فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1401)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا صفری*، سید مهدی الوانی، حسن زارعی متین، محمد صفری صفحات 11-53
    جذب، انگیزش و حفظ کارکنان دانشی در یک اقتصاد دانش بنیان، یعنی جایی که اقدامات مدیریت دانش و همگرایی جهانی فناوری، ماهیت کار را باز تعریف نموده است، بسیار حیاتی است؛ در حالی که موفقیت سازمان های امروزی به دانش افراد آن متکی است، حفظ کارکنان دانشی به سبب تحرک و سیالیت بالای آن ها، به عنوان یک چالش همچنان باقی است. هدف از پژوهش کیفی- اکتشافی حاضر، بررسی و شناسایی منابع و عوامل هم پیوندی شغلی دانشگران در شرکت های دانش بنیان ایرانی با محیط کاری آن ها است. برای این منظور، پس از مطالعه عمیق مبانی نظری هم پیوندی شغلی، چارچوب پرسش های مصاحبه نیمه ساختاریافته طراحی گردید. سپس، به منظور جمع آوری داده های میدانی، با مدیران و خبرگان منابع انسانی 17 شرکت دانش بنیان به روش نمونه گیری هدفمند، به شکل نمونه گیری گلوله برفی، مصاحبه صورت گرفت. متعاقبا مصاحبه ها ترانویسی شد و با به کارگیری نرم افزار MAXQDA2018 و روش تحلیل تم شش مرحله ای کلارک و براون، کدگذاری گردید؛ نتیجتا منابع هم پیوندی شغلی دانشگران، متشکل بر 372 کد فرعی در قالب 27 تم فرعی و 9 تم اصلی شامل منابع فردی- انسانی، اقدامات حمایتی، فرآیندهای بین فردی، منابع مرتبط با شغل و محیط کاری، مدیریت دانش، بهبود و پایداری منابع انسانی، اقدامات پیمایش و سنجش، ساختار سازمانی و موانع و چالش ها، شناسایی، تحلیل و طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هم پیوندی شغلی، کارکنان دانشی، شرکت های دانش بنیان، مطالعه موردی
  • نیره اسکندری، فاطمه طاهری* صفحات 55-85

    همزمان با پیشرفت علم مدیریت در جوامع امروزی، مدیران سازمان ها نسبت به اهمیت مسایل زیست محیطی در محیط کاری شان حساس شده اند و در بخش منابع انسانی، حوزه جدیدی را تحت عنوان مدیریت سبز منابع انسانی به وجود آورده اند. هدف از این پژوهش شناسایی الزامات موثر بر پیاده سازی مدیریت سبز منابع انسانی است. روش پژوهش، کیفی و مبتنی بر تحلیل تم می باشد. در پژوهش حاضر برای گرد آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه آماری مورد نظر، خبرگان در حوزه مدیریت منابع انسانی و مدیران بخش های مرتبط با منابع انسانی در بیمارستان های دولتی استان قم می باشند. نمونه گیری به روش نظری و با به کارگیری فن گلوله برفی صورت پذیرفته که بر این مبنا، 8 مصاحبه با خبرگان این حوزه انجام گرفت. نتایج پژوهش درباره شناسایی الزامات موثر بر پیاده سازی مدیریت سبز منابع انسانی، شامل 292 کد مفهومی و 54 تم فرعی بود. نهایتا تم های فرعی، در قالب 16 تم اصلی زیر مجموعه 4 کارکرد انتخاب و استخدام سبز، آموزش سبز، ارزیابی عملکرد سبز و همچنین پاداش و جبران خدمات سبز مورد بررسی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: مدیریت سبز منابع انسانی، کارکردهای مدیریت سبز منابع انسانی، سبز شدن، مدیریت زیست محیطی
  • علی فرهی، مهدی صفیان، محسن میری، محمود علیخانی* صفحات 87-124
