فهرست مطالب

توسعه برنامه درسی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه توسعه برنامه درسی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی باقریان فر، احمدرضا نصراصفهانی صفحات 1-17

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های زمان آموزشی مطلوب برای دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها و میزان توجه به آن ها انجام شد. در پژوهش حاضر، از طرح ترکیبی و از نوع اکتشافی متوالی استفاده شد. در بخش کیفی، از روش مطالعه موردی و در بخش کمی، از روش توصیفی–پیمایشی بهره گرفته شده است. در بخش کیفی با 20 نفر از متخصصان و اعضای هییت‌علمی دانشگاه های کشور، که در حوزه زمان آموزشی اهل نظر هستند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان کارشناسی دانشگاه ها بودند که به روش خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 360 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش در بخش کمی از طریق پرسشنامه محقق‌ساخته مستخرج از بخش کیفی جمع آوری شد و برای تعیین روایی سوال‌های مصاحبه و پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی و برای برآورد پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از آزمون های تی تک نمونه ای و مانوا بهره گرفته شد. یافته های کیفی پژوهش حاکی است که هشت شاخص ازجمله متناسب بودن زمان کلاس با حجم فعالیت‌های آموزش، تناسب زمان واحد نظری و عملی، معقول بودن زمان درنظرگرفته‌شده برای انجام تکالیف، تناسب زمان ارایه درس با طول ترم تحصیلی، امکان برقراری ارتباط با استاد در زمان های اعلام‌شده، دادن زمان کافی به دانشجویان برای تامل درباره مباحث درس و مناسب بودن زمان تعیین‌شده برای رفع اشکال درس از منظر مصاحبه‌شوندگان مهم‌ترین شاخص های زمان آموزشی بودند. یافته های کمی نشان داد میانگین عمل به شاخص های زمان آموزشی برای دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها نامطلوب بوده و نیاز به توجه بیش‌تری دارد.

    کلیدواژگان: زمان آموزشی، برنامه درسی، رشته های علوم انسانی دانشگاه ها
  • محسن دیبایی صابر، محسن فلاحتداری صفحات 18-36

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه‌ها و خرده‌مولفه‌های برنامه درسی آینده‌پژوهانه و تحلیل جایگاه آن در اسناد بالادستی آموزش و پرورش انجام شد. روش پژوهش توصیفی شامل؛ تحلیل اسنادی و تحلیل محتوا و رویکرد آن کاربردی بود. جامعه پژوهش در بخش تحلیل اسنادی کلیه متون مرتبط با برنامه درسی آموزش آینده‌پژوهانه و در بخش تحلیل محتوا چهار سند بالادستی نظام آموزش و پرورش می‌باشد؛ با توجه به ماهیت موضوع از نمونه‌گیری صرف نظر و کل جامعه بررسی شد. ابزارهای اندازه‌گیری فرم، فیش‌برداری و سیاهه تحلیل محتوای محقق‌ساخته است. داده‌های اسنادی به شیوه کیفی و داده‌های تحلیل محتوا با استفاده از شاخص‌های توصیفی در فرایند تحلیلی آنتروپی شانون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد: چارچوب مفهومی برنامه درسی آینده‌پژوهانه را می‌توان در پنج مولفه تربیت چند‌فرهنگی، تربیت شهروندی، تربیت فناوری اطلاعات و ارتباطات، تربیت هنری و زیبا‌شناسانه و تربیت جنسی نشان داد. میزان توجه به مولفه‌های برنامه درسی آینده‌پژوهانه در اسناد بالادستی متفاوت است، به‌طوری‌که بیش‌ترین تاکید بر مولفه «هنر و زیبایی شناسی» و کم‌ترین تاکید بر مولفه «فناوری اطلاعات و ارتباطات» و «تربیت جنسی» است. در بین اسناد مورد بررسی، بیش‌ترین ضریب اهمیت مربوط به سند چشم‌انداز بیست‌ساله (439/) و کم‌ترین مربوط به سند نقشه جامع علمی کشور (232/) بوده است؛ بنابراین لازم است مولفان و تدوین‌کنندگان اسناد بالادستی در ویراست‌های آتی اسناد، به مولفه‌ها و خرده‌مولفه‌های کم‌تر مورد تاکید قرار گرفته‌اند، توجه بیش‌تری داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، اسناد بالادستی ب، رنامه درسی آینده پژوهانه، تحلیل محتوا
  • سیروس منصوری، طاهره خدایی صفحات 37-46

