فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 97 (بهار 1401)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 97 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/23
  • تعداد عناوین: 16
|
  • پرویز باقری*، محمدرضا رضوان طلب، عبدالجبار زرگوش نسب صفحات 1-19

    در نگرش اسلامی، حقوق عامه مردم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به گونه ای که در مقام تعارض بین حق الله و حق الناس، حق الناس را مقدم بر حق الله می داند.احکام فقهی و حقوقی اسلام نیز بر صیانت از حقوق مردم تاکید می نماید. مضافا آن که اضرار به عموم افراد موجب ضمانت و جبران خسارت می گردد. فرهنگ شهر نشینی و سکونت در آپارتمان به جای توصیه به همبستگی و صمیمیت برای حفظ حقوق مشترک، بر هم گریزی و مفارقت برای پرهیز از تعارض منافع مبتنی بوده و در تبیین خسارتهایی که در مجاورت و هم نشینی متوجه همسایگان می شود، مصادیق ناچیز و کم اهمیت مورد توجه واقع شده و مسایل و زیانهای مهمتر مغفول مانده است. بدون شک نگهداری حیوانات در آپاتمان موجب انتشار ویروس هایی می شود که زیان آن محدود به آپارتمان محل اقامت نبوده و ممکن است اکثر همسایگان از آن متضرر گردند. مقاله حاضر تلاش می نماید تا به مدد روش تحلیلی-توصیفی، ضمانتهای فقهی-حقوقی دارندگان حیوانات در فضای آپارتمان را با توسل به قوانین اساسی، لایحه سازمان محیط زیست و طرحهای نمایندگان مجلس در خصوص موضوع و قواعد فقهی همجون لاضررو تسبیب را مورد مداقه قرار داده و پیشنهادهایی بر تصحیح و تکمیل قوانین و مقررات موضوعه ارایه نماید.

    کلیدواژگان: حق الله، حق الناس، آپارتمان نشینی، حقوق همسایگان، قاعده لاضرر و تسبیب
  • سید مصطفی محقق داماد، علی ولایی* صفحات 11-38

    رویکرد حاکم بر معرفت‏شناسی اصولی، با توجه به حجیت ذاتی قطع، مبناگرایی است. در اندیشه معرفتی شیعه، اصل عدم حجیت ظنون مشهور است و هم اکنون نیز بطلان نظریه انسداد بدیهی انگاشته می‏شود. در فرض انسداد باب علم و علمی، عقل به کفایت امتثال ظنی حکم می‏کند و با حجیت ذاتی ظن، اصل ثانوی بر حجیت ظن استقرار می‏یابد. بنابراین نهی از قیاس، خلاف اصل است و مدعی خصوصیت حجیت اخبار به عنوان ظن خاص، باید دلیل بیاورد. اما در نهایت تقابل تاریخی اخباری‏گری با انسدادگرایی، به انسداد باب علم و انفتاح باب علمی ختم گردید و ثمرات نظریه انسداد مغفول واقع شد. انسداد با بهره‏ گیری از سیره عقلا، ظن عقلانی و تراکم ظنون در پی تمدنی عرفی و عقلایی خواهد بود؛ به ظنون عقلی به عنوان دلیل، موهن، جابر یا موید اعتبار می‏بخشد و در انتساب احکام استنباط‏شده به شارع تردید ایجاد می‏کند. بر اساس این مبانی معرفتی و رویکرد اجتهادی که موجب کاهش ناکارآمدی و عدم انسجام در احکام فقهی می‏شود، فتاوای فقهی با حقوق مدرن نیز سازگارتر خواهد شد و عرفی‏ سازی نظام حقوقی به لحاظ قانونگذاری و قضاوت تسهیل می‏گردد. هدف این پژوهش، واکاوی اندیشه معرفتی شیعه و تبیین جایگاه نظریه مهجور واقع‏ شده انسداد و ثمرات آن برای نظام حقوقی در یک جامعه دینی است.

    کلیدواژگان: انسداد باب علم و علمی، حجیت ظن مطلق، حکم شرعی، مبناگرایی معرفتی، نظام حقوقی عرفی
  • همایون مافی*، بهزاد قوامی، سام محمدی صفحات 39-66

    هدف از داوری رفع اختلاف است و همین امر داوری را به نهاد قضاوت نزدیک می کندو این تصور را ایجاد می کندکه داورنیز بایددارای همان شرایطی باشدکه برای قاضی ضروری است.استقلال و بیطرفی از جمله خصایصی است که برای قاضی ضروری است اما از سوی دیگر نهاد داوری «انتخابی» است به این معنا که داور یا داوران ، منصوب طرفین اختلاف هستند.این ویژگی حتی اگر با خصیصه قضاوتی بودن «داوری» منافاتی نداشته باشدولزوم دارا بودن خصایص قاضی توسط داور را زیرسوال نبرد دست کم ضرورت خصیصه استقلال وبی طرفی را در داور دچار تردید می کند.چون بطور معمول اطراف اختلاف اشخاصی را برای داوری انتخاب می کنند که به نوعی با ایشان ارتباط دارند. این موضوع در داوری های سه نفره بیشتر نمود دارد زیرا در این نوع داوری اساسا اطراف اختلاف از آزادی واختیار کامل در انتخاب داور اختصاصی خود برخوردار هستندوعلی القاعده درجستجوی داوری هستند که بیشترین قرابت، ارتباط و وابستگی را با ایشان داشته باشد..این مقاله با مداقه در آرای قضایی، ضمن تفکیک مفاهیم استقلال و بی طرفی نشان میدهد رویکرد غالب در داوریهای بین المللی ضروی بودن استقلال وبی طرفی داور وآمره بودن آن است و در این خصوص تفاوتی بین داور واحد و داور منتخب طرفین (در دیوان داوری)نیست.

