فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال هفتم شماره 16 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/30
  • تعداد عناوین: 22
|
  • فرشته کورنگ بهشتی* صفحه 1
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف، بررسی اثربخشی آموزش شناختی-رفتاری مبتنی بر آموزش رو در روی بر سبک های فرزندپروری به مادران دارای کودک مبتلا به اختلال بی اعتنایی مقابله ای در شهر اصفهان بود

    روش

    در این مطالعه ی کارآزمایی 50 نفر از مادران دارای کودکان 10-3 ساله ی مبتلا به اختلال بی اعتنایی مقابله ای در اصفهان در سال 1397 وارد مطالعه و به طور تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. به گروه اول آموزش رو در رو ارایه شد. گروه دوم، گروه شاهد (در نوبت درمان) بودند. ارزیابی با آزمون کانرز و ارزیابی فرزندپروری بامریند، قبل و بعد از زمان مداخله سنجیده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و تجزیه و تحلیل آزمون های آنووا، کروسکال- والیس، آزمون تی زوجی و من ویتنی تحلیل شدند.

    یافته ها

    آموزش رو در روی بر بهبود مشکلات سلوک (P=0/03)، یادگیری (P=0/04)، بیش فعالی (P=0/007)، رفتار تکانه ای (P=0/008) و اضطراب (P=0/02) کودکان موثر بود، ولی در مشکلات جسمی- روانی (P=0/7) تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    آموزش والدین کودکان دچار مشکلات سلوک، یادگیری، بیش فعالی، رفتار تکانه ای و اضطراب با شیوه ی آموزش رو در روی والدین در بهبود مشکلات کودکان موثر بود.

    کلیدواژگان: آموزش، اختلال بی اعتنایی مقابله ای، فرزندپروری
  • عسل فقیه شجاعی*، محمدهادی هادیزاده صفحه 2

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه مکانیسم های دفاعی، نگرش به رابطه جنسی و رضایت جنسی زنان ورزشکار حرفه ای، آماتور و غیرورزشکار انجام شد. روش پژوهش حاضر علی- مقایسه ای، می باشد.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان ورزشکار حرفه ای, آماتور و غیرورزشکار شهر تهران بود که از بین آنها تعداد 125 نفر به شیوه در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های مکانیزم های دفاعی (اندرز ، سینک و بوند، 1993)، رضایت جنسی (هادسون، 1981)، دانش و نگرش جنسی (فرج نیا و همکاران، 1393) استفاده شد و داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آمار توصیفی (میانیگن و انحراف استانداد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس چند راهه و یک راهه) تحلیل شد. نتایج بیانگر آن بود که بین زنان ورزشکار حرفه ای, آماتور و غیرورزشکار از لحاظ نمرات مکانیسم های دفاعی رشد نایافته، رشدیافته و روان آزرده تفاوت معنادار وجود ندارد. همچنین بین رضایت جنسی و نگرش به رابطه جنسی زنان ورزشکار حرفه ای، آماتور و غیرورزشکار تفاوت معنادار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مکانیسم های دفاعی، نگرش به رابطه جنسی، رضایت جنسی
  • فهیم طاهری سده، ابوالفضل شیبانی نوقابی*، آرمین نقاش صفحه 3

    هدف پژوهش حاضر اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب در دانش آموزان مقطع متوسطه منطقه لنجان سال تحصیلی 1401-1400بود. روش پژوهش حاضر، مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون باگروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه اول منطقه لنجان بود و با روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه اول در دوگروه آزمایش وکنترل (هرگروه 20 نفر) انتخاب شدند. در این طرح گروه آزمایش تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به شیوه ی گروهی طی8جلسه 45 دقیقه ای قرارگرفتند. ابزارگرآوری این پژوهش، شامل پرسشنامه خودکنترلی تانجی، بایومیستر و بونه(2004) و پرسشنامه اضطراب امتحان ساراسون(2009)، بود داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به شیوه ی گروهی برخودکنترلی و اضطراب امتحان دانش آموزان مقطع متوسطه اول گروه آزمایش موثر بوده است و باعث کاهش اضطراب و بهبود خودکنترلی در بین دانش آموزان متوسطه شد و باعث بهبود عملکرد متغیرهای مذکور برای سایرین می باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خودکنترلی، اضطراب امتحان
  • فرزانه فتحی* صفحه 4
    هدف

    محقق از انجام این پژوهش بررسی رابطه عزت نفس و کیفیت زندگی معلمان مقطع ابتدایی شهرستان قدس با یادگیری دانش آموزان است.

    روش

    روش تحقیق کاربردی بوده و از منظر مسیر، تحقیق در زمره ی تحقیقات توصیفی پیمایشی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی معلمین شهر قدس شامل می شوند که بر اساس اعلام سازمان آموزش و پرورش، تعداد آن ها به 1024 نفر می رسد. روش نمونه گیری در این پژوهش به دلیل طیف گسترده ی جامعه آماری، روش خوشه ای چند مرحله ای تصادفی می باشد. لازم به ذکر است برای محاسبه حجم نمونه، از فرمول کوکران استفاده خواهد شد که به تعداد 279 نفر می باشد. در این پژوهش برای ارزیابی عزت نفس از پرسشنامه استاندارد کوپر اسمیت (1967) برای اریابی کیفیت زندگی از پرسشنامه  سازمان بهداشت جهانی و برای ارزیابی یادگیری از پرسشنامه  فام و تیلور  (1991) استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از روش ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده می شود. همچنین از آزمون کولگمرنوف-اسمیرنف نیز برای بررسی نرمالیتی داده ها استفاده شده است.

    یافته

    که بین عزت نفس معلمین و یادگیری دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین کیفیت زندگی کاری معلمین و یادگیری دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد جامعه ی آموزشی که معلمین آن از عزت نفس بالایی برخوردار باشند، در مقابل انواع مشکلات آموزشی چه در زمیه یاددهی و چه یادگیری مصون، مقاوم و پایدار خواهد بود.

    کلیدواژگان: عزت نفس، یادگیری، کیفیت زندگی کاری
  • مهدی شایگان* صفحه 5

    هدف پژوهش حاضر  بررسی اثربخشی آموزش هوش هیجانی بر اهمالکاری تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران در سال 1400 بود. روش مورد استفاده در این پژوهش برحسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی آزمودنی ها بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 30 نفراز دانش آموزان در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه آموزش مهارت های هوش هیجانی دیدند و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. به منظور گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه اهمالکاری (سولومون و راث بلوم، 1984) و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی (حسین چاری و دهقانی زاده، 1391) استفاده شد. به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار این ضریب برای هر دو پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد. هم چنین به منظور سنجش روایی از روایی محتوا استفاده شد که برای این منظور پرسشنامه به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS22 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. یافته ها نشان داد، آموزش هوش هیجانی باعث کاهش اهمالکاری تحصیلی دانش آموزان شده، هم چنین براساس نتایج یافته ها، آموزش هوش هیجانی باعث افزایش سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان شد. بنابراین به نظر می رسد، آموزش مهارت های هوش هیجانی می تواند باعث کاهش اهمالکاری تحصیلی دانش آموزان شده و تکنیک های موثری را برای افزایش سرزندگی تحصیلی ارایه کند.

