فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 42 (بهار 1401)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 42 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهزاد عبدالتاجدینی*، حبیب الله عباسی، حسن بلخاری قهی، داریوش پیرنیاکان صفحات 7-20

    موضوع این مقاله چگونگی تفکر به زیبایی ست؛ برای پژوهنده، ویژگی های رویارویی و کنجکاوی بزرگان هنر، فلسفه هنر و عرفای وحیانی به زیبایی یک مسیله است. هدف پژوهش، فکرت زیبایی از منظر حیث التفاتی برای درک بهتر مفهوم زیبایی است. به روش توصیفی، تحلیلی با رویکرد پدیدارشناسی چون هوسرل، گذرگاه های خاص سوژه و ابژه را از رهگذر حیث التفاتی، کاویده و دریافتیم که حیث التفاتی یک امکان وجودی مهم در مسیر فکر کردن به موضوعی اختراعی است. به دلیل وحدت انضمامی و انتزاعی زیبایی باید ویژگی های هنری، فلسفی، عرفانی و وحیانی آن از هم گسسته و از نو همبسته شوند تا سوبژه کانونی رویت شود؛ در نتیجه فکرت زیبایی، انفعالی زیبایی شناسانه از شوق نفس ناظرست که نفی حیث التفاتی همانا نفی توانش ذهن از فکرت به زیبایی است. در مجموع، به دلیل حیثیتی بودن بارش زیبایی از سویی، و نقوش متنوع تجربه زیبایی از طرفی، امکان توافق فاهمه بر مفهوم زیبایی متصور نیست.

    کلیدواژگان: حیث التفاتی، پدیدارشناسی، هنر، فکرت زیبایی
  • روشینا شاه حسینی، وحید شالی امینی*، امیرمسعود دباغ، هما بهبهانی صفحات 21-34

    معماری، همانند سایر هنرها، همواره مورد توجه نحله های فلسفی و فکری بوده است؛ گاه به عنوان مصداق و گاه جزیی از یک نظام فلسفی. یکی از جریان های فلسفی معاصر که به معماری توجه ویژه ای داشته، شاخه هستی شناسی ابژه محور است، که در ادامه نظریات هایدگر تدوین شده است. این مقاله قصد دارد براساس دیدگاه فلسفی هستی شناسی ابژه محور نسبت بین اشیاء و انسان را تحلیل کرده و سپس نقش فرم معماری را در بازتاب هر چه بهتر این نسبت معرفی نماید. برای تحلیل های دقیق تر از مصداق های ایرانی (پردیس ملت) و غربی (خانه های مکعبی) بهره می برد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و همراه با تحلیل های نظری از مصداق های منطبق استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان دادند طبق نظریه هستی شناسی ابژه محور بین اشیاء روابط نظام مندی وجود دارد که نه تنها آنها را نامریی کرده است، بلکه انسان را نیز تابع این روابط قرار داده است و انسان تنها با تجربه تخیل ورزانه می تواند درباره اشیاء به شناخت برسد. تجربه ای که در روابط پیشین تنش ایجاد کند این تجربه زمانی اتفاق می افتد که اشیاء پیرامون در فرمی برخاسته از حقایق نو، دور هم گردآمده باشند. در این فرم نباید به تناسبات زیباشناسی و عملکردها توجه چندانی کرد، بلکه تنها آنچه اهمیت دارد برساختن فضایی است که انسان را با هستی اشیاء مواجه کند. معماری شایسته ترین گونه هنری برای خلق چنین فرمی است. از دیدگاه هستی شناسی ابژه محور معماری از طریق «محسوسیت فرم در شکل پذیری»، «توانایی انتخاب دگرسانی ها»، «تولید روش های عقل ورزی امروزین» و همین طور «توانایی تولید، مهار و فهم جنبه بنیادینی از قضاوت و تحلیل در معماری» ما را به تجربه تخیل ورزانه خواهد رساند.

