فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 47 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه محقق، فرهاد امام جمعه، سید مرتضی موسویان، فائزه درمان صفحات 9-40

    از کارکردهای مهم دانشگاه به عنوان جزء موثری از نظام تعلیم و تربیت، آموزش سواد فرهنگی به دانشگاهیان است. در ایران اگرچه موضوع ضعف سواد فرهنگی مطرح است، الگوی مشخصی برای ارتقای آن وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل سواد فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی (مورد مطالعه: واحد علوم و تحقیقات تهران) صورت‌گرفت. برای جمع‌آوری داده‌ها از روش کتابخانه‌ای (سندکاوی) و روش میدانی (مصاحبه نیمه‌ساختارمند) استفاده شد. برمبنای روش داده‌بنیاد، پس از احصای شرایط علی، زمینه‌ای، مداخله‌گر، راهبردها و پیامدها، کشف ارتباط بین مقوله‌ها و شناسایی مقوله مرکزی، مدل سواد فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی با نگاهی همه‌جانبه‌نگر در پنج محور شرایط علی («توجه به مراحل شکل‌گیری رفتار» و ، «لزوم بازشناسی و مهندسی مجدد ریشه‌های موثر در سواد فرهنگی»)، شرایط زمینه‌ای («اهمیت توجه به همه ارکان دانشگاه»، «لزوم توجه به انگیزه، اعتماد و مشارکت دانشگاهیان»، و «نگاه مبتنی بر اصول برنامه‌ریزی، سازماندهی، رهبری و کنترل»)، شرایط مداخله‌گر (« فاصله‌گرفتن دانشگاه از رسالت آموزشی و تربیتی خود » و « عیوب و اختلالات سیستمی »)، راهبردها («پرداختن به تمام مولفه‌های سواد فرهنگی»، «مهارت‌افزایی»، «بهره‌گیری از روش‌های مناسب آموزش سواد فرهنگی» ، «ایجاد مدیریت تخصصی و یکپارچه در دانشگاه»)، و پیامدها («تولید و ترویج سواد فرهنگی از دانشگاه به جامعه»، «پیشگیری از ایجاد انواع بحران‌ها»، «تقویت هم‌گرایی، وحدت و فرهنگ ملی تداوم‌یافته»، «پیشگیری و درمان مشکلات و ناهنجاری‌های فرهنگی»)، ترسیم گردید. چنانچه سواد فرهنگی با نگرشی علمی و سیستمی و برای لایه‌های فکری، گرایشی، انگیزشی و کنش‌گری جامعه دانشگاهی لحاظ‌ نظر قرار گیرد، می‌تواند در رفع بسیاری از نیازهای دانشگاهیان موثر باشد.

    کلیدواژگان: سواد، فرهنگ، سواد فرهنگی، دانشگاه، طراحی مدل
  • گلایول نیازاده، فاطمه براتلو، سید رضا صالحی امیری، عباسعلی قیومی، علی اکبر رضایی صفحات 41-65

    فراگیرشدن موضوع جهانی شدن به مثابه فراگیرشدن نوعی گفتمان غالب، دربرگیرنده جنبه هایی گوناگونی از همبستگی ها و همگنی های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ایدیولوژیکی است و ارتباط مستقیم آن با «زبان» به عنوان یکی از مهمترین عناصر هویت، امر «مواجهه با زبان خارجی» را در حوزه سیاست گذاری فرهنگی تبدیل به یک مسیله می‌کند. زبان نقش تعیین کننده ای در تبیین و ساماندهی افکار و باورهای افراد -در اکنون و آینده جامعه- دارد. در این مقاله، به رتبه بندی مولفه های تاثیر گذار بر سیاست گذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با زبان های خارجی پرداخته شده است که در عصر پروژه جهانی سازی به تعبیر مخالفین و پروسه جهانی شدن به تعبیر موافقین معادلات و مفروضات قبلی را دچار چالش ساخته است. روش این پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی و ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه ی محقق ساخته، شامل25 سوال بود. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل نخبگان فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و زبانی کشور می باشند. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که به ترتیب مولفه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی مهمترین مولفه ها در سیاست گذاری فرهنگی ملی و بین المللی در مواجهه با زبان های خارجی جمهوری اسلامی ایران می باشد. در نهایت با توجه به نقاط قوت و ضعف محیط داخلی و تهدیدات و فرصت های محیط خارجی دکترین نوینی در راستای ایجاد نظریه های علمی موجود تبیین گردید.