    کلیدواژگان: آموزش هوش هیجانی، اهمالکاری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
  • زهرا ورمرزیاری، رضا گل پور * صفحه 6

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش شفقت به خود بر خودانتقادی و خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب امتحان انجام شد. این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دارای اضطراب امتحان مقطع متوسطه دوم در شهر نوشهر بودند که در سال تحصیلی 1401-1400 به مراکز و کلینیکهای این شهر مراجعه کرده اند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر (15 نفر آزمایش و 15 نفر گواه) از دانش آموزان دارای اضطراب امتحان خواهند بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم میشوند. گروه آزمایش 8 جلسه تحت درمان شفقت به خود قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس مقیاس اضطراب امتحان اسپیلبرگر (1980)، مقیاس خودانتقادی لویز و پرسشنامه خودکارآمدی اجتماعی کنلی (1989) موردسنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS 23 در بخش استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که شفقت به خود بر خودانتقادی و خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب امتحان اثربخش است، بدین معنا که شفقت به خود منجر به بهبود خودانتقادی و خودکارآمدی اجتماعی دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب امتحان میگردد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، خودانتقادی، خودکارآمدی اجتماعی، اضطراب امتحان
  • منا عابدی نقندر*، مجتبی مرغزاری، علیرضا طالقانی صفحه 7
    پیش زمینه و هدف

      بیماری های قلبی عروقی به عنوان مهم ترین عامل مرگ و ازکارافتادگی در ایران و جهان محسوب می شوند. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان هیجان مدار بر انعطاف پذیری کنشی و اضطراب مرگ بیماران عروق کرونر قلب بود.

    مواد و روش کار

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران عروق کرونر قلب مراجعه کننده به کلینیک باران مشهد در نیمه اول سال 1400 شامل 85 نفر بودند و گروه نمونه شامل 30 نفر از این افراد بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری جای گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه انعطاف پذیری کنشی کانر و دیویدسون (2003)، و پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1983) بود. جهت اجرای درمان هیجان مدار از پروتکل گرینبرگ و واتسون (2009)، استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون آماری تحلیل کواریانس چند متغیره حاکی از وجود تفاوت معنادار در انعطاف پذیری کنشی و اضطراب مرگ بیماران عروق کرونر قلب در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل که هیچ نوع درمانی را دریافت نکرده بودند، بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های بدست آمده می توان بکارگیری درمان هیجان مدار با پروتکل گرینبرگ و واتسون را جهت بهبود انعطاف پذیری کنشی و اضطراب مرگ بیماران عروق کرونر قلب پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، انعطاف پذیری کنشی، اضطراب مرگ، عروق کرونر قلب
  • ابوالفضل طباطبایی کوپایی* صفحه 8

    هدف اصلی در پژوهش حاضر بررسی تاثیر ساختار سازمانی بر رضایت شغلی میان کارکنان موسسه رزمندگان و مدرسه معراج اندیشه است. در این راستا روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری تحقیق کارکنان موسسه رزمندگان ومدرسه معراج اندیشه هستند که 157 نفر می باشند. نمونه آماری بر اساس جدول مورگان برابر 113 نفر به صورت تصادفی ساده در نظر گرفته شده است. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه ساختار سازمانی مشتمل بر 15 سوال و پرسشنامه رضایت شغلی مشتمل بر 18 سوال است که از روایی و پایایی مناسب برخوردار بودند. پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ساختار سازمانی 86% و برای پرسشنامه رضایت شغلی 89% محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی ساده و چندگانه از نوع گام به گام در محیط نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج حاصل از رگرسیون خطی ساده نشان داد که ابعاد ساختار سازمانی شامل (پیچیدگی، رسمیت و تمرکز) بر رضایت شغلی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که 7/64 درصد اطلاعات رضایت شغلی کارکنان توسط مولفه های رسمیت و تمرکز بیان می شود.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، رضایت شغلی، رسمیت، تمرکز
  • سمیه ترکمان، فرح لطفی کاشانی* صفحه 9
    هدف

    این پژوهش با هدف رابطه ی تمایز یافتگی خود و باورهای ارتباطی در ادراک استرس زوجین ونقش واسطه گری نظم جویی شناختی هیجانی انجام شد.

    روش

    به لحاظ روش گردآوری داده ها، از نوع توصیفی _ همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش عبارت بود از کلیه ی زوج هایی که در سال 1400 به کلینیک های مشاوره و روانشناختی منطقه سه شهر تهران مراجعه کردند. از میان آنان نمونه ای به حجم 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. در این پژوهش به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تمایز یافتگی خود (دریک، 2011)، استرس ادراک شده (کوهن، کامارک و مرملستین، 1983)، باورهای ارتباطی (ایدلسن و اپستین،1982) و نظم جویی شناختی هیجانی(گارنفسکی و همکاران، 2001) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین تمایزیافتگی و استرس ادراک شده و بین باورهای ارتباطی و استرس ادراک شده رابطه معنادار مستقیم و غیر مستقیم (از طریق نقش واسطه گر تنظیم شناختی هیجان) وجود دارد. (05/0<p)

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و باورهای ارتباطی و نقش مهم و موثری بر کیفیت و ثبات زندگی زوجین دارد. زیرا کمبودهای موجود در کفایت عاطفی و عاطفی زوجین در کنار باورهای نادرست می تواند مانعی بر سر راه برقراری روابط صمیمانه و درک احساسات و کاهش رضایت زوجین باشد.

    کلیدواژگان: تمایز یافتگی خود، باورهای ارتباطی، ادراک استرس، نظم جویی شناختی هیجانی
  • طاهره اسناوندی، کوروش پارسا معین* صفحه 10
    هدف

    این پژوهش با هدف رابطه سواد فرهنگی والدین و هویت یابی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهر تهران انجام شد.

