فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1401)

مجله مدیریت نوآوری
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا طهوری*، زینب ذوالفعلی صفحات 1-36

    شرکت های دانش بنیان ایرانی تلاش کردند از طریق عرضه محصولات با فناوری بالا، به مهار بیماری کرونا کمک کنند اما در فرایند توسعه محصول و ورود به بازار با مشکلات جدی مواجهند. برای شناخت مهم ترین چالشهای فرآیندی و ارایه راهکارهای لازم، مطالعات اسنادی و مصاحبه های نیمه هدایت شده با شرکت های پیشگام در این زمینه صورت گرفت و یافته های پژوهش بر اساس روش تحلیل تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. فرآیندهای گلوگاهی در دو بخش محصولات پیشگیری کننده و تشخیص دهنده ویروس کرونا شناسایی شدند. در این رابطه 11 فرایند شامل عدم تکمیل زنجیره تامین در داخل کشور، شناخت و تعامل ناکافی شرکت ها از ظرفیت های کارگاهی و آزمایشگاهی جهت ساخت و آزمون، عدم تخصیص ارز دولتی به واردات اولیه مواد مورد نیاز تولید، فرایند تایید محصول و صدور مجوز تولید انبوه، واردات فراوان محصولات خارجی، عدم توسعه کافی زیرساخت شرکت های تولیدی، صادرات، عدم خرید محصول توسط مراکز دولتی و سازمان ها، عدم آشنایی مدیران واحدهای دولتی با کاربرد محصولات، دسترسی دشوار به امکانات دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی دولتی، آهستگی برخورداری از حمایت نهادهای مالی به عنوان گلوگاه های فرایندی شرکت ها شناسایی شدند که نیازمند مداخله دولت و تسهیلگری تشخیص داده شدند که اکثر آنها در هر دو گروه شرکت های پیشگیری و تشخیص مشترک بودند. هم چنین در این مطالعه هفت اقدام اساسی دولت برای رفع مشکلات فوق تجویز شد.

    کلیدواژگان: کووید-19، چالش های فرایندی، محصولات دانش بنیان، فناوری های مرتبط با کووید-19
  • علی افروزنیا*، غلامرضا جندقی، حسن زارعی متین صفحات 37-62

    در سال های اخیر، نوآوری های اجتماعی با هدف خلق ارزش اجتماعی و حل چالش های اجتماعی، توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. سازمان های اجتماعی یکی از مهمترین بسترهای بروز نوآوری اجتماعی هستند که شناخت موانع و مشکلات آنها برای حضور اثربخش در عرصه نوآوری اجتماعی ضروری است. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی چالش های موثر بر نوآوری اجتماعی در کمیته امداد امام خمینی (ره) به عنوان یک سازمان اجتماعی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای-کاربردی و روش پژوهش آن تحلیل مضمون است و در بازه زمانی 99-97 انجام گرفته است. مشارکت کنندگان این پژوهش، افراد باتجربه و صاحب نظر در کمیته امداد امام خمینی (ره) می باشند که با ترکیب روش های نمونه گیری هدفمند قضاوتی و گلوله برفی با 16 نفر از آنان مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت گرفته است. در تجزیه و تحلیل داده ها، 166 مضمون پایه و 24 مضمون سازمان دهنده استخراج شد که در نهایت، هشت مضمون فراگیر "چالش های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، ساختاری، قانونی، سازمانی و شناختی موثر بر نوآوری اجتماعی" شناسایی گردید. یافته های پژوهش می تواند به تحقق اهداف متعالی کمیته امداد امام خمینی (ره) در زمینه توانمندسازی و تامین خوداتکایی نیازمندان و محرومان کمک کرده و گفتمان نوآوری اجتماعی را در میان سازمان های اجتماعی گسترش دهد.

    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، سازمان اجتماعی، چالش های اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، تحلیل مضمون
  • مسعود احمدی*، محمد نقی زاده، سید سروش قاضی نوری، مهدی گودرزی، سعید پاک سرشت صفحات 63-88

