایع در تمام جهان است. این بیماری با افزایش ریسک بیماری های قلبی -عروقی و نارسایی قلبی همراه است. بیماران مبتلا به دیابت در صورت ابتلا به بیمار یهای قلبی با عوارض بدتری مواجه هستند، بنابراین تشخیص به موقع بیماری قلبی ناشی از دیابت برای جلوگیری ازپیشرفت بیماری قلبی- عروقی و نارسایی قلبی ضروری است. دیس سینکرونی بطن چپ روشی است که می تواند اختلال عملکرد قلبی را در مرحله پیش از بروز علایم بالینی تشخیص دهد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی فراوانی دیس سینکرونی بطن چپ و بررسی عواملی است که در بیماران مبتلا به دیابت ملیتوس تیپ 2بدون بیماری های قلبی- عروقی همزمان بر دیس سینکرونی بطن چپ تاثیرگذار هستند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی 100 بیمار دیابت تیپ 2 بدون علایم بیماری قلبی وارد مطالعه شدند و در نهایت داد ه های 52 بیمار که هیچ یک از کریتریاهای خروج از مطالعه را نداشتند، آنالیز شد. پارامترهای جنسیت، سن، فشارخون، مصرف سیگار، مدت زمان ابتلا به دیابت، داده آزمایشگاهی هموگلوبین گلیکوزیله (HB-A1C) و پارامترهای مربوط به دیس سینکرونی بطن چپ در اکوکاردیوگرافی داپلر بافتی (TDI) آنالیز شدند. بیماران بر اساس وجود یا نبود دیس سینکرونی بطن چپ به دو زیرگروه تقسیم شدند و این دو زیرگروه از نظر پارامترهای ذکرشده با هم مقایسه شدند.

    یافته ها

    تعداد 52 بیمار واجد شرایط بررسی شدند که سن آ نها 8.8 ± 53.2 سال و 30 بیمار (57 درصد) مرد بودند. دیس سینکرونی بطن چپ بر اساس اندکس تاخیرزمانی سپتوم به لترال و همچنین اندکس آسینکرونی توتال در 35 درصد بیماران و براساس تاخیر حرکت دیواره سپتال به پوستریور در 25 درصد بیماران وجود داشت.میزان هموگلوبین گلیکوزیله به طور معناداری بین دو گروه با و بدون دیس سینکرونی بطن چپ متفاوت بود. (p<0.001)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در بیماران دیابت تیپ 2 بدون علامت و بدون بیماری قلبی - عروقی همزمان، دیس سینکرونی بطن چپ که نشانگر اولیه اختلال عملکرد تحت بالینی قلبی است، از فراوانی قابل توجهی برخوردار است و ارتباط معناداری با سطح هموگلوبین گلیکوزیله دارد.

    کلیدواژگان: دیس سینکرونی بطن چپ، اکوکاردیوگرافی داپلر بافتی، دیابت تیپ 2، هموگلوبین گلیکوزیله
  • شیوا نظری، هدیه صانعی*، بهاندخت رضائی صفحات 63-67
    سابقه و هدف