    روش

    به لحاظ روش گردآوری داده ها، از نوع توصیفی _ همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران و دانش اموزان دختر مقطع ابتدایی مناطق 22 گانه شهر تهران بود که با استفاده  از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای  مناطق 4، 7 و 8 تهران به عنوان نمونه اماری انتخاب و حجم نمونه اماری با استفاده از فرمول کوکران محاسبه  شد و شامل  270 نفر مادر و 270 نفر دانش آموز دختر می باشد داده های مزبور از طریق پرسشنامه سواد فرهنگی هیرش (1983) و هویت بنیون و آدامز (1986)جمع اوری شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت آشفته دانش اموزان  رابطه معنادار وجود دارد. بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت زود شکل دانش اموزان رابطه  معنادار وجود دارد. بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت تعویق افتاده دانش اموزان رابطه معنادار وجود دارد. بین سواد فرهنگی والدین و بعد هویت پیشرفته دانش اموزان  رابطه  معنا دار وجود دارد. (05/0<p)

    نتیجه گیری

    با توجه به مشکلات موجود در زمینه هویت یابی و اهمیت این دوره، والدین باید نسبت به سواد فرهنگی مجهز شده و با برنامه های کاربردی مدارس در آینده ای نزدیک نسبت به آسیب های هویت یابی حساسیت لازم را پیدا کنند.

    کلیدواژگان: سواد فرهنگی، هویت یابی، اطلاعات رسانه ای و جمعی
  • طاهره غنی پور اجرآباد* صفحه 11

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری صمیمیت زوجین بر اساس تمایزیافتگی خود با نقش میانجی تعهد زناشویی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1400 می باشد. حجم نمونه، با استفاده از روش کلاین و در نظر گرفتن احتمال ریزش نمونه، 400 نفر در نظر گرفته شد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه صمیمیت زوجین ووندن بروک و برتمن (1995)، مقیاس تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر (1998)، مقیاس تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997) به دست آمد. در تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخص های میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی) و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین تمایزیافتگی خود با صمیمت زناشویی با نقش میانجی تعهد زناشویی زنان متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران، رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: صمیمیت زوجین، تمایزیافتگی خود، تعهد زناشویی
  • زلیخا جوادی ساریخان بگلو، علیرضا بوستانی پور* صفحه 12

    هدف پژوهش حاضر، تعیین تفاوت سبک های فرزند پروری و تاکتیک های تعارض زناشویی بر اساس ترتیب تولد زوج بود. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع پس رویدادی یا علی- مقایسه ای است. جامعه مورد مطالعه در این تحقیق شامل کلیه زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روانشناسی شهر تهران می باشد که حداقل دو سال از مدت ازدواج آنها سپری شده باشد. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 150 زوج (300 نفر) مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران می باشد که به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت گرداوری اطلاعات از پرسشنامه شیوه فرزندپروری بامریند (1966) و پرسشنامه تاکتیک های حل تعارض استراوس و همکاران (2007) استفاده شد. از روش تحلیل واریانس جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. نتایج نشان داد،  که بین سبک های فرزند پروری مقتدرانه، سهل گیرانه و مستبدانه در زوج های با ترتیب تولد های مختلف تفاوتی وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد  که بین تاکتیک حمله و مذاکره (فرم پرخاشگر-قربانی) در زوج های با ترتیب تولد های مختلف تفاوتی وجود ندارد. در آخر نتایج نشان داد،  که بین تاکتیک مذاکره (فرم قربانی) در زوج های با ترتیب تولد های مختلف تفاوتی وجود ندارد. اما بین تاکتیک مذاکره (فرم پرخاشگر) در زوج های با ترتیب تولد های مختلف تفاوت وجود داشت.

    کلیدواژگان: سبک های فرزند پروری، تاکتیک های تعارض زناشویی، ترتیب تولد
  • زهرا پیرایه* صفحه 13
    هدف

    این پژوهش با هدف، پیش بینی تنظیم هیجانی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه در نوجوانان انجام شد.

    روش

    روش مطالعه توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم بود که در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-1399 در دبیرستان های شهر کرج مشغول به تحصیل بود. 200 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل فرم کوتاه طرحواره ناسازگار اولیه (1998) و پرسشنامه تنظیم هیجانی هافمن و کاشدان (2010) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین طرحواره های طرد - بریدگی، خودگردانی، محدودیت مختل و دیگرجهت مندی با تنظیم هیجانی رابطه منفی معنادار وجود داشت. براساس نتایج تحلیل رگرسیون، دیگر جهت مندی قادر به پیش بینی تنظیم هیجانی و کنترل عاطفی بود  (05/0>p).

    نتیجه گیری

    متخصصین امر باید به این نشانه ها توجه کرده و برنامه مناسب آموزشی و درمانی برای تنظیم نوجوانان طراحی کنند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، خودگردانی
  • عاطفه کهوازی* صفحه 14

    شیوع ویروس کرونا باعث ایجاد اضطراب گسترده ای در بین مردم شده بود از این رو، شناسایی عوامل محافظتی به منظور تدوین مداخله های مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف رابطه اضطراب کرونا وسرمایه های روانشناختی و معنویت انجام شد. از بین والدین دانش آموزان دختر متوسطه اول، تعداد 100نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به پرسشنامه های سرمایه های روانشناختی مک گی، پرسشنامه اضطراب کرونای علی پور و پرسشنامه معنویت پارسیان پاسخ دادند. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که سرمایه های روانشناختی  و معنویت با اضطراب کرونا رابطه منفی معنادار داشتند با توجه به نقش محافظتی سرمایه های روانشناختی در کاهش اضطراب کرونا ضروری است در برنامه ریزی های نظام آموزشی و بهداشت روان  در جهت کاهش اضطراب  به نقش سرمایه های روانشناختی  توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، سرمایه های روانشناختی، معنویت
  • سمیرا اکبرزاده، کیانوش زهراکار* صفحه 15

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سازگاری زناشویی بر اساس انعطاف پذیرش شناختی و خودشفقت ورزی در زوجین صورت گرفت. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین شرکت آب منطقه ای شهر کرمان در سال 1400 بودند که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده 320 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. جمع آوری داده ها بر اساس چهار پرسشنامه استاندارد سازگاری زناشویی (اسپانیر، 1976)، انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) و خودشفقت ورزی (نف، 2003) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS19 در دو بخش توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که، بین مولفه های انعطاف پذیری شناختی با سازگاری زناشویی رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بین مولفه های خودشفقت ورزی با سازگاری زناشویی رابطه مثبت معنادار وجود داردهمچنین نتایج نشان داد انعطاف پذیری شناختی و خودشفقت ورزی میزان سازگاری زناشویی در زوجین را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، انعطاف پذیری شناختی، خودشفقت ورزی
  • شقایق کیالها* صفحه 16

