فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال هجدهم شماره 74 (بهار 1401)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال هجدهم شماره 74 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد بابائی*، علی کلانتری حصاری، کاوه اسفندیاری، حسن مروتی صفحات 5-17

    پیش معده یکی از مهم ترین قسمت های لوله ی گوارش در پرندگان برای هضم مکانیکی و شیمیایی است و بسته به عادات غذایی پرنده می تواند متفاوت باشد.  در پژوهش حاضر، ساختار مورفولوژیکی و بافت شناسی پیش معده در دلیجه ی معمولی، عقاب صحرایی، عقاب طلایی و عقاب شاهی بررسی و مقایسه شده است.  در این مطالعه، پیش معده دلیجه ی معمولی (n=4)، عقاب دشتی (n=5)، عقاب طلایی (n=4) و عقاب شاهی (n=6) جمع آوری و در محلول بافر فرمالین 10 درصد تثبیت شده و فرآیند بافت شناسی انجام شد.  در نهایت از رنگ آمیزی های هماتوکسیلین و ایوزین، تری کروم ماسون، اورسیین و PAS استفاده شد.  از نظر بافت شناسی، تفاوت های اندکی بین پیش معده دلیجه ی معمولی و عقاب صحرایی مشاهده شد.  تفاوت های قابل ذکر شامل یک لایه ی ممتد و نسبتا ضخیم از ماهیچه ی مخاطی در پیش معده عقاب صحرایی و بافت پوششی استوانه ای ساده مشخص در مجاری نوع II غدد زیر مخاطی بود.  تنها تفاوت ساختاری قابل توجه در عقاب طلایی وجود بافت همبند پارین نسبتا متراکم و یک تا سه لایه ماهیچه ی صاف پیوسته در ساختار آن بود.  ساختار بافت شناسی پیش معده ی عقاب شاهی با ساختار آن در دلیجه ی معمولی دو تفاوت داشت.  اولا پارین از بافت همبند نسبتا متراکم تشکیل شده بود و ثانیا لایه ی عضلانی نسبتا نازک تر در مقایسه با سایر گونه های مورد بررسی در این مطالعه بود، در حالی که لایه ی سروز ضخامت قابل توجهی داشت.  می توان چنین نتیجه گرفت که ساختار پیش معده در سه گونه عقاب و دلیجه ی معمولی مشابه بوده و عمده تفاوت معنی دار مربوط به ردیف لایه های ماهیچه ی مخاطی است.

    کلیدواژگان: بافت شناسی، دستگاه گوارش، پرندگان شکاری، پارین، لایه مخاطی، لایه عضلانی
  • سجاد چگینی، بهمن مصلی نژاد*، محمد راضی جلالی، سعد گورانی نژاد صفحات 18-24

    فاکتورهای متعددی، در ایجاد چاقی در حیوانات نقش دارند، که از مهم ترین آن ها می توان فقدان تمرین، تغذیه ی بیش از حد و اختلالات هورمونی را نام برد.  تستوسترون، مسوول بسیاری از مشخصات فیزیکی در حیوانات نر است.  شاخص امتیاز بدنی (BCS)، جهت مشخص نمودن وضعیت بدن به کار برده می شود.  وزن بدن، با اخته کردن، به شکل معنی داری در سگ ها افزایش می یابد.  هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی ارتباط بین شاخص امتیاز بدنی با پروفایل های لیپیدی و غلظت سرمی تستوسترون در سگ های چاق، نرمال و لاغر بود.  این مطالعه بر روی 150 قلاده سگ نر سالم، ارجاعی به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، انجام شد.  سگ های صاحب دار، به سه گروه مساوی تقسیم شده بودند:  گروه A (چاق)، گروه B (نرمال) و گروه C (لاغر).  50 قلاده سگ در هر گروه وجود داشت.  از سیستم BCS، شماره 1 تا 9، استفاده شده بود.  سگ ها از بین نژادهای بزرگ (ژرمن شفرد و دوبرمن پینچر)، جنس نر و در محدوده ی سنی 1 تا 7 سال انتخاب شدند.  فاکتورهای لیپیدی سرم (غلظت تری گلیسرید، کلسترول تام، HDL-C، LDL-C و VLDL-C) با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند.  غلظت تستوسترون نیز به روش الایزا، تعیین گردید.  شاخص توده ی بدنی و  غلظت تستوسترون، بر میزان پروفایل های لیپیدی تاثیر داشتند، به نحوی که افزایش شاخص توده ی بدنی در سگ های چاق (A)، منجر به افزایش معنی دار در سطح تری گلیسرید (99/67±06/122 میلی گرم/دسی لیتر)، کلسترول تام (25/67±08/241)، LDL-C (10/63±18/134) و VLDL-C (42/13±96/23) و کاهش معنی دار HDL-C (86/26±98/82) و تستوسترون (57/0±36/3) گردید.  همچنین مشخص گردید که کاهش شاخص توده ی بدنی در سگ های لاغر (C)، باعث کاهش معنی دار در سطح تری گلیسرید (67/29±24/76 میلی گرم/دسی لیتر)، کلسترول تام (89/59±54/203)، LDL-C (99/55±99/89) و VLDL-C (93/5±25/15) و افزایش معنی دار HDL-C (65/35±64/97) و تستوسترون (82/0±00/9) شد.  میانگین غلظت تستوسترون در سگ های چاق، نرمال و لاغر به ترتیب 57/0±36/3، 55/0±71/5 و 82/0±00/9 نانوگرم/سی سی به دست آمد.  نتایج نشان داد که غلظت تستوسترون، با چاقی (افزایش BCS)، کاهش و با لاغری (کاهش BCS)، افزایش می یابد.  تحقیقات بیشتر لازم است تا درک بهتری از ارتباط بین چاقی و تغییرات هورمونی، مشخص گردد.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، سگ، پروفایل های لیپیدی، تستوسترون
  • علی حقیقی زاده، علی رونق*، سروش سابیزا، آناهیتا رضائی صفحات 25-33

