فهرست مطالب

نامه انجمن حشره شناسی ایران - سال چهل و یکم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1400)

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال چهل و یکم شماره 4 (پیاپی 88، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریا سلیمانی، علی مهرور*، ناهید واعظ صفحات 281-300

    شاخص های زیستی کنیدیوم از جمله ریخت شناسی، جوانه زنی، ویژگی های سطح کنیدیوم از عوامل موثر در میزان زهرآگینی یک جدایه به شمار می روند. از این رو، شاخص های رشدی (رشد رویشی، کنیدی زایی و جوانه زنی)، خاصیت آب گریزی، فعالیت آنزیم پروتیاز Pr1 سه جدایه از قارچ Beauveria bassiana (JS1، JS2 و KA75) و جدایه TT1 قارچ Metarhizium anisopliae ارزیابی شد. هم چنین ارتباط این شاخص ها با میزان زهرآگینی جدایه ها روی لاروهای سن آخر Galleria mellonella و سن چهارم Ephestia kuehniella مورد بررسی قرار گرفت. از نظر میزان رشد رویشی بین جدایه های B. bassiana تفاوت معنی داری وجود نداشت اما بالاترین میزان آن (05/7 سانتی متر) مربوط به جدایه TT1 بود. جدایه JS2 بالاترین میزان تولید کنیدیوم (106×11/4 کنیدی/میلی لیتر) را نسبت به دیگر جدایه ها نشان داد. درصد جوانه زنی همه جدایه ها بالای 80 درصد بود اما بیش ترین مقدار آن (100%) در ارتباط با جدایه TT1 ثبت شد که با میزان کنیدی زایی جدایه KA75 در یک سطح آماری قرار گرفتند. کم ترین میزان خاصیت آب گریزی سطح کنیدیوم مربوط به جدایه KA75 بود که اختلاف معنی داری با سایر جدایه ها داشت. ولی بالاترین درصد آن مربوط به جدایه TT1 با 07/91% بود. میزان فعالیت آنزیم Pr1 جدایه ها اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند. زیست سنجی ها نشان دادند که جدایه های TT1 و JS2 بیش ترین زهرآگینی را به ترتیب روی لاروهای شب پره موم خوار بزرگ و بید آرد داشتند. از بین شاخص های مورد ارزیابی، خاصیت آب گریزی و میزان کنیدی زایی این دو جدایه نیز در مقایسه با سایر جدایه ها بیش تر بود که با میزان زهرآگینی بالای آن ها ارتباط مستقیم داشت. بنابراین، جدایه TT1 قارچM. anisopliae و جدایه JS2 قارچ B. bassiana نسبت به سایر جدایه های مورد بررسی کارآیی زیستی بیش تری داشتند و از این رو، برای بهره گیری در برنامه های مهار زیستی آفات گیاهی مناسب تر خواهند بود.

    کلیدواژگان: ویژگی های رشدی قارچی، آب گریزی، فعالیت پروتئازی، Galleria mellonella، Ephestia kuehniella
  • علی محمدی پور*، غلامحسین قره خانی، حسین رنجبر اقدم، علی اکبر کیهانیان صفحات 301-319

