فهرست مطالب

مطالعات اسلامی در حوزه سلامت - سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1401)

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجمه کرمی، اسماعیل کلانتری* صفحات 1-13

    اضطراب به عنوان یک اختلال مهم که سلامت روانی فرد را به مخاطره می اندازد، به ویژه در ایام شیوع کرونا پیامدهایی را بر سبک زندگی دانشجویان به دنبال داشته و دارد. بدین ترتیب اضطراب ناشی از کرونا موضوع پژوهشی جدیدی است که می تواند با بررسی تاثیر عوامل معنوی بر کاهش آن مورد بررسی قرار گیرد. هدف ازپژوهش حاضر پیش بینی رفع اضطراب ناشی از کرونا براساس ارتباط با خدا در دانشجویان است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر موسسه آموزش عالی فاطمیه (س) شیراز در همه مقطع و همه گرایش ها در سال تحصیلی 1400-1399 است. حجم نمونه به تعداد 200 نفر از بین دانشجویان دختر موسسه آموزش عالی فاطمیه (س) شیراز با استفاده از جدول مورگان، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های اضطراب ناشی از کرونا و ارتباط با خدا پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به طور همزمان انجام گرفت. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین اضطراب ناشی از کرونا و ارتباط با خدا در دانشجویان رابطه منفی معناداری وجود دارد. بدین معنی که ارتباط با خدا می تواند اضطراب ناشی از کرونا در دانشجویان را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اضطراب ناشی از کرونا، ارتباط با خدا، دانشجویان، موسسه آموزش عالی فاطمیه (س) شیراز، روانشناسی اسلامی
  • سمانه موسوی، سید منصور میرزائی توکلی، فاطمه قره باغی* صفحات 15-26
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تمایزیافتگی و اضطراب مزمن در سیستم هیجانی خانواده با سلامت خانواده انجام شد.

    روش تحقیق

    بر مبنای یک طرح همبستگی 200 دانشجوی (187 زن و 13 مرد) دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب در سال تحصیلی 97- 98 با روش نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و سیاهه تمایز خود (DSI ؛ اسکورون و فریدلندر، 1998)، زیر مقیاس اضطراب مزمن در خانواده مبدا مصاحبه ژنوگرام خانواده (FGI ؛ پلات، اسکورون، کارنی و کالیکوویچ ، 2008) و مقیاس خانواده مبدا (FOS؛ هاوستات، اندرسون، پیرسون، کوچران و فاین، 1985) را تکمیل کردند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    تحلیل داده ها به روش رگرسیون نشان داد که بین تمایزیافتگی و سلامت خانواده رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، اضطراب مزمن می تواند سلامت خانواده را به صورت معکوس پیش بینی کند. از این یافته ها می توان در غنی سازی مدل های سلامت و شناخت بهتر عوامل موثر در سلامت خانواده استفاده کرد. 

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، اضطراب مزمن، سلامت خانواده
  • نیکزاد عیسی زاده، عیسی عیسی زاده* صفحات 27-39

    سلامت معنوی یکی از ارکان مهم سلامت است که در بهبود و ارتقاء دیگر ابعاد سلامت انسان نقش تعیین کننده ای دارد برای دستیابی به این نوع ازسلامت و ارتقاء آن، راهکارها و عواملی در آموزه های نورانی اسلام ارایه شده است که یکی از مهم ترین آنها توجه به نظارت درونی و بیرونی می باشد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و گردآوری داده ها بر اساس روش کتابخانه ای است که با تحلیل محتوا به بررسی نقش نظارت در ارتقاء سلامت معنوی می پردازد.

    یافته ها

    قرآن کریم و آموزه های اهل بیت (ع) به جهت مصونیت از هر گونه خطا می تواند راهکارهای تاثیرگذاری همچون توجه به نظارت درونی و بیرونی را در دستیابی به سلامت معنوی و ارتقاء آن ارایه نماید.

    نتیجه

    این پژوهش نشان می دهد که بررسی و تحلیل آیات و روایات ، نشانگر آن است که توجه انسان به نظارت های درونی همچون نظارت خداوند، فرشتگان، پیامران، ایمه هدی بر افکار و رفتارهای انسان و نظارت نفس بر خویش و همچنین نظارت بیرونی افراد بر اعمال و رفتارهمدیگر نقش تعیین کننده ای در دستیابی و ارتقاء سلامت معنوی فرد و جامعه داشته باشد.

