فهرست مطالب

دانش حقوق مدنی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1402)

نشریه دانش حقوق مدنی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زینب فرهادخانی*، ابراهیم تقی زاده، اصغر محمودی صفحات 1-18
    اهمیت مسیولیت مدنی تولیدکننده کالا و ارایه دهنده خدمت اینترنت اشیا ناشی از آسیب های نوظهور اینترنت اشیا برای مصرف کننده است. ادغام سخت افزار، نرم افزار و خدمت در اینترنت اشیا محصولی است که همزمان کالا و خدمت مستمر تلقی می شود. رویکرد قوانین و رویه قضایی اتحادیه اروپا، آمریکا و ایران نسبت به کالا یا خدمت بودن نرم افزار تقریبا یکسان است. در نظام های حقوقی ذکر شده، مبنای مسیولیت مدنی تولیدکننده کالای اینترنت اشیا مسیولیت مطلق و مبنای مسیولیت مدنی ارایه دهنده خدمت اینترنت اشیا تقصیر است. به دلیل نوع ویژه کالای اینترنت اشیا، بر مبنای مسیولیت مطلق رکن تقصیر در دعاوی مسیولیت مدنی حذف و صرف اثبات رابطه سببیت توسط مصرف کننده کفایت می کند. نقص عملکرد دستگاه اینترنت اشیا در بعضی موارد باعث خسارات جانی و مالی به مصرف کننده و دسترسی غیرمجاز و سوء استفاده از داده شخصی می گردد. بر مبنای مسیولیت تولید کالای معیوب، تولیدکننده و ارایه دهنده خدمت اینترنت اشیا مسیول پرداخت خسارت وارده به مصرف کننده و هر شخص دیگری است که از مصرف کالا آسیب دیده است. به دلیل عدم کفایت قوانین، مقررات ایران در زمینه مسیولیت مدنی تولیدکننده کالا و ارایه دهنده خدمت اینترنت اشیا نیازمند تقنین است.
    کلیدواژگان: ارائه دهنده خدمت، اینترنت اشیا، تقصیر، تولیدکننده کالا، مسئولیت مطلق
  • محمدحسین تقی پور درزی نقیبی*، فاطمه مسلم زاده، مهدی طالقان غفاری صفحات 19-34
    غالبا در روابط اقتصادی، میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، توازن اقتصادی وجود نداشته و در بسیاری از موارد حقوق مصرف کنندگان دچار آسیب می شود. قوانین تنظیم کننده روابط خصوصی فی مابین افراد به ویژه قانون مدنی نیز به دلیل عام بودن به نسبت بسیاری از قوانین دیگر، تنها به بیان قواعد و اصول کلی پرداخته و توجه به جزییات را به قوانین خاص واگذار کرده یا در خصوص قواعدی که وجود آن در روابط میان تولیدکننده و مصرف کننده ضروری به نظر می رسد، سکوت کرده است. پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای، درصدد برآمده تا با بررسی قواعد حمایتی موجود در قانون حمایت از مصرف کنندگان، به تبیین حقوق ویژه مصرف کننده پرداخته و این قانون را به عنوان تکمله ای بر قوانین دیگر یا نخستین مرجع بیان کننده قواعد حمایتی شناسایی نماید. در این راستا ابتدا مواردی از این قانون که در قانون مدنی نیز مورد توجه قرار گرفته اند و سپس مواردی که مختص قانون مورد بحث بوده و برای نخستین بار در این مرجع ذکرشده بیان می گردند. نتیجه حاصل از پژوهش نشان می دهد که به رغم وجود قواعدی مشابه میان قانون مدنی با قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان نظیر لزوم جبران خسارت و شیوه عمل در خصوص کالای معیوب، قواعد دیگر نظیر لزوم وجود ضمانت نامه، مفهوم تبانی، تعیین مجازات برای خسارت ناشی از عیب، لزوم وجود استاندارد، ممنوعیت فروش اجباری، لزوم داشتن نمایندگی یا تعمیرگاه مجاز، لزوم الصاق برچسب کالا، لزوم تشکیل انجمن های حمایت از حقوق مصرف کنندگان، لزوم نظارت و بازرسی و مسیولیت تضامنی را می توان به عنوان قواعد مختص قانون حمایت از مصرف کنندگان و از نوآوری های این قانون نسبت به قانون مدنی دانست.
