فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 61 (بهار 1401)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 61 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اشرف فرج زاده، اصغر رضاپوریان*، امیرحسین همتی صفحات 1-18

    عنصر روایت یکی از مهمترین جنبه های ادبیات است که در چند دهه اخیر ذهن بسیاری از پژوهشگران حوزه نقد ادبی را به خود مشغول داشته است. اما در تاریخ ادبیات ایران «تاریخ نگاری» و آثار تاریخی فی النفسه اثر ادبی محسوب می شده، چراکه منشیان و ارباب رسایل و کارمندان دیوان انشاء و علما و ادیبان به کار نوشتن تاریخ مشغول بوده اند و یکی از مهم ترین بنیان های تاریخ نگاری برای آنان آشنایی به فن انشاء و دبیری و مهارت در فنون ادبی بوده است. از نیمه های قرن چهارم به بعد رفته رفته کتاب های بلاغت فارسی، مستقل از رسالات بلاغت عربی، به نگارش درمی آید و بنابراین رسالات تاریخی نیز مورد نقد ادبی قرار می گیرد.دو کتاب مهم تاریخ بلعمی مربوط به قرن چهارم که به دست بلعمی دبیر نگارش یافته و تاریخ ثعالبی که ظاهرا به قلم یک عالم علوم دین نوشته شده به لحاظ نوع روایت و سبک و سیاق به کارگیری مولفه های روایی نمونه ایی روشن از تغییر یا چگونگی روند تغییردر کاربری صنایع بلاغی در این یک قرن است. نوشته حاضر به تحلیل تفاوت روایت در این دو اثر از نظر ارکان روایت، همچون زاویه دید، میزان استفاده از گفتگو به عنوان عنصر پیش برنده پیرنگ و جان بخشی به خوانش روایت، و دیگر مولفه های روایت بر مبنای آرای ناقدان جدید در حوزه روایت می پردازد.

    کلیدواژگان: ادبیات تاریخ بلعمی، ادبیات تاریخ ثعالبی، زاویه دید، شخصیت پردازی، عناصر روایت
  • شهریار شادی گو*، فرزانه شریفی صفحات 19-36

    مضامین شعر، دگرگونی های مختلفی را تجربه کرده و آنچه به نحوی کامل دور نشده، مضامین عرفانی است. ازآنجاکه دوره بازگشت ادبی یکی از دوره های مهم در ادوار شعر و حلقه اتصال ادب کلاسیک با دوره معاصر است، توجه ویژه به بازتاب مضامین مختلف شعری آن مهم بوده. تعیین رویکردها و نگرش شاعران برتر دوره قاجار مشروطه در حیطه مضامین عرفانی به روش توصیفی - تحلیلی هدف این پژوهش است. شاعران منتخب این تحقیق تحت نفوذ سبک های کهن و نیز شاعران برتر دوره های مختلف بوده اند و تقلید هرچند استادانه هم انجام شود، بازهم ارزش اثر اصلی را ندارد. تقلید از سکون و ایستایی شخص و جامعه مقلد روایت دارد اما مضامین عرفانی، به نحوی کامل از شعر این شاعران دور نشده و آنان سبک شخصی خود را نیز به حیطه اشعارشان وارد کرده اند. هرچند این مضامین در خدمت زیبایی و پر مفهوم شدن شعر استفاده شده اما به گونه ای جداگانه شعر سبک عارفانه محسوب نمی شوند. این شاعران به تعالیم هر دو مکتب خراسانی و بغدادی واقف بوده اند. توجه به همراهی همیشگی شور، محبت و عشق در مراحل عرفانی است و عرفان عملی بر عرفان نظری ارجحیت می یابد.

    کلیدواژگان: عرفان، اصطلاحات عرفانی، شعر، سبک بازگشت، تقلید
  • فاضل عباس زاده*، ساربان ودود ولی زاده صفحات 37-52