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش به کمک چندرسانه‌ای بر علاقه به درس و عملکرد تحصیلی در درس علوم تجربی دانش‌آموزان پایه پنجم ابتدایی شهرستان اردکان صورت گرفته است. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع مقایسه گروه‌های ایستا بود. به‌منظور بررسی تاثیر آموزش به کمک چندرسانه‌ای بر علاقه به درس و عملکرد تحصیلی در درس علوم تجربی، جمعا دو کلاس به صورت سنتی و دو کلاس با آموزش به کمک چندرسانه‌ای ارایه شد و در نهایت 66 نفر گروه آزمایش و 41 نفر گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای مورد بررسی در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه علاقه به درس و آزمون محقق‌ساخته علوم تجربی بود. نتایج پژوهش نشان داد که گروه چندرسانه‌ای به صورت معنی‌داری نسبت به گروه سنتی از عملکرد بهتری برخوردار بودند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که در کلاسی که به صورت چندرسانه‌ای آموزش دیده بودند به صورت معنی‌داری علاقه به درس نسبت به کلاس سنتی بیش‌تر است. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که به منظور بهبود عملکرد تحصیلی و افزایش علاقه به علوم تجربی در بین دانش‌آموزان، لازم است که از آموزش های چندرسانه‌ای بهره گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش با استفاده از چندرسانه ای، علاقه به درس، عملکرد تحصیلی، علوم تجربی، دوره ابتدایی
  • سیده بتول حسینی، علیرضا صادقی، علی اکبر خسروی بابادی، مهدی دوایی صفحات 47-60

    این پژوهش با هدف طراحی برنامه درسی فعالیت‌های فوق برنامه برای دانشگاه فرهنگیان انجام شده است. در مسیر انجام پژوهش، از رویکرد کیفی و روش داده‌بنیاد (گراندد تیوری) استفاده شده است. به این منظور، داده‌ها با روش کیفی داده‌بنیاد جمع‌آوری و تحلیل شدند. حجم مشارکت‌کنندگان شامل 20 نفر از متخصصان و صاحب‌نظران در زمینه برنامه درسی و جامعه‌شناسی و اساتید دانشگاه فرهنگیان بودند که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند. جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بوده که داده‌های گردآوری‌شده از طریق روش کدگذاری اشترواس و کوربین تحلیل شد. تعیین روایی در پژوهش حاضر با استفاده از ضریب لاوشه و پایایی آن با استفاده از ضریب هولستی انجام شد که مقدار ضریب هولستی 0.99 به‌دست آمد که نشان از اعتبار داده‌های پژوهش حاضر می‌باشد. یافته‌ها نشان داد که الگوی برنامه درسی فعالیت‌های فوق برنامه دانشگاه فرهنگیان شامل 5 بعد و 27 مولفه و 239 شاخص می‌باشد. از جمله مولفه‌های این مدل می‌توان به محتوای آموزشی، مهارتی، کاربردی، فعالیت‌های حرفه‌ای، فعالیت‌های معلم‌محور و فعالیت‌های مشارکتی، انواع فوق برنامه و طراحی فوق برنامه، ارزشیابی مشاهده‌محور، مهارت‌محور و کتبی، همچنین راهبردهایی نظیر برنامه‌های فرهنگی و امکانات و تجهیزات و فعالیت‌های آموزش‌محور، فعالیت‌های تکمیلی، فعالیت‌های علاقه‌محور، مدیریت زمان و ساعت فرهنگی، جایگاه فوق برنامه و فضای فوق برنامه اشاره نمود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی فوق برنامه، دانشگاه فرهنگیان، طراحی برنامه درسی
  • حجت صفارحیدری، سید علی اکبر حسینی صفحات 61-73