    کلیدواژگان: استقلال، بی طرفی، داور، داور واحد، هیات داوری
  • باقر شاملو*، فرهاد شاهیده صفحات 67-93

    جوامع مختلف با شیوه های متنوع کنترل جرایم تروریستی، در راستای تامین امنیت و حفظ حاکمیت درصدد کاهش آمار این دسته جرایم هستند. با این حال، رشد روزافزون جرایم تروریستی و ناکارآمدی نظام عدالت کیفری کشورهای مختلف در این زمینه نشان می دهد که باید برای رویارویی با این پدیده به صورت زیربنایی عمل کرد. یکی از مهم ترین سازوکارهای پیشگیرانه در حوزه جرایم تروریستی، پیشگیری اجتماعی می باشد که با ابزارهای مختلف در تلاش برای پیشگیری از ورود به فعالیت های تروریستی یا خارج کردن اشخاص از چرخه ارتکاب جرم است. با این حال، نحوه کاربست این سازوکارها امری حیاتی است؛ زیرا این تدابیر بلند مدت در نهایت باید منجر به از بین رفتن یا کاهش پایدار بزهکاری شود. باور غالب در خصوص مرتکبان جرایم تروریستی آن است که یک تروریست همواره تروریست است و به همین دلیل، تنها راه حذف آنها از چرخه جرایم این حوزه، توان گیری جسمانی هم چون اعدام یا حبس دایم است. با این حال، یافته های مطالعات جرم شناختی نشان می دهد که احتمال موفقیت برنامه های پیشگیری اجتماعی در خصوص افراد در معرض خطر بزهکاری یا توقف بزهکاری در میان گروه های تروریستی نیز با شیوه های مختلف وجود دارد.

    کلیدواژگان: کنترل جرم، پیشگیری اخلاقی، افراط زدایی، تروریسم
  • محمود کاظمی* صفحات 95-117

    در عقود معوض مبادله عوضین در عالم خارج هم جز مقتضای عقد بوده و الزام طرفین به تسلیم موضوع عقد و اجرای تعهدات ناشی از آن از احکام معاوضه (عقد) است؛ به این دلیل هر نوع تعلل در اجرای تعهد قراردادی یا تعذر اجرای آن بعد از عقد در وضعیت عقد موثر خواهد بود. درفرضی که در اثر عامل خارجی اجرای یکی از دو تعهد متقابل متعذر می شود، اگر تعذر دایمی باشد، عقد منفسخ شده و اگر موقت باشد، برای متعهدله خیار فسخ ایجاد می شود که به خیار تعذر تسلیم موسوم است. اما اگر متعهدله نخواهد عقد را فسخ کند، آیا حق دارد از اجرای تعهد خود امتناع کرده و اجرای قرارداد را معلق نماید. در برخی مقررات از جمله قانون مدنی اصلاحی سال 2016 فرانسه و کنوانسیون بیع بین المللی کالا، حق تعلیق قرارداد در فرض غیرممکن شدن اجرای تعهد طرف دیگر در اثر قوه قاهره، پیش بینی شده است. در قانون مدنی ایران به صراحت این حکم بیان نشده، اما با توجه به برخی مواد قانون مدنی و قوانین دیگر و برمبنای اصول کلی حاکم بر قراردادهای معوض باید چنین حقی را برای متعهدله پذیرفت. به علاوه او در مدت تعلیق قرارداد بابت عدم اجرای تعهد یا تاخیر در اجرای آن، مسیول نخواهد بود. تعلیق اجرای قرارداد ممکن است از برخی جهات شبیه حق حبس باشد، اما تاسیسی جدید است که درکنار نهاد سنتی حق حبس پیش بینی شده است. در این مقاله تلاش کرده ایم ضمن بررسی مفهوم و مبانی حق تعلیق قرارداد، وجود آن را در نظام حقوقی ایران اثبات کنیم.

    کلیدواژگان: اصل همبستگی عوضین، تعذر اجرای تعهد، تعلیق قرارداد، حق حبس
  • منصور امینی، مجتبی محمدی* صفحات 119-141

    در قانون بیمه ی ایران و قانون بیمه ی دریایی انگلیس اشاره ای به ضرورت وجود «رابطه ی سببیت» بین «عدم افشا و ارایه ی نادرست اطلاعات» با انعقاد قرارداد بیمه نشده است. در صورتی که به صرف تحقق عدم افشا و ارایه ی نادرست اطلاعات، بیمه گر حق ابطال قرارداد بیمه را داشته باشد، نتیجه اقتصادی این امر بسیار سنگین است. در این تحقیق با روشی توصیفی-تحلیلی نسبت به بررسی و تحلیل تطبیقی مقررات قانونی و رویه ی قضایی حقوق ایران و انگلیس اقدام شده است. یکی از راهکارهای مهمی که جهت تعدیل ضمانت اجرای سنگین عدم افشا و ارایه ی نادرست اطلاعات ارایه شده است، ضرورت وجود رابطه ی سببیت بین عدم افشای اطلاعات و ارایه ی نادرست اطلاعات با انعقاد قرارداد بیمه است که بیمه گر باید برای برخورداری از حق ابطال قرارداد، پس از این که اثبات نمود اطلاعات براساس «معیار نوعی» اساسی محسوب می شوند، با توجه به «معیار شخصی» اثبات کند عدم افشا و ارایه ی نادرست اطلاعات سبب انعقاد قرارداد توسط او شده اند.کلید واژگان: عدم افشا و ارایه ی نادرست اطلاعات، رابطه ی سببیت، حق فسخ قرارداد بیمه، معیار شخصی، معیار نوعی

    کلیدواژگان: عدم افشا و ارائه ی نادرست اطلاعات، رابطه ی سببیت، حق فسخ قرارداد بیمه، معیار شخصی، معیار نوعی
  • حمیدرضا افشاری*، عباس کاظمی نجف آبادی، علی امامی میبدی صفحات 143-170

