فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 38 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • پرویز داوودی، محمدرضا سزاوار*، مجتبی اسلامیان صفحات 7-31

    تعیین قاعده سیاستگذاری پولی و تشخیص سیاست های انبساطی و انقباضی، برای سیاست گذار پولی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شاخص شرایط پولی به صورت میانگین وزنی از کانال های انتقال پولی موثر می تواند در تشخیص سیاست های پولی انبساطی و انقباضی نقش مهمی ایفا نماید. لذا در این مقاله شاخص شرایط پولی به همراه تعیین مقدار اثر گذاری هر یک از کانال های اثرگذاری سیاست پولی در فرآیند انتقال سیاست پولی برآورد شده است. چنین شاخصی به عنوان هدف میانی سیاست گذار پولی در میان مدت بوده و در این مقاله شاخص مذکور بر اساس دو متغیر هدف قیمت و تقاضا، با استفاده از روش تصحیح خطای برداری جوهانسون - جوسیلیوس برآورد شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد با فرض هدف گذاری تورم توسط بانک مرکزی و با استفاده از معیار میانگین مجذور خطا، معادله قیمت برای پیش بینی تورم، معادله مناسب تری جهت تعیین شاخص شرایط پولی برای اقتصاد ایران می باشد. علاوه بر آن، شاخص طراحی شده در این مطالعه نشان می دهد که کانال نرخ ارز، بیشترین وزن را در میان کانا ل های اثرگذار بر سطح قیمت در اقتصاد ایران دارد.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، شاخص شرایط پولی، مکانیسم انتقال، اقتصاد ایران
  • محمدرضا محمدی، بیت الله اکبری مقدم*، آرش هادی زاده، روزبه بالونژاد نوری صفحات 33-76

    تصمیمات مصرفی خانوارها تاثیر قابل توجهی بر رفتار متغیرهای اقتصاد کلان در کوتاه مدت و بلندمدت دارد. ازجمله عوامل موثر بر مصرف خانوارها در یک جامعه اسلامی، زکات می باشد که در اسلام برای مقابله با فقر وضع شده است و به عنوان ابزاری برای توزیع مجدد درآمد و ثروت از ثروتمندان به فقرا عمل کرده و نقش مهمی را در تامین عدالت و رفاه اقتصادی جامعه ایفا می کند. در واقع، زکات آثار مختلفی بر متغیرهای کلان اقتصادی ازجمله مصرف داشته و می تواند نقش مهمی در تعدیل شوک های وارده بر اقتصاد و برقراری ثبات اقتصادی داشته باشد. هدف اصلی این تحقیق، بررسی اثرگذاری زکات بر ثبات مصرف در اقتصاد ایران با استفاده از داده های سری زمانی فصلی متغیرهای کلان اقتصادی طی دوره 1379 تا 1396 بوده است. برای این منظور، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) کینزی جدید در شرایط اقتصاد بسته برای اقتصاد ایران، به عنوان یک کشور اسلامی با تاکید بر پرداخت زکات (به معنای عام) تبیین و تصریح گردیده و آنگاه به مقایسه تاثیرات شوک های بهره وری و پولی وارد بر مصرف در دو سیستم اقتصاد متعارف و اقتصاد اسلامی پرداخته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که سیستم اقتصاد اسلامی (با زکات) به خوبی قادر به جذب شوک های اقتصادی و هموارکردن نوسانات مصرف در اقتصاد ایران بوده است و زکات می تواند به عنوان یک ابزار تثبیت کننده خودکار اقتصادی عمل کند. همچنین، با کاهش مصرف زکات دهندگان و نیز افزایش مصرف زکات گیرندگان این نتیجه حاصل می شود که زکات باعث بهبود توزیع درآمد و کاهش فاصله طبقاتی در ایران می شود.

    کلیدواژگان: زکات، مصرف، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، ثبات اقتصادی
  • آزیتا حریری، فخرالله ملائی کندلوس*، پرویز ذکاییان صفحات 77-92

    اخلال گری اقتصادی ضربات جبران ناپذیری به بخش های مختلف جامعه وارد می آورد و موجب بروز تنش هایی در سطح لایه های گوناگون جامعه می شود. در این بین، نقش نهادهایی چون قوه قضاییه برای تقابل با چنین آسیب هایی برجسته می شود؛ زیرا این نهاد اصلی ترین مرجع مبارزه با مفاسد اقتصادی و غیراقتصادی به شمار می آید. یکی از راهکارهای رویارویی با این فسادها، نظارت مستمر بر نهادهایی است که در معرض فساد قرار دارند تا احساس امنیت برای بزهکاران مختل شود. در این پژوهش با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی، دو اقدام اصلی قوه قضاییه برای بهبود فرآیند نظارت بر جریان اخلالگری اقتصادی بررسی و کاویده شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که این نهاد با تکیه بر متغیرهای «حاکمیت قانون» و «استقلال قضایی» می تواند عملکردی موثر و کاربردی در جلوگیری از اینگونه اخلالگری ها داشته باشد. همچنین، استقلال قضایی در این زمینه دارای سه شاخصه اصلی است که عبارتند از: «اداری و اجرایی»، «مالی» و «تصمیمگیری». در مجموع، قوه قضاییه میتواند با تکیه بر نظارتهای دقیق، تردیدهایی را که در ارتباط با توانایی سیستم قضایی وجود دارد، برطرف کند و بسترهای لازم را برای فعالیت اخلالگران اقتصادی محدود و پرهزینه نماید و با ایجاد امنیت قضایی و اقتصادی، موجب تمایل فعالان اقتصادی داخلی و خارجی به سرمایه گذاری در کشور شود.