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی ها، موانع و زمینه های مناسب استفاده از روش سقراطی از دیدگاه دبیران مقطع متوسطه اول انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل 398 دبیر رشته‌های گوناگون متوسطه اول ناحیه یک ساری، بوده که بر اساس جدول نمونه گیری مورگان و شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای 203 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با 36 گویه بوده است که روایی و پایایی آن بر اساس نظر متخصصان تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های T تک‌نمونه ای و توکی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که میزان استفاده دبیران از مولفه های روش تدریس سقراطی در فرایند آموزش، بالاتر از حد متوسط (05/0< p) می باشد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که موانع کاربست روش تدریس سقراطی نیز بالاتر از حد متوسط می باشد و طبق نظر دبیران زمینه های مناسب برای تحقق مولفه های سقراطی وجود ندارد. علاوه بر این، بین دیدگاه بانوان و آقایان در ارتباط با پژوهش حاضر تفاوت معناداری مشاهده نشد. این مساله در ارتباط با مدرک و رشته تحصیلی نیز صدق می کند.

    کلیدواژگان: روش تدریس، سقراط، دبیر. گفت وگو
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، حمید رییسی، سولماز خادمی صفحات 74-88

    هدف پژوهش بررسی وضعیت موجود برنامه درسی دوره دکتری رشته برنامه درسی دانشگاه شیراز و مقایسه آن با برنامه درسی تعدادی از دانشگاه‌های برتر دیگر کشورها در این رشته بود. طرح پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات تطبیقی است و با روش بردی انجام شد. جامعه آماری دانشگاه‌ها مجری رشته تحصیلی برنامه درسی در دوره دکتری بود. از میان دانشگاه‌های مختلف خارج از کشور 6 دانشگاه مطرح با رویکرد هدف‌مند انتخاب شدند. اسناد و مدارک، جزییات برنامه درسی و فرایند گذراندن دوره دکتری در دانشگاه‌های انتخاب‌شده مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز از سرفصل دروس برنامه درسی منتشر‌شده در سایت دانشگاه‌های منتخب استخراج و در جدول‌های جداگانه خلاصه و با مقایسه اطلاعات جدول‌های تهیه شده، شباهت‌ها و تفاوت‌های موجود، توصیف، مقایسه و تحلیل شدند. نتایج تحقیق حاکی از وجود تفاوت‌ها و شباهت‌هایی در برنامه درسی دانشگاه‌های مختلف با برنامه درسی دانشگاه شیراز بود. شباهت‌های موجود در برنامه درسی دانشگاه شیراز با برنامه درسی دیگر دانشگاه‌ها طول مدت دوره، فرایند مشابه گذراندن دوره، تاکید همزمان بر دو بخش آموزشی و پژوهشی و تفاوت‌های موجود در برنامه درسی دانشگاه شیراز با دیگر دانشگاه‌ها مواردی چون: عنوان رشته، نوع تقسیم‌بندی سرفصل‌های دوره، عدم توجه کافی به دروس روش‌شناسی و تحقیق در حوزه برنامه درسی، عدم توجه به درس سمینار و تفاوت در مجموع واحدهای تعیین‌شده برای دوره دکتری بودند.

    کلیدواژگان: دوره دکتری، رشته برنامه ریزی درسی، سرفصل برنامه درسی، مطالعه تطبیقی
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری*، عیسی زمانیان، عظیمه سادات خاکباز صفحات 89-107