    امروزه استفاده ی روز افزون از محصولات زیبایی از جمله بوتاکس نگرانی هایی را در تاثیر ثانویه ی آن ها بر بدن به وجود آورده است.  ترمیم زخم های ایجاد شده در محل این تزریقات و محل های فلج شده از این دارو مورد نظر بسیاری از محققین و پزشکان قرار گرفته است.  مطالعه ی حاضر با هدف بررسی روند ترمیم زخم ناشی از اتفاقات در ناحیه ای که پیشتر تحت تجویز بوتاکس قرار گرفته است، انجام شده است.  این مطالعه در 30 سر موش صحرایی در محدوده ی وزنی 200 تا 250 گرم انجام گرفت.  حیوانات 10 روز پیش از انجام جراحی در گروه بوتاکس، به میزان 5 واحد بوتاکس و در گروه شاهد، سرم سالین با حجم یک میلی لیتر در فضای زیر جلدی در ناحیه ای به ابعاد 20×20 میلی متر تزریق شد.  پس از گذشت 10 روز، جراحی با برداشت ناحیه ی تزریق شده از پوست به صورت تمام ضخامت انجام شد.  هر کدام از گروه های بوتاکس و شاهد به سه زیرگروه مساوی (5=n) تقسیم شد که هر یک از زیر گروه ها به ترتیب در روزهای 7، 14 و 21 و پس از آسان کشی حیوانات از نظر ماکروسکوپی و میکروسکوپی بررسی گردیدند.  در ارزیابی ماکروسکوپی اندازه ی زخم و درصد بسته شدن زخم، تفاوت معنی داری بین دو گروه بوتاکس و کنترل مشاهده نگردید؛ اگرچه در تمامی زمان ها درصد بسته شدن زخم در گروه بوتاکس از کنترل بیشتر بود.  در ارزیابی میکروسکوپی در مقاطع پوست 7 روز پس از ایجاد زخم، در گروه بوتاکس تعداد زیادی فیبروبلاست و مویرگ های خونی که حاوی اریتروسیت های فراوان بودند.  در روز 14 در گروه بوتاکس، بافت جوانه ی گوشتی بلوغ سریع تری را نشان داد و بافت جوانه ی گوشتی، حاوی تعداد کمتری فیبروبلاست بود و میزان رشته های کلاژن بیشتری روییت گردید.  روز 21 در همه ی موش های گروه بوتاکس بیشتر زخم توسط کراتینوسیت های تکثیر یافته به طور کامل پوشانده شده بود و در قسمت درم نیز به نسبت گروه شاهد بافت همبندی با رشته های صورتی رنگ و تعداد کمی فیبروبلاست و مویرگ خونی قابل مشاهده بود.  به طور کلی، این مطالعه نشان داد که ترمیم زخم در مناطقی که قبلا بوتاکس تزریق شده است مشکل ساز نیست، بلکه با سرعت و کیفیت بهتری انجام می شود.

    کلیدواژگان: سم بوتولینیوم نوع A، ترمیم زخم، موش صحرایی، بوتاکس
  • حسین هراتی، رضا نارنجی ثانی*، اشکان جبلی جوان، محمود احمدی همدانی، سعیده نعیمی صفحات 34-45

    درمان ورم پستان تحت بالینی ناشی از استافیلوکوکوس اوریوس در گاوهای شیری با اسانس آویشن شیرازی و آنتی بیوتیک در یک کارآزمایی بالینی مقایسه شد.  موفقیت درمان به پماد با استفاده از کشت میکروبیولوژیکی مونیتور شد.  پماد داخل پستانی اسانس آویشن شیرازی (گروه 1؛ IOZM) با پماد پلاسیبو (گروه 2؛ PO)، پماد داخل پستانی سفکینوم (گروه 3؛ CFQ) و با گروه کنترل منفی در 18 گاو شیری مبتلا به ورم پستان تحت بالینی ناشی از استافیلوکوکوس اوریوس در هر گروه مقایسه شد.  اثرات میزان بهبود باکتریولوژیکی در پاسخ به درمان پماد توسط روش کشت بررسی شد.  نتایج حاصل از این کارآزمایی بالینی نشان داد که درمان IOZM پتانسیل از بین بردن ورم پستان تحت بالینی استافیلوکوکوس اوریوس را دارد.  پس از یک دوره آزمایشی 14 روزه و 28 روزه، پاسخ های باکتریولوژیک در 9 گاو از 18 گاو تیمار شده با IOZM در مقایسه با 10 گاو از 18 گاو تیمار شده با CFQ مشاهده شد.  همچنین عدد CMT تاثیر معنی داری بر درمان نداشت.  نتایج این کارآزمایی نشان داد که درمان ورم پستان تحت بالینی استافیلوکوکوس اوریوس با اسانس Z. multiflora می تواند به عنوان یک درمان جایگزین مورد استفاده قرار گیرد.  ما با موفقیت ورم پستان تحت بالینی استافیلوکوکوس اوریوس را در گاو با اسانس Z. multiflora درمان کردیم و می تواند پیشنهاد کند که به جای استفاده از آنتی بیوتیک استفاده شود.

    کلیدواژگان: سفاکینون، پماد داخل پستانی، استاف ارئوس، ورم پستان تحت بالینی، زاتاریا مولتی فورا
  • فردین کوهی فایق، فرزانه حسینی، فرید براتی*، مرتضی حسینی نژاد صفحات 46-54

