فهرست مطالب

دانش حقوق مدنی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1400)

نشریه دانش حقوق مدنی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آزاده نجفی، ابراهیم تقی زاده*، علی چهکندی نژاد صفحات 11-23
    عقد تحمیلی، از عقود جدیدی است، که در خصوص صحت یا بطلان آن، اختلاف نظر وجود دارد. مشهور فقهای امامیه، قایل به بطلان عقود جدید هستند، ولی فقهای متاخر و معاصر، اعتقاد بر صحت آن دارند. در حقوق ایران، اصل صحت عقود، بر آن حاکمیت دارد. عقد تحمیلی واجد شرایط عمومی مندرج در ماده 190 قانون مدنی، و شرایط اختصاصی است. برخی از این ویژگی ها، مربوط به موضوع و متعلق قرارداد، برخی مربوط به خصوصیات طرف پیشنهاد کننده، برخی در رابطه با مفاد عمومی این قراردادها و بعضی نیز مربوط به نحوه ایجاب و قبول و شکل ظاهری قرارداد است. برای حمایت از طرف ضعیف قرارداد در عقود تحمیلی، پیشنهادات متعددی ارایه شده است. تعدیل قرارداد، تفسیر قرارداد، حذف شروط قراردادی، فسخ قرارداد، از جمله این پیشنهادات است. در قانون حمایت از مصرف کنندگان مصوب 1388 ، قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی 1387، قانون بیمه مصوب 1316، قانون دریایی سال 1343، قانون تجارت الکترونیکی مصوب 1382، قانون پیش فروش ساختمان مصوب 12/10/89، حمایت از طرف زیان دیده در عقود تحمیلی را مشاهده می کنیم. البته آنچه منافع طرف ضعیف را در عقود تحمیلی تامین می کند، تعدیل یا حذف شروط ناعادلانه و غیرمنصفانه با حفظ اصل عقد است و ضمانت اجراهای بطلان و فسخ و عدم نفوذ نمی تواند منافع طرف ضعیفی را که نیازمند به انعقاد قرارداد است، تامین کند.
    کلیدواژگان: عقد تحمیلی، طرف ضعیف قرارداد، تعدیل قرارداد، حذف شروط غیر منصفانه، حسن نیت
  • اسفندیار کردی، رضا طجرلو*، محسن محبی صفحات 25-40
    در قراردادهای نفتی بعضی مواقع حوادث غیر منتظره موجب دگرگون شدن شرایط اولیه قرارداد شده و تعادل و توازن قرارداد دچار اختلال می شود.  در این شرایط از جمله پیش بینی های لازم، پیش بینی سازوکارهای قراردادی شروط مذاکره مجدد، بازبینی و تطبیق برای اعاده توازن و تعادل اقتصادی قرارداد است که بر این اساس موجب تطبیق وضع مورد توافق اولیه با اوضاع و احوال جدید در قرارداد نفتی شده تا منافع طرفین به نحوی عادلانه  و متعارف تداوم یابد. بی تردید یکی از مهم ترین تحولات در عرصه قراردادهای نفتی رویکرد مدرن به شروط قراردادی برای تداوم و استمرار قرارداد از طریق مصالحه بین منافع و انتظارات مشروع طرفین بر اساس شرایط تعدیل تعهدات قراردادی بازیگران این قراردادها در اوضاع و احوال تغییر یافته است. بدین ترتیب، سازوکار تعادل و توازن قراردادی در قراردادهای نفتی چیست؟ سوالی است که این مقاله به دنبال پاسخ آن به بررسی و  تجزیه وتحلیل شروط قراردادی پرداخته و دستاورد آن «سازوکار شروط قراردادی برای توازن، رویکرد نوینی از همزیستی و ترکیب شروط مذاکره مجدد و شروط ثبات برای افزایش تطبیق پذیری قرارداد و کاهش سختی لزوم قرارداد برای ایجاد توازن منافع و افزایش کارایی و عملکرد قرارداد نفتی می باشد» است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: قرارداد نفتی، شرط مذاکره مجدد، توازن اقتصادی، بازبینی و تطبیق، سازوکار قراردادی
  • حمید حمیدیان*، منصور امینی، علی اکبر حکم آبادی صفحات 41-60
    هر قراردادی ممکن است در مرحله اجرا با ابهاماتی رو به رو شود که نیازمند تفسیر باشد. معمولا محاکم  این ابهامات را با اتکا به «قصد مشترک طرفین» تفسیر می کنند؛ لیکن به دنبال خصایص قرارداد یا وضعیت ویژه طرفین در  برخی قراردادها، قواعد تفسیری خاصی بر آنها  اعمال می شود. قراردادهای بیمه غیرتجاری، قراردادهایی الحاقی هستند که در آن بیمه گذاران درک کاملی از قیود قرارداد ندارد و بیمه گران تنظیم کننده بیمه نامه هستند. بنابراین، بیمه گر ممکن است از این وضعیت شکننده بیمه گذار و اقتدارگرایانه خود سوء استفاده کرده و قرارداد بیمه را در راستای منافع خود تنظیم نماید. بنابراین، اصولی برای تفسیر آن از جمله اصل تفسیر علیه بیمه گر، اصل خلاف وجدان نبودن مطرح شدند که هر کدام چالش های ویژه خود را دارند و اما دکترین حمایت از «انتظارات معقول بیمه گذار» به عنوان یکی از روش های تفسیری مطرح در پی رفع این نابرابری در آمریکا ظهور پیدا کرد و طی چند دهه، سیر تحولی را تجربه کرد. آخرین تحولات این روش حاکی از آن است که اعمال این قاعده  پس از اثبات وضعیت های حقوقی و اقتصادی نابرابر مناسب است و به نظر می رسد که در صورت کشف انتظارات نوعی و عرفی، به نوعی این دکترین در راستای همان اصل اولیه تفسیر قراردادها؛ یعنی کشف قصد طرفین بوده باشد. در حقوق ایران این روش به طور مستقیم مورد اشاره قرار نگرفته است؛ لیکن با توجه وجود مبانی حقوقی چون قاعده «العقود تابعه للقصود»، سوءاستفاده از اضطرار، ماده 179 قانون دریایی، گسترش مفهوم اخلاق حسنه، آیین نامه حمایت از حقوق بیمه گذاران و در نهایت تجربه قضایی موجود، به نظر می رسد که در مرحله تفسیر قرارداد محاکم بهتر است به جای اعمال قاعده خشک تفسیر علیه بیمه گر، این قاعده را در راستای انتظارات معقول بیمه گذار اعمال نمایند. در این پژوهش به بررسی این دکترین و نقش آن در تفسیر قراردادهای بیمه می پردازیم.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: بیمه گذار، انتظارات معقول، قرارداد های بیمه، الحاقی بودن
  • بنفشه مظلوم ترشیزی*، غلام نبی فیضی چکاپ صفحات 61-72