    کلیدواژگان: قوه قضاییه، نظام اقتصادی، اخلالگری، قانون، نظارت
  • حمید رضائی* صفحات 93-111

    اولین بخش از نظام اقتصادی که تحت تاثیر شیوع پاندمی کرونا قرار گرفت، نظام بانک داری کشورها بود. لذا هدف پژوهش حاضر طراحی مدل بانک داری اجتماعی با رویکرد دوران پسا کرونا در صنعت بانک داری کشور بود که از ترکیب روش دلفی فازی و مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. در این پژوهش، از نظرات اساتید دانشگاهی و مدیران حوزه صنعت بانک داری که شامل 20 نفر بودند، استفاده شد. برای غربال گری مولفه ها از روش دلفی فازی استفاده شد که میانگین دی فازی شده 44 مولفه بیشتر از 7/0 بود لذا 44 مولفه در قالب 5 بعد در این صنعت شناسایی شدند. سپس برای سطح بندی ابعاد از مدل سازی ساختاری- تفسیری و تحلیل MICMAC استفاده شد. نتایج ISM نشان دادند مدل بانک داری اجتماعی دارای چهار سطح است بدین صورت که زیربنای بانک داری اجتماعی در درجه اول عامل (ورود بانک به شبکه های اجتماعی برای مقاصد بازاریابی) و سپس در درجه دوم عامل (امکان ایجاد پلتفرم های مالی اجتماعی غیربانکی)، در درجه سوم عامل (ورود بانک به شبکه های اجتماعی برای انجام عملیات بانکی) و در درجه چهارم عوامل (اختصاصی سازی خدمات به مشتریان- استفاده از خرد جمعی برای ایجاد و توسعه محصولات و خدمات) هستند. همچنین نتایج MICMAC نشان دادند بعد (ورود بانک به شبکه های اجتماعی برای مقاصد بازاریابی) در خوشه مستقل و بعد (استفاده از خرد جمعی برای ایجاد و توسعه محصولات و خدمات) در خوشه پیوندی و ابعاد (امکان ایجاد پلتفرم های مالی اجتماعی غیربانکی- ورود بانک به شبکه های اجتماعی برای انجام عملیات بانکی) در خوشه خودمختار و بعد (اختصاصی سازی خدمات به مشتریان) در خوشه وابسته قرار دارند. در نهایت می توان نتیجه گرفت اگرچه اثرات منفی کووید-19 بر صنعت بانک داری ناگزیر است، اما در صورت داشتن راه کار، می تواند به فرصت مناسبی برای بهبود و ارتقای وضعیت سیستم بانکی و به کارگیری روش های مناسب تر از طریق پژوهش در حوزه فناوری های نوین، برای جذب مشتریان،  نوآوری در ارایه محصولات و خدمات کامل و متنوع با هدف ارزش آفرینی برای مشتریان و بهبود عملکرد بانک ها و ایجاد فرصت ها و زیرساخت های جدید در صنعت بانکداری شود.

    کلیدواژگان: بانکداری اجتماعی، دوران پسا کرونا، دلفی فازی، ساختاری تفسیری
  • حمیدرضا فرهادی*، محمد ندیری، علیرضا سارنج، رضا تهرانی صفحات 113-136

    مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه، ارایه دهنده یک الگوی تعادلی برای نشان دادن رابطه ریسک و بازده دارایی ها است. یکی از حوزه های اقتصادی، رفتار گله ای است که توجهات بسیاری را در چند دهه اخیر به خود معطوف کرده است. از این رو تحقیق حاضر به رفتار گله ای در اقتصاد ایران بر معیار کارایی مدل قیمت گذاری دارایی ها می پردازد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نوع تحقیقات همبستگی است که جهت آزمون سوالات تحقیق از روشی رگرسیونی استفاده شده است.  جهت سنجش آزمون فرضیات از مدل 4 عاملی کارهارت استفاده شده است که عامل توده واری به آن اضافه شده است. نمونه آماری تحقیق حاضر شامل 115 شرکت فعال در اقتصاد کشور ایران است. بازه زمانی تحقیق به مدت 10 سال است که از سال 1389 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که توده واری در درجات مختلف ریسک متفاوت بوده و بیشتر در نواحی پر ریسک بازار رخ می دهد و موجب بازگشت بتا در بازار می گردد و ناکارایی مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای را به دنبال دارد. همچنین مشخص گردید که با حذف پرتفوی های پر ریسک از نمونه، توده واری مشاهده نمی گردد و رفتار بتا طبق نظریه مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای با ثبات گردیده و بازگشت بتا رخ نمی دهد.

    کلیدواژگان: رفتار گله ای، کارایی، مدل قیمت گذاری دارایی ها
  • محسن داداشی، نادر رضائی*، عسگر پاک مرام، رسول عبدی صفحات 137-158

    تفکر و مهارت درست اندیشیدن ، از جمله مسایل مهمی است که از دیرباز ذهن اندیشمندان را به خود مشغول کرده ، تفکر یکی از مسایل اساسی تربیت می باشد که برای پرورش آن ابزارهایی لازم است ، یکی از این ابرازها ، داشتن ذهن فلسفی است که افراد را در تفکر صحیح و منطقی کمک می کند. داده ها از طریق مصاحبه با 15  نفر از خبرگان بودند در زمینه تحقیق گرد آوری شد.که روش انتخاب خبرگان از طریق روش گلوله برفی بوده است .  مصاحبه ها به صورت فردی انجام شد وزمان آنها به طور میانگین 45دقیقه بود. نمونه گیری نظری تا رسیدن مقوله ها به اشباع نظری ادامه یافت؛مقصود از اشباع نظری مرحله ای است که در آن داده های جدیدی در ارتباط با مقوله، پدید نیاید وروابط بین مقوله ها بر قرار و تایید شده است. مالیه رفتاری به نظریه پردازان مالی و اقتصادی گوش زد می کند که در کنار سایر متغیرها، رفتار انسان را نیز در نظر بگیرند. در واقع، مالیه رفتاری،  پارادایمی است که باتوجه به آن، بازارهای مالی با استفاده از مدل هایی مورد مطالعه قرار می گیرند که دو فرض اصلی و محدود کننده پارادایم سنتی بیشینه سازی مطلوبیت مورد انتظار و عقلانیت کامل را کنار می گذارند. ضعف تیوریهای اقتصادی در تبیین رفتار افراد در شرایط تصمیم گیری موجب پیشبرد تیوریهای روانشناسی در زمینه چرایی رفتار شد. در فرایند تصمیم گیری، عموما ذهن افراد در سویه های ناهشیاران های درگیر می شود که به طور سیستماتیکی آنها را از عقلانیت هنجاری دور می کند.