    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت مولفه های دانشگاه مسیولیت پذیر اجتماعی در دانشکده علوم انسانی دانشگاه بوعلی همدان است. در پژوهش حاضر، از طرح ترکیبی اکتشافی متوالی استفاده و در بخش کیفی، از روش مطالعه موردی و در بخش کمی نیز، از روش توصیفی پیمایشی بهره گرفته شده است. مشارکت کنندگان در بخش کیفی 27 نفر از اساتید دارای تالیف و فعال در زمینه دانشگاه مسیولیت پذیر اجتماعی بودند که به روش ملاکی و با در نظر گرفتن قاعده اشباع نظری، 15 نفر از آن ها به عنوان مشارکت کننده در پژوهش انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری اساتید شامل 79 نفر از اساتید دانشکده علوم انسانی دانشگاه بوعلی همدان و 1180 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشکده علوم انسانی بودند. برای انتخاب حجم نمونه اساتید و دانشجویان به ترتیب از روش نمونه گیری تصادفی و طبقه ای نسبی استفاده گردید. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، برای اساتید 66 نفر و برای دانشجویان 291 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در قسمت کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود که برای تعیین روایی سوال های مصاحبه از روایی محتوای و روایی پرسشنامه ها با استفاده از روش CVR برای پرسشنامه اساتید 0.82 و برای پرسشنامه دانشجویان 0.74 استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه اساتید 0.86 و برای پرسشنامه دانشجویان 0.74 محاسبه و مورد تایید قرار گرفتند. روش تحلیل در بخش کیفی تحلیل مضمون بود. اعتبار داده های کیفی از طریق بازبینی اعضاء و ممیز خارجی تعیین گردید. در بخش کمی از شاخص های آمار توصیفی، آزمون کالموگراف اسمیرنوف و آزمون t تک گروهی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها از شناسایی 37 مولفه برای دانشگاه نسل چهارم حکایت داشته و این که وضعیت موجود مولفه های دانشگاه نسل چهارم از نظر اساتید و دانشجویان پایین تر از حد متوسط می باشد. بنابراین می توان با استفاده از مولفه های شناسایی شده، گذر از نسل های دانشگاهی به نسل چهارم را تسهیل نمود.

    کلیدواژگان: دانشگاه مسئولیت پذیر اجتماعی، دانشگاه نسل چهارم، مولفه
  • حسین سوری، نسیبه هاشمی مقدم*، فرانک امیدیان صفحات 108-123
    یکی از اهداف و وظایف آموزش وپرورش، ایجاد زمینه برای رشد همه جانبه فرد و تربیت انسان های سالم، کارآمد و مسیول برای ایفای نقش در زندگی فردی و اجتماعی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه برنامه درسی ضمنی با بهزیستی تحصیلی: نقش میانجی خودپنداره تحصیلی دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان در ه شهر بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی با مدل معادلات ساختاری (SEM) می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان دره شهر در سال تحصیلی 1401-1402 بود. نمونه این پژوهش شامل 300 نفر دانش آموز بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی تحصیلی (تومینین - سوینی و همکاران، 2012)، پرسشنامه برنامه درسی پنهان (تقی پور و غفاری، 1388) و پرسشنامه خودپنداره تحصیلی (یسن چن، 2004) بود. یافته ها نشان داد میان متغیرهای پژوهش حاضر که شامل ابعاد برنامه درسی ضمنی، خودپنداره تحصیلی و بهزیستی تحصیلی بود، رابطه معناداری وجود دارد؛ افزون بر آن، خودپنداره تحصیلی در رابطه بین برنامه درسی ضمنی با بهزیستی تحصیلی نقش میانجی دارد. نتایج این پژوهش حاکی از اهمیت توجه به برنامه درسی ضمنی و خودپنداره تحصیلی در بهبود بهزیستی تحصیلی دارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، برنامه درسی ضمنی، خودپنداره تحصیلی
  • پریسا ریزوندی*، محمدرضا امام جمعه صفحات 123-133

