فهرست مطالب

جامعه پژوهی فرهنگی - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزیتا پورطرق، یاسر رستگار*، سعید معیدفر صفحات 1-27
    با توجه به روندهای توسعه، تکثر فرهنگ ها و رشد مدرنیزاسیون شهری، هویت فرهنگی-بومی از شکل اولیه آن فاصله گرفته و در حال تغییر است؛ از طرفی این مسیله در میان نسل های مختلف و در شهرهای مهاجرپذیر، شکلی ویژه به خود می گیرد. پژوهش حاضر به شیوه های برساخت هویت فرهنگی-بومی در میان شهروندان بومی بندرعباس می پردازد. روش به کار رفته، کیفی و داده های مورد نیاز با بکارگیری مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با 28 نفر از مردان و زنان 20 تا 65 ساله گردآوری شده است. یافته ها نشان از تفاوت های نسلی در برساخت هویت بومی و مواجهه با آن دارد؛ بدین ترتیب که گروه سنی بالای 50 سال مبتنی بر نوعی "انسجام و مقاومت" وگروه سنی 31-50 سال مبتنی بر "همراهی و پذیرش" با عناصر فرهنگی، هویت فرهنگی- بومی خود را برساخت کرده و در نهایت گروه سنی 20-30 سال از "هویتهای دوگانه و نامنسجم" برخوردار بوده اند. در حقیقت نسل اول(بالای 50 سال) از هویت فرهنگی-بومی یکدست و منسجمی برخوردار بوده و در برابر هویت یابی جدید، مقاومت می کند. گروه دوم(50-31 سال)، عناصری از دو هویت بومی و غیربومی را در کنار یکدیگر قرار می دهد و در نهایت نسل جوانتر(30-20 سال)، هویت فرهنگی خود را به شکلی نامنسجم و دوگانه، برساخت کرده است.
    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، هویت بومی، برساخت هویت، تفاوت نسلی، بندرعباس
  • حسین روحانی* صفحات 29-48
    واقعیت آن است که هندسه معرفتی سروش ملغمه ای از مکاتب و فلسفه های غربی و شرقی است و همین امر کار را برای ارزیابی کارنامه فکری او دشوار می کند. سروش در دوره اول فکری خویش به جنگ مارکسیزم می رود و در ادامه حیات فکری خویش متاثر از اندیشه های فیلسوفان علم تیوری قبض و بسط تیوریک شریعت را صورتبندی می کند و دست آخر با ارایه نظریه «بسط تجربه نبوی» و «صراط های مستقیم»، گسست کامل خویش را از کتاب و سنت به مثابه دورکن رکین منابع دینی اعلام می کند و با توشه گیری از آراء غزالی و دیدگاه های متفکران هرمنوتیک و فلسفه علم به جنگ تز ایدیولوژیک کردن دین و اسلام فقاهتی می رود که ما حصل این تتبعات، رویکرد همدلانه او به سکولاریزم است. فرضیه مقاله بیان می دارد که نحله روشنفکری دینی به پیش قراولی سروش با دل کندن از متن مقدس و بهره گیری از منابع برون دینی دچار نوعی گسست از منابع درون دینی شده و به ظن قوی می توان گفت که روشنفکری دینی در دهه دوم و سوم انقلاب اسلامی، رویکردی سکولار داشته و هویت خویش را در تقابل با دین و سنت شکل بخشیده است.