    همزمان با توسعه حمل و نقل دریایی و افزایش احتمال وقوع سوانح دریایی، همچنین رشد آگاهی های عمومی نسبت به اهمیت محیط زیست دریایی، ضرورت جلوگیری و کاهش آلودگی محیط زیست دریایی بیش از پیش مورد توجه تمامی کشورها، به ویژه کشورهای ساحلی قرار گرفت. در راستای رفع این نیاز و جهت تامین انگیزه کافی برای نجات دهندگانی که فقط در صورت نجات اموال و کشتی مستحق پاداش بودند، ماده 14 کنوانسیون نجات دریایی 1989 وضع شد. به موجب این ماده نجات‎دهنده‎ای که جهت جلوگیری یا کاهش صدمه به محیط زیست تلاش می‎کند، مستحق دریافت غرامت ویژه معادل هزینه های خود خواهد بود. این ماده اگرچه یک نوآوری مهم در زمان خود بود، طبعا در شرایط فعلی نیاز به اصلاح دارد؛ به خصوص اینکه تاکید اصلی در این ماده جبران هزینه های نجات دهنده است و عنصر سود در آن لحاظ نشده است. قلمرو صدمه به محیط زیست در کنوانسیون 1989 عمدتا آب های ساحلی و سرزمینی است، در عمل ممکن است مداخله دولت ساحلی سبب کاهش موفقیت نجات دهنده و در نتیجه محرومیت نجات دهنده از تمام یا بخشی از پاداشی که ممکن بود تحت عنوان ماده 13 کنوانسیون به نجات دهنده تعلق گیرد، شود. بنابراین، دولت ساحلی از اقدامات نجات دهنده سود می برد، بدون آنکه مسیولیتی در قبال کمک به نجات دهنده یا پرداخت به وی در ماده 14 داشته باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: کنوانسیون 1989 نجات، نجات دهنده، غرامت ویژه، نجات محیط زیست
  • مصطفی السان*، داوود نصیران، ناصر عباسپور فتاح صفحات 73-88