    وزارت نفت ایران به منظور توانمندسازی شرکت های ایرانی برای اجرای پروژه های بزرگ داخلی و نیز حضور در بازارهای منطقه ای و بین المللی و هم چنین انتقال و ارتقای فناوری ملی در حوزه عملیات بالادستی نفت، در ماده چهار مصوبه هییت وزیران، حضور یک شریک دارای صلاحیت ایرانی را در کنار شرکت بین المللی نفتی پیش بینی کرده است. در این راستا و بر اساس شیوه نامه ی، نحوه تعیین صلاحیت شرکت های اکتشاف، توسعه و تولید از میدان های نفت وگاز، صلاحیت هفده شرکت ایرانی به عنوان شرکت اکتشاف-وتولید تایید گردید. هم اکنون در شرایطی که شرکت های بین المللی نفتی بازار نفت وگاز ایران را ترک کرده اند آیا کماکان محدودیت های قانونی در حوزه به کارگیری سایر الگوهای قراردادی در صنعت بالادستی نفت وگاز کشور برای شرکت های نفتی ایرانی نیز پابرجاست؟ هدف از این پژوهش امکان به کارگیری قراردادهای امتیازی توسط یک شرکت اکتشاف وتولید داخلی است. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی است. در این بررسی از قوانین و مقررات موضوعه نفت استفاده گردید. از آن جا که دولت ایران تصمیم گیرنده نهایی پیرامون پیشبرد عملیات نفتی است نمی توان از آن به عنوان سلطه بر منابع نفت وگاز یاد کرد و بنابراین مغایرت جدی با اصول 43 و 153 قانون اساسی ایران ندارد. از طرف دیگر شرکت های اکتشاف وتولید مشمول اصل 81 قانون اساسی نیز نخواهند بود. در ماده 6 قانون نفت 1366 تنها محدودیت در ورود سرمایه های خارجی در صنعت بالادستی نفت وگاز کشور مشاهده شده که دوباره این منع قانونی شامل حال شرکت های اکتشاف وتولید نمی گردد. در آخر، بررسی حقوقی انجام گرفته نشان می دهد که منع قانونی جدی در به کارگیری رویکرد امتیازی در زمانی که عامل یک شرکت اکتشاف وتولید داخلی است وجود ندارد.

    کلیدواژگان: امتیازی، نفت وگاز، اکتشاف وتولید، ایران، IPC
  • محمد اسدی نژاد جمالی*، محمدحسین زارعی صفحات 171-193

    فساد اقتصادی و نحوه حکمرانی ، مقوله است که در ایران کمتر بدان توجه شده است. اگرچه فساد کلان اقتصادی بیشتر به رشته اقتصاد سیاسی مرتبط می باشد اما نوع ساختار سیاسی که حکمرانی در قالب آن اعمال می گردد بر میزان فساد کلان در یک جامعه اهمیت بسزایی دارد. پس ساختار سیاسی باید به گونه ای طراحی شود که کمترین میزان امکان فساد را با خود به همراه داشته باشد و اینجا است که نقش حقوق عمومی در این بین برجسته می شود تا تعیین کند یک نظام سیاسی باید دارای چه مولفه هایی باشد و کدام خصایص را نباید داشته باشد تا کمترین فساد از آن منتج گردد. از این رو در این مقاله تلاش می شود تا نقش مولفه ها و تاسیسات حقوق عمومی بر میزان فساد اقتصادی تشریح گردد. 

    کلیدواژگان: فساد کلان اقتصادی، حامی پروری، پاسخگویی سیاسی و قدرت سیاسی
  • جلال طالبی*، علی نجفی توانا صفحات 215-240

    قدرت در جوامع انسانی همواره در خدمت حکومت و در جهت پاس داشت و استقرار آن به کارگرفته شده است. بنابراین حکومت ها می توانند در این مسیر به پشتوانه اختیارات سیستماتیک، علوم مختلف را به خدمت گیرند تا در توجیه اعمال فشار بر لایه های مختلف اجتماعی از تیوری های گوناگون حاصل سالها مطالعه، بررسی و آزمایش علوم مذکور، برخوردار گردند.با چنین رویکردی جرم شناسی که می تواند با آرمان اعتلای جامعه انسانی در رفع محدودیت های قراردادی دستوری و جرم انگاری‍ های فرمایشی، به کار گرفته شود با خوانشی متفاوت و در فرمان پذیری از حاکمیت، بسته به شرایط سیاسی- اجتماعی به عنوان ابزاری سرکوب گر برای کنترل یا هدایت هر حرکت مخالف به کار گرفته می شود. جایگاه علوم جزا و به ویژه جرم شناسی سبب می گردد برقراری عدالت کیفری به بستر اجرایی تیوریهای جرم شناسی و تعهد نهادهای عامل و استقلال این نهادها تبدیل شود. ازین رهگذر جرم شناسی حکومتی پایدار می گردد که مبانی آن براساس توجه به انسان، نیازها و رفع کاستی های او حتی با وقوع جرم پایه ریزی نمی شود بلکه براساس نهادی در خدمت قدرت برای برقراری و تداوم حاکمیت شکل می گیرد. چنان که جرم سیاسی در تقابل مستقیم با نوع قدرت و حکومت معنا می گیرد یا جرم با انگیزه مذهبی در کشورهایی که با حکومت هایی بر اساس مذهب شکل گرفته اند نمود می یابد.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، قدرت حاکم، جرم انگاری، ابزارقانونی
  • نوید زمانه قدیم، حسن خسروی* صفحات 241-264