    بروموکریپتین ((BRM)؛ به عنوان یک عامل دوپامینرژیک) پرولاکتین سرم را کاهش می دهد و یکی از معمول ترین داروها برای القای یک چرخه ی فحلی موفق در سگ ها است که برخی از عوارض جانبی بالینی مرتبط با این دارو است.  این مطالعه با هدف بررسی همودینامیک شریان رحمی (UA) پس از تجویز دوزهای افزایشی BRM انجام شد.  در این مطالعه پنج سگ غیر آبستن از نژادهای مخلوط در مرحله ی آنستروس دوزهای خوراکی BRM را در روزهای 1 و 2 (100 میکروگرم بر کیلوگرم)، روزهای 3 و 4 (200 میکروگرم بر کیلوگرم) دریافت کردند.  روز 5 به بعد (400 میکروگرم بر کیلوگرم) تا بروز پرواستروس.  سه سگ با فحلی بدون مداخله به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند.  سیتولوژی واژینال، معاینه اولتراسوند و سنجش پروژسترون سرم (P4) در فواصل 2-3 روز انجام شد.  پروستروس در 17/1±6/6 روز پس از درمان BRM القا شد.  BRM به طور قابل توجهی P4 سرم را به 0.78±15.1 در مقایسه با گروه کنترل (13/1 ± 5/21 نانوگرم در میلی لیتر) در طول فحلی القایی کاهش داد.  BRM به طور قابل توجهی همودینامیک UA را در طی روزهای قبل از پروستروس تغییر داد.  میانگین شاخص پالس UA، شاخص مقاومت و حداکثر سرعت سیستولیک در فحلی ناشی از BRM به طور قابل توجهی کمتر از گروه کنترل بود.  نتایج این مطالعه سطوح پایین تر P4 سرم و برخی تغییرات در همودینامیک رحم سگ در طول فحلی ناشی از BRM در مقایسه با فحلی با بیان طبیعی نشان داد.  چرخه ی القایی در سگ هایی با سطوح سرمی P4 پایین تر و همودینامیک UA تغییر یافته، می بایست برای پیامدهای بارداری بعدی در فحلی ناشی از BRM در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سگ، بروموکریپتین، چرخه فحلی، شریان رحمی
  • احسان ناظری، امیر نیاسری نسلجی*، حمید قاسم زاده نوا، فرناز پناهی صفحات 55-62

    در مطالعه ی حاضر به بررسی تاثیر پلاسمای زرده ی سه گونه ی مختلف از ماکیان در رقیق کننده ی پایه ی تریس جهت انجماد اسپرم سگ پرداخته شد.  نمونه ی اسپرم اخذ شده بلافاصله توسط رقیق کننده ی تریس حاوی 20 درصد پلاسمای زرده گونه های مختلف ماکیان شامل:  مرغ خانگی، اردک خانگی و کبوتر به همراه 3 درصد گلیسرول به ترتیبی رقیق گردید که غلظت اسپرم به 50 تا 100 میلیون در هر میلی لیتر برسد.  پس از رسیدن به دمای 4 درجه ی سانتی گراد در مدت یک ساعت، هم حجم نمونه، رقیق کننده انجماد حاوی 20 درصد پلاسمای زرده مشابه مرحله ی اول و 7 درصد گلیسرول اضافه گردید تا غلظت نهایی گلیسرول پنج درصد باشد.  پارامترهای زنده مانی اسپرم شامل:  حرکت کل، حرکت پیشرونده مستقیم، یکپارچگی غشاء پلاسمایی و درصد اسپرم های زنده بلافاصله پس از جمع آوری نمونه، بعد از افزودن رقیق کننده اول و دوم و پس از یخ گشایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.  یکپارچگی غشای پلاسمایی در گروه آزمایشی حاوی پلاسمای زرده ی تخم مرغ خانگی (2.0±9/80 درصد) به طور معنی دارای بالاتر از گروه حاوی پلاسمای زرده ی تخم کبوتر بود (08/3±6/76 درصد؛ 01/0<p).  اختلاف معنی داری در سایر پارامترهای مختلف اسپرم در بین گروه حاوی پلاسمای زرده ی تخم کبوتر (حرکت کل:  72/2±4/85؛ حرکت پیشرونده مستقیم: 24/3±9/71؛ درصد اسپرم های زنده: 66/1±7/89)  و سایر گروه های آزمایشی وجود نداشت.  به طور کلی به دلیل در دسترس بودن و برتری در برخی از فراسنجه های زنده مانی اسپرم، پلاسمای زرده ی تخم مرغ خانگی در غلظت 20 درصد می تواند تاثیر مناسبی در انجماد اسپرم سگ داشته باشد.

    کلیدواژگان: پلاسمای زرده تخم ماکیان، اسپرم، سگ، انجماد
  • معصومه رحمتی، حسن مروتی*، رحیم عبدی صفحات 63-70

    توسعه ی سریع آبزی پروری منجر به روش های مدرنی مانند آبزی پروری فشرده یا سیستم های گردش آب برای تولید فاضلاب کشاورزی با غلظت بالایی از آلاینده های نیتروژن شد.  اما این آلاینده ها و پساب های شهری، صنعتی و کشاورزی برای آبزیان مضر بوده و باعث افزایش آسیب در آبشش ها و اتلاف انرژی می شود.  مطالعه ی حاضر با هدف بررسی هیستومورفومتری آبشش های ماهی تیلاپیا نیل در معرض غلظت های مختلف آمونیاک انجام شد.  ماهیان جوان پس از تهیه و برای سازگاری در آکواریوم های صد لیتری نگهداری شدند.  پس از انجام این مراحل، آزمایش بر اساس افزایش حساسیت ماهی تیلاپیا نیل به آمونیاک انجام شد.  سپس تست سمیت حاد طبق دستورالعمل استاندارد به مدت 96 ساعت انجام گرفت.  برای مطالعات سمیت زیر کشنده، 120 ماهی تیلاپیا نیل به چهار گروه، شامل سه گروه بر اساس درصدهای مختلف (10، 20، و 30 درصد LC50 96h) و یک گروه کنترل دسته بندی شدند.  گروه ها به مدت 14 روز در شرایط فیزیکوشیمیایی پایدار در معرض آمونیاک قرار گرفتند.  در نهایت، تجزیه و تحلیل بافت شناسی بر روی آبشش ماهی انجام شد.  سپس روش استاندارد مقاطع پارافینی و برش های بافتی به ضخامت 6-4 میکرون برش داده شد و با روش های (H&E) رنگ آمیزی شد.  داده های به دست آمده نشان می دهد که غلظت های بالای آمونیاک باعث آسیب های مختلف بافت آبشش مانند پرخونی، تورم رشته، افزایش تعداد سلول های کلرید، نکروز و مرگ سلولی، هیپرپلازی، هیپرتروفی و ​​تغییرات رفتاری مانند کاهش اشتها و تحرک می شود.  داده های به دست آمده نشان داد که افزایش سطح آمونیاک می تواند آسیب های جبران ناپذیری به ساختارهای آبشش و سایر بافت های مربوط به آن وارد کند.  بنابراین، زیستگاه این آبزیان باید به طور مداوم از نظر سطح آمونیاک کنترل شود.