    اعتیاد یکی از مشکلات پیش روی جامعه ی ما و مخصوصا قشر جوان و نوجوان است. جامعه ی ایران جامعه ی جوانی است، پس بایستی برای حل این معضل تلاش فراوانی انجام داد. عوامل زیادی در گرایش به اعتیاد نقش دارند. هدف این پژوهش مرور بر مبانی نظری و پیشینه پژوهش ها راجع به نقش عملکرد خانواده در اعتیاد نوجوانان است. مطالعه حاضر توصیفی (از نوع مروری) می باشد. روش مورد استفاده در این پژوهش مطالعه ای و کتابخانه ای بود. در این پژوهش به بررسی ادبیات و پیشینه مربوط به عملکرد خانواده و اعتیاد پرداخته شد. در این راستا علاوه بر بررسی منابع اطلاعاتی خارجی، منابع و پایگاه های اطلاعاتی داخل ایران نیز بررسی شد. مطالعات انجام شده بیانگر آن است که خانواده یکی از مهم ترین نقش ها در اعتیاد نوجوانان را یدک می کشد. با توجه به اینکه قسمت عمده شخصیت فرد در خانواده شکل می گیرد و اساس سازگاری فرد در جامعه، در خانواده ریخته می شود؛ هنگامی که خانواده نتواند عملکرد مطلوبی داشته باشد، این وظیفه خواه ناخواه بر عهده دیگر افراد یا گروه ها مانند گروه همسالان واگذار می شود. وضعیت نابسامان در خانواده های گسسته و بیمارگون  یکی از مهم ترین عوامل ایجاد و گسترش اعتیاد در نوجوانان است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، نوجوانان، عملکرد خانواده
  • کلثوم فلاح، نعمت ستوده اصل* صفحه 17

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان امید و کیفیت زندگی در بیماران زن مبتلابه سرطان های پوستی تحت شیمی درمانی صورت پذیرفت. روش پژوهش توصیفی - مقطعی که در سال 1400 بر روی 130 نفر از این جمعیت بیماران که تحت شیمی درمانی در بیمارستان های شهر مشهد بودند، انجام شد. به دلیل حضور 176 نفر بیمار زن مبتلا به سرطان های پوست، تمامی آن ها به صورت سرشماری انتخاب شدند که از این تعداد فقط 130 نفر اقدام به تکمیل پرسشنامه ها نمودند درنتیجه به همان تعداد نیز برای تکمیل پرسشنامه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه استاندارد پرسشنامه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF) و امید به زندگی میلر بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استباطی (آزمون(Chi-square استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان امید و کیفیت زندگی در بیماران زن مبتلابه سرطان های پوستی تحت شیمی درمانی از متیوسط جامعه پایین تر است. همچنین زنان با میزان تحصیلات بالاتر، شرایط اقتصادی بهتر و متاهل  نسبت به سایر افراد مبتلا از امیدواری بیشتری برخوردار بودند. این عوامل با کیفیت زندگی بیماران زن مبتلابه سرطان های پوستی تحت شیمی درمانی رابطه معناداری نداشتند.

    کلیدواژگان: امیدواری، کیفیت زندگی، سرطان های پوستی
  • میلاد محمدی* صفحه 18

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سلامت روان و رضایت شغلی در پرستاران شاغل در بخش های مراقبت های ویژه بیمارستان فرشچیان همدان انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان فرشچیان شهر همدان در سه ماهه دوم در سال 1400 تشکیل دادند که از بین آنها، 30 نفر بر اساس روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش درمان پذیرش و تعهد به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل سلامت روان  (گلدبرگ، 1972) و رضایت شغلی (ویسوکی و کروم، 1991) بودند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss-v24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس و تحلیل کوواریانس چندمتغیره) انجام گرفت. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود سلامت روان و مولفه های آن در پرستاران شد. همچنین یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش رضایت شغلی پرستاران شده است. بنابراین نتایج پژوهش اثربخشی کاربست درمان پذیرش و تعهد را بر افزایش سلامت روان و رضایت شغلی در پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه را تایید کرد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، رضایت شغلی، درمان پذیرش و تعهد
  • بهناز نصیرزاده* صفحه 19

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه سبک های فرزندپروری با هوش هیجانی در دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی منطقه 4 تهران می باشد. این پژوهش به لحاظ طبقه بندی برمبنای هدف، کاربردی است و به لحاظ طبقه بندی برمبنای روش یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل دانش آموزان پایه پنجم و ششم ابتدایی منطقه 4 تهران است که حدود 1800 نفر هستند. نمونه گیری این پژوهش از روش دردسترس است. حداقل حجم نمونه مورد نیاز با توجه به فرمول کوکران برابر 317 نفر میباشد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه های استاندارد بوده که روایی آنها از طریق روایی صوری و محتوایی و پایایی آنها نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. داده های گردآوری شده از طریق نرم افزار  SPSS و Smart-PLS  مورد تحلیل قرار گرفتند و با کمک مدلسازی معادلات ساختاری فرضیه های پژوهش بررسی شدند. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد، سبک فرزندپروری رابطه معنی داری با هوش هیجانی دانش آموزان دارد. از اینرو می توان با بهبود دادن سبک های فرزندپروری در جهت تقویت هوش هیجانی دانشآموزان گام های موثری جهت موفقیت آتی آنان برداشت.

    کلیدواژگان: سبکهای فرزندپروری، سبک مستبدانه، سبک مقتدرانه، سبک سهلگیرانه، هوش هیجانی
  • امید امانی*، مسعود شیخی، نرجس سحاب مکمل، ناهید جهانبخش، شادی نصراللهی، پروانه قربانی صفحه 20

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش حمایت اجتماعی، تاب آوری و نشخوار فکری در  پیش بینی رشد پس از سانحه بهبودیافتگان از کرونا بود.  پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی بود؛ جامعه پژوهش شامل کلیه بهبودیافتگان از بیماری کرونا در 6ماهه دوم سال 1400 شهر ایلام بود. بدین منظور تعداد 200  نفر با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و بر اساس معیارهای ورود و خروج تعیین شده انتخاب و به پرسشنامه های رشد پس از سانحه تدسچی و همکاران (1996)، حمایت اجتماعی شوبرون و استووارت (1991)، نشخوار فکری هوکسما و مارو (1991) و تاب آوری کانر - دیویدستون (2003) به صورت آنلاین پاسخ و تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS 26 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین حمایت اجتماعی با رشد سانحه(50/0r=) و بین تاب آوری و رشد پس از سانحه (68/0r=) رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بین نشخوار فکری با رشد پس از سانحه نیز رابطه منفی معنادار (37/0-r=) به دست آمد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که حمایت اجتماعی، تاب آوری و نشخوار فکری با هم قادر اند 58 درصد((586/0  R2=) از رشد پس از سانحه در بهبود یافتگان از کرونا را تبیین نمایند.  همچنین یافته ها نشان داد که به ترتیب تاب آوری با ضریب تاثیر 425/0، حمایت اجتماعی با ضریب تاثیر 323/0 و نشخوار فکری با ضریب 235/0- بیشترین نقش را در پیش بینی رشد پس از سانحه در بهبود یافتگان از کرونا داشته است. نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای حمایت اجتماعی، تاب آوری و نشخوار فکری نقش موثری در پیش بینی رشد پس از سانحه دارند.

