فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدیوسف ناصری فورگ، افسانه جمالیان صفحات 9-33

    جرم تبانی در حقوق کیفری و ادبیات پژوهشی کمتر مورد تحلیل و نقد واقع شده است. این جرم که ناشی از توافق بین دو یا چند نفر برای انجام جرم است، اغلب به صورت سری و مخفیانه صورت می پذیرد که همین امر اثبات آن را با مشکل جدی مواجه می کند. مواد 610 و 611 قانون تعزیرات در رابطه با این جرم تدوین یافته است. تبانی برای ارتکاب جرم به دلیل تشابه ارکان مادی و معنوی آن با سایر جرایم و مقابله کیفری با قصد جنایی همواره محل بحث بوده است؛ چون مطابق اصول کلی حقوق کیفری، اندیشه مجرمانه قابل مجازات نیست. بااین حال، تبانی به معنای توافق دو یا چند نفر برای ارتکاب جرم، در حقوق ایران در مواردی جرم انگاری شده است. مبنای مشترک جرم انگاری تبانی هم بر این فرض استوار است که تشریک مساعی چند نفر برای عملی کردن یک قصد و هدف زیان بار، آن چنان نیروی جدید و مضاعفی را برای تحقق جرم به وجود می آورد که منجر به ارتکاب جرم یا جرایم دیگری خواهد شد. آنچه در این پژوهش موردبررسی قرارگرفته این است که علاوه بر واکاوی مبانی فلسفی و فقهی جرم انگاری تبانی، ارکان تشکیل دهنده این جرم را ارزیابی و نقادی نماید.نتیجه حاصله بیانگر این است که بسیاری از مواد قانونی مرتبط با جرم تبانی ابهام دارد؛ ازجمله اینکه گاهی مجازات سنگین محارب برای تبانی کنندگان در نظر گرفته شده است که نامتناسب است. پیشنهاد ارایه شده این است که قانون گذار قبل از هر اقدامی باید ابهامات مواد قانونی مربوط به جرم تبانی را رفع و مجازات متناسب درباره آن تعیین نماید.

    کلیدواژگان: جرم تبانی، قصد مجرمانه، توافق، ارکان مادی و معنوی
  • وحید کیانی، مهدی حکم آبادی صفحات 34-52
    اهداف

      در مقاله حاضر به بررسی و واکاوی روابط و وابستگی اهمیت آفرین بین بازارچه های مرزی و روستاهای پیرامون اقدام شده است. از مشکلات عمده مناطق مرزی غرب ایران می توان به بیکاری و عدم اشتغال زایی و درنتیجه آن مشکلات اجتماعی فرهنگی و اقتصادی اشاره کرد که بیکاری باعث افزایش اشتغال کاذب مثل کولبری، افزایش میزان طلاق، خودکشی و همین طور قاچاق شده است. هدف غایی از این مقاله، بررسی تاثیر و اهمیت بازارچه های مرزی سردشت و باشماق در ارتقای وضعیت مناطق روستایی مرزنشین در حوزه های مختلف امنیت، اشتغال و گردشگری به صورت تفکیک شده با نگاه کلی به بازارچه های مذکور است.

    روش ها

    این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است که به روش نظری و از طریق بررسی منابع مکتوب و جستجوی رایانه ای، مقالات علمی و پژوهشی و فصلنامه ها در پیشینه نگاشته های مرتبط با موضوع تهیه و تنظیم شده است.

    یافته ها

    ازآنجایی که بیشتر روستاهای مرزی دور از مرکزند و باوجود ناامنی های مختلف احتمالی و انزوای جغرافیایی، با مشکلات متعدد اقتصادی و حتی اجتماعی فرهنگی روبه رو هستند، بازارچه های مرزی را می توان به عنوان یکی از اهرم های مهم توسعه پایدار در نواحی مرزی به شمار آورد که می توانند تاثیر بسیاری بر روستاهای پیرامون خود داشته باشند.

