فهرست مطالب

صنایع چوب و کاغذ ایران - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله صنایع چوب و کاغذ ایران
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معراج شرری*، اکبر رستم پور هفتخوانی، محمد احمدی، بیتا معزی پور، فرج الله حاجی علیزاده صفحات 1-14

    در این مطالعه تاثیر تقویت چندسازه ساختمانی با لایه های چوبی متقاطع (CLT) با الیاف شیشه بر نیروی برشی اتصال با یک صفحه برش بررسی شد. برای ساخت CLT سه لایه، از لایه های چوب صنوبر (Populus alba) استفاده شد. در این تحقیق در مرحله اول، تاثیر تقویت CLT با سه لایه الیاف شیشه و تاثیر آن بر نیروی برشی اتصال ساخته شده با پیچ سرمهره، پیچ بتنی، پیچ چوب و میخ فولادی با فاصله تا انتهای یک سانتیمتر بررسی شد. در مرحله دوم، تاثیر تعداد لایه های الیاف شیشه بر نیروی برشی اتصال ساخته شده با پیچ سر مهره با فاصله تا انتهای یک سانتیمتر بررسی شد. در مرحله سوم، تاثیر مستقل و متقابل جهت پانل CLT (طولی و عرضی)، نوع اتصال دهنده (پیچ سرمهره، پیچ بتنی، پیچ چوب و میخ فولادی) و فاصله تا انتها (یک و سه سانتیمتر) بر نیروی برشی اتصال بررسی شد. نتایج نشان داد که با تقویت اتصال ها، نیروی برشی 22 تا 53% افزایش یافته است که این افزایش مقاومت در اتصال دهنده های با قطر کمتر محسوس تر بوده است. با افزایش تعداد لایه های الیاف شیشه از یک به سه لایه، نیروی برشی اتصال ها 27% افزایش یافت. با افزایش فاصله تا انتها ، تغییر نوع اتصال دهنده و جهت پانل CLT مقدار نیروی برشی اتصال به ترتیب 7/114%، 6/219% و 7% تغییر کرد. تاثیر متقابل متغیرها بر نیروی برشی نشان داد که با تغییر همزمان نوع اتصال دهنده×فاصله تا انتها مقدار نیروی برشی اتصال حدود 447% تغییر کرد، که بیانگر اهمیت چشمگیر انتخاب اتصال دهنده مناسب با فاصله تا انتهای کافی برای ساخت اتصالات با ورق های فلزی با یک صفحه برش مانند براکت ها است.

    کلیدواژگان: چندسازه ساختمانی با لایه های چوبی متقاطع (CLT)، الیاف شیشه، اتصال پیچ و میخ، اتصال با یک صفحه برش
  • زهرا فقهی، سید حسن شریفی*، سید مجید ذبیح زاده صفحات 15-25
    در این پژوهش برای پوشش دهی کاغذ بسته بندی، نخست از پکتین تقویت شده با پلی وینیل الکل و در گام دوم، از ترکیب پکتین تقویت شده با پلی وینیل الکل و نانو دی اکسید تیتانیوم استفاده شده و در ادامه پس از پوشش دهی، خواص مکانیکی و نوری نمونه ها ارزیابی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که پوشش تهیه شده در گام دوم، پارامترهای مقاومت مکانیکی کاغذ را افزایش داده است (پارگی از 55/16 به 85/17 KPa.m2/g، کششی از 38/56 به 97/69 Nm/g و ترکیدگی از 806/2 به 037/4 mN.m2/g). در آزمون درجه روشنی نمونه های کاغذ تهیه شده در گام نخست کاهش درجه روشنی و در نمونه های تهیه شده در گام دوم، افزایش درجه روشنی نسبت به شاهد مشاهده گردید (کم ترین مقدار 99/16% و بیش ترین 09/20%). از سوی دیگر، ماتی نمونه های کاغذ تهیه شده در گام دوم، افزایش یافت (از 88/97 به 67/98 %).
    کلیدواژگان: کاغذ بسته بندی، پکتین، پلی ونیل الکل، نانو دی اکسید تیتانیوم، خواص مکانیکی، خواص نوری
  • جواد ترکمن*، محمد آقاجان کردی، حسین رنگ آور صفحات 27-35