    سرمایه های انسانی (نخبگان و متخصصان) هر کشوری، ارزشمندترین ثروت ملی آن، به شمار می آیند و و نه تنها منابع مالی و فناورانه تنها مزیت کشورها به حساب نمی آید، بلکه در اختیار داشتن افرادی مستعد و توانمند می تواند فقدان و یا نقص سایر منابع را جبران کند. هدف اصلی این پژوهش طراحی الگوی نظامند جهت جذب و به کارگیری استعدادهای برتر در یک سازمان دفاعی بوده و بدین منظور از روش پژوهش کیفی استفاده شده است. این پژوهش، از نظر نوع هدف کاربردی، از نوع روش کیفی و دارای ماهیت اکتشافی است. اطلاعات لازم از طریق مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و انجام مصاحبه عمیق با تعداد 11 نفر از خبره های سازمانی و دانشگاهی، جمع آوری شده است. جامعه ی آماری پژوهش، شامل صاحب نظران و خبرگان دانشگاهی و سازمانی در حوزه منابع انسانی بوده و به منظور انتخاب نمونه از روش نمونه گیری گلوله برفی تا زمان اشباع نظری بهره گیریشده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، رویکرد نظامند و روش تحلیل مضمون (شبکه مضامین) مورد استفاده قرار گرفته است. الگوی طراحی شده نشان می دهد که درون داد نظام جذب و به کارگیری استعدادهای برتر شامل رسالت و ماموریت، قوانین، منابع مادی، راهبردها و سیاست ها، تجزیه وتحلیل و طراحی مشاغل متناسب، ساختار و نگرش بوده و فرایند ها شامل شیوه شناسایی و جذب، شیوه های ارزیابی، معاینات، شیوه آموزش و نحوه به کارگیری است؛ و برون داد شامل پیامدهای فردی، سازمانی و فراسازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: نظام، جذب، به کارگیری، استعدادهای برتر
  • آرین قلی پور، مهناز اکبری*، ابراهیم رجب پور صفحات 125-154
    در سال های اخیر به منتورینگ به عنوان یکی از مهمترین روش های توسعه منابع انسانی در سازمان های پیشرو توجه زیادی شده است. از این رو، هدف پژوهش حاضر ارایه مدل منتورینگ و تحلیل عوامل موثر بر پیاده سازی موفق آن در شرکت همراه اول می باشد. روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی- کمی) و از نظر استراتژی از نوع مطالعه موردی است. برای رسیدن به این منظور، پس از بررسی جامع ادبیات نظری و کاربردی منتورینگ، سوال های مصاحبه طراحی شد و بعد از مورد تایید قرار گرفتن روایی سوالات، با روش نمونه گیری هدفمند با تعداد 15 نفر از خبرگان حوزه توسعه منابع انسانی دانشگاهی و خبرگان شرکت همراه اول مصاحبه انجام شد. سپس، نتایج مصاحبه ها به روش تحلیل تم و با استفاده از رویکرد براون و کلارک مورد تحلیل قرار گرفت. عوامل موثر بر پیاده سازی فرایند منتورینگ در 17 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی؛ شامل برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی و بازخورد قرار گرفت. سپس در مرحله کمی پژوهش مقوله های اصلی و فرعی با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج پژوهش در گام دوم پژوهش نشان داد که مقوله «اجرا» بیشترین اهمیت را در بین سه مقوله اصلی پیاده سازی فرایند منتورینگ در شرکت همراه اول داشته و بعد از آن مقوله های «برنامه ریزی» و «ارزیابی و بازخورد» در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. در نهایت، برای پیاده سازی موفقیت آمیز فرایند منتورینگ پیشنهاداتی بر اساس یافته های پژوهش برای مدیران شرکت همراه اول ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش و توسعه، منتورینگ، منابع انسانی، منتور، منتی
  • پروانه گلرد*، شمسعلی نقوی، سراج الدین محبی صفحات 155-181