    حمل و نقل کالاهای خطرناک مورد اهتمام نظام های حقوقی و کنوانسیون های بین المللی همچون کنوانسیون حمل و نقل کالاهای خطرناک است. منظور از کالاهای خطرناک، موادی هستند که نسبت به بهداشت و سلامت انسان، حیوان و محیط زیست به طور ذاتی خطرناک هستند. هدف پژوهش حاضر که به روش کتابخانه ای و اسنادی انجام گرفته، مطالعه تطبیقی حمل و نقل کالاهای خطرناک از منظر حقوق ایران و کنوانسیون حمل و نقل کالاهای خطرناک است. مطالعات نشان می دهد که نظام حقوقی ایران هنوز ضوابط و مقررات خاصی در این مورد تدارک ندیده و فقط با استعانت از قوانین مرتبط می توان به کم و کیف رویکرد نظام حقوقی ایران به این موضوع پی برد. کنوانسیون، موضوع را با جامعیت بیشتری طرح کرده و مسیولیت متصدی حمل و نقل را بر «نظریه ایمنی» ایفاد نموده است. بنابراین، تدوین مقرراتی جامع با اهرم های قانونی و ضمانت اجراهای موثر با بهره گیری از مقررات و ضوابط مندرج در کنوانسیون از طرف قانون گذار ایران ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: کالاهای خطرناک، حقوق ایران، کنوانسیون حمل و نقل کالاهای خطرناک، متصدی حمل و نقل، ارسال کننده
  • هدایت الله سلطانی نژاد، علی حدادزاده شکیبا* صفحات 89-100
    در جوامع انسانی، اصولا افراد در مقابل یکدیگر موظف به رعایت یک سری تعهدات اجتماعی و قراردای هستند که در مواردی نیز نقض این تعهدات با پشتوانه قانونی که در حمایت از آنها وجود دارد، بهره مند از یک مابه ازای متقابل از جمله جبران خسارت می باشند. از آنجا که یکی از مهم ترین شیون اجتماعی تعهداتی است که اشخاص، خود، ضمن قراردادهای گوناگون به عهده می گیرند، به وجود آمدن تعهدات قراردادی و رعایت آنها برای اشخاص ذیل قرارداد امری بدیهی است که در صورت نقض آنها از جانب یکی از طرفین عهدی، دیگری را مستحق انجام اقداماتی به عنوان مابه ازای نقض تعهد می کند. بررسی این مسیله در حقوق کامن لا با توجه به اینکه مابه ازای اصلی نقض تعهدات قراردادی ذیل عنوان خسارات جبران کننده است، می تواند در مقایسه با فقه امامیه و حقوق ایران که خسارات جبران کننده مابه ازای فرعی و نه اصلی نقض تعهد محسوب می شود، نقطه عطفی در تعیین مفهوم و محدوده این نوع خسارات در حقوق ایران باشد. از همین رو مقاله حاضر با مطالعه تطبیقی ارزیابی و محاسبه مابه ازای نقض تعهدات قراردادی در دو نظام حقوقی کامن لا و حقوق ایران به این نتیجه دست یافت که تفاوت چندانی در مفهوم، محدوده و نحوه محاسبه مابه ازای نقض تعهدات قراردادی ذیل عنوان خسارات جبران کننده مشاهده نمی شود و چشمگیرترین اختلاف در اصلی و فرعی بودن این نوع خسارات در هر یک از این دو نظام حقوقی است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: خسارت انتظار، محدوده جبران خسارت انتظار، محاسبه خسارت انتظار، خسارت انتظار در فقه امامیه، خسارت انتظار در حقوق ایران
  • هدا مشفقی فیض آبادی*، روح الله آخوندی روشناوند صفحات 101-118
    شرط تضمین مسیولیت یکی از شروط انتقال مسیولیت محسوب می شود  که باتوجه به اهمیت و کاربردی بودن آن از حیث انتقال ریسک و تقسیم مسیولیت در قراردادهای مالکیت فکری و درخصوص نقض حقوق فکری ثالث از جایگاه ویژه ای هم در حقوق داخلی و هم در حقوق بین الملل ازجمله نظام حقوقی کامن لا برخوردار است. با این وجود مفهوم این شرط در قراردادهای مالکیت فکری، ماهیت، قلمرو، اعتبار و آثار حقوقی آن در رابطه بین طرفین و اشخاص ثالث مورد سوال و ابهام است. در این پژوهش تحلیلی و تطبیقی، ضمن بررسی مفهوم شرط تضمین مسیولیت در قراردادهای مالکیت فکری، مصمم به پرداختن به سه موضوع ماهیت شرط تضمین مسیولیت در قراردادهای مالکیت فکری و مبنای صحت آن و آثار مختلف حقوقی این شرط می باشیم. در حقوق ایران، با وجود شباهت های جدی این نهاد با نهاهایی مانند بیمه، ضمانت و غیره، این پژوهش تاکید دارد که شرط تضمین مسیولیت در قراردادهای مالکیت فکری از ماهیتی مستقل برخوردار است و مناسب ترین مبنا در تعلیل این نهاد حقوقی ارزشمند ماده ده قانون مدنی می باشد. توجه به اصل نسبی بودن آثار قراردادها و اصل قابلیت استناد قراردادها توسط اشخاص ثالث نیز در تعیین آثار شرط مزبور راهگشا است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: شرط تضمین مسئولیت، قرارداد مالکیت فکری، نقض حقوق مالکیت فکری ثالث، اصل نسبی بودن آثار قرارداد، اصل قابلیت استناد قرارداد
  • سارا کشفی آشتیانی*، جواد نیک نژاد صفحات 119-134
    تا پیش از تصویب لایحه جدید قانون تجارت و قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 قانونگذار به طور صریح شرکت های دولتی را مشمول مقررات ورشکستگی نمی دانست. وجود این مسیله باعث شده بود که ورشکستگی شرکت های دولتی تابع مقررات ورشکستگی شرکت های تجاری در قانون تجارت قرار نگیرند. حقوق ایران با توجه به پراکند گی و گستردگی مواد قانون تجارت و دیگر قوانین در خصوص ورشکستگی شرکت های دولتی به کلاف سردرگمی تبدیل شده است که به درستی نمی توان از میان این مقررات شرکت های دولتی را تابع مقررات ورشکستگی اعلام کرد؛ چرا که ورشکستگی شرکت های دولتی پیش بینی شده در لایحه جدید قانون تجارت و قانون نحوه اجرای محکومیت مالی مصوب 1394 با اصل 44 قانون اساسی در تعارض است. از این رو، به سادگی نمی توان ورشکستگی آنها را اعلام کرد. در حقوق انگلستان نیز شرکت های دولتی به طور کامل در اختیار دولت قرار ندارند و تنها از اساسنامه ها و لوایح پارلمان می توان مقررات مربوط به ورشکستگی آنها را اتخاذ کرد که در حقوق ایران شرکت های دولتی نیز همانند دیگر شرکت های تجاری می توانند مشمول مقررات ورشکستگی در ماده 412 قانون تجارت شوند و دادگاه در صورت تشخیص بدهی مالی این گونه شرکت ها، پس از اعلام ورشکستگی باید نسبت به انحلال این گونه شرکت ها اقدام کند. در حقوق انگلستان تعارضات موجود در خصوص ورشکستگی شرکت های دولتی بیش از حقوق ایران به چشم می آید؛ چرا که قوانین مدونی در خصوص ورشکستگی شرکت های دولتی در انگلیس وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ورشکستگی، امکان ورشکستگی، شرکت های دولتی، شرایط صدور حکم
  • حسن بادینی*، میلاد مشایخ صفحات 135-146
    قانون مدنی در ماده 306 اداره مال غیر را در صورت اضطرار حاصله از خوف نقص یا تلف مال جایز شمرده است. در بخش پایانی مقرره فوق قانونگذار با تقریر عبارت «اگر عدم دخالت یا تاخیر در دخالت موجب ضرر صاحب مال باشد، دخالت کننده مستحق اخذ مخارجی خواهد بود که برای اداره کردن لازم بوده است»، این پرسش فقهی را نزد ذهن دانش پژوهان ایجاد کرده است که توجیه فقهی ضمان مالک در برابر مدیر چیست؟ پاسخ بدین پرسش که تاکنون در آثار مرتبط توجه قابل ملاحظه ای جهت پرورش آن مبذول نشده، عمدتا حول سه محور نمایندگی قانونی (وکالت)، امور حسبی و قاعده احسان در گردش است که با توجه به مراتب امر، آن توجیه که نزد نگارندگان این مقاله موجه تشخیص داده شده است، ابتنای ضمان مزبور بر مفاد قاعده احسان می باشد.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: اداره اضطراری، احسان، امور حسبی، نمایندگی قانونی
  • رضا معبودی نیشابوری*، سید علیرضا رضائی صفحات 147-160