    برای اصلاح خواص چوب روش های مختلف مکانیکی،شیمیایی و حرارتی وجود دارد که هدف آنها مسدود کردن و کاهش واکنش پذیری گروه های هیدوکسیل پلیمرهای دیواره سلولی است. هدف این پژوهش اصلاح خواص چوب راش ایرانی (Fagus orientalis) از طریق عبور جریان الکتریسیته است. برای هدایت جریان الکتریسیته به درون چوب از سه ماده آب ،محلول نمک در دو سطح و نانوذرات نقره نیز در دوسطح استفاده شده است. برای آنالیز و تجزیه و تحلیل داده های حاصل از اندازه گیری خواص فیزیکی ومکانیکی از روش فاکتوریل درقالب طرح کاملاتصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که عبور جریان الکتریسیته کلیه خواص فیزیکی و مکانیکی چوب راش را بهبود بخشیده است. عبورجریان از طریق محلول نمک 20 درصد و نانوذرات نقره (ppm) 200 مقاومت خمشی چوب راش را بترتیب 25 و 29 درصد افزایش داده است. عبور جریان توسط هردو ناقل مدول الاستیسیته چوب را چهار برابر کرده است. راندمان کاهش واکشیدگی حجمی چوب راش توسط محلول نمک30 درصد و برای نانوذرات نقره 35 درصد بدست آمده است.

    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، راش، جریان الکتریسیته، مدول الاستیسیته، مقاومت خمشی و کاهش واکشیدگی
  • بیتا معزی پور*، آیدا معزی پور، محمد احمدی، فرج الله حاجی علیزاده صفحات 37-47