    کلیدواژگان: آمونیاک، تیلاپیای نیل، هیستومورفومتری، غلظت کشنده
  • مهرشاد ترابی اصل، سیده پرستو یاسینی*، سید حامد شیرازی بهشتی ها صفحات 71-76

    استروژن ها دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند و کمبود آن ها پس ازاواریوهیسترکتومی (OVH) بدن را مستعد افزایش تولید گونه های اکسیژن فعال (ROS) می کند.  وقوع استرس اکسیداتیو به دنبال OVH در مطالعات قبلی در سگ ها و موش ها به اثبات رسیده است.  با این حال تا کنون، هیچ تحقیقی در رابطه با تغییرات در فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و پراکسیداسیون لیپیدی، به ویژه در گربه ها انجام نشده است.  هدف از این مطالعه بررسی فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی، غلظت مالون دی آلدیید (MDA) به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی و 17 بتا استرادیول در سرم قبل و یک ماه بعد از OVH بود.  در این مطالعه از 12 گربه 2 تا 5 ساله که در دوره ی فحلی نبودند، استفاده شد.  سپس جراحی OVH انجام شد.  نمونه ی خون قبل و یک ماه بعد از جراحی گرفته شد و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (Gpx) و کاتالاز (CAT)، غلظت MDA و 17 بتا استرادیول در سرم اندازه گیری شد.  فعالیت SOD، Gpx، CAT و غلظت MDA بعد از OVH نسبت به قبل از آن افزایش یافت، که این افزایش معنی دار نبود.  غلظت 17 بتا استرادیول پس از عمل نسبت به قبل کاهش یافت که از نظر آماری معنی دار بود.  OVH پس از یک ماه بدون تغییر قابل توجهی در آنزیم های آنتی اکسیدانی و پراکسیداسیون لیپیدی در گربه ها باعث استرس اکسیداتیو نشد، اگرچه 17 بتا استرادیول کاهش معنی داری را نشان داد.  برای تعیین ابعاد بیشتر به مطالعات بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: اواریوهیسترکتومی، آنزیم های آنتی اکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدی، گربه ماده، استرس اکسیداتیو
  • اکرم زایرزاده، رضا آویزه*، محمد خسروی، داریوش غریبی، محمد راضی جلالی صفحات 77-85

    درماتیت تماسی آلرژیک یک واکنش التهابی پوستی است که در اثر تماس مستقیم با یک ماده ی آزار دهنده ایجاد می شود.  هدف از انجام این مطالعه ایجاد روشی مناسب برای القای درماتیت تماسی آلرژیک در سگ ها، برای مطالعات آتی بود.  بدین منظور، محلول 1 و 2 درصد دی نیتروکلروبنزن (DNCB) با و بدون اتانول و روغن زیتون، یا استون و روغن زیتون، به صورت زیر جلدی در ناحیه ی پشت 8 سر موشBALB/c  (در 4 گروه مساوی) تزریق شد.  سپس بر اساس نوع و شدت علایم، تصمیم بر این شد که سگ ها تنها با محلول 2 درصد DNCB حساس شوند.  در نهایت، در دو مرحله، این محلول با یا بدون دی متیل سولفوکسید (DMSO) با اتانول یا استون و روغن زیتون به صورت زیر جلدی در ناحیه ی قفسه ی سینه و کتف پنج قلاده سگ تزریق شد.  تزریق محلول دو درصد DNCB باعث ایجاد یافته های بالینی از جمله اریتم، ادم، پوسته پوسته شدن پوست و همچنین خارش و رفتار خاراندن در موش ها شد.  یافته های بالینی در سگ ها به صورت خفیف شامل قرمزی و تورم در عرض چند روز ایجاد شد.  افزایش قابل توجهی در تعداد کل لکوسیت های خون، نوتروفیل ها، لنفوسیت ها، ایوزینوفیل ها و مونوسیت ها در روز 7 مطالعه در سگ ها مشاهده شد.  همچنین تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که یک هفته پس از تزریق DNCB، بیان IgE به طور معنی داری افزایش یافت و این افزایش تا روز 21 ادامه داشت.  بر اساس نتایج این مطالعه، تزریق داخل جلدی 100 میکرولیتر محلول 2 درصد DNCB با  DMSOدر مخلوط 4:1 اتانول و روغن زیتون، روشی مناسب برای القای درماتیت تماسی در سگ ها بود.  علاوه بر این ناحیه ی کتف نیز مکان مناسبی برای جلوگیری از ایجاد جراحات توسط خود حیوان بود.

    کلیدواژگان: درماتیت تماسی آلرژیک، درماتیت شبه آتوپیک، دی نیتروکلروبنزن، دی متیل سولفوکسید، سگ
  • زهرا ضیافتی کافی، رحیم پیغان*، سید محمدحسین مدرسی، الهه متوسلی، مسعود قربانپور صفحات 86-96