    بسیاری از جهانگردان و رحالون عربی و ایرانی مقصد و هدف سفرشان را مکه و انجام فریضه حج قرار داده اند و اگر این هدف نبود امروزه تنها با سفرنامه های انگشت شماری مواجه بودیم. در این میان، بسیاری از ادیبان در طی سفرشان به حج، به ذکر احوالات این سفر و تالیف کتابی در قالب سفرنامه پرداخته اند و شکل ادبی ویژه ای به نام "سفرنامه حج" پدید آورده اند که از جهت محتوا و ساختار و سایر مخصات سبکی و ادبی با سفرنامه به معنای عام فرق میکند. این پژوهش در صدد است ویژگی ها و مختصات سفرنامه حج را در ادب فارسی و عربی با تکیه بر دو سفرنامه کهن عربی و فارسی به نام هایی سفرنامه ابن مازه تحت عنوان "لطایف الاذکار للحضار والسفار فی المناسک والآداب" و سفرنامه ابن جبیر با عنوان "رساله اعتبار الناسک فی ذکر الآثار الکریمه والمناسک"، مورد تطبیق و تحلیل قرار دهد. نتیجه نشان می دهد که هر دو سفرنامه از عنوان تا شکل و محتوا برای حج و به منظور حج بوده و ویژگی ها و مختصات ویژه ای در پردازش زمان و مکان و موضوع و ساختار و غیره که آن را از دیگر انواع و سفرنامه ها متمایز کرده است. این پژوهش بر اساس مکتب ادبیات تطبیقی آمریکایی به مطالعه تطبیقی این گونه ادبی در دو اثر مذکور می پردازد.

    کلیدواژگان: سفرنامه، ژانر ادبی، ادبیات تطبیقی، مکتب آمریکایی، ساختار
  • فتانه سمسار خیابانیان*، کامران پاشایی فخری صفحات 53-70

    انسان، از آغاز پیدایش برای درک و رسیدن به جاودانگی، تلاش های بسیاری کرده است تا بر این خواسته فطری خود دست یازد. میل انسان به جاودانگی در قالب های مختلف هم چون اسطوره ها و ادبیات متجلی شده است به طوری که، آنان اولین دشمنان خود را دیوان و اهریمنان می پنداشته اند که مانع آنان در رسیدن به جاودانگی است.از آنجاکه یکی از جنبه های مهم اهریمن و قوای او، مرگ آفرینی است؛ از این رو، تلاش برای راندن اهریمن، به نوعی، با مرگ گریزی و دست یافتن به زندگی ابدی، پیوند می خورد. شعرای ملیت های مختلف، جلوه هایی مانا از امتزاج اسطوره جاودانگی و شعر بر بیکران عرصه ادب آفریده اند که در این مقال، سهراب سپهری و عبدالوهاب البیاتی را برگزیدیم تا نظاره گر اشتراکات ذهنی و ذوقی این دو شاعر با دو ملیت متفاوت در این حوزه باشیم.خلود و مرگ گریزی در دو شاعر مذکور، مشترکا با توسل به عشق، طبیعت و فرازمانی و مکانی بودن متجلی می شود که تبیین آن، عمده مبحث این نوشتار خواهد بود.

    کلیدواژگان: اسطوره، جاودانگی، سهراب سپهری، عبدالوهاب البیاتی
  • سید اسماعیل فرجی اصطلخ پشتی*، رضا حیدری نوری، ملک محمد فرخزاد صفحات 71-88

    تکنیک های زبانی که در مقالات شمس مورد توجه قرار گرفته است، به نحو شایسته ای در بیان مفاهیم عارفانه به مخاطب کمک می نماید. مقالات به عنوان تنها اثر باقی مانده از شمس اهمیت ویژه ای در تاریخ ادبیات دارد؛ اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. مهم ترین علت این امر را شاید بتوان در ژانر گفتمانی خاص این کتاب دانست. آنچه در مقالات در نگاه نخست جلب توجه می کند، سبک خاص نوشتاری آن است که به صورت یادداشت های گفتاری نوشته شده اند، گویی یادداشت های شخصی ای است که هیچ گاه حالت گفتاری خود را از دست نداده و در واقع به نوشته تبدیل نشده است. شفاهی بودن گفتمان مقالات در جای جای این کتاب به وضوح قابل مشاهده است و همین امر سبب ویژگی های زبانی خاصی در این کتاب شده است. زبان به کار رفته در مقالات شمس، زبانی خاص و تا حدی متفاوت از زبان متون دوره پیش از خود و البته دوره های بعدی است. مقالات شمس برای خود سبک و سیاقی ویژه دارد از جمله استفاده از نام آوا که می توان با تحلیل و بررسی، ویژگی های زبانی آن را بهتر نشان داد. نام آواها (onomatopoein) یکی از خصوصیات زبان گفتار است که می تواند به سهولت موقعیت های طبیعی را به شکلی واقعی در زبان بازنمایی کند. پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی- تحلیلی و روش کتابخانه ای با هدف معرفی نوعی از نوشتار در مقالات شمس نگاشته شده است، نشان می دهد که شمس از ویژگی های آوایی زبان در این اثر در جهت تبیین اغراض محاوره ای گوینده به خوبی استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: زبان، سیاق گفتاری، مقالات شمس، نثر صوفیانه، نام آوا
  • فاطمه قجری، عنایت الله فاتحی نژاد* صفحات 89-105

