فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شریعت نژاد*، فرناز مهدی خانی، سیده مریم موسوی زاده صفحات 11-48

    در فرآیند کارمند یابی استراتژیک منابع انسانی، ازجمله مهم ترین فعالیت ها و اقدامات متخصصان منابع انسانی، جامعه پذیری، هم راستاسازی با فرهنگ سازمانی و آشناسازی کارکنان تازه-وارد با سازمان است. فرآیندی که مجموعه فعالیت های جامعه پذیری، هم راستاسازی با فرهنگ سازمانی و آشناسازی کارکنان تازه وارد با سازمان را انجام می دهد، در دنیای امروز مدیریت تحت عنوان برنامه همسوسازی منابع انسانی شناخته می شود. لذا پژوهش حاضر باهدف شناسایی عوامل موثر بر برنامه همسوسازی منابع انسانی در سازمان های دولتی و ارایه الگوی آن انجام پذیرفت. این پژوهش ازنظر نوع داده ترکیبی، ازنظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران ارشد و مدیران حوزه منابع انسانی سازمان های دولتی هستند که تعداد 20 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه است که روایی و پایایی آن به ترتیب با روش محتوایی و روایی نظری و پایایی درون کدگذار و میان کدگذار تایید شد. هم چنین ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کمی پرسشنامه است که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و پایایی باز آزمون تایید شد. در این پژوهش داده های کیفی با روش تحلیل محتوا و نرم افزار Maxqda و نتایج کمی با روش ISM تحلیل شد. نتایج پژوهش مشتمل بر شناسایی ابعاد و مولفه های اثرگذار بر برنامه همسوسازی منابع انسانی در چهار محور زمینه های پیاده سازی برنامه همسوسازی، عوامل همبسته و مداخله جوی برنامه همسوسازی به همراه ابعاد و پیامدهای آن است.

    کلیدواژگان: همسوسازی، همسوسازی منابع انسانی، فرهنگ سازمانی، جامعه پذیری، سازمان های دولتی
  • اسماعیل مزروعی نصرابادی* صفحات 49-70
    بروز صنعت نسل (4) باعث به وجود آمدن مزایایی متعددی برای زنجیره های تامین گردید اما معایبی نیز دارد.در صورتی که شایستگی های منابع انسانی برای این تحول مناسب نباشد سازمان ها با چالش های زیادی مواجه خواهند شد. این موضوع در صنعت فرش ماشینی که سهم قابل توجهی از صادرات غیرنفتی ایران را دارد و در سال های اخیر جایگاه رقابتی خود را در عرصه بین المللی متزلزل دیده است اهمیت بسزایی دارد. در این تحقیق شایستگی های منابع انسانی برای صنعت نسل (4) در صنعت فرش ماشینی ایران بررسی گردید. جامعه آماری این تحقیق خبرگان صنعت فرش ماشینی ایران هستند. ابزار گرداوری داده ها مصاحبه های عمیق است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج بیانگر 30 شایستگی است که در 5 دسته روش شناسی، اجتماعی، فنی، عمومی و فردی دسته بندی گردید. برای بهبود آمادگی نیروی انسانی پیشنهاد می گردد بر تقویت توان چندحسی، آموزش قوانین مرتبط با فناوری های نوین، تمرکز بر شرایط کار چالشی و تقویت محرک های نتیجه ای یادگیری تمرکز گردد.
    کلیدواژگان: صنعت نسل 4، شایستگی، یادگیری، توان چند حسی
  • علیرضا محمدی*، بهروز رضایی منش، میرعلی سیدنقوی، وجه الله قربانی زاده صفحات 71-128