    کلیدواژگان: سلامت، معنوی، نظارت، قرآن، روایات
  • حسن شیخیانی، فرزاد پورغلامی*، فروغ سلیمانی، نسرین جعفری، اسماء کاشانی، افشین جعفری صفحات 41-56

    هدف این پژوهش تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی منطبق بر آموزه های حضرت علی (ع) بر سلامت روانی و علایم اضطراب اجتماعی زنان شهر بوشهر در شش ماهه دوم سال 1399 بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و جامعه آماری پژوهش حاضر زنان مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی شهر بوشهر بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر از کسانی که بالاترین مشکلات را در حوزه سلامت روانی و علایم اضطراب اجتماعی داشتند و حاضر به همکاری داوطلبانه بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) در معرض مهارت های مثبت اندیشی منطبق بر آموزه های حضرت علی (ع) برگرفته از رساله دکتری فراشبندی (1399) قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه های سلامت روانی هیل و گلدبرگ (1972) و اضطراب اجتماعی جرابک (1968) بود. یافته ها نشان داد که آموزش مهارت های مثبت اندیشی منطبق بر آموزه های حضرت علی (ع) باعث کاهش نشانه های جسمانی، اختلال در کارکرد اجتماعی، اضطراب و افسردگی آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید. همچنین آموزش مهارت های مثبت اندیشی منطبق بر آموزه های حضرت علی (ع) باعث کاهش علایم اضطراب اجتماعی زنان آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید.

    کلیدواژگان: مهارت های مثبت اندیشی منطبق بر آموزه های حضرت علی (ع)، سلامت روانی، اضطراب اجتماعی
  • فائزه خنجریان، اکرم سادات حسینی* صفحات 57-74
    مقدمه و هدف

    کولیک بیماری شایع دوره شیرخوارگی است که بر سلامت روحی- روانی والدین اثر دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین کیفیت زندگی والدین با کولیک شیر خواران و دیدگاه اسلام در اینمورد انجام شد.

    روش

    مطالعه مقطعی- مقایسه ای در سال 99-1398در بیمارستان مرکز طبی کودکان بر روی والدین شیر خوارانی که دچار کولیک شیر خواری بودند به عنوان گروه مورد و گروه مقایسه والدین شیر خوارانی که فاقد کولیک شیر خواری بودندانجام شد. داده ها با استفاده از چک لیست دموگرافیک والدین و پرسش نامهی SF-36 جمعآوری شد. اطلاعات با آزمونهای توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    کیفیت زندگی در دو حیطه بهزیستی هیجانی (015/0P=) و درد (017/0P=) در مدل رگرسیونی معنی دار شد. با افزایش یک واحد بهزیستی هیجانی شانس ابتلای شیر خوار به کولیک 3 درصد کاهش و باافزایش یک واحد درد شانس ابتلای شیر خوار به کولیک 1درصد افزایش مییابد. همچنین با افزایش یک سال سن مادر شانس ابتلای شیر خوار 7 درصد کاهش مییابد. شانس ابتلا به کولیک مادرانی که مصرف چای دارند 30 برابر بیشتر است. کیفیت زندگی در حیطه انرژی- خستگی در مدل رگرسیونی معنادار شد و در مادران دارای شیر خواران کولیکی 3 درصد کمتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج و آموزه های غنی اسلام در اینمورد ارایه دهندگان خدمات سلامتی می توانند با پیشنهادهای عملکردی و مبتنی بر زیر ساختهای فرهنگی و دینی در جهت کاهش استرس مادران باردار اقدام نمایند و در نتیجه امکان طی دوره بارداری را برای آن ها با آرامشی بیشتر فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: کولیک، کیفیت زندگی، والدین، سبک زندگی اسلامی
  • امرالله امانی کلاریجانی، مجتبی سلم آبادی* صفحات 75-84
    مقدمه و هدف

    تحمل پریشانی، می تواند نقش مهمی در ارتقای سلامت در دوران کرونا داشته باشند، بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین نقش هوش معنوی و اخلاقی در پیش بینی تحمل پریشانی دانشجویان بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر بیرجند در سال تحصیلی 1399-1400 بودند، 260 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت اینترنتی به پرسش نامه هوش معنوی کینگ(2008)، هوش اخلاقی لنیک و کیل (2007) و تحمل پریشانی سیمون و گاهر (2005) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رابطه مستقیم و معنی داری بین هوش معنوی با تحمل پریشانی (685/0 =r) و هوش اخلاقی با تحمل پریشانی (473/0 =r) وجود داشت (01/0>P)، همچنین نتایج نشان داد مولفه های هوش معنوی و هوش اخلاقی، توانایی پیش بینی تحمل پریشانی را داشتند.

