فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی
سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 86، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه فولادوند، محمدحسین آدابی*، عباس صادقی، محمود جلالی صفحات 1-20

    به منظور توسعه و اکتشاف میادین، به شناخت چارچوب مدل زمین شناسی و تغییرات کیفیت مخزنی نیاز است. در این مطالعه، تغییرات کیفیت مخزنی سازند ایلام با ضخامت تقریبی145متر، در میدان سوسنگرد در فروافتادگی دزفول شمالی بررسی شد. مدل رسوبی این سازند، باتوجه به نبود ساختار ریزشی و ساخت‎‍های ریفی از نوع رمپ کربناته در نظر گرفته شد. در میدان موردمطالعه، دو سکانس کامل و یک سکانس ناقص رسوبی رده سوم شناسایی شد. با نزدیک شدن به مرز سکانس‎‍ در بخش میانی سازند ایلام، با توسعه انحلال‎‍های حفره‎‍ای و قالبی، به ویژه در جلبک‎‍های سبز با جنس آراگونیت، توسط سیال‎‍های خورنده عبوری از استیولیت‎‍ها و شکستگی‎‍ها، شرایط مخزنی بهتر شده ‎‍است؛ اما در سکانس بالایی، با وجود توسعه تخلخل‎‍های بین دانه‎‍ای در ااییدها در نزدیکی مرز سکانس سیمان شدگی، مانع از ایجاد شرایط مخزنی مناسب شده ‎‍است. جنوب شرق میدان در سکانس‎‍ قاعده‎‍ای و قسمت اعظم دسته رخساره پیش رونده سکانس میانی، ریزرخساره‎‍های کم عمق تری نسبت به شمال غرب میدان دارد. به نظر می‎‍رسد جنوب شرق میدان بر بلندای قدیمی قرار دارد و احتمالا مقادیر کمتر نمودار تخلخل در شمال غرب میدان در اثر دوری از این بلندی قدیمی باشد؛ بنابراین برای توسعه میدان سوسنگرد و پی جویی های آتی، جنوب شرق میدان پیشنهاد می‎‍شود.

    کلیدواژگان: محیط رسوبی، سکانس‎‍ رسوبی، کیفیت مخزنی، سازند ایلام، میدان سوسنگرد
  • محمود شرفی*، ئارام بایت گل، زیبا زمانی، رحیم باقری تیرتاشی، منوچهر دریابنده صفحات 21-44

    سازند کربناته سرگلو (ژوراسیک میانی) در ناحیه لرستان، عمدتا از شیل های آهکی سیاه رنگ و سنگ آهک های نازک تا متوسط لایه غنی از مواد آلی تشکیل شده است. تلفیق اطلاعات حاصل از ترسیم نمودارهای دوتایی عناصر فرعی و ایزوتوپ های پایدار مانند Na-Mn، Sr-Na، Sr/Na-Mn، مطالعات پتروگرافی، میکروسکوپ الکترونی و CL نشان دهنده ترکیب اولیه کلسیت با منیزیم پایین برای رسوبات سازند سرگلو است. عمق بالای ته نشینی سازند سرگلو در بخش های رمپ بیرونی و کف حوضه، با تشکیل و حفظ کربنات های با ترکیب کلسیت کم منیزیم منطبق است. ترسیم نمودارهای دوتایی 1000Sr/Ca-Mn و δ18O-Mn، وجود پیریت های خوشه ای، کوبیک، مواد آلی فراوان و سیمان دروغین پرکننده دوکفه ای ها درمجموع نشان دهنده حاکمیت شرایط احیایی تا کم اکسیژن در بستر رسوبی حوضه سرگلو و اثر نسبی دیاژنز اولیه دریایی و تدفینی در یک سیستم بسته تا نیمه بسته است. تمرکز نسبتا بالای Mn در نمونه های مطالعه شده، وجود این شرایط احیایی را تایید می کند؛ به طوری که در این شرایط، ورود منگنز به ترکیب کربنات تسهیل می شود. دمای آب دیرینه در زمان ته نشست رسوبات سازند سرگلو با استفاده از ایزوتوپ اکسیژن، حدود 27 درجه سانتیگراد تعیین شده است. شرایط گلخانه ای غالب در زمان ژوراسیک میانی، در ثبت چنین دمایی موثر بوده است که موجب ایجاد چینه‎‍بندی در آب دریای حوضه رسوبی سرگلو و درنتیجه مانع از گردش آب مناسب، ایجاد تهویه ضعیف و ایجاد شرایط احیایی غالب در بستر حوضه رسوبی شده است.