    هیجانات جزء جدایی ناپذیر زندگی کاری می باشند که بر اثربخشی اقدامات سازمانی از جمله فرایندهای منابع انسانی تاثیر گذار است. سازمانی که دارای قابلیت هیجانی باشد می تواند هیجانات را به نحو موثری درک و مدیریت نماید. هدف از این پژوهش، ارایه الگوی توسعه قابلیت هیجانی در نظام مدیریت منابع انسانی در سازمان های دولتی است. راهبرد تحقیق، از لحاظ جهت گیری و نتیجه، توسعه ای-کاربردی و به لحاظ هدف، از نوع توصیفی- اکتشافی و از لحاظ روش تحقیق از نوع کیفی می باشد. گردآوری داده ها به روش مصاحبه های گروهی با 14 نفر از متولیان منابع انسانی شرکت های منتخب در صنعت نفت و گاز و مصاحبه های فردی با 12 نفر از خبرگان سازمانی و دانشگاهی به روش نمونه گیری هدفمند انجام شده است. اطلاعات گردآوری شده به روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نهایتا الگوی نهایی توسعه قابلیت هیجانی شامل 9 پویایی هیجانی شامل در قالب 3 دسته استراتژی تقویت هیجانات مثبت، شامل تقویت فضای همکاری و مشارکت و حفظ احترام و کرامت انسانی، استراتژی تضعیف هیجانات منفی شامل رعایت اصل تنوع در روش و رعایت انصاف و عدالت، و استراتژی هدایت هیجانات، شامل ایجاد آگاهی و شفافیت، ایجاد فضای گفتمان و آزادی بیان هیجانی، ایجاد هماهنگی و انسجام هیجانی، تنظیم سرایت هیجانی و مهارت افزایی و توانمندسازی ارایه گردید. همچنین در الگوی ارایه شده 31 راهکار منحصر برای تحقق هریک از پویایی ها به تفکیک چهار فرایند اصلی جذب و جامعه پذیری، آموزش و توانمندسازی، مدیریت عملکرد و جبران خدمات ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قابلیت هیجانی، تنظیم هیجانات، مدیریت هیجانات، منابع انسانی، تحلیل مضمون
  • مهدی یزدان شناس*، مهدی حقیقی کفاش، حامد دهقانان، شیما میرزائی صفحات 129-166
    در شکاف میان دو نظریه اصلی دگرگون سازی شغل، یک نقص مهم، نادیده گرفتن بعد شناختی آن در بخش قابل توجهی از ادبیات است در دگرگون سازی شناختی، فرد به دنبال تغییر و چارچوب بندی مجدد ذهن خود نسبت به شغل برای دستیابی به هویت شغلی و دستیابی به تناسب و راحتی بیشتر با شغلش می باشد. هدف پژوهش، شناسایی مولفه های رویکرد اقدامی و اجتنابی در دگرگون سازی شناختی شغل و پیشایندهای فردی، شغلی و سازمانی موثر بر بروز آن می باشد. پژوهش حاضر با روش کیفی و روش شناسی تحلیل مضمون انجام شده و از لحاظ هدف توسعه ای و کاربردی و از منظر روش اجرا، اکتشافی است. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با 13 تن از مدیران و مهندسان ارشد که با روش هدفمند درشرکت های منتخب دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات نوع 1 و2 در استان تهران انتخاب شده اند، استفاده شده است. در الگوی حاصل، مولفه های رویکرد اقدامی با 6 مضمون اصلی و مولفه های رویکرد اجتنابی با 2 مضمون اصلی معرفی شده است. همچنین 9 مضمون اصلی برای پیشایندهای فردی، 7 مضمون اصلی برای پیشایندهای شغلی و 9 مضمون اصلی در خصوص پیشایندهای سازمانی موثر بر بروز مولفه های دو رویکرد دگرگون سازی شناختی شغل در شرکت های دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات ارایه شده است.
    کلیدواژگان: دگرگون سازی شناختی شغل، رویکرد اقدامی، رویکرد اجتنابی، تحلیل مضمون
  • محمد منتظری*، محمدرسول تحفه صفحات 167-190