    سازمان جهانی بهداشت بیماری تالاسمی را به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات سلامت عمومی دسته بندی کرده است. هایپرتیروییدیسم یک عارضه جدی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور است که در نتیجه رسوب و انباشت مقادیر زیاد آهن می تواند ایجاد شود. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی عملکرد غده تیرویید در کودکان مبتلا به بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی کودکان مفید بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی است که مابین سا لهای 1398 تا 1399 برای بررسی عملکرد غده تیرویید روی 40 بیمار مبتلا به بتاتالاسمی ماژور در محدوده سنی بین 2 تا 15 سال انجام شد. اطلاعات دموگرافیکی همه بیماران جمع آوری شد و میزان کل T4 سرم، هورمون تحریک کننده تیرویید (TSH) و سطوح فریتین سرم با استفاده از تست الیزا اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده وارد فایل SPSS شدند و مورد تجزیه و تحلیل آمار توصیفی (فراوانی مطلق و نسبی میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (کای دو - t-test -و mann-whitney) قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان سطح فریتین سرمی در 5/ 52 درصد از افراد بررسی شده، برابر یا بیشتر از 3000 نانوگرم در میلی لیتر بود. همچنین سطح FT4 در 5/ 87 درصد افراد بررسی شده، در سطوح نرمال بین 0/8 تا 2 نانوگرم در دسی لیتر قرار داشت. به طور کلی در بین تمامی بیماران شایع ترین اختلال های غده تیرویید مربوط به هایپوتیروییدی تحت بالینی (20 درصد) بود. شایع ترین اختلال های تیرویید در افراد با سطوح فریتین سرمی برابر یا بیشتر از 3000 نانوگرم در میلی لیتر نیز هایپوتیروییدی تحت بالینی (23/8درصد) بود (039/P=0). بین شیوع اختلال های تیرویید در گروه های سنی بررسی شده، تفاوت آماری معناداری وجود داشت (036/P=0)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که هایپوتیروییدی تحت بالینی شایع ترین عارضه ناشی از غده تیرویید در بین بیماران مبتلا به بتاتالاسمی ماژور بود. تشخیص و درمان زود هنگام این عارضه می تواند سبب بهبود شرایط زندگی بیماران شود.

    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، هایپرتیروئیدی، غده تیروئید، اپیدمیولوژی، ایران
  • اکتای دوردی یانی شیروان، فاطمه شاهسواری، ناصر ولائی، آرزو علائی* صفحات 68-72
    سابقه و هدف

    ناآگاهی و نگرش دندان پزشکان نسبت به هرپس سیمپلکس ویروس یکی از نگرانی های جامعه است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی Cross sectional ، روی 400 نفر به صورت نمونه گیری با مراجعه مستمر انجام شد. پرسش نامه شامل سوالات مربوط به ویژگی های فردی, سوالات آگاهی شامل اطلاعات از انواع تظاهرات هرپس سیمپلکس 12 سوال و سوا لهای نگرش شامل 12 سوال بود. در سوا لهای آگاهی، به هر سوال یک نمره اختصاص داده شد. به هر گویه نگرش، نمره 3- 0 اختصاص داده شد. داده ها با آزمون χ2 توسط نرم افزار SPSS11 تجزیه و تحلیل شد.(P>0.05)

    یافته ها

    تعداد شرکت کنندگان در این مطالعه 75/ 51 درصد مرد و 25 / 48 درصد زن بودند. میانگین سنی افراد 30 سال بود. میزان آگاهی در هیچکدام از نمونه ها خیلی خوب نبود، در 5/ 3 درصد خوب، در 3/ 1 درصد کم و در 3/ 96 درصد خیلی کم بود. در قسمت نگرش نسبت به عفونت هرپس سیمپلکس، در 3/ 30 درصد نگرش مثبت،در 2/ 58 درصد نگرش به نسبت مثبت و 5/ 11 درصد نگرش منفی وجود داشت.(P>0.001) طبق نتایج به دست آمده، ارتباط معناداری بین سن پایین (P>0.001), وضعیت تحصیلی (P>0.001), دانشگاه محل تحصیل (P>0.001), استان فعالیت (P>0.001) ومیزان آگاهی دندان پزشکان از عفونت هرپس سیمپلکس وجود داشت. همچنین دندان پزشکان زن (P>0.02) ،سن بالای 03 سال (P>0.000)،سال فارغ التحصیلی قبل از P>0.000) 1390)،دانشگاه محل تحصیل شهرستان،شاهد آزاد (P>0.03) نگرش مثبت تری نسبت به بقیه داشتند.