    در این مقاله به بررسی تطبیقی جلوه های میهن دوستی در سروده های خیرالدین زرکلی و احمد شوقی پرداخته ایم. روش تحقیق، کتابخانه ای بوده و نوع آن، تحلیلی-توصیفی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اگرچه این دو شاعر همواره در اشعار خویش به موضوع میهن دوستی توجه ویژه نشان داده اند، اما بسامد مضامین مرتبط با میهن-دوستی در اشعار زرکلی بیشتر از اشعار شوقی است. علاوه بر این، شوقی به موضوع فلسطین واکنشی نشان نداده است. البته در کنار این تفاوت ها، اشتراکات زیادی در زمینه ی توجه دو شاعر به موضوع میهن دوستی وجود دارد. زرکلی در کل دوران زندگی خویش به موضوع میهن دوستی توجه نشان داده اما شوقی تا زمانی که در دربار بود، به موضوعات سیاسی چندان حساس نبود و در مراحل بعدی زندگی خویش به طور فزاینده به موضوع میهن دوستی و مضامین مرتبط با آن توجه و علاقه نشان داده است. زرکلی بیش از شوقی به وطن خویش عشق می ورزد و این موضوع با توجه به بازتاب چشمگیر موضوع غم غربت در اشعار زرکلی، قابل استناد و استنباط است. هر دو شاعر تنها راه رستگاری ملت ها را اتحاد ملی و منطقه ای می دانند. البته زرکلی به موضوع فلسطین توجه ویژه نشان داده اما شوقی به این موضوع چندذان نپرداخته است.

    کلیدواژگان: میهن دوستی، خیرالدین زرکلی، احمد شوقی، استعمارستیزی، غربت
  • لیلا کامرانی*، پروانه عادل زاده، کامران پاشایی فخری صفحات 106-128

    درک کامل و عمیق آثار ادبی منوط به بررسی هر یک از آن ها از جنبه های مختلف است. تاریخ بیهقی ازآنجایی که حاوی پیام هایی در حوزه ی تاریخ، حکمت و سیاست است پیش از هر چیزی غالبا از منظر اوضاع اجتماعی و جریانات حکومتی و سیاسی موردبررسی و پژوهش قرارگرفته است اما این کتاب غیر از مولفه های مربوط به سیاست، حکومت و تاریخ، طیف وسیعی از موضوعاتی را که غالبا دارای هویتی جدا از تاریخ و سیاست مدن هستند شامل می شود.در این مقاله، با تعمق در روایت تاریخی بیهقی با بهره گیری از گفتمان فرکلاف به دنبال دستیابی به واکاوی فرآیند هویت و توسعه مولف هستیم و در ورای زبان مولف، نگرشی که شالوده اصلی هویت و توسعه اوست جستجومی کنیم.همچنین کتاب کلیله و دمنه از آنجایی که حاوی پیام هایی در حوزه ی تاریخ، حکمت و سیاست است پیش از هر چیزی غالبا از منظر اوضاع اجتماعی و جریانات حکومتی و سیاسی مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته است و با تمامی قدرو ارزشی که می توان برای تحقیقات به عمل آمده قایل شد بایستی توجه داشت که مفاهیمی از قبیل توصیه به رعایت اخلاق، توسعه ی اقتصادی، مفاهیم اعتقادی و مذهبی و .. از نظرها دور مانده است.