    کلیدواژگان: رشد پس از سانحه، حمایت اجتماعی، تاب آوری، نشخوار فکری، کرونا
  • آرزو پهلوانی*، ژاله امیرخانی صفحه 21
    پیش زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر راهبردهای مقابله ای و نشخوار فکری زوجین بود.

    مواد و روش کار

    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی و شامل یک پیش آزمون و پس آزمون بود که در هر دو گروه آزمایش و گروه گواه انجام گردید. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به دفتر مشاوره سرای محله های منطقه 2و 9 شهر تهران بود که از بین افراد واجد شرایط، 30نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه مورد پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش انتساب گردیدند و سپس گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش دیدند. .ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه نشخوار فکری یوسفی(1384) و پرسشنامه راهبردهای مقابله بیلینگز و موس (1981)  بود.روش پژوهش آزمایشی باطرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود.روش آماری تحلیل داده ها، تحلیل کواریانس بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی موجب کاهش نشخوار فکری و بهبود راهبردهای مقابله ای در زوجین می شود (p<0/005).

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه با توجه به نتایج به دست آمده، دست اندرکاران امر مشاوره و روانشناسی می توانند جهت بهبود راهبردهای مقابله و کاهش نشخوار فکری از واقعیت درمانی استفاده کنند

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی - راهبردهای مقابله- نشخوار فکری
  • سمیه رشیدی*، مرضیه غلامی، طاهره رنجبری پور صفحه 22

    هدف پژوهش حاضر با هدف پیش بینی گرایش به جراحی زیبایی براساس ویژگی های اختلال شخصیت نمایشی و تنظیم شناختی هیجان در بین زنان دارای تحصیلات دانشگاهی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از نقطه نظر هدف از نوع کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دختران و زنان تحصیل کرده (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) مراجعه کننده به کلینیک های جراحی زیبایی شهر کرج در سال 1400 بود. نمونه مورد مطالعه به تعداد 200 نفر، براساس فرمول تعیین حجم گرین، بصورت در دسترس انتخاب شد. ابزارهای پژوهش نیز عبارت بودند از، پرسشنامه تمایل جراحی زیبایی هندرسون کینگ (2005)، پرسشنامه سنجش اختلال شخصیت نمایشی زنان، علوی حجازی و همکاران (1397) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کراجی (2002). تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 26 انجام شد. یافته های بدست آمده نشان دادند که ویژگی های اختلال شخصیت نمایشی (به میزان 4/43 درصد) و تنظیم شناختی هیجان (به میزان 2/38 درصد) قادر به پیش بینی گرایش به جراحی زیبایی در زنان داوطلب جراحی زیبایی شهر کرج (با 99 درصد ضریب اطمینان در سطح کمتر از 01/0) می باشند (434/0 = β، 382/0 = β، 01/0 > P). بر اساس یافته های بدست پیشنهاد می گردد تا با ارزیابی روانشناختی در داوطلبان جراحی زیبایی پیش از هر گونه عملی انجام شود با تشخیص فاکتورهای روانشناختی قبل از عمل، با انجام روان درمانی، فرد از تحریف واقعیت خود آگاه شود.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، گرایش به جراحی زیبایی، ویژگی های اختلال شخصیت نمایشی
|
  • Fereshte Korang Beheshti* Page 1
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral training based on face-to-face training on parenting styles for mothers with children with oppositional defiant disorder in Isfahan city.

    Method

    In this pilot study, 50 mothers of 3-10-year-old children with oppositional defiant disorder in Isfahan in 2017 were included in the study and randomly divided into two groups. The first group was given face-to-face training. The second group was the control group (at the time of treatment). The assessment was measured with Conner's test and Baumrind's parenting assessment, before and after the intervention. Data were analyzed by SPSS software and ANOVA, Kruskal-Wallis, paired t-test and Mann-Whitney tests.

    Findings

    Face-to-face training improves behavior problems (P=0.03), learning (P=0.04), hyperactivity (P=0.007), impulsive behavior (P=0.008). and children's anxiety (P=0.02) was effective, but no significant difference was observed in physical-psychological problems (P=0.7).

    Conclusion

    Teaching the parents of children with behavioral, learning, hyperactivity, impulsive behavior and anxiety problems with the face-to-face teaching method was effective in improving the children's problems.

    Keywords: education, oppositional defiant disorder, parenting
  • Asal Faghih Shojaei*, Mohammad Hadi Hadizadeh Page 2

    The purpose of this study was to compare the defense mechanisms, attitude towards sex and sexual satisfaction of professional, amateur and non - athlete women. The research method is causal-comparative. The statistical population of the study included all professional, amateur and non-athlete women in Tehran, among whom 125 were selected as available sample. Questionnaires of Anders, Sink and Bond (1), Hudson's Sexual Satisfaction (1981), Farajnia et al. (2014) Sexual Knowledge and Attitude Questionnaires were used for data collection. Descriptive statistics (median and standard deviation) and inferential statistics (one way and oneway ANOVA) were used for analysis. The results indicated that there was no significant difference between professional, amateur and non - athlete women in terms of the scores of underdeveloped, mature and psychotic defense mechanisms. Also, there was no significant difference between sexual satisfaction and attitude towards sex of professional, amateur and non - athlete women.

    Keywords: Defense mechanisms, Attitude to sex, Sexual satisfaction
  • Fahim Taheri Sedeh, Abolfazl Sheybani Noghabi*, Armin Naghash Page 3

    The aim of this study was the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on anxiety in high school students in Lenjan region in the academic year 1401-1400. The method of the present study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this study included all junior high school students in Lenjan region and by available sampling method, 40 junior high school students were selected in two experimental and control groups (20 people in each group). In this project, the experimental group underwent group acceptance and commitment treatment in 8 sessions of 45 minutes. The instrumentation of this study included Tanji, Baumister and Boone (2004) self-control questionnaire and Sarason test anxiety questionnaire (2009). The data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that group-based acceptance and commitment therapy was effective in self-control and test anxiety of junior high school students in the experimental group, reducing anxiety and improving self-control among high school students and improving the performance of these variables for others.

    Keywords: Acceptance, commitment based therapy, self-control, test anxiety
  • Farzaneh Fathi* Page 4
    Purpose

    The researcher of this research is to investigate the relationship between self-esteem and quality of life of elementary school teachers in Quds city with students' learning.

    Method

    The research method is applied and from the point of view of the path, the research is included in descriptive survey research. The statistical population of the present study includes all the teachers of Quds city, whose number reaches 1024 according to the announcement of the Education Organization. The sampling method in this research is a multi-stage random cluster method due to the wide range of the statistical population. It should be noted that Cochran's formula will be used to calculate the sample size, which is 279 people. In this research, the standard questionnaire of Cooper Smith (1967) was used to evaluate self-esteem, the questionnaire of World Health Organization was used to assess the quality of life, and the questionnaire of Pham and Taylor (1991) was used to evaluate learning. For data analysis, the method of correlation coefficient and multivariate regression is used. Also, the Kolgmernov-Smirnov test was used to check the normality of the data.