    مگس میوه زیتون Bactrocera oleae (Rossi) (Dip:Tephritidae) ، یکی از مهم ترین و اصلی ترین آفاتی است که به زیتون حمله می کند و در سرتاسر مناطق زیتون کاری جهان، به خصوص در کشورهای مدیترانه باعث کاهش جدی تولید زیتون می شود، و در بعضی سال ها به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی موجب خسارت اقتصادی بالایی می شود. این آفت با تغذیه از میوه های زیتون باعث کاهش کمیت و کیفیت زیتون کنسروی و همچنین روغن زیتون می شود. در این تحقیق، تاثیر دما به عنوان مهم ترین عامل محیطی موثر بر رشدونمو مگس میوه زیتون، مورد مطالعه قرار گرفت. طول دوره رشدونمو دوره جنینی)تخم(، تخم+ لارو، شفیرگی و کل دوره نابالغ مگس میوه زیتون از منطقه طارم سفلی در سه نقطه سیاهپوش، قوشچی و کلج در دامنه دمایی 30- 10 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 70-60 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی ثبت شد. بر اساس تجزیه واریانس داده ها، دما روی طول دوره رشدونمو مراحل رشدی مگس میوه زیتون را در سطح احتمال پنج درصد تحت تاثیر قرار داد و افزایش دما، کاهش طول دوره رشدونمو را به دنبال داشت. مدل های خطی روز-درجه و ایکموتو به منظور توصیف رشدونمو تابع دمای مگس میوه زیتون مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده در سیاهپوش، قوشچی و کلج نیاز گرمایی مرحله رشد جنینی تخم به ترتیب 45/63، 28/71 و 68/63 روز-درجه، برای مرحله تخم+ لارو نیز به ترتیب 18/209، 83/215 و 68/159 روز-درجه، مرحله شفیرگی به ترتیب 44/159، 15/183 و 55/177 روز-درجه و کل دوره نابالغ نیز 51/348، 94/396 و 40/338 روز-درجه با به کارگیری مدل ایکموتو به دست آمد. علاوه بر این آستانه پایین دمای رشدونمو برای نقاط اشاره شده در مرحله تخم به ترتیب 67/6، 33/6 و 71/6 درجه سلسیوس، برای مرحله تخم+ لارو 04/8، 96/6 و 43/9 درجه سلسیوس، در مرحله شفیرگی 72/9، 35/9 و 45/9 درجه سلسیوس و برای کل دوره نابالغ 31/9، 41/8 و 39/9 درجه سلسیوس برآورد شد.

    کلیدواژگان: دما، مدل خطی، نیاز گرمایی، Bactrocera oleae
  • صحرا حاجی پور جارچلو، اروج ولیزادگان*، اثمر سلیمان زاده صفحات 321-340

    سفیده بزرگ کلم Pieris brassicae L. یکی از آفات مهم خانواده چلیپاییان است که باعث خسارت کمی و کیفی قابل توجه در محصول می‏شود. با در نظر گرفتن مشکلات ناشی از کاربرد آفت‏کش‏های مصنوعی رایج، نیاز به آفت‏کش‏های کم خطر و با کارایی بالاتر و همچنین ترکیبات زیست تخریب‏پذیر بیشتر احساس می‏شود. امروزه استفاده از ترکیبات گیاهی به عنوان حشره‏کش گیاهی و افزاینده فعالیت حشره‏کشی به دلیل کارایی قابل قبول و ایمنی نسبی آنها برای انسان و محیط زیست، اهمیت روزافزونی یافته است. در این بررسی کارایی آفت‏کش‏های کلرانترانیلی‏پرول و لامبداسای‏هالوترین به تنهایی و در ترکیب با عصاره گیاه خارشترMedik. Alhagi maurorum و روغن بذر کلم (به عنوان محرک تغذیه) در برابر سفیده کلم در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز پروبیت نشان داد که کلرانترانیلی‏پرول به ترتیب با مقدار LC50 برابر با 11، 4، 15 و 16 میلی‏گرم بر لیتر موثرترین ترکیب در برابر مراحل تخم، لارو سن اول، دوم و سوم آفت می‏باشد. عصاره خارشتر در ترکیب با کلرانترانیلی‏پرول و لامبداسای هالوترین به ترتیب اثر افزاینده و سینرژیستی را نشان داد. مطابق با نتایج زیست‏سنجی‏های انجام گرفته، افزودن محرک تغذیه باعث بهبود کارایی حشره‏کش‏ها شد. مقادیر LC50 آفت‏کش‏های کلرانترانیلی‏پرول و لامبداسای‏هالوترین برای تمام مراحل لاروی آزمایش شده، در اثر اضافه شدن غلظت‏های 1 و 5 درصد از محرک تغذیه کاهش یافتند. اطلاعات حاصل از این تحقیق می‏تواند راهنمایی برای مطالعات آینده باشد و به عنوان یک ابزار موثر در استراتژی‏های مدیریت آفت استفاده شود.