    نتیجه گیری

    از دغدغه های مهم و اساسی دولت ها و برنامه ریزان توسعه در قرن حاضر، توسعه روستا است؛ توسعه یکپارچه و عدالت محور یا همان حکمروایی شایسته که به دنبال تمرکززدایی باشد، به طوری که از تمرکز سرمایه در یک منطقه و ناحیه و رشد ناهمگون جامعه جلوگیری کند و از دیدگاه اقتصادی کارآمد و مفید باشد. بر همین اساس برای تحقق توسعه پایدار روستایی که نیازمند تحکیم، تقویت و تثبیت یکپارچگی، هویت و امنیت ملی است، الزامی و پرواضح است که مناطق محروم و دورافتاده ازنظر برنامه های توسعه ای از حق مسلم و مزایای توسعه یافتگی در بستر امنیت پایدار و رونق گردشگری روستایی و اشتغال آفرینی در این زمینه و عرصه های گوناگون برخوردار شوند.

    کلیدواژگان: بازارچه های مرزی، مرزنشین، نواحی مرزی، توسعه روستایی، کولبری
  • صادق فرامرزی، کیهان برزگر، مجتبی نوروزی صفحات 53-66

    کشورها همواره درصدد دست یابی به توسعه بوده اند و تمام تلاش و کوشش خود را جهت دستیابی به آن انجام می دهند؛ هرچند هموار در بحث توسعه تکیه بر انواع آن بوده است و بسیاری بر تقدم توسعه اقتصادی به توسعه سیاسی، برخی بر تقدم توسعه سیاسی بر توسعه اقتصادی و برخی بر تقدم توسعه فرهنگی بر توسعه سیاسی و اقتصادی تاکیددارند؛ اما آنچه در این راستا می توان مهم تلقی کرد، این است که بدون مشارکت سیاسی افراد یک جامعه نمی توان چشم انداز مناسبی برای آینده کشور متصور شد. در همه جوامع، مسیله نظم، امنیت اجتماعی و رعایت حقوق عامه هم برای دولت و حاکمیت و هم برای مردم مسیله مهمی بوده است. روابط انسان ها در جامعه بر نظم و قاعده های خاصی استوار است و شیوه های رسمی و غیررسمی نظارت و کنترل اجتماعی برای حفظ نظم و امنیت اجتماعی تدارک دیده شده است. این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش ها برآمده است که بی تفاوتی سیاسی چه جایگاهی در حقوق عامه و مشارکت مردمی دارد؟ که نگارندگان تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی و کتابخانه ای به بررسی مفاهیم بی تفاوتی سیاسی و مشارکت های اجتماعی به این نتیجه رسیده اند که بی تفاوتی سیاسی می تواند خسارات جبران ناپذیری را در راستای تعدیل حقوق عامه و مشارکت های مردمی ایجاد کند؛ بنابراین با کاهش مشارکت های مردمی و نیز افزایش بی تفاوتی سیاسی می توان اظهار داشت که برخی از قواعد و چارچوب های حاکم بر نظم و حقوق عامه نادیده گرفته می شود.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی سیاسی، حقوق عامه، مشارکت سیاسی، مشارکت مردمی و حقوق عامه
  • حسام سعیدی، محسن شکرچی زاده صفحات 67-84