    در این تحقیق، ویژگی های ساختاری و پایداری حرارتی نانو کریستال سلولز تولید شده از کاغذ باطله مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تولید نانوکریستال سلولز از روش هیدرولیز اسیدی استفاده شد. اندازه گیری ابعاد نانوذرات با میکروسکوپ FE-SEM انجام شد. برای بررسی ساختار شیمیایی و درجه بلورینگی نانو ذرات، به ترتیب از روش طیف سنجی با اشعه مادون قرمز (FT-IR) و پراش اشعه ایکس (XRD) استفاده شد. آنالیز توزین حرارتی (TGA) برای بررسی پایداری حرارتی نانوذرات انجام شد. قطر نانو ذرات حاصل از الیاف چوبی بکر، الیاف بازیافت شده از MDF و کاغذ باطله به ترتیب 94/18 ، 22/25و 11/24 نانومتر بود. نتایج نشان دهنده ساختار مشابه نانوسلولز حاصل از الیاف مختلف بود، اما کاهش جزیی در پایداری حرارتی نانوسلولز حاصل از کاغذ باطله مشاهده می شود. با توجه به شباهت ساختار و ویژگی های نانوسلولز حاصل از کاغذ باطله با نانوسلولز حاصل از سایر الیاف، کاغذ باطله می تواند به عنوان ماده اولیه قابل دسترس و ارزشمند برای تولید نانوکریستال سلولز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوکریستال سلولز، کاغذ باطله، پسماند MDF، هیدرولیز اسیدی، پایداری حرارتی
  • مجید محمدپور کلیجی* صفحات 49-60
    در این تحقیق تاثیر پلاسمای رادیوفرکانسی هگزامتیل دی سیلوکسان (HMDSO) روی خواص فیزیکی و آب گریزی نانوبلورسلولز (CNC) بررسی شده است. از این رو شاخص بلورینگی، تغییرات در گروه های عاملی، توپوگرافی سطح فیلم ها، پایداری حرارتی CNC و نانوبلورسلولز بعد از تیمار پلاسما (mCNC)، پراکنش در حلال های قطبی و غیر قطبی و زاویه تماس استاتیک بررسی شدند. طیف بینی XRD، عدم تغییر شاخص بلورینگی CNC را در اثر تیمار پلاسما نشان داد. جایگزینی بخشی از گروه های هیدروکسیل با گروه های Si به وسیله طیف سنجی FTIR تایید شد. تصاویر میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، افزایش ناهمواری سطح فیلم mCNC را نشان داد و آنالیز حرارتی TGA، افزایش میزان پایداری حرارتی mCNC را نسبت به CNC به اثبات رساند. بهبود خواص آب گریزی mCNC به وسیله اندازه گیری زاویه تماس نشان داده شد. همچنین بررسی پراکندگی mCNC در استون نشان داد که تیمار پلاسمای HMDSO روشی مناسب برای پراکنش بهتر و پایدارتر mCNC در حلال های غیر قطبی است.
    کلیدواژگان: تیمار پلاسما، هگزامتیل دی سیلوکسان، نانوبلور سلولز، پراکندگی
  • محمد احمدی*، آیدا معزی پور، بیتا معزی پور صفحات 61-70
    در این پژوهش به بررسی اثر استفاده از نانو سلولزتهیه شده از کاغذ باطله بر نرخ سایش مواد اصطکاکی مورد استفاده در لنت ترمز خودرو پرداخته شده است. بخش مهمی از فرمولاسیون مواد اصطکاکی مورد استفاده در لنت ترمز الیاف تقویت کننده است که در واقع نقش اسکلت نگهدارنده مواد را بر عهده دارند. الیاف مختلفی در لنت ترمز استفاده می شوند، مانند الیاف آهن، الیاف سنگ، الیاف شیشه و یکی از مقرون به صرفه ترین الیاف مورد استفاده در لنت ترمز الیاف سلولز است. گرچه الیاف سلولز سختی لنت را پایین می آورد و این یک امتیاز محسوب می شود اما از سوی دیگر به دلیل سست بودن الیاف سلولز نرخ سایش لنت ترمز های ساخته شده با این الیاف بالا می رود. در این تحقیق امکان استفاده از نانو سلولزجهت بهبود نرخ سایش به عنوان الیاف در فرمولاسیون لنت ترمز بررسی شده است. لنت های ساخته شده به روش کاملا صنعتی، مورد آزمون های استاندارد قرار گرفتند و میزان نرخ سایش آن ها در آزمون سایش و اصطکاک با توجه به میزان کاهش جرم آن اندازه گیری شد. نتایج نشان دهنده بهبود 40 درصدی نرخ سایش لنت ترمز با استفاده از نانوسلولز به جای سلولز است.
    کلیدواژگان: مواد اصطکاکی، الیاف، سایش و اصطکاک، کاهش جرم
  • علی عزیزیان نسنار، علی قاسمیان، ایمان اکبرپور* صفحات 71-81