    میانجی گری یا سازش، نسبت به بقیه طرق حل و فصل اختلافات تجاری، دارای مزایای متعددی از جمله سریع بودن، ارزان بودن و حفظ روابط تجاری طرفین است. متاسفانه این طریقه حل اختلاف در دعاوی تجاری مورد استفاده وسیع قرار نمی گیرد و اشخاص و فعالان تجاری تا به حال نتوانسته اند از مزایای این طریق حل اختلاف بهره مند شوند. دلیل اصلی این عدم استقبال، عدم حمایت اجرایی کافی قوانین ایران از سازش نامه به عنوان نتیجه فرایند میانجی گری و سازش است. بنابراین، در این مقاله ضمن توضیح مزایای میانجی گری و ضرورت تقنین قوانین حمایتی در خصوص این طریقه حل اختلاف، قانون الگوی میانجی گری به مقنن ایران پیشنهاد شده است تا با تصویب آتی قانون مذکور، پیشرفت مهمی در زمینه حل و فصل اختلافات تجاری در ایران واقع شود. موضوعات فوق ذیل سه مبحث در این مقاله مورد تحلیل قرار گرفته است: «مزایای میانجی گری تجاری و ضرورت وجود سیاست تقنینی ویژه جهت حمایت از سازش نامه های تجاری»، «سیاست تقنینی کنونی نظام حقوقی ایران در خصوص میانجی گری تجاری» و «پیشنهاد قانون الگوی میانجی گری به دستگاه قانون گذاری».