    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، کلیله و دمنه، ادبیات بینا رشته ای، هویت ایرانی- اسلامی، توسعه ی
  • فرشته یارمحمدی*، رضا حیدری نوری، ملک محمد فرخزاد صفحات 129-151

    یکی از انواع موسیقی شعر، موسیقی درونی است که بیشتر به صورت تکرار آوایی دیده می شود. این نوع موسیقی در کنار قافیه و ردیف علاوه بر این که به هماهنگی آوایی بیت کمک می کند، از نظر معنایی نیز دارای اهمیت است. گویندگان به دلایل مختلفی نظیر تاکید بر یک موضوع، نشان دادن اهمیت آن و جلب نظر مخاطب، به تکرار می گرایند. تکرار دارای انواعی است که با نام های مختلف در آرایه های لفظی مطرح می شود: واج آرایی، جناس، تکرار هجا، تکرار کلمه، شبکه معنایی، ردالصدر علی العجز، ردالعجر علی الصدر و... در این پژوهش با هدف شناخت ویژگی های آوایی مثنوی مولوی و حدیقه سنایی، به روش توصیفی-تحلیلی این دو اثر را از نظر نحوه تکرارها، مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده ایم که تکرار کلمه یکی از عناصر مهم در این دو اثر به شمار می رود. تکرار کلمه در مثنوی هدفمندانه تر بوده و به انسجام معنایی و روابط طولی ابیات کمک کرده است. انواع دیگر تکرار از جمله: تکرار در آغاز ابیات متوالی، تکرار از ابتدای مصراع ها، واج آرایی، شبکه معنایی، تکرار هجا، تکرار مصوت نیز در مثنوی مولوی و حدیقه سنایی دیده می شود اما در هر دو اثر به شیوه ای هنرمندانه بدون گرایش به تکلف ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: مثنوی، حدیقه، تکرار، واج آرایی، جناس
  • محمدامین احسانی اصطهباناتی، عنایت الله شریف پور*، محمدرضا صرفی صفحات 152-167

    طنز، یکی از روش های مبارزات کلامی گویندگان است که به واسطه آن، ساختارهای اجتماعی و سیاسی، به چالش کشیده می شوند. روش های طنز پردازی، بسیار متنوع است و گویندگان بسته به مضمون کلام، شیوه های مورد نظر خود را، به کار می برند. در این پژوهش، اشعار ابوالقاسم حالت، شاعر ایرانی و احمد مطر، شاعر عراقی از نظر کاربرد شیوه های طنز، بررسی شد و به این نتیجه رسیدیم که تفاوت مضمون اشعار دو شاعر و اختلاف زمانی و مکانی، موجب شده است شیوه های طنز متفاوتی به کار رود. ابوالقاسم حالت، بیشتر به جنبه خنده آوری و سرگرمی و به چالش کشیدن رفتار های مردم توجه داشته و در مواردی هم، وکلای مجلس را به سخره گرفته؛ از این رو، بیشتر از طریق کاربرد واژگان کوچه بازاری و تکرار و آیرونی موقعیت، ایجاد طنز نموده ولی احمد مطر، بیشتر به اوضاع سیاسی پرداخته و طنز وی، جدی تر بوده، وی خنده و شوخی ندارد و از شیوه های کنایه و استعاره تهکمیه، بیشتر بهره برده است.

    کلیدواژگان: ابوالقاسم حالت، احمد مطر، ادبیات تطبیقی، طنز سیاسی و اجتماعی
  • محمدرضا لطفی، زهرا خسروی *، علی صابری صفحات 168-189

    شناخت و تحلیل آثار ادبی و زندگی آفرینندگان آن آثار بدون بررسی و تحلیل جامعه و فرهنگی که در سایه آن نشو و نما یافته اند، میسر نیست. به عبارت دیگر، تحقیق و تدقیق در نحوه معیشت،روابط اجتماعی،باورها،شکست ها و پیروزی ها،دردها و شادی ها و فراز و نشیب های جامعه ای که هنرمند در آن زندگی می کند،بررسی دقیق تر و جامع تر زندگی و آثار او را میسر می سازد."مقامات" مهم ترین اثر "بدیع الزمان همدانی"است که به عربی نوشته شده و نخستین بار به همراه شرح آن در 51 مقامه، در سال 1889 میلادی در بیروت به طبع رسید. ایشان شیوه ای نو در نثرنویسی عربی پدید آورد؛ قهرمان مقامات او ابوالفتح اسکندری هر بار در لباسی ظاهر می شود و در شهرهای مختلف سیاحت کرده و درخصوص مسایل گوناگون چون ادیبی توانا سخن می گوید.همین امر موجب شده که او نام شهرهای گوناگون به ویژه شهرهای ایران را بر مقامات خود بگذارد.مقامات برای بدیع الزمان به مثابه آوردگاه ادبی است.او داستان را محلی برای نمایش قدرت ادبی خود در بکارگیری عبارات مسجوع همراه با تشبیه،کنایه،استعاره و ضرب المثل می بیند.نویسندگانی نیز در دوره ی معاصر از شیوه ی وی پیروی کرده و اندیشه های خود را در قالب "مقامه" بیان کردند که در این میان می توان از چهره های سرشناسی چون محمد مویلحی،ناصیف یازجی،احمد شوقی،محمدتوفیق بکری و حافظ ابراهیم نام برد.این پژوهش که به شیوه ی تطبیقی تحلیلی نگاشته شده، به بررسی تطبیقی مضامین اجتماعی در "مقامات"بدیع الزمان همدانی و "حدیث عیسی بن هشام"محمد مویلحی پرداخته است.