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف مصرف هیدروکسید کلسیم (به عنوان منبع قلیای جایگزین هیدروکسید سدیم) در سیستم رنگ بری (پروکسید هیدروژن) خمیرکاغذ بازیافتی بر ویژگی های مقاومتی کاغذ و COD پساب رنگ بری انجام گرفت. مخلوط خمیرکاغذ 70 درصد روزنامه و 30 درصد مجله بازیافتی با استفاده از سیستم متداول شیمیایی مرکب زدایی و در ادامه با استفاده از سیستم متداول پروکسید هیدروژن تحت شرایط مشخص فرآیندی رنگ بری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از هیدروکسید کلسیم در سیستم رنگ بری با پروکسید هیدروژن به طور نسبی در تقویت ویژگی های مقاومتی کاغذ موثر بوده به طوری که در سطح مصرف 4-2 درصد هیدروکسید کلسیم، کاهش قابل ملاحظه ای در ویژگی های مقاومتی مشاهده نشده است. از طرف دیگر با افزایش میزان مصرف هیدروکسید کلسیم به بیش از 4 درصد، ویژگی های مقاومتی کاغذ در مقایسه با نمونه شاهد (سیستم رنگ بری شامل ماده قلیایی هیدروکسید سدیم) به طور نسبی افزایش یافتند. حداکثر مقادیر شاخص های مقاومت به کشش (Nm/g 64/35) و مقاومت به ترکیدن (kPa.m2/g 98/2) در تیمار آزمایشی C5 (10 درصد هیدروکسید کلسیم) و حداکثر شاخص مقاومت به پارگی (mN.m2/g 88/6) کاغذ نیز در تیمار آزمایشی C1 (2 درصد هیدروکسید کلسیم) مشاهده شد. با حذف کامل هیدروکسید سدیم و جایگزینی هیدروکسید کلسیم در رنگ بری با پروکسید هیدروژن، میزان COD پساب بسیار کمتر از نمونه شاهد بوده است به طوری که با افزایش میزان مصرف هیدروکسید کلسیم از 2 درصد به 10 درصد، همچنان میزان COD پساب نسبت به نمونه شاهد کمتر می باشد. همچنین نتایج ارزیابی میزان رسوب در نمونه تیمار آزمایشی شامل 2 درصد هیدروکسید کلسیم در مقایسه با نمونه شاهد بیانگر آن بوده که میزان رسوب در پساب خروجی رنگ بری با استفاده از 2 درصد هیدروکسید کلسیم به میزان mg/ml 24/145 و در نمونه شاهد نیز به میزان mg/ml 87/32 به دست آمد.
    کلیدواژگان: هیدروکسید کلسیم، هیدروکسید سدیم، رنگ بری با پروکسید هیدروژن، ویژگی های مقاومتی، میزان اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) پساب، رسوب کلسیم
  • حمیدرضا رودی* صفحات 83-92
    نانوفناوری لایه به لایه برای اصلاح خواص سطح مواد جامد از جمله الیاف سلولزی مورد استفاده قرار گرفته است. افزایش جذب افزودنی ها بر روی سطح الیاف سلولزی از نتایج جالب آن است. عامل اصلی در این فرآیند، جاذبه الکترواستاتیکی بین ذرات باردار و سطح یونیزه ماده است. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر DS نشاسته، pH و هدایت الکتریکی محیط لایه نشانی نشاسته کاتیونی/آنیونی بر پتانسیل زتای الیاف بازیافتی انجام شده است. بدین منظور، برای هشت مرحله لایه نشانی، سوسپانسیون خمیر الیاف OCC بصورت یک در میان با محلول های نشاسته کاتیونی و آنیونی اختلاط شد. پس از هر مرحله، پتانسیل زتای الیاف اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با لایه نشانی نشاسته DS کمتر، مقدار پتانسیل زتا در لایه های کمتر، بیشتر است. در لایه نشانی درpH محدوده تقریبی10-5/7، نیز زتای بیشتری اندازه گیری شد. همچنین در شرایط هدایت الکتریکی کم، پتانسیل زتا احتمالا بعلت پیکربندی موثرتر ذرات نشاسته پیرامون سطح الیاف، افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: لایه نشانی خودسامان، خمیرکاغذ الیاف کارتن کهنه قهوه ای، پتانسیل زتا، تکنیک لایه به لایه
  • غزل حسن پور، امیر خسروانی*، مهدی تجویدی صفحات 93-102
    در صنعت، تیمارسطحی کاغذ و مقوا به ویژه در بخش سایزپرس سابقه طولانی دارد. انواع نشاسته و موادافزودنی برای بهبود کیفیت سطح و آهاردهی سطحی کاغذ مورد استفاده می باشد. اما کاربرد نشاسته و مواد افزودنی در سایزپرس بیشتر با هدف بهبود خواص مقاومتی و بسته بندی مقوای لاینر بازیافتی در حال افزایش است. لذا بررسی ارتباط بین فرآیند تیمار سطحی مواد افزودنی و میزان اثرگذاری آن بر تقویت برخی شاخص های مقاومتی ضروری است. لذا در این تحقیق، مقادیر مختلف نشاسته (8-1 درصد) و همچنین پس از تقویت با پنج درصد لیگنوسلولز نانوفیبریله بر روی سطح مقوای لاینر بازیافتی صنعتی فاقد هرگونه افزودنی اعمال شد. همچنین تغییرات گرانروی به عنوان یکی از متغیرهای مهم، بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که نسبت به نمونه پایه، تیمار سطحی موجب تقویت همه ویژگی های مقاومتی بررسی شده گردید. اما اثر افزایش غلظت نشاسته و میزان نشاسته جذب شده در برخی موارد معنی دار نبوده است.
    کلیدواژگان: تیمار سطحی، سایزپرس، مقوای بازیافتی، بهبود مقاومتی
  • مهدی رحمانی نیا*، هما صیادی میلانی صفحات 103-113