    نتیجه گیری

    میزان آگاهی و نگرش دندان پزشکان مورد مطالعه کمتر از شرایط قابل انتظار بود. انجام برنامه های آموزشی جهت افزایش این موارد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دندانپزشک، آگاهی، نگرش، عفونت هرپس سیمپلکس
  • مائده خزائی، اعظم جنتی اصفهانی، حسین احمدپور یزدی* صفحات 73-85
    سابقه و هدف

    امروزه علم نانو و استفاده از نانوذرات در تمام بخش های پزشکی و زیست شناسی دارای اهمیت بسیاری است. بر این اساس پژوهشگران انواع روش های سنتز را بررسی کرده و برای بهبود روش های تشخیصی و درمانی، مناسب ترین آن ها را استفاده کرده اند. انتخاب بهترین ذرات نانو و کاربردی ترین روش سنتز آن ها مورد توجه است. هدف از نوشتن این مقاله، مروری کلی بر انواع نانوذرات، انتخاب مناسب ترین نانوذره با توجه به کاربرد آن و در نهایت انتخاب روش مناسب سنتز نانوذره مغناطیسی است.

    مواد و روش ها

    این مقاله مروری بر تعداد زیادی از مقاله هایی که بر اساس جست وجو در پایگاه داده های Google Scholar، PubMed و Scopus از سال 2001 تا سال 2020 مبتنی بر زبان انگلیسی انتخاب شده اند، است. بر اساس کلیدواژه های » نانوذرات، نانوذرات مغناطیسی، روش های سنتز،تصویربرداری تشدید مغناطیسی «، تعداد مقاله هایی که از این روش به دست آمد در مجموع بیش از 3000 عدد بود که بخش بزرگ مقاله های مروری حذف شده و در نهایت چکیده و داده های تعداد 121 عدد از مقاله های انگلیسی که مرتبط تر با کلمه های کلیدی مورد نظر بود، انتخاب و بررسی شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که روش تجزیه گرمایی به دلیل تولید محصول با پراکندگی کم و کنترل بر اندازه و شکل نانوذره مغناطیسی، در پزشکی به خصوص تصویربرداری تشدید مغناطیسی مورد توجه است.

    کلیدواژگان: نانوذرات، نانوذرات مغناطیسی، روشهای سنتز، تصویربرداری تشدید مغناطیسی
|
  • Haleh Manzour, Akram Eidi, Fattah Sotoodehnejadnematalahi, Homeira Zardooz* Pages 1-8
    Background and aim

    Consuming a high-fat diet, as a stressor, during pregnancy and lactation can change the programming of the neuroendocrine system, and cause long -lasting adverse metabolic and behavioral effects in later life. In this study, the effect of high-fat diet feeding during pregnancy-lactation on basal plasma corticosterone level in adult male rat offspring was investigated. This study was performed in 1398, at Physiology Department, Shahid Beheshti University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In this experimental study, dams received high-fat and normal diets from the beginning of pregnancy to the end of lactation. At the end of weaning, male offspring were divided into high-fat diet (HFD) and normal diet (ND) (6 rats per group according to previous studies) based on the dams’ diet and received normal diet until six weeks of age. Then the body weight of the animals was measured using a digital balance and blood samples were taken from their tails to determine the plasma concentration of corticosterone by a rat corticosterone Elisa Kit. Subsequently, their adrenal glands removed and weighed using a digital balance. The results were analyzed using independent t test.

    Results

    Compared with the offspring of the ND group, the plasma concentration of corticosterone was higher in the offspring of the HFD group (2.11±0.13) (P<0.01), whereas the body weight of these offspring (114.8±2.37) (P<0.01) was lower. However, the adrenal gland weight of HFD group (28.25±2.80) was not significantly different from that of ND group (29.52±1.68). There were not any reduction in the samples of the study groups.

    Conclusion

      Regarding the unchanged adrenal glands weight of the HFD group, it seems that the increase in plasma concentrations of corticosterone in this group is due to impaired corticosterone clearance.

    Keywords: High-fat diet, Pregnancy, lactation, HPA axis, Plasma corticosterone concentration, Adrenal glands
  • Sadegh Valipoor, Vazgen Minasian*, Silva Hovsepian Pages 9-17
    Background and Aim

    Sedentary lifestyle and obesity in children are important factors of many non-communicable diseases, including endothelial dysfunctions, and it has been suggested that high-intensity interval training (HIIT) may be very effective in improving some of the healthrelated metabolic variables. The aim of the present study was to examine the relationship between cardiorespiratory fitness and some biomarkers related to endothelial function and lipid profile of children with overweight and obesity. 