    Finding

    There is a positive and significant relationship between teachers' self-esteem and students' learning. There is a positive and meaningful relationship between the quality of teachers' work life and students' learning.

    Conclusion

    The results showed that the educational community whose teachers have high self-esteem will be immune, resistant and stable against all kinds of educational problems, both in terms of teaching and learning.

    Keywords: self-esteem, learning, quality of working life
  • Mahdi Shayegan* Page 5

    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of emotional intelligence training on academic procrastination and academic vitality of high school students in Tehran in 1400. The method used in this research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and random assignment of subjects. The statistical population included all high school students in Tehran, and using the random sampling method, the number of 30 students in two experimental (15 people) and control (15 people) groups was considered as the sample size. The experimental group received training on emotional intelligence skills for 8 sessions, and the control group did not receive any treatment. In order to collect information, two procrastination questionnaires (Solomon and Roth Bloom, 1984) and academic vitality questionnaire (Hossein Chari and Dehghanizadeh, 2013) were used. In order to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used and the value of this coefficient was found to be above 0.7 for both questionnaires. Also, in order to measure validity, content validity was used, and for this purpose, the questionnaire was approved by the relevant experts. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaires was done through SPSS22 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The findings showed that emotional intelligence training reduced academic procrastination of students, also based on the findings, emotional intelligence training increased academic vitality in students. Therefore, it seems that teaching emotional intelligence skills can reduce students' academic procrastination and provide effective techniques to increase academic vitality.

    Keywords: emotional intelligence training, academic procrastination, academic vitality
  • Zahra Varmarzyari, Reza Golpour * Page 6

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-compassion training on self-criticism and social self-efficacy of female students with test anxiety. This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all students with high school exam anxiety in Noshahr who referred to the centers and clinics of Noshahr in the academic year 1401-1400. The research sample consists of 30 students (15 experiments and 15 controls) of students with test anxiety who are selected using the available sampling method and are randomly divided into experimental and control groups. The experimental group underwent compassion treatment for 8 sessions and the control group waited for treatment during this period. Data collection method was assessed based on Spielberger (1980) Test Anxiety Scale, Louise Self-Criticism Scale and Connelly (1989) Social Self-Efficacy Questionnaire. Analysis of information obtained from the questionnaire was performed using SPSS 23 software in the inferential section (analysis of covariance). Findings showed that self-compassion is effective on self-criticism and social self-efficacy of female students with test anxiety, meaning that self-compassion leads to improved self-criticism and social self-efficacy of female students with test anxiety.

    Keywords: self-compassion, self-criticism, social self-efficacy, test anxiety
  • Mona Abedi Noghondar*, Mojtaba Marghzari, Alireza Taleghani Page 7
    Background & Aims

    Cardiovascular diseases are considered as the most important cause of death and disability in Iran and the world. The aim of this study was to determine the effectiveness of emotion-focused therapy on action flexibility and death anxiety in patients with Coronary artery disease.

    Materials & Methods

    The design of the present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The study population included all patients with coronary heart disease referred to Imam Reza (AS) Hospital in Mashhad in the first half of 1400, including 85 people and the sample group consisted of 30 people who were selected by available sampling method and randomly They were placed in two groups of 15 people. Research instruments included Connor and Davidson (2003) Action Flexibility Questionnaire, and Templer Death Anxiety Questionnaire (1983). The Greenberg and Watson (2009) protocol was used to perform emotion-driven therapy.

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed a significant difference in functional flexibility and death anxiety in patients with Coronary artery disease in the experimental group compared to the control group who did not receive any treatment.

    Conclusion

    Therefore, the use of emotion-focused therapy with Greenberg and Watson protocol can be suggested to improve action flexibility and death anxiety in patients with coronary artery disease.

    Keywords: Emotion-focused therapy, Action flexibility, Death anxiety, Coronary artery disease
  • Abolfazl Tabatabei Koopayi* Page 8

    The main purpose of this study is to investigate the effect of organizational structure on job satisfaction among the staff of the Warriors Institute and Meraj Andisheh School. In this regard, the present research method is descriptive-survey and applied in terms of purpose. The statistical population of the study is the staff of the Warriors Institute and Meraj Andisheh School, which is 157 people. The statistical sample is based on Morgan table equal to 113 people by simple random sampling. The research instruments included an organizational structure questionnaire consisting of 15 questions and a job satisfaction questionnaire consisting of 18 questions that had appropriate validity and reliability. Reliability was calculated 86% for the organizational structure questionnaire and 89% for the job satisfaction questionnaire using Cronbach's alpha. To analyze the data, Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient, simple and multiple linear regression of stepwise type in SPSS software environment were used. The results of simple linear regression showed that the dimensions of organizational structure (complexity, formality and focus) have a positive and significant effect on job satisfaction. The results of stepwise regression showed that 64.7% of the job satisfaction information of employees is expressed by the components of formality and focus.

    Keywords: organizational structure, job satisfaction, formality, focus
  • Somayeh Torkaman, Farah Lotfi Kashani* Page 9
    Objective

    The aim of this study was to investigate the relationship between self-differentiation and communication beliefs in the perception of couple stress and the mediating role of emotional cognitive regulation.

    Method

    In terms of data collection method, it was descriptive-correlation. The statistical population of the study was all couples who referred to counseling and psychological clinics in District 3 of Tehran in 1400. Among them, a sample of 200 people was selected by available sampling method. In this study, in order to collect data from self-differentiation questionnaires (Drake, 2011), perceived stress (Cohen, Camarck and Marmelstein, 1983), communication beliefs (Eidelsen and Epstein, 1982) and discipline. Emotional cognition (Garnowski et al., 2001) was used.

    Findings

    The findings showed that there is a significant direct and indirect relationship between differentiation and perceived stress and between communication beliefs and perceived stress (through the mediating role of cognitive emotion regulation). (p<0/05)

    Conclusion

    The results showed that cognitive regulation strategies of emotion and communication beliefs have an important and effective role on the quality and stability of couples' lives. Because the deficiencies in the emotional and emotional adequacy of couples along with misconceptions can be an obstacle to establishing a sincere relationship and understanding the feelings and reducing the satisfaction of couples.