    کلیدواژگان: زاگرس، سرگلو، ژوراسیک، ژئوشیمی، دمای دیرینه
  • ناهیده غنی زاده تبریزی، عباس قادری*، دیتر کورن، علیرضا عاشوری صفحات 45-66

    توالی رسوبات پیرامون مرز پرمین - تریاس در منطقه جلفای آذربایجان از دیدگاه سنگ چینه نگاری، مشتمل بر سنگ آهک ها و شیل های لایه‎‍های جلفای پایینی و بالایی، شیل های عضو زال و سنگ آهک های حاوی Paratirolites سازند علی‎‍باشی و طبقات شیلی - کربناته سازند الیکاست. لایه‎‍های جلفای پایینی سرشار از فسیل انواع زیستمندان کف زی نظیر بازوپایان و مرجان هایند، ضمن اینکه لایه‎‍های جلفای بالایی و طبقات سازند علی باشی حاوی زیستمندان پلاژیک بسیاری نظیر آمونوییدها، ماهی ها و کنودونت هایند. توالی های یادشده پیش از این، از دیدگاه های مختلف دیرینه شناختی و ژیوشیمیایی بررسی شده اند، اگرچه اغلب این مطالعات متمرکز بر طبقات پیرامون مرز پرمین - تریاس بوده است. در پژوهش حاضر، فون آمونوییدی به دست آمده از طبقات قدیمی تر پیرامون مرز ووچیاپینگین - چانگزینگین در چهار برش چینه شناسی دره ارس، علی باشی 1، علی باشی 4 و زال بررسی شده است. بر این اساس، 14 جنس و 22 گونه از این آمونوییدها شناسایی شده و در قالب پنج بایوزون مختلف دسته بندی شده اند. بایوزون Araxocers latissimum از لایه‎‍های جلفای پایینی و بایوزون Vedioceras ventrosulcatum از لایه‎‍های جلفای بالایی، موید سن ووچیاپینگین و نیز بایوزون‎‍های Iranites transcaucasius- Phisonites triangulus، Dzhulfites nodosus و Shevyrevites shevyrevi از عضو زال به سن چانگزینگین اند که همخوانی خوبی را با سن های ارایه شده بر مبنای کنودونت ها نشان می دهند.

    کلیدواژگان: پرمین، جلفا، آمونوئید، ووچیاپینگین، چانگزینگین
  • سارا منجزی، منصور مومنی، محسن نجارچی*، نرگس منجزی، هوشنگ حسونی زاده صفحات 67-98

    مسیله مهم در بهره‏برداری از مخزن گتوند، سازند نمکی موجود در آن است. هدف اصلی این پژوهش، اصلاح منحنی فرمان بهره برداری از مخزن، درجهت کاهش آثار منفی سازند نمکی است. در این پژوهش پس از گردآوری اطلاعات میدانی در محل مخزن، عملکرد آن از مردادماه 1390 تا پایان سال 1395، فرآیند انحلال سازند نمکی با روش سیستم داینامیک و با استفاده از نرم ‍ افزار ونسیم مدل شد؛ سپس، نتایج آنالیز شد؛ نتایج نشان داد، در طول دوره شبیه‏سازی، متوسط میزان انحلال کارست 3/96کیلوگرم بر ثانیه، تغییر می یابد و متوسط مقدار خوردگی آن در تماس با آب مخزن به طور متوسط، 1/20سانتی متر در روز است؛ همچنین تا پایان دوره شبیه سازی، 72/43میلیون تن نمک در مخزن، انباشته شده است. آنالیز نتایج نشان داد، 39درصد شوری مخزن، به علت انحلال سازند و مابقی شوری به علت حجم رواناب ورودی بالادست به مخزن است؛ درضمن، با رهاسازی آب از ترازهای بالاتر از دریچه های تحتانی، به جای رهاسازی آب از تراز دریچه های تحتانی (به طور متوسط تراز 147متر)، مقدار بهره برداری بهینه از مخزن، 57درصد افزایش می یابد. براساس نتایج آنالیز حساسیت، تغییرات تراز سطح آب در مخزن، مهم ترین عامل تعیین کننده پارامترهای توزیع ‍ شوری در مخزن است و با اجرای منحنی فرمان های بهره برداری انعطاف ‍پذیر، درباره مقدار آب رهاشده از مخزن دز و مخزن گتوند، درجهت کنترل تراز سطح آب در مخزن گتوند، مقدار انحلال سازند نمکی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: منحنی فرمان بهره برداری، مدیریت کیفی، برداشت آب از لایه های مختلف مخزن ونسیم
  • فریدون قدیمی*، فرزانه اسماعیلی صفحات 99-114