    کلیدواژگان: تولیدکننده، عرضه کننده، مصرف کننده، قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان، قانون مدنی
  • بتول گرگین*، فاطمه عزیززاده صفحات 35-46
    در عصر حاضر، به دلیل ارتباط شرکت های سهامی با گروه های دیگر جامعه از یک سو و افزایش مسیولیت اجتماعی آنان از سوی دیگر موجب شده تا شرکت ها به دنبال راهکاری برای حفظ ثبات و پایداری خود در راستای انجام فعالیتشان باشند. خرید و فروش اجباری سهام، یکی از این راهکارهاست که به ثبات و پایداری شرکت کمک می کند. بدین سان که گروهی از سهامداران (اقلیت)، که نقش کمرنگی در سیاست گذاری و تصمیمات شرکت دارند، به جای درخواست انحلال شرکت، به روش فوق از شرکت خارج شده و به عضویت خود در شرکت پایان می دهند. آنچه از اهمیت به سزایی برخوردار است و در این مقاله نیز مورد تاکید نگارنده واقع شده است، حفظ اصل تعادل میان جایگاه سهامداران اقلیت و اکثریت است که یکی از کارکردهای مهم خرید و فروش اجباری سهام در نظام حقوقی آمریکا و انگلیس تلقی می گردد. مطالعه در دو نظام حقوقی کامن لا و ایران نشان می دهد که اولا، برخلاف نظام حقوقی کامن لا، مقررات خاصی در مورد خرید و فروش اجباری در مقررات شرکت های سهامی ایران وجود ندارد. ثانیا، در قوانین دیگری همچون قانون رفع موانع تولید رقابتی 1394، که مقرراتی در این زمینه وضع نموده با مقررات نظام کامن لا تفاوت اساسی دارد. بنابراین، مقایسه قوانین و مقررات دو کشور می تواند راهگشای بسیاری از کاستی ها و ابهامات موجود در شرکت های سهامی درخصوص خرید و فروش اجباری سهام قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خرید اجباری، فروش اجباری، سهامدار اقلیت، سهامدار اکثریت، شرکت
  • سعیده باقری اصل*، حیدر باقری اصل صفحات 47-58
    یکی از موارد بهره جویی از اصول تفسیری در احتمال نسخ ماده قانونی یا تخصیص عموم آن و نیز در تعارض نسخ ماده قانونی و تخصیص عموم آن است. هر چند اصولیان تا حد امکان سعی دارند تعارض دو ماده را با استناد به قواعد تعارض عام و خاص حل نمایند، ولی گاهی شرایط امکان تخصیص وجود ندارد و ناچار باید به نسخ نظر داد. بنابراین سوال اصلی تحقیق در این خصوص آن است که کدام اصول تفسیری در احتمال نسخ ماده قانونی یا تخصیص عموم آن و نیز در تعارض بین نسخ ماده قانونی و تخصیص عموم آن جاری است؟ ضرورت انجام این تحقیق علاوه بر کاربردی بودن در تنقیح قوانین، این است که تاکنون کسی بدان نپرداخته است. روش تحقیق در بررسی و یافتن پاسخ سوال، توصیفی و تحلیلی است و تحقیق در پاسخ سوال به این نتیجه رسیده است که اصل در احتمال نسخ، عدم نسخ و اصل در احتمال تخصیص، عدم تخصیص و نیز اصالت عموم عام است و جریان استصحاب اعتبار قانون در احتمال نسخ و اعتبار عموم عام در احتمال تخصیص یک موید است، اما در تعارض بین نسخ و تخصیص، اصل ترجیح تخصیص بر نسخ جاری می گردد، مشروط بر اینکه شرایط تخصیص فراهم باشد وگرنه نسخ بر تخصیص مقدم خواهد شد.