    انجام پروژه های همکاری با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، از روش های متداول در دهه های اخیر است. برخی از این پروژه ها منجر به یادگیری برای صنعت شده اند، درحالی که برخی دیگر یادگیری به همراه نداشته اند. این مقاله به این موضوع پرداخته است که در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران چه عواملی بر یادگیری شرکت ها در پروژه های همکاری تحقیقاتی با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی تاثیر می گذارند. بدین منظور، بامطالعه پیشینه پژوهش و انجام یک مطالعه کیفی، عوامل موثر بر یادگیری شرکت های حوزه نفت، گاز و پتروشیمی در این پروژه ها شناسایی شده و سپس در بخش کمی، مدل حاصل از مرحله قبل مورد آزمون قرارگرفته است. در بخش های کیفی و کمی پژوهش، به ترتیب از روش های تحلیل مضمون و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. قلمرو زمانی پژوهش بین سال های 1394 تا 1398 است. نتایج پژوهش، تاثیر ویژگی های دانشگاه/ مرکز پژوهشی، صنعت، ارتباط طرفین، محیط همکاری و قابلیت های رهبر تیم دانشگاه بر یادگیری شرکت ها در این همکاری ها را تایید کردند. همچنین زیرفاکتورهای وابستگی دانشگاه/ مرکز پژوهشی به بودجه عمومی، سازوکارهای کنترل همکاری توسط دانشگاه، صنعت و دولت، قوانین و رویه ها، میزان تعاملات و مدیریت دانش از مهم ترین عوامل موثر شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: همکاری تحقیقاتی، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، یادگیری فناورانه، ارتباط صنعت-دانشگاه
  • حسین حاجی پورفرد*، بهزاد سلطانی، عباس طلوعی اشلقی، سید حبیب الله طباطبائیان صفحات 89-114

    به استناد رتبه بندی های بین المللی، تعداد قابل توجهی از کسب وکارهای خدماتی مبتنی بر فناوری اطلاعات، در فهرست صد شرکت برتر دنیا قرار دارند. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های کلیدی موثر بر توسعه کسب وکارهای خدماتی مبتنی بر فناوری اطلاعات در تهران است. این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا طی سال های 1396 تا 1399 انجام شده است. داده های این پژوهش از طریق مصاحبه با 12 نفر از مدیران و کارآفرینان، سیاست گذاران فناوری و صاحب نظران حوزه فناوری اطلاعات و همچنین رجوع به منابع آرشیوی فراهم شده است. تحلیل داده های حاصل از تجارب مشارکت کنندگان منجر به شکل گیری 287 مفهوم یا کد اولیه، 13 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی گردیدند. عوامل درون سازمانی از تیم مناسب پروژه، مدل کسب وکار، دسترسی به منابع، نوآوری و بازاریابی موثر تشکیل شده است. محرک ها و موانع محیطی از مقوله های تحریم ها، قوانین نامناسب، ضعف زیرساخت ها، رکود اقتصادی و مشکلات نظام نوآوری فناوری اطلاعات شکل گرفته است. مقوله های فرعی تسهیل تامین مالی، امتیازات مالیاتی و بیمه تامین اجتماعی مقوله اصلی سوم را تحت عنوان عوامل سیاستی شکل داده اند. یافته های حاصل از این پژوهش می تواند سیاست گذاران و تصمیم گیران حوزه کسب وکارهای خدماتی مبتنی بر فناوری اطلاعات را در برنامه ریزی کشور به طور موثر یاری نماید

    کلیدواژگان: توسعه فناوری اطلاعات، کسب وکارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات، خدمات مبتنی بر فناوری اطلاعات، نظام نوآوری فناوری اطلاعات
  • علی حاجی غلام سریزدی* صفحات 115-161

    یکی از مهم ترین عوامل در توسعه پارک های علم و فناوری درک کنش های انسانی - سازمانی است که پدیده ای پیچیده و پویا می باشد. این کنش ها در پارک های علم و فناوری به دلیل محوریت کارگران دانشی و همچنین ناهمگونی نیروهای انسانی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین نیاز است تا با استفاده از نظریه های معتبر این کنش ها را تحلیل و بر این اساس برنامه ریزی لازم صورت گیرد. در این راستا این مقاله به تبیین نظریه تشریح کننده پویایی کنش های انسانی - سازمانی حاصل از قوم شناسی انتقادی و با استفاده از رویکرد پویایی شناسی سیستم ها می پردازد. این نظریه که تبیین کننده اثرگذاری و توفق نیروهای ضعیف و بد سازمان بر نیروهای خوب و دانشی و سپس بر کل سازمان است نظریه همه گیری (سرایت) کوتولگی نام گذاری شده است. این نظریه تبیین کننده رفتار بعضی از پارک های علم و فناوری در ایران می باشد. بعد از تبیین نظریه و ساخت مدل آن؛ شبیه سازی مدل تحت سیاست های مختلف نشان داد که اثرگذاری نیروها در تغییر سیستم بر اساس ارزیابی عملکرد باعث تضعیف همه گیری می شود. به عبارت دیگر استفاده نیروهای خوب از نظریه های فراموشی سازمانی و جهل سازمانی در کوتاه مدت دارای اثر مثبت می باشد ولی در بلندمدت رفتار همه گیری کوتولگی را اصلاح نمی کند. ولی با ایجاد سیستم ارزیابی عملکرد و اثرگذاری افراد بر اساس آن در تغییر ساختارها و سیستم های سازمان، رفتار مدل نشان دهنده بهبود اساسی سازمان بود.