    کلیدواژگان: هستی شناسی ابژه محور، معماری، انسان، اشیاء، فرم
  • علی تقوی* صفحات 35-48

    اقتباس از واژگان پرکاربرد برای بازگفت و تبیین گستره برگرفتگی و تاثیرپذیری متنی از متن یا متون دیگر است. نظر به جایگاه خاص و متعالی صورت و معنای قرآن کریم، نخستین تعریف ها از اقتباس، ناظر بر تاثیر و حضور این کلام وحیانی در متون ادبی است، اما رفته رفته توسع معنایی یافته و به ویژه در مطالعات چند دهه اخیر، از اصطلاحات پرکاربرد در تبیین فرایندهای آفرینش آثار ادبی و هنری به شمار می رود. از هنرهایی که بسیار متاثر از متون ادبی است و به ویژه در نسخ خطی به زیباترین وجهی به تجلی درآمده، هنر نگارگری است. در پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیل تطبیقی، و با هدف تبیین نحوه اقتباس نگارگران از متون ادبی و گستره تاثیر و حضور آن متون در نگاره ها، سه روایت و نگاره های مرتبط با آنها از خمسه نظامی شاه طهماسبی برگزیده شد. یافته های پژوهش آشکار می سازد از انواع مهم و شایع اقتباس در ساحت ادبیات، تلخیص یا کوته نگاشت است و چگونگی پیوند و ارتباط نگاره های متون مصور با متن ادبی را می توان ذیل این نوع، تحلیل و تفسیر کرد. نگارگر بی آنکه درصدد روگرفت و تکرار متن پیش رو باشد، با تخیل تیزپروازش متاثر از این متن و پاره ای از متون دیگر که در ذهن و ضمیر او نقش بسته است، به ترسیم نگاره ها می پردازد.

    کلیدواژگان: متون ادبی، نگارگری، خسمه نظامی، اقتباس، کوته نگاشت، تلخیص
  • محمد افروغ* صفحات 49-66

    نقد اسطوره ای آثار هنری و ادبی، یکی از مهم ترین حوزه های نقد به شما می رود و در این باره، نظریه یگانه (تک) اسطوره جوزف کمبل به واسطه قابلیت و کاربرد ویژه، همواره مورد توجه و استناد محققان حوزه هنر، ادبیات و زبان شناسی بوده است. کمبل در این نظریه معتقد است: اسطوره ها در آغاز از ساخت، بن مایه و اشکال واحد کهن الگوها پیروی می کنند و در گذر زمان و باتوجه به فرهنگ های مختلف تغییر و استحاله یافته و فرمی دیگر به خود می گیرند. در این میان، قهرمان یکی از مهم ترین کهن الگوهای جهانی است که شخصیت نخست داستان را شکل می دهد. اسطوره های مذهبی نوع مهمی از اساطیر است که در گذر زمان به انواع مختلفی تقسیم و ظاهر گشته اند. از این رهگذر، داستان حضرت موسی و ابعاد مختلف آن نمونه مهمی از یک اسطوره دینی است که در این پژوهش در قالب قالیچه تصویری، خوانشی اسطوره ای از آن ارایه خواهد شد. ازاینرو پرسش پژوهش این است که چگونه می توان به کمک نظریه تک اسطوره کمبل و سفر قهرمان، سیر داستان موسی از آغاز تا به انتها را بر مبنای نظریه تک اسطوره کمبل برای مخاطب، ارایه کرد تا به سطوحی ژرف تر از سیر تحول قهرمان نایل آید؟ در این داستان موسی پیامبر به عنوان قهرمان اسطوره ای دینی، برای به انجام رساندن رسالتی بزرگ، انتخاب و سفر خویش را می آغازد. در باور کمبل سفر همه قهرمانان داستانی در سه محور اساسی با عنوان های جدایی (عزیمت)، تشرف و بازگشت، درخور تبیین است. یافته های تحقیق: بر مبنای نظریه کمبل، محتوا و ساختار داستان موسی، به عنوان نوعی از اسطوره دینی، در زمره قصه هایی است که همچون دیگر داستان های اساطیری دارای قهرمان، برخوردار از شکل کهن الگوهای نخستین است. موسی به عنوان قهرمان داستان در کنار سایر عناصر نمادین و کهن الگوها، در قالبی مختص به خویش، مراحل سه گانه را طی و به سر منزل می رساند. این پژوهش از نوع کیفی و بنیادین و روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، جوزف کمبل، موسی، قالی
  • مقداد جاوید صباغیان*، هدی رفاهی، اسدالله غلامعلی صفحات 67-82