    کلیدواژگان: استصحاب اعتبار قانون، اصل ترجیح تخصیص بر نسخ، اصل عدم نسخ و تخصیص، تعارض نسخ و تخصیص
  • حانیه ذاکری نیا، سیده فاطمه رضوی* صفحات 59-74

    در تاریخ رابطه مسیولیت مدنی و کیفری سه دوره متمایز وجود دارد: اختلاط، جدایی و نزدیک شدن. پس از اینکه مدت زیادی مسیولیت مدنی و کیفری در درون یکدیگر ادغام شده بودند، در قرن هفدهم میلادی، زمینه های جدایی آنان فراهم شد. امروزه مسیولیت مدنی و کیفری در نظام های حقوقی نوین، از یکدیگر تفکیک شده و با رویکردهای مطرح شده در هریک، در حال نزدیکی و ارتباط موثر با یکدیگر هستند. با تطبیق تحولات مذکور در نظام حقوقی ایران، مشخص می شود که تمایزات مسیولیت مدنی و کیفری به نحو صحیح رعایت نشده و چهره های واضحی از اختلاط مشهود می باشند. به طور خاص در قانون مدنی و در بحث معارضه حقوق مالک و مسیولیت شخص جاهل به غصب، احکام سختگیرانه ای در نظر گرفته شده است؛ از جمله مسیولیت مطلق، بی توجهی به ارزش کار غاصب و ضمان غاصب درخصوص منافع غیرمستوفات. وضع چنین احکامی و تسری آن به غاصب جاهل با اصول مسیولیت مدنی سازگاری ندارد و بر این اساس می توان آن را نمودی از اختلاط مسیولیت مدنی و کیفری در حقوق ایران دانست؛ چراکه این رویکرد، بیشتر از آنکه مسیولیت مدنی باشد، مسیولیت کیفری است و سبب شده است اهداف حوزه ای دیگر از مسیولیت ها، در مسیولیت مدنی مطرح و پیگیری شود. تحقیق حاضر به شیوه تحلیلی- توصیفی به بررسی موضوع مذکور می پردازد.

    کلیدواژگان: جاهل به غصب، غصب، مسئولیت کیفری، مسئولیت مدنی
  • علی مشهدی*، یاسر مقدم پور، ثریا حسینی صفحات 75-84
    امروزه خسارات زیست محیطی ابعاد بسیار گسترده ای دارند. گاهی خسارات و خطرات  وارده چنان گسترده است که در صورت بروز آسیب، جبران آن از عهده شخص مسیول خارج است.  نهاد بیمه خسارت زیست محیطی در راستای پوشش ریسک های زیست محیطی در مقابل آلودگی ها و خسارات  یکی از نهادهای مهم برای حفاظت و بهبود محیط زیست است.  در این نوشتار سعی شده با روش تحلیلی-توصیفی، ضمن تحلیل انواع خسارات و ریسک ها در عرصه محیط زیست به نقش بیمه گر، مسیولیت ناشی از آلودگی های ایجاد شده توسط اشخاص و خسارت هایی که به واسطه ی آلودگی رخ می دهد، پرداخته و  مورد ارزیابی قرار گیرد. همچنین، سعی شده است با تحلیل این نهاد راهکارها و پیشنهاهای کاربردی مناسب در این زمینه ارایه شود. پرسش اساسی این است که بیمه در محیط زیست چه جایگاهی دارد و چه راهکارهای برای افرایش بیمه پذیری خسارات زیست محیطی وجود دارد.  فرض اساسی این مقاله بر این مبنا استوار است که نهاد بیمه می تواند نقش بسیار مهم در جبران خسارات و خطرات احتمالی زیست محیطی داشته باشد.
    کلیدواژگان: خسارت، محیط زیست، جبران خسارت، ریسک های زیست محیطی
  • محسن لعل علیزاده* صفحات 85-98
    دنیای مجازی با ویژگی های منحصر به فرد، به افراد امکان می دهد تا فضاهای دیجیتال را کشف کرده و با سایر کاربران تعامل داشته باشند. متاورس ابزاری برای توسعه تجربیات زندگی انسان، گستره ای نامحدود و عمومی و یک فضای زندگی مجازی است. الزامات و بسترهای متاورس و به طور خاص الزامات حقوقی آن، به اندازه ای که این جهان در حال گسترش است، رشد نکرده است. هدف این مقاله که به روش توصیفی - تحلیلی نوشته شده است، بررسی موضوعات نوظهور حقوقی در متاورس و ارایه رهیافت های نوین برای حصول به راهکارهایی در این زمینه است. به طور مشخص سه موضوع مالکیت و مالکیت معنوی، نشان های غیرقابل تعویض و مالیات و حقوق مسیولیت مورد بررسی قرار گرفت. بلاکچین و قراردادهای هوشمند می توانند برای قانونی کردن بسیاری از حمایت های بایسته از مالکیت؛ به ویژه مالکیت فکری در اکوسیستم متاورس مورد استفاده قرار گیرند. نشان های غیرقابل تعویض از مصادیق قراردادهای سرمایه گذاری محسوب شده و مانند اوراق بهادار مشمول مالیات قلمداد می شوند. راجع به مسیولیت حقوقی آواتارها در متاورس، ضمن شناسایی«شخصیت الکترونیکی» برای آنها، حسب میزان وابستگی آواتار به تولیدکننده، تیوری های «مسیولیت محض» و «مسیولیت مستقیم» مطرح شده است. با وجود این، به نظر می رسد که توانایی انطباق قوانین و مقررات با رویدادهای در حال تغییر در متاورس و تغییر رویکردی ذاتی در قوانین، نحوه مدیریت این جهان-که درک آن از نظر فنی نیز دشوار است- بزرگ ترین چالش حقوقی در این زمینه قلمداد می شود و حقوق همچنان ناظر رخدادها و چالش های در حال ظهور است.