    یکی از برجسته ترین کارکردی های مدیریت منابع انسانی در سازمان ها مدیریت عملکرد کارکنان است که به مثابه نقطه اهرمی در تغییر، تحول و توسعه سازمان نقش به سزای دارد. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل مدیریت عملکرد کارکنان در صنعت هواپیمایی کشوری انجام شده است.پژوهش حاضر از نظر فلسفه، تفسیری، رویکرد استقرایی، استراتژی مطالعه موردی، روش شناسی ترکیبی پیچیده، افق زمانی تک مقطعی و تکنیک و فرآیندها با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه خبره مبنا است. جامعه آماری پژوهش شامل اساتید دانشگاهی و خبرگان از مدیران ارشد منابع انسانی شرکت های فعال در صنعت هواپیمایی کشوری بوده است. نمونه آماری به روش هدفمند قضاوتی به تعداد 14 نفر انتخاب گردید و تا مرحله اشباع نظری داده ها ادامه یافت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه خبره مبنا می باشد. برای اطمینان از روایی ابزار تحقیق از معیار مقبولیت و قابلیت تایید به روش بازنگری توسط شرکت کنندگان در مصاحبه بهره برداری شد. برای محاسبه پایایی ابزار تحقیق نیز از روش بازآزمون استفاده گردیده است. میزان پایایی بازآزمون 71/87 درصد بدست آمده است. تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی با روش تحلیل مضمون و در بخش کمی به روش مدل سازی ساختاری- تفسیری (ISM) انجام شده است.نتایج تحلیل مضمون منتج به شناسایی مضامین و مقوله های مرتبط با مدیریت عملکرد کارکنان گردید که در قالب پنج مقوله ی فراگیر: پیشران ها، برنامه ریزی، اقدامات، محرک های اثربخشی، و پیامدهای مدیریت عملکرد دسته بندی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، پیامدهای مدیریت عملکرد، اقدامات مدیریت عملکرد، برنامه ریزی محرک های اثربخشی، محرک های اثربخشی
  • طیبه کمالی، حسینعلی بهرامزاده*، مصیب سامانیان صفحات 183-226

    مفهوم ریسک منابع انسانی حاکی از آن است که رفتار و ویژگی های شخصیتی کارکنان به صورت بالقوه چه خطراتی را متوجه سازمان می کند. یکی از مشکلاتی که مدیران و موسسات بالاخص بانک ها برای سنجش ریسک منابع انسانی با آن مواجه هستند؛ نداشتن یک الگو و مدل است که بسترها و الزامات ایجاد ریسک منابع انسانی را در جوانب مهم ساختاری سازمان تبیین کند. پژوهش حاضر نیز با هدف ارایه مدل آمادگی سنجش ریسک منابع انسانی در بانک ملی خراسان شمالی انجام شده است .لازمه سنجش ریسک، شناسایی ریسک بوده و هدف از مدل آمادگی ریسک منابع انسانی، شناسایی بسترها و الزامات وقوع ریسک است. شناسایی ریسک منابع انسانی اساس و زمینه مدیریت ریسک منابع انسانی است که شناسایی ریسک منابع انسانی معمولا از طریق اسناد و داده های تاریخی و همچنین نظر متخصصین سازمانی صورت گرفت. روش پژوهش به صورت ترکیبی که بخش کیفی مبتنی بر تحلیل تم، و بخش کمی با استفاده از معادلات ساختاری، تکنیک ahp، و آزمون تی تک نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت نمونه گیری بخش کیفی با روش گلوله برفی و هدفمند به تعداد 9 نفر خبره است. از آنجا که تعداد افراد جامعه پژوهش 240 بوده است با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 144 نفر برای نمونه در بخش کمی کافی است. روایی در بخش کیفی با استفاده از تکنیک های مراجعه به متن مصاحبه، تعریف حد و مرز موضوع و در بخش کمی برای روایی صوری و محتوایی پرسش نامه طراحی شده از نظر خبرگان استفاده شده است. برای پایای بخش کیفی از روش بازآزمون و برای بخش کمی (ahp) از نرخ ناسازگاری و آلفای کرونباخ استفاده شده است. در این پژوهش از نرم افزارهای Expert choice و Spss اسستفاده شده است. نتایج نشان داد که بانک در بعد ریسک سرمایه های انسانی، بانک دچار ریسک منابع انسانی است.