    کلیدواژگان: سفیده بزرگ کلم، سینرژیست، عصاره گیاهی، محرک تغذیه، حشره‏کش
  • مهلا شجاعی، محمد خیراندیش*، سید مسعود مجدزاده، حسین لطفعلی زاده صفحات 341-350

    در پژوهش حاضر تنوع گونه ای زنبورهای پارازیتویید خانواده های Encyrtidae و Pteromalidae (Hymenoptera: Chalcidoidea) در مناطق مختلف شهرستان های جنوبی استان کرمان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه برداری هایی در سال های 1395 و 1396 در 15 منطقه از شهرستان های بم، جیرفت، کهنوج، قلعه گنج و منوجان با استفاده از تله مالیز صورت گرفت. نمونه های جمع آوری شده تا سطح گونه شناسایی و تعداد افراد هر گونه شمارش شد. شاخص های تنوع و یکنواختی گونه ای مناطق مختلف با استفاده از نرم افزار SDR4 مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 40 گونه متعلق به 25 جنس و دوخانواده از مناطق جنوبی استان کرمان در این پژوهش ثبت شد. در بین گونه های جمع آوری شده گونه Ooencyrtus telenomicida (Vassiliev, 1904) با 39 نمونه (3/22%) از خانواده Encyrtidae و گونه های Halticoptera andriescui Mitroiu, 2005 با 28 نمونه (16%) و Chlorocytus spicatus (Walker, 1835) با 20 نمونه (1/12%) هر دو از خانواده Pteromalidae در مناطق مورد مطالعه به ترتیب بیش ترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. براساس شاخص های مذکور، شهرستان بم در بین مناطق مورد مطالعه از تنوع و یکنواختی گونه ای بالایی برخوردار بود. همچنین در این پژوهش بیش ترین شباهت بین زیستگاه ها به شهرستان های جیرفت و کهنوج اختصاص یافت.

    کلیدواژگان: دشمنان طبیعی، غنای گونه ای، تنوع زیستی، فون، فراوانی
  • هانیه رجبی، سید علی صفوی*، مریم فروزان صفحات 351-363

    شته مومی کلم Brevicoryne brassicae (L.) یکی از آفات مهم محصولات چلیپایی است که به مزارع کلم هجوم می برد و کلنی هایی به رنگ خاکستر سفید بر جای می گذارد. به دلیل توصیه و تاثیر مطلوب حشره کش کلرفلوآزورون علیه بید کلم، در این تحقیق ارزیابی تاثیر کشنده و زیرکشنده این حشره کش بر جمعیت شته مومی کلم به عنوان آفت جانبی صورت گرفت. روش مورد استفاده در انجام آزمایش پاشش حشره کش روی صفحات برگی حاوی شته بود. از غلظت LC10 (90/25 پی پی ام) برای بررسی اثرات زیرکشنده حشره کش روی شته کلم استفاده شد. طبق نتایج بدست آمده، طول عمر شته های بالغ تیمار شده به صورت معنی داری تحت تاثیر غلظت زیرکشنده حشره کش کاهش یافت. میانگین باروری در شاهد 38/25 و در تیمار غلظت 05/21 پوره به ازای هر ماده بود. نتایج پژوهش حاضر گویای آن است که غلظت زیرکشنده حشره کش، نتاج شته های بالغ تیمار شده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس، غلظت زیرکشنده کلرفلوآزورون، نرخ ذاتی (r) و نرخ متناهی (λ) افزایش جمعیت را به طور معنی داری در مقایسه با شاهد کاهش داد. نرخ خالص تولید مثل (R0) در شاهد و غلظت زیرکشنده با اختلاف معنی دار به ترتیب 92/23 و 87/4 پوره به ازای هر ماده به دست آمد. با این حال، میانگین مدت زمان یک نسل (T) بین شاهد و تیمار حشره کش تفاوت آماری قابل ملاحظه ای نداشت. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، غلظت بسیار پایین (LC10) حشره کش کلرفلوآزورون می تواند در کنترل و پایین نگهداشتن جمعیت آفت شته مومی کلم موثر باشد.