    امروزه با توسعه و تحولات در حوزه صنایع و تکنولوژی، برخی از دولت ها برای گسترش و بسط این امور در چارچوب کشور خود اقدام به جذب سرمایه های خارجی در راستای توسعه ی کشور خود می کنند. این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش ها برآمده است که جرم پول شویی تا چه میزان بر کاهش امنیت سرمایه گذاری در یک کشور موثر است؟ و سیاست جنایی تقنینی جمهوری اسلامی ایران در راستای جرم پول شویی به چه نحو است؟ که نگارندگان تحقیق با روش تحلیلی -توصیفی و کتابخانه ای به بررسی واژه ی پول شویی از دید قانون و دکترین حقوقی بدین نتیجه رسیده اند که بزه پول شویی می تواند خسارات جبران ناپذیری را در راستای به خطر انداختن اقتصاد یک کشور به انجام رساند؛ بنابراین با کاهش امنیت سرمایه گذاری، شاهد کاهش توسعه ی کشور نیز بوده ایم. به همین منظور با در نظر گرفتن قوانین حاکم بر پول شویی در کشور جمهوری اسلامی ایران دریافتیم که قوانین مشخص و واضحی در راستای امنیت سرمایه گذاری و تاثیر پول شویی بر آن وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اخلال درنظم اقتصادی، پول شویی، امنیت سرمایه گذاری، امنیت، قوانین جمهوری اسلامی ایران
  • ابوالفضل قاسمی، احسان خسروی صفحات 85-104

    این مقاله تحت عنوان، عوامل موثر بر وقوع قتل عمد در استان خراسان جنوبی نام گرفته است. هدف این مقاله بررسی و شناخت عوامل تاثیرگذار بر وقوع قتل عمد و ارایه پیشنهادهای مقتضی جهت نیل به بهبود روش هاست و نیز نتایج و یافته های این مقاله راهکارهای مناسبی برای نیل به موفقیت در شناسایی عوامل وقوع قتل عمد و کشف اصولی، محکمه پسند و سریع تر پرونده های قتل را به مسیولان رده های سازمانی و برون سازمانی و محققان آینده ارایه می کند. این مقاله از نظر روش مقاله، توصیفی- تحلیلی است. گرد آوری اطلاعات مربوط به مباحث نظری به روش کتابخانه ای و همچنین از روش مطالعات میدانی (مطالعه پرونده های قتل و جمع آوری اطلاعات از قضات و ضابطین قضایی) می باشد. نتایج این مقاله عبارت است از: تاثیر روابط نامشروع در وقوع قتل عمد، تاثیر اعتیاد به مواد مخدر در وقوع قتل عمد، تاثیر خشونت و خشم لحظه ای در وقوع قتل عمد، به ترتیب اولویت بیش ترین تاثیرگذاری را در وقوع قتل عمد در استان خراسان جنوبی را داشته است.

    کلیدواژگان: امنیت، جرم، قتل عمدی، قتل غیر عمد، کشف علمی جرایم
  • پرویز سپاهی صفحات 105-117

    یکی از پیچیده ترین مسایل در شهرهای جهان، نرخ بالای جرم و افزایش ناهنجاریهای اجتماعی در آنهاست. بروز انواع جرم و ناهنجاری باعث ایجاد حس ناامنی و تحمیل مشکلات مالی بر دوش جامعه، دولت و تشکیلات قضایی کشور می شود. امروزه افزایش تصاعدی میزان وقوع جرم به موازات افزایش جمعیت، در اکثر کشورهای جهان قابل مشاهده است. مبارزه با جرم و کجرویهای اجتماعی منوط به شناخت عوامل بروز جرم است. بنابراین با از بین بردن این عوامل یا کاهش اثرات آن میتوان از بروز جرایم پیشگیری نموده و یا حداقل از میزان آن در جامعه کاست. جرم یا انحراف چراغ خطری است که نشان از نقایص یا کمبودهای جامعه دارد و معمولا دارای علل و عوامل مختلف است. در این تحقیق علل و عواملی از قبیل سن، تحصیلات، تاهل، جنسیت، اشتغال، سابقه کیفری، تابعیت، توازن دخل و خرج، اعتیاد ،میزان مذهبی بودن، مورد توجه است و به بررسی ارتباط میان عوامل فوق با جرم افراد پرداخته است. روش مطالعه در این پژوهش روش تحلیل داده های موجود است. به این صورت که با مطالعه پرونده های تمامی مجرمانی که در فروردین 1400 دستگیرشده اند که شامل تعداد 137 پرونده می باشد، محقق اقدام به ساخت یک پرسشنامه نموده و اطلاعات قابل تحلیل را در آن وارد نموده است و سپس اقدام به تحلیل آن نموده است. مورد بررسی قرار گرفت؛ نتایج مطالعات نشان می دهد بین سن، جنسیت، اشتغال، تحصیلات، تاهل، تابعیت، توازن دخل و خرج، اعتیاد  و میزان مذهبی بودن با ارتکاب جرم رابطه معنی داری وجود دارد. و بین سابقه کیفری و ارتکاب جرم رابط معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ارتکاب جرم، انحرافات اجتماعی، عوامل فردی، عوامل اجتماعی
|
  • M. Y. Naseri, Afsaneh Jamalian Pages 9-33