    هدف از انجام پژوهش حاضر،  بررسی تاثیر آموزش به شیوه همیاری بر رشد اجتماعی و مهارت های ارتباطی دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر کرمانشاه بوده است، روش پژوهش شبه آزمایشی و از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر پ متوسطه اول شهر کرمانشاه می باشد. حجم نمونه متشکل از 60  نفر دانش آموز دختر متوسطه است که 30 نفرآن ها گروه آزمایش و 30 نفر گروه گواه بوده است و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری به کار رفته در این پژوهش شامل پرسشنامه استاندارد رشد اجتماعی وایتزمن و پرسشنامه استاندارد مهارت های ارتباطی بارتون جی ای بود. در ابتدا از هر دو گروه آزمایشی و گواه پیش آزمون رشد اجتماعی و مهارت ارتباطی به عمل آمد، سپس متغیر آزمایشی (آموزش مبتنی بر همیاری) در 10 جلسه مداخله صورت گرفت. در گروه گواه نیز همان مباحث به شیوه معمول آموزش داده شد. سپس پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) ودر بخش استنباطی از تحلیل کوواریانس(ANCOVA) استفاده گردید. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر همیاری بر رشد اجتماعی (05/0>P ،000/0=P،70/19=F) و افزایش مهارت های ارتباطی (05/0>P ،000/0=P،66/22=F) موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر همیاری، رشد اجتماعی، مهارت های ارتباطی
  • شلر بهبودی، ادریس اسلامی* صفحات 134-145
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی محتوا و اجرای طرح برنامه ویژه مدرسه (بوم) با تکیه بر تجارب مدیران و معلمان دوره دوم ابتدایی شهرستان بوکان است. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی و روش پدیدار شناسی، به انجام رسید. مشارکت کنندگان بالقوه این پژوهش، مدیران و معلمان دوره ابتدایی شهرستان بوکان بودند که از بین آن ها، 12 نفر شرکت کردند. جهت گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. به منظور اعتبار و اطمینان پذیری داده ها، از بررسی متخصص آشنا به حوزه کیفی استفاده شد. همچنین، برای تجزیه وتحلیل داده ها، از شیوه تحلیل مضمون استفاده گردید. بر اساس مصاحبه ها در خصوص مزایای محتوایی طرح برنامه ویژه مدرسه (بوم)، شش مضمون فراگیر ارتقای یادگیری، به سازی روابط انسانی، به سازی منابع انسانی، رعایت اصل سازگاری محتوا با منابع برنامه درسی، رشد و توسعه شناخت اجتماعی در باب آموزش و پرورش و بهبود محیط یادگیری. بر اساس مصاحبه ها، در خصوص معایب محتوایی طرح برنامه ویژه مدرسه (بوم) سه مضمون فراگیر بی توجهی به عناصر طراحی و تدوین برنامه درسی، نقض اصل جامعیت در برنامه ریزی درسی و  تمرکزگرایی در طراحی و تدوین برنامه درسی، در خصوص عوامل موثر بر اجرای طرح برنامه ویژه مدرسه (بوم) سه مضمون فراگیر عوامل انسانی، عوامل ساختاری و عوامل فناوری و در خصوص موانع و مشکلات اجرایی طرح برنامه ویژه مدرسه (بوم)، سه مضمون فراگیر چالش های ساختاری، موانع پیوند خانه و مدرسه و چالش انگیزشی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: برنامه ویژه مدرسه (بوم)، مزایا، معایب، عوامل موثر، چالش های اجرایی
|
  • Mostafa Bagherian Far, AhmadReza Nasr Esfahani Pages 1-17

    The present study is aimed towards identification the indices of desirable Training time in regard with the Humanity Courses for universities and the extent to which these indices are attention. In the present study, exploratory mixed-methods research was used. In the quantitative section, Phenomenology method and in the quantitative section, a descriptive-survey method was employed. For the qualitative section, we underwent quasi-structured interviews with 20 distinguished and qualified experts and faculty members of universities having their expertise in curriculum and Training time. Also, 360 of the students of universities comprised the quantitative statistical population. This number of participants was selected using multistage cluster sampling method. To examine the reliability of interview questions and questionnaires, we recruited formal and content reliability. And, we used Cronbach's alpha coefficients to evaluate the validity of our questionnaires. We also employed in the qualitative part, Content analysis method was opened and in the quantitative part, T-sample and Manova tests to wage on analyzing the data. The results indicated that the Eight indicators including the appropriateness of class time with the volume of teaching activities, the appropriateness of theoretical and practical unit time, the reasonableness of the time allotted for homework, the appropriateness of course presentation time with the length of the semester, the possibility of communicating with the teacher at announced times Giving students enough time to reflect on the topics of the lesson and the appropriateness of the time allotted for solving the problems of the lesson from the point of view of the interviewees were the most important indicators of the teaching time The quantitative findings also indicated that the range and degree of attention and corresponding to the indices Training time seem to be less than desirable. Therefore, it necessarily requires far more significant attention.