    کنگلومرای چشمه خورزن در پهنه ایران مرکزی و در حوزه آبخیز بسته پلایای میقان اراک واقع شده است. تعیین خصوصیات بافتی و منشا کنگلومراها با توجه به اهمیت زیاد پتانسیل آب زیرزمینی و پلاسرهای مگنتیت از اهداف این بررسی است. با مطالعه میدانی گراول ها در 51 نقطه از کنگلومرای سست پلیوسن و تعیین قطر ذرات با کولیس، مشخص شد قطر ذرات تشکیل دهنده کنگلومراها در طیف وسیعی از شن (14درصد)، ریگ (15درصد)، قلوه سنگ (27درصد) و قطعه سنگ (44درصد) متغیر است. درضمن، اجزا عمدتا دارای گردشدگی خوب اند (8/0-6/0) و با قرارگیری در ماتریکس ماسه ای، جورشدگی ضعیف (2-1 فی) دارند و رنگ آنها قرمز است. تحلیل رگرسیونی و آزمون های سطح احتمال، t استیودنت و فیشر در سطح 95درصد اطمینان نشان داد ارتباط معنی داری بین گردشدگی و قطر ذرات (ضریب تبیین 76/5درصد) و قطر ذرات با فاصله حمل (ضریب تبیین 01/0درصد) وجود ندارد. کنگلومرا در محیط مخروط افکنه ای-رودخانه ای نزدیک به منشا و اجزای تشکیل دهنده آن ثانویه حمل مجدد می یابد و حاصل فرسایش رخنمون کنگلومراهای فشرده و قدیمی است. تحلیل های آماری چندمتغیره عاملی و خوشه ای نشان داد اجزای کنگلومراها به ترتیب فراوانی ماسه سنگ (45درصد)، آندزیت (37درصد)، آهک (7درصد)، توف (5درصد)، ریولیت (3درصد) و قطعات چرت و بازالت (3درصد) بوده است که از فرسایش سازندهای قدیمی تر در پهنه ایران مرکزی حاصل شده اند. گنگلومرای سخت پلیوسن زیرین، کنگلومرا و ماسه سنگ سازند قرمز فوقانی، آهک های سازند قم و سنگ های آتشفشانی آندزیتی، ریولیتی و آذرآواری ایوسن از پهنه ایران مرکزی، مهم ترین منشا کنگلومرای پلیوسن فوقانی چشمه خورزن اند. گردشدگی خوب، پتانسیل بالای آب زیرزمینی و فراوانی زیاد قطعات آتشفشانی، پتانسیل خوب پلاسرهای موجود را در منطقه بیان می کند.

    کلیدواژگان: بافت کنگلومرا، تحلیل عاملی، منشا کنگلومرا، چشمه خورزن، حوزه آبخیز پلایای میقان اراک
  • مجید فخار، پیمان رضائی*، امیر کریمیان طرقبه صفحات 115-146

    خلیج فارس بزرگ ترین میدان های گازی دنیا را دارد. بخش مخزنی این میدان ها، سازندهای دالان بالایی و کنگان به سن پرمو-تریاس است که معادل سازند خوف در کشورهای عربی جنوب خلیج فارس شناخته می شود. این پژوهش بر پایه اطلاعات حاصل از مغزه و اطلاعات پتروفیزیکی (لاگ گاما، لاگ صوتی و لاگ نوترون) در چاه A بخش مرکزی خلیج فارس، با ضخامت 174متر انجام شده است. یافته های حاصل از مطالعه 628 مقطع نازک، نشان دهنده 12 ریزرخساره در 5 گروه ریزرخساره ای (محیط رسوبی) شامل بالای پهنه کشندی، پهنه کشندی، لاگون، تپه های سدی و دریای باز (رمپ کم عمق میانی و رمپ عمیق خارجی) است. مجموع این رخساره ها و توالی آنها نشان دهنده تشکیل توالی کربناته- تبخیری کنگان در یک محیط رمپ با شیب ملایم است که در آب وهوای گرم و خشک تریاس پیشین نهشته می شوند. براساس تلفیق مطالعات ریزرخساره ای رسوبی و لاگ های پتروفیزیکی، 2 سکانس رده سوم DS1 و DS2 شناسایی شدند. بررسی های انجام شده نشان داد سازند کنگان به 4 زون مخزنی تقسیم می شود. زون 1 و 3 غالبا ریزرخساره تبخیری یا مادستونی و تخلخل بسیار کم دارند، بخش ناتراوا و برداشت نشدنی مخزن محسوب می شوند، منطبق با گروه های ریزرخساره ای بالای کشندی و لاگون اند و زون های 2 و 4 شامل ریزرخساره های دانه غالب ااییدی اند، تخلخل بسیار بالا دارند، بخش تراوا و برداشت شدنی این سازند محسوب می شوند و منطبق بر گروه ریزرخساره ای پشته های سدی اند.