    کلیدواژگان: قوم شناسی انتقادی، پویایی شناسی سیستم ها، کنش های انسانی &ndash، سازمانی، نظریه پردازی، همه گیری (سرایت) کوتولگی
  • مهدی فشارکی*، مهدی امجدی صفحات 163-190

    نظریه آرایه ای با ارایه تعریف موسعی از زبان، خلاقیت معنادار در هر حوزه عملیاتی را معادل خلق معنای زبانی توصیف می کند. در این تعریف، هر مفهوم معناداری در یک حوزه عملیاتی معادل یک کلمه تلقی می شود و هر ترکیبی از این کلمه ها معادل یک سازه زبانی گرفته می شود. چنین تعریفی فضای بسیار وسیعی برای خلاقیت عامل های هوشمند فراهم می کند. نظریه آرایه ای چنین فضایی را به صورت یک سکوی سایبری پشتیبانی از خلق معنا توصیف می کند. محدودیت اساسی خلق معنا در سکوی آرایه ای اعتبار معنایی ساخت و سازهای زبانی است. این مسیله معادل مسیله اعتبارسنجی نوآوری و تضمین اثربخشی در سکوهای نوآوری رایج است. زبان شناسی کاربردپایه در دهه های اخیر ایده های بدیعی برای محاسبه کمیت های معنایی در ساخت و ساز های زبان طبیعی ارایه کرده است. محدودیت فعلی بهره گیری از چنین محاسباتی در حوزه هایی غیر از زبان طبیعی، عدم دسترسی به داده های انبوه معنایی است که با تکیه بر یک سکوی سایبری مرتفع می شود. در این مطالعه، با ترکیب اصول و ابزارهای اساسی نظریه عمومی سنجه با ایده های زبان شناسی کاربردپایه و ملاحظات خاص نظریه آرایه ای، مجموعه ای از سنجه های معنایی برای تحلیل خلق معنا در یک عملیات جمعی توسعه داده شده است. برای این کار، ابتدا دسته ای از سنجه های پایه معنایی/زبانی بر مبنای مفاهیم اساسی زبان شناسی کاربردپایه ساخته شده و سپس، این سنجه ها برای ساخت سنجه های پیچیده تر «عاملیت» و «تعامل پذیری» با هم ترکیب شده اند.

    کلیدواژگان: سکوی نوآوری، نظریه سنجه، نظریه آرایه ای، سنجش معنا، عاملیت، تعامل پذیری
|
  • Hamidreza Tahoori *, Zeynab Zolfeli Pages 1-36

    Iranian knowledge-based firms also tried to help control this disease by supplying high-tech products. However, they have faced severe problems in the process of product development and market entry. Comprehensive literature review and semi-structured interviews with pioneer firms were conducted to identify the most crucial process challenges and offer the necessary solutions based on the thematic analysis method. Then eleven process challenges were identified in prevention and detection technologies; failure to complete the supply chain inside the country, insufficient acquaintance and interaction of firms with workshop and laboratory capacities for manufacturing and testing, failure to allocate government currency to the import raw materials required for production, obstacles in certificate authority process of mass products, frequent import of foreign kits, insufficient development of manufacturing companies infrastructure, export, failure of governmental organizations for purchasing the products, lack of familiarity in governmental managers with the use of products, difficult access to the facilities of universities and government research institutes, delay in benefiting from the support of financial institutions. Therefore these processes require government intervention and facilitation that most of them were the same in both prevention and detection firms. Also, in this study, seven necessary government measures were offered to solve the problems mentioned above.

    Keywords: COVID-19, process challenges, knowledge-based products, COVID-19 related technologies
  • Ali Afrouznia *, Gholamreaza Jandaghi, Hasan Zaraee Matin Pages 37-62

    In recent years, social innovations have attracted the attention of researchers on the subject of creating social value and solving social challenges. Social organizations are one of the most important contexts for social innovation that recognizing their obstacles and challenges is essential for their effective presence in the field of social innovation. The main purpose of this study is to identify the challenges influencing social innovation in Imam Khomeini Relief Foundation as a social organization. Hence, the purpose of this research is development-applied and its research method is thematic analysis. The participants of this study are experienced experts in Imam Khomeini Relief Foundation, which has been done 16 semi-structured interviews by combining purposive sampling and snowball sampling methods. In data analysis, 166 basic themes and 24 organizing themes were extracted, and finally, eight comprehensive themes were identified. These comprehensive themes were: "economic, political, cultural, social, structural, legal, organizational and cognitive challenges influencing social innovation". The findings of the study can help to achieve the excellent goals of the Imam Khomeini Relief Foundation in empowering and self-reliance of the needy and expand the discourse of social innovation among the social organizations.