    کلیدواژگان: الگوی رفتاری تصمیم گیری، ذهنی حسابداری، مولفه های روانشناختی
  • بهمن کریمی گلنار، ابراهیم شعاریان ستاری*، عیسی امینی صفحات 159-178

    رویکرد اسناد نوین بین المللی همچون DCFR، PELC، OHADA، UPICC، CISG در اجرای تعهدات، افزایش احتمال و شانس ایفای تعهد از سوی متعهد با پذیرش تعهدات متعدد و امکان انتخاب یک تعهد از سوی متعهد یا متعهدله برای اجرای تعهد است و بنظر این همسویی در کارکردی تحت عنوان اجرای جایگزین تعهدات قراردادی قرار می گیرد. اما این تعهدات متعدد همان نهاد تعهد تخییری است که در بیشتر کشورهای اروپایی تا عربی قدمتی کهن داشته و اکنون در اسناد نوین به عنوان اجرای جایگزین سربر آورده است. منتهی اجرای جایگزین در قانون ایران با مانع بطلان در عدم تعیین و ابهام مورد معامله روبرو می شود که بنظر می رسد از این شروط صحت، برداشت درستی صورت نگرفته است. هرچند با تحلیل محتوا و مقایسه آن با مفهوم مشابه همچون معامله جایگزین و لحاظ شرایطی همچون قابلیت تنوع و تعدد در موضوع تعهد و چگونگی اختیار تعیین در اجرای تعهد می توان به صحت و اصالت نهاد اجرای جایگزین تعهدات یا تعهد تخییری دست یافت. فارغ از اینکه همگامی اقتصاد و حقوق نیز به این نگاه جدید ضرورت می بخشد.

    کلیدواژگان: اجرای جایگزین تعهد، تعهد تخییری، معامله جایگزین، کالای جایگزین، اختیار اجرای تعهد
  • سارا امامقلی پور* صفحات 179-192

    در سال های اخیر توزیع جمعیت کشور به سمت سنین بالاتر تغییر یافته و پدیده سالمندی مانند سایر نقاط جهان در ایران نیز قابل مشاهده است. روند سالمندی جمعیت، در کنار تبعات مختلفی که بر بهره وری و رشد اقتصادی دارد، موضوع اهمیت جایگاه این گروه جمعیتی، نیازهای آنان و توجه دولت به سطح رفاه آنها را پررنگ تر می سازد. باتوجه به روند افزایشی سهم سالمندان از کل جمعیت کشور و با در نظر گرفتن اهمیتی که اسلام برای دوران سالمندی و سالمندان قایل شده است، بررسی شاخص های بهزیستی اقتصادی- اجتماعی مرتبط با این گروه از جمعیت، ارزشمند می باشد تا بتواند به ارایه راهکارهایی توسط سیاست گزاران در راستای بهبود شرایط رفاهی آنها کمک کند. برای انجام این مطالعه ابتدا با مرور مستندات مربوط به جایگاه سالمندان از دیدگاه اسلام، شاخص هایی که ریشه ای در مبانی و متون اسلامی داشتند شناسایی شدند، سپس داده های خام مورد نیاز برای آنها از سرشماری و داده های هزینه خانوار سال 1395 مرکز آمار ایران استحصال شد. در مرحله بعد شاخص های نرخ مشارکت اقتصادی، نرخ اشتغال، نسبت وابستگی سالمندان بیکار، نرخ فقر، نسبت سالمندان حقوق بگیر، نسبت حمات از والدین، نرخ باسوادی، درصد افراد با تحصیلات دانشگاهی، نسبت سالمندان دارای بیمه، نرخ مالکیت مسکن، میزان مواجهه با هزینه های کمرشکن سلامت مربوط به سالمندان برای استان های کشور استحصال شدند. در نهایت با استفاده از تحلیل تاپسیس رتبه بندی استان ها براساس این شاخص ها انجام شد. سالمندان در استان های تهران، گیلان و البرز نسبت به بقیه بهترین وضعیت را دارند و استان های سیستان بلوچستان، کهگیلویه و هرمزگان نامناسب ترین شرایط را برای سالمندان دارند. بنابراین علی رغم توجه خاص دین اسلام به سالمندان و وضعیت زندگی آنها، فقط در حدود 10 درصد از استان ها وضعیت سالمندان مناسب است، 32 درصد استان ها وضعیت تقریبا مناسب و حدود 58 درصد استان ها شرایط مناسبی برای سالمندان ندارند.

    کلیدواژگان: سالمندان، شاخصهای رفاهی، اسلام، فقر، حمایت اجتماعی
  • مصطفی ابراهیمی، اسماعیل حسن پور*، وحیدرضا میرابی، سراج الدین محبی صفحات 193-223

    خرده فروشان از فن آوری های جدید استفاده می کنند تا به نیازهای دایما در حال تغییر مصرف کنندگان پاسخ دهند. مهمترین عامل در تعیین تند مصرف بودن محصولات، سرعت فروش آن هاست. افزایش سطح رقابت میان واحدهای خرده فروشی و گسترش دامنه انتخاب مشتریان، سبب شده است تا این واحدها، توجه ویژه ای برای مشتریانی که اقدام به خرید های در لحظه (آنی) می‏نمایند، داشته باشند. در این راستا بانک سامان سال هاست با آگاهی از وجود ظرفیت های بالقوه این صنعت و همچنین نظر به گذار بازار خرده فروشی ایران خدمات بازارپردازی متنوعی به خرده فروشان ارایه می دهد. هدف از این پژوهش طراحی الگوی بازارپردازی خرده فروشان جدید محصولات مصرفی تند گردش مورد حمایت بانک سامان بود. این تحقیق با مشارکت 25 نفر از بازار پردازان فروشگاه های زنجیره ای موردحمایت بانک سامان در شهر تهران از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته و به روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری سه مرحله‏ای در پیاده سازی روش تحقیق تحلیل مضمون صورت گرفت. اعتبار سنجی اعتباریابی لینکلن و گوبا بود. نرم افزار استفاده شده  مکس کیو دی ای بود و چهار مضمون اصلی؛ رفتار مصرف کننده، وظایف بازار پرداز، عوامل مورد نظر مصرف کننده در بازارپردازی و مدیریت امور فروشگاهی به عنوان مضامین احصاء شده مشخص گردیدند و سپس الگوی بازارپردازی خرده فروشان مورد حمایت بانک سامان در محصولات مصرفی تند گردش طراحی گردید.