    کلیدواژگان: مقامات، حدیث عیسی بن هشام، بررسی تطبیقی مضامین اجتماعی، بدیع الزمان همدانی، محمد مویلحی
|
  • Ashraf Farajzadeh, Asghar Rezaporian *, AmirHosein Hemati Pages 1-18

    Historical works can also be considered as literary works. On the other hand, the term of narrative is one of the most important aspects of literature that has involved the minds of many scholars in the field of literary criticism in recent decades. But in the history of Iranian literature, "historiography" and historical works were considered literary works per se. Because the secretaries, the scholars and the writers involved in writing history and one of the most important foundation of historiography for them has been familiarity with the art of writing and skill in literary techniques. From the middle of the fourth century onwards, independent of Arabic rhetorical treatises, Persian rhetoric books were gradually written. So historical treatises are also criticized.An important book on the history of Bal'ami related to the fourth century, written by Bal'ami and the history of Tha’alebi, apparently written by a theologian. In terms of the type of narrative, style and context, the use of narrative components is a clear example of the change or how the use of rhetorical industries has changed in this century. The present article analyzes the differences between the narratives in these two works in terms of narrative components, such as perspective, the extent of using dialogue as a driving component of the plot and metaphor, and other narrative components based on the opinions of new critics in the field of narrative

    Keywords: literature Bal'ami history, literature Tha'alebi history, perspective, Characterization, narrative components
  • Shahriar SHADIGO *, Farzane Sharifi Pages 19-36

    The themes of poetry have undergone various transformations, and what has not been completely removed are mystical themes. Since the period of literary return is one of the most important periods in the period of poetry and the link between classical literature and the contemporary period, special attention has been paid to the reflection of its various poetic themes. The purpose of this research is to determine the approaches and attitudes of the top poets of the Qajar period of the Constitution in the field of mystical themes by descriptive-analytical method The elite poets have been affected by the old styles and the eminent poets in different periods; and if even imitation is performed so masterful, it will not have the value of the original work imitation indicates a static state in on epigone. But the mystical themes are not quite far from the poetry of these poets, and they have entered their personal styles into their poetry areas. Although these themes have been applied for beauty and concept of the poetry, they are not separately considered as mystical styles poems.The elite poets have been aware of teachings in both Khorasani and Baghdadi schools. The permanent attention to accompanishment of emotion, kindness and love in the mystical steps is emphasized, and the practical mysticism is preferred the theoretical one.

    Keywords: mysticism, Mystical Terms, poetry, Return style, Imitation
  • Fazel Abbaszadeh *, Sarban Valizadeh Pages 37-52

    have set their destination and aim for their trip to Mecca to do the Hajj commandment and if it weren't for this goal, we would only have a few travelogues today.Meanwhile, during trip to Hajj, many belletrist have mentioned the conditions of this trip and compilation of a book in the form of a travelogue, and have created a special literary form called "Hajj travelogue" in terms of content, structure and other stylistic and literary features is differentfrom travelogue in the general meaning. . This study wants to compare and analyze characteristics and conditions of Hajj travelogue in Persian and Arabic literature by relying on two ancient Arabic and Persian travelogues called Ibn Mazeh's travelogue entitled "Latayef Al-Azkar lelhozar and Al-safar fi Al-manasek and Al- Adab" and Ibn Jubayr's travelogue entitled " Al-Nasak's validity treatise fi Al-Karimat and Al-Manasek . The results show that both travelogues were from the title to the form and content for Hajj and for the purpose of Hajj. Characteristics and conditions in the processing of time, place,subject,and structure, etc distinguish it from other types and travelogues According to the American comparative literature School, this study investigates a comparative study of this type of literature in two said works