    Keywords: social innovation, Social Organization, Social challenges, Imam Khomeini Relief Foundation, Thematic Analysis
  • Masoud Ahmadi *, Mohammad Naghi Zadeh, Seyed Sorush Ghazinoori, Mehdi Goudarzi, Saeed Pakseresht Pages 63-88

    Learning in collaboration projects with universities and research centers is a common method in recent decades. Some projects have led to learning for the industry, while others have not. This article addresses the issue of what factors in the Iranian oil, gas, and petrochemical industry affect the learning of companies in collaboration projects with universities and research centers. For this purpose, by studying the research background and conducting a qualitative study, the factors affecting the learning of oil, gas, and petrochemical companies in these projects have been identified and then in the quantitative part, the model obtained from the previous stage has been tested. In the qualitative and quantitative parts of the research, the methods of thematic analysis and Structural Equation Modeling have been used, respectively. The research period covers the years 2014 to 2019. The results of the study confirmed the effect of characteristics of university/ research center, industry, mutual relations, collaboration environment, and university team leader on learning of companies. Also, the sub-factors of university/research center dependence on the public budget, cooperation control mechanisms by university, industry, and government, laws, and procedures, the number of interactions, and knowledge management have been identified as the most important effective factors.

    Keywords: Research Collaboration, Oil, Gas, and petrochemical industries, technological learning, University-Industry relationship
  • Hossein Hajipourfard *, Behzad Soltani, Abbas Tolouei Eshlaghi, Seyyed Habibolallah Tabatabaeian Pages 89-114

    According to international rankings, a significant number of IT-based service businesses are among the top 100 companies in the world. The purpose of this study is to identify the key components affecting the development of information technology-based service businesses in Tehran. This research has been done qualitatively using content analysis approach during the years 1396 to 1399. The data of this research has been provided through interviews with 12 managers and entrepreneurs, technology policy makers and experts in the field of information technology, as well as referring to archival sources. Analysis of data from participants' experiences led to the formation of 287 initial concepts or codes, 13 sub-categories and 3 main categories. Internal organizational factors consist of the right project team, business model, access to resources, innovation and effective marketing. Environmental incentives and barriers come from the categories of sanctions, inadequate legislation, weak infrastructure, recession, and problems with the IT innovation system. The sub-categories of financing facilitation, tax concessions and social security insurance form the third main category under the title of policy factors. Findings of this study can effectively help policymakers and decision makers in the field of information technology-based service businesses.

    Keywords: IT Development, IT based businesses, IT based services, IT innovation system
  • Ali Haji Gholam Saryazdi * Pages 115-161

    One of the most important factors in developing in science and technology parks is the understanding of human-organizational actions that are complex and dynamic phenomena. These actions are more important in the science and technology parks because of the focus of knowledge workers and the heterogeneity of human resources. Therefore, it is necessary to analyze these actions using valid theories and make the necessary planning accordingly. In this regard, this paper focuses on the theory of the dynamics of human-organizational actions derived from critical ethnography and using the systems dynamics. The name of this theory, which explains the effect and weaknesses of the organization's weak and evil forces on good and knowledge forces, and then on the whole organization, is the theory of dwarfism epidemic. This theory explains the behavior of some science and technology parks in Iran. After explaining the theory and constructing its model, simulating a model under various policies showed that when forces are effective based on performance evaluation in system change, the epidemic is weakened. In other words, the use of good forces by theories of organizational forgetfulness and organizational ignorance has a positive effect in the short run, but in the long run does not correct the behavior of dwarfism.

    Keywords: Critical ethnography, Systems Dynamics, Human-Organizational Actions, Theory building, Dwarfism Epidemic
  • Mahdi Fesharaki *, Mehdi Amjadi Pages 163-190

    Meaningful innovations in Araye platform, require the measurement of various semantic qualities in different computational points. The focus of Araye theory on semantic computations in realization of operational intentions paves the way for leveraging semantic measurement ideas from the field of natural language processing for development of new semantic measures for Araye theory. Remarkable semantic computation ideas have been proposed in usage-based linguistics throughout recent years. In this paper, we combine basic ideas and methods of measure theory with usage-based linguistic ideas to generate a set of semantic measures for analysis of meaningful collective operations in Araye theory. For that, we first generate a set of basic semantic/linguistic measures as a first measurement layer and then develop more sophisticated semantic measures of “Agency” and “Interoperability” upon them.

    Keywords: Measure Theory, Innovation Platform, Araye Theory, Semantic Measure, Agency, Interoperability