فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال سیزدهم شماره 47 (بهار 1401)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال سیزدهم شماره 47 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سارا باقری، رضا پاشا*، زهرا افتخارصعادی، فریبا حافظی، فرح نادری صفحات 1-14
    هدف

    هدف از این پژوهش اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر نظام رفتاری تلفیقی بر تعارضات زناشویی، صمیمیت زوجین و کارکردهای خانواده در زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر ماهشهر بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از تمامی زوج هایی که به دلیل مشکلات زناشویی، به مراکز مشاوره شهر ماهشهر در سال 99-98 مراجعه کردند. از میان جامعه آماری تعداد 60 زوج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و در ادامه این تعداد به روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایشی (40 زوج) و یک گروه کنترل (20) زوج داده شدند. برای یک گروه زوج درمانی مبتنی بر نظام رفتاری تلفیقی به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای، به صورت هفتگی اجرا شد. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه تعارضات زناشویی (MCQ)، صمیمیت زناشویی (MQI) و پرسش نامه کارکرد خانواده (FAD) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری (مانکوا) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر نظام رفتاری تلفیقی بر کاهش تعارضات زناشویی، بهبود صمیمیت زوجین و کارکردهای خانواده موثر بوده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت زوج درمانی مبتنی بر نظام رفتاری تلفیقی از جمله درمان های موثر در کاهش تعارضات زناشویی، بهبود صمیمیت زوجین و کارکردهای خانواده زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر نظام رفتاری تلفیقی، تعارضات زناشویی، صمیمیت زوجین، کارکردهای خانواده، زوجین
  • حسن رحمانی شمس، حمید نجات*، حسن توزنده جانی، احمد زنده دل، زهرا باقرزاده گل مکانی صفحات 15-28
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیردرمان مبتنی بر ایماگو بر باورهای فراشناختی، بخشودگی و بهزیستی روان شناختی زنان متقاضی طلاق در شهرری انجام شده است.
    روش
    طرح پژوهش از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و گواه می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی زنان متقاضیان طلاق در شهر، شهرری بود که از میان آن ها 28 نفر به عنوان 14نفر  به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از این 28 نفر به شکل تصادفی، 14 نفر در گروه آزمایش و 14 نفر در گروه کنترل گماشته شدند. درمان مبتنی بر ایماگو به شیوه گروهی طی 8 جلسه بر دو گروه آزمایش اجرا شد. و افراد گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند و هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه باورهای فراشناخت ولز، پرسش نامه بخشودگی پولارد و همکاران و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف می باشد که شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون و پس آزمون به سوالات آن پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل نتایج از روش های آماری توصیفی و تحلیل کواریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    اثر درمان مبتنی بر ایماگو، بر باورهای فراشناختی، بخشش و بهزیستی روان شناختی زنان متقاضی طلاق معنادار بود. هم چنین، میزان باورهای فراشناختی، بخشودگی و بهزیستی روان شناختی در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون به گونه معنی داری متفاوت از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر آن است که میان گروه آزمایش و کنترل از لحاظ متغیر های  باورهای فراشناختی، بخشودگی و بهزیستی روان شناختی تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0>P).درمان مبتنی بر ایماگو از درمان های جدید و مطرح در درمان تعارض های خانواده و زوج هاست که توانسته است باورهای فراشناختی، بخشودگی و بهزیستی روان شناختی زنان متقاضی طلاق را تغییر دهد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ایماگو(ایماگوتراپی)، باورهای فراشناختی، بخشودگی، بهزیستی روانشناختی، طلاق
  • طلوع کیب الهی، آدیس کراسکیان موجمباری*، ناهید هواسی سومار، محسن منصوبی فر، آرزو تاری مرادی صفحات 29-52
    زمینه و هدف

    درسال های اخیر در ایران پژوهش های متعددی اثربخشی درمان های مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاری تلفیقی را در حیطه حل تعارض و پربار ساختن رابطه زوجین بررسی کرده اند. این پژوهش با هدف یکپارچه سازی نتایج بدست آمده از این پژوهش ها و مقایسه میزان اثر گذاری این مداخلات بر مولفه های کیفیت زناشویی صورت گرفته است.