    Materials and Methods

    In the current experimental study, 24 overweight/obese volunteers (14±1year) with an average body mass index of 27.15±1.85 kg/m2 were divided into two equally high-intensity interval training (HIIT) and control groups. Subjects participated in an exercise interventionprogram for 12 weeks, three sessions per week. The association between cardiorespiratory fitness and measured variables was determined before and after exercise intervention. The linear regression analysis and Pearson correlation coefficient tests were used to analyze the data at a significance level of p <0.05.

    Results

    The results revealed that cardiorespiratory fitness has the highest relationship between the levels of LDL (91%), miR-125a-5p (69.7%), Triglyceride (69.5%), body mass index (63.3%), HDL (62.9%), WHR (61.3%), cholesterol (50%), CRP (37%), and body weight (22.6%), respectively. Itwas also found that in the experimental group, changes in the levels of LDL (483.8%), triglyceride (170.6%), weight (135.4%), WHR (75.8%), body fat percentage (73.9%), and cardiovascular fitness (69.7%) have the highest relationship with hsa-miR-125a-5p levels, respectively. On the other hand, changes in body weight levels (%89.7), BMI (%61.1), LDL (%51.9), Cholesterol (%43.9), and cardiorespiratory fitness (%37.0) showed the highest relationship with CRP levels, respectively, following exercise training. 

    Conclusions

    Due to the relationship between cardiorespiratory fitness with levels of miR125a, C-reactive protein, and other measured biomarkers, the use of HIIT to improve cardiorespiratory fitness, control of overweight/obesity in adolescents, and the improvement of some biomarkers of endothelial function is recommended. It is also recommended that some anthropometric and metabolic variables that are associated with the endothelial disorder markers be considered so as to prevent this complication in adulthood.

    Keywords: CRP, Exercise Interventions, has-miR125a-5p, Obesity
  • Hadi Tavakkoli, Amin Derakhshanfar*, Javad Moayedi, Ali Poostforoosh Fard Pages 18-23
    Background and aim

    Consumption of Dorema ammoniacum (D. ammoniacum) as herb can have different side effects. The aim of the present study was to determine the effects of the D. ammoniacum hydroalcoholic extract on the weight, growth, and external and internal tissues of embryo using a chick embryo model during 2019.

    Materials and Methods

    In the present experimental study, 21 embryonated eggs were randomly divided into 3 equal groups (7 per group). On the fourth day of incubation, 0.5 ml of phosphate buffer saline or D.ammoniacum hydroalcoholic extract at doses of 50 and 100 mg/kg egg-weight were inoculated into the eggs of the control and experiment groups, respectively. Embryos were allowed to develop until day 18, and then were examined for macroscopic lesions under a loupe microscope. After preparing histopathologic slides, microscopic lesions of embryos were also examined. SPSS was used running one-way analysis of variance with Turkey›s post hock test to determine significant differences of quantitative variables between groups.

    Results

    In the group of D. ammoniacum hydroalcoholic extract at dose of 100 mg/kg compared to the control,body length (6.67±41.21 vs. 4.88±86.24) and embryo weight (0.22±0.34 vs. 0.23±0.59) showed a significant decrease (p=0.048 and p<0.0001, respectively). Most pathological effects were observed in the lung, liver,and kidney of the group receiving the extract at the dose of 100 mg/kg.

    Conclusion

    Considering the consumption of D. ammoniacum in different regions of Iran and the side effects of its hydroalcoholic extract on external and internal organs of the chick embryo, it is suggested that this herb be used with caution, especially during pregnancy.

    Keywords: Dorema ammoniacum, Chick embryo, Side effects
  • Iraj Naeiji, Ahmad Abdi* Pages 24-32
    Backgrond

     Liver fibrosis is associated with lifestyle-related diseases, including diabetes. The present study investigated the effect of eight weeks of aerobic training combined with Momordica Charantia L. consumption on Liver fibrosis4- (FIB4-) index and Oxidative Stress in men with type 2 diabetes (T2D).