    کلیدواژگان: زیرکشندگی، کلرفلوآزورون، شته کلم، حشره کش ها، فراسنجه های رشد جمعیت
  • سیده معصومه حسینی موسوی، سید علی همتی، آرش راسخ صفحات 365-383

    کرم برگ‌خوار پنبه، Spodoptera littoralis (Boisd) (Lepidoptera: Noctuidae) آفتی مهم و چندین‏خوار است که منجر به خسارت اقتصادی روی محصولات کشاورزی در ایران و بسیاری از مناطق جهان می‌شود. در پژوهش حاضر، تاثیر تغذیه از هفت گونه از سبزی‌های برگی مختلف شامل خرفه، تره، جعفری، ریحان، شوید، گشنیز و نعناع بر پراسنجه‌های زیستی و جدول زندگی S. littoralis در شرایط دمایی 2±25 درجه‏ی سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره‏ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. طولانی‌ترین دوره‌ی رشدی پیش از بلوغ آفت مربوط به حشرات پرورش یافته روی خرفه (49/0 ± 67/40 روز) و کوتاه‌ترین آن روی ریحان (42/0 ± 22/30 روز) و گشنیز (32/0 ± 76/30 روز) بود. میزان باروری شب‏پره هنگام تغذیه از خرفه (82/21 ± 32/199 تخم) به طور معنی‌داری کمتر از بقیه ‌میزبان‌ها بود و بیش‌ترین آن روی گشنیز (82/62 ± 06/481 تخم)، ریحان (68/28 ± 97/428 تخم) و تره (58/26 ± 26/409 تخم) ثبت شد. علاوه بر این، نتایج حاصل از پراسنجه‏های دموگرافیک آفت نشان داد که کمترین مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) و نرخ خالص تولیدمثل (R0) روی خرفه (به‌ترتیب 072/0 ± 124/0 بر روز و 51/17 ± 92/67 نتاج) و بیشترین میزان آن روی گشنیز (به‌ترتیب 064/0 ± 161/0 بر روز و 94/53 ± 70/275 نتاج) مشاهده شد. نتایج تجزیه خوشه‏ای نشان داد که گشنیز حساسیت نسبی بالاتری نسبت به S. littoralis نشان داد و به عنوان میزبان‌ مناسب برای رشد این آفت تعیین شد. برعکس، خرفه مقاومت نسبی بالاتری در مقابل آفت داشت. امید است اطلاعات به‌دست آمده در این پژوهش بتواند در پیشبرد برنامه‌های مدیریت تلفیقی S. littoralis و درک بهتر تعاملات بین میزبان با آفت مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: کرم برگ‏ خوار پنبه، مقاومت گیاه، جدول زندگی دوجنسی، سبزی های برگی، مدیریت تلفیقی آفت
|
  • Parya Soleimani, A. Mehrvar *, Nahid Vaez, A. Mehrvar Pages 281-300

    Biological indices such as conidial morphology, germination, and surface characteristics influence the virulence of an isolate. Therefore, the growth indices (vegetative growth, conidiogenesis, and germination), hydrophobicity property and Pr1 protease enzyme activity of three isolates of Beauveria bassiana (JS1, JS2 and KA75) and TT1 isolate of Metarhizium anisopliae evaluated. Also, the relationship between these indices and the virulence of the isolates on the last instar larvae of Galleria mellonella and fourth instar larvae of Ephestia kuehniella investigated. There was no significant difference in vegetative growth rate between B. bassiana isolates, but the highest rate (7.05 cm) was related to the TT1 isolate. JS2 isolate showed the highest conidial production (4.11×106 spores / ml) compared to the other isolates evaluated. All isolates showed germination above 80%, and the highest value (100%) was related to the TT1 isolate, which was statistically on par with the conidiogenesis of the KA75 isolate. The lowest hydrophobicity of the conidial surface was related to KA75 isolate, which was significantly different from other isolates. However, the highest percentage was related to TT1 isolate with 91.7%. Also, no differences were observed between the isolates in terms of Pr1 enzyme activity. Bioassays showed that TT1 and JS2 isolates had the highest virulence on the last instar larvae of G. mellonella and fourth instar larvae of E. kuehniella, respectively. Among the evaluated indices, the hydrophobicity and conidiogenesis of these two isolates were higher than the other isolates, which was directly related to their high virulence. Thus, the TT1 isolate of the M. anisopliae and the JS2 isolates of B. bassiana had greater bioefficiency than the other isolates and therefore, they will be more suitable for use in plant pest biological control programs.