    کلیدواژگان: متاورس، فضای مجازی، آواتار، مالکیت، مسئولیت
  • محمدرضا امینی*، علی اکبر جهانی، سعید ابراهیمی صفحات 99-116
    امروزه بیمه اجباری نقشی مهم در نظام اقتصادی و حقوقی کشورها ایفاء می کند و فعلیت کنونی این نهاد، حکایت از ظرفیت بالای آن برای تحت پوشش قرار دادن ابعاد مختلف خسارات وارده به افراد دارد. لذا اهمیت و جایگاه بیمه اجباری غیر قابل انکار است. تعلیل انحصار قلمرو بیمه اجباری در موارد خاص بسیار مهم است و با توجه به این تعلیل و مبانی، پرسشی اساسی مطرح می گردد. این نوشتار با روش تحلیلی و توصیفی و با اتکا به مطالعات کتابخانه ای به بررسی مبانی و قلمرو بیمه اجباری می-پردازد، و در پی پاسخ به این پرسش است که آیا قلمرو بیمه مسیولیت در بیمه های اجباری منحصر به مواردی است که در حقوق ایران ذکر شده است، یا اینکه علی الاصول باید موارد دیگری را شامل شود؟ و این نتیجه حاصل شد که با توجه به مبانی که برای بیمه اجباری ذکر می گردد می توان با ارایه تیوری جدید، در راستای حفظ و صیانت اموال و احترام جان افراد مواردی را مورد بررسی قرارداد که در حقوق ایران فاقد قانون مدون بیمه اجباری هستند. بنابراین پیشنهاد می گردد ساز و کاری جهت الزام به بیمه اجباری تعیین گردد تا بتوان به تفسیری متعادل از جبران خسارت از افراد زیان دیده دست یافت.
    کلیدواژگان: بیمه مسئولیت، لاضرر، بیمه اجباری، اتلاف، جبران خسارت
  • رضا بیرانوند، سید علی میرکمالی* صفحات 117-132
    دفاع ناظر بر مسیولیت مدنی بنا بر معانی متعدد و کارکردهای متنوع آن، به دسته های مختلفی تقسیم بندی می گردند. یکی از انواع مهم دفاع در مسیولیت مدنی، دفاعیات مبتنی بر تحدید میزان مسیولیت است که اثبات آن بدون نفی مسیولیت خوانده، صرفا محدوده مسیولیت خوانده و میزان خسارات قابل پرداخت توسط وی را کاهش می دهد. باوجود اهمیت دفاعیات مبتنی بر تحدید مسیولیت در منسجم ساختن قواعد مسیولیت مدنی از حیث جبران خسارت و نیز ایجاد نظم حقوقی مطلوب در دعاوی مسیولیت مدنی، بررسی این قسم از دفاعیات به عنوان یک مبحث مستقل در نظام حقوقی ما مورد غفلت واقع شده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد تاکید بر مسیولیت مدنی پلیس، در پی ارایه مبنایی منسجم از طبقه بندی انواع دفاع مبتنی بر تحدید مسیولیت در دعاوی مسیولیت مدنی از طریق تفسیری نظام مند از قوانین موضوعه داخلی است. در این خصوص سه دسته کلی از دفاعیات مبتنی بر تحدید مسیولیت در دعاوی مسیولیت مدنی قابل شناسایی و بررسی است که به ترتیب بر مبنای دفاع ناظر بر نقش زیان دیده در ارتباط با حادثه (شامل تقصیر مشارکتی زیان دیده و نیز نقض وظیفه تقلیل خسارت)، دفاع ناظر بر مداخله اشخاص ثالث و تعدد عاملین زیان در وقوع حادثه و در نهایت دفاع ناظر بر حسن نیت عامل زیان تقسیم بندی می گردد.