    Keywords: Travelogue, Litrary gener, comparative literature, American school, structure
  • Fattaneh Semsar Khiabanian *, Kamran Pashaie Pages 53-70

    Comparative study of eternality in the Sepehri and Albayati mythical world, humans have made struggle for perception and reaching eternality since beginning to fulfill his innate desire..The human tendency toward eternality has been manifested in different forms including myths and literature so the humans considered the demons as their primary enemies which prevents them from attaining eternity .Since the one of the important aspects of demon and his power is causing death; hence struggle for rejecting demons is connected with avoiding death and achieving eternal life.Various poets have created eternal manifestations of combination of the myth of eternality and poetry in the literature scope. This research investigates the subjective and talented commonalities of Sohrab Sepehri and Abdullvahav Albayati with two different nationalities.Avoiding death and immortality in their poems are manifested by reliance on love, nature, being trans- temporal, hyperspace that this article aims to investigate this subject.

    Keywords: Myth, Iternality, Sohrab Sepehri, Abdol Wahhab al-Bayati
  • Seyed Esmail Faraji Estelakh Poshti *, Reza Heydari Noori, Malak Mohammad Farrokhzad Pages 71-88

    The linguistic techniques outlined in Shams's essays adequately assist the audience in expressing mystical concepts. Articles as the only work left by Shams are of particular importance in the history of literature, but have received less attention. The most important reason for this may be in the particular discourse genre of this book, what is at first glance noticed in the articles is the particular style of writing written as spoken notes, as if it were personal notes that never lost their spoken state. And it's not actually written. The oral discourse of the articles is clearly visible elsewhere in the book, and this has given rise to certain linguistic features in the book. The language used in Shams's essays is a specific language and somewhat different from the language of the earlier texts and of course the later periods. Shams's articles have their own style and style, including the use of names that can be better analyzed by analyzing their linguistic features. Onomatopoein is one of the features of spoken language that can easily represent natural situations in real language. The present study, which is a descriptive-analytic and library method designed to introduce some of the text into Shams's articles, shows that Shams has used the phonetic features of language in this work to explain the speaker's interpersonal expressions.

    Keywords: Language, Speech Situation, Shams Articles, Sufi Prose, onoma topoein
  • Fatemeh GHAJARI, Enayatolah Fatehinejhad * Pages 89-105

    In this article, we have comparatively studied the manifestations of patriotism in the poems of Khairuddin Zarkoli and Ahmad Shoghi. The research method is library and its type is analytical-descriptive. The results of the research show that although these two poets have always paid special attention to the subject of patriotism in their poems, but the frequency of patriotism-related themes in Zarkoli poems is higher than Shoghi poems. In addition, Shoghi has not reacted to the Palestinian issue. Of course, in addition to these differences, there are many commonalities in the field of attention of the two poets to the subject of patriotism. Zarkali has paid attention to the issue of patriotism throughout his life, but Shoghi was not very sensitive to political issues as long as he was in court, and in the later stages of his life, he increasingly paid attention to the issue of patriotism and related topics. Has shown interest. Zarkali loves his homeland more than Shoghi, and this can be cited and inferred due to the remarkable reflection of the issue of grief of homelessness in Zarkoli's poems. Both poets believe that the only way to save nations is national and regional unity. Of course, Zarkali has paid special attention to the issue of Palestine, but Shoghi has not paid much attention to this issue.

    Keywords: Patriotism, zarkali, ahmad shoqi, Anti-colonial, Nomadism
  • Leila Kamrani *, Parvaneh Adelzadeh, Kamran Pashaie Pages 106-128

    A thorough understanding of literary works depends on examining each of them from different angles. Since Beyhaqi's History contains messages in the fields of history, wisdom, and politics, it has often been studied and researched primarily from the perspective of social conditions and governmental and political currents. Which often have a separate identity from the history and politics of the dead.In this article, by meditating on the historical narrative, we seek to explore the process of identity and development of the author by exploring the words of Farklaf, and to look beyond the language of the author, the attitude that is the main foundation of his identity and development.Also, since Kelileh and Demneh's book contains messages in the field of history, wisdom and politics, first of all, it has been studied and researched often from the perspective of social situation and governmental and political currents, and with all its value, it is possible to Research has shown that concepts such as ethics, economic development, doctrinal and religious concepts, etc., have been overlooked.