    ارتباط حقوق با زیست فناوری در این سوال آشکار می شود که چگونه می توان راه حلهایی را برای پاسخ به چالشهای ناظر بر زیست فناوری مطرح نمود. با توجه به رویکردهای قانونگذاری مختلف در سطح ملی و وجود خلاء های حقوق بین الملل معاهداتی، اتخاذ رویکرد حقوق بشر محور در قاعده مندسازی کاربردهای زیست فناوری دارای اهمیت ویژه ای است. این پژوهش به کمک روش تحلیلی-تطبیقی درصدد است تا چالشهای ناظر بر کاربردهای زیست فناوری را از منظر حق بر سلامت مورد بررسی قرار دهد. مسیله این است که کاربردهای زیست فناوری تا چه میزان به تحقق حق بر سلامت کمک می کند و آیا حمایت از حق بر سلامت ظرفیت ارایه الگوی هنجارسازی مطلوبی در پاسخ به چالشهای زیست فناوری را دارد یا خیر. در میان کاربردهای این فناوری، چالشهایی در سطح بنیادی، هنجاری و ساختاری مطرح است. فرضیه پژوهش نشان می دهد که تقویت مکانیسم های حمایتی از حق بر سلامت در سطح ملی و بین المللی می تواند الگوی مطلوبی جهت قاعده مندسازی متحدالشکل در پاسخ به چالشهای زیست فناوری که با سلامت انسان در ارتباط است؛ ارایه نماید

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، کمیته حقوق اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی، هنجارسازی، زیست فناوری
  • مرتضی عادل*، صبا جاوید صفحات 265-290

    امروزه تعداد ازدواج های دارای عنصر خارجی در جهان به سرعت در حال افزایش است. صحت ازدواج خواه در داخل یک کشور واقع شود و خواه در خارج از کشور و یا بین افراد دارای تابعیت های متفاوت، تشریفاتی دارد که رعایت آن ها جهت تحقق و دارای اثر بودن عمل حقوقی ازدواج الزامی به شمار می آیند. معتبر و قانونی بودن ازدواج دارای وصف بین المللی در بیشتر حقوق ها مشروط به رعایت برخی از شرایط اساسی و رسمی توسط طرفین ازدواج می باشد. با این حال، دامنه و مبنای شرایط اساسی در حقوق کشورها به میزان قابل توجهی متفاوت است. چندگانگی شرایط اساسی ازدواج ممکن است منجر به اتخاذ روش های مختلفی برای معتبر بودن شکل و ماهیت ازدواج بین المللی شود. طبق قواعد حقوق بین الملل خصوصی، به نظر می رسد که در اکثر حقوق های ملی، قانون کشور محل وقوع عقد به عنوان قانون حاکم بر شرایط شکلی ازدواج پذیرفته شده است. اگر چه استثنایی بر این قاعده وارد نشده است، اما با توجه به دیدگاه متفاوت حقوقی، تعدادی از کشورها در مواردی قایل اند که طرفین عقد می توانند شرایط شکلی ازدواج دارای وصف بین المللی را طبق قانون متبوع خود اجرا نمایند، مانند ازدواج نزد ماموران کنسولی. فارغ از این اختلاف ها، آنچه مسلم است اینکه عدم رعایت این شرایط موجب خواهد شد تا ازدواج در کشور محل وقوع قابل ثبت نباشد که پیامدهای خاص خورد را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: ازدواج بین المللی، ازدواج وکالتی، ثبت ازدواج، قانون محل وقوع عقد، قواعد شکلی ازدواج
  • زهرا بابائی*، محمود فرد کاردل، اسماعیل مصطفائی صفحات 291-315

    حقوق معاملات عمومی و حقوق رقابت به عنوان دو مجموعه مقررات اقتصادی، تعاملات گسترده ای با هم داشته و هر یک می تواند به توسعه و کارایی دیگری کمک کند. دولت به عنوان یک خریدار غالب و یا انحصاری می تواند باعث اختلال رقابت در بازار شود و در نتیجه به علت تحمیل قیمت خارج از تحمل بازار در دراز مدت بر تعداد تامین کنندگان کالا و خدمات و کیفیت آنها اثر منفی بگذارد و دولت را از دستیابی به ارزش پول در طرح های آتی محروم نماید. وجود این خریدار قدرتمند در بازار منافع عرضه کنندگان را به خطر می اندازد و در بلند مدت می تواند منجر به انحلال یا ادغام آنها شود. همچنین باعث می شود قیمت نهایی محصولات و خدمات برای سایر خریداران بالاتر رود. بنابراین وجود یک خریدار غالب در بازار نه تنها به تامین کننده بلکه به سایر مشتریان او نیز آسیب می زند. این پژوهش قدرت دولت را به عنوان یک خریدار غالب و گاه انحصاری نقد کرده و با ارایه یک مدل تحلیلی از تاثیر خریدار دولتی به عنوان یک خریدار غالب بر قیمت نهایی محصول در بازار به این نتیجه می رسد که تامین کنندگان برای جبران کسر قیمت/سود فروش محصولات خود به دولت یا حذف از مناقصه، قیمت خود را برای سایر خریداران بالاتر می برند و منجر به اختلال جابجایی قیمت ها و در نتیجه شکست بازار می شوند. بنابراین راه حل هایی از جمله انعطاف پذیر کردن مقررات خرید عمومی و همچنین کوچک کردن قراردادهای اعطایی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: معاملات عمومی، مناقصه، حقوق رقابت، شکست بازار
  • محمد یکرنگی، یاسمن خادمی شورمستی*، فائزه شعبانی حمیدآبادی صفحات 317-342

    دکترین «اقدام براساس هدف مشترک» نوعی خاص از مسیولیت کیفری است که در جریان دادرسی های دادگاه کیفری بین المللی یوگسلاوی سابق ایجاد شد. این مفهوم، همه افراد مداخله کننده در یک گروه را که برای تحقق و پیشبرد یک هدف مجرمانه مشترک و توافق شده تلاش می کنند، به یک میزان و همسان مباشر اصلی جرم مسیول می داند. با وجود به رسمیت شناختن این نوع خاص از مسیولیت، اقدام براساس هدف مشترک، با مسایل مهمی در رکن مادی و روانی مواجه است؛ ازجمله اینکه چگونه می توان از منظر کیفری بر فردی که در عنصر مادی جرم هیچ گونه دخالتی نداشته و فراتر از آن، فاقد وضعیت ذهنی و روانی مقتضی نیز بوده، مسیولیتی هم پایه مباشر تحمیل کرد و او را مجازات نمود. به علاوه، این امر نیز حایز اهمیت است که آیا این نوع مسیولیت تنها به جرایم بین المللی محدود می گردد یا در جرایم داخلی و نظام حقوقی ایران نیز با اقبال روبه رو شده است. ازاین رو، پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی درصدد تبیین مسایل فوق بوده و درنهایت چنین نتیجه گیری می نماید که به رغم تعارض ظاهری دکترین «اقدام براساس هدف مشترک» با اصول حقوق کیفری، توجیه این نوع مسیولیت امکان پذیر بوده و در حقوق ایران با جرایمی همچون بغی، تاحدودی می تواند تطبیق یابد.