    در سال های اخیر تهیه و معرفی باکتری های با خاصیت پروبیوتیکی مناسب، از اهمیت به سزایی در آبزی پروری برخوردار شده است.  برای هر گونه از ماهیان، باکتری هایی که از روده ی همان گونه ماهی جدا می شود، احتمال موفقیت بیشتری از نظر معرفی به عنوان گونه ی پروبیوتیکی دارد.  در این مطالعه باکتری های اسید لاکتیک متنوعی از روده ی ماهی کپور معمولی استان خوزستان جداسازی و به روش های بیوشیمیایی و مولکولی (روش PCR و سپس توالی یابی) شناسایی شدند.  برای این منظور تعداد 30 قطعه ماهی کپور معمولی از مزارع مختلف استان صید و از روده ی آن ها بر روی محیط های اختصاصی کشت داده شد.  باکتری های با خواص پروبیوتیکی جدا شده شامل:  انتروکوکوس گالیناروم، انتروکوکوس کازیلوفلاووس، لاکتوکوکوس لاکتیس و استافیلوکوکوس هومینیس بودند.  این باکتری ها قابلیت رشد در دمای 25 تا 45 درجه ی سانتی گراد، پ-اچ بین 3 تا 9، محیط حاوی 1 تا 4 درصد نمک و محیط حاوی نمک های صفراوی 5/2 تا 5/7 درصد بوده اند.  از نظر مقاومت در مقابل آنتی بیوتیک ها، مقاومت قابل توجهی در مقایسه با باکتری مدل (آیروموناس هیدروفیلا) داشته اند.  اگرچه نتایج نشان داد این باکتری ها نسبت به بسیاری از آنتی بیوتیک های متداول، حساس بودند.  در  مقایسه فیلوژنی این باکتری ها، مشخص گردید این گونه ها از نظر ژنتیکی با گونه های جدا شده از کشورهای اندونزی، چین، ژاپن، امریکا و هند مشابهت دارند.  این مطالعه اولین مورد شناسایی باکتری های جنس انتروکوکوس با خواص پروبیوتیکی از ماهی کپور معمولی خوزستان می باشد.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، پروبیوتیک، لاکتیک اسید، خوزستان
  • محمدرضا قرآنی*، فهیمه اسلامی صفحات 97-101

    هاری به عنوان یک بیماری اندمیک کشنده مشترک بین انسان و دام، معمولا از طریق تماس (خراش و گزش) از حیوانات آلوده به انسان منتقل می شود.  مقاله ی حاضر اولین گزارش مستند از هاری در روباه قرمز (Vulpes vulpes) را ارایه می دهد.  علایم هاری در یک قلاده روباه قرمز در استان چهارمحال و بختیاری مشاهده گردید.  روباه رفتار تهاجمی داشت و به انسان ها حمله می کرد.  حیوان پس از مدتی تلف شد.  بلافاصله پس از مرگ، نمونه ها از مغز روباه (هیپوتالاموس، مخچه و هیپوکامپ) گرفته شد.  در این گزارش، اثبات آزمایشگاهی هاری از طریق آزمایش های آنتی بادی فلورسنت (FAT) و واکنش زنجیره ای پلی مراز رونویسی معکوس (RT-PCR) در روباه تایید شد.  برای پیشگیری و کنترل این بیماری کشنده، موارد مشکوک به هاری در انسان و حیوان بایستی با یک سیستم نظارتی حساس و گزارش دهی پیشرفته به طور مرتب پایش شود.  این موارد شامل تاریخچه مواجهه، علایم، معاینات بالینی و نتایج آزمایشگاهی است.  هاری با واکسیناسیون و آزمایش های تشخیصی سریع قابل کنترل است.

    کلیدواژگان: RT-PCR، fat، هاری، روباه، شهرکرد
  • محمدحسن حبل الورید*، محمد اسلام پناه، غلامرضا معتمدی صفحات 102-110

    در این مقاله یافته های کالبدگشایی عفونت سیستی سرکوس تنیاکولیس در میان گروهی متشکل از 65 سر میمون وروت صید شده از حیات وحش کشور تانزانیا که به منظور ارزیابی آزمون نوروویرولانس واکسن فلج اطفال خوراکی خریداری و به موسسه ی تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی کرج-ایران وارد شده بودند، توصیف گردیده است.  روش های تشخیصی مورد استفاده در این مطالعه بر اساس مشاهده سیستی سرکوس تنیاکولیس، خصوصیات مورفولوژیکی اسکولکس و همچنین شکل، اندازه و تعداد قلاب های رستلومی و بررسی هیستوپاتولوژیک بود.  در مجموع 7 میمون ماده (8/10 درصد) آلوده به سیستی سرکوس تنیاکولیس تشخیص داده شدند.  نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که در اکثر موارد عفونت های ناشی از سیستی سرکوس تنیاکولیس در میمون های وروت به طور اتفاقی شناسایی گردیده و باعث ایجاد بیماری خفیفی در میزبان خود شده و یا بیماری ایجاد نمی نمایند.  اما کیست های که در حفره ی شکمی به خوبی رشد کرده باشند، می توانند باعث ایجاد سیستی سرکوز صفاقی بشوند.  جهت جلوگیری از ورود حیوانات آلوده به مکان های نگهداری پس از دوران قرنطینه، پیشنهاد گردید که بر روی میمون های که در آینده به موسسه ی رازی وارد می گردند، اقدامات تشخیصی بیشتری همانند تصویربرداری اولتراسوند (سونوگرافی) و آزمایش های سرمی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: تنیا هیداتی ژنا، سیستی سرکوس تنیاکولیس، میمون وروت
|
  • Mohammad Babaei *, Ali Kalantari-Hesari, Kaveh Esfandiyari, Hassan Morovvati Pages 5-17

    The proventriculus is one of the most important parts of digestive tract in birds for mechanical and chemical digestion and can vary depending on the bird's eating habits. In the present study, the morphological and histological structure of proventriculus in common kestrel, steppe eagle, golden eagle and imperial eagle have been investigated and compared. In this study, Proventriculus of common kestrel (n=4), steppe eagle (n=5), golden eagle (n=4) and imperial eagle (n=6) were collected and fixed in 10% formalin buffer solution and the histological process were carried. Finally, H&E, Masson’s trichrome, Orcein and PAS stainings were utilized. Histologically, slight differences were observed between the proventriculus of common kestrel and steppe eagle. Notable differences included a continuous and relatively thicker layer of mucosal muscle in the steppe eagle's proventriculus, and the distinct simple columnar epithelium of the submucosal glands type II ducts. The only notable structural difference in golden eagle was the presence of relatively dense connective tissue of lamina propria and one to three layers of continuous smooth muscle in its structure. The histological structure of imperial eagle's proventriculus had two differences with its structure in common kestrel. Firstly, the lamina propria was composed of relatively dense connective tissue and secondly, the muscle layer was relatively thinner than other species examined in this study, while the serosa layer had a considerable thickness. It can be concluded that the structure of proventriculus was similar in three species of eagles and common kestrel, and the main significant difference was related to the layers of mucosal muscle.