    کلیدواژگان: بازارپردازی، بانک سامان، خرده فروشان جدید، محصولات مصرفی تندگردش
  • حسین خزاعی، فرشاد فائزی رازی*، یونس وکیل الرعایا صفحات 225-256

    امروزه استفاده از فین تک یا کاربرد نوآورانه فن آوری در ارایه خدمات مالی به بخش جدایی ناپذیر از صنعت بانکداری تبدیل شده است و همکاری بانک ها با استارت آپ های فین تک برای گذار به بانکداری دیجیتال، دیگر نه انتخاب، بلکه یک ضرورت تلقی می شود. بر این اساس در این مطالعه به ارایه مدل پذیرش فن آوری های نوین مالی پرداخته می شود. در بخش کیفی، با مصاحبه از خبرگان نظری و خبرگان تجربی با روش تحلیل محتوا، تعداد 77 مقوله فرعی، 16 مقوله اصلی و تعداد 10 سند نهایی حاصل گردید. سپس مدل مفهومی پژوهش برای ورود به بخش کمی و مدل سازی طراحی گردید. در بخش کمی، با استفاده از مقوله های شناسایی شده در مدل مفهومی و بر اساس پرسشنامه، ارایه مدل پذیرش محصولات و خدمات فین تک توسط مشتریان بانک های کشور توسط معادلات ساختاری (PLS) انجام شد. جامعه آماری در بخش کمی، شامل مشتریان بانک ها و موسسات مالی هستند که با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، توسط فرمول کوکران، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای مستقل آگاهی، امنیت ادراک شده، کارایی، سهولت و مزیت نسبی بر نگرش نسبت به محصولات و خدمات فین تک تاثیر مثبت و هزینه تاثیر منفی دارد. سن و تجربه در رابطه متغیرهای مستقل بر نگرش به محصولات و خدمات فین تک اثر تعدیل کننده مثبت و تعدیلگر تجربه بر رابطه نگرش به محصولات و خدمات فین تک با پذیرش محصولات و خدمات فین تک تاثیر مثبت نمی گذارد اما سن در آن رابطه نقش تعدیل گری منفی دارد. بنابراین می توان گفت که نگرش به عنوان میانجی در رابطه میان متغیرهای مستقل و وابسته عمل نموده است.

    کلیدواژگان: محصولات و خدمات فن آوری مالی، فین تک، مشتریان، بانک
  • نادر مهرگان*، محمد غفاری فرد، سید مرتضی کاظمی صفحات 257-281

    در عصر حاضر به دلیل پیشرفت سیستم حمل و نقل و فناوری ارتباطات، اقتصاد و تجارت کشورها در هم تنیده شده است. این موضوع اهمیت حیاتی تجارت خارجی را به عنوان اصلی ترین اهرم رشد و توسعه اقتصادی را بیشتر نمایان ساخته است. در این بین تجارت میان ایران و افغانستان به دلیل همسایگی و دارا بودن ظرفیت های زیاد همکاری های تجاری و اقتصادی اهمیت مساله را دوچندان می کند. اما وضع تحریم های اقتصادی علیه ایران تجارت میان دو کشور را، با انواع موانع و محدودیت مواجه می سازد. لذا در این پژوهش، تاثیر تحریم های اقتصادی بر مبادلات تجاری ایران و افغانستان طی سال های (1399-1380)، به روش حداقل مربعات کاملا اصلاح شده بررسی و تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، وضع هرگونه تحریم اقتصادی نه تنها باعث کاهش تجارت میان دو کشور نشده است بلکه باعث شده که در بلند مدت تجارت میان ایران و افغانستان افزایش یابد. بنابراین دو کشور می بایست راهکارهای لازم را جهت کاهش اثر تحریم ها و توسعه تجارت را بکار بگیرند.

    کلیدواژگان: تحریم اقتصادی، تجارت، ایران، افغانستان، حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
  • مرتضی سلیمانی، سید علی پایتختی اسکوئی*، منیره دیزجی، سیما اسکندری سبزی صفحات 283-309

    رابطه شاخص های جهانی شدن با توسعه مالی موضوعی بحث انگیز است. بطوریکه نهادهای بین المللی همانند بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اقتصادی به کشورهای عضو این باور را توصیه می کنند، که شاخص های جهانی شدن بر توسعه مالی تاثیر مثبت دارد. در این مقاله نیز به بررسی تاثیرات غیرخطی جهانی شدن (شاخص ترکیبی جهانی شدن) بر توسعه مالی (تسهیلات اعطایی توسط سیستم بانکی) در ایران طی دوره زمانی 1367 تا 1398 با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی مارکوف سوییچینگ پرداخته شده است. نتایج برآوردها حاکی از آن است که، جهانی شدن در رژیم اول (رونق) دارای تاثیر مثبتی بر شاخص توسعه مالی می باشد، درحالیکه در رژیم دوم (رکود) شاهد رابطه منفی می باشیم. لذا با توجه با اهمیت جهانی شدن، برنامه ریزان و سیاست گذاران اقتصادی بایستی بستر مناسبی را برای توسعه هرچه بیشتر خدمات مالی فراهم کنند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، جهانی شدن، مارکوف سوئیچینگ
  • صالح صدیقی شیراز، صمد عالی*، رسول وظیفه، علیرضا بافنده زنده صفحات 311-342