    کلیدواژگان: هدف مجرمانه مشترک، مسئولیت کیفری، شرکت در جرم، دادگاه های کیفری بین المللی موقت، بغی
  • احسان جاوید، صابر نیاورانی* صفحات 343-367

    خدمات و مراقبتهای درمانی بخشی از نظام بهداشت و سلامت عمومی هر کشور را تشکیل می دهد. این خدمات باید در دسترس، موجود و به لحاظ اقتصادی قابل تهیه باشند. علاوه براین، حمایت و ارتقاء سلامت و تعمیم خدمات درمانی منوط به تحقق پیش شرط های بنیادین و سازنده سلامتی از جمله آموزش، مسکن، غذا و اشتغال است. دولتها طبق حقوق بین الملل متعهد می باشند با بکارگیری حداکثر امکانات موجود خود، خدمات و مراقبتهای درمانی و بهداشتی را توسعه داده و پوششهای لازم را برای همه اقشار جامعه بدون توجه به شغل و درآمد آنها فراهم آورند. تصویب و" اجرای طرح تحول در نظام سلامت" ایران نیز گامی در راستای تحقق پوشش همگانی خدمات سلامت و نیل به عالیترین سطح قابل حصول سلامت به شمار می رود.این تحقیق از نوع تحلیلی - توصیفی بوده و اطلاعات و داده ها با استفاده از روش کتابخانه ای گردآوری شده است. محققین در این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال هستند که در حقوق بین الملل در زمینه ترویج و توسعه خدمات درمانی و بهداشتی چه تعهداتی برای دولتها پیش بینی شده است و اجرای طرح تحول نظام سلامت چه نقشی در رسیدن به استانداردهای بین المللی سلامت ایفاء می کند.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، تعهدات بین المللی، مراقبتهای درمانی، طرح تحول، نظام سلامت
  • امیر لطف الله پیرنیاکان، مهدی اسماعیلی*، سید رضا احسانپور صفحات 370-395

    قوانین موضوعه با توجه به نتایج و بازخوردهای حاصله در جامعه و نیز شرایط فرهنگی کشور به بازنگری و اصلاح نیاز دارند تا ضمن ممانعت از تراکم قوانین نا کارآمد، دادگستری را نیز از مواجهه با حجم انبوهی از دعاوی متنوع رهایی بخشیده و بیشترین کارآمدی را برای این نهاد به ارمغان آورند. وجود یک مجلس قانون گذاری جامع، متشکل از متخصصین و نخبگان کشور می تواند مسیر دستیابی به نتیجه ی مطلوب را هموار نماید. از دیگر اولویت های اصلاحی، لحاظ نمودن سن کمال عقلی و تجربه ی حقوقی قبلی در استخدام متقاضیان منصب قضاء و اصلاح مقررات گزینش شخصیتی و تصویب قوانین به روز و برخاسته از آموزه‎ های اسلامی می باشد که به نوبه ی خود می تواند موجب جذب شایسته ترین افراد دارای صفات بارز اخلاقی و علمی در منصب قضاء و عملکرد بهینه ی دادگستری شود. در این میان توجه به این نکته ضروری می نماید که قضات فاقد این ویژگی ها برای ترمیم وضعیت خود ممکن است از ابزارهای حقوقی نوین، نه به عنوان یک تدبیر قضایی بلکه در مسیری نادرست، بهره جویند که در چنین حالتی به دلیل اینکه عملکرد قضایی آنان پشتوانه ی علمی ندارد لذا مطلوب نیز نخواهد بود و آنچه حاصل می شود فعلی تصنعی و غیر اصیل است که منجر به وهن تصمیمات و آراء قضایی می گردد. بنا بر آنچه مطرح شد این مقاله سعی داشته است با محور قرار دادن قضات به عنوان رکن اصلی و تصمیم ساز در دعاوی مطروحه در دادگستری، اهمیت توجه به اصلاح مقررات استخدامی و گزینشی آنان و ضرورت ارتقاء کیفیت قانون گذاری را مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: مجلس قانون گذاری تخصصی، گزینش شخصیتی قضات، سن کمال عقلی، تجربه ی حقوقی، شهرت طلبی قضات
  • علی مسعودی لمراسکی* صفحات 395-420

    دیوان داوری ورزش که با ایده «دیوان لاهه ورزش» در سال 1984 توسط کمیته بین المللی المپیک تاسیس شد، در حال حاضر به صورت سالانه پذیرای حدود 600 قضیه است. این نهاد، همان طور که موسسان آن اراده کرده بودند، روند جهانی شدن را تا حدود زیادی طی کرده و تبدیل به نهادی شده است که آراء صادره توسط آن می تواند مورد استناد جامعه بین المللی ورزش قرار گیرد. ساختار و قواعد رسیدگی دیوان داوری ورزش طی 4 دهه حیات آن اصلاحات متعددی به خود دیده، با این حال، مسایل و تضامین مرتبط با عدالت رویه ای و دادرسی عادلانه، همچون اجبار ورزشکاران به پذیرش صلاحیت دیوان، برگزاری علنی رسیدگی ها، انتشار منظم و به روز احکام صادره و مهم تر از آن، استقلال و بی طرفی همواره در زمره چالش های پیش روی این نهاد داوری بوده است. این جستار با تحلیل اجمالی حقوقی مبانی لزوم رعایت تضامین رویه ای توسط دیوان داوری ورزش، به بررسی میزان رعایت این تضامین در عملکرد و رسیدگی های دیوان پرداخته، چنین نتیجه خواهدگرفت که این نهاد داوری در زمینه رعایت استانداردهای مذکور دارای ضعف های جدی است.