    مواد و روش

    به این منظور از فراتحلیل به عنوان یک فن آماری جهت تعیین، گردآوری، ترکیب و خلاصه کردن یافته های پژوهشی مرتبط با اثر بخشی های درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانی رفتاری تلفیقی بر مولفه های کیفیت زناشویی زوجین استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل پژوهش های انجام شده در ایران در حوزه درمان های یاد شده است و نمونه آماری شامل پژوهش های انجام شده در این حوزه در داخل ایران است. به این منظور 22 پژوهش انتخاب و پس از بررسی 17 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بود، انتخاب ومورد تحلیل قرار گرفت. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود و برای تحلیل داده ها از نرم افزار CMA استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان اندازه اثر ترکیبی درمان ها برابر با 513/2d=که معادل 458/2g= ، 791/0r=و075/1zr= (01/0>P) است و بر اساس جدول تفسیر کوهن به معنای اندازه اثر بزرگ یا بالا است. هم چنین، نتایج تفاوت معناداری میان اندازه اثر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانی رفتاری تلفیقی نشان نداد.

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان گفت بر اساس نتایج این فراتحلیل زوج درمانی درمان های مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاری تلفیقی بر بهبود مولفه های کیفیت زناشویی زوجین اثربخش است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوج درمانی رفتاری تلفیقی، مولفه های کیفیت زناشویی
  • سحر بیاتی اشکفتکی، رضا احمدی*، مریم چرامی، احمد غضنفری صفحات 53-68
    هدف

    طلاق افزون بر ازهم پاشیدگی بنیان خانواده، فرزندان را نیز با مشکلات روانی، هیجانی و رفتاری فراوانی مواجه می سازد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر کیفیت دلبستگی و ناگویی هیجانی نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی سازی شده انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان طلاق دارای اختلال رفتار برونی سازی شده بود که در دوره اول و دوم متوسطه در سال تحصیلی 99-1398 در شهر شهرکرد مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 40 نوجوان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (20 نوجوان در گروه آزمایش و 20 نوجوان در گروه گواه). گروه آزمایش مداخله آموزش خودمتمایزسازی (کاظمیان و اسمعیلی، 1391) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پس از شروع مداخله 4 نوجوان در گروه آزمایش و 3 نوجوان در گروه گواه، از ادامه دریافت مداخله انصراف دادند. پرسش‎‎‎نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل سیاهه رفتاری کودکان و نوجوانان (آخنباخ و رسکورلا، 2001)، پرسش‎‎‎نامه کیفیت دلبستگی (آرمسدن و گرینبرگ، 1987) و پرسش‎‎‎نامه ناگویی هیجانی (بگبی، پارکر و تیلور، 1994) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آموزش خودمتمایزسازی بر کیفیت دلبستگی و ناگویی هیجانی نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی سازی شده تاثیر معنادار دارد (p<0/001).

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش بیانگر آن بودند که آموزش خودمتمایزسازی با بهره گیری از فنونی همانند متمایز ساختن باورهای منطقی و غیرمنطقی، مجهز ساختن اعضا به مهارت های خاص ارتباطی و پذیرفتن مسیولیت می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود کیفیت دلبستگی و کاهش ناگویی هیجانی نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی سازی شده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال رفتار برونی سازی شده، آموزش خودمتمایزسازی، کیفیت دلبستگی، طلاق، ناگویی هیجانی
  • زینب رسولی، فریبا حسنی*، علی اکبر خسرو بابادی، مهدی زارع صفحات 69-80
    مقدمه و هدف
    بخش بهداشت و درمان به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت انسان ها یکی از مهم ترین حوزه های توسعه پایدار در جوامع بشری می باشد که تحقق این امر نیازمند درمانگرانی سالم، بانشاط و با انگیزه کاری بالاست. کادر پرستاری از جمله این درمانگران هستند. هدف این پژوهش طراحی مدل ساختاری برای پیش بینی فرسودگی شغلی بر اساس تعهد سازمانی با میانجی گری سرمایه روان شناختی در پرستاران زن بیمارستان های نظامی شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    به لحاظ ماهیت و اهداف ، این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی به روش مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهشی آن تمامی پرستاران زن بیمارستان های نظامی شهر تهران بودند. تعداد نمونه در این پژوهش 330 نفر برآورد شد که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای انجام این پژوهش از پرسش نامه فرسودگی شغلی مسلش، تعهد سازمانی آلن و مایر و سرمایه روان شاختی لوتانز استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزارهای SPSS و لیزرل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش تاثیر تعهد سازمانی بر فرسودگی شغلی با نقش میانجی گری سرمایه روان شناختی در جامعه مورد مطالعه را تایید کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    مهم ترین نتیجه این پژوهش این بود که با تقویت تعهد و سرمایه روان شناختی می توان فرسودگی شغلی پرستاران را کاهش داد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تعهد سازمانی، سرمایه روان شناختی، پرستاران زن، نظامی
  • بهاره اژدربین، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، رضا قربان جهرمی، فریبرز درتاج صفحات 81-100
    مقدمه و هدف