    Materials and Methods

    In the current clinical trial study, 36 men with type 2 diabetes (age: 5.15±53.08 years, weight: 6.53±78.08kg, and BMI: 1.2218±26.22 kg/square meters) were selected from Tehran and were randomly divided into four groups (Control (C), Momordica charantia (MC), Training (T), and Momordica charantia+Training (MCT)). The training groups participated in a progressive aerobic training for eight weeks, three sessions a week (%40 to %70 of the reserved heart rate and for 15 min in the first week to 45 min in the eighth week). The MC and MCT groups were given 2000 mg of MC powders for eight weeks (twice a day before breakfast and dinner). Two days before and after the protocol, blood samples were obtained in fasting state.

    Results

    The results showed that the levels of FIB-4 and alanine aminotransferase (ALT) decreased significantly in the MCT (P = 0.007) and T (P = 0.002) groups compared with the control group, and aspartate aminotransferase (AST) (P=0.005) and malondialdehyde (MDA) (P = 0.000) decreased significantly in the experimental group. Also, superoxide dismutase (SOD) (P = 0.001), glutathione peroxidase (GPX) (P = 0.000), and catalase (CAT) (P = 0.001) in the experimental groups increased significantly compared to the C group. The amounts of SOD and GPX in the MCT group were significantly higher compared with those of the T and MC group (p≤0/05).

    Conclusions

    It seems that T and MC have interactive effects on reducing FIB-4 indice, liver enzymes, and Oxidative Stress in men with T2D.

    Keywords: Herb, Exercise, Oxidative Stress, ALT, AST
  • Sirvan Atashak*, Vahide Kianmarz Bonab, Reza Roshdi Bonab Pages 33-39
    Background and Aims

    Inactivity and aging are known to increase plasma malondialdehyde (MDA) levels associated with accumulation of oxidative damage. Moreover, it has been shown that the capacity to produce heat shock proteins (HSPs) decreases with aging. In contrast, regular physical activity is an important determinant in maintaining an optimal state of health, reducing oxidative stress, and preventing chronic diseases in elderly population. Hence, the present study was conducted to investigate and compare the effect of three aerobic, resistance, and concurrent training methods on the MDA and HSP70 in sedentery older Women.

    Materials and Methods

    In a randomized controlled clinical trial with pre-test and post-test design,48 sedentay older women were randomly assigned into four groups of control (n=12), aerobic (n=12), resistance (n=12), and concurrent exercise training (n=12). Participants in the training groups were assigned to to exercise training for eight weeks, while participants in the control group were advised to maintain their normal lifestyle during the study. Prior to and after the training,blood samples were evaluated. Data were analyzed running Covariance of analysis (ANCOVA) and bonferroni post hoc tests.

    Results

    The results showed that after eight weeks of exercise training, the MDA level decreased significantly in all three training groups as compared with that of the control group (p=0.001).Moreover, all three exercise training methods significantly increased the HSP70 consentrainon in elderly women (p=0.000), and the difference of these indices between the training groups was not found to be significant (p>0.05).

    Conclusion

    In conclusion, it seems that the results of our study showed that exercise training (in different types) for eight weeks improved age-related deficits in HSP70 and it is an effective therapeutic method to modulate oxidative stress in sedentary older women.

    Keywords: Heat shock protein-70, malondialdehyde, exercise training, older women
  • Hatam Ahmadi*, Homiera Homihatami Nemati, Reza Shahbazi Ilekhchi, Hosieni Hosieni, Faezehe Zogoulipour Pages 40-45
    Background and Aim

    Methamphetamine is known as a nerve stimulant and addictive substance.Prerequisite for methamphetamine-induced behaviors is the effect of the drug on the relevant genes and proteins mentioned in the previous studies. Here, we made an attempt to examine the effect of intraperitoneal injection of this drug on the expression of specific genes AKT, GSK3b, BDNF, and CREB in the lumbar spinal cord. 