    Keywords: Training time, curriculum, theHumanity Courses inuniversities
  • Mohsen Dibaee Saber, Mohsen Falahatdari Pages 18-36

    The aim of this study was to identify the components and sub-components of the futuristic curriculum and analyze its place in the upstream documents of education.The method of descriptive research included: documentary analysis and content analysis and its applied approach. The research population is in the documentary analysis section of all texts related to the futuristic curriculum and in the content analysis section are four upstream documents of the education system; Due to the nature of the subject, sampling was omitted and the whole population was examined. Form measurement tools, phishing and content analysis checklists have been developed by the researcher. Qualitative data and content analysis data were analyzed using descriptive indicators in Shannon entropy analysis process.The results showed: The conceptual framework of the futuristic curriculum can be shown in five components: multicultural, citizenship, information and communication technology, art and aesthetic, and sexual education. The degree of attention to the components of the futuristic curriculum varies in the upstream documents, so that the most emphasis is on the component of "art and aesthetics" and the least emphasis is on the component of "information and communication technology" and "sex education".Among the studied documents, the highest importance was related to the 20-year vision document (/439) and the lowest was related to the comprehensive scientific map of the country (/232). It is necessary for the authors of upstream documents to pay more attention to the less emphasized components and sub-components.

    Keywords: Education, UpstreamDocuments, FuturisticCurriculum, Content Analysis
  • Sirus mansoori, Tahereh khodaei Pages 37-46

    The aim of this study was to investigate the effect of multimedia education on interest to the science course and academic performance in the fifth grade elementary school students in Ardakan. The research method was quasi- experimental comparing static groups. In order to investigate the effect of multimedia education on interest in the course and academic performance in the science course, a total of two classes were traditionally provided and two classes were provided with multimedia education. Finally, 66 students in the experimental group and 41 in the control group were examined. The instruments used in the present study included a questionnaire of interest in the course and a researcher- made test of sciences course. The results showed that the multimedia group had significantly better performance than the traditional group. The results also showed that in a class that was trained in multimedia, the interest in the lesson is significantly higher than the traditional class. Therefore, it can be concluded that in order to improve academic performance and increase interest in experimental sciences among students, it is necessary to use multimedia education.

    Keywords: multimedia education, interest in lessons, academicperformance, experimentalsciences, elementary school
  • Seyedeh Batool Hosseini, Alireza Sadeghi, AliAkbar Khosravi Babadi, Mehdi Davaei Pages 47-60

    This research has been done with the aim of designing a curriculum of extracurricular activities for Farhangian University. In the course of the research, the qualitative approach and the data method of the foundation (grounded theory) have been used. For this purpose, the data were collected and analyzed by the qualitative data method of the foundation. The number of participants included 20 specialists and experts in the field of curriculum and sociology and professors of Farhangian University who were purposefully selected. Data were collected using semi-structured interviews, which were analyzed using Strauss-Corbin coding method. The validity of the present study was determined using the Lavsh factor and its reliability was determined by the Holsti coefficient. The Holstie coefficient was 0.99 and this indicates the validity of the data of the present study. Findings showed that the curriculum model of Farhangian University extracurricular activities includes 5 dimensions, 27 components and 239 indicators. Among the components of this model educational content, skilled content, functional content, professional activities, teacher-centered activities and collaborative activities, types of extracurricular and extracurricular design, observation-based, skill-based and written evaluation, as well as strategies such as cultural programs and facilities and equipment and training-oriented activities, complementary activities, interest- oriented activities, timing management of cultural activities, extra-curricular position and extra-curricular space.