    بازیافت کاغذ از جمله فرایندهای صنعتی متداول و ارزشمند در دنیا می باشد. اما در حین این فرایند، بعضی از انواع کاغذهای بازیافتی دچار افت برخی از ویژگی های مقاومتی می شوند. یکی از روش های بهبود این ویژگی ها، استفاده از مواد افزودنی همچون نانوالیاف لیگنوسلولزی می باشد. برخلاف بسیاری از افزودنی ها، به نظر می رسد ساختار فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد این نانوالیاف در پراکنش آن در خمیرکاغذ و عملکرد آن موثر باشد. برای بررسی این مساله، در این تحقیق دو روش اختلاط متداول (با همزن مکانیکی) و شدید (با پراکنده ساز) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش شدت اختلاط سبب پراکنش بهتر نانوالیاف لیگنوسلولزی در سوسپانسیون الیاف می گردد و بر اثر آن شاخص مقاومت به کشش از حدود N.m/g 21 در روش اختلاط متداول به N.m/g 30 در روش اختلاط شدید افزایش یافته است. همچنین از آنجایی که اختلاط نانوالیاف سبب کاهش آبگیری از ورقه الیاف می شود؛ پس از تعیین روش مناسب اختلاط، تاثیر سیستم میکروذره کایتوزان- بنتونیت برای بهبود آبگیری بررسی شد. نتایج نشان داد که سیستم مزبور در این تحقیق توانسته علاوه بر حفظ یا بهبود ویژگی های مقاومتی، باعث افزایش مناسب ویژگی های آبگیری گردد؛ به طوری که آبگیری از حدود ml CSF 132 در روش اختلاط متداول به ml CSF 189 در روش اختلاط شدید رسید.