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: دعاوی تجاری، سازش، سازش نامه، حمایت اجرایی، حل و فصل اختلافات
  • سید محمدامین حسینی*، مهدی نرمانپور صفحات 161-174

    استارت آپ، مجموعه ای نوپا مبتنی بر فکر و ایده نوین یا روش های جدید است که به صورت موقتی و با هدف تبدیل به یک بنگاه با ثبات و ارزشمند، راه اندازی و اجرا می شود و غالبا به واسطه بستر مساعد فضای سایبر و فناوری اطلاعات، در این حوزه نمایان می شود. با در نظر گرفتن نقش پررنگ و بسیار مهم استارت آپ ها در حوزه فضای سایبر در کلیه ساحت های اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و سیاسی جوامع، تبیین مسیولیت های حقوقی این کسب وکارها در قبال فعالیت های آنان از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این پژوهش با روش تحلیلی - توصیفی و با استناد به منابع کتابخانه ای به بررسی مسیولیت مدنی این گونه شرکت ها در صورت ورود خسارات خواهیم پرداخت. به نظر می رسد باتوجه به تنوع و تعدد موجبات مسیولیت این گونه شرکت ها نمی توان مبنای تقصیر که مبنای پذیرفته شده در حقوق ایران است، تنها مبنای مسیولیت این گونه شرکت ها باشد، بلکه به تناسب موجبات مبنای خاصی از مبانی مطرح شده را می طلبد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مسئولیت مدنی، استارت آپ، فضای سایبر، تقصیر، حقوق ایران
  • مصطفی نصیری*، عبدالکریم اوزمانی، رقیه ملازهی صفحات 175-186