    Methods and materials

     In the current experimental study, we examined the effect of five days of intraperitoneal injection of methamphetamine and its withdrawal on increasing the reaction time of the tail in response to the shock of burning light and shook and alterations in the expression of specific genes in comparison with the sequence relevant primers in the lumbar spinal cord of four experimental groups (each including 7 male rats). For data analysis, one-way ANOVA was run in SPSS.

    Results

    Intraperitoneal injection of 10 mg/kg methamphetamine over a five-day period, by increasing the reaction time of the animal's tail to the shock of burning light from 3.17 to 6.8.8 seconds, induced analgesia (P-<0.01) and increased the expression of Protein kinase B (AKT) and cAMP response element-binding protein (CREB) genes in the lumbar spinal cord of male rats (P <0.05 and P<0.01, respectively), whereas it did not significantly alter the expression of Glycogen synthase kinase3 (GSK3b) and Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) genes in this region (P =0.2 and P=1, respectively). Also, deprivation of methamphetamine in the drug deprivation group, by reducing the tail reaction time from 6.88 seconds to 3.9 seconds, reduced the analgesic effect of the drug (P <0.01), but the expression of the mentioned genes in this group did not change significantly as compared with the methamphetamine group.

    Conclusions

    It seems that the intraperitoneal injection of methamphetamine dose over a short period of time has only a beneficial analgesic effect and its minimal effect on changes in gene expression is not sufficient to be interpreted as drug abuse and induce addiction.

    Keywords: Methamphetamine, Tail Flick latency, Gene Expression
  • Ladan Ajori, Seyed Morteza Hosseini, Narges Gholami*, Azadeh Mohammadi, Mina Bakhshali Bakhtiari Pages 46-48
    Background and Aim

    More than %40 of pregnant women worldwide have anemia that can have significant side effects for both mother and baby. The claim that the implementation of a family medicine program can be effective on anemia or not is an important question that was targeted in the present study.

    Materials and Methods

    An experimental community trial was conducted to compare the prevalence of anemia in the second half of pregnancy between urban women (intervention group) and rural women (control group) (who had family medical coverage and active health care) before and after the intervention of "urban family medicine". The study was conducted once before the implementation of the urban family physician plan in July 2015 and then 2.5 years after the implementation of the plan in March 2016 for the second time. The results were analyzed using Chi2 test and Fisher's exact criteria.

    Results

    All pregnant women, including 927 people, were included in the study without sampling,and the relevant information was studied in the two time periods mentioned. The prevalence of anemia at 10-6 weeks of gestation before and after the intervention was almost similar in rural and urban pregnant women (10.1 to 7.8 before the intervention and 11.4 to 9.5 after the intervention).Therefore, the causes of anemia other than pregnancy did not interfere with our study. Anemia of 30-24 weeks of gestation in urban pregnant women before family medicine (2015) was %33.3, which was reduced to 21.7 after the intervention in 2019 (P = 0.027).

    Conclusion

    Implementation of "family medicine/active health care" significantly reduced gestational anemia in the intervention group.

    Keywords: Pregnancy anemia, Health care services, Medicine, Family, Family medicine
  • MohammadMehdi Soltan Dallal*, MohammadKazem Sharifi Yazdi, Zahra Rajabi, Gholamreza Hassanpour, Saeid Vahedi, Seyedeh Masoomeh Abrichamchian Langaroodi, Shabnam Haghighat Khajavi, Sara Sharifi Yazdi, Mahdieh Pourmoradian, Hedroosha Molla Agha Mirzaei Pages 50-56
    Background and Aim

    Resistance to a wide range of beta-lactam family antibiotics is due to the emergence of new beta-lactamases among bacterial strains. The aim of the present study was to determine the prevalence of ESBLs in Klebsiella speices isolated from raw and pasteurized school
    milk using phenotypic and genotypic methods. 