    کلیدواژگان: دیوان داوری ورزش، عدالت رویه ای، دادرسی عادلانه، استقلال و بی طرفی، رسیدگی های علنی
|
  • Parviz Bagheri *, Mohamadreza Rezvantalab, Abdelgabar Zargushnasab Pages 1-19

    In the Islamic view, the public rights of the people are of particular importance. In the position of conflict between the right of God and the right of the people, he considers the right of the people before the right of God In addition, harm to the general public guarantees and compensates. Whether this damage is caused directly or indirectly. Instead of advising solidarity and intimacy, the culture of urbanization and living in an apartment has the convergence and separation to avoid conflicts of interest, and in explaining the damage to neighbors in the neighborhood, minor and insignificant examples. It has been noticed and more important issues and losses have been neglected. Keeping animals in the apartment causes the spread of viruses whose damage is not limited to the apartment where they live, and most of the neighbors may be affected. The present article tries to examine the jurisprudential-legal guarantees of animal owners in the apartment space by resorting to constitutional laws, the bill of the Environment Organization and the plan of the members of the parliament regarding the subject and rules of jurisprudence of La zarar and Tasbib, and make suggestions for correcting and supplementing the relevant laws and regulations.

    Keywords: God', people', s right, apartment living, neighbors', Rights, la zarar, tasbib
  • Seyed Mostafa Mohaghegh Damad, Ali Velaei* Pages 11-38


    “Foundationalism” is the dominant approach in the epistemology of “Uṣūl al-fiqh” in which absolute authoritativeness of certainty belief (Qat’) is highly famous. According to Shiite epistemological thought, non-authoritativeness of conjecture (Zann) is perceived as a primary axiom and doubtlessly concluded that the “Theory of Insidad” is invalid and ineffective. However, in a state of certainty inadequacy, authoritativeness of conjecture is the secondary principle and the following acts based on conjecture would be considered rational. Therefore, arguments and justifications are necessary for refuting the analogy (Qiyas) and dedicating the authoritativeness to tradition (Zann al-khabari). Finally, the conflict between “Akhbarism” and “Insidadism”, led to “Loss of Certainty and Availability of Certainty-bearing” (Insidad bab al-'ilm, Infitah bab al-'ilmi) and the implications of Insidad have been entirely neglected. Theory of Insidad can validate rational conjecture as a reason to prove or defeat and based on this theory, the fiqhī rule cannot simply attribute to God; So Insidad is capable of establishing a rational and secular system. From this epistemic point of view that decreases inefficiency and incoherence, fiqhī rules become more compatible with modern law and the secularization of legislation and judgment in the legal system would be facilitated. This study seeks to examine Shiite epistemological thought and explain the abandoned theory of Insidad, along with its implication for the legal system in a religious society.

    Keywords: Epistemic Foundationalism, Fiqhī Rule, Insidad, Loss of Certainty, Secular Legal System
  • Homayoun Mafi *, Behzad Ghavami, Sam Mohammadian Pages 39-66

    The purpose of arbitration is to resolve a dispute and this brings the arbitration closer to the judiciary, then it creates the impression that the arbitrator must also be subject to the same conditions as are necessary for the judge. These are qualities that are essential to a judge but are optional for the arbitration body, that is, arbitrator or arbitrators appointed by the parties to the dispute. Even if, this feature does not conflict with the “judgmental" feature of arbitration, and the requisiteness of having the character of a judge by the arbitrator, was not called into question, at the very least, it casts doubt on the necessity of the arbitrator's independence and impartiality. Because, generally, the parties to the dispute select persons for arbitration that are somehow related to them. This is more evident in three-person judgments. Because in this type of arbitration, essentially, the parties to the dispute have the full discretion to choose their own arbitrator, and usually, they look for a judgment that has the most affinity, relevance, and affiliation with them. This article by separating the concepts of independence and impartiality will review and analyze the prevailing approach in international arbitration.

    Keywords: Arbitrator, Arbitration panel, Independence, Impartiality, Single Arbitrator
  • Bagher Shamloo *, Farhad Shahideh Pages 67-93

    Different communities with various methods of control of terrorist crimes seek to reduce the rates of crimes in order to provide security and maintain sovereignty. However, the growing of terrorist crimes and the inefficiency of the criminal justice system of different countries in this field indicates that it must be used to face this phenomenon. One of the most important preventive mechanisms in the field of terrorist crimes is social prevention, which is critical to various tools in the effort to prevent entry into terrorist activities or taking out people from the crime cycle, however, the way to implement these mechanisms is critical because these long - term measures should eventually lead to loss of crime or sustainable reduction. The prevailing belief in the perpetrators of terrorist crimes is that a terrorist is always terrorists, and for this reason, the only way to eliminate them from the cycle of crime is physical punishment such as execution or permanent imprisonment. However, the findings of cognitive studies show that the probability of success of social prevention programs on individuals is exposed to the risk of delinquency or stopping the delinquency among terrorist groups.