    شعب بانک ها به عنوان واسطه های اصلی در ارتباط میان مشتری و شبکه بانکی دارای نقش بسزایی بوده و موفقیت یک بانک در گرو عملکرد شعب آن است. شعبه ها حتی پس از دیجیتالی شدن از مهم ترین منابع هزینه برای بانک ها بوده و منجر به ارایه بخش زیادی از ارزش به مشتری نهایی می شوند. اگرچه مباحث تیوریک و پیشینه تحقیقات نظری در رابطه با بازاریابی و ارزیابی به وفور می باشد، اما تحقیقات جهت سنجش عملکرد بازاریابی بانک ها محدود و در رابطه با شعب بانک های ایران، نادر می باشد. از این رو، این تحقیق تلاش می کند ابعاد عملکرد بازاریابی در سطح شعب بانک ها را بررسی نماید. هدف این پژوهش طراحی مدل مناسب ارزیابی عملکرد بازاریابی شعب بانک ها با تاکید بر جنبه ها و ابعاد مختلف و مرتبط در حوزه بانکی است. رهیافت پژوهش کیفی-کمی و استراتژی مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد و معادلات ساختاری است. در رویکرد تیوری داده بنیاد این پژوهش از روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی استراوس و کوربین و مدل پارادایمی بهره گرفته شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس داده های به دست آمده از مطالعات میدانی و کتابخانه ای است. به طور کلی ابتدا اطلاعات و داده ها به صورت کدهای باز از طریق مصاحبه تخصصی با خبرگان دانشگاه و صنعت بانکداری جمع آوری، سپس از طریق برقراری ارتباط بین مقولات خرد و کلان، داده های پژوهش طبقه بندی و پالایش و سپس اعتبارسنجی و ویرایش نهایی انجام یافت. در بخش کمی برای آزمون مدل، پرسشنامه ای مشتمل بر 64 پرسش از درون داده های کیفی مرحله نخست پژوهش تدوین و سپس با استفاده از 200 پرسشنامه تکمیل شده توسط کارشناسان بازاریابی و بانکداری، به صورت کمی آزمون شد. پس از اطمینان از پایایی و روایی پرسشنامه، معناداری هر بخش از مدل از طریق تحلیل عاملی تاییدی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار پی ال اس، مورد بررسی و در نهایت اعتبار مدل مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: عملکرد بازاریابی، ارزیابی شعب بانک، روش آمیخته، معادلات ساختاری، نظریه داده بنیاد
  • آسو امین عشایری* صفحات 325-348

    از جمله عوامل اساسی در ایجاد تغییرات بنیادی در محیط اقتصادی ایران، می توان عمومی شدن مالکیت بنگاه های اقتصادی، تامین مالی از طریق مشارکت عمومی و خصوصی سازی بخش های دولتی و بنگاه های اقتصادی را نام برد. در چنین شرایطی شفافیت و کیفیت مطلوب اطلاعات مالی، که پایه و اساس تصمیم گیری های بهینه اقتصادی سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و بطور اعم استفاده کنندگان از اطلاعات است، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. دانش مالی اعضای هییت مدیره می تواند در کنار استقلال مدیر عامل فاکتورهایی در جهت افزایش کیفیت اطلاعات حسابداری در شرکت ها و موسسات مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار باشند. این مهم در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق شرکت ها و موسسات مالی عضو بورس اوراق بهادار می باشند که از سال 1390 تا 1398 در بورس اوراق بهادار تهران فعالیت داشته و سال مالی آنها منتهی به 29 اسفند می باشد. در نهایت با توجه به محدودیت های موجود تعداد 78 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب می شوند. برای تجزیه و تحلیل در این پژوهش از روش رگرسیون پانل دیتا و کلیه آزمون های مربوط به آن استفاده می شود. در نهایت نتیجه گیری می شود که دانش مالی اعضا هیات مدیره و اندازه موسسه حسابرسی بر کیفیت اطلاعات حسابداری در شرکت ها و موسسات مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تاثیر معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: دانش مالی اعضا هیات مدیره، استقلال مدیر عامل، کیفیت اطلاعات حسابداری
  • سید محمدرضا طباطبایی حکیم، منصور گرکز، محمدرضا عبدلی صفحات 343-388

    سوگیری‌های رفتاری نوعی انحراف از واقعیت‌ها در تصمیم‌گیری یا قضاوت محسوب می‌شود، که عملکردهای فردی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این موضوع در حرفه حسابرسی نیز مستثنا نیست و حسابرس شیفته و مجذوب یک ویژگی یا خصیصه از عملکرد شرکت یا صاحبکار دچار این سوگیری می‌شود و باعث می‌گردد، تا قضاوت وی دچار انحراف از واقعیت شود. بر این اساس تاکنون در پژوهشی الگویی مبتنی بر تورش رفتاری اتکا و تعدیل بر قضاوت حسابرسان در ایران مورد بررسی قرار نگرفته است. لذا هدف این مطالعه ارایه الگوی اثرگذاری تورش رفتاری اتکا و تعدیل بر قضاوت حسابرسان بورس تهران می باشد. این پژوهش در ابتدای سال 1400 اجرایی شد. در این مطالعه از روش تلفیقی کمی و کیفی جهت ارایه مدل تحقیق استفاده شده است. در بخش کیفی از خبرگان حوزه حسابرسی با استفاده از روش گلوله برفی سوال شده است. در بخش کمی، از تکنیک های دیمتل فازی و تحلیل سلسله مراتبی جهت استخراج مدل بهره گرفته شده است. در نهایت نیز با استفاده از فرم معادلات ساختاری به تحلیل عاملی تاییدی مدل پرداخته شد. در مرحله اول، تعداد 25 مفهوم در چارچوب 4 مقوله از مصاحبه با خبرگان استخراج گردید. در مرحله دوم، مفاهیم به 20 عدد کاهش یافتند. مقوله ها شامل؛ عوامل فردی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی تورش‎های رفتاری می باشند. بر اساس نتایج روش دیمتل مشخص شد که تجربه اثرگذارترین و فرهنگ‌سازمانی اثرپذیرترین مولفه می باشد. بر اساس رویکرد تحلیل سلسله مراتبی، عوامل اقتصادی با امتیاز 358/0، بالاترین امتیاز را در بین دیگر مولفه ها به دست آورده است. معیارهای عوامل فردی با امتیاز 346/0، تورش‎های رفتاری با امتیاز 173/0 و عوامل اجتماعی با امتیاز 123/0 در اولویت‌های بعدی قرار دارند. مدل استخراج شده با استفاده از تحلیل عامل تاییدی نیز مورد تایید قرار گرفته است. در نهایت نیز بر اساس نتایج حاصله، پیشنهاداتی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: قضاوت حسابرسان، تورش های رفتاری، اتکا و تعدیل، تحلیل سلسه مراتبی، تکنیک دیمتل رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد
|
  • Parviz Davoodi, Mohammadreza Sezavar*, Mojtaba Eslamian Pages 7-31

    Determining the monetary policy rule and identifying expansionary and contractionary policies is of particular importance to monetary policymakers. Monetary conditions index as an average weight of effective money transfer channels can play an important role in identifying expansionary and contractionary monetary policies. Therefore, in this article, the index of monetary conditions along with determining the amount of effectiveness of each of the channels of monetary policy in the process of monetary policy transfer is estimated. Such an index is the middle goal of the monetary policymaker in the medium term, and in this paper, the index is estimated based on the two variables of price target and demand, using the Johansson-Josilius error correction method. The results show that assuming inflation is targeted by the central bank and using the criterion of mean square error, the price equation to predict inflation is a more appropriate equation to determine the index of monetary conditions for the Iranian economy. In addition, the index designed in this study shows that the exchange rate channel has the highest weight among the channels affecting the price level in the Iranian economy.