    کلیدواژگان: سازند کنگان، ریزرخساره ها، شرایط ته نشینی، چینه نگاری سکانسی، محیط رسوبی
|
  • Razieh Fouladvand, Mohammadhossein Adabi *, Abas Sadeghi, Mahmoud Jalali Pages 1-20

    To developing and explore hydrocarbon fields, it is necessary to know geological models and reservoir quality changes. Therefore, the Ilam Formation with approximate 145m thickness was examined in the Susangerd oilfield. The sedimentary model was considered carbonate ramp type due to the lack of slump and reef structures. Two complete and one incomplete third-order sedimentary sequences were identified. Close to the sequence boundary in the middle part of the Ilam Formation, reservoir conditions improve with the development of vug and mold dissolutions, especially in green algae by corrosive fluids passing through stylolites and fractures. But near the sequence boundary in the upper part of the Ilam Formation, however intergranular porosity develops between peloids and ooids but almost destroyed with cementation. The southeastern domain of the oilfield contains shallower microfacies in the lower sedimentary sequence and most part of transgressive system tract of the middle sequence in comparison with the northwestern domain. It seems that the southeastern part of the oilfield is located on paleo high and the lower values ​​of porosity log in the northwestern part are probably due to the distance from this paleo high. Therefore, the southeast of the oilfield is suggested for the development of the Susangerd oilfield and future explorations.

    Keywords: Sedimentary environment, Sedimentary sequence, Reservoir quality, Ilam Formation, Susangerd Oilfield
  • Mahmoud Sharafi *, Aram Bayet-Goll, Ziba Zamani, Rahim Bagheri Tirtashi, Manouchehr Daryabandeh Pages 21-44

    The carbonate Sargelu Formation (Middle Jurassic) in the Lorestan area mainly consists of black calcareous shales and thin- to thick-bedded limestones with remarkable organic material. Integrated binary diagrams of trace elements and stable isotopes such as Na-Mn, Sr-Na, Sr/Na-Mn and petrography, SEM and CL suggest an original low Mg calcite  (LMC) composition of the carbonate Sargelu Formation. Deep-sea sedimentation of the Sargelu Formation and its outer ramp to basin depositional settings are consistent with the formation and preservation of the LMC carbonate sediments. Binary diagrams of 1000Sr/Ca-Mn and δ18O-Mn as well as the presence of the framboidal and cubic pyrites, organic material and pseudocement infilling the bivalves display a predominant anoxic to the sub-oxic condition of the sedimentary substrate of the Sargelu Basin and marine and burial diagenetic effects in a closed to the semi-closed diagenetic system. The high content of the Mn of the studied sediments supports the anoxic condition in the sedimentary substrate as this condition facilitates incorporating Mn within calcite composition. Greenhouse condition in the Middle Jurassic period, which led to the stratification of the seawater of the Sargelu Basin and as a function of low water circulation, poor ventilation and formation of the anoxic condition, caused this high-temperature degree.

    Keywords: Zagros, Sargelu Formation, Jurassic, Geochemistry, Palaeotemperature
  • Nahideh Ghanizadeh Tabrizi, Abbas Ghaderi *, Dieter Korn, AliReza Ashouri Pages 45-66

    The Permian–Triassic sedimentary succession in the Julfa region is lithostratigraphically composed of limestones and shales of the Julfa Formation, the Zal Member shales, and the Paratirolites Limestone of the Ali-Bashi Formation, as well as shales and carbonate beds of the Elikah Formation. The Lower Julfa Beds are rich in benthic organisms such as brachiopods and corals, while the Upper Julfa Beds and Ali-Bashi Formation contain pelagic assemblages including ammonoids, fishes, and conodonts. These rocks have already been studied from different palaeontological and geochemical perspectives, but most have focused on the strata near the Permian–Triassic boundary. In the present study, ammonoids from older intervals around the Wuchiapingin–Changhsingian boundary in the four stratigraphic sections Aras Valley, Ali-Bashi 1, Ali-Bashi 4, and Zal are outlined. Fourteen genera and 22 species of ammonoids were identified and assigned to five successive biozones. The Araxocers latissimum Zone in the Lower Julfa Beds and the Vedioceras ventrosulcatum Zone in the Upper Julfa Beds document the Wuchiapingian. Following upwards, the Iranites transcaucasius-Phisonites triangulus Zone, Dzhulfites nodosus Zone and Shevyrevites shevyrevi Zone in the Zal Member confirm an early Changhsingian age. This follows the previously presented ages based on conodonts.