    Keywords: crime control, moral prevention, de-radicalization, Terrorism
  • Mahmoud Kazemi * Pages 95-117

    In commutative contracts, the actual exchange of two considerations is basic to contract and compulsory delivery of subject matter of contract and compulsory performance of obligations arising therefrom is also among the rules of the synallagmatic contracts for mutual exchange. Also, any negligence in the performance of the contractual obligation or the supervening impossibility of performance subsequent to the formation affects the status of the contract. In the case where an external factor renders the performance of one of two reciprocal obligations impossible, if such impossibility is permanent, the contract becomes dissolved and if it is of a temporary nature, it shall give the obligee the right to rescind the contract known as the option of the impossibility of delivery. However, in case the obligee does not wish to terminate the contract the question is that is he entitled to withhold performance of his own obligation and to bring the performance of the contract into suspension? Iranian Civil Code has not expressly mentioned this rule, but such a right can be deduced from a number of statutes as well as the general principles of commutative contracts. Furthermore, in the course of suspension, the obligee is not liable for the non-performance or delay in performance of the obligation. Suspension of the performance of the contract is similar to right of lien in some respects. Our aim in this article is to review the right of suspension of the contract and then to substantiate the existence of this right under Iranian Law.
     

    Keywords: Impossibility of Performance of Obligation, Principle of the Interdependency, Right of Lien, Suspension of Contract
  • Mansour Amini, Mojtaba Mohammadi * Pages 119-141

    It is not mentioned to the necessity of “inducement” between “non-disclosure and representation of circumstances” and concluding the contract in Insurance Law of Iran and Marine Insurance Law of England. If the insured had the right to contract voidance merely because of non-disclosure and representation of circumstances, the economic result of this would be so heavy.  In this article, the legal provisions of Iran and England are analyzed. One approach to adjustment of the heavy remedy of non-disclosure and representation of circumstances is the necessity of inducement between non-disclosure and representation of circumstances and concluding the contract that the insurer after proving the materiality of circumstances according to the “objective test” must prove according to the “subjective test” because of non-disclosure and representation of circumstances has concluded the contract.

    Keywords: non-disclosure, representation of circumstance, inducement, Right to Contract Voidance, objective test
  • Hamidreza Afshari *, Abbas Kazemi Najafabadi, Ali Emami Maybodi Pages 143-170

    Ministry of Petroleum of Iran predicted a competent Iranian partner for cooperating with the International Oil Company (IOC) in Article 4 of the Council of Ministers Resolution. The reasons stated as empowerment of Iranian companies for executing local mega projects, regional and international markets presence, and upgrading national technology in the petroleum upstream industry. In this regard and based on the procedure of qualification method of exploration, development and production companies of petroleum fields, seventeen Iranian companies were qualified as Exploration & Production (E&P) companies. Now that IOCs have left the Iranian petroleum market, are there still legal restrictions on the use of other contractual models for Iranian oil companies? The purpose of this study is to investigate the possibility of using Concession contracts by an E&P company. The research method is descriptive and analytical. Governing laws of Iran are reviewed in this study. Since Iran’s government makes the final decision on the conduct of oil operations, it cannot be described as the domination of oil resources, and therefore does not seriously contradict the Articles 43 and 153 of Iran’s Constitution. Furthermore, E&P companies will not be subject to Article 81 of the Constitution. In Article 6 of the Oil Law, the only restriction on the inflow of foreign capital in the upstream industry of Iran has been observed, which again does not apply to E&P companies. Finally, the results show that there are no major legal barriers to applying Concession agreement in case that the operator is an Iranian E&P company.

    Keywords: Concession, exploration, production, Iran, IPC, oil, gas
  • Mohammad Asadi Nejad Jamali *, Mohammad Hossein Zarei Pages 171-193

    Economic corruption and governance approach is a matter that is overlooked within the Iranian academic literature. Though the grand/Systemic corruption is more correlated with the field of political economy. However, since the political structure of a state by which the Governance is formed and executed has a direct and dramatic impact on the formation and expansion of corruption, it should also be examined from this standpoint. The political structure of a state should be designed in a way that prevents the possibility of corruption and thus the role of public law here is substantial. It should define what characteristics should not exist in order to eliminate corruption to happen. This article is aiming at exploring and elaborating on the elements of public law in explaining the causes of economic corruption in a political system with reference to Iran.

    Keywords: grand economic corruption, clientelism, political accountability, political power
  • Jalal Talebi *, Ali Najafitavana Pages 215-240

    In human societies, power has always been used in the service of the government and in its protection and establishment. Therefore, governments can use different sciences in this regard with the support of systematic authorities to enjoy the various theories resulting from years of study in justifying the pressure they are putting on different social strata. With such an approach, criminology, which can be used with the idea of elevating human society by removing the limitations of grammatical formalizations and ordered criminalization, with different reading and in obedience to the government, depending on socio-political conditions as a tool for a suppressor to use control or guidance of any opposition movement. The position of criminal science, especially criminology, causes the establishment of criminal justice to become the executive framework of criminological theories and the commitment of the operating institutions and the independence of these institutions. In this regard, governmental criminology is established, which foundations are not based on considering the humankind, his needs and eliminating his shortcomings, even with the occurrence of crime, but it is based on an institution in the service of power to establish and maintain sovereignty. As political crime is defined in direct opposition to the type of power and government, or a religion-motivated crime is manifested in countries formed with governments based on religion.

    Keywords: Criminology, Ruling power, criminalization, Legal tools
  • Navid Zamaneh Ghadim, Hassan Khosravi * Pages 241-264

    The relationship of law and biotechnology becomes clear if we know how to find solutions to the challenges of biotechnology. Given the various legislative approaches at the national level and the existence of international treaty law gaps, the adoption of a human rights-based approach in regulating the application of biotechnology is of particular importance. Using comparative analytical methods, this study seeks to address the challenges of biotechnology applications from a right to health perspective. The question is to what extent biotechnology applications contribute to the realization of the right to health and whether the protection of the right to health has the capacity to provide a favorable normative model in response to the challenges of biotechnology. Among the applications of this technology are fundamental, normative and structural challenges. The research hypothesis suggests that reinforcing the right to health protection mechanisms at the national and international levels could provide a suitable model for uniform regulation in response to biotech challenges related to human health.