    Keywords: History of Beyhaqi, Kelileh, Demneh, Visual Field Literature, Iranian-Islamic identity, Iranian-Islamic Development
  • Fereshteh Yarmohammadi *, Reza Haidari Nori, Malek Mohammad Farrokhzad Pages 129-151

    One of the types of poetry music is internal music, which is more often seen as a repetitive phonetic. This type of music, along with rhymes and rows, is also semantically important in addition to helping to coordinate the phonetic verses. Scholars repeat for a variety of reasons, such as focusing on an issue, showing its importance, and attracting audience feedback. Repetition has a variety of names that are arranged in verbal arrays: phonemes, puns, syllable repetition, word repetition, semantic network, Rad Alsdr Ala Al-Ajz, Rad Al-Ajar Ala Al-Sadr etc. In this study, with the aim of identifying the phonetic properties of Rumi’s Masnavi and Sanaei’s Hadighat, we examine the two effects in terms of the way of repetitions using the descriptive-analytical method, and we conclude that the repetition of the word is one of the important elements in these two works. The repetition of the word in the Masnavi is more purposeful and contributed to the semantic coherence and the longitudinal relations of the verses. Other types of repetitions include Repeating at the beginning of the sequence verses, repetitions from the beginning of hemistich, phonemes, semantic networks, syllable repetition, vowel repetition which also seen in Rumi’s Masnavi and Sanaei’s Hadighat, but in both of these works have been created in an artistic manner without any tricking.

    Keywords: Masnavi, Hadighat, repetition, Phonology, pun
  • MohammadAmin Ehsani Estahbanati, Enayatollah Sharifpour *, MohammadReza Sarfi Pages 152-167

    Satire is one of the ways of spoken combat of speakers through which political and social structures are challenged. There are a variety of methods to make satirical implementation and speakers use their desired way, depending on the intended content of the speaking. In this research the poems of Abolqasem Halat, an Iranian poet and Ahamd Matar, an Iraqi poet, were analyzed regarding the use of satirical methods and we concluded that the difference in contents of the poems of these two writers as well as discrepancy in time and place have caused different methods of satire to be used. Abolqasem Halat focused more on making laugh and amusing and challenging people’s behavior and in some cases he has ridiculed the lawyers of assembly so he has created the mockery more through using vernacular words, repetition and irony of circumstances but Ahmad Matar has more focused on the political situations and his satire has been more serious and it doesn’t include any fun or laughter and he used ironical methods and the metaphor of tyranny more.

    Keywords: Abolqasem Halat, Ahmad Matar, comparative literature, political, social Satire
  • Mohammadreza Lotfi, Zahra Khosravi Vamakani *, Ali Saberi Pages 168-189

    Recognition and analysis of literary works and the lives of the creators of those works is not possible without studying and analyzing the society and culture in which they have developed. In other words, researching the way of life, social relations, beliefs, failures and victories, pains and joys and ups and downs of the society in which the artist lives, a more detailed and comprehensive study of life and works Makes it possible."Maqamat" is the most important work of "Badi at al-Zaman Al-Hamadani" which was written in Arabic and was first published in Beirut in 1889 with 51 descriptions. He created a new style in Arabic prose writing; The hero of his officials, Abolfath Eskandari, appears every time in clothes and travels to different cities and talks about various issues such as a powerful storyteller. It is a literary place. He sees the story as a place to show his literary power in using metaphorical expressions along with metaphor, irony, metaphor and proverb.Writers in the contemporary period also followed his style and expressed their thoughts in the form of "maqamah", among which we can include well-known figures such as Muhammad Muwaylihi, Nasif Yazji, Ahmad Shoghi, Muḥammad Tawfīq Al-Bakrī and Hafez Ibrahim.This research, which has been written in a comparative-analytical way, has comparatively studied social themes in the "authorities" of Badi al-Zaman al-Hamadani and the "hadith of Isa Ibn Hisham" by Muhammad Muwaylihi.

    Keywords: Maqamat, Hadith of Isa ibn Hisham, A Comparative Study of Social Themes, Badi al-Zaman al-Hamadani, Muhammad Muwaylihi