    کلیدواژگان: تقلیل خسارت، حسن نیت، دفاع جزئی، دفاع مبتنی بر مسئولیت، مداخله شخص ثالث
  • فرنگیس منصوری* صفحات 133-146

    یکی از موثرترین شیوه های اجرای اسناد حقوق بشری و حمایت از آزادی های اساسی بشر، پیش بینی سازوکارهای اجرایی و نظارتی برای آنهاست. نظام حقوق بشر بین المللی ساز و کارهایی را برای حمایت از قربانیان نقض حقوق بشر مقرر کرده که یکی از این سازوکارها «آیین دادخواهی فردی» است که در بسیاری از اسناد حقوق بشری پیش بینی شده است. مسیله ای که در این مقاله مطرح می شود، چگونگی فرایند «آیین دادخواهی فردی» در دو سند مهم حقوق بشری بین المللی؛ یعنی میثاق حقوق مدنی و سیاسی و میثاق حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (از این به بعد میثاقین) است. در راستای تبیین این مسیله و به روش توصیفی و تحلیلی خواهیم دید که در نظام معاهده ای میثاقین حقوق بشر، ساز وکار حمایت از قربانیان نقض حقوق بشر با عنوان «آیین دادخواهی فردی» ایجاد شده است. در این شیوه دادخواهی، به اشخاص قربانی نقض حقوق بشر اجازه داده می شود تا پس از ناکامی در توسل به مکانیزم های داخلی، برای احقاق حقوق خود، مستقل از دولت و نهادهای دولتی اقدام نمایند. بررسی ها نشان می دهد این شیوه دادخواهی اگرچه موثر است، اما روند رسیدگی ها بعضا طولانی و با مقاومت دولت متهم روبه رو می شود.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، آیین دادخواهی، میثاقین، پروتکل های اختیاری
  • حمید حمیدیان*، فاطمه رجایی، علیرضا پوراسماعیلی صفحات 147-164
    با افزایش تکثرگرایی حقوقی در نظام بین المللی معاصر تداخل حوزه های سرمایه گذاری و حقوق بشر افزایش یافته است. از این رو توازن این دو حوزه امری ضروری است و این امر چیزی نیست جز تشویق سرمایه گذاری و ایجاد توازن در فضای سرمایه گذاری مبتنی بر معیار حقوق بشر که با گذر زمان این امر خود را در رویه قضایی داوری سرمایه گذاری نشان داده است. در این مقاله سعی شده براساس تحلیل آرا موجود در این زمینه، ضمن شناسایی محدودیت ها، الگوهای رایج استنادپذیری حقوق بشر در داوری سرمایه گذاری را مورد مداقه قرار دهیم. از این رو به نظر می رسد رویه قضایی موجود مبهم، نارسا، متناقض و نوپاست. از این رو باید نیمه پر لیوان مبتنی بر جسارت طرح و استناد به حقوق بشر را نگریست و این مسیله قابل انکار نیست که هنوز در بسیار از مواردی، محاکم ذاتا میل به داوری یک طرفه و متعصبانه به نفع معاهده سرمایه گذاری دارد. البته محاکم  در این رابطه واهمه خروج از صلاحیت و سوء استفاده دولت های میزبان را دارند و در این راستا نقش استنادپذیری حقوق بشر مبتنی بر اصول اساسی حقوق بین الملل و چارچوب معاهده سرمایه گذاری برای تفسیر بسیار کلیدی است. ضرورت اقدام حقوق بشری و نبودن چاره ای دیگر باید در دیوان اثبات شود تا داوران بتوانند نقض تعهدات را مبتنی بر آن اقدام توجیه کنند. تغییر رویه محاکم در راستای امکان ورود جوامع بومی و سازمان های مردم نهاد به عنوان اشخاص ثالث کمک شایانی به استنادپذیری حقوق بشر می نماید. در نهایت کشوری که محل اجرای حکم است، می تواند با استناد به نظم عمومی آرا سرمایه گذاری که خلاف حقوق بشر است را اجرا نکند؛ هرچند این مسیله در عمل با چالش هایی روبه رو است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، داوری، سرمایه گذاری، رویه قضایی
|
  • Zienab Farhadkhani *, Ebrahim Taghizadeh, Asghar Mahmoudi Pages 1-18
    The importance of the civil liability of product manufacturer and Internet of Things service provider is caused by the emerging damages of the Internet of Things to consumers. The integration of hardware, software and service in the Internet of Things is a product that is a continuous goods and service at the same time. The approach of the laws and judicial procedure of the European Union, the United States and Iran are almost the same whether software is a good or a service. In the mentioned legal systems, the basis of the civil liability of the producer of the Internet of Things product is Strict liability, and the basis of the civil liability of the provider of the Internet of Things service is Negligence. Due to the special type of Internet of Things product, on the basis of Strict liability, the element of Negligence in civil liability lawsuits is removed and it is enough to prove the Causal Link by the consumer. Malfunction of the Internet of Things device causes life and financial damage to the consumer and unauthorized access and misuse of personal data. The producer and the Internet of Things service provider are responsible for paying the damage caused to the consumer and any other person who is harmed by the consumption of the goods. Due to the inadequacy of the laws, Iran's laws in the field of civil liability of product manufacturer and Internet of Things service provider need to be legislated.