    Keywords: histology, Gastrointestinal tract, Birds of prey, Lamina propria, Mucosal layer, Muscular layer
  • Sajad Chegini, Bahman Mosallanejad *, Mohammad Razi Jalali, Saad Gooraninejad Pages 18-24

    Several factors play a role in the development of obesity in animals, which is the most important of them lack of exercise, excessive feeding, and hormonal disorders. Testosterone is responsible for many of the physical characteristics specific to males. Body condition score (BCS) is used to determine the body status. Body weight increases significantly with castration in dogs. The purpose of the present study was to investigate the relationship between body condition score with lipid profiles and serum testosterone concentration in obese, normal and thin dogs. This survey was accomplished on one hundred and fifty intact male dogs referred to Veterinary Hospital of Shahid Chamran University of Ahvaz. The owned dogs were divided into three equal groups: group A (obese), group B (normal) and group C (thin). There were fifty dogs in each group. Body condition score system was used from number one to nine. The dogs were selected from large breeds (German shepherd and Doberman Pinscher), male and in the age range 1-7 years-old. Serum lipid profiles (triglyceride, total cholesterol, HDL-C, LDL-C and VLDL-C concentrations) were measured using spectrophotometric method. Testosterone concentration was also determined by ELISA method. Body condition score and testosterone concentration had an effect on lipid profile levels, so that the increase of BCS caused a significant increase of triglyceride (122.06±67.99 mg/dl), total cholesterol (241.08±67.25), LDL-C (134.18±63.10) and VLDL-C (23.96±13.42) in obese dogs (A) and a significant decrease of HDL-C (82.98±26.86) and testosterone (3.36±0.57). It was also identified that the decrease of BCS in thin dogs (C) caused a significant decrease of serum triglyceride (76.24±29.67 mg/dl), total cholesterol (203.54±59.89), LDL-C (89.99±55.99) and VLDL-C (15.25±5.93) and a significant increase of HDL-C (97.64±35.65) and testosterone (9.00±0.82). Means of testosterone concentrations were obtained 3.36±0.57, 5.71±0.55 and 9.00±0.82 ng/ml in the obese, normal and thin dogs, respectively. The results showed that serum testosterone concentration decreased with obesity (increase of BCS), and increased with emaciation (decrease of BCS). Further investigations are necessary to be determined the better understand of relationship between obesity and hormonal changes.

    Keywords: Body condition score, Dog, Lipid Profiles, testosterone
  • Ali Haghighi Zadeh, Ali Ronagh *, Soroush Sabiza, Annahita Rezaie Pages 25-33

    Today, the increasing use of beauty products such as Botox has raised concerns about their secondary impact on the body. The healing of wounds created at the site of these injections and paralyzed areas in case of this medicine has been considered by many researchers and physicians. The aim of this study was to investigate the process of wound healing in an area that previously treated with Botox. This study was performed on 30 rats weighing 200 to 250 g. 10 days before surgery Animals in Botox group, was injected 5 units of Botox and in the control group, saline serum with a volume of 1 ml subcutaneously in an area of 20 × 20 mm. After 10 days, the animals were ready for surgery. The surgery was performed by removing the injected area of the skin in full thickness and then the animals were kept in separate cages. Each of the Botox and control groups was divided into three equal subgroups (n = 5). Each of the subgroups was examined macroscopically and microscopically on days 7, 14 and 21, respectively, after euthanasia. In macroscopic evaluation of wound size and wound closure percentage, no significant difference was observed between Botox and control groups; However at all animals the percentage of wound closure in the Botox group was higher than the control group. In microscopic evaluation of skin sections in the day of 7 after wounding, in the Botox group, a large number of fibroblasts and blood capillaries that contained abundant erythrocytes were seen. On the day of 14 in the Botox group, the fleshy bud tissue showed faster maturation and the fleshy bud tissue contained fewer fibroblasts and more collagen fibers were seen. In the Day of 21 In all mice of Botox group, most of the wounds were completely covered by proliferated keratinocytes and also in the dermis, compared to the control group, connective tissue with pink fibers and a small number of fibroblasts and blood capillaries were visible. Overall, this study showed that wound healing in areas where previously injected by Botox is not problematic but also performed with better speed and quality.

    Keywords: Botulinum toxin type A, Botox, Rat, wound healing
  • Hossein Harati, Reza Narenji Sani *, Ashkan Jebelli Javan, Mahmood Ahmadi-Hamedani, Saeideh Naeimi Pages 34-45

    A treatment containing Zataria multiflora essential oil was compared with antibiotic therapy for Staphylococcus aureus subclinical mastitis in dairy cows in a field trial. Treatment outcomes in response to ointment were monitored using microbiological culture. Intramammary ointment of a Z. multiflora essential oil (Group 1; IOZM) was compared with placebo ointment (Group 2; PO), cefquinome intramammary lactating cow ointment (Group 3; CFQ) and a negative control group (Group 4) in 18 dairy cows with Staphylococcus aureus subclinical mastitis each group. Effects on bacteriological cure rate in response to ointment treatment were monitored by culture. Results from this field trials demonstrated that IOZM treatment had the potential to be as effective at eliminating Staphylococcus aureus subclinical mastitis as treatment. Following a 14-d and 28-d experimental period, bacteriological responses were observed in 9 out of 18 IOZM treated cows compared with 10 out of 18 CFQ treated cows. Also, the California Mastitis Test grade had no significant effect on treatment. The results of this trial suggest that S. aureus subclinical mastitis treatment with Z. multiflora essential oil, which indicates that this treatment could be used as an alternative treatment.We successfully treated the S. aureus subclinical mastitis in bovine with Z. multiflora essential oil and can suggest it’s used instead of antibiotic use.