    رفتارهای خودشکن، اعمالی هستند که آگاهانه و از روی عمد انجام می شوند و با وجود پیامدهای مثبت، در نهایت منجربه شکست می شوند. این پژوهش با هدف ساخت، رواسازی و اعتباریابی پرسش نامه رفتارخودشکن تحصیلی انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری، شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بود و نمونه پژوهش 1265نفر (548 پسر و 717 دختر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. در ساخت پرسش نامه از مطالعات پیشین رفتار خودشکن تحصیلی، پرسش نامه رفتار خودشکن کانینگهام (54) و بررسی مولفه های آن بر اساس ادبیات نظری استفاده شد. برای بررسی روایی سازه، داده های به دست آمده به دو گروه (633 و632 نفر) تقسیم شد.داده های گروه اول برای تحلیل عامل اکتشافی و داده های گروه دوم برای تحلیل عامل تاییدی به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد 35 گویه بر 3 عامل شامل«اهمال کاری/خود ناتوان سازی»، «ناتوانی در جهت گیری هدف/عملکردی» و«ارزیابی نادرست از خود» بارگذاری شدند که در مجموع توانستند 38/0 درصد از واریانس آزمون را تبیین کنند. پس از تلفیق گویه ها تحلیل عاملی تاییدی نشان از برازش خوب مدل با داده ها داشت.هم چنین، همسانی درونی کل پرسش نامه معادل 85/0 بود.

    بحث و نتیجه گیری

    این پرسش نامه برای بررسی رفتار خودشکن تحصیلی ساخته شده است و نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که پرسش نامهیاد شده از روایی و پایایی مطلوب بر خوردار و برای سنجش رفتارخودشکن تحصیلی در کنار ابزارهای تشخیصی دیگر مناسب است.

    کلیدواژگان: رفتارخودشکن تحصیلی، تحلیل عاملی، پایایی، روایی
  • سعیده کهنسال نالکیاشری، سامره اسدی مجره*، بهمن اکبری صفحات 101-116
    مقدمه

    نوجوانی از بحرانی ترین دوره های زندگی می باشد. دوره رشد سریع جسمی وتحولات عاطفی و روانی است. بیش ترین ناسازگاری های رفتاری در این دوره نمود می یابد.گرایش به رفتارهای پرخطر یکی از ناسازگاری های رفتاری دوران نوجوانی بشمار می رود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است.جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهرستان لنگرود می باشد که در سال تحصیلی 1400-1399مشغول به تحصیل بودند. شرکت کنندگان در پژوهش 265 نفر از دانش آموزان مدارس گوناگون لنگرود بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.داده ها با استفاده از مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS)،پرسش نامه سبک های فرزندپروری بامریند،مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RIS)) و پرسش نامه ی تنظیم هیجان جان و گروس (2002) گردآوری شد. برای بررسی برازش مدل پیشنهادی پژوهشگر از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که سبک های فرزندپروری مقتدرانه، مستبدانه و سهل گیر به واسطه تنظیم هیجان و تاب آوری بررفتار پرخطر اثر معنی داری دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، سبک فرزندپروری مقتدرانه منجر به کاهش رفتارهای پرخطر می شود.

    کلیدواژگان: نوجوانی، رفتار پر خطر، سبک های فرزند پروری ادراک شده، تاب آوری، تنظیم هیجان
  • آرزو اصغری*، سید مجتبی عقیلی صفحات 117-128
    مقدمه و هدف

    امروزه اختلالات خوردن یکی از مورد توجه ترین اختلالات روانی به شمار می روند و شیوع آن در دهه های اخیر افزایش یافته است. این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای شفقت خود در رابطه بین اختلالات خوردن و رفتارهای خود آسیب رسان در دانشجویان دختر صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     روش این پژوهش توصیفی_همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری رگرسیونی بود. جامعه آماری 250 نفر از دانشجویان دختر مشغول به تحصیل در سال 1400-1399 در دانشگاه های شهر گرگان بودند. که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های شفقت به خود نف (2003)، آسیب به خود سانسون (1998) و پرسش نامه بازخورد خوردن گارنر (1979) پاسخ دادند. برای ارزیابی مدل های مفروض از روش معادلات ساختاری نرم افزار SPSS و Liserl_8.80 استفاده گردید.