    کلیدواژگان: پذیری، بسط تجربه نبوی، قبض و بسط تئوریک شریعت، معرفت دینی
  • بیژن عبدالکریمی*، سیران چوپان صفحات 49-64
    این پژوهش، به ارایه تحلیل گفتمانی بر مبنای نظریه لاکلایو و موفه، از چگونگی سیاست گذاری نظام جمهوری اسلامی از بدو انقلاب تا به اکنون، در قبال هنرمندان، پرداخته است. در هر جامعه ای هنرمند، به عنوان قشر پیشرو و دارای ویژگی اندیشه ورزانه، تلقی شده که نقش عمده ای در تاثیرگذاری بر جامعه، ایفا می کند. این تحقیق تلاش کرده است تا استدلال کند که سوژگی مد نظر گفتمان جمهوری اسلامی ایران، برای بسط در میان قشر هنرمند، بر مبنای گونه های مختلف مفصل بندی گفتمان، با توجه به شرایط زمینه ای دولت های متفاوت (اعم از اصولگرا و اصلاح طلب)، حاوی شاخصه های مختلف و متعددی بوده است که بعضا دربرگیرنده تضادهای درونی در موقعیت ایده آل سوژگی گفتمان فرهنگی-سیاسی ج.ا، ایران است. حاصل کار بر این نکته تاکید کرده که؛ حوزه فرهنگ ریشه در تفکرات بنیادینی دارد که در دال مرکزی پایه ریزی شده است. اگر این پایه ریزی به شکل آزادانه، تمام حوزه های فکری و فرهنگی خود را پوشش داد، می توان به آن امیدوار بود. پژوهش حاضر، از لحاظ هدف در زمره «پژوهش های توسعه ای» بوده و به لحاظ روش، از نوع «تحلیل محتوا» بهره برده و از نظر رویکرد، بر آراء «لاکلایو و موفه» استوار است.
    کلیدواژگان: گفتمان، ایران، لاکلائو، مفصل بندی
  • علی فقیه حبیبی* صفحات 65-87
    زمینه و هدف
    سازمان های مردم نهاد یا NGO ها تشکل های اجتماعی برخاسته از جامعه و غیردولتی هستند که بر اساس قوانین کشور به فعالیت های مختلفی از جمله در حیطه محیط زیست انجام می دهند. روش شناسی: پژوهش حاضر به بررسی نقش سازمان های مردم نهاد در توسعه حق بر محیط زیست با توجه به دیدگاه اسلام به روش توصیفی- تحلیلی پرداخته است. یافته ها: بهره مندی از ظرفیت های سازمان های غیردولتی برای ارایه دیدگاه مستقل در جهت ایجاد اعتماد و کمک به اعمال تغییرات رفتاری، فرهنگی، زیست محیطی در جوامع بسیار مهم است. از سوی دیگر، دین اسلام به عنوان مکتبی جامع مسایل مربوط به انسان و محیط زیست را مورد توجه قرار داده و بر تعادل بهره برداری از محیط زیست تاکید کرده است؛ نه اینکه تفریط و تعدی کند. اسلام معتقد است که طبیعت در اختیار انسان است تا به نحوی شایسته و در راستای اهداف و رفع نیازهای جوامع بشری از آن استفاده شود. نتیجه گیری: هرچند سازمان های مردم نهاد و غیردولتی در انجام ماموریت های خود با موانع زیادی مانند عدم درک نقش خود در جامعه مدنی و درک عمومی مبنی بر اینکه دولت به تنهایی مسیول رفاه شهروندان و ساکنان خود است، مواجه هستند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، سازمان های مردم نهاد، حق بر طبیعت، دیدگاه اسلام
  • حسینعلی قجری*، سمیه محسنی پشتمساری صفحات 89-118

    با توجه به اهمیت نقش کارتون ها در الگوپذیری کودکان، مقاله حاضر به بررسی نقش شخصیت های کارتونی غیر ایرانی در الگوپذیری فرهنگی کودکان از منظر والدین پرداخته است. این مقاله در پی پاسخگویی به این سوال است آیا رابطه معنی داری بین میزان تماشای کارتون های غیر ایرانی و الگوی پذیری فرهنگی کودکان از منظر والدین وجود دارد؟ فرضیه اصلی این مقاله عبارت است از: بین میزان تماشای کارتون های غیر ایرانی و الگوپذیری فرهنگی کودکان رابطه معناداری وجود دارد. چهارچوب نظری مقاله، تلفیقی از نظریه های حوزه رسانه و ارتباطات، نظریات مربوط به یادگیری اجتماعی و نظریه‏های فرهنگی است. روش پژوهش پیمایشی است و جامعه آماری شامل والدین دارای کودک 6 تا 12 ساله شهر صومعه سرا می باشد، والدین دارای یک یا بیشتر از یک فرزند، از یکی از دو جنس پسر یا دختر در این جامعه آماری قرار گرفتند. 330 نفر از والدین به عنوان نمونه آماری به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. در تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی و همچنین نرم افزار SPSS بهره برده شد. بر اساس یافته های تحقیق کودکان بین 3 تا 4 ساعت در روز به تماشای کارتون می نشینند و بر اساس یافته ها بین تماشای کارتون های غیر ایرانی و الگوپذیری فرهنگی در کودکان رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، رسانه، الگوپذیری، کارتون، کودک
  • زینب هاشمی، سمیه شالچی* صفحات 119-152