    Keywords: Fungal growth characteristics, hydrophobicity, Protease activity, Galleria mellonella, Ephestia kuehniella
  • A. Mohammadipour *, G. H. Gharakhani, H. Ranjbar Aghdam, A. A. Keyhanian Pages 301-319

    Olive fruit fly, Bactrocera oleae (Rossi) (Dip: Tephritidae), is one of the most important and main pests that attack olives  around the world, especially in Mediterranean countries. The fly larvae  seriously reduces olive production, and in some successful years due to the favorable weather conditions, they cause high economic damage to olives. This pest typically reduces the measurable quantity and superior quality of canned olives as well as olive oil after attacking olive fruits. In this study, the desired effect of specific temperatures was studied as the key environmental factor undoubtedly affecting the continuous growth of olive fruit flies. Development time of incubation period for egg,  larva, pupal stage, as well as total immature stages of the olive fruit fly were recorded in temperatures ranging 10-30°C, 60-70% RH, and a photoperiod of  16: 8 h (L:D). Based on the ANOVA, the specific temperature along the growth period inevitably affected significantly developmental time of the olive fruit fly at 5% probability level and the increase in temperature allegedly followed a decrease in developmental time. Degree-Day and Ikemoto linear models were used to describe temperature-dependent development of the olive fruit fly. Based on the obtained results in Siahpoush, Qushchi and Kallaj regions, the heat requirements for embryonic development of eggs were obtained 63.45, 71.28 and 63.68 days-degrees, for the egg+ larva stage were 209.18, 215.83 and 159.68 days-degrees, pupae stage were obtained 159.44, 183.15 and 175.55 days-degrees and the total immature stages were 348.51, 396.94 and 338.40 days-degrees, respectively, using Ikemoto model. In addition, the low threshold temperature of growth which estimated using Ikemoto linear model for the points mentioned were as follow: for embryonic developmental stages of eggs were 6.67, 6.33 and 6.71°C, for the egg + larva stage were 8.04, 6.96 and 9.43°C, for pupa stage were 9.72, 9.35 and 9.45°C and for the total immature stages were 9.31, 8.41 and 9.39°C, respectively.

    Keywords: Bactrocera oleae, linear model, Thermal requirement, temperature
  • Sahra Hajipour Jarchelou, Orouj Valizadegan *, Asmar Soleymanzade Pages 321-340

    Cabbage large white butterfly, Pieris brassicae is one of the important insect pests of plant family Brassicacea which causes remarkable quantitative or qualitative crop losses. Keeping in view the problems caused by conventional chemical insecticides, need is being felt for insecticides with more efficient and low-risk ones as well as biodegradable compounds. Nowadays, utilization of botanical plant compounds as bioenhancer and bioinsecticide are becoming increasingly important, due to their acceptable efficiency and relative safety to human and environment. To this end, we investigated the efficacy of chlorantraniliprole and lambda-cyhalothrin insecticides alone and in combination with Alhagi maurorum extract and cabbage seed oil against P. brassicae under laboratory conditions. Probit analysis revealed chlorantraniliprole as the most effective insecticide against egg, first, second and third instar larvae with LC50 values of 11, 4, 15 and 16 mg/l, respectively. Methanolic extract of A. maurorum when combined with chlorantraniliprole and lambdacyhalothrin possessed additive and synergistic effect, respectively. In bioassays, the addition of feeding stimulant improved the efficacy of the insecticides. The concentrations of chlorantraniliprole and lambdacyhalothrin required for 50 % mortality of all tested larval stages were reduced when the feeding stimulant was added in concentrations of 1 and 5 %. This information will guide future study and could be used as an effective tool for P. brassicae management strategies.