    نتیجه گیری

    هوش معنوی و اخلاقی نقش مهمی در میزان تحمل پریشانی دانشجویان ایفا می کنند؛ بنابراین آموزش در زمینه ارتقای هوش معنوی و اخلاقی جهت توانمندسازی و اجرای برنامه های حمایتی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش اخلاقی، تحمل پریشانی، دانشجویان
  • نسرین حیدریان، نادره شبیب اصل، شیما شهماروند*، بهزاد متین فر صفحات 85-96
    مقدمه و هدف

    شناسایی عوامل موثر دخیل در رضایت زناشویی، به منظور غنی کردن زندگی زناشویی ضروری هست بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش شفقت به خود و تجارب معنوی در پیش بینی رضایت زناشویی معلمان زن انجام شد.

    روش کار

    در یک پژوهش توصیفی همبستگی از بین تمامی معلمان زن شهر اهواز در سال تحصیلی 1399-1398، نیز 248 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ و به پرسش نامه های شفقت به خود نف (2003)، تجارب معنوی اندروود و ترسی (2002) و فرم کوتاه پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ (فاورز و السون،1993) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین شفقت به خود و تجارب معنوی با رضایت زناشویی ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (05/0>p). همچنین مولفه های شفقت به خود (2/45 درصد) و مولفه های تجارب معنوی (2/31 درصد) از واریانس تعارضات زناشویی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، با افزایش تجارب حمایتی- معنوی و افزایش شفقت ورزی خانواده ها و همچنین توجه سیاست گذاران امر تعلیم و تربیت و سلامت جامعه از این مسیله، می توان در جهت در بهبود وضعیت رضایت زناشویی معلمان گام برداشت.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، تجارب معنوی، رضایت زناشویی، معلمان
  • احد نوروززاده*، مجید معتمدی، قادر وظیفه دمیرچی صفحات 97-113
    مقدمه

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی معماری منابع انسانی مبتنی بر الگوی اسلامی - ایرانی در شبکه بهداشت و درمان استان اردبیل انجام گرفته است.

    روش

    از آنجایی که یکی از راه های استخراج نگرش و دیدگاه و تجربیات افراد استفاده از روش کیفی است، در این مطالعه از نظریه داده بنیاد استفاده شده است. به منظور جمع آوری داده ها نیز از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردیده است.

    نتایج

    بعد از انجام مصاحبه و اشباع نظری در مصاحبه، داده های ضبط شده جهت تجزیه و تحلیل پیاده سازی شدند و کدگذاری انجام گردید. داده های حاصل بعد از طی فرآیند مستمر کدگذاری های باز، محوری و انتخابی در قالب 219 کد باز، 58 مفهوم، 14 مقوله و 6 طبقه سازماندهی شدند.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل در واقع معیارهای معماری منابع انسانی در شبکه بهداشت و درمان را نمایان کرده و بیان می کند که معماری منابع انسانی نباید صرفا بر اساس مدرک تحصیلی باشد بلکه توجه به معیارهای اخلاقی مانند تقوا و ایمان و وجدان کاری، تخصص و تبحر در شغل مورد تصدی بایستی مدنظر قرار گیرد. همچنین معایب و عوامل مداخله گر در معماری منابع انسانی، شرایط علی و پیامدهای معماری منابع انسانی بر اساس معیارهای کنونی را بررسی کرده و بعد از مقایسه این معیارها در کشور وکشورهای غربی به اهمیت معماری منابع انسانی بر اساس الگوی اسلامی- ایرانی پرداخته و سپس الگوی جدیدی بر این اساس ارایه گردید.

    کلیدواژگان: معماری منابع انسانی، مدیریت نیروی انسانی، الگوی اسلامی- ایرانی
|
  • نجمه Karami, Esmaeel Kalantari * Pages 1-13

    Anxiety as an important disorder that endangers a person's mental health, especially in the days of Covid-19 heart disease, has consequences for the lifestyle of students. Thus, Covid-19 anxiety is the subject of a new study that can be examined by examining the effect of spiritual factors on its reduction. The purpose of this research was the prediction of anxiety of covid-19 based on relationship to God among students. Research method was relational. Participants contained of all students in Fatemeyeh University in Shiraz in 2021. 200 students were selected via accessible and answered anxiety of covid-19 & relationship to God scaled. Data analysis was done via Pierson test & Regresion test. Results showed that there was significant relationship between anxiety of covid-19 & relationship to God among students, as relationship to God among students can predict anxiety of covid-19 among students.

