فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1400)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا گودرزی، نیلوفر نیسی، یاسر طهماسبی بیرگانی، الهام نژاد صادقی، زینب بابلی* صفحات 1-9
    زمینه و اهداف

    دانش محدود در مورد مکانیسم انتقال ویروس SARS-CoV-2 و عوامل تاثیر گذار بر آن یک چالش در مقیاس جهانی است. با توجه به شیوع بالای اپیدمی کووید-19، انتقال هوایی ویروس نسبت به دیگر راه‌های انتقال مورد توجه بیشتر می‌باشد. بنابراین در این مطالعه به بررسی نقش انتقال هوایی این ویروس، نمونه برداری از هوای داخلی بخش بستری بیماران کرونایی بیمارستان سینا اهواز انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    در هر یک از محل های نمونه برداری، از دو نقطه با فاصله‌ی کمتر یا مساوی 1 متر از تخت بیماران (در اتاق بیماران) و فاصله بیش از 3 متر از تخت بیماران (در راهرو و ایستگاه پرستار) نمونه هوا به دو روش فعال و غیر فعال جمع آوری و در زنجیره‌ی سرما به آزمایشگاه منتقل شد. سپس با استفاده از واکنش زنجیره‌ای پلیمراز رونویسی معکوس (RT- PCR) برای حضور یا عدم حضور ویروس مورد بررسی قرار گرفتند. در تمام مراحل، ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار گرفت.

    یافته‌ها

    از کل نمونه‌های هوای (21 نمونه) جمع‌آوری‌ شده برای حضور ویروس SARS-CoV-2، 52/9% نمونه‌ها (2 نمونه) مثبت شدند که هر 2 نمونه مثبت در اتاق بیماران و توسط روش نمونه برداری فعال هوا ثبت شدند. تجزیه و تحلیل چند متغیره نشان داد که از بین پارامترهای مورد مطالعه، بیشترین همبستگی بین حضور ویروس در نمونه‌های هوا با دما، رطوبت نسبی، غلظت ذرات موجود در هوا به دست آمد.

    نتیجه‌گیری

    تحقیق بیانگر وجود بیوآیروسل‌های SARS-CoV-2 در هوای داخل بیمارستان می‌باشد.

    کلیدواژگان: ویروس SARS-CoV-2، هوابرد، کیفیت هوای داخل ساختمان، RT- PCR، ذرات معلق در هوا
  • زهرا سراوانی، محتشم غفاری، علی رمضانخانی* صفحات 10-18
    زمینه و اهداف

    با توجه به اهمیت آموزش در پیشگیری از ابتلا به ایدز، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری‌کننده از ایدز در میان زنان شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1399 روی 100 نفر (دو گروه 50 نفره) از زنان که با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. داده‌ها در دو مرحله (قبل و دو ماه بعد از مداخله) با استفاده از پرسشنامه مبتنی بر سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی جمع‌آوری گردید. براساس نتایج پیش‌آزمون، مداخله آموزشی طراحی و در 5 جلسه 1 ساعته برای گروه مداخله اجرا شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری کای اسکوایر، تی‌مستقل و تی‌زوجی در نرم‌افزار ‏SPSS- 23‏ تحلیل شدند. در تمام مراحل، ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار گرفت.

    یافته‌ها

    متغیرهای جمعیت شناختی بین دو گروه کنترل و مداخله تفاوت معناداری نداشتند (p>0.05). قبل از مداخله سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی دو گروه تفاوت معناداری نداشتند (p>0.05)، اما پس از مداخله نمرات سازه‌های آگاهی (p=0.001)، حساسیت درک‌شده (p=0.02)، شدت درک‌شده (p=0.012)، منافع درک‌شده (p=0.03) و خودکارآمدی (p=0.001) در گروه مداخله افزایش و نمرات موانع درک‌شده (p=0.05) کاهش یافت، در حالیکه در گروه کنترل پس از مداخله نمرات هیچکدام از سازه‌ها تفاوت معناداری پیدا نکرد (p>0.05).