    Keywords: Monetary policy, Monetary conditions index, Transfer mechanism, Iran’s economy
  • MohammadReza Mohammadi, Beitollah Akbari Moghaddam*, Arash Hadizadeh, Roozbeh Balonejad Nouri Pages 33-76

    Household Consumption Decisions Have a Significant Impact on The Behavior of Macroeconomic Variables in The Short and Long Run. One of The Factors Affecting the Consumption of Households in an Islamic Society Is Zakat, Which Is Established in Islam to Combat Poverty and Acts as a Tool to Redistribute Income and Wealth from The Rich to The Poor and Plays an Important Role In Ensuring Justice and Economic Welfare of Society. In Fact, Zakat Has Various Effects on Macroeconomic Variables, Including Consumption, and Can Play an Important Role in Mitigating Shocks to The Economy and Establishing Economic Stability. The main Purpose of this Study was to Investigate the Effect of Zakat on Consumption Stability in the Iranian Economy using Seasonal Time Series Data During the Period 1379 to 1396. To this end, a new Keynesian Stochastic Dynamic General Equilibrium (DSGE) Model in a Closed Economy is Defined for the Iranian Economy as an Islamic Country with an Emphasis on Zakat Payments, and then Compares the Effects of Productivity and Monetary Shocks on Consumption in The two systems of conventional economics and Islamic economics are discussed. The Results Show That the Islamic Economic System (With Zakat) Has Been Able to Absorb Economic Shocks and Smooth Consumption Fluctuations in the Iranian Economy and Zakat Can Act as an Automatic Economic Stabilization Tool. Also, by Reducing the Consumption of Zakat Givers and also Increasing the Consumption of Zakat Recipients, it is Concluded that Zakat Improves the Income Distribution and Reduces the Class Gap in Iran.

    Keywords: Zakat, Consumption, Stochastic Dynamic General Equilibrium Model, Economic Stability
  • Azita Hariri, Fakhrullah Molai Kandeloos*, Parviz Zokaiyan Pages 77-92

    Economic disruption inflicts irreparable damage on various sections of society and causes tensions at various levels of society. In the meantime, the role of institutions such as the judiciary in dealing with such harms is highlighted; Because this institution is the main authority in the fight against economic and non-economic corruption. One of the ways to deal with this corruption is to continuously monitor the institutions that are exposed to corruption in order to disrupt the sense of security for criminals. In this study, citing library resources and descriptive-analytical method, the two main measures of the judiciary to improve the process of monitoring the flow of economic disruption have been studied and explored. The results of the research show that this institution can have an effective and practical function in preventing such disturbances by relying on the variables of "rule of law" and "judicial independence". Also, judicial independence in this field has three main characteristics, which are: "administrative and executive", "financial" and "decision making". In sum, the judiciary can rely on close oversight to address doubts about the ability of the judiciary, limit the scope for costly economic disruption, and create judicial and economic security. Make domestic and foreign economic actors willing to invest in the country.

    Keywords: Judiciary, economic system, disruption, law, supervision
  • Hamid Rezaei* Pages 93-111

    The first part of the economic system that was affected by the outbreak of the Corona pandemic was the banking system of countries. Therefore, the aim of this study was to design a social banking model with a post-corona approach in the country's banking industry, which uses a combination of Delphi-fuzzy method and interpretive structural modeling. In this study, the opinions of university professors and managers in the field of banking industry, which included 20 people, were used. For component screening, Delphi-fuzzy method was used, in which the diffused mean of 44 components was more than 0.7, so 44 components were identified in 5 dimensions in this industry. Then, structural-interpretive modeling and MICMAC analysis were used to level the dimensions. The results of ISM showed that the social banking model has four levels, so that the social banking infrastructure is firstly factor (bank entry into social networks for marketing purposes) and then secondly factor (possibility of creating non-bank social financial platforms), third factor (Bank entry into social networks for banking operations) and in the fourth degree are factors (customer service privatization - the use of collective wisdom to create and develop products and services). MICMAC results also showed the dimension (bank entry into social networks for marketing purposes) in the independent cluster and the dimension (using collective wisdom to create and develop products and services) in the link cluster and dimensions (possibility of creating non-bank social financial platforms - bank entry Social networks for banking operations are located in the autonomous cluster and then (customer service privatization) in the dependent cluster. Finally, it can be concluded that although the negative effects of Covid-19 on the banking industry are inevitable, but if there is a solution, it can be a good opportunity to improve the banking system and use more appropriate methods through research in new technologies to attract customers. Innovate in providing complete and diverse products and services with the aim of creating value for customers and improving the performance of banks and creating new opportunities and infrastructure in the banking industry.

    Keywords: Social Banking, Post-Corona Age, Delphi Fuzzy, Interpretive Structure
  • Hamidreza Farhadi*, Mohammad Nadiri, Alireza Saranj Pages 113-136

    The capital asset pricing model provides an equilibrium model to show the relationship between risk and return on assets. One of the economic areas is herd behavior, which has attracted a lot of attention in recent decades. Therefore, the present study deals with the herd behavior in the Iranian economy on the efficiency criteria of the asset pricing model. The research method used in this research is correlational research that a regression method has been used to test the research questions. To test the hypotheses, Karhart's 4-factor model was used, to which the bulking factor was added. The statistical sample of the present study includes 115 companies active in the Iranian economy. The research period is for 10 years, which has been studied from 1389 to 1398. The results show that mass rotation is different in different degrees of risk and occurs more in high risk areas of the market and causes a return of beta in the market and the inefficiency of the capital asset pricing model to is following. It was also found that by removing high-risk portfolios from the sample, no bulkiness is observed and beta behavior is stabilized according to the theory of capital asset pricing model and beta return does not occur.