    حکایت بر جای ماندن آریادنه، شاهدخت کرت، که به ویژه با دو شخصیت اساطیری دیگر، تسیوس و دیونوسوس، در پیوند است در سیر ادوار تاریخی مورد توجه هنرمندان بوده است. سه صحنه مشهور و پرتکرار از این روایت، اول صحنه ای که آریادنه به خواب رفته و تسیوس او را با راهنمایی و حکم آتنا ترک می کند. دوم صحنه ای که دیونوسوس، آریادنه محزون را در جزیره ناکسوس پیدا کرده و از او دلجویی می کند. سوم آریادنه تنها بر جا مانده پس از بیدار شدن در حالی که دورنمایی از کشتی تسیوس را در دریا نظاره گر است. فراوانی و تکرار و توجه به هرکدام از این صحنه ها در دوران های متفاوت، تغییر می کند. نقاشی های یونان باستان اغلب به صحنه اول ارجاع دارد. در دوران رنسانس و باروک اغلب صحنه دوم تصویر می شود و از اواخر قرن هجدهم و خصوصا قرن نوزدهم صحنه سوم مورد توجه قرار می گیرد. اینکه هنرمند در چه زمانه و زمینه ای، کدام روایت را انتخاب کند یا بر چه وجهی از این مضمون متمرکز گردد، سرنوشت اثر را در تاریخ ویژه خود رقم می زند. هدف پژوهش حاضر که از منابع کتابخانه ای بهره برده و به روش کیفی و توصیفی-تحلیلی انجام شده، تحلیل نقاشی های این مضمون در سیر تاریخی و ارایه خوانشی از آن ها است.

    کلیدواژگان: اسطوره، ترک کردن، آریادنه، تسئوس، دیونوسوس
  • سید محمد طاهری قمی* صفحات 83-99

    یکی از نگارگران شاخص ایرانی که به تجسم فضاهایی سرشار از فانتزی و خیال ناب در نگاره هایش پرداخته است، سلطان محمد نقاش، از نگارگران مکتب تبریز دوم است. این پژوهش سعی در بررسی این نگاره ها از منظر فانتزی حرکتی دارد؛ پرسش مورد نظر نگارنده عبارت است از: «جلوه های پویانمایانه موجود در شخصیت های انسانی آثار سلطان محمد، به چه صورت و اسلوبی نمود یافته اند؟» هدف از این پژوهش نیل به یک ساختار معنادار و شیوه هدفمند در ترسیم پیکره های انسانی و نیز دستیابی به یک روش منسجم و قابل تعمیم در بدنه هنرهای تصویری معاصر ایران است. روش پژوهش بر پایه مطالعه توصیفی تحلیلی پیکره نگاری سلطان محمد بوده و رویکرد دوسویه ساختارگرا معناشناختی در پیش گرفته است. ماحصل این مطالعه به درک و دریافت شیوه اغراق و دگرگونه سازی خاص سلطان محمد در ترسیم پیکره ها بر اساس معنای موردنظر نگاره و پیش بینی نحوه حرکت برای پیکره های یادشده انجامیده است.

    کلیدواژگان: نگارگری ایرانی، پویانمایی، سلطان محمد، پیکره انسان، فانتزی، حرکت
  • جلال نصیری هانیس*، نادر شایگان فر صفحات 101-114

    فیلم های سینمای رایج و رسمی، واقعیت فریبنده ای را خلق کرده و از طریق تکنیک های فنی، و روایتی شیوه تولید معنا را از نظر پنهان می سازند؛ اما فرافیلم ها که اغلب داستان فرایند فیلم سازی یا زندگی فیلم ساز را در جریان یکی از مراحل ساخت فیلم نشان می دهند برخلاف آثار رایج سینما، به جای پنهان کردن ماهیت فیلمی خود به شیوه های گوناگون و با پرداختن به سختی ها، مشکلات و لذت های فیلم سازی، تخیلی یا تصنعی بودن خود را برجسته می کنند. فرافیلم، وقتی همه خوابیم، نیز همچون بسیاری از آثار خودبازتاب، با نگاه انتقادی شیوه تولید معنا در سینما را نشان می دهد. در این اثر، تفاوت دیدگاه دو طیف تهیه کننده سرمایه گذار و کارگردان سبب ارایه دو رویکرد متفاوت نسبت به سینما شده است. در این پژوهش نسبت کنشگری این دو طیف به مثابه «خود» با سینما، عوامل سینما و مخاطب در قالب «دیگری» براساس روش تحلیل انتقادی گفتمان فرکلاف بررسی می شود تا به نظم گفتمانی حاکم بر اثر در نسبت با دیگری دست یافت. بدین منظور، به ماجرا، شخصیت های فیلم و تعامل آن ها با هم و نقش کارکردها و تمهیدات خودبازتابی در ماجرا توجه شده است. نتیجه تحقیق حاکی از آن است که عوامل سینما از جانب کنشگران طیف اول با راهکارهای ابژه سازی، قدرت زدایی و فاصله گذاری بازنمایی می شوند؛ این طیف به سینما به مثابه کالا نگاه کرده و در تلاش برای قدرت زدایی از آن، به عنوان یک زبان هنری و انتقادی، است. آن ها مخاطب را چون مصرف کننده فرض کرده و جایگاه سوژگانی برای او قایل نیستند؛ اما تلاش برای هم سخنی و احساس مسیولیت نسبت به عوامل سینما بر نگاه کارگردان حاکم بوده و سینما به مثابه هنر و خلاقیت دغدغه اصلی اوست. در رابطه با مخاطب نیز کارگردان موفقیت فیلم را وابسته به باورپذیر بودن آن می داند. حاصل آنکه دو گفتمان متعارض «سوداگری» و «خلاقیت هنری» نظم گفتمانی این اثر را تشکیل می دهند. در گفتمان سوداگری، نگاه به دیگری در تایید و بازتولید گفتمان حاکم است، درحالی که گفتمان خلاقیت هنری در تلاش برای ساختاربندی جدیدی از نظم گفتمانی حاکم است.