    Keywords: Anxiety of covid-19, relationship to God, students, Fatemiyes Shiraz Institute of Higher Education, islamic psychology
  • Samaneh Mosavi, Seyed Mansour Mirzaei Tavakoli, Fatemeh Gharebaghi * Pages 15-26

    The Relationship of Differentiation and Chronic Anxiety in the Family Emotional System with Family HealthAbstractThe purpose of this study was to examin the relationship of differentiation and chronic anxiety in family emotional system and family health. This was correlational study. The sample consisted of 200 students (187 females, 13 males) of Islamic Azad University-South Tehran Branch in 2018-2019 academic year who were selected by accessible method. The participants completed the Differentiation of self Inventory (DSI, Skowron, Friedlander, 1988) sub scale of chronic anxiety in family of origin of family Genogram Interview (FGI, Platt, Skowron, Carny & Kulikowich, 2008) and Family-of-origin scale (FOS, Hovestadt, Anderson, Piercy, Cochran, & Fine, 1985). Regression analyses of the results confirmed the positive and significant relationship between differentiation and family health. In addition, chronic anxiety can predict family health negatively. This findings can be used to enrich health models and better understanding of effective factors in family health.

    Keywords: differentiation, chronic anxiety, family health
  • Nikzad Iesazadeh Pages 27-39

    Spiritual health is one of the important pillars of health that plays a decisive role in improving and promoting other aspects of human health. In order to achieve this type of health and promote it, solutions and factors have been presented in the enlightened teachings of Islam, one of the most important of which is to pay attention to internal and external supervision.

    Method

    This is a descriptive-analytical research and data collection based on the library method that examines the role of supervision in promoting spiritual health by analyzing the content.

    Findings

    The Holy Quran and the teachings of the Ahl al-Bayt (AS) in order to protect themselves from any error can provide effective solutions such as paying attention to external and internal monitoring in achieving spiritual health and promoting it.

    Conclusion

    This study shows that the study and analysis of verses and hadiths shows that human attention to internal supervision such as the supervision of God, angels, prophets and imams on human thoughts and behaviors, and self-control as well as individual supervision Each other's actions and behaviors play a decisive role in achieving and promoting the spiritual health of the individual and society.

    Keywords: health, spirituality, supervision, quran, narrations
  • Hassan Sheikhiani, Farzad Poorgholami *, Foroogh Soleymani, Nasrin Jafari, Asma Kashani, Afshin Jafari Pages 41-56

    The purpose of this study was the effect of teaching positive thinking skills in accordance with the teachings of Imam Ali (AS) on mental health and symptoms of social anxiety in Bushehr women in the second half of 2021. The method of the present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group and the statistical population of the present study was women referring to psychology clinics in Bushehr. The sample size of the study was 30 people who had the highest problems in the field of mental health and symptoms of social anxiety and were willing to cooperate voluntarily and were randomly assigned to the experimental and control groups. After performing the pre-test, the experimental group was exposed to positive thinking skills for 12 sessions of 90 minutes (one session per week) in accordance with the teachings of Imam Ali (AS) taken from the doctoral dissertation of Farashbandi (1399). The instruments of the present study were Hill and Goldberg (1972) and Jarabak (1968) Mental Health Questionnaire. The results showed that the training of positive thinking skills in accordance with the teachings of Imam Ali (AS) reduced physical symptoms, social dysfunction, anxiety and depression of the experimental group in comparison with the control group. Also, teaching positive thinking skills in accordance with the teachings of Imam Ali (AS) reduced the symptoms of social anxiety in the women of the experimental group compared to the control group.

    Keywords: Positive thinking skills in accordance with the teachings of Imam Ali (AS), mental health, social anxiety
  • Faezeh Khanjarian, Akram Sadat Sadat Hoseini * Pages 57-74
    Introduction & aim

    Colic is a common disease of infancy that affects the mental health of parents. The aim of this study was to investigate the relationship between parents' quality of life and infant colic and Islam's view on this issue.