    یافته ها

     تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون معادلات ساختاری نشان داد مدل مورد نظر از برازش مطلوبی برخوردار است. در مجموع، یافته ها موید این بود که شفقت به خود در دانشجویان می تواند تاثیر اختلالات خوردن و رفتارهای خودآسیب رسان را واسطه گری کند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس مدل ذکر شده در پژوهش، با تدوین برنامه هایی به منظور افزایش شفقت به خود دانشجویان، می توان اختلالات خوردن و رفتارهای خودآسیب رسان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: شفقت خود، اختلالات خوردن، رفتارهای خود آسیب رسان
  • فاطمه بوالی، مولود کیخسروانی*، عزت دیره، سوران رجبی صفحات 129-142
    مقدمه

    هدف این پژوهش ارایه مدل روابط ساختاری احساس انسجام و مسیولیت پذیری با عملکرد شغلی کارکنان از راه میانجی گری هوش هیجانیبود.

    روش بررسی

    این پژوهش به صورت توصیفی و از نوع همبستگی، بر روی 400 نفر از تمامی کارکنان شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا و سازمان بنادر و دریانوردی بوشهر در سال 1399 انجام گرفت. تعداد نمونه های مورد مطالعه بر اساس مدل کلاین و به شیوه نمونه‏گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه عملکرد شغلی پاترسون (1992)، احساس انسجام فلنسبرگ-مدسن و همکاران (2006)، مسیولیت‏‏پذیری اجتماعی کارول (1991) و هوش هیجانی شات و همکاران (1998) بود. تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و روش مدل معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که احساس انسجام و مسیولیت پذیری اجتماعی و هوش هیجانی بر عملکرد شغلی اثر مستقیم دارد (01/0>P). هم چنین، بر اساس یافته های این پژوهش، مدل اصلاح شده از برازش مطلوبی برخوردار بود (071/0=RMSEA، 911/0=GFI، 952/0=IFI و 05/0>P-value) و مسیر غیرمستقیم مسیولیت پذیری اجتماعی از راه نقش میانجی هوش هیجانی بر عملکرد شغلی معنادار بود (001/0) اما مسیر غیرمستقیم احساس انسجام از راه نقش میانجی هوش هیجانی معنادار نبود (650/0).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، مدل ارزیابی شده از برازندگی مطلوبی برخوردار است و گامی مهم در برای شناخت عوامل موثر بر عملکرد شغلی کارکنان شرکت سینا و اداره بنادر و دریانوردی است.

    کلیدواژگان: احساس انسجام، مسئولیت پذیری، عملکرد شغلی، هوش هیجانی
  • سید فرخ رضوی مطلق، فرح نادری*، فاطمه سادات مرعشیان، فریبا زرگر شیرازی صفحات 143-160
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین معنای تحصیلی ، انعطاف پذیری خانواده، حمایت تحصیلی و ادراک از محیط کلاس با پایستگی تحصیلی با نقش میانجی انگیزش تحصیلی در دانش آموزان دختر پایه دوازدهم شهرستان شیراز انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است . جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر به تعداد 8681 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از شش پرسش نامه استاندارد معنای تحصیلی هندرسون-کینگ و اسمیت (2006) ؛ انعطاف پذیری خانواده شاکری (1382)؛ حمایت تحصیلیساندز و پلانکت (2005)؛ ادراک از محیط کلاسداندی (2001)؛ پایستگی تحصیلی مارتین و مارش (2008) و شکفتگی تحصیلی دینر و همکاران (2010) استفاده شد. روایی پرسش نامه ها با استفاده از روایی محتوایی و صوری، و پایایی آن نیز از راه ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب 86/0، 84/0، 83/0، 85/0 و 82/0 آورد شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که انعطاف پذیری خانواده، حمایت تحصیلی و ادراک از محیط کلاس بر پایستگی تحصیلی اثر معنادار و مثبت دارند و شکفتگی تحصیلی در مدل نقش میانجی دارد

    نتیجه گیری

    می توان با افزایش متغیرهای مستقل و میانجی مدل پایستگی تحصیلی دانش آموزان را  افزایش داد.