    آسیمیلاسیون زبانی یکی از اشکال تغییرات زبانی است که در آن افراد یک جامعه زبانی، زبان دیگری را جایگزین زبان اول خود می نمایند. در این پژوهش جامعه زبانی شهر ایلام با روش پدیدارشناسی مورد مطالعه قرار گرفته اند. جمعیت نمونه تحقیق 20نفر از افراد متولد دهه های50 -80 شهر ایلام بوده است که بصورت کاملا هدفمند انتخاب شده اند. یافته های مطرح شده در این پژوهش دو بخش کلی می باشد. بخش اول آن در قالب مضامین اصلی"بحران ارتباط، شکاف زبانی و نسلی، واگرد به زبان مادری، انگ انگاری زبان مادری، سرگشتگی زبانی _ هویتی، گسست زبان مادری از مدرسه" بیان شده اند. این مضامین مربوط به چگونگی تجارب افراد درمواجهه با تغیراتی که در زبان اول و زبان دوم به وجود آمده و شرایطی که تجربه نموده اند  می باشد. بخش دوم یافته ها  توصیف ساختاری می باشد که در قالب چند مضمون اصلی شرح داده شده اند: خانواده منفعل، برساخت و تحمیل هنجار زبانی در مدارس، طبیعی(رسم) شدن زبان فارسی، فقر دانش زبانی، تسلط نهادی زبان، خودیکی دانی گروهی، بازنمایی های وارونه رسانه. در این بخش شرایط زمینه ای شکل دهنده این تجارب با توجه به بیانات افراد دسته بندی و ذکر شده اند که این دو بخش توصیفی کلی از تجارب و زمینه و بستر شکل دهنده آن ها به دست داده است.
    کلیدواژگان: آسیمیلاسیون زبان، شهر ایلام، پدیدارشناسی توصیفی، سیاست های قومی، ایدئولوژی های زبانی
|
  • Azita Pourtorogh, Yaser Rastegar *, Saeed Moedfar Pages 1-27
    According to the procedures of developments, plurality of cultures and the growth of urban modernization, local identity has become divergent from its primitive form and it is in fact undergoing constant changes. On the other side of the coin, this issue has a special notion among the generations. Additionally, present research takes into account the methods of constructive local identity rooted in cultural elements among Bandar Abbas’ citizens. The qualitative methodology devised in this study and required Data composed of semi-structured interview with 28 individuals include Men & Women ranging from 20 to 65 years old. The findings reflect generational differences upon constructive local identity and confrontation with. In fact, the first generation (over 50 years old) has a uniform and cohesive cultural-indigenous identity and resists new identities. The second group (31-50 years) puts elements of both indigenous and non-indigenous identities together, and finally the younger generation (20-30 years) has constructed its cultural identity in an incoherent and dual way.
    Keywords: cultural identity, local identity, Construction of identity, Generational difference, Bandar Abbas
  • Hossein Roohani * Pages 29-48
    Soroush's epistemic construction is an amalgamation of Western and Eastern schools of thought and philosophies, making it difficult to evaluate his intellectual career. In his early intellectual life, Soroush fights with Marxism and in the rest of his intellectual era, influenced by the thoughts of the philosophers of science, he formulates the “expansion and reduction theory of religion”. Finally, by presenting the theory of "expansion of prophetic experience" and "straight paths", he declares his complete break from the Holy Book (Quran) and the Tradition as two pillars of religious sources. Feeding from Ghazali's opinions and the views of hermeneutic thinkers and philosophy of science, he fights with the thesis of ideologicalizing the religion and jurisprudent Islam, which result in his empathetic approach to secularism. The research hypothesis states that the development of religious intellectualism forerun by Soroush by separating from the Holy Book and using extra-religious sources has suffered a kind of break from religious sources. So, it can be said that religious intellectualism in the second and third decades of the Islamic Revolution has a secular approach and has shaped its identity in opposition to religion and Tradition.