    The crime of collusion has been less analyzed and criticized in criminal law and research literature. This crime, which results from an agreement between two or more people to commit a crime, is often committed in secret, which makes it very difficult to prove it. Articles 60 and 60 of the Penal Code have been drafted in relation to this crime. Collusion for committing a crime has always been a topic of discussion due to the similarity of its material and spiritual elements with other crimes and criminal confrontation with criminal intent; Because according to the general principles of criminal law, criminal thinking is not punishable. However, collusion, meaning the agreement of two or more persons to commit a crime, has been criminalized in Iranian law in some cases. The common ground of collusion criminology is also based on the premise that the joint effort of several individuals to carry out a harmful intent creates such a new and additional force for the commission of a crime that it will lead to the commission of another crime or crimes. What has been studied in this research is that in addition to analyze the philosophical and jurisprudential principles of collusion criminalization, it evaluates and critiques the constituent elements of this crime.The result shows that many legal materials related to the crime of collusion are ambiguous; Including the fact that sometimes the heavy punishment of the enemy is considered for the colluders, which is disproportionate. The proposal is that the legislature, before taking any action, should clarify the ambiguities of the legal provisions relating to the crime of collusion and determine the appropriate punishment for it.

    Keywords: Collusion, Criminal intent, Agreement, Material, spiritual elements
  • vahid kiani, Mehdi Hakmabadi Pages 34-52
    Aims

     In the present article, the relations and significant dependencies between the border markets and the surrounding villages have been investigated. One of the main problems in the western border regions of Iran is unemployment and lack of job creation, and as a result, socio-cultural and economic problems that unemployment has increased false employment such as Kolbari, increasing divorce rates, suicide and trafficking. The ultimate goal of this article is to investigate the impact and importance of Sardasht and Bashmaq border markets in promoting the situation of rural border areas in different areas of security, employment and tourism in a separate way with an overview of these markets.

    Methods

    This research is a descriptive-analytical study that has been prepared theoretically by reviewing written sources and computer search, scientific and research articles and quarterly journals in the background of related writings.

    Findings

    Since most border villages are far from the center and despite various possible insecurities and geographical isolation, they face many economic and even socio-cultural problems, border markets can be considered as one of the important levers of sustainable development in border areas which can have a great impact on the surrounding villages.

    Conclusion

    One of the most important and fundamental concerns of governments and development planners in the present century is rural development; Integrated and justice-oriented development, or proper governance, that seeks to decentralize, so as to prevent the concentration of capital in a region and area and the heterogeneous growth of society, and to be economically efficient and useful. Accordingly, in order to achieve sustainable rural development, which requires the consolidation, strengthening and consolidation of national unity, identity and security, it is necessary and clear that deprived and remote areas in terms of development plans of inalienable rights and development benefits in the context of sustainable security, rural tourism and employment in this field and various fields.