    Method

    A cross-sectional comparative study was performed on the parents of infants with infantile colic in the hospital of the Pediatric Medical Center in 2009-2010. As a control group, comparisons were made with the parents of infants who did not have infantile colic. Data were collected using a parent demographic checklist and the SF-36 questionnaire. Data were analyzed by descriptive and analytical tests.

    Results

    Quality of life in two areas of emotional rehabilitation (P = 0.015) and pain (P = 0.017) was significant in the regression model. Increasing one unit of emotional rehabilitation decreases the infant's chances of developing colic by 3%, and increasing one unit of pain increases the infant's chances of developing colic by 1%. Quality of life in the area of energy-fatigue was significant. In Islamic view the healthy life style is affected on children’s health and the best way for health promotion of child is Islamic life style.

    Conclusion

    According to the results and valuable order in Islamic view, health care providers can reduce the stress of pregnant mothers with functional suggestions based on cultural and religious infrastructures, and as a result, provide them with more relaxation during pregnancy.

    Keywords: Colic, quality of life, Parent, Islamic life style
  • Amrollah Amani Kolarijani, Mojtaba Salmabadi * Pages 75-84
    Background & Aim

    Anxiety tolerance can play an important role in promoting health during coronation, so the aim of this study was to determine the role of spiritual and moral intelligence in predicting students' anxiety tolerance.

    Methods

    The present study was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all male students of Farhangian University of Shahid Bahonar Campus in Birjand in the academic year 2020-2021. Distress tolerance Simon and Gaher (2005) responded. Data analysis was performed by Pearson correlation test and multiple regression and SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that there was a direct and significant relationship between spiritual intelligence with distress tolerance (r = 0.685) and moral intelligence with distress tolerance (r = 0.473) (P <0.01). Also, the results showed that components Spiritual intelligence and moral intelligence were able to predict distress tolerance.

    Conclusion

    Spiritual and moral intelligence play an important role in students' stress tolerance; Therefore, training in promoting spiritual and moral intelligence is recommended to empower and implement support programs.

    Keywords: spiritual intelligence, moral intelligence, Distress Tolerance, students
  • Nasrin Heydarian, Nadereh Shabib Asl, Shima Shahmaravand *, Behzad Matinfard Pages 85-96
    Background & Aim

    Identifying the effective factors involved in marital satisfaction is essential in order to enrich marital life. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of self-compassion and spiritual experiences in predicting marital satisfaction of female teachers.

    Methods

    In a descriptive correlational study among all female teachers in Ahvaz in the academic year 2019-2020, 2448 people were selected by convenience sampling method. They responded to the Nef (2003) Self-Compassion Questionnaire, Andrew & Fear (2002) Spiritual Experiences, and the short Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (Favers and Elson, 1993). Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient test and multiple regressions with SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that there was a direct and significant relationship between self-compassion and spiritual experiences with marital satisfaction (p <0.05). They also explain the components of self-compassion (45.2%) and the components of spiritual experiences (31.2%) of the variance of marital conflicts.

    Conclusion

    Based on the results, by increasing the supportive-spiritual experiences and increasing the compassion of families, as well as the attention of policy makers in the field of education and community health of this issue, we can take steps to improve the marital satisfaction of teachers.

    Keywords: self-compassion, spiritual experiences, marital satisfaction, Teachers
  • Ahad Norouzzadeh *, Majid Motamedi, Qader Vazifeh Demirchi Pages 97-113
    Introduction

    This study was conducted with the aim of presenting an architectural model of human resources based on the Islamic-Iranian model in the health network of Ardabil province.

    Method

    Since one of the ways to extract the attitudes, views and experiences of people is to use the qualitative method, in this study, the data theory of the foundation has been used. Semi-structured interviews were also used to collect data.

    Results

    After the interview and theoretical saturation in the interview, the recorded data were implemented for analysis and coded. The obtained data were organized in the form of 219 open codes, 58 concepts, 14 categories and 6 categories after a continuous process of open, axial and selective coding.

    Conclusion

    The findings actually show the criteria of human resource architecture in the health care network and state that human resource architecture should not be based solely on degree but on ethical criteria such as piety and faith and work conscience, expertise and proficiency in the job. The tenure must be considered. Also, the disadvantages and interfering factors in human resource architecture, causal conditions and consequences of human resource architecture based on current criteria and after comparing these criteria in the country and western countries, the importance of human resource architecture based on Islamic-Iranian model and then a new model. It was presented accordingly.

    Keywords: Human Resource Architecture, human resource management, Islamic-Iranian Model