    کلیدواژگان: سیاست، فرهنگ، سیاست گذاری، سیاست گذاری فرهنگی، زبان های خارجی
  • فاطمه نقی زاده، باقر ساروخانی صفحات 67-88

    امروزه مسیله سرمایه فرهنگی و جامعه‌پذیری جنسیتی از سوی متفکران و نظریه‌پردازان بسیاری مطرح‌شده است و شرایط فعلی جهان، گسترش ارتباطات و صنعتی شدن بر اهمیت موضوع افزوده است. پیر بوردیو در سال 1973 سرمایه فرهنگی را مطرح ساخت. به اعتقاد وی افراد به‌واسطه داشتن این نوع از سرمایه می‌توانند روایت خویش از دنیای اجتماعی را بر دیگران تحمیل نمایند. با توجه به اهمیت سرمایه فرهنگی، در این مقاله تاثیر سرمایه‌های فرهنگی و عادت واره های والدین بر جامعه‌پذیری جنسیتی فرزندان موردبررسی قرارگرفته است. رویکرد پژوهش، توصیفی –علی و به روش پیمایشی و به لحاظ زمانی، به‌صورت مقطعی انجام‌یافته است. جامعه آماری فرزندان 16 تا 25 سال و والدین 35 تا 70 سال شهر کرمانشاه است که بر اساس آن تعداد 385 نفر از والدین و 385 نفراز فرزندان به‌عنوان حجم نمونه تعیین شدند. یافته‌های تحقیق نشان داد بین متغیرهای مستقل (سرمایه فرهنگی، عادت واره) و جامعه‌پذیری جنسیتی فرزندان رابطه قابل‌قبول و معناداری وجود دارد. لازم به ذکر است 61 درصد از تغییرات متغیر جامعه‌پذیری جنسیتی فرزندان توسط متغیرهای مستقل پیش‌بینی‌شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، عادت واره، جامعه پذیری جنسیتی، فرزندان
  • حسن اسدزاده شهیر، طاهر روشندل، اکبر نصراللهی، اسماعیل سعدی پور صفحات 89-116

    افزایش دسترسی به شبکه‌های اجتماعی مجازی همچون اینستاگرام در ایران به سبب ایجاد محیط و فضای رسانه‌ای غیررسمی و افزایش قدرت کاربران در جهت اشتراک‌گذاری عکس، ویدیو، ایده‌ها، عواطف، احساسات و دغدغه‌ها، فرصت بی‌نظیری برای رشد فرهنگ سلبریتی و هواداری از آنها ایجاد کرده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، مطالعه دغدغه‌های سلبریتی‌های در فضای مجازی اینستاگرام و پیامدهای آن بر هواداران است. روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش، کیفی بوده و از رهیافت تحلیل مضمون به عنوان روش عملیاتی پژوهش استفاده شده است. مشارکت‌کنندگان پژوهش حاضر، 21 نفر از فالوورها یا تعقیب‌ کنندگان سلبریتی‌ ها (با تعداد فالوور بیشتر) در شبکه اجتماعی اینستاگرام هستند که به روش نمونه‌گیری هدف‌مند انتخاب شده‌اند. برای گردآوری داده‌ها از مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته بهره ‌گرفته شده است. همچنین در پژوهش حاضر، برای اعتبار و اعتمادبخشی به داده‌ها از قابلیت اعتبار، انتقال‌پذیری، قابلیت اعتماد و قابلیت تایید استفاده شده است. یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که دغدغه‌های سلبریتی‌ها در اینستاگرام بازنمایی مسایل اجتماعی، فعالیت‌های خیرخواهانه، برندسازی شخصی، و کسب درآمد است. همچنین پیامدهای هواداری مجازی از سلبریتی‌ها در اینستاگرام عبارتند از: تاثیرگذاری و تغییر شکل ذایقه‌ها و سلایق افراد، تاثیرگذاری بر علایق سیاسی افراد، تشدید بی‌اعتمادی اجتماعی، بروز نافرمانی‌های مدنی، و انزاوای شخصیت‌های حامل اندیشه.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، سلبریتی، شبکه های اجتماعی مجازی، فرهنگ هواداری مجازی
  • سید علی میرلوحی، طاها عشایری، طاهره جهان پرور، الهام حسین زاده صفحات 117-144