    کلیدواژگان: معنای تحصیلی، انعطاف پذیری خانواده، حمایت تحصیلی، ادراک از محیط کلاس، پایستگی تحصیلی و شکفتگی تحصیلی
  • الهه بی غم لعل آبادی*، محمد نریمانی، راضیه حاجی مرادی صفحات 161-174
    مقدمه

    روش فراتحلیل با یکپارچه کردن نتایج بدست آمده از انجام پژوهش های گوناگون، میزان اندازه اثر روش های درمان را مشخص میکند. با انجام فراتحلیل می توان دیدگاه کلی تری نسبت به تاثیر مداخلات گوناگون بدست آورد. هدف از این پژوهش، تعیین اثربخشی درمان فعال ساز رفتاری بر میزان افسردگی می باشد که به صورت فراتحلیل انجام شده است.

    روش شناسی

    به این منظور از بین 15 پژوهش، 8 پژوهش، که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بودند، انتخاب شده و فرا تحلیل روی آنها انجام شده است. تحلیل های آماری مربوطه با استفاده از نرم افزار جامعCMA-2  صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های بدست آمده نشان داد که درمان فعال ساز رفتاری به طور معنی داری در سطح خطای کم تر از 05% بر افسردگی موثر بوده است و اندازه ثر کلی بر حسب مقیاس هم بستگی 633% ؛ برحسب تفاوت میانگین استاندارد 857/11 و بر حسب مشخصهg  هجز نیز70/1 گزارش شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه این فرا تحلیل نشان می دهد که درمان مبتنی بر فعال سازی رفتاری به عنوان یک روش کاربردی می تواند به کاهش نشانه های افسردگی نوجوانان کمک کند و به عنوان یک روش موثر در جلسات درمانی مورد استفاده درمانگران قرار گیرد. با استفاده از این روش می توان نوجوانان افسرده را به عضوی فعال در جامعه تبدیل کرد و مشارکت آنها را در فعالیت های اجتماعی بهبود ببخشید.

    کلیدواژگان: افسردگی، نوجوان، درمان فعال ساز رفتاری، فرا تحلیل
|
  • Sara Baghere, Reza Pasha *, Zahra Eftekhar, Fariba Hafezi, Farah Nadri Pages 1-14
    Target

    The aim of this study was the effectiveness of couple therapy based on integrated behavioral system on marital conflicts, couple intimacy and family functions in couples referring to counseling centers in Mahshahr. The present study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The statistical population of this study consisted of all couples who referred to counseling centers in Mahshahr in 2019-20 due to marital problems. From the statistical population, 60 couples were selected by available sampling method, and then this number was paired by random sampling method in two experimental groups (40 pairs) and one control group (20). For a group therapy group based on integrated behavioral system, 10 sessions of 90 minutes were performed weekly. In order to collect research data, Marital Conflict Questionnaire (MCQ), Marital Intimacy (MQI) and Family Functioning Questionnaire (FAD) were used. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data.

    Results

    The results of the analysis of research findings showed that couple therapy based on integrated behavioral system has been effective in reducing marital conflicts, improving couple intimacy and family functions (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be said that couple therapy based on integrated behavioral system is one of the effective treatments in reducing marital conflicts, improving couples intimacy and family functions of couples referring to counseling center.