    Keywords: Permian, Julfa, Ammonoid, Wuchiapingian, Changhsingian
  • Sara Monjezi, Mansour Momeni, Mohsen Najarchi *, Narges Monjezi, Houshang Hassonizade Pages 67-98

    An important issue in the operation of the Gotvand reservoir is the presence of salt formation in this reservoir. The present study has sought to identify whether it is possible to modify the operation curve of the Gotvand Dam to reduce the destructive effects of the Anbal salt dome and increase the operation of this reservoir. To achieve this goal, the performance of the Gotvand Dam reservoir was modeled from the time it was used (from August 2011 to March 2017), as well as the behavior of active salt karstic activity inside the reservoir with the dynamic system tools. The results showed that during the simulation period, the average amount of corrosion of the salt dome in contact with the reservoir water was 20.1 cm per day. Besides, 43.72 million tons of salt has been accumulated in the reservoir. Analysis of the results showed that 39% of the reservoir salinity is due to the dissolution of the salt formation. The rest of the salinity enters the reservoir with the upstream runoff. Based on the results of sensitivity analysis, changes in water level in the reservoir is the most important factor determining the salinity distribution parameters in the reservoir and the best remaining solution to reduce the effects of the salt dome inside the Gotvand Reservoir is to implement the curve of the optimal use of the reservoir for water released through the Gotvand Dam and the upstream basin of this dam.

    Keywords: Reservoir Operation, quality management, Water withdrawal from different layers of the reservoir, vensim
  • Feridon Ghadimi *, Farzaneh Esmaeli Pages 99-114

    Cheshmeh Khorzan conglomerate is located in the Arak Mighan Playa watershed. Determining the texture characteristics and origin of conglomerates is one of the objectives of this study. In the Pliocene loose conglomerate, the particle diameters of the conglomerates varied in a wide range of granule, pebble, cobble and boulders in 51 areas. In addition, the components of conglomerates are mostly good rounded and poorly sorted. Regression analysis and probability level tests such as Student and Fisher test at 95% confidence level showed no significant relationship between roundness and particle diameter with transporting distance. The conglomerate is re-transported in the river and alluvial fan environment. They are close to their source, and their secondary components result from erosion of compact and old conglomerates. Multivariate statistical analyzes showed that the conglomerate components were rich in sandstone (45%), andesite (37%), limestone (7%), tuff (5%), rhyolite (3%), chert and basalt (3%). They have been obtained from the erosion of older formations in Central Iran. Good roundness shows high groundwater potential and high abundance of volcanic fragments indicate the good potential of the placer in the area.

    Keywords: Texture of conglomerate, Factor Analysis, conglomerate source, Cheshmeh Khorzan, Arak Mighan Playa watershed
  • Majid Fakhar, Peyman Rezaee *, Amir Karimian Torghabeh Pages 115-146

    The Persian Gulf possesses the largest gas fields in the world. The reservoir part of these fields includes upper Dalan and Kangan formations dating back to the Permo–Triassic age, equivalent to Arab countries' Khuff Formation in the south of the Persian Gulf. The present study was based on the core and petro-physical information, including gamma, sonic, and neutron log, in well A in the central part of the Persian Gulf with a thickness of 174 meters. Findings obtained from examining 628 thin sections indicated 12 microfacies in five groups of microfacies (sedimentary environment). These five facies belts consisted of supratidal, intertidal, lagoon, shoal, and open marine (middle and outer ramp). The sum of these facies and their sequence indicated the formation of carbonate-evaporative successions of Kangan in a ramp environment with a gentle slope deposited in the hot and dry climate of the former Triassic. Regarding the combination of microfacies studies and petrophysical logs, two third-order depositional sequences named DS1 and DS2 were identified. Investigations indicated that the Kangan Formation could be divided into four reservoir zones. Zones 1 and 3 with evaporitic or mudstone facies and very low porosity were considered impermeable and non-production capacity parts of the reservoir. These zones were in correspondence to the supratidal microfacies and lagoon. On the other hand, zones 2 and 4 included ooid-bearing grain-supported microfacies with very high porosity. These zones were regarded as the permeable and production capacity parts of this formation and corresponded to the microfacies group of the back shoal.

    Keywords: Kangan Formation, Microfacies, Depositional environment, Sequence stratigraphy, Sedimentary environment