    Materials and Methods

    In a descriptive cross-sectional study, 200 samples of raw and pasteurized school milk were analyzed for the presence of Klebsiella spp. Samples were grown on Hektoen enteric agar medium. Suspected colonies of Klebsiella spp. were confirmed running differential tests. For the initial screening of ESBL producing organisms, the Disk Diffusion Agar method (DDA) was used. Final confirmation was done using PCR.

    Results

    Out of 200 samples tested, 44 isolates were identified as Klebsiella, 32 isolates (72.7%) from raw and 12 (27.3%) from pasteurized school milk. In general, 14 (31.8%) isolates that were resistant to at least ceftazidime or cefotaxime antibiotics were selected for confirmatory testing.In Multiplex PCR assay, 6 (3%) isolates were screened for the confirmatory test (5 raw and 1 pasteurized school milk). Out of 6 isolates, 4 (2%) and 1 (0.5%) isolates contained TEM and DHA genes, and 2 (1%) and 1 (0.5%) isolates contained SHV and CITM genes, respectively.

    Conclusion

    It is difficult to identify the enzymes producing strains through the phenotypic tests; therefore, the inclusion of molecular probes using universal primers along with phenotypic tests can be used for the detection of these types of resistance, which play a major role in infection control.

    Keywords: Antibiotic Resistance Pattern, Wide Range of ESBLs, Klebsiella, Milk
  • Fariba Bayat, Mohamad Khani, Toktam Alirezaei*, Amir Saeed Karimi Pages 57-62
    Background and Aim

    Diabetes mellitus is a common chronic disease in the world, independently associated with an increased risk of cardiovascular disease (CVD) and heart failure (HF). Patients with diabetes have worse outcomes once heart disease developes; thus, the timely detection of diabetic heart disease is necessary to prevent the progression of CVD and HF. Also, Left ventricular (LV) dyssynchrony is used to detect the evidence of pre-clinical cardiac dysfunction. The purpose of the current investigation was to assess factors that influence LV dyssynchrony in patients with type 2 diabetes mellitus without evidence of concomitant CVD.

    Materials and Methods

    In the current descriptive study, 100 patients with type 2 diabetes and without symptoms of heart disease were included. Finally, the data of 52 patients who did not meet any of the exclusion criteria were analyzed. Parameters of sex, age, blood pressure, smoking, duration of diabetes, glycosylated hemoglobin (HB-A1C), and parameters of LV dyssynchrony were analyzed using tissue doppler echocardiography (TDI). Patients were divided into two subgroups based on the presence or absence of LV dyssynchrony and these two subgroups were compared in terms of the mentioned parameters.

    Results

    The mean age of the patients was 8.8 ± 53.2 years and 30 patients (%57) were male. LV dyssynchrony was present based on the septal to lateral Ts delay index as well as total asynchrony index in %35 of the patients and based on the septal to posterior wall motion delay in %25 of them. Glycosylated hemoglobin levels were significantly different between the two groups with and without LV dyssynchrony (p˂0.001). 

    Conclusion

    It seems that in patients with asymptomatic type 2 diabetes and without concomitant cardiovascular disease, LV dyssynchrony, which is the early marker of subclinical cardiac dysfunction,has a significant frequency and has a significant relationship with glycosylated hemoglobin levels.

    Keywords: LV dyssynchrony, tissue Doppler Echocardiography, Type 2 diabetes, HB-A1C
  • Shiva Nazari, Haddie Sanei Fard*, Behandokht Rezaei Pages 63-67
    Background and Aim

    Thalassemia has been classified by the World Health Organization (WHO) as a major public health problem. Meanwhile, hyperthyroidism is a serious complication and is thought to be associated with iron overload in patients with thalassemia major. The current study aimed to study the function of the thyroid gland in beta-thalassemia major patients who attended the thalassemia center in Mofid children's hospital of Tehran, Iran.

    Materials and Methods

    The present descriptive study carried out between 2019-2020 to evaluate the function of the thyroid gland in 40 children with beta-thalassemia major aged between 15-2 years.The demographical information of all the patients was collected and the serum total triiodothyronine (T4), ferritin, and thyroid-stimulating hormone (TSH) levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). All data were included in SPSS columns and were analyzed using descriptive statistics and Chi-square test, t-test, and Mann-Whitney U.