    Keywords: right to health, Committee on Economic, Social, Cultural Rights, Normalization, Biotechnology
  • Morteza ADEL *, Saba Jawed Pages 265-290

    There is a rapid increase observed in the number of marriages between different nationalities. The validity of marriage either celebrated in the domiciliary state or abroad, between persons of different nationalities, must comply with certain formalities in order to ensure the legalization of marriage. The legal validity of international marriage in most national laws is subject to certain meritorious and formal conditions. The scope of these conditions varies considerably from one national law to another. Therefore, essential conditions of dual domicile of each party tend towards the invalidity of the marriage, because the domiciliary laws differ regarding the validity of a marriage. According to the general rule of private international law, it is firmly established in most national laws that the formal validity of marriage is governed by the law of the place of celebration (lex loci celebrationis). Although there is no exception to this proposition, due to differences in the national laws, some propositions are considered where the marriage is considered valid when is in conformity with the law of nationalities of the parties, like marriage in the Consular Office. Non-compliance with these forms according to the law of the place of celebration has its own consequences.

    Keywords: International Marriage, Proxy marriage, Registration of marriage, The law of place of Celebration, Rule of Formal validity of Marriage
  • Zahra Babaie *, Mahmoud Fardkadel, Esmaeil Mostafaei Pages 291-315

    Both public procurement and competition law represent two of the basic components of market regulation and affect highly on the efficiency and development of economics. Economics has always played a more significant role in competition law while public procurement regulations and practices are a source of market failure. By their inflexible price policies, they generate a big negative impact on market dynamics and impose an efficiency loss on society. The government as the main buyer can cause monopsony and their action in the market can detract from perfect competition. The public procurement regulation may remove a number of suppliers from public market. Whilst government may benefit in the short term from cost-saving and low prices, by these reductions of opportunities and imposing prices on suppliers, the long term effects can be destructive and worse market conditions for fringe buyers—both in terms of reduced variety and (in the long run) in higher prices. In order to justify the view that public procurement is a source of potential distortion in market competition, this research has criticized the monopsony of government and its effects on suppliers and other smaller buyers.

    Keywords: Public Procurement, Competition Law, . Monopsony. Market Failure
  • Mohammad Yekrangi, Yasaman Khademi Shoormasti *, Faezeh Sha`Bani Hamidabadi Pages 317-342

    The "Joint Criminal Enterprise"(JCE) doctrine is a special form of liability that innovates in the International Criminal Court for the Former Yugoslavia (ICTY). According to this form of liability, all the members of a criminal group that try to reach a criminal enterprise, have the same liability as to the accomplice. However, the JCE has faced different legal dilemmas since its introduction in the ICTY Judgments both in respect of actus reus and mens rea of the persons who are found liable based on JCE. How a court can convict a person who doesn’t commit the actus reus of a crime like a perpetrator and more important how it can convict a person who has no actus reus and mens rea related to committed crime, at all. This paper will scrutinize these issues and if this kind of liability recognizes in Iranian criminal law. Finally, this paper concludes that this form of liability has no conflict with criminal law principles and Iranian criminal law recognizes JCE in some crimes such as Baghy.

    Keywords: Joint criminal enterprise, Criminal Liability, Accomplice, Ad-hoc Tribunals, Baghy
  • Ehsan Javid, Sabber Niavarani * Pages 343-367

    Healthcare services form the part of the public health system in each country. These services must be accessible, available and economically affordable. Moreover, the protection, promotion and extension of health care are subjected to constructive prerequisites of health such as education, house, food and employment. In international law, states are obliged to use their maximum available resources for the purpose of developing health care services and providing all necessary coverage for all their people.  Ratification and execution of the “Evolution Scheme of Health System” in Iran is a step toward universal health coverage and the realization of the highest attainable standard of health. The main question of the present article is: what legal obligations have been provided in international law in the promotion and development of health care; and what is the “Evolution Scheme of Health System” ’s role in achieving to international health standards.

    Keywords: right to health, international obligations, health cares, evolution Scheme, health system
  • Amir Lotfollah Pirniakan, Mahdi Esmaeli *, Sayed Reza Ehsanpour Pages 370-395

    Statutory laws need to be revised and amended based on cultural requirements and social consequences and feedback in order to prevent the increase of inefficient laws, reduce the great number of various cases and improve and optimize the efficiency of the judiciary. The existence of an exclusive legislative assembly consisting of professionals and elites can facilitate reaching qualified results. The other amendatory priorities in selecting the most qualified judges and improving the judiciary could be including the “wisdom age” and prior legal experience of judiciary position candidates, revising the laws regarding the personality selection of prime candidates, and enacting up-to-date laws based on Islamic teachings. It is worth mentioning that the less qualified judges may make use of some modern tools improperly to compensate for their inferiorities, which is of no benefit as their legal actions lack scientific background. Therefore, the result would be inauthentic and spurious actions leading to the degradation of judicial decisions. Having been said, considering the fundamental role of judges in ongoing cases in the judiciary, this article is an attempt to investigate the significance of revising the employment and selection rules, and the necessity of improving the quality of legislation.

    Keywords: Professional Legislative Assembly, Personality Based Selection, Wisdom Age, Prior Legal Experience, Judges’ Desire for Fame
  • Ali Masoudi Lamraski * Pages 395-420

    The CAS which was established by the International Olympic Committee with the idea of becoming the “Hague Court for Sport” in 1984, is now around 600 cases per year. As its founders had intended, CAS has gone through the path of becoming a global institution, the judgments of which the international community of sport can rely on. The structure and rules of proceedings of the CAS has been amended several times during the past 4 decades of its existence, nonetheless, issues related to the principle of fair trial, including compulsory jurisdiction of the CAS, holding proceedings in public and most importantly independence and impartiality has always been amongst the challenges confronted by the CAS. By briefly addressing the basis of the need to apply the procedural safeguards by the Court of Arbitration for Sports in its proceedings, this essay analyzes the extent to which these safeguards are applied by the Court and concludes that there exists serious shortcomings with regards to the application of these rights by the Court.

    Keywords: Court of Arbitration for Sport, Procedural Justice, Fair Trial, Independence, Impartiality, Public Proceedings