    کلیدواژگان: تحلیل انتقادی گفتمان، فرافیلم، دیگری، وقتی همه خوابیم، کارکردهای خودبازتابی
|
  • Behzad Abdaltajdini*, Habibollah Abasi, Hasan Bolkhari Ghahi, Daryosh Pirnakan Pages 7-20

    The subject of this article is how to think beautifully; For the researcher, the characteristics of the confrontation and curiosity of the greats of art, the philosophy of art, and the revelatory mystics of beauty are a matter. The purpose of research is to think of beauty from an intertionl perspective in order to better understand the concept of beauty. Descriptively and analytically with the approach of phenomenologists such as Husserl, we have explored the specific passages of the subject and the object and found that intentionality is an important existential possibility in the way of thinking about an inventive subject. Due to the concrete and abstract unity of beauty, its artistic, philosophical, mystical and revelatory features must be disjointed and reconnected in order to see the focal subject. As a result of the thought of beauty, there is an aesthetic passivity of the passion of the observer soul, which is the negation of intentionality as the negation of the ability of the mind from thought to beauty. In general, due to the prestige of the rain of beauty on the one hand, and the various motifs of the experience of beauty on the other, the possibility of understanding the concept of beauty is inconceivable.

    Keywords: intentionality, phenomenology, art, beauty, thoughts of beauty
  • Roshina Shahhoseini, Vahid Shaliamini*, AmirMasaud Dabagh, Homa Behbahani Pages 21-34

    Architecture, like other arts, has always been considered by philosophical and intellectual disciplines; Sometimes as an example and sometimes as part of a philosophical system. One of the contemporary philosophical currents that has paid special attention to architecture is the branch of object-oriented ontology which is further developed by Heidegger. This article intends to shed light on the relationship between objects and human beings from the perspective of this philosophical approach to architecture and to show the role of architecture in highlighting this relationship. The research method is descriptive-analytical and along with theoretical analysis, consistent examples have been used. The results of the study showed that according to object-oriented ontological theory, the relationship that exists between man and objects is the same as the relationship that has been established between objects, and man can only know about objects through imaginative experience. This experience occurs when the surrounding objects come together in a form arising from new facts. In this form, one should not pay much attention to the proportions of aesthetics and functions, but only what is important is to create a space that confronts man with the existence of objects. Architecture is the most worthy art form to create such a form. Architecture will bring us to an imaginative experience through “the sensibility of form in formability,” “the ability to choose alterations,” “the production of modern forms of reason,” as well as “the ability to produce, control, and understand a fundamental aspect of judgment and analysis in architecture.”