    فرهنگ سیاسی به دانش سیاسی، آگاهی سیاسی، دانش، تاکتیک، ذایقه یا نگرش سیاسی شهروندان اطلاق می‌شود. در ایران مسیله سیاست، مشارکت در انتخابات، حضور درصحنه‌های مختلف سیاسی-اجتماعی و آگاهی سیاسی شهروندان از احزاب و کاندیداها نشانگر رشد فرهنگ سیاسی آنهاست. هدف اصلی این تحقیق مطالعه عوامل موثر بر فرهنگ سیاسی شهروندان در بازه زمانی 1380 الی 1400 است. روش تحقیق از نوع فراتحلیل (کمی)، جامعه آماری آن 45 سند که 23 تحقیق (پیمایشی بودن، داشتن ضرایب همبستگی، سطح معنی‌داری و حجم نمونه) به روش غیر احتمالی انتخاب شدند. نتایج نشان می‌دهد بین سرمایه سیاسی، رسانه جمعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، عوامل فرهنگی، عوامل روانی و مسایل ملی بافرهنگ سیاسی رابطه معنی‌داری وجود دارد. با توجه به وجود ناهمگنی بین مطالعات فوق، از متغیرهای تعدیل گر استفاده‌شده است. نتایج نشان می‌دهد که از بین گروه‌های قومی قوم ترک با مقدار (0.23)، فارس (0.21)، ترکمن (0.20) و قوم کرد (0.18) بر فرهنگ سیاسی به‌عنوان متغیرهای میانجی تاثیر داشته و اثر کلی آن‌ها برابر با 0.18 درصد است. از بین نوع جامعه آماری، اساتید دانشگاه با مقدار 0.34 و دانشجویان با مقدار 0.29 و نخبگان علمی با مقدار 0.26 درصد بیشترین تاثیر را به‌عنوان متغیر میانجی بر فرهنگ سیاسی داشته‌اند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فراتحلیل، فرهنگ سیاسی، هویت قومی
  • سعید رضایی، محمدرضا قائدی صفحات 145-174

    انقلاب اسلامی ایران با تکیه بر حضور مردم و استفاده از ظرفیت سرمایه‌های اجتماعی به پیروزی رسیده است و حالا در گام دوم انقلاب، حفظ و تقویت جایگاه این انقلاب و نظام جمهوری اسلامی نیازمند حفظ سرمایه‌های اجتماعی و ارتقای این سرمایه‌ها است. تضعیف سرمایه‌های اجتماعی می‌تواند اثرات ناگواری را در جامعه در پی داشته باشد و لازم است که نسبت به تقویت سرمایه اجتماعی با ابزار و شیوه‌های مختلف اقدام کرد. رسانه‌‌ها همواه ابزاری مناسب برای تاثیرگذاری بر روی افکار فردی و عمومی هستند؛ هر چند تفاوت‌هایی در دیدگاه نسبت به میزان اثرگذاری رسانه‌ها وجود دارد ولی همه نظریه پردازان حداقلی از اثرگذاری رسانه‌ها را قبول دارند. رسانه‌ها می‌توانند به تقویت سرمایه‌های اجتماعی در ایران کمک کنند و این پژوهش تلاش کرده تا راهکارهایی برای تقویت سرمایه‌های اجتماعی از مسیر رسانه‌ها را یافته و با استفاده از روش تحلیلی دنبال یافته‌هایی است تا به تصمیم‌گیران و مجریان در حوزه فعالیت‌های رسانه‌ای کمک کند تا در گام دوم انقلاب عملکردی قابل قبول برای تقویت سرمایه‌های اجتماعی باشند. بخش عمده راهکارهای تقویت سرمایه اجتماعی از مسیر رسانه می‌گذرد که از کارکردهای رسانه در تقویت سرمایه اجتماعی می‌توان به تولید محتوا و برنامه‌های متنوع برای کاهش ناهنجاری‌ها، ترویج حس نوع‌دوستی، گسترش قانون‌مداری، تقویت نظارت‌ها، توسعه حس همکاری و مشارکت، ایجاد و تقویت امید و نشاط، افزایش آگاهی‌های مردم، تقویت نهاد خانواده، افزایش همگرایی، بهبود تعاملات مردم و دولت اشاره کرد.