    Keywords: Service Providers, IoT, Negligence, Manufacturers of Goods, Strict Liability
  • Mohammadhossein Taghipour Darzi Naghibi *, Fatemeh Moslemzadeh, Mehdi Taleghan Ghafari Pages 19-34
    Often in economic relations, there is no economic balance between producers and consumers, and in many cases the rights of consumers are harmed. The laws regulating private relations between individuals, especially the civil law, due to its general nature compared to many other laws, only state the general rules and principles and leave attention to the details to specific laws or the rules that Its existence seems necessary in the relationship between producer and consumer, it is silent. Identify the supporting rules. In this regard, firstly, the cases of this law which are also taken into consideration in the civil law, and then the cases which are specific to the law under discussion and mentioned for the first time in this reference are stated. The result of the research shows that despite the existence of similar rules between the civil law and the consumer rights protection law, such as the need to compensate for damages and the method of action regarding defective goods, other rules such as the need for a warranty, the concept of collusion, determining punishment for Damage caused by defects, the need for a standard, the prohibition of forced sales, the need to have an authorized representative or repair shop, the need to affix product labels, the need to form associations to protect consumers' rights, the need for monitoring and inspection, and joint liability can be considered as specific rules of the law. Protection of consumers, and the innovations of this law compared to the civil law.
    Keywords: producer, supplier, Consumer, consumer rights protection law, civil law
  • Batool Gorgin *, Fatemeh Azizzadeh Pages 35-46
    Nowadays, due to the connection of joint-stock companies with other groups of society on the one hand and the increase of their social responsibility on the other hand, companies are looking for a solution to maintain their stability and stability in order to carry out their activities. Compulsory buying and selling of shares is one of these solutions that helps the stability of the company. Thus, a group of shareholders, who have a minor role in the company's policy making and decisions leave the company in the above way and end their membership in the company. What is of great importance and has been emphasized by the author in this article; Maintaining the principle of balance between the positions of minority and majority shareholders is considered one of the important functions of forced purchase and sale of shares in the American and English legal systems. The study of the two legal systems of common law and Iran shows that, firstly, unlike the legal system of common law, there are no special regulations regarding compulsory purchase and sale in the regulations of Iran's joint stock companies. Secondly, in other laws, such as the law on removing barriers to competitive production in 2014, which has established regulations in this field, it is fundamentally different from the regulations of the common law system. Therefore, comparing the laws and regulations of the two countries can solve many shortcomings and ambiguities in joint stock companies regarding the forced purchase.
    Keywords: Forced purchase, Squeeze out, minority shareholder, majority shareholder, company
  • Saeideh Bagheri Asl *, Heydar Bagheri Asl Pages 47-58
    One of the cases of using interpretative principles is in the possibility of repealing a legal article or generalizing it, as well as in the conflict between repealing a legal article and generalizing it. Although scholars try to resolve the conflict between two articles as much as possible by referring to the rules of general, but sometimes there is no possibility of allocation and it is necessary to reject the opinion. So, the main research question in this regard is which interpretive principles are applicable in the possibility of repealing the legal article or its public appropriation and also in the conflict between the repeal of the legal article and its public appropriation? The necessity of conducting this research, in addition to being useful in revising laws, is that no one has done it yet. The research method in examining and finding the answer to the question is descriptive and analytical, and the research in answering the question has come to the conclusion that the principle is in the possibility of abrogation, non-abrogation, and the principle in the possibility of allocation, non-allocation, and also the authenticity of the general public, and the process of obtaining the validity of the law In the possibility of revocation and validity, the general public is in favor of the possibility of allocation, but in the conflict between revocation and allocation, the principle of preference of allocation prevails over revocation, provided that the conditions of allocation are met, otherwise revocation will take precedence over allocation.