    Keywords: object-oriented ontology, architecture, human, objects, form
  • Ali Taqavi* Pages 35-48

    Adaptation is to use the commonly used words to retell and explain the extent to which a text is taken from and influenced by another text or texts. Due to the special and sublime position of the form and meaning of the Holy Quran, the first definitions of adaptation refer to the influence and presence of this revelatory word in literary texts, but it has gradually developed semantically and especially in the studies of recent decades it is one of the most widely used terms in explaining the processes of creating literary and artistic works. One of the arts that is very much influenced by the literary texts and is most beautifully manifested, especially in manuscripts, is the art of painting. In the present study, with the descriptive method and comparative analysis, and with the aim of explaining how the painters adapted from literary texts and the scope of influence and presence of those texts in the paintings, three narratives and related paintings were selected from Khamseh Nezami of Shah Tahmasebi. The research findings reveal that one of the most important and common types of adaptation in the field of literature is abridgment and summary, and state of the connection and relation of illustrated texts with the literary text can be analyzed and interpreted under this type. Without trying to copy and repeat the text ahead, the painter draws the drawings with a sharp imagination influenced by this text and some other texts that are engraved in his mind and conscience.

    Keywords: literary texts, painting, Khamseh Nezami, adaptation, summary, abridgment
  • Mohammad Afrough* Pages 49-66

    Mythical criticism of literal and/or art works may be considered as one of the most important branches of criticism. In this respect, the idea of monomyth of Joseph Campbell, thanks to its distinctive feature, has been always referred to by many researchers in art, literature as well as linguistics. Campbell maintains that myths, in the beginning, follow architypes in terms of form, content and structure. In different cultures, however, they are transformed into different forms in the course of time. Here, a hero (more technically known protagonist) plays a major role in universal architypes. Religious myths, among other pivotal ones, have been represented into diverse derivations. Accordingly, the story of Moses, the Prophet, with its narrative dimensions, is a prime example of a religious myth. In the present study, the story of Moses depicted onto a rug ground has been read mythically. The main question here is how Campbell’s idea of monomyth can help us to read the course of the story from the start to the end of the journey as well as the role of the antagonist, the Moses, so that deeper layers of spiritual transformation of Moses can be appreciated more tangibly. In this story, Moses, the Prophet, as a religious mythical hero, has been chosen to fulfil his divine mission. Campbell holds that the journey of nearly all heroes may be formulated in three major pillars namely, Separation (departure), being Honored and Return. Findings According to Joseph Campbell’s idea of monomyth of Joseph Campbell, the form and content of the story of Moses, as a religious myth, can be safely put in those mythical stories enjoying primal architypes. Along with other symbolic elements and architypes, Moses, as the hero of the story, passes the three phases successfully one after another, in his own manner, to accomplish his mission. This study is essentially qualitative. The data were gathered mainly from library sources and then were analyzed descriptively.

    Keywords: mythical criticism, Joseph Campbell, Moses, rug
  • Meghdad Javid Sabaghian*, Hoda Refahi, Asadollah Gholamali Pages 67-82

    The story of abandonment of Ariadne, a Cretan princess, especially connected with two other mythological characters, Theseus and Dionysus, has drawn the attention of painters and sculptors throughout history. Ariadne, Mino’s daughter, fell in love with Theseus, but Theseus abandoned her, and she was finally found by Dionysus in Naxos Island. Quite a few paintings have emerged in various styles from this theme, i.e. Ariadne’s abandonment by Theseus, Ariadne’s solitariness, and her meeting with Dionysus. This narrative has been portrayed by painters from different perspectives, and the works of paintings available on this theme in antiquity, the Renaissance and Baroque, and the eighteenth and nineteenth centuries AD have undergone fundamental evolution and change in terms of form, structure, and narrative style. This paper is aimed at providing a descriptive and analytical account of European works of paintings about Ariadne’s abandonment and identifying and understanding the structural and narrative changes of European works of paintings about this abandonment throughout history (from ancient Greece to the twentieth century). Importantly, each artist has seen and portrayed this narrative according to his/her style and lived experience from a specific period. The works analyzed in this study belong to historical periods and artistic styles of Renaissance, Baroque, and the eighteenth, nineteenth and twentieth centuries. The theme of abandoned Ariadne narrative makes its contextual and iconographic analysis possible with regard to the historical changes and the artists’ desire in each era to select and interpret this legend. In the historical world of myths, Ariadne was left alone in her way to Athens in Naxos Island, but the depiction of this narrative in painting at different times and in different works has opened a new symbolic aspect of it and given it a new interpretation. There are more than five hundred images of this theme available from classical Greece to modern art. Three well-known and recurring scenes of this story can be examined. The first is the scene where Ariadne falls asleep and is abandoned by Theseus by Athena’s guidance and decree. The second is the scene where Dionysus finds Ariadne Naxos Island in great sadness and appeases her. It is in this scene that they hold a feast and celebrate their wedding. The third scene portrays Ariadne left alone after waking up, while gazing upon Theseus’s ship moving away at sea. Examining these works indicates that the frequency, repetition and attention to the importance of each of these scenes change in different periods. Ancient Greek paintings often portray the first scene. During the Renaissance and Baroque, it is the second scene that is often portrayed, while the third scene draws the painter’s attention from the late eighteenth century, and particularly the nineteenth century. Using library resources and qualitative and descriptive-analytical method, this study aimed to analyze the paintings pertaining to Ariadne’s abandonment in the historical course from antiquity to the beginning of the twentieth century and to present a reading of them. The results suggest the evolution of this narrative theme throughout the history of painting.