    کلیدواژگان: نانوالیاف لیگنوسلولزی، روش اختلاط، کایتوزان، میکروذرات، ویژگی های مقاومتی
|
  • Mearaj Sharari *, Akbar Rostampour-Haftkhani, Mohammad Ahmadi, Bita Moezzipour, Farajolah Hajializadeh Pages 1-14

    In this study, the strengthening of cross-laminated timber (CLT) with glass fiber reinforced polymer (GFRP) on the lateral resistance (LR) of the single shear lap joints was investigated. Poplar (Populus alba) layers were used to construct the three-layer CLT. In first step, the effect of GFRP strengthening of CLT panel with three layers of FRP fastened with a lag screw, concrete screw, wood screw, and steel nail at an end distance of 1 cm on the lateral load capacity was investigated. In second step, the effect of the number of GFRP layers on the LR of the joint assembled with the lag screw with an end distance of 1 cm was investigated. Finally, the main effects of panel strength directions (major and minor axes), fastener types (lag screw, concrete screw, wood screw, and steel nail), and end distances (1and 2 cm) and their interaction on LR were investigated. The results showed that LR was increased by 22 to 53% with reinforcement, which was more considerable in joints with smaller diameter fasteners. By increasing the number of GFRP layers from one to three layers, LR was increased by 27%. By increasing the end distance, changing the fastener types and panel directions, LR was changed 114.7%, 219.6%, and 7%, respectively. The interaction of variables on LR showed that by simultaneously changing the fastener types × end distance, LR changed about 447%, which implied the importance of choosing the proper fastener with sufficient end distance to construct the joints with a metal connector such as brackets.