    Keywords: Extracurricularcurriculum, FarhangianUniversity, curriculumdesign
  • AliAkbar Hoseini, Hojjat Saffarheidari Pages 61-73

    This paper aims to survey high school teachers’ attitudes regarding the obstacles and prerequisites of applying Socratic method in classrooms. Satistical Society include 398 high school teachers in 1st district of Sari who by Morgan chart, 203 teachers were chosen. Based on gender, fields of teaching, fields of education, and through stratified random sampling, statistic sample was determined. Research device- questionnaire- designed by the researcher. The questionnaire, including 36 questions, used for data gathering that their validity and reliability confirmed by experts. For analysing data one-sample T test, and Tukey’s test were used. conducted. The findings of research showed that teachers are averagely interested in applying the method while teaching (p < 0/05). Also, the results indicated that the obstacles to the application of Socratic teaching method are higher than average. According to teachers there are no conditions for using Socratic method in classrooms. Additionally, the results reveals that there are no meaningful difference between fields of teaching, gender, and graduate degree; however, there exist a meaningful difference between teaching experiences, when it is less than 10 years and more than 20 years.

    Keywords: Teaching method, Socrates, Teacher, Dailogue
  • Mehdi Mohammadi, Reza Naseri Jahromi, Hamid Reisei, Solmaz Khademi Pages 74-88

    The purpose of the research was to investigate the current status of the curriculum of the doctoral course of Shiraz University and compare it with the curriculum of a number of top universities in other countries in this field. The design of the research is descriptive and comparative studies and was carried out with the Brady method. The statistical population of the universities was the implementation of the academic field of the curriculum in the doctoral course. Among different universities abroad, 6 famous universities were selected with a targeted approach. Documents and documents, details of the curriculum and the process of passing the doctoral course in the selected universities were studied and reviewed. The required information was extracted from the headings of the curriculum courses published on the website of the selected universities and summarized in separate tables, and by comparing the information of the prepared tables, the existing similarities and differences were described, compared and analyzed. The results of the research indicated the existence of differences and similarities in the curriculum of different universities with the curriculum of Shiraz University, the similarities in the curriculum of Shiraz University with the curriculum of other universities, the length of the course, the similar process of passing the course, the simultaneous emphasis on two The educational and research part and the differences in the curriculum of Shiraz University with other universities such as: the title of the course, the type of division of the course headings, lack of attention to methodology and research courses in the curriculum area, lack of attention to the seminar course and The difference was in the total number of units assigned for the doctoral course.

    Keywords: doctoral course, curriculumplanning field, beginning ofthe curriculum chapter, comparative study
  • Mohammadreza Yousef Zadeh Chaussure *, Isa Zamaniyan, Azimeh Sadat Khakbaz Pages 89-107

    The purpose of this research was to investigate of the status of University Social Responsibility components in the Faculty of Humanities of Bu Ali Sina University, Hamadan. in this research, the exploratory sequential mixed methods were used. in the qualitative part, case study method, and in the quantitative section, a descriptive-survey method was employed. The participants in the qualitative part were 27 people of professors with authorship and active in University Social Responsibility, that, 15 of them were selected by criterion method and considering to the rule of theoretical saturation. in the quantitative part, the statistical population were 79 professors of the Faculty of Humanities of Bu Ali Sina University and 1180 undergraduate students of the Faculty of Humanities. to select the sample size of professors and students respectively from the method simple random sampling and proportional stratified sampling were used, based on the table of Karjesi and Morgan, 66 people were selected for professors and 291 people were selected for students. The data collection tool was a semi-structured interview in the qualitative section and a researcher-made questionnaire in the quantitative section which to determine the validity of the interview questions from the content validity and validity of these questionnaires using the CVR method was 0.82 for the professors' questionnaire and 0.74 for the students' questionnaire, and the reliability of the questionnaires was also using Cronbach's alpha coefficient, 0.86 for professors' questionnaire and 0.74 for students' questionnaire were calculated and confirmed. The method of analysis was thematic analysis in the qualitative part. The validity of the qualitative data was determined through the member checking and the external expert. In the quantitative part of descriptive statistics indicators, Kolmograph-Smirnov test and one-group t-test were used for data analysis. The findings indicate the identification of 37 components for the fourth-generation university and that the current situation of the components of the fourth-generation university according to professors and students, it is below average. Therefore, it is possible to facilitate the transition from university generations to the fourth generation by using the identified components.