    کلیدواژگان: رسانه، سرمایه اجتماعی، انقلاب اسلامی، گام دوم انقلاب اسلامی
|
  • Fatemeh Mohaghegh, farhad emamjome, Seyed Morteza Mousavian, Faezeh Darman Pages 9-40

    This study aims to design a model for cultural literacy in the Islamic Azad University (Case study: Tehran Science and Research Branch). This research is applied, in terms of purpose, and qualitative and data-driven, in terms of empirics. To collect our data, we used desk research (document mining) and field research (semi-structured interview). To analyze our data, we used a coding method, based on the systematic design of the grounded data theory. The findings of this study are as follows: causal conditions ("attention to the stages of behavior formation", and "the need to recognize and re-engineer effective roots of cultural literacy"), contextual conditions ("the importance of paying attention to all elements of academia", "the need to pay attention to motivation, trust and participation of academics", and "following an approach that is based on principles of planning, organization, leadership and control"), intervening conditions ("a transition of academia away from its educational mission" and "systemic defects"), strategies ("addressing all components of cultural literacy", "skills development", "utilizing appropriate methods of teaching cultural literacy", "creating a professional and integrated administrative platform in the university"), consequences ("development of cultural literacy in the university and its transmission to the society", "prevention of many crises", "strengthening integration, unity and attaining a persistent national culture", "prevention and treatment of cultural anomalies"). The results showed that, through paying attention to the various dimensions of causal, contextual, intervening conditions as well as strategies and consequences, it is possible to develop and improve cultural literacy in the university.

    Keywords: literacy, culture, cultural literacy, University, Model Design
  • Gelayol Niazadeh, Fatemeh Baratlou, Raza Salehiamiri, abbas ali ghayomi, aliakbar rezaei Pages 41-65

    The pervasiveness of the subject of globalization as the pervasiveness of a dominant discourse encompasses various aspects of cultural, social, political, economic, and ideological solidarity and homogeneity, and its direct connection to "language" as one of the most important elements of identity is "confrontation with foreign language" in the field of cultural policy. Language plays a decisive role in explaining and organizing the thoughts and beliefs of individuals - in the present and future of society. In this article, the components influencing the cultural policy of the Islamic Republic of Iran in the face of foreign languages ​​are ranked. In the era of the globalization project, according to the opponents and the process of globalization, according to the proponents, has challenged the previous equations and assumptions. The method of this research was descriptive-survey and data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 25 questions. The statistical population of this study includes the cultural, political, social and linguistic elites of the country. The results of this study show that the social, economic, political and cultural components are the most important components in national and international cultural policy in the face of foreign languages ​​of the Islamic Republic of Iran, respectively. Finally, according to the strengths and weaknesses of the internal environment and the threats and opportunities of the external environment, a new doctrine was explained in order to create existing scientific theories

    Keywords: Policy, culture, policy-making, cultural policy-making, foreign languages
  • fatemeh naghizadeh, bagher sarokhani Pages 67-88

    Today, the issue of cultural capital and gender socialization has been raised by many thinkers and theorists, and the current state of the world, the expansion of communication and industrialization have contributed to the importance of the issue. Pierre Bourdieu introduced cultural capital in 1973. According to him, by having this type of capital, people can impose their narrative of the social world on others. Due to the importance of cultural capital, in this article, the effect of cultural capital and parental habits on the gender socialization of children has been studied. The research approach is descriptive-causal and survey method and in terms of time, it is done cross-sectionally. The statistical population is children aged 16 to 25 years and parents aged 35 to 70 years in Kermanshah, based on which 385 parents and 385 children were selected as the sample size. Findings show that there is an acceptable and significant relationship between independent variables (cultural capital, habitual) and gender socialization of children. It should be noted that 61% of the changes in the gender sociability of children are predicted by independent variables.