    Keywords: cabbage large white butterfly, Plant extract, synergist, feeding stimulant, insecticide
  • Mahla Shojaey, Mohammad Khayrandish *, Seyed Massoud Madjdzadeh, Hossein Lotfalizadeh Pages 341-350

    In the present study, species diversity of Encyrtidae and Pteromalidae (Hymenoptera: Chalcidoidea) parasitoid wasps were investigated in southern counties of Kerman province. The specimens were collected from 15 regions in 5 counties, using Malaise trap during 2015 and 2016. All obtained specimens were identified to species level and the number of each species per sample were counted. Species diversity and evenness indices of different regions were analyzed, using the software SDR4. A total of 40 species belonging to 25 genera and two families were registered in this research from southern regions of Kerman province. Among all species, Oencyrtus telenomicida (Vassiliev, 1904) with 39 specimens (22.3%) belonging to Encyrtidae and Halticoptera andriescui Mitroiu, 2005 with 28 specimens (16%) and Chlorocytus spicatus (Walker, 1835) with 20 specimens (12.1%) both belonging to Pteromalidae were the most abundant species, respectively. According to the studied indices, Bam had the highest species diversity and evenness among the studied regions. The highest similarity was also found between the wasp communities in Jiroft and Kahnuj.

    Keywords: natural enemies, Species richness, Biodiversity, Fauna, Abundance
  • Hanieh Rajabi, Seyed Ali Safavi *, Maryam Fourouzan Pages 351-363

    Brevicoryne brassicae (L.) is one of the major pests of cruciferous crops that invades cabbage fields and leave white ash colonies. Due to the recommendation and suitable effect of chlorfluazuron against Plutella xylostella, in this study, the lethal and sub-lethal effect of this insecticide was evaluated on the population of cabbage aphid as a side pest. The method used in the experiments was insecticide spraying on leaves containing aphids. LC10 concentration (25.90 ppm) was used to investigate the sublethal effects of the insecticide on cabbage aphid. According to the results, the female lifespan/longevity was significantly reduced by sublethal concentration. The fertility mean of control and treatment exposed by chlorfluazuron sub lethal dose was 25.38 and 21.05 nymphs/female, respectively. Results indicated that the sublethal concentration (LC10) also affected progeny of treated adult aphids. Accordingly, the sublethal concentration of Chlorfluazuron significantly reduced intrinsic rate of increase (r) and finite rate of increase (λ) in comparison with control. Net reproductive rate (R0) in control and sublethal concentration treatment were 23.92 and 4.87 nymphs per female, respectively with meaningful difference. However, the mean generation time (T) between control and treated aphids have not considerable statistical difference. Based on the findings of the present study, even a very low concentration (LC10) of chlorfluazuron insecticide can be effective in cabbage aphid control and keep its population in low levels.

    Keywords: Sublethal, chlorfluazuron, cabbage aphid, Insecticides, population growth parameters
  • Seyedeh Masoumeh Hosseini Mousavi, Seyed Ali Hemmati, Arash Rasekh Pages 365-383

    The cotton leafworm, Spodoptera littoralis (Boisd) (Lepidoptera: Noctuidae), is an important and polyphagous pest that causes considerable damage to agricultural crops in Iran and many other parts of the world. In this research, the effects of seven different leafy vegetables, including Purslane, Chives, Parsley, Basil, Dill, Coriander and Mint were assessed on the biological and life table parameters of S. littoralis at 25 ± 2°C, 60 ± 5% RH, and a photoperiod of 16:8 (L:D) hours. The longest development period was in the insects fed on Purslane (40.67 ± 9.49 days), and the shortest was obtained on Basil (30.22 ± 0.42 days) and Coriander (30.76 ± 0.32 days). The lowest value of fecundity was on the Purslane (199.32 ± 21.82 eggs), and the highest was recorded on the Coriander (481.06 ± 62.82 eggs), Basil (428.97 ± 28.68 eggs) and Chives (409.26 ± 26.58 eggs) vegetables. In addition, the results of demographic parameters showed that the intrinsic rate of increase (r) and net reproductive rate (R0) of S. littoralis were lowest on the Purslane (0.124 ± 0.072 day-1, and 67.92 ± 17.51 offspring, respectively), and highest values were observed on the Coriander (0.161 ± 0.064 day-1, and 275.70 ± 53.94 offspring, respectively). The cluster results indicated that Coriander was relatively susceptible host for feeding of S. littoralis. In contrast, the Purslane was found the relatively resistant (least appropriate) host for this pest, which could be useful in the development of integrated pest management strategies, and understanding plant-herbivore interactions.

    Keywords: Cotton leafworm, Plant resistance, Two-sex life table, Leafy vegetables, Integrated pest management