    Keywords: Cefquinome, Intramammary Ointment, Staphylococcus aureus, subclinical mastitis, Zataria multiflora
  • Fardin Koohifayegh, Farzaneh Hoseini, Farid Barati *, Morteza Hosseininejad Pages 46-54

    Bromocriptine ((BRM); as a dopaminergic agent) reduces the serum prolactin, and is one of the most routine drugs to induce a successful estrus cycle in bitches. Some clinical side effects are accompanying this drug. This study aimed to investigate the hemodynamics of the uterine artery (UA) following administration of the increasing doses of BRM. In a case-control study, five non-pregnant bitches of mixed breeds in the anestrus stage received daily oral doses of BRM on days 1 and 2 (100, µg/kg), days 3 and 4 (200 µg/kg), and days 5 onward (400 µg/kg) until turning into proestrus. Three bitches, with expressed estrus without any intervention, were considered as control. The vaginal cytology, the ultrasound examination, and the serum progesterone (P4) assay were performed at 2-3 day intervals. Proestrus was induced within 6.6±1.17 days following BRM treatment. BRM significantly lowered the serum P4 to 15.1±0.78 compared to the control group (21.5±1.13 ng/mL) during induced estrus. BRM significantly changed UA hemodynamics over the days before proestrus. Mean UA pulse index, resistance index, and peak systolic velocity in BRM-induced estrus were significantly lower than the control group. The results of this study showed lower serum P4 levels and some alterations in the canine uterine hemodynamic during BRM-induced estrus compared to naturally expressed estrus. Induced cycle in dogs with lower serum P4 levels and altered UA hemodynamics must be considered for subsequent pregnancy outcomes in the BRM induced-estrus.

    Keywords: dogs, Bromocriptine, Estrus Cycle, Uterine Artery
  • Ehsan Nazeri, Amir Niasari-Naslaji *, Hamid Ghasemzadeh-Nava, Farnaz Panahi Pages 55-62

    Present study investigated a suitable source of plasma egg yolk (PEY) to supplement tris-based extender for cryopreservation of canine semen. Collected semen by artificial vagina was diluted to reach 50-100×106 per ML by Tris-based extender, supplemented with 20% PEY of three avian species (domestic chicken, domestic duck and pigeon) and 3% glycerol. After cooling specimen to 4°C for 1 hr, the specimens were diluted with equal volume of freezing extender consisting of 20% PEY, similar to initial PEY, and 7% glycerol to achieve the final glycerol concentration of 5%. The sperm viability parameters including total motility, progressive forward motility, plasma membrane integrity and live percentage of sperm were assessed following semen collection, after adding the first and the second part of semen extender and post thawing. Chicken PEY had better plasma membrane integrity (80.9±2.0 %) compared to pigeon PEY (76.6±3.08 %; P<0.01). There was not any other significant difference in semen viability parameters between chicken PEY (total motility: 85.4±2.72; progressive forward motility: 71.9±3.24; live percentage: 89.7±1.66) and other plasma egg yolks. In conclusion, due to the ease of availability and superiority in some sperm viability parameters, chicken PEY at the concentration of 20% could provide beneficial effect for cryopreservation of canine semen.

    Keywords: Plasma egg yolk, Semen, Canine, Cryopreservation
  • Masuomeh Rahmati, Hassan Morovvati *, Rahim Abdi Pages 63-70

    The rapid development of aquaculture resulted in modern methods such as intensive aquaculture or water circulation systems producing agricultural wastewater with high concentrations of nitrogen pollutants. However, these pollutants and urban, industrial, and agricultural wastewater are harmful to aquatic animals and increase damage in gills and energy loss. The present study aimed to evaluate the histomorphometry of the gills of Nile tilapia exposed to different ammonia concentrations. Juvenile Oreochromis niloticus were prepared and kept in the 100l aquariums for adaptation. After completing these steps, the test was conducted based on the increase in susceptibility of Nile tilapia on ammonia. Then, an acute toxicity test was performed in the experimental and control groups for 96 hours according to the standard instructions. For sub-lethal toxicity studies, 120 Nile tilapia were categorized into four groups, including three groups based on different percentages of (10, 20, and 30% LC50 96h) and a control group. The groups were exposed to ammonia for 14 days at a stable physicochemical conditions. Finally, histological analysis was carried out on fish gills. Then standard method of  paraffin sections followed and tissue sections, 4-6µ thick were cut and stained with hematoxylin and eosin methods. The data obtained demonstrate that high concentrations of ammonia caused various gills tissue damage as hyperemia, filament swelling, increase in the number of chloride cells, necrosis and cell death, hyperplasia, hypertrophy and changes in behavior such as decreased appetite and mobility. The obtained data showed that an increase in ammonia level could cause irreversible damage to gill structure, and other tissues. Therefore, the habitats of these aquatic animals must be continuously monitored for ammonia levels.

    Keywords: Ammonia, Nile tilapia, Histomorphometric, lethal concentration
  • Mehrshad Torabi Asl, Seyedeh Parastoo Yasini *, Seyed Hamed Shirazi Beheshtiha Pages 71-76

    Estrogens are known to have antioxidant properties and their deficiency after ovariohysterectomy (OVH) predisposes the body to increased reactive oxygen species (ROS) production. Occurrence of oxidative stress following OVH in dogs and rats has been demonstrated in previous studies. However, no investigations have been done in relation to changes in the activity of antioxidant enzymes and lipid peroxidation, especially in cats. The aim of this study was to evaluate the activity of some antioxidant enzymes, malondialdehyde (MDA) concentration as an indicator of lipid peroxidation and 17-beta estradiol in serum before and one month after OVH. In this study, 12 cats aged 2 to 5 years that were not in the estrous cycle were used. Then OVH surgery was performed. Blood samples were taken before and one month after surgery and the activity of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (Gpx) and catalase (CAT) enzymes, the concentration of MDA and 17-beta estradiol in serum were measured. The activity of SOD, Gpx, CAT and MDA concentration increased after OVH compared to before which was not significant. The concentration of 17-beta estradiol decreased postoperatively compared to before, which was statistically significant. OVH did not cause oxidative stress with no significant change in antioxidant enzymes and lipid peroxidation in cats after one month, although 17-beta estradiol showed a significant decrease. More studies are needed to determine further dimensions.