    Results

    The results showed that ferritin level in %52.5 of patients was ≥ 3000 ng/ml. Moreover, %87.5 of the patients had normal T4 levels (0.8 to 2 deciliters). Among all patients, subclinical hypothyroidism was the common thyroid dysfunction (%20). Moreover, the most common thyroid dysfunction in patients with normal ferritin levels (≥ 3000 ng/ml) was subclinical hypothyroidism (P = 0.039). Also, the prevalence of hypothyroidism was found to be associated with different age groups (p = 0.036).

    Conclusion

    It seems that subclinical hypothyroidism is the most common thyroid dysfunction in patients with beta-thalassemia major. The early detection and treatment of patients could improve their quality of life.

    Keywords: Beta-thalassemia, hypothyroidism, thyroid dysfunction, epidemiology, Iran
  • Oktay Dordi Yani Shirvan, Fatemeh Shahsavary, Naser Valai, Arezoo Alaee* Pages 68-72
    Backgrond

    The lack of information on the knowledge and attitude of dentists towards herpes simplex virus is one of the concerns of the community.

    Materials and Methods

    A cross-sectional study was conducted on 400 dentists using continuous referral sampling technique. The questionnaire used to collect data included three sections: there were some questions on individual characteristics, 12 questions on dentists’ knowledge about Herpes simplex infection, and 12 questions on dentists’ attitudes towards this infection. In the section on knowledge, each question received a score of 1. The score range of each attitude question was 0-3. Data were analyzed running chi-squared regression analysis in SPSS, version 11.

    Results

    Of 400 dentists evaluated, 48.25% were female and 51.75% were male, with a mean age of 30 years.Knowledge was not very good in any of the samples, it was 3.5% good, low in 3.1%, and very low in 96.3%. As for the attitude towards herpes simplex infection, 30.3% had positive attitude, 58.2% had a relatively positive attitude, and 11.5% had a negative attitude. According to the results, there was a significant relationship between the lower age, education, university, and the province of activity (p < 0/05). Furthermore, female gender, age above 30, year of education prior to 2011, and graduates of Azad and Shahed University revealed positive awareness about herpes simplex infection (p < 0/05).

    Conclusion

    The knowledge and attitudes of dentists studied were lower than the expected levels. Thus, it is necessary to design proper educational programs to improve dentists’ knowledge and attitudes on Herpes simplex infection.

    Keywords: Dentist, Knowledge, Attitude, Herpes simplex infection
  • Maede Khazaei, Azam Janati Esfahani, Hossein Ahmadpour Yazdi* Pages 73-85
    Background and Aims

    Nowadays, nanoscience and the use of nanoparticles have become very important in all fields of medicine and biology. Thus, researchers have been studying a variety of synthesis methods and to improve diagnostic and therapeutic methods, the most appropriate method have been used. The selection of the best nanoparticles and the most practical method for their synthesis is significant. The purpose of the present article was to review the types of nanoparticles, to select the most suitable nanoparticles according to their application, and finally to choose the most appropriate method for the synthesis of magnetic nanoparticles.

    Materials and Methods

    A review study was conducted on several selected articles based on our searches in Google Scholar, PubMed, and Scopus databases from among papers published in English between 2020-2001. Using the keywords “Nanoparticles, Magnetic Nanoparticles, Synthesis,Magnetic Resonance Imaging", the total number of articles obtained was more than 3000. First, most of the review articles were deleted and, finally, the abstracts and data of 121 English articles, which were more relevant to the keywords, were selected and reviewed.

    Conclusion

    Among different synthesis strategies, in keeping with unique research, the thermal decomposition approach is taken into consideration in medicine, particularly magnetic resonance imaging, because of its low dispersion product and manipulation over the scale and form of magnetic
    nanoparticles.

    Keywords: Nanoparticles, Magnetic Nanoparticles, Synthesis, Magnetic Resonance Imaging