    Keywords: Herd behavior, efficiency, asset pricing model
  • Mohsen Dadashi, Nader Rezaee*, Asgar Pak Maram, Rasoul Abdi Pages 137-158

    Thinking and thinking skills are among the important issues that have long occupied the minds of thinkers. Thinking is one of the basic issues of education that requires tools to cultivate it, one of these expressions is having a philosophical mind that makes people Helps in correct and logical thinking. Data were collected through interviews with 15 experts in the field of research. The method of selecting experts was through the snowball method. The interviews were conducted individually and their average time was 45 minutes. Theoretical sampling continued until the categories reached theoretical saturation; the meaning of theoretical saturation is the stage in which new data related to the category does not appear and the relationships between the categories are established and confirmed. Behavioral finance listens to financial and economic theorists who consider human behavior, among other variables. In fact, behavioral tax is a paradigm according to which financial markets are studied using models that abandon the two main and limiting assumptions of the traditional paradigm of maximizing expected utility and complete rationality. The weakness of economic theories in explaining the behavior of individuals in decision-making conditions led to the advancement of psychological theories in the field of why behavior. In the decision-making process, people's minds are generally involved in subconscious aspects that systematically divert them from normative rationality.

    Keywords: Decision Behavioral Pattern, Mental Accounting, Psychological Components
  • Bahman Karimi Golnar, Ebrahim Sattaei Shoarian*, Eisa Amini Pages 159-178

    The approach of modern international documents such as DCFR, PELC, OHADA, UPICC, CISG in fulfilling the obligations is to increase the probability and chance of fulfilling the obligation by the obligor by accepting multiple obligations and the possibility of choosing one obligation by the obligee or the obligee to fulfill the obligation. In a function called the alternative performance of contractual obligations. But these multiple obligations are the same institution of voluntary obligation that has a long history in most European to Arab countries and is now emerging in new documents as an alternative performance. The alternative performance in Iranian civil is faced with the obstacle of invalidity in not determining and ambiguity of the transaction, which seems to have not been properly understood from these conditions. However, by analyzing the content and comparing it with a similar concept such as an alternative transaction and in terms of conditions such as the ability to diversity and plurality in the subject of the obligation and how to determine the authority in the implementation of the obligation can be achieved Regardless of the synchronicity of economics and law, this new look is necessary.

    Keywords: Alternative performance of the obligation, Alternative performance, Alternative transaction, The power to fulfill the obligation
  • Sara Emamagholipour* Pages 179-192

    In recent years, the distribution of the country's population has changed to older ages and the phenomenon of aging can be seen in Iran like other parts of the world. The aging trend of the population, along with its various consequences on productivity and economic growth highlights the importance of the position of this population group, their needs and the government's attention to their level of welfare. Given the increasing share of the elderly in the total population of the country and considering the importance that Islam has given to the aging and the elderly, it is worthwhile to study the socio-economic well-being indicators related to this group of the population in order to provide solutions by policymakers and to improve their welfare. To conduct this study, first by reviewing the documents related to the status of the elderly from the perspective of Islam, indicators rooted in Islamic principles and texts were identified, then the data required for them was extracted from the census and household expenditure data of Statistical Center of Iran in 2016. In the next phase, the indicators of economic participation rate, employment rate, dependency ratio of unemployed elderly, poverty rate, ratio of salaried elderly, parental support ratio, literacy rate, percentage of people with university education, ratio of insured elderly, housing ownership rate, exposure rate of health catastrophic costs related to the elderly were extracted for the provinces of Iran. Finally, using TOPSIS analysis, the provinces were ranked based on these indicators. Findings indicate that the elderly in the provinces of Tehran, Gilan and Alborz are in the best conditions compared to the rest, and the provinces of Sistan-Baluchestan, Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, and Hormozgan have the most unsuitable conditions for the elderly. Thus, despite the special attention of Islam to the elderly and their living conditions, only about 10% of the provinces are suitable for the elderly, 32% of the provinces are almost suitable, and about 58% of the provinces have no suitable conditions for the elderly.

    Keywords: Elderly, Welfare Indicators, Islam, Poverty, Social Support
  • Mostafa Ebrahimi, Esmaeil Hasanpour*, Vahidreza Mirabi, Serajoldin Mohebi Pages 193-223

    Retailers are using new technologies to meet the ever-changing needs of consumers. The most important factor in determining the rapid consumption of products is their sales speed. Increasing the level of competition between retail units and expanding the range of customers' choice, has caused these units to pay special attention to customers who make instant purchases. In this regard, Saman Bank has been providing various marketing services to retailers for many years, aware of the potential of this industry and also considering the transition of the Iranian retail market. The purpose of this study was to design a marketing model for new retailers of fast-moving consumer products supported by Saman Bank. This study was conducted with the participation of 25 market makers of chain stores supported by Saman Bank in Tehran through semi-structured interviews and purposive sampling. Data analysis was performed using three-step coding in the implementation of content analysis research method. Validation was validated by Lincoln and Guba. The software used was Max QDE and had four main themes; Consumer behavior, marketer duties, consumer factors in marketing and store management were identified as the enumerated themes and then the marketing model of retailers supported by Saman Bank in fast-moving consumer products was designed.

    Keywords: marketing, Saman Bank, new retailers, fast-moving consumer products
  • Hossein Khazaei, Farshad Faezi Razi*, Younes Vakil Al-Roaya Pages 225-256

    Nowadays, the use of Fintech or innovative application of technology in providing financial services has become an integral part of the banking industry, and banks' cooperation with Fintech startups to transition to digital banking is no longer a choice, but a necessity. The model of acceptance of new financial technologies is presented. In the qualitative section, 77 sub-categories, 16 main categories and 10 final documents were obtained by interviewing theoretical and experimental experts by content analysis method. Then, the conceptual model of the research was designed to enter the quantitative and modeling part. In the quantitative part, using the categories identified in the conceptual model and based on the questionnaire, the model of acceptance of Finatech products and services by the customers of the country's banks was presented by structural equations (PLS). The statistical population in a small part includes the customers of banks and financial institutions that due to the unlimited statistical population, 384 people were selected as a statistical sample by Cochran's formula. The results of structural equation modeling showed that the independent variables of awareness, perceived security, efficiency, convenience and comparative advantage have a positive effect and a negative effect on attitudes toward finitech products and services. Age and experience in relation to independent variables have a positive moderating effect on attitudes toward Fintech products and services. It can be said that attitude has acted as a mediator in the relationship between independent and dependent variables.