    کلیدواژگان: ریسک سرمایه انسانی، مدل آمادگی، مدیریت ریسک منابع انسانی، تحلیل تم، صنعت بانکداری
  • احسان کردی، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان صفحات 227-270
    به دلیل تلاطم محیطی، بسیاری از شرکت های امروزی، چاره ای جز پیوند سطوح یادگیری های سازمانی با سرمایه های فکری خود ندارند، زیرا پیامدهای احتمالی چنین استراتژی هایی، شرکت ها را قادر می سازد تا با تحریک سطح انگیزه ها در چارچوب تغییرات محیطی، سطحی از بلوغ در سرمایه فکری را محقق نمایند، که زمینه سازی پایداری در فرآیندهای رقابتی شرکت ها گردد. هدف این پژوهش ارزیابی بلوغ سرمایه فکری براساس مضامین پیوند یادگیری دوجانبه می باشد. در این پژوهش به منظور شناسایی مولفه ها (بلوغ سرمایه فکری) و گزاره های پژوهش (مضامین پیوند یادگیری دوجانبه) از غربالگری نظری براساس پژوهش های مشابه استفاده شد. سپس به منظور تعیین پایایی مولفه ها و گزاره های پژوهش از طریق مشارکت 16 نفر از متخصصان و خبرگان رشته مدیریت، از تحلیل دلفی استفاده شد. در بخش کمی مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسشنامه های ماتریسی، توسط 22 نفر از مدیران، مسیولان و کارشناسان صاحب نظر در سطح مختلف شرکت های دانش بنیان مورد ارزیابی تحلیل تفسیری قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد، گزاره گرایش های استراتژیک در یادگیری به عنوان تاثیرگذارترین مضامین پیوند یادگیری دوجانبه در شرکت های مورد بررسی محسوب می شود که باعث تقویت پایداری خلق دانس به عنوان مولفه ی موثر در بلوغ سرمایه فکری می شود. این نتیجه نشان می دهد گرایش های استراتژیک از طریق پایداری و اثربخشی شناسایی ظرفیت های محیطی، شرکت را قادر می سازد تا دانش را برمبنای تغییرات محیطی کسب نماید و با ترکیب آن ها سبب تقویت بهره وری گردد و ظرفیت های جذب و خلق دانش را به عنوان یک ارزش در خود نهادینه نماید.
    کلیدواژگان: پیوند یادگیری دوجانبه، بلوغ سرمایه فکری، اولویت بندی تفسیرگرایانه
|
  • Zahra Safari *, Seyed Mehdi Alvani, Hassan Zarei Matin, Mohammad Safari Pages 11-53
    Attracting, motivating and retaining knowledge workers is critical in a knowledge-based economy, where knowledge management practices and global technology convergence have redefined the nature of work; While the success of today's organizations depends on the knowledge of its people, retaining knowledge employees due to their high mobility and fluidity remains a challenge. The purpose of this qualitative-exploratory research is to investigate and identify the sources and factors of job embeddedness of knowledge workers in Iranian knowledge-based firms with their work environment. For this purpose, after an in-depth study of the theoretical foundations of job embeddedness, the framework of semi-structured interview questions was designed. Then, in order to collect field data, managers and human resources experts of 17 knowledge-based companies were interviewed by purposeful sampling in the form of snowball sampling. Subsequently, the interviews were transcribed and coded using MAXQDA2018 software and Clark and Brown six-step theme analysis method; As a result, knowledge workers' job embeddedness sources, consisting of 372 sub-codes in the form of 27 sub-themes and 9 main themes including individual-human resources, supportive practices, interpersonal processes, job-related and work environment sources, knowledge management, improvement and sustainability of human resources, Survey and measurement practices, organizational structure and barriers and challenges were identified, analyzed and classified.