    تبدیل به اوراق بهادار کردن، یک مکانیسم مالی است که غالب واگذاری دارایی ها طی آن عملا از طریق سه نهاد حواله حق، تبدیل تعهد (به اعتبار تبدیل داین) و نهادی موسوم به مشارکت فرعی- که مختص حقوق کشورهای کامن لاست- انجام می پذیرد. با بررسی این سه نهاد در قوانین مختلف و تبیین انتقادات وارده به هر کدام، روشن می شود چنین انتقالاتی به صرف نظر از قالبی که طی آن صورت می گیرد، باید دارای اثر دور کردن خطر ورشکستگی بانی از موسسه واسط باشد که آن هم از طریق جداسازی منبع پرداخت از بانی و ورود مطالبات در دارایی واسط به نحو موثر امکان پذیر است. انتقالی که اصطلاحا از آن تحت عنوان بیع حقیقی مطالبات یاد می شود. از جهتی شرکت های عاملی (فاکتورینگ) که موسساتی بانکی- اعتباری با هدف اولیه و اصلی تامین اعتبار و نقدینگی برای تجار از طریق خرید مطالبات موجل قابل وصول آنها هستند، به دلیل عملیات پیش خرید نقدی دیون موجل مزبور، خود در معرض ریسک کاهش نقدینگی قرار می گیرند، امری که باعث شده این موسسات به نوبه خود در پی منابع تامین نقدینگی باشند. بنابراین، جهت بررسی قابلیت تبدیل به اوراق بهادارکردن دیون ناشی از عملیات فاکتورینگ، به عنوان یک منبع تامین نقدینگی، لازم است شرایط کلی دارایی های قابل تبدیل به اوراق بهادار و همچنین رویکرد قانونگذاری ها را در تعیین حصری یا تمثیلی این دارایی ها مدنظر قرار داد. با این حال رویه اغلب کشورهای پیشرفته در عدم حصر این دارایی ها و واگذاری آن به اراده طرفین عملیات است، مشروط بر اینکه دیون مزبور تمامی شرایط لازم جهت تبدیل شدن به اوراق بهادار را داشته باشند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تبدیل به اوراق بهادارسازی، دارایی، مطالبات قابل وصول، عاملیت تجاری، فاکتورینگ
|
  • Azadeh Najafi, Ebrahim Taghizadeh *, Ali Chahkandinejad Pages 11-23
    An imposed contract is a new contract, the validity or invalidity of which is disputed. Well-known Imami jurists believe in the invalidity of new contracts, but later and contemporary jurists believe in its validity. In Iranian law, the principle of validity of contracts governs it. An imposed contract has the general conditions set forth in Article 190 of the Civil Code, and the specific conditions. Some of these characteristics are related to the subject and property of the contract, some are related to the characteristics of the proposing party, some are related to the general provisions of these contracts, and some are related to how the contract is required and accepted. Numerous proposals have been made to support the weak side of the contract in the imposed contracts. Modification of the contract, interpretation of the contract, removal of the contract terms, termination of the contract, are among these proposals. In the Consumer Protection Law approved in 2009, the General Policies Implementation Law in Article 44 of the 2008 Constitution, the Insurance Law approved in 1316, the Maritime Law in 1343, the Electronic Commerce Law approved in 1382, the building pre-sale law approved on 89/10/12, protection We see the injured party in the imposed contracts. Of course, what ensures the interests of the weak party in the imposed contracts is the adjustment or elimination of unjust and unfair conditions while maintaining the principle of the contract, and the guarantee of invalidity, termination and non-influence can not ensure the interests of the weak party that needs to conclude the contract. Slowly It seems that in order to protect the weak side of the contract, and due to the lack of explicitness and the provision of a specific performance guarantee, such an article should be approved: If a contract is entered into by imposition and entails unfair, unfair or oppressive terms, the judge must, as far as justice is concerned, modify those terms or exempt the weak party from enforcing them, and in interpreting the contract, the expediency of the party. Consider the weak.
    Keywords: Imposed Contract, weak party to the contract, modification of the contract, elimination of unfair terms, good faith
  • Sfandyar Kordi, Reza Tajarlou *, Mohsen Mohebi Pages 25-40
    between the interests and legitimate expectations of the parties under the terms In oil and petroleum contracts, unexpected events causes drastic changes in the original terms and conditions of contracts and balance of interest of parties will be adversely affected and interrupted. Various conditions need to be foreseen for these clauses such as forecasting contractual mechanisms for renegotiation, revisit and adaptation of economic equilibrium which accordingly would substitute the preliminary agreement with new conditions in such contracts so that the interests of the parties continue to be balanced. Undoubtedly, one of the most important developments in the field of petroleum contracts is the modern approach to contract terms for the continuation of the contract through a compromise of the modification of the contractual obligations of those actors changed in the circumstances. Thus, what is the mechanism of contractual equilibrium in oil contracts? This is a question that this article seeks to answer by examining and analyzing the terms of the contract and its achievement is ‘‘The mechanism of contractual conditions for balance is a new approach to coexistence and a combination of renegotiation conditions and stability conditions to increase contract the versatility and reduce the hardness of the contract to create a balance of benefits and increase the efficiency and performance of the oil contract’’.
    Keywords: Oil Contracts, renegotiation clause, economic balance, revisit, adaptation, contractual mechanism
  • Hamid Hamidian *, Mansor Amini, Aliakbar Hokmabadi Pages 41-60
    Any contract may face ambiguities in the execution phase that need to be interpreted. Courts usually interpret these ambiguities based on the discovery of the common intent of the parties. However, following the characteristics of the contract or the special situation of the parties in some contracts, special interpretative rules are applied to them. Therefore, the insurer may take advantage of this fragile situation of the insurer and its authoritarianism and adjust the insurance contract in line with your interests. Therefore, in order to support the legitimate expectations of the insurer and eliminate this inequality in the 1970s, a special method for interpreting insurance contracts under the "legitimate expectations method" emerged in the United States and experienced a change over several decades. Recent developments in this method indicate that the application of this rule is appropriate after proving unequal legal and economic situations. In Iranian law, this method is not directly mentioned, but in the interpretation of the contract, the courts are better instead of applying the dry rule. Interpretation against the insurer, apply this rule in line with the legitimate expectations of the insurer. In this study, we examine this doctrine and its role in the interpretation of insurance contracts.
    Keywords: Insurer, Reasonable Expectations, Insurance Contracts, Addition
  • Banafshe Mazloom Torshizy *, Golam Nabi Fayzi Chakab Pages 61-72

    With the development of maritime transport and the increasing likelihood of maritime accidents, as well as the growth of public awareness of the importance of the marine environment, the need to prevent and reduce marine environmental pollution has become increasingly important for all countries, especially coastal countries. Article 14 of the 1989 International Convention on Salvage was enacted to meet this need and to provide sufficient incentives for salvor who were entitled to compensation only if property and ships were saved. According to this article, the salvor who tries to prevent or reduce the damage to the environment will be entitled to receive special compensation equal to his expenses. Although this material was an important innovation in its time, naturally, it needs to be reformed in the current situation. It has to be corrected, especially since the main emphasis in this article is on compensating the savings' expenses and the element of profit is not included in it. The scope of the environmental damage in the 1989 Convention is mainly coastal and territorial waters, In practice, coastal state intervention may reduce the success of the rescuer and thus deprive the rescuer of all or part of the reward that might have been awarded to the rescuer under Article 13 of the Convention. Therefore, the coastal state benefits from the rescue efforts, without being responsible for assisting or paying the rescuer in Article 14.