    Keywords: Ovariohysterectomy, Antioxidant enzymes, Lipid peroxidation, queen, oxidative stress
  • Akram Zayerzadeh, Reza Avizeh *, Mohammad Khosravi, Darioush Gharibi, Mohammad Razijalali Pages 77-85

    Allergic contact dermatitis is an inflammatory skin reaction caused by direct contact with an offending substance. The aim of this study was to establish a suitable method for induction of allergic contact dermatitis in dogs for future studies. For this purpose, 1% and 2% dinitrochlorobenzene (DNCB) were injected with and without ethanol and olive oil or acetone and olive oil subcutaneously in the back of 8 BALB/c mice (4 equal groups). Then, based on the types and severity of the symptoms, it was decided to sensitize the dogs with only 2% DNCB. Finally, in two stages, 2% DNCB with or without dimethyl sulfoxide (DMSO) was injected with ethanol or acetone and olive oil subcutaneously in thoracic and scapular regions of five dogs. Two percent DNCB challenge caused clinical findings including erythema, edema and skin scaling, as well as pruritus and scratching behavior in the mice. Clinical findings in dogs developed in mild severity including redness and swelling within a few days. There was a significant increase in total blood leukocytes, neutrophils, lymphocytes, eosinophils and monocytes counts at seven days in dogs. Also statistical analysis showed that one week after DNCB injection, IgE expression increased significantly and this increase continued until day twenty-one. Based on the result of this study, intradermal injection of 100 μL of 2% DNCB mixture with DMSO (dissolved in a 4:1 mixture of ethanol and olive oil) was a suitable method for induction of allergic contact dermatitis in dogs. Furthermore, the scapular region was also a convenient location to prevent self-induced lesions.

    Keywords: allergic contact dermatitis, Atopic dermatitis-like, dinitrochlorobenzene, Dimethyl sulfoxide, Dog
  • Zahra Ziafati Kafi, Rahim Peyghan *, Seyed MohammadHossein Modaresi, Elahe Motevaseli, Masood Ghorbanpour Pages 86-96

    In recent years, using suitable probiotic bacteria is one of the big concerns in aquaculture industry. For each species presence of lactic acid bacteria in the gut of that species, makes them a suitable probiotic candidate as food additive. In this study, lactic acid bacteria of intestine of common carp from captured fish ponds of Khuzestan province were examined. For this purpose 30 fish from several ponds were sampled. Lactic acid bacteria were isolated using specific culture media and identified by biochemical and molecular tests. Definite identification was performed by the PCR method and sequencing. The isolated probiotic bacteria identified as Enterococcus gallinarum, Enterococcus casseliflavus, Lactococcus lactis, and Staphylococcus hominis. The bacteria isolated in this study were able to grow in the temperature range of 25-45 ° C, pH renge of 3 to 9, media salinity containing 1-4% NaCl, and most of them in different bile doses of 7.5-2.5%. Assessing the antagonistic activity of these isolates showed that they have a relative ability when compared with a model bacteria (Aeromonas hydrophila). However, the results showed that the isolated bacteria were sensitive to the commonly used antibiotics in aquatic animals. The bacteria were appeared genetically similar to the bacteria that isolated from commercial products and aquatic organisms of Indonesia, China, Japan, The United States and India. This study is the first report of isolation and identification of Enterococcus spp with probiotic capabilities in common carp in Iran as Iranian strain.

    Keywords: Cyprinus carpio, Probiotic, Lactic acid bacteria, Khuzestan
  • Mohammadreza Ghorani *, Fahime Eslami Pages 97-101

    Rabies, as an endemic fatal zoonotic disease, is transmitted from infected animals to humans commonly through contact (scratches and bites). The present paper provides the first documented evidence of rabies in the red fox (Vulpes vulpes). Signs of rabies disease were found in one red fox in Chaharmahal and Bakhtiari province. The red fox had aggressive behavior and attacked humans. The animal died after a while. Soon after the death, the samples were taken from the fox’s brain (hypothalamus, cerebellum, and hippocampus). In this report, laboratory evidences of rabies were confirmed by the fluorescent antibody (FAT) and RT-PCR tests in foxes. To prevent and control this deadly disease, suspected cases of rabies in humans and animals should be monitored regularly with a sensitive monitoring system and advanced reporting. This includes the history of exposure, symptoms, clinical examinations, and laboratory results. Rabies can be controlled by vaccination and fast diagnostic tests.

    Keywords: fat, RT-PCR, Rabies, Fox, Shahrekord
  • MohammadHassan Hablolvarid *, Mohammad Eslampanah, Gholamreza Motamedi Pages 102-110

    In this article we described necropsy findings of Cysticercus tenuicollis infection among a group of 65 wild-caught imported vervet monkeys from Tanzania into “Razi vaccine and serum research institute Karaj-Iran” for assessment of oral polio vaccine neurovirulence test (MNVT). The methods of diagnosis were based on observation of the C. tenuicollis, morphological characters of scolex as well as the shape, size and the number of the rostellar hooks and histopathological examination. Totally 7 female monkeys were detected positive (10.8%) for C. tenuicollis. Our results highlighted that, most cases of C. tenuicollis infection in vervet monkeys detected incidentally and cause mild or no disease, but well developed cysts could be organized in abdominal cavity causing peritoneal cysticercosis. It was suggested to set up more measures such as ultrasound imaging and serological tests, on next import shipment of the vervet monkeys, to prevent entrance of infected animals to the post quarantine holding areas.

    Keywords: Taenia hydatigena, Cysticerus tenuicollis, Vervet monkey