    Keywords: self-differentiation, communication beliefs, stress perception, emotional cognitive regulation
  • Tahereh Asnavandi, Koroush Parsa Moein* Page 10

    This study aims to determine differences of parenting styles and tactics of marital conflicts, based on birth order of couples. The population of this casual-comprative research, include all the couples referred to counseling centers in Tehran. Sampling conducted from volunteers. Baumrind Parenting styles (1966) and conflict resolution tactics questionnaire of Strauss et al. (2007) performed. Data gathered analyzed by ANOVA. The results show that birth order causes no significant changes in authoritative parenting, authoritarian and permissive styles. This means that there is no difference between authoritative parenting styles, authoritarian and permissive couples with various birth order. The results showed that birth order make no significant changes in tactics of attack and negotiation (aggressive-victim form). This means that there is no difference between attack and negotiating tactics (aggressive-sacrifice form), in couples with different birth order. Finally, the results showed that there is no difference in couples with different birth order, in adopting the tactic of negotiation (victim form), While birth order in the sample caused a significant change in the aggressive form. This means that there are differences in couples with different birth order, in adopting negotiations between other tactics (aggressive form).

    Keywords: styles of parenting, marital conflict tactics, birth order
  • Tahereh Ghanipourajrabad* Page 11

    The aim of this study was to present a structural model of couple intimacy based on their differentiation with the mediating role of marital commitment. The statistical population of this study includes all married women who referred to counseling centers in Tehran in 1400. The sample size was 400 people using Klein method and considering the probability of sample loss, which were selected using the available sampling method. The main data of this study were obtained using the Wonden Brook-Bertman (1995) Couples Intimacy Questionnaire, Scorne and Friedlander (1998) Differentiation Scale, Adams and Jones (1997) Marital Commitment Scale. In data analysis, descriptive statistics (mean indices, standard deviation, skewness and elongation) and inferential statistics of Pearson correlation coefficient and structural equation modeling with AMOS software were used. The results showed that there is a relationship between self-differentiation and marital intimacy with the mediating role of marital commitment of married women referring to health centers in Tehran.

    Keywords: parenting styles, authoritarian style, careless style, emotional intelligence
  • Zoleykha Javadi Sarikhanbegloo, Alireza Boostanipoor* Page 12

    This study aims to determine differences of parenting styles and tactics of marital conflicts, based on birth order of couples. The population of this casual-comprative research, include all the couples referred to counseling centers in Tehran. Sampling conducted from volunteers. Baumrind Parenting styles (1966) and conflict resolution tactics questionnaire of Strauss et al. (2007) performed. Data gathered analyzed by ANOVA. The results show that birth order causes no significant changes in authoritative parenting, authoritarian and permissive styles. This means that there is no difference between authoritative parenting styles, authoritarian and permissive couples with various birth order. The results showed that birth order make no significant changes in tactics of attack and negotiation (aggressive-victim form). This means that there is no difference between attack and negotiating tactics (aggressive-sacrifice form), in couples with different birth order. Finally, the results showed that there is no difference in couples with different birth order, in adopting the tactic of negotiation (victim form), While birth order in the sample caused a significant change in the aggressive form. This means that there are differences in couples with different birth order, in adopting negotiations between other tactics (aggressive form).

    Keywords: styles of parenting, marital conflict tactics, birth order
  • Zahra Pirayeh* Page 13
    Objective

    The aim of this study was to predict emotional regulation based on early maladaptive schemas in adolescents.

    Method

    The study method was descriptive-correlation. The statistical population included all high school students who were studying in high schools in Karaj in the first semester of the academic year 1399-1400. 200 people were selected as the sample size by cluster sampling. Data collection tools included the short form of early maladaptive schema (1998), the Hoffman and Kashedan Emotional Regulation Questionnaire (2010) and the Roger and Najarian Emotional Control Questionnaire (1989). Data analysis was performed by Pearson correlation and regression analysis.

    Results

    The findings showed that there was a significant negative relationship between rejection schemes - cut-off, self-control, impaired constraint and other orientation with emotional regulation. Based on the results of regression analysis, orientation was able to predict emotional regulation and emotional control (p <0.05).

    Conclusion

    Professionals should pay attention to these symptoms and design an appropriate educational and treatment program for adolescents.

    Keywords: Emotional regulation, Early maladaptive schemas, Self-regulation
  • Atefeh Kahvazi* Page 14

    The outbreak of coronavirus has caused widespread anxiety among the population, so it is important to identify protective factors in order to develop appropriate interventions. The aim of this study was to investigate the relationship between coronary anxiety and psychological capital and spirituality. Among the parents of female junior high school students, 100 100 were selected by available sampling method and answered the McGee Psychological Capital Questionnaire, the Alipour Corona Anxiety Questionnaire and the Parsian Spirituality Questionnaire. The results of correlation coefficients showed that psychological capital and spirituality had a significant negative relationship with coronary anxiety. Due to the protective role of psychological capital in reducing coronary anxiety, it is necessary to pay special attention to the role of psychological capital in educational and mental health planning .

    Keywords: Corona Anxiety, Psychological Capital, Spirituality
  • Samira Akbarzadeh, Kianoosh Zahrakar* Page 15

    The main purpose of this study was to investigate the relationship between parenting styles and emotional intelligence in fifth and sixth grade elementary students in District 4 of Tehran. This research is applied in terms of classification based on purpose and in terms of classification based on the method of a descriptive correlational research. The statistical population of this study includes fifth and sixth grade elementary students in Tehran's 4th district, which is about 1800 people. Sampling of this research is available. The minimum sample size required according to the Cochran's formula is 317 people. Data collection tools in this study were standard questionnaires whose validity was confirmed by face and content validity and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and combined reliability. The collected data were analyzed by SPSS and Smart-PLS software and the research hypotheses were investigated using structural equation modeling. The results showed that parenting style has a significant relationship with students' emotional intelligence. Therefore, by improving parenting styles, effective steps can be taken to strengthen students' emotional intelligence for their future success.

    Keywords: parenting styles, authoritarian style, careless style, emotional intelligence
  • Shaghayegh Kialha* Page 16

    Addiction is one of the problems facing our society, especially the youth. Iranian society is a young society, so a lot of effort must be made to solve this problem. Many factors play a role in addiction. The purpose of this study is to review the theoretical foundations and background of research on the role of family functioning in adolescent addiction. The present study is descriptive (review type). The method used in this study was a study and a library. In this study, literature and background related to family functioning and addiction were reviewed. In this regard, in addition to reviewing foreign intelligence sources, sources and databases inside Iran were also reviewed. Studies show that the family plays one of the most important roles in adolescent addiction. Considering that the major part of a person's personality is formed in the family and the basis of the individual's adjustment in society is laid in the family; When the family fails to perform well, this task is inevitably delegated to other individuals or groups, such as peers. Disorder in broken and diseased families is one of the most important factors in the development and spread of addiction in adolescents.