    Keywords: University Social Responsibility, fourth-generation university, components
  • Hossein Souri, Nasibeh Hashemi Moghadam *, Faranak Omidian Pages 108-123
    One of the goals and tasks of education is to create a basis for the all-round development of the individual healthy, efficient and responsible people to play a role in individual and social life. The aim of the present study was to investigate the relationship between Implicit curriculum and academic well-being: the mediating role of academic self-concept of middle school students in Darrehshahr city. The method of present is descriptive of the correlation type with the structural equation model (SEM). The statistical population of research included all secondary school students in Darrehshahr city in the academic year 1401-1402. The sample of this study included 300 students who were selected by multi-stage cluster sampling method. the means of research Were Academic Welfare Questionnaire (Tominin-Sweeney et al.'s, 2012), Hidden Curriculum Questionnaire (Taghipour and Ghaffari's, 2011) and Academic Self-Concept Questionnaire (Yasen Chen's, 2004). The finding showed that there is a significant relationship between the variables of the Current research, which included the dimensions of the Implicit curriculum, academic self- concept and academic well-being; in addition, academic self-concept plays a mediating role in the relationship between Implicit curriculum with academic well-being. The results of this research indicate the important of paying attention to implicit curriculum and academic self-concept in improving academic well-being.
    Keywords: Academic Well-being, Implicit curriculum, Academic Self-concept
  • Parisa Rizevandy *, Mohamadreza Emamjomah Pages 123-133

    The purpose of the current research was to investigate the effect of cooperative education on the social development and communication skills of female first secondary school students in Kermanshah city, a quasi-experimental research method and a pre-test-post-test design was used with a control group. The statistics of this research include all female students of the first secondary school in Kermanshah. The sample size consists of 60 female high school students, 30 of them were the experimental group and 30 were the control group, and they were selected by available sampling method. The measurement tools used in this research included Weitzman's standard social development questionnaire and Barton JA's standard communication skills questionnaire. At first, both experimental and control groups were pre-tested for social development and communication skills, then the experimental variable (learning based on cooperation) was conducted in 10 intervention sessions. In the control group, the same topics were taught in the usual way. Then the post-test was performed for both groups. Descriptive statistics methods (mean, standard deviation) and the inferential part of analysis of covariance (ANCOVA) were used to analyze the data. The results showed that training based on cooperation on social growth (P=0.000, P<0.05, F=19.70) and increasing communication skills (P<0.05, P=0.000, F=22.66) is effective

    Keywords: Training based on cooperation, social development, Communication skills
  • Shller Behbodi, Edris Islami * Pages 134-145
    The main goal of this research is to examine the content and implementation of the special school program (BOM) based on the experiences of administrators and teachers of the second year of elementary school in Bukan city. The current research was carried out using the qualitative approach and phenomenological method. The potential participants of this research were the principals and teachers of the elementary school in Bukan city, and 12 of them participated. A semi-structured interview was used to collect data. In order to verify the validity and reliability of the data, the review of an expert familiar with the qualitative field was used. Also, thematic analysis method was used to analyze the data. Based on the interviews regarding the content benefits of the special school program plan (BOM) six overarching themes of learning promotion, improving human relations, improving human resources, complying with the principle of compatibility of content with curriculum resources, growth and development of social knowledge about education and improving the learning environment. Based on the interviews regarding the content disadvantages of the special school program plan (BOM), there are three overarching themes of inattention to the elements of curriculum design and development, violation of the principle of comprehensiveness in curriculum planning, and centralism in curriculum design and development, regarding the factors affecting the implementation of the special program plan. School (Boom) three overarching themes of human factors, structural factors and technological factors and regarding the obstacles and implementation problems of the school special program plan (Boom), three overarching themes of structural challenges, obstacles connecting home and school and motivational challenges were identified.
    Keywords: special school program (BOM), advantages, disadvantages, effective factors, implementation obstacles