    Keywords: Acknowledgment of the validity of the law, the principle of preference for allocation over cancellation, the principle of non-revocation, allocation, conflict between cancellation, allocation
  • Hanieh Zakerinia, Seyedeh fatemeh Razavi * Pages 59-74

    There are three distinct periods in the history of the relationship between civil and criminal liability: mixing, separation and convergence. After civil and criminal liability were integrated into each other for a long time, in the 17th century AD, grounds for their separation were provided. Nowadays, civil and criminal liability in modern legal systems are separated from each other and with the approaches proposed in each, they are getting closer and effectively communicating with each other. By applying the aforementioned developments in Iran's legal system, it is clear that the distinctions between civil and criminal liability are not properly observed and clear faces of mixing are evident. In particular, strict rules have been considered in the civil law and in the discussion of the owner's rights and the liability of an ignorant person for usurpation; including absolute responsibility, disregarding the value of the usurper's work and the usurper's guarantee regarding non-reimbursable interests. The imposition of such rulings and its extension to the ignorant usurper is not compatible with the principles of civil liability, and therefore it can be considered as a manifestation of mixing civil and criminal liability in Iranian law. Because this approach is more of a criminal responsibility than a civil responsibility, and it has caused the objectives of another field of responsibilities to be raised and pursued in the civil responsibility. The present research examines the mentioned subject in an analytical-descriptive way.

    Keywords: Civil liability, criminal liability, Usurpation, Ignorant to Usurpation
  • Ali Mashhadi *, Yaser Mogadampour, Soraya Hossini Pages 75-84
    Today, environmental damage has become very widespread. Sometimes the damage and dangers are so great that and beyond of the responsibility of the person in charge. The environmental insurance institution is one of the important Legal responses to environmental risk and liabilities. The purpose of the environmental damage insurance was covering environmental risks against pollution and other environmental damages. In this paper, the role of the insurer, the liability of pollution caused by individuals, we will examine the damage that occurs due to pollution by third parties. Also, by analyzing the insurance institution in the environment, appropriate practical solutions and suggestions in this field have been presented. The basic question is what the place of insurance in the environment is and what solutions are there to increase the insurability of environmental damages. The basic premise of this paper is based on the assumption that the insurance company can play a very important role in the compensation of environmental damage.
    Keywords: Environment, damage, Environmental Risks
  • Mohsen Lal Alizadeh * Pages 85-98
    The virtual world with its unique features allows people to explore digital spaces and interact with other users. Therefore, Metaverse has many advantages for business development. Metaverse is a tool for developing human life experiences, an unlimited and general scope and a virtual life space beyond our imaginations. This area started with the video games industry, but it was not limited to it and quickly included other aspects of life. Unfortunately, the requirements and platforms of Metaverse have not grown as this world is expanding. Metaverse is a world, whose principles, development and management have not been determined and explained, and how to monitor and even its shortcomings and inadequacies have not been fully defined. One of the most basic of these requirements, which is the basis of other activities, is the legal and legal requirements of this new world. The purpose of this article is to examine emerging legal issues in the metaverse and presenting new approaches to obtain solutions in this field. Specifically, the issue of ownership and intellectual property, NFTs and taxation, and liability rights were examined. Blockchain and smart contracts can be used to legitimize many of the necessary property protections; In particular, intellectual property should be used in the Metaverse ecosystem. NFTs are considered as examples of investment contracts and are considered as taxable securities. Regarding the legal responsibility of avatars in Metaverse, while identifying "electronic personality" for them, According to the degree of dependence of the avatar on the producer, the theories of "strict liability " and "direct liability" have been proposed. Despite this, it seems; that the ability to adapt the rules and regulations to the changing events in the metaverse and to change the approach inherent in the rules to manage this world are considered as the biggest legal challenges in this field. It must be emphasized that law is monitoring emerging events and challenges in metaverse.