    Keywords: The 1989 Convention of Salvage, The Salvor, Special Compensation, Saving the Environment
  • Mostafa Elsan *, Davood Nasiran, Naser Abbaspour Fattah Pages 73-88

    Transportation of dangerous goods is considered by legal systems and international conventions such as the Convention on the Transport of Dangerous Goods. Hazardous goods are substances that are inherently hazardous to the health or health of humans, animals and the environment. The purpose of this study, which has been done by library and documentary methods, is a comparative study of the transport of dangerous goods from the perspective of Iran and the Convention on the Transport of Dangerous Goods. Studies show that the Iranian legal system has not yet prepared specific rules and regulations in this regard, and only with the help of relevant laws can we understand the approach of the Iranian legal system to this issue. The convention addresses the issue more comprehensively and bases the responsibility of the transport operator on "safety theory". Therefore, it is necessary to formulate comprehensive regulations with legal leverage and guarantee effective implementation, using the rules and regulations contained in the Convention by the legislator of Iran.

    Keywords: Dangerous Goods, Iranian law, Convention the carriage of dangerous, goods carrier, Sender
  • Hedayatollah Soltaninejad, Ali Haddadzadeh Shakiba * Pages 89-100
    In the modern societies, principally, persons in their social relationships with each other have some logical expectations and obligations which should be respected by all people and in the other way it will conclude to some damages in this position. legislators obligation is to make law for lifting these damages from the damaged person shoulders. As one of the most important social rank in the society is voluntary obligations through the contracts by the persons, emerging contractual expectations and respecting to these is an axiomatic issue and if not respected, the offender will be responsible to the damaged person by paying money as the broken expectation substitutionary. Verifying these contractual expectations in the common law in the comparison of its Islamic one can be counted as a landmark in the determination of these expectations concept and limitation in the both systems. At last, this contribution could reach to this conclusion that there is no much difference between the Islamic Model with its common law in the matter of expectation damages, however; entity of some difference in these two systems is undeniable.
    Keywords: Expectation Damages, Islamic Expectation damages, common law expectation damages, Count of expectation damages
  • Hoda Moshfeghi Feyz Abadi *, Rouhollah Akhoundi Roshnavand Pages 101-118
    Indemnity clauses are one of the transfer of responsibility clauses that importance and practical of them in terms of transfer of risk and division of responsibility in intellectual property contracts and on infringement of third parties' rights have been caused them to have special place in internal and international law, including common law system. Nevertheless, the notion of this clause in intellectual property contracts, its nature, territory and legal effects in the relationship between parties of contract and third parties are in question. In this analytical and comparative research, we intend in addition to examination the notion of indemnity clause in intellectual property contracts, explain three issues of the nature of this clause and basis of its accuracy and legal effects of this clause in intellectual property contracts system . Finally, we concluded that despite serious similarity of this clause with contracts and conditions like insurance, guaranty and etc. this clause has independent nature and article 10 of civil code can be the most comprehensive basis for accepting this useful clause in Iran's legal system. Considering the principles of privity of contracts and opposability of contracts by third parties could be keys in determining the effects of this clause.
    Keywords: Indemnity Clause, Intellectual Property Contract, Infringement of third party's Intellectual Property rights, Privity of Contracts, Opposability of Contracts
  • Sara Kashfi Ashtiani *, Javad Nik Nezhad Pages 119-134
    Prior to the passage of the new Commercial Code and the Law on Execution of Financial Sentences adopted in 2015, the legislature did not explicitly consider state-owned companies to be subject to bankruptcy regulations. Iranian law has become a beacon of confusion due to the dispersion and extent of the provisions of the Commercial Code and other laws regarding the bankruptcy of state-owned companies. The bankruptcy of state-owned companies provided for in the new bill of the Commercial Code and the Law on Execution of Financial Sentences adopted in 1394 is in conflict with Article 44 of the Constitution, so it is not easy to declare their bankruptcy. Under British law, too, state-owned companies are not wholly owned by the government, and only the statutes and bills of parliament can pass bankruptcy rules. In Iranian law, state-owned companies, like other commercial companies, can be subject to bankruptcy provisions in Article 412 of the Commercial Code, and if the court recognizes the financial debt of such companies, after declaring bankruptcy, it must act to liquidate such companies. In British law, the existing conflicts regarding the bankruptcy of state-owned companies are more visible than the law of Iran, because there are no written laws regarding the bankruptcy of state-owned companies in the United Kingdom.
    Keywords: Bankruptcy, the possibility of bankruptcy, state-owned companies, the conditions for issuing a sentence
  • Hasan Badini *, Milad Mashayekh Pages 135-146
    Article 306 of the Civil Code provides for the management of non-property in the event of an emergency arising out of a defect or loss of money. In the final section of the above regulation, the legislator, with the statement "If interference or delay in interference leads to the loss of the owner, the intermediary is entitled to receive The cost would be necessary to manage it. "This jurisprudential question has been created by the scholarly mind: What is the legal justification of the owner's guaranty against the director? The answer to this question, which has so far not been addressed in the related works, has been largely ignored. It is about three axes: legal representation (lawyer), affairs, and Ihsan's rule, which, according to Marat This, it explains that the authors of this article have been founded, it is based on the provisions of the liability is no good no good.
    Keywords: Emergency Department, Ehsan, Hussein Affairs, Legal Representation
  • Reza Maboudi Neishabouri *, Seyedalireza Rezaee Pages 147-160