    Keywords: Financial Technology Products, Services, FinTech, Customers, Banking
  • Nader Mehregan*, Mohammad Ghaffary Fard, Seyed Morteza Kazemi Pages 257-281

    In the present era, due to the development of transportation system and communication technology, the economies and trade of countries are intertwined. This highlights the vital importance of foreign trade as the main lever for economic growth and development. Meanwhile, trade between Iran and Afghanistan due to its proximity and high potential for trade and economic cooperation doubles the importance of the issue. But the imposition of economic sanctions on Iran poses a variety of obstacles and restrictions on trade between the two countries. Therefore, in this study, the effect of economic sanctions on trade between Iran and Afghanistan during the years (2001-2009) has been studied and analyzed by Eviews10, using a Fully Modified Ordinary Least Square method. Economic sanctions have entered the model in the form of a dummy variable. The findings show that the imposition of any economic sanctions has led to an increase in long-term trade between Iran and Afghanistan. Therefore, the two countries should consider the necessary strategies to reduce the effect of sanctions.

    Keywords: Economic Sanctions, Iran, Afghanistan, Trade, Fully Modified Ordinary Least Square
  • Morteza Soleimani, Seyyed Ali Paytakhti Oskooe*, Monireh Dizji, Sima Eskandari Sabzi Pages 283-309

    The relationship between globalization indicators and financial development is controversial. International institutions such as the World Bank, the International Monetary Fund, and the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) advise member states that globalization indicators have a positive impact on financial development. This paper also examines the nonlinear effects of globalization (Combined Globalization Index) on financial development (banking,s credit) in Iran during the period 1988 to 2019 using the Markov Switching econometric technique. The results indicate that globalization in the first regime (boom) has a positive effect on the financial development index, while in the second regime (recession) we see a negative relationship. Therefore, given the importance of globalization, economic planners and policy makers should provide a good platform for the further development of financial services.

    Keywords: financial development, globalization, Markov Switching
  • Saleh Sedighi Shiraz, Samad Aali*, Rasoul Vazifeh, Alireza Bafandeh Zendeh Pages 311-342

    Bank branches as the main intermediaries in the relationship between the customer and the banking network have a significant role and the success of a bank depends on the performance of its branches. Even after digitalization, branches are one of the most important sources of cost for banks and lead to providing a large part of the value to the end customer. Although theoretical topics and the background of theoretical research related to marketing and evaluation are abundant, but research to measure the marketing performance of banks is limited and is rare in relation to Iranian bank branches. Therefore, this study tries to examine the dimensions of marketing performance at the level of bank branches. The purpose of this study is to design an appropriate model for evaluating the marketing performance of bank branches with emphasis on various and related aspects and dimensions in the field of banking. Qualitative-quantitative research approach and strategy is based on data processing theory, foundation and structural equations. In the data theory approach of this research, the open, axial and selective coding methods of Strauss and Corbin and the paradigm model are used and the information is analyzed based on the data obtained from field and library studies. In general, information and data were collected in open source form through specialized interviews with university and banking industry experts, then through communication between micro and macro categories, research data, classification and refinement, and then validation and final editing. In the quantitative part for testing the model, a questionnaire consisting of 64 questions was developed from the qualitative data of the first stage of the research and then tested quantitatively using 200 questionnaires completed by marketing and banking experts. After ensuring the reliability and validity of the questionnaire, the significance of each part of the model was investigated through confirmatory factor analysis of structural equations based on partial least squares using PLS software and finally the validity of the model was confirmed.

    Keywords: Marketing performance, evaluation of bank branches, mixed method, structural equations, Grounded theory
  • Asu Amin Ashayeri* Pages 325-348

    Among the main factors in creating fundamental changes in the economic environment of Iran, we can name the generalization of ownership of economic enterprises, financing through public participation and privatization of public sectors and economic enterprises. In such circumstances, the transparency and good quality of financial information, which is the basis of optimal economic decisions of investors, creditors and users of information in general, is of particular importance. Financial knowledge of board members can be factors along with the independence of the CEO to increase the quality of accounting information in companies and financial institutions listed on the stock exchange. This issue is examined in the present study. The statistical population of the study is companies and financial institutions that are members of the stock exchange, which operated in the Tehran Stock Exchange from 2011 to 1398, and their fiscal year ends on March 20. Finally, according to the existing restrictions, 78 companies are selected as a statistical sample. For analysis in this study, data panel regression method and all related tests are used. Finally, it is concluded that the financial knowledge of board members and the size of the audit firm have a significant effect on the quality of accounting information in companies and financial institutions listed on the stock exchange.

    Keywords: Financial knowledge of board members, independence of CEO, quality of accounting information
  • Seyed mohamadreza Tabatabaee hakim, Mansour Garkaz, Mohamdreza Abdoli Pages 343-388

    Behavioral bias is a kind of deviation from the facts in decision making or judgment, which affects individual actions. This is no exception in the auditing profession, and the auditor, fascinated by a feature or characteristic of the performance of the company or the client, suffers from this bias and causes his judgment to deviate from reality. Accordingly, a model based on behavioral bias and reliance on auditors' judgment in Iran has not been studied so far. Therefore, the purpose of this study is to present a model of the effect of behavioral bias on reliance and adjustment on the judgment of Tehran Stock Exchange auditors. This research was carried out at the beginning of 1400. In this study, a combined quantitative and qualitative method has been used to present the research model. In the qualitative part, experts in the field of auditing have been asked using the snowball method. In the quantitative part, fuzzy dimtel techniques and hierarchical analysis have been used to extract the model. Finally, the confirmatory factor analysis of the model was performed using the form of structural equations. In the first stage, 25 concepts were extracted from interviews with experts in the framework of 4 categories. In the second stage, the concepts were reduced to 20. Categories include; Individual factors, social factors, economic factors are behavioral biases. Based on the results of Demetel method, it was found that experience is the most effective and organizational culture is the most effective component. According to the hierarchical analysis approach, economic factors with a score of 0.358, has the highest score among other components. Criteria of individual factors with a score of 0.346, behavioral bias with a score of 0.173 and social factors with a score of 0.123 are in the next priorities. The extracted model has also been validated using confirmatory factor analysis. Finally, based on the results, suggestions were made.

    Keywords: Auditors Judgment, Behavioral Bias, Reliance, Adjustment, Hierarchical Analysis, Dimtel Technique, Data Foundation Theory Approach