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی و شناسایی ادراکات کارکنان شرکت توزیع نیروی برق استان فارس درباره توانمندسازی منابع انسانی برای رسیدن به شناختی عمیق تر از آن به منظور برنامه ریزی و سیاست گذاری در این حوزه بود. برهمین اساس با استفاده از فن استخراج استعاره ای زالتمن، به بررسی و تحلیل ساختارهای شناختی کارکنان پرداخته شد. مشارکت کنندگان پژوهش به تعداد 12 نفر و از بین مدیران و کارشناسان خبره شرکت مذکور با به کارگیری روش نمونه گیری مفهوم برگزیده شدند؛ بعد از آن از افراد مذکور درخواست شد برای جلسه مصاحبه، تصاویری را که از دید آن ها مبین معنای توانمندسازی منابع انسانی است، انتخاب کنند. در جلسه مصاحبه، پرسش هایی مربوط به تصاویر مطرح و بعد از آن، جواب ها با هدف کشف مفاهیم تحلیل شد. در کل چهارده ساختار استخراج شد که ساختارهای «تفویض قدرت و پرداخت حقوق بر اساس آن»، «پذیرش هوشمندانه ریسک»، «مدیریت مشارکتی»، «روابط مبتنی بر عملکرد»، «خلاقیت توام با خردگرایی»، «خود اثربخشی و احساس شایستگی» و «تحول سازمانی» به عنوان ساختارهای اصلی در نقشه اجماعی شناسایی شدند. براساس نقشه اجماعی، «تفویض قدرت و پرداخت حقوق بر اساس آن» و«خلاقیت توام با خردگرایی»، ساختارهای علی و «مدیریت مشارکتی»، «خود اثربخشی و احساس شایستگی» و «تحول سازمانی»، ساختارهای معلول محسوب می شدند. نقشه اجماعی نشان می داد که باتوجه به روابط بین ساختارها، سازمان می تواند جهت توانمندسازی منابع انسانی، با استفاده از تفویض قدرت و ایجاد خلاقیت توام با خردگرایی، به خلق مدیریت مشارکتی و خود اثربخشی و حس شایستگی در کارکنان اقدام نماید که در نهایت تحول سازمانی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، ادراک کارکنان، تکنیک استخراج استعاره ای زالتمن، نقشه اجماعی
  • ندا کاوند*، یوسف محمدی مقدم، یحیی محمدی مقدم صفحات 191-215
    قابت های جهانی نیازهای جدیدی برای عملکرد بالا و ایجاد مزیت رقابتی مطرح می نمایند. از این رو سازمان های امروز نیازمند حرکت به سوی یک پارادایم جدید می باشند؛ پارادایمی که مزیت رقابتی را در داشتن حق انحصاری،منابع کمیاب، کارکنانی با مهارت ها و روابط اجتماعی بالا نمی بیند. این مزیت رقابتی را می توان از طریق توسعه و مدیریت سرمایه روانشناختی همچون امیدواری سازمانی بدست آورد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی بررسی اثرگذاری امیدواری سازمانی بر عملکرد با رویکرد منابع و تقاضای شغلی می باشد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های آمیخته می باشد، که با بگارگیری مصاحبه نیمه ساختار یافته با نخبگان و روش تحلیل مضمون مولفه های امیدواری سازمانی و منابع و تقاضای شغلی را احصا نموده، و 94 مضمون پایه و 14 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر حاصل شد.در فاز کمی با آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، رگرسیون و همبستگی به اعتبار سنجی مولفه ها و بررسی اثرگذاری امیدواری سازمانی بر عملکرد پرداخته شده است. یافته ها پژوهش بیانگر آن است که امیدواری سازمانی دارای نقش تعدیل کنندگی بر تقاضای شغلی و منابع شغلی بوده و اثر مثبت و مستقیم بر ارتقاء عملکرد سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد، مزیت رقابتی، امیدواری سازمانی، منابع شغلی، تقاضای شغلی
|
  • Ali Shariatnejad *, Farnaz Mehdikhani, Seyedeh Maryam Mousavi Zadeh Pages 11-48

    In the process of strategic recruitment of human resources, one of the most important activities and actions of human resources specialists is socialization, alignment with the organizational culture and familiarization of new employees with the organization. The process that carries out the activities of socialization, alignment with the organizational culture and familiarization of new employees with the organization, is known as the human resources alignment program in today's world of management. Therefore, the current research was carried out with the aim of identifying the effective factors on the human resource onboarding program in government organizations. . The statistical population of this research includes senior managers and human resource managers of government organizations 20 people of whom were selected using a targeted sampling method. The data collection tool is an interview in the qualitative part and a questionnaire in the quantitative part, the validity and reliability of which were confirmed using the content method and theoretical validity and intra-coder and inter-coder reliability. In this research, qualitative data were analyzed with content analysis method and Maxqda software, and quantitative results were analyzed with ISM method. The results of the present research include the identification of the dimensions and components affecting the implementation of the human resources onboarding program in the four areas of the implementation of the onboarding program, the related and intervening factors of the onboarding program along with its dimensions and consequences.

    Keywords: onboarding, human resources onboarding, organizational culture, socialization, Government Organizations
  • Esmaeil Mazroui Nasrabadi * Pages 49-70
    The emergence of the 4th generation industry has brought many advantages to supply chains, but it also has disadvantages. If the human resources competencies are not suitable for this transformation, organizations will face many challenges. This issue is very important in the machine-made carpet industry, which has a significant share of Iran's non-oil exports and has seen its competitive position in the international arena shaken in recent years. In this research, the competencies of human resources for the 4th generation industry were investigated. The statistical population of this research is the experts of Iran's machine-made carpet industry. The data collection tool is in-depth interviews. To analyze the data, thematic analysis method was used. The results show 30 competencies that were categorized into 5 categories that are: methodological, social, specialized, general and personal. In order to improve the readiness of human resources, it is suggested to strengthening the multisensory ability, training the rules related to new technologies, focusing on challenging working conditions and strengthening the learning consequential drivers.
    Keywords: industry 4.0, competency, learning, multisensory ability
  • Alireza Mohammadi *, Behrouz Rezaeemanesh, MirAli Seyednaghavi, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 71-128