    Keywords: Addiction, Adolescents, Family Function
  • Kolsoum Fallah, Nemat Sotoudeh Asl* Page 17

    The aim of this study was to evaluate the rate of hope and quality of life in female patients with skin cancer undergoing chemotherapy. Descriptive cross-sectional research method that was performed in 2021  on 130  of this population of patients undergoing chemotherapy in hospitals in Mashhad. Due to the presence of 176  female patients with skin cancers, all of them were selected by census, of which only 130  people completed the questionnaires, so the same number were selected to complete the questionnaire. The data collection tool in this study was the standard questionnaire of quality of life questionnaire (WHOQOL-BREF) and Miller life expectancy. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Chi-square test) were used to analyze the data. The results showed that the rate of hope and quality of life in female patients with skin cancers undergoing chemotherapy is lower than the average population. Also, women with higher education, better economic conditions and married were more hopeful than other people with the disease. These factors had no significant relationship with the quality of life of female patients with skin cancer undergoing chemotherapy.

    Keywords: Hope, quality of life, skin cancers
  • Milad Mohammadi* Page 18

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on mental health and job satisfaction in nurses working in the intensive care units of Farshchian Hospital in Hamadan. The method of the present study is quasi-experimental and a pre-test-post-test design with an experimental group and a control group was used to collect data. The statistical population of the study consisted of all nurses working in the intensive care unit of Farshchian Hospital in Hamadan in the second quarter of 1400, from which 30 people were selected based on voluntary and available sampling method and randomly in an experimental group. (N = 15) and a control group (n = 15) were assigned. The acceptance and commitment treatment experimental group was trained for 8 sessions of 90 minutes and the control group remained on the waiting list. The tools used in the present study included mental health (Goldberg, 1972) and job satisfaction (Visoki and Chrome, 1991). The results showed that acceptance and commitment based therapy improved mental health and its components in nurses. The findings also showed that acceptance and commitment based therapy has increased nurses' job satisfaction. Therefore, the results of the study confirmed the effectiveness of acceptance and commitment therapy on increasing mental health and job satisfaction in nurses working in the intensive care unit.

    Keywords: mental health, job satisfaction, acceptance, commitment treatment
  • Behnaz Nasirzadeh* Page 19

    The main purpose of this study was to investigate the relationship between parenting styles and emotional intelligence in fifth and sixth grade elementary students in District 4 of Tehran. This research is applied in terms of classification based on purpose and in terms of classification based on the method of a descriptive correlational research. The statistical population of this study includes fifth and sixth grade elementary students in Tehran's 4th district, which is about 1800 people. Sampling of this research is available. The minimum sample size required according to the Cochran's formula is 317 people. Data collection tools in this study were standard questionnaires whose validity was confirmed by face and content validity and their reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and combined reliability. The collected data were analyzed by SPSS and Smart-PLS software and the research hypotheses were investigated using structural equation modeling. The results showed that parenting style has a significant relationship with students' emotional intelligence. Therefore, by improving parenting styles, effective steps can be taken to strengthen students' emotional intelligence for their future success.

    Keywords: : parenting styles, authoritarian style, careless style, emotional intelligence
  • Omid Amani*, Masoud Sheykhi, Narjes Sahabmokammel, Nahid Jahanbakhsh, Shadi Nasrollahi, Parvaneh Ghorbani Page 20

    The aim of this study was to investigate the role of social support, resilience and rumination in predicting post-traumatic growth among Corona-Recovered Patients. The present study was descriptive-correlation; The study population included all patients with coronary heart disease in the second half of 1400 in Ilam. For this purpose, 200 people were selected using voluntary sampling method based on the inclusion and exclusion criteria and assigned to the post-traumatic development questionnaires of Tedeschi et al. (1996), Schubron and Stuart (1991), Hoaxma and Murrow rumination. (1991) and Connor-Davidstone (2003) Online Response and Completion. Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression were used to analyze the data using SPSS 26 software. The results showed that there is a significant positive relationship between social support and disaster growth (r = 0.50) and between resilience and post-disaster growth (r = 0.68). There was a significant negative relationship between rumination and post-traumatic growth (r = -0.37). The results of regression analysis showed that social support, resilience and rumination can together explain 58% (R2 = 0.586) of post-traumatic growth in coronary arteries. Resilience with an impact factor of 0.425, social support with an impact factor of 0.323 and rumination with a coefficient of -0.235 have the most role in predicting post-traumatic growth in coronary arteries, respectively. The variables of social support, resilience and rumination have an effective role in predicting post-traumatic growth.

    Keywords: Post Traumatic growth, Social Support, Resilience, Rumination, Covid-19
  • Arezou Pahlevani*, Jaleh Amirkhani Page 21
    Background & Aims

    The aim of this study was to determine the effectiveness of reality therapy on coping strategies and rumination of couples.

    Materials & Methods

    The research design was quasi-experimental and included a pre-test and post-test that was performed in both experimental and control groups. The statistical population of this study included all couples who referred to the counseling office of neighborhoods in districts 2 and 9 of Tehran. Among the eligible individuals, 30 people were selected as the sample using the available sampling method and randomly divided into two The control and experimental groups were assigned and then the experimental group received 10 sessions of 90 minutes. The data collection tool in the present study was Yousefi Ruminant Questionnaire (2005) and Billings and Moss (1981) coping strategies questionnaire. The research method was pre-test-post-test with a control group. The statistical method of data analysis was analysis of covariance.

    Results

    The results showed that reality therapy reduces rumination and improves coping strategies in couples (p <0.005).Discussion and

    Conclusion

    As a result, according to the obtained results, counselors and psychologists can use reality therapy to improve coping strategies and reduce rumination.

    Keywords: reality therapy, coping strategies, rumination
  • Somaye Rashidi*, Marziyeh Gholami, Tahereh Ranjbaripour Page 22

    This Study Aimed to Examine Predictors of Tendency Toward Cosmetic Surgery Based On Histrionic Personality Disorder Features & Cognitive Emotion Regulation Among Women with Academic.The Research Method Was Descriptive Correlation and It Was Practical in Terms of Purpose. The Statistical Population of the Study Included All Educated Girls and Women (Bachelor, MA and PhD) Referred to Cosmetic Surgery Clinics in Karaj in 2021. The Sample in This Study Was 200 Cases Selected by Available Sampling Method Based On Grain Sample Size Determination Formula. The Research Instruments Were, Henderson-King’s Tendency for Cosmetic Surgery Questionnaire (2005), Histrionic Personality Disorder Questionnaire in Women, Which Made by Alavi & Colleague (2018) & Garnefski, & Kraaij’s Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2002). Data Analysis Was Done in Two Parts of Descriptive & Inferential in SPSS 26 Software. Findings Showed That Histrionic Personality Disorder Features (43.4 Percent) And Cognitive Emotion Regulation (38.2 Percent) Are Able to Predict Tendency for Cosmetic Surgery Among Women (Β = 0.434, Β = 0.382 & 0.01 > P). Based On the Findings, It Is Suggested That Cosmetic Surgery Candidates Undergo Psychological Evaluation Before Any Operation. By Diagnosing Pre-Operative Psychological Factors, By Performing Psychotherapy, The Person Should Be Aware of the Distortion of Reality.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, Tendency to cosmetic surgery, Characteristics of dramatic personality disorder