    Keywords: Metaverse, Virtual Space, Avatar, ownership, Responsibility
  • Mohammadreza Amini *, Aliakbar Jahani, Saeed Ebrahimi Pages 99-116
    Today, compulsory insurance plays an important role in the economic and legal system of countries, and the current status of this institution indicates its high capacity to cover various dimensions of damage to people. Therefore, the importance and position of compulsory insurance is undeniable. Explaining the monopoly of compulsory insurance territory is very important in certain cases, and according to these explanations and foundations, a fundamental question is raised. This article examines the basics and scope of compulsory insurance with analytical and descriptive methods and relying on library studies. And it seeks to answer this question: Is the scope of liability insurance in compulsory insurance limited to the cases that are covered by civil liability in Iranian law, or should other cases be included? And this result was obtained that according to the principles that are mentioned for compulsory insurance, by presenting a new theory, in order to preserve and protect property and respect people's lives, cases that do not have a codified law of compulsory insurance in Iranian law can be examined. are. Therefore, it is suggested to establish a mechanism to require compulsory insurance in order to achieve a balanced interpretation of the compensation of the injured people.
    Keywords: Liability Insurance, Harmless, Compulsory Insurance, loss, Compensation
  • Reza Beyranvand, Seyed Ali Mirkamali * Pages 117-132
    Defense based on civil liability is divided into different categories based on its multiple meanings and diverse functions. One of the important types of defense in civil liability is the defense based on limiting the amount of responsibility, the proof of which without negating the responsibility of the defendant, simply reduces the scope of the defendant's responsibility and the amount of damages payable by him. Despite the importance of defenses based on the limitation of liability in harmonizing the rules of civil liability in terms of compensation and also creating a favorable legal order in civil liability claims, the examination of this type of defense as an independent topic in our legal system has been neglected. The current research, with descriptive analytical methods and with the approach of emphasizing the civil responsibility of the police, seeks to provide a coherent basis for the classification of defense types based on the limitation of responsibility in civil liability lawsuits through a systematic interpretation of domestic laws. In this regard, three general categories of defenses based on liability limitation in civil liability lawsuits can be identified and examined that are respectively based on the defense based on role of the victim in connection with the accident (including the contributory negligence of the victim and also the breach of the duty to mitigate damages), the defense based on intervention of third parties and Multiple Tortfeasors in the occurrence of the accident and in the end, the defense based on good faith of the Tortfeasor is divided.
    Keywords: good faith, Mitigation of Damages, Partial Defense, Responsibility-Based Defense, third party intervention
  • Farangis Mansoori * Pages 133-146

    One of the most effective ways to implement human rights documents and protect basic human freedoms is to provide executive and monitoring mechanisms for them. The international human rights system has established mechanisms to support victims of human rights violations; One of these mechanisms is "individual litigation" which is provided in many human rights documents.The issue raised in this article is the process of "individual litigation" in two important international human rights documents, i.e. the Covenant of Civil and Political Rights and the Covenant of Economic, Social and Cultural Rights (henceforth Covenants). In order to explain this issue and in a descriptive and analytical way, we will see that in the treaty system of human rights covenants, a protection mechanism for the victims of human rights violations has been established under the title of "Individual Litigation Ritual". In this way of litigation, the victims of human rights violations are allowed to act independently of the government and government institutions to claim their rights after failing to appeal to internal mechanisms. Studies show that although this method of litigation is effective, the proceedings are sometimes long and face the resistance of the accused government.

    Keywords: Human Rights, Litigation Procedure, Covenants, Optional Protocols
  • Hamid Hamidian *, Fateme Rajaiee, Alireza Pouresmaile Pages 147-164
    With the increase of legal pluralism in the contemporary international system, the interference of the areas of investment and human rights has increased. Therefore, the balance of these two areas is essential and this is nothing but encouraging investment and creating a balance in the investment environment based on human rights standards, which over time has shown itself in the investment arbitration jurisprudence. Is. In this article, it is tried based on the analysis of opinions in this field while identifying the limitations; Let's examine the common models of human rights citation in investment arbitration. Therefore, it seems that the existing legal procedure is vague, insufficient, contradictory and new. Therefore, it is necessary to look at the half-full glass based on the boldness of the proposal and the reference to human rights, and it cannot be denied that in many cases, the courts have an inherent desire for one-sided and biased arbitration in favor of the investment treaty. Of course, in this regard, the courts are afraid of leaving the jurisdiction and abuse of the host governments, and in this regard, the role of the citation of human rights based on the basic principles of international law and the framework of the investment treaty is very key for interpretation. The necessity of human rights action and The lack of other options must be proven in the court so that the judges can justify the violation of obligations based on that action.
    Keywords: Human Rights, Arbitration, Investment, Judicial Procedure