    Keywords: Falsification, expansion of prophetic experience, expansion, reduction theory of religion, Religious knowledge
  • Bijan Abdul Karimi *, Seiran Choupan Pages 49-64
    This research has presented a discourse analysis based on the theory of Laclau and Mouffe,on how the system of the Islamic Republic has been managed from the beginning of the revolution until now, towards artists. In any society,the artist class is considered as a leading class with a characteristic of thinking,which plays a major role in influencing society.This study has tried to argue that the subject of the discourse of the Islamic Republic of Iran,to expand among the artist class,based on different types of articulation of discourse,according to the context of different governments(both fundamentalist and reformist),contains There have been many different characteristics,some of which include internal contradictions in the ideal situation of the subject of the discourse of the Islamic Republic of Iran.The result emphasizes that;The field of culture is rooted in the fundamental ideas that are rooted in the central signifier.If this foundation freely covers all its intellectual and cultural spheres, it can be hoped for.The present study is in the category of "developmental research" in terms of purpose and in terms of method, has used the type of "content analysis" and in terms of approach,is based on the views of "Laclau and Mufe".
    Keywords: Discourse, Iran, Laclau, Articulation, management
  • Ali Faghihhabibi * Pages 65-87
    Background and Aim
    Non-governmental organizations (NGOs) are non-governmental and non-profit organizations that are not affiliated with the government. These organizations have a written and codified statute and their organization is already registered. Environmental NGOs, meanwhile, can play an important role in helping to bridge gaps by condu
    Findings
    The findings of the study show that NGOs have a major role in environmental sustainability by addressing climate change, energy, waste management, pollution, biodiversity and land use. It can also be said that there is a growing interest in civil society in environmental issues. There is an environment. NGOs can also play a very important role in leading and promoting such projects. In addition, the ability of NGOs to provide an independent perspective to build trust on issues, causes, and help bring about behavioral and cultural change in communities is critical. On the other hand, the religion of Islam, as a comprehensive school that includes issues related to man and the environment, has considered the right to use the environment in a balanced way, not to deviate. And in a way, it can be said that he believes that nature is at the disposal of
    Keywords: environment, prices, the right to nature, the view of Islam. Institutions of the people
  • Hosseinali Ghajari *, Somayeh Mohseni Pages 89-118

    Considering the importance of the role of cartoons in children's role modeling, the present article examines the role of non-Iranian cartoon characters in children's cultural role modeling from the perspective of parents. This article seeks to answer the question: Is there a significant relationship between watching non-Iranian cartoons and children's cultural modeling from perspective and seeing? The main hypothesis of this article is: There is a significant relationship between the rate of watching non-Iranian cartoons and children's cultural role modeling.The theoretical framework of the article is a combination of theories in the field of media and communication, theories related to social learning and cultural theories. The research method is survey and the statistical population includes parents with 6 to 12 year old children in the city of Soomehsara. 330 parents were selected as the statistical sample by cluster sampling. In data analysis, descriptive and inferential statistics as well as SPSS software were used.According to the findings of the study, children watch cartoons for 3 to 4 hours a day, and according to the findings of the same study, there is a significant relationship between watching non-Iranian cartoons and cultural, moral, behaviora and lifestyle roles modeling in children.

    Keywords: Culture, Media, modeling, cartoon, child, parents
  • Zeina Hashemi, Somayeh Shalchi * Pages 119-152
    Linguistic assimilation is one of the forms of language changes in which people of a linguistic community substitute another language for their first language. In this research, the linguistic community of Ilam city has been studied with the phenomenological method. The research sample population was 20 people born in the 1970s-2000 in Ilam city, who were selected completely purposefully. The findings presented in this research are in two general parts. The first part of it is expressed in the form of the main themes of "communication crisis, linguistic and generational gap, return to mother tongue, stigmatization of mother tongue, language-identity confusion, separation of mother tongue from school".The second part of the findings is a description of the structure, which is described in the form of several main themes: passive family, construction and imposition of language norms in schools, the naturalization of the Persian language, weak language knowledge, institutional mastery of the language, individualism. Group knowledge, inverted media representations.
    Keywords: linguistic assimilation, Ilam, descriptive phenomenology, ethnic policies, linguistic ideologies