    Keywords: Cross-laminated timber, Glass Fiber Reinforced Polymer, nail, screw connections, single-shear lap joints
  • Zahra Feghhi, Seyed Hassan Sharifi *, Seyed Majid Zabihzadeh Pages 15-25
    In this research, at the first stage of the study, the Pectin was reinforced with Polyvinyl Alcohol (PVA), and at the second stage, a combination of PVA reinforced Pectin and Nano Titanium dioxide (TiO2) was used to coat the packaging paper. After the coating process, the mechanical and optical properties of the samples were studied. Results showed that the second stage coating mixture enhanced the mechanical strength parameters of the papers (Tear from 16.55 to 17.85 KPa.m2/g, Tensile from 56.38 to 69.97 Nm/g and, Burst from 2.806 to 4.037 mNm2/g). In the brightness test, the paper samples coated with the first stage mixture showed a brightness decrease, while samples coated with the second stage mixture showed a brightness increase (the minimum brightness was 16.99% and the maximum brightness was 20.09%). On the other hand, the opacity of the papers coated with the second stage mixture was increased (from 97.88% to 98.67%).
    Keywords: Packaging paper, Pectin, Polyonyl alcohol, Nano Titanium dioxide, Mechanical properties, Optical Properties
  • Javad Torkaman *, Mohamad Aghajankordi, Hossein Rangavar Pages 27-35

    There are various mechanical, chemical and thermal methods to improve the properties of wood which Their purpose is to block and reduce the reactivity of hydroxyl groups of cell wall polymers. The aim of this study is to modify the properties of Iranian beech wood ( Fagus orientalis L) via the passage of electricity.Three substances of water, salt solution in two levels and silver nanoparticles in two levels have been used to transfer electricity in wood. The experimental design was a factorial test on the basis of a completely randomized design to analyze the data obtained from the measurement of physical and mechanical properties. The results showed that the passage of electricity improved all the physical and mechanical properties of beech wood. Electric current passing via a 20% salt solution and 200ppm silver nanoparticles increased the Moduli of Rapture of beech wood respectively 25% and 29%. Electric current passing by both cause the Moduli of elasticity became more than fourfold And Anti-Swelling efficiency Based on the volume of beech wood obtained respectively 30% and 35%

    Keywords: Silver nanoparticles, Beech, Electric current, Moduli of elasticity, Moduli of Rapture, anti-swelling efficiency
  • Bita Moezzipour *, Aida Moezzipour, Mohammad Ahmadi, Farajolah Hajializadeh Pages 37-47

    In this study, the structural properties and thermal stability of cellulose nanocrystals produced from waste paper were investigated. Acid hydrolysis method was used to produce cellulose nanocrystals. Dimensions of nanoparticles were measured by FE-SEM microscope. To study the chemical structure and degree of crystallinity of nanoparticles, Fourier infrared spectrometry (FT-IR) and X-ray diffraction (XRD) were utilized, respectively. Thermogravimetric analysis (TGA) was performed to evaluate the thermal stability of nanoparticles. The diameter of nanoparticles obtained from virgin wood fibers, recycled fibers from MDF waste and waste paper were 18.94, 25.22 and 24.11 nm, respectively. The results showed a similar structure between nanocelluloses produced from different fibers, but a slight decrease in the thermal stability of nanocelluloses from waste paper was observed. Due to the similarity of the structure and properties of nanocellulose obtained from waste paper as compared to nanocelluloses obtained from other fibers, waste paper can be used as an available and valuable raw material for the production of cellulose nanocrystals.