    Keywords: Integrated Behavior Therapy, Marital Conflict, Couples Intimacy, Family Functions, Couples
  • Hassan Rahmanishamsh, Hamid Nejat *, Hassan Toozandeh-Jani, Ahmad Zendeh-Del, Zahra Bagherzadeh Golmakanih Pages 15-28
    The purpose of this study was to Effectiveness of imago relationship Therapy on meta cognitive beliefs, forgiveness, and psychological well-being of divorced women in shahr-e ray The research design is a pretest-post test test with a test and control group. The statistical population of the study consisted of all divorce applicants in shahr-e ray selected from among them by available sampling method, 28 subject were selected by available sampling method. And these 28 subject, 14 were assigned to the experimental group and 14 to the control group. Imago therapy was administered to the two experimental groups for 8 sessions. And the control group was on the waiting list and received no intervention. The tools used in this study included the Meta cognitive Beliefs Questionnaire ,Forgiveness Questionnaire, and the Well-being Questionnaire which the participants answered to the pre-test and post-test questions. Descriptive statistics and covariance analysis were used to analyze the results The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of variables of meta cognitive beliefs, forgiveness and psychological well-being (P <0.001). Also, the level of meta cognitive beliefs, forgiveness and psychological well-being in the experimental group in the post-test phase were significantly different from the control group.
    Keywords: imago therapy, the meta cognitive, forgiveness, Psychological well-being, Divorce
  • Toloue Keybollahi, Adis Kraskian Mujembari *, Nahid Havassi Somar, Mohsen Mansoobifar, Arezoo Tarimoradi Pages 29-52

    In recent years in Iran, several studies have examined the effectiveness of acceptance commitment therapy and integrated behavior couple therapy in the field of conflict resolution and fertility of the marital relationship. The aim of this study was to integrate the results of these studies and compare the impact of these interventions on the components of marital quality. For this purpose, meta-analysis was used as a statistical technique to determine, collect, combine and summarize research findings related to the effectiveness of acceptance commitment therapy and integrated behavioral couple therapy on the components of marital quality of couples. . The statistical population of the study includes studies conducted in Iran in the field of medicine and the statistical sample includes studies conducted in this field within Iran. For this purpose, 22 studies were selected and after reviewing 17 studies that were methodologically acceptable were selected and analyzed. The research tool was a meta-analysis checklist and CMA software was used to analyze the data. The results showed the magnitude of the combined effect of the treatments (P <0.01) Equivalent to d = 2.513, which is equivalent to g=2.458, and zr=1.075. Also, the results did not show a significant difference between the effect size of treatment based on acceptance commitment therapy and integrated behavior couple therapy. Therefore, it can be said that based on the results of this meta-analysis, couples therapy based on acceptance, commitment and integrated behavior is effective in improving the marital quality components of couples.

    Keywords: meta-analysis, acceptance, commitment based therapy, integrated behavioral couple therapy, marital quality components
  • Sahar Bayati Eshkaftaki, REZA AHMADI *, Maryam Chorami, Ahmad Ghazanfari Pages 53-68

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of training self-differentiation on the attachment quality and alexitimia in the adolescents engaged in divorce with externalized behavior. It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the present study included the students engaged in divorce with externalized behaviors who were studying in the first and second year high schools in academic year 2019-20 in the city of Shahrekord. 40 adolescents were selected through purposive sampling mehtod and they were randomly accommodated into experimental and control groups (20 adolescents in the experimental group and 20 adolescents in the control group). The experimental group received ten ninety-minute intervention sessions of training self-differentiation (Kazemian and Esmaeili, 2012) during two-and-a-half months. After starting the intervention, 4 adolescents from the experimental and 3 from the control group quitted receiving the intervention. The applied questionnaires in this study included children and adolescents behavioral inventory (Achenbach, Rescorla, 2001), attachment quality questionnaire (Armsden, Greenberg, 1987) and Alexitimia questionnaire (Bagby, Parker, Taylor, 1994). the resutls showed that training self-differentiation has significant effect on the attachment quality and alexitimia in the adolescents engaged in divorce with externalized behaviors. The findings of the present study revealed that training self-differentiation can be used as an efficient method to decrease attachment quality and alexitimia in the adolescents engaged in divorce wiht externalized divorce through employing techniques such as differentiating rational from irrational beliefs, equipping the members with special communicative skills and shouldering the responsibility.

    Keywords: Externalized behaivor disorder, training self-differentiation, attachment quality, Divorce, Alexitimia
  • Zinab Rasouli, Fariba Hassani *, Aliakbar Khosravi, Mehdi Zare Pages 69-80
    Background and Aim
    The health sector is one of the most important areas of sustainable development in human societies due to its direct relationship with human health, which requires healthy, enthusiastic and highly motivated therapists. Nursing staff are among these therapists. The aim of this study was to design a structural model for predicting burnout based on organizational commitment mediated by psychological capital in female nurses of military hospitals in Tehran.
    Methodology
    This is a descriptive correlational study using structural equation modeling Was. The study population was all female nurses in military hospitals in Tehran. Number of samples In this study, 330 people were estimated who were randomly selected. To do this The study used the Maslash Burnout Questionnaire, Allen & Meyer Organizational Commitment Questionnaire, and Lutans Psychological Capital. Statistical analysis was performed with SPSS and LISREL software.
    Results
    The results of the study confirmed the effect of organizational commitment on burnout with the mediating role of psychological capital in the study population.
    Conclusion
    The most important result of the present study was that by strengthening the commitment and psychological capital, nurses' burnout can be reduced.
    Keywords: Job burnout, Organizational Commitment, psychological capital, female nurses, military
  • Bahareh Ajdarbin, Khadijeh Abolmaali Alhoseeni *, Reza Ghorban Jahromi, Fariborz Doortaj Pages 81-100
    Introduction and Objectives