    Emotions are an integral part of work life that affects the effectiveness of organizational actions, including HR processes. An organization that has emotional capability can understand and manage emotions effectively. The purpose of this research is to present the pattern of development of emotional capability in HRM system in public sector organizations. The research strategy is developmental-applicative in terms of direction and result, descriptive-exploratory in terms of purpose, and qualitative in terms of research method. Data was collected through group interviews with 14 HR managers of selected companies in the oil and gas industry and individual interviews with 12 organizational and academic experts have been conducted using targeted sampling. The collected information was analyzed by thematic analysis method and finally the final model of developing emotional capability includes 9 emotional dynamics in the form of 3 categories of strategies 1- Strengthening positive emotions which includes strengthening the atmosphere of cooperation and participation and maintaining respect and human dignity, 2- The strategy of weakening negative emotions, including observing the principle of diversity in the method and observing fairness and justice, and 3- The strategy of channeling emotions, including creating awareness and transparency, creating a space for discourse and emotional freedom, creating emotional harmony and coherence, regulating emotional contagion and skill enhancement and empowerment were provided. Also, in the presented model, 31 unique solutions are presented for the realization of each of the dynamics, separately from the four main processes of recruitment and socialization, training and empowerment, performance management and employee compensation.

    Keywords: Emotional capability, Emotions regulation, Emotions management, Human resources, thematic analysis
  • Mehdi Yazdanshenas *, Mehdi Haghighi Kaffash, Hamed Dehghanan, Shima Mirzaei Pages 129-166
    In the gap between the two main theories of job crafting, an important shortcoming is ignoring its cognitive dimension in a significant part of the literature. Achieving more fitness and comfort with his job. The aim of the research is to identify the components of the approach and avoidance in the cognitive job crafting and the individual, job and organizational antecedents affecting its emergence. The present research was conducted with qualitative method and thematic analysis methodology, and it is exploratory in terms of developmental and practical purpose and in terms of implementation method. In order to collect information, an in-depth and semi-structured interview was used with 13 managers and senior engineers who were selected by a targeted method in selected knowledge-based companies in the field of information technology type 1 and 2 in Tehran province. In the resulting model, the components of the approach cognitive crafting with 6 main themes and the components of the avoidance cognitive crafting with 2 main themes are introduced. Also, 9 main themes for individual antecedents, 7 main themes for job antecedents and 9 main themes regarding organizational antecedents affecting the emergence of components of two approaches to cognitive job crafting in knowledge-based companies in the field of information technology are presented.
    Keywords: Cognitive Job Crafting, Approach, Avoidance, thematic analysis
  • Mohammad Montazeri *, Mohammad Rasoul Tohfeh Pages 167-190

    Purpose of the present study was to investigate and identify the perceptions of employees of Fars Electricity Distribution Company about empowerment of human resources to achieve deeper knowledge in order to plan and make policies in this area. Based on this, by using Zaltman's metaphorical extraction technique, the cognitive structures of employees have been investigated. 12 participants were selected among managers and experts of the mentioned company using concept sampling method; Then, these people were asked for the interview session to choose images that, in their opinion, represent the meaning of human resource empowerment. In the interview , questions related to the images were asked then, the answers were analyzed with the aim of discovering the concepts. totally, fourteen structures were extracted, which were "delegation of power and payment of salaries based on it", "intelligent acceptance of risk", "participatory management", "performance-based relationships", "creativity combined with rationality", "self-efficacy and sense of competence" and "organizational transformation" were identified as the main structures in the consensus map. According to the consensus map, "delegation of power and payment of salaries based on it" and "creativity combined with rationalism", causal structures and "participatory management", "self-efficacy and sense of competence" and "organizational transformation" were considered as affected structures. The consensus map shows that according to the relationships between the structures, organization can create collaborative management and self-efficacy and a sense of competence in employees to empower human resources by using delegation of power and creation of creativity combined with rationalism, which will ultimately leadto organizational transformation.

    Keywords: empowerment, employees' perceptions, Zaltman Metaphor Elicitation Technique, Mental model, consensus plan
  • Neda Kavand *, Youssef Mohammadi Moghadam, Yahya Mohammadi Moghadam Pages 191-215
    Global competitions raise new needs for high performance and creating a competitive advantage. Therefore, today's organizations need to move towards a new paradigm; A paradigm that does not see a competitive advantage in having exclusive rights, scarce resources, employees with high skills and social relations. This competitive advantage can be obtained through the development and management of psychological capital such as organizational hope. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of organizational hope on performance with the approach of resources and job demand. The current research is a type of mixed research. which has calculated the components of organizational hope and job resources and demand by adopting semi-structured interviews with elites and thematic analysis method,and 94 basic themes, 14 organizing themes and 5 comprehensive themes were obtained. In the quantitative phase, with the Kolmogorov Smirnov, regression and correlation tests, the validation of the components and the investigation of the effect of organizational hope on performance have been done. The research findings indicate that organizational hope has a moderating role on job demand and job resources and has a positive and direct effect on improving organizational performance.
    Keywords: performance, competitive advantage, organizational hope, job resources, job demand