    Mediation or Conciliation has several advantages comparing with other commercial dispute resolution methods, including speed, cheapness, and countinuing commercial relations between the parties. Unfortunately, this dispute resolution method is not widely used in commercial disputes and individuals and business actors have not been able to profit the benefits of this dispute resolution method. The main reason for this situation is the lack of adequate executive support in Iranian law for the settlement agreement as the result of the mediation and conciliation process. Therefore, in this article, while explaining the benefits of mediation and the need to legislate supportive laws regarding this dispute resolution method, a commercial mediation model act has been proposed to the Iranian legislature, so that future enactment of this law leads to significant progress in Iranian commercial dispute resolution. The following three topics are analyzed in the article: "The benefits of commercial mediation and the need for a special legislative policy to support commercial settlement agreements", "The current legislative policy of the Iranian legal system regarding commercial mediation" and "Proposing a commercial mediation model act to the legislature".

    Keywords: Commercial Disputes, Conciliation, Settlement Agreement, Executive Support, Dispute Resolution
  • Sseyed Mohammad Amin Hosseini *, Mahdi Narimanpour Pages 161-174

    Start-ups are start-ups based on new ideas or new methods that are set up and implemented temporarily with the aim of becoming a stable and valuable enterprise, and often appear in this field due to the favorable environment of cyberspace and information technology. Considering the prominent and very important role of start-ups in the field of cyberspace in all economic, social, security and political areas of societies, it is very important to explain the legal responsibilities of these businesses in relation to their activities. In this research, we will investigate the civil liability of such companies in case of damages by analytical-descriptive method and referring to library sources. It seems that considering the diversity and multiplicity of causes of liability of such companies, the basis of fault, which is the accepted basis in Iranian law, cannot be the sole basis of liability of such companies, but has a special basis according to the causes.

    Keywords: Civil liability, Startups, cyberspace, Causes, Iranian law
  • Mostafa Nasiri *, Abdulkarim Ozmany, Roqayya Molazehi Pages 175-186

    Securitization is a financial instrument, in which Assets are generally transferred in three different methods; Assignment, Novation and Sub-Participation (the latter is used in common law systems). A comparative study among these  Legal Frameworks shows that regardless of the method used for transferring assets in securitization, it should be accomplished in a manner that removes to the extent practicable, these assets from the estate of the selling company in the event of its bankruptcy, which can be achieved by isolating the source of payments and insuring that the transfer of the assets from the Originator to the SPV cannot be interfered, which often referred to as creating a “true sale” of the receivables. On the other hand, Factoring Companies, which are bank-credit institutions, has the primary objective of providing liquidity to traders and funding them through the purchase of their short-terms claims are exposed to cash reduction and liquidity risks due to such activities, causing them to seek funding sources. Thus to study the implementation of securitization on receivables arising from factoring operations as a funding source, it is necessary to consider the different approaches of Legislation in limited or unlimited determination of convertible assets and other characteristics determined for such assets. However, the practice of most developed countries is based on non- restricting these assets and assigning it to the will of the parties, provided that such assets meet all the necessary requirements for securitization.

    Keywords: Securitization, Receivables, Originator, Assignment, Novation, Factoring True Sale, Sup-Participation