    Keywords: Nanocrystalline cellulose, Waste paper, MDF wastes, Acid Hydrolysis, thermal stability
  • Majid Mohammadpour Kaliji * Pages 49-60
    In this study, the effect of radiofrequency plasma of hexamethyl disiloxane (HMDSO) on the physical properties and hydrophobicity of cellulose nanocrystals (CNC) was examined. Hence, crystallinity index, changes in functional groups, films surface topography, thermal stability (TGA) of pure CNC and plasma modified CNC (mCNC), dispersion in polar and non-polar solvents and static contact angle were investigated. The XRD spectroscopy showed no changes in CNC crystallinity index due to plasma treatment. Partial replacement of hydroxyl groups with Si groups was demonstrated by FTIR spectroscopy. Atomic force microscopy (AFM) images showed that the roughness of the mCNC film surface increased and thermogravimetric analyses (TGA) demonstrated more thermal stability of the mCNC compared to pure CNC. Hydrophobicity improvement of mCNC was also demonstrated by contact angle measurements. Also, the study of dispersion of mCNC in acetone showed that HMDSO plasma treatment is a suitable method to prepare better and more stable dispersion of mCNC in non-polar solvents.
    Keywords: Plasma treatment, Hexamethyl disiloxane, Cellulose nanocrystals, Dispersion
  • Mohammad Ahmadi *, Aida Moezzipour, Bita Moezzipour Pages 61-70
    In this study, the effect of using nanocellulose prepared from waste paper on the wear rate of friction materials used in car brake pads is investigated. An important part of the formulation of friction materials used in brake pads is reinforcing fibers, which in fact plays the role of the skeleton of the material. Different fibers are used in brake pads, such as iron fibers, rock fibers, glass fibers, etc. One of the most cost-effective fibers used in brake pads is cellulose fibers. Although cellulose fibers reduce the hardness of the pad and this is a grant, but they increase the wear rate. In this research, the possibility of using nanocellulos as alternative to cellulose fibers to improve the wear rate in the brake pad was investigated. The pads, which made by completely industrial method, were subjected to standard tests and their wear rate was measured in the wear and friction test concerning to the amount of mass reduction. The results show a 40% improvement in the wear rate of the brake pads using nanocellulose instead of commercial cellulose.Keywords: Nano cellulose, waste paper, brake pads, wear rate
    Keywords: friction materials, fibers, wear, friction, Mass reduction
  • Ali Azizian Nasnar, Ali Ghasemian, Iman Akbarpour * Pages 71-81
    The aim of the current study was to investigate the effect of using different charges of calcium hydroxide (as an alternative alkali source for sodium hydroxide) in hydrogen peroxide bleaching system of recycled pulp on paper strength properties and chemical oxygen demand (COD) of wastewater. The pulp mixture including recycled 70% newspaper and 30% magazine was deinked using a conventional (chemical) system and then bleached using a conventional hydrogen peroxide system under specified process conditions. The results indicated that the use of calcium hydroxide was relatively effective in enhancing the paper strength properties so that at the usage range of 2-4% calcium hydroxide, no significant reduction was observed in strength properties. On the other hand, with increasing the charge of calcium hydroxide to more than 4%, the strength properties of the paper increased relatively compared to the control sample (conventional peroxide bleaching system including sodium hydroxide alkali). Maximum values of tensile (35.64 Nm/g) and burst (2.98 kPa.m2g-1) indices were determined in experimental run C5 (10% calcium hydroxide) and maximum tear index (6.88 mN. m2g-1) was observed in experimental run C1 (2% calcium hydroxide). The amount of wastewater COD was much less than the control sample when sodium hydroxide was removed completely and replaced by calcium hydroxide in hydrogen peroxide bleaching, so that with increasing calcium hydroxide usage from 2% to 10%, the wastewater COD amount was still less than the control sample. Also, the results of the evaluation of the scale amount in the experimental run included 2% calcium hydroxide in comparison with the control sample indicated that the amount of scale in the bleaching wastewater was 145.24 mg/ml with 2% calcium hydroxide and in the control sample was obtained 32.87 mg/ml.
    Keywords: Calcium Hydroxide, sodium hydroxide, Hydrogen peroxide bleaching, Strength Properties, Chemical oxygen demand (COD) of wastewater, Calcium scale
  • Hamidreza Rudi * Pages 83-92
    The layering process has been applied to modify the surface properties of solid materials including cellulosic fibers, in order to increase the amount of additives absorption on the surface of cellulosic fibers. Electrostatic attraction between charged particles and ionized surface of material is the major responsible for this process. Therefore, current research has been conducted to examine the effect of cationic starch degree of substitution (DS), and pH and conductivity of layering medium on zeta potential of recycled fibers. Accordingly, for 8 stage layering, pulp fibers suspension of old corrugated container (OCC) has been successively mixed with solutions of cationic/anionic starch. After each stage, the zeta potential of fibers has been measured. The obtained results showed an increase in zeta potential in fewer assembled layer when low DS of starch was applied. In layering in the pH range of approximately 7.5-10, larger amount of zeta potential has been measured. Additionally, the zeta potential has been increased in low conductivity conditions possibly, due to the more efficient configuration of starch particles around the fibers surface.
    Keywords: Self-assembly layering, Old corrugated container pulp fibers, Zeta Potential, layer-by-layer technique
  • Ghazal Hasanpour, Amir Khosravani *, Mehdi Tajvidi Pages 93-102
    Surface treatment of paper and paperboard especially in size press has long history in the industry. Various starches and additives are used to improve the surface quality and surface sizing of the paper. But, application of starch and additives in size press is increasing with the purpose of improving the strength and packaging properties of recycled liner paperboard. Therefore, it is necessary to study the relationship between surface treatment process with additives and its impact rate on enhancement of certain resistance indices. So, in this research, starch with various concentrations (1-8%) and also following reinforcement with 5% nano-fibrillated lignocellulose were applied on the surface of industrially produced recycled liner board containing no additive. Also, viscosity variation was studied as one of the important variables. The results showed the surface treatment resulted in enhancement of all investigated strength properties. But the effect of increase in starch concentration and the amount of absorbed starch was not significant in some cases.
    Keywords: Surface treatment, size-press, recycled board, strength enhancement
  • Mehdi Rahmaninia *, Homa Sayadi Milani Pages 103-113

    Paper recycling is one of the valuable conventional processes in the worlds. But in this process, some of recycled paper faces reduction in some of mechanical properties. Using different additives such as lignocellulosic nanofibers (LCNF) is one of the main solutions for improving these mechanical properties. In contrast with some other additives, the special physical and chemical structure of LCNF seems to be effective in its distribution in pulp suspension and also its performance. For this purpose, in this study, two mixing methods, conventional mixing (with mechanical stirrer) and intense mixing (with disintegrator) were considered. The results showed that increasing the mixing intensity of this mixture caused better dispersion of LCNF and the tensile index increased from 21 N.m/g in conventional mixing to 30 N.m/g in intensive mixing. In addition, considering the decreasing effect of LCNF application in pulp on its drainability, so after determination of proper mixing method, the effect of applying bentonite-chitosan microparticle system on its drainage was considered. The results indicated that this system could improve the drainage from 132 ml CSF in treatment containing only LCNF to 189 ml CSF in the treatment containing LCNF/ microparticle system with no effect on mechanical properties of final paper or even improving them.

    Keywords: Lignocellulosic Nanofiber, Mixing method, Chitosan, Microparticles, Mechanical properties