    Keywords: knowledge management, job embeddedness, Knowledge Workers, knowledge-based firms, Case Study
  • Nayereh Eskandari, Fateme Taheri * Pages 55-85

    At the same time with the advancement of management science in modern societies, managers are sensitive to the importance of environmental issues in their work environment and in the human resource sector they created a new area under the title of green human resource management. The aim of this study is to identify the effective requirements for the implementing green human resource management. The research method is qualitative and based on theme analysis. In the present study, a semi-structured interview tool was used to collect data. The statistical population is experts in the field of human resource management and managers of departments related to human resources in public hospitals in Qom province. Sampling was done theoretically using a snowball technique, based on which 8 interviews were conducted with experts in this field. The results of the research on identifying the Effective requirements for the implementation of green human resource management included 292 concept codes and 54 sub-themes. Finally, the sub-themes were categorized into 16 main themes. These main themes can be examined in 4 categories with titles, green selection and recruitment, green education, green performance evaluation, as well as green reward and compensation management.

    Keywords: Green human resource management, Functions of Green Human Resource Management, Greening, Environmental Management
  • Ali Farrahi, Mehdi Safian, Mohsen Miri, Mahmoud Alikhani * Pages 87-124
    The human resources (elites and specialists) of any country are its most valuable national wealth because the elites achieve development in the shortest possible time. The main purpose of this research is to design a systematic model for attracting and using top talents in a defense organization and for this purpose, a qualitative research method has been used. This research, in terms of the type of applied goal, is of the qualitative method, in terms of the exploratory nature. Necessary information was collected through library studies, document review and in-depth interviews with 11 organizational and academic experts. The statistical population of the study includes academic and organizational experts in the field of human resources and in order to select the sample, the snowball sampling method has been used until the time of theoretical saturation. In order to analyze the data, a systematic approach and content analysis method (content network) have been used. The designed model shows that the inputs of the system of attracting and using top talents include mission, rules, material resources, strategies and policies, analysis and design of appropriate jobs, structure and attitude, and processes include the method of identifying and attracting, Assessment methods, examinations, training methods and how to use; And the output includes individual, organizational and extra-organizational consequences.
    Keywords: System, Recruitment, Appointment, Superior Talents
  • Arian Gholipoor, Mahnaz Akbari *, Ebrahim Rajabpour Pages 125-154
    In recent years, much attention has been paid to mentoring as one of the most important methods of human resource development in leading organizations. Therefore, the purpose of this study is to design a mentoring model and analyze the factors affecting its successful implementation in the Mobile Telecommunication Company of Iran. The research method is mixed (qualitative-quantitative) and in terms of strategy is case study. To achieve this, after reviewing the mentoring literature community, interview questions were designed and after confirming the validity of the questions, 15 people with expertise in the field of human resource development, especially mentoring, were interviewed by purposive sampling. Then, the results of the interviews were analyzed by theme analysis method using Brown and Clark approach and the factors affecting the implementation of the mentoring process in 17 sub-categories and 3 main categories; Planning, implementation, evaluation and feedback were provided. Then, in the quantitative stage of the research, these main and sub-categories were measured using fuzzy hierarchical analysis technique. The results of the research in the second step of the research showed that the category of "implementation" was the most important among the three main categories of implementation of the mentoring process in the Mobile Telecommunication Company of Iran. After that, the categories of "planning", "evaluation, and feedback" are in the second and third ranks. Finally, for the successful implementation of the mentoring process, suggestions based on research findings are provided for the managers of the Mobile Telecommunication Company of Iran.