    Keywords: myth, abandonment, Ariadne, Theseus, Dionysus
  • Seyed Mohammad Taheri Qomi* Pages 83-99

    In the Persian traditional painting, we confront a special view. It changes the coordinates of our visual comprehension in order to abshact from matter and representation of realities which are cryptographic behind that, and it changes the known rules of seeing and accepting. In a fantastic atmosphere such as Persian painting, there is a special system which the whole of qualities are affected by it. The “Movement“ as an important element is one of those elements. Persian painter who is affected by rich Persian philosophy and literature, notes the “Movement” as an important matter and although he hasn’t any tools for actual ideogram of “Movement“, he tries to express his sightly moves in 2D paper, that’s his equipment in best conditions. All of the exaggerates and stylizations which applied on the human figures are special movement creators. One of the leading Iranian painters who has embodied spaces full of fantasy and pure imagination in his paintings, Sultan Mohammad Naghash, is one of the painters of Tabriz II school. This study tries to examine these images of motion fantasy; The author’s question is: “In what form and style are the animated effects in the human characters of Sultan Muhammad’s works manifested?” The purpose of this study is to achieve a meaningful structure and purposeful method in drawing human figures and also to achieve a coherent and generalizable method in the body of contemporary Iranian visual arts. The research method is based on the descriptive-analytical study of Sultan Mohammad’s iconography and adopts a two-way structuralist-semantic approach. The result of this study is to understand and receive the method of exaggeration and special transformation of Sultan Mohammad in drawing the figures based on the intended meaning of the drawing and predicting the way of movement for the mentioned figures.

    Keywords: Iranian Painting, animation, Sultan Mohammad, human figure, fantasy, movement
  • Jalal Nasiri Hanis*, Nader Shayganfar Pages 101-114

    Mainstream cinema seeks to naturalize and project as real what comes from an ideological and imaginative framework. Met-films, on the contrary, are meant to highlight their own artificiality and imaginative nature through their particular focus on the movie production process. Meta films are a category of films whose subjects are about the nature of cinema and film making. Film makers of this Sub Genre have a critical view to the production of meaning confront the current illusion in the conventional and realistic films. Modeled on the stylistic properties of self-reflective cinema, the meta-film “When We Are All Asleep” depicts the production process of the movie itself. Differences of opinion existing between the producer-investor on the one hand, and the filmmaker on the other, represent two opposing views toward cinema in “When We Are All Asleep”. Employing Norman Fairclough Critical Discourse Analysis (CDA), the present research seeks to reveal the association between those hailing from either group of the spectrum — representing “the self” — and production team and the audience, representing “the other”. To identify the discursive order dominating the film in question, the paper analyzes the plot, characterization, the interaction among characters and the arrangements made for self-reflectivity toward the closure of the movie. The study found that the production team is treated with objectification, neutralization and distancing at the hands of those who fall in the business-oriented category. The same category regards cinema as a commodity and is in a constant push to neutralize its artistic and critical functions. They do consider the audience as consumers with no subjective attitude. The director, on the contrary, is in pursuit of solidarity, sympathy and a sense of responsibility toward the production team and maintains the view that cinema is art, and creativity remains the key concern. From this viewpoint, the movie’s success lies in its plausibility for the audience. In other words, the two dominant discourses of “business” and “art and creativity” shape the discursive order in the movie. In the former, a tendency toward “the other” backs up and reproduces the discourse, while in the latter, efforts are being made toward a restructuring of the discourse that has overwhelmed the Iranian society.

    Keywords: Meta-Film, “the other”, Critical Discourse Analysis (CDA), “When We Are All Asleep”, self-reflectivity functions