    Keywords: Cultural capital, Gender socialization, Cultural habits, Children
  • Hasan Asadzadeh shahir, Taher Roshandel, Akbar Nasrollahi, Ismail Saadipour Pages 89-116

    Increasing access to virtual social networks, including Instagram, in Iran has created a unique opportunity for the growth of celebrity culture and their support due to creating an informal media environment and increasing the power of users to share their photos, videos, ideas, emotions, feelings and concerns. In this regard, the aim of this research is to study the concerns of celebrities on Instagram cyberspace and its consequences for fans. The research method used in this research is a qualitative method and the content analysis approach has been used as the operational research method. The participants of the present study include 21 followers of celebrities (with more followers) on the Instagram social network who were selected using a purposive sampling method. In-depth semi-structured interviews were used to collect the data. Also, portability, reliability and verifiability approaches were used to test the validity of the data. The research findings indicate that the concerns of celebrities on Instagram include the representation of social issues, charitable activities, personal branding, and earning the money. The consequences of being the virtual fan of celebrities on Instagram include influencing and changing the people's tastes, influencing people's political interests, exacerbating the social distrust, civil disobedience, and isolating the thought-provoking personalities.

    Keywords: Instagram, Celebrities, Virtual social networks, Virtual Fan Culture
  • seyed ali mirlohi, Taha Ashayeri, Tahereh Jahanparvar, Elham Hoseinzadeh Pages 117-144

    Political culture refers to the political knowledge, political awareness, knowledge, tactics, tastes or political attitudes of citizens. In Iran, the issue of politics, participation in elections, presence in various socio-political arenas and citizens' political awareness of parties and candidates show the growth of their political culture. The main purpose of this study is to study the factors affecting the political culture of citizens in the period 2001 to 2021. The research method was meta-analysis (quantitative), the statistical population was 45 documents in which 23 studies (survey, correlation coefficients, significance level and sample size) were selected by non-probability method. The results show that there is a significant relationship between political capital, mass media, social capital, economic capital, cultural factors, psychological factors and national issues with political culture. Due to the heterogeneity between the above studies, modifier variables have been used. The results show that among the ethnic groups of Turks (0.23), Fars (0.21), Turkmen (0.20) and Kurds (0.18) have an effect on political culture as mediating variables and their overall effect is equal to 0.18%. Among the statistical population, university professors with a value of 0.34 and students with a value of 0.29 and academic elites with a value of 0.26% had the most impact as a mediating variable on political culture

    Keywords: Social capital, meta-analysis, Political Culture, Ethnic identity
  • Saeid Rezaei, Mohammadreza Ghaedi Pages 145-174

    The Islamic Revolution of Iran has won by relying on the presence of the people and using the capacity of social capital, and now in the second step of the revolution, maintaining and strengthening the position of this revolution and the system of the Islamic Republic requires maintaining social capital and promoting these capitals. Weakening of social capital can have adverse effects on society and it is necessary to strengthen social capital with various tools and methods. The media is always a good tool for influencing individual and public opinion; Although there are differences in views on the extent to which the media is influential, all theorists agree on a minimal amount of media influence. The media can help strengthen social capital in Iran, and this study has tried to find solutions to strengthen social capital through the media and uses analytical methods to find findings to help decision-makers and executives in the field of media activities to take the second step. Be an acceptable functional revolution to strengthen social capital. Most of the strategies for strengthening social capital go through the media. The functions of the media in strengthening social capital can be to produce various content and programs to reduce anomalies, promote altruism, expand the rule of law, strengthen oversight, develop a sense of cooperation and participation, create and strengthen hope and vitality, raising public awareness, strengthening the family institution, increasing convergence, improving public-government interactions.

    Keywords: Media, Social capital, The Islamic Revolution, The Second Step of the Islamic Revolution