    Keywords: Training, Development, Mentoring, Human resources, Mentor, Mentee
  • Parvaneh Gelard *, Shamsali Naghavi, Serajeddin Mohebbi Pages 155-181
    One of the most prominent functions of human resource management in organizations is employee performance management, which plays an important role as a lever point in the change, transformation and development of the organization. The present study aims to design a model of employee performance management in the national aviation industry.The present study is based on philosophy, interpretation, inductive approach, case study strategy, complex hybrid methodology, one-time cross-sectional horizon, and techniques and processes using interviews and expert questionnaires. The statistical population of the study included university professors and experts from senior human resource managers of companies active in the national aviation industry. The statistical sample was selected by a purposeful judgment method of 14 people and continued until the stage of theoretical saturation of data. Data collection tools in this study include a semi-structured interview and an expert-based questionnaire. To ensure the validity of the research tool, the criterion of acceptability and verifiable validity was used by the interview participants. The retest method was used to calculate the reliability of the research tool. The test reliability of the test was 87.71%. Data analysis was performed in the qualitative part by thematic analysis method and in the quantitative part by structural-interpretive modeling (ISM).The results of the content analysis resulted in the identification of themes and categories related to employee performance management, which is formed in the form of five comprehensive categories: drivers, planning, actions, drivers of effectiveness, and outcomes of performance management.
    Keywords: performance management, Consequences of Performance Management, Performance Management Actions, Planning, Effective Stimulus
  • Tayebeh Kamali, Hoseinali Bahramzadeh *, Mosayeb Samanian Pages 183-226

    The concept of human resource risk indicates what the risks and characteristics of employees potentially pose the danger to the organization. One of the problems that managers and institutions, especially banks, are facing to measure human resource risk; Not having a model and model is to explain the platforms and requirements of human resource risk in important structural aspects of the organization. The purpose of this study was to provide a human resource risk preparation model at the National Bank of North Khorasan. Risk measurement requires risk identification and the purpose of the human resource risk preparation model is to identify platforms and risk requirements. Human Resource Risk Identification is the basis and field of human resource risk management, which was usually identified by historical documents and data as well as organizational experts. The research method is evaluated in a combination of the quality of theme based on theme analysis, and the quantitative part using structural equations, AHP techniques, and the single sample test. Since the number of people in the research community has been 240, 144 people, for example, are sufficient in the Korjesi and Morgan’d table. The validity in the qualitative section has been used using the techniques of the interview text, defining the boundary, and in the quantitative section for the formal and content validity of the questionnaire designed by experts. Cronbach's incompatibility and alpha rates are used to reinforce the qualitative part of the test and for the quantitative part (AHP). This study uses Expert Choice and SPSS software. The results showed that the bank was at risk of human resources in the human capital risk dimension.

    Keywords: Human Resources Risk, Readiness Model, Human Resources Financial Risk, theme analysis, Banking System
  • Ehsan Kordi, Mohammadreza Abdoli *, Hasan Valiyan Pages 227-270
    Due to environmental turmoil, many companies today have no choice but to link organizational learning levels with their intellectual capital, because the potential consequences of such strategies enable companies to be superficial by stimulating motivational levels in the context of environmental change. Realizing intellectual maturity paves the way for sustainability in companies' competitive processes. The purpose of this research is Intellectual Capital Maturity Evaluation based on Themes of Ambidextrous Learning Link. In this study, theoretical screening based on similar research was used to identify the components (intellectual capital maturity) and research propositions (ambidextrous learning link). Then, Delphi analysis was used to determine the reliability of research components and propositions through the participation of 16 management specialists and experts. In the quantitative part, the components and propositions identified in the form of matrix questionnaires were evaluated by interpretive analysis by 22 managers, officials and experts at different levels of knowledge-based companies. The results showed that the proposition of strategic tendencies in learning is considered as the most effective themes of the two-way learning link in the studied companies, which strengthens the sustainability of knowledge creation as an effective component in the maturity of intellectual capital. This result shows that strategic trends through the sustainability and effectiveness of identifying environmental capacities, enable the company to acquire knowledge based on environmental changes and by combining them to increase productivity and institutionalize the capacity to absorb and create knowledge as a value.
    Keywords: Ambidextrous Learning Link, Intellectual Capital Maturity, Interpretive Ranking Process (IRP)