    Conscious and deliberate behaviours that despite of positive consequences finally led to failure are called self-defeating behaviours. The major aim of the current research was “Construction, Reliability and Validity of Academic Self-defeating Behaviour Questionnaire in Adolescents”.

    Materials and Methods

    In this descriptive survey study the statistical population included the secondary school students in Tehran in the academic year 2020-2021. The research sample included a total of 1265 person (548 boys and 717 girls) that selected by cluster random sampling methods. To develop the questionnaire, we reviewed previous studies of Academic Self-defeating Behaviour, Cunningham Self-defeating Behavior Questionnaire (54) and investigating components based on theoretical literature.To evaluate the construct validity, data were divided into two groups (633 and 632 people). The first half data were used for exploratory factor analysis and the second half data were used for confirmatory factor analysis.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed that 35 items have high loading on 3 factors, included "procrastination/self-handicapping, ""inability to goal orientation/performance, " and "inaccurate self-assessment, " which together explained 0/38 of the total variance of questionnaire. After combining the items, confirmatory factor analysis showed that the model has a good fit with the data.Too the internal consistency of the total questionnaire was obtained 0.85.Discussion and

    Conclusion

    The present questionnaire was developed to investigate academic self-defeating behaviour and our findings revealed that the mentioned questionnaire met desirable validity and reliability, so that it can be used along with other diagnostic tools to assess academic self-defeating behaviour.

    Keywords: Academic Self-defeating Behaviour, Factor Analysis, Reliability, validity
  • Saeideh Kohansal Nalkiashari, Samera Asadi Mujara *, Bahman Akbari Pages 101-116
    Introduction

    One of the most critical periods of life is adolescence. It is a period of rapid physical growth and emotional and psychological changes. Most behavioral incompatibilities are manifested in this period. Tendency to high-risk behaviors is one of the behavioral maladaptations of adolescence.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive and correlational. The statistical population includes all male high school students in the city of Langrud who were studying in the academic year 1399-1400. Participants in the study were 265students from different schools in Langarud who were selected by multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Iranian Adolescent Risk Scale(IARS), the Bamrind Parenting Styles Questionnaire, the Connor & Davidson Resilience Scale (CD-RIS) and the Adjustment Questionnaire. Excitement of John and Gross (2002) was collected. Structural equation modeling and AMOS software were used to evaluate the fit of the researcher's proposed model.

    Findings

    Parenting styles powerfully, authoritarian and careless, have a significant effect on high-risk behavior by regulating emotion and resilience.

    Discussion and Conclusion

     

    Based on the findings of the present study, powerfully parenting style leads to a reduction in high-risk behaviors.

    Keywords: Adolescents, High-risk behaviors, Perceived parenting styles, Resilience, emotion regulation
  • Arezou Asghari *, Mojtaba Aghili Pages 117-128

    Today, eating disorders are one of the most notable mental disorders and its prevalence has increased in recent decades. These disorders cause problems with physical health and mental function. The aim of this study was to investigate the mediating role of self-compassion in the relationship between eating disorders and self-harming behaviors in female students. The method of this research was descriptive-correlation based on the method of modeling regression structural equations. The statistical population was 250 female students studying in Gorgan universities in 1300-1400. They were selected by available sampling method and answered the questionnaires of self-compassion (2003), self-harm Sanson (1998) and Garner eating feedback questionnaire (1979). Structural equation method was used to analyze the data. Also, all analyzes were performed using SPSS software version 24 and Liserl_8.80. Findings showed that self-harming behaviors and eating disorders negatively and significantly predict their compassion (p<0.001). Self-compassion also mediated the relationship between eating disorders and self-harming behaviors (p<0.001). Based on the research findings, it can be concluded that the present research model had statistically acceptable fit indices.