    Keywords: Border markets, Borderlands, Border areas, Rural development, Kolbari
  • sadegh faramarzi, Kayhan Barzegar, Mojtaba Norouzi Pages 53-66

    Countries have always sought to achieve development and make every effort to achieve it; Although it has always relied on its variants in the discussion of development, and many emphasize the priority of economic development over political development, some emphasize the priority of political development over economic development, and some emphasize the priority of cultural development over political and economic development; But what can be considered important in this regard is that without the political participation of the people of a society, a suitable vision for the future of the country can not be imagined. In all societies, the issue of order, social security and the observance of public rights has been an important issue for both the government and the people. Human relations in society are based on certain rules and regulations, and formal and informal methods of social monitoring and control are provided to maintain social order and security. This article seeks to answer the questions: What is the place of political indifference in public rights and popular participation? The authors of the research, using analytical-descriptive method and a library examining the concepts of political indifference and social participation, have concluded that political indifference can cause irreparable damage in terms of regulating public rights and public participation; Therefore, with the decrease of popular participation and the increase of political indifference, it can be stated that some rules and frameworks governing public order and rights are ignored.

    Keywords: political indifference, public rights, political participation, popular participation, public rights
  • hessam saeedi, Mohsen Shokrchizadeh Pages 67-84

    Today, with the developments in the field of industry and technology, some governments to attract and expand these matters within the framework of their country to attract foreign investment for the development of their country. This article seeks to answer the questions: To what extent does the crime of money laundering affect the reduction of investment security in a country? And what is the legislative criminal policy of the Islamic Republic of Iran in relation to the crime of money laundering? The authors of the research using analytical-descriptive method and library study of the word money laundering from the point of view of law and legal doctrine have concluded that the crime of money laundering can cause irreparable damage in order to endanger the economy of a country; Therefore, with the decrease in investment security, we have also witnessed a decrease in the development of the country. For this reason, considering the laws governing money laundering in the Islamic Republic of Iran, we found that there are no clear laws regarding the security of investment and the impact of money laundering on it.

    Keywords: Economic Disruption, Money Laundering, Investment Security, Security, Laws of the Islamic Republic of Iran
  • Abolfazl Ghasemi, Ehsan Khosravi Pages 85-104

    This article is entitled “Factors affecting the occurrence of premeditated murder in South Khorasan province”. The purpose of this article is to study and identify the factors affecting the occurrence of premeditated murder and to provide appropriate suggestions for improving methods and, also, the results and findings of this article provide appropriate strategies for achieving success in identifying the causes of premeditated murder and discovering principled, court-friendly and faster murder cases to officials at the organizational and extra-organizational levels and future researchers. This article is descriptive-analytical in terms of article method. Gathering information related to theoretical topics by library method as well as field studies method (studying murder cases and collecting information from judges and judicial officers). The results of this article are: the effect of illicit relationships on the occurrence of premeditated murder, the effect of drug addiction on the occurrence of premeditated murder, the effect of violence and momentary anger, respectively, have had the highest effect on the occurrence of premeditated murder in the South Khorasan province.

    Keywords: Security, Crime, Intentional Murder, Unintentional Murder, Scientific Discovery of Crimes
  • Parviz Sepahi Pages 105-117

    One of the most complex issues in the cities of the world is the high crime rate and the increase of social anomalies in them. The occurrence of all kinds of crimes and anomalies creates a sense of insecurity and imposes financial problems on the society, the government and the judiciary. Today, the exponential increase in crime rate in parallel with the increase in population can be seen in most countries of the world. The fight against crime and social perversion depends on recognizing the causes of crimes. Therefore, by eliminating these factors or reducing theirs effects, crimes can be prevented or at least reduced them in society. Crime or deviation is a danger light that indicates the shortcomings of society and usually has various causes and factors. In this study, causes and factors such as age, education, marriage, gender, employment, criminal record, citizenship, income and expenditure balance, addiction, religiousness, have been considered by the author and the relationship between these factors with crime has been investigated. For this purpose, the files of all those who committed crimes in Ferdows city in April, which includes 137 cases, were examined; The results of studies show that there is a significant relationship between age, gender, employment, education, marriage, citizenship, income and expenditure balance, addiction and the degree of religiosity with crime. But there is no significant relationship between criminal history and crime.

    Keywords: Crime, Social deviations, Individual factors, Social factors