    Keywords: self-compassion, Eating disorders, Self-harming behaviors
  • Fatemeh Bavali, Moloud Keykhosrovani *, Ezat Deyreh, Sooran Rajabi Pages 129-142
    Introduction

    The purpose of this study was to present a structural relationship model between sense of coherence and responsibility with job performance through mediating role of emotional intelligence (Case Study of bushehr ports and maritime organization and Sina port and marine compony).

    Methods

    This descriptive and correlational study was conducted on 400 employees of Bushehr Ports and Maritime Administration and the contracting companies in 2020. The number of studied samples was selected based on Kline’s model and simple random sampling method. The data gathering instruments included Job Performance Questionnaire (JPQ), Sense of Coherence Questionnaire (SCQ), Social Responsibility Questionnaire (SRQ) and Self-Report Emotional Intelligence Scale (SSREL). The collected data was analyzed using SPSS and AMOS software packages and Pearson correlation coefficient statistical tests and structural equation modeling method.

    Results

    Findings showed that sense of coherence, social responsibility and emotional intelligence have a direct effect on job performance (P<0/01). Also, proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA=0/071, GFI=0/911, IFI=0/952, P-value<0/05) and indirect pathways of social responsibility were significant through mediating role of emotional intelligence on job performance. Also, indirect pathways of sense of coherence were not significant through mediating role of emotional intelligence on job performance.

    Conclusion

    The evaluated model has a good fit and is an important step in identifying the effective factors of job performance of staffs of ports and maritime organization.Keywords: job performance, sense of coherence feeling, responsibility, emotional intelligence.

    Keywords: job performance, sense of coherence feeling, responsibility, Emotional intelligence
  • S.F. Ravavi Motlagh, F. Naderi *, Fatemeh Sadat Marashian, Fariba Zargar Shirazi Pages 143-160

    The aim of this study was to investigate the relationship between academic meaning, family flexibility, academic support and perception of the classroom environment with academic buoyancy with the mediating role of academic flourishing in 12th grade female students in Shiraz. The research method is descriptive-correlational. The statistical population included all students in the number of 8681 who were selected as a sample using 400-stage cluster random sampling method. To collect research data from six standard questionnaires of educational meaning Henderson-King and Smith (2006); Shakeri Family Flexibility (2003); Sands and Plankt (2005) Academic Support; Perception of the Dundee Classroom Environment (2001); Martin and Marsh (2008) academic buoyancy and Diener etal, (2010) academic flourishing were used. The validity of the questionnaires was calculated using content and face validity, and its reliability was calculated through Cronbach's alpha coefficient and was estimated 0.86, 0.84, 0.85, and 0.82, respectively. The results showed that family flexibility, academic support and perception of the classroom environment have a significant and positive effect on academic buoyancy and academic flourishing has a mediating role in the model

    Keywords: Academic meaning, Family Flexibility, academic support, perception of the classroom environment, academic buoyancy, academic flourishing
  • Elahe Bigham Lalabadi *, Mohamad Narimani, Razieh Hajimoradi Pages 161-174
    Introduction

    The meta-analysis method determines the effect size of treatment methods by integrating the results of various studies. By performing meta-analysis, a more general view of the effect of different interventions can be obtained. The aim of this study was to determine the effectiveness of behavioral activator therapy on the rate of depression, which has been done by meta-analysis. Methods For this purpose, out of 15 studies, 8 studies, which were methodologically acceptable, were selected and meta-analysis was performed on them. Relevant statistical analyzes have been performed using comprehensive CMA 2 software.

    Methods

    For this purpose, out of 15 studies, 8 studies, which were methodologically acceptable, were selected and meta-analysis was performed on them. Relevant statistical analyzes have been performed using comprehensive CMA 2 software. The results showed that behavioral activator therapy was significantly effective on depression at an error level of less than 05% and the overall effect size in terms of correlation scale was 633%; According to the difference of the standard mean of 11.857 and based on the characteristic of hedges g, 1.70 was reported.

    Conclusion

    According to the research findings, therapy based on behavioral activation as a practical method can help reduce the symptoms of adolescent depression and can be used by therapists as an effective method in treatment sessions. Using this method, depressed adolescents can become active members of society and improve their participation in social activities.

    Keywords: Depression, adolescent m, behavioral activator therapy, meta-analysis