    نتیجه‌گیری

    با افزایش آگاهی و حساسیت زنان نسبت به ایدز و شناخت موانع و منافع رفتارهای پیشگیری کننده، ضمن تلاش برای افزایش خودکارامدی، به این نتیجه می‌رسند که با انجام رفتارهای سالم و پیشگیری، از ابتلا به ایدز، حافظ سلامت خود باشند.

    کلیدواژگان: ویروس ایدز، عفونت اچ آی وی، مدل اعتقاد بهداشتی، مداخله
  • فروزان مرادی امین آبادی، شکوه سادات خالو*، محمدحسین وزیری، غزاله منظمی تهرانی صفحات 19-28
    زمینه و اهداف

    ساده‌ترین و دردسترس‌ترین ابزار انتقال اطلاعات ریسک‌های سلامتی، ایمنی و محیط زیستی آفت‌کش‌ها به کشاورزان، برچسب‌ها هستند. در این مطالعه میزان تطابق برچسب آفت‌کش‌های موجود در بازار مصرف‌ شهرستان ‌صحنه با الگوی سیستم هماهنگ جهانی GHS (Globally Harmonized System) بررسی شد.

    مواد و روش‌ها

    برچسب آفت‌کش‌های موجود در بازار مصرف بر اساس 7 عنصر مهم سیستم GHS شامل 1) نام و کد شناسایی آفت‌کش، 2) یک واژه اعلان (کلمه هشدار)، 3) عبارت خطر که ماهیت و شدت خطر را نشان می‌دهد، 4) عبارات احتیاط و کمک‌های اولیه، 5) هویت تامین‌کننده، 6) پیکتوگرام‌ها، 7) برگه اطلاعات ایمنی (Safety Data Sheet) مورد بررسی و از لحاظ تطابق با الگوی هماهنگ جهانی داده‌ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در تمام مراحل، ملاحظات اخلاقی مد‌نظر قرار گرفت.

    یافته‌ها

    از 186 برچسب بررسی شده تنها در 30% آنها نام و کد شناسایی آفت‌کش، کامل ثبت‌شده است. در 21% برچسب‌ها از کلمه هشدار استفاده ‌شده است. 76% برچسب‌ها حاوی عبارات ‌خطر بوده و در 91% برچسب‌ها عبارات احتیاطی و کمک‌های‌اولیه آورده‌ شده است. هویت تامین‌کننده به میزان 98/7% مشخص شده و تنها در 2% از برچسب‌ها، پیکتوگرام سیستم GHS را دارند. هیچ یک از آفت‌کش‌ها برگه اطلاعات ایمنی حتی به صورت محتوای الکترونیک ندارند.

    نتیجه‌گیری

    روش برچسب‌گذاری کنونی نیاز به بازبینی و اصلاح دارد تا در ارایه هشدار به کشاورزان موثر باشد. لازم است قالبی یکسان و مطابق با سیستم GHS توسط هییت نظارت بر آفت‌کش‌ها به کلیه شرکت‌ها ابلاغ و به‌صورت اجبار همراه باسیاست‌های تشویقی اجرا شود.

    کلیدواژگان: آفت کش، سلامت، ایمنی، محیط زیست، برچسب، GHS، الگوی هماهنگ جهانی
  • علی قصوری*، ریحانه گسکری، قاسم رکابدار صفحات 29-39
    زمینه و اهداف

    میزان پرداخت از جیب خانوارها و بروز هزینه‌های کمر شکن سلامت، دو فاکتور مهم در محاسبات مربوط به برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری خدمات سلامت است. لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر میزان مواجهه خانوارها با هزینه‌های کمرشکن سلامت انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه‌ی حاضر یک مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1396 انجام شد. 768 خانوار، در 77 خوشه 10 خانواری در سطح شهرستان آبادان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده‌ها، پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی بود. برای تحلیل داده‌ها از نرم افزار SPSS20، روش‌های آمار توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و روش رگرسیون چندگانه، استفاده شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها

    براساس نتایج، 35/9% (276) از خانوارها با هزینه‌های کمرشکن سلامت مواجه می‌باشند، 96/1% (738) از خانوارها دارای پوشش بیمه‌ای بودند، سن خانوارها، سطح تحصیلات و محل زندگی از عوامل موثر بر هزینه‌های کمرشکن سلامت بودند (p<0.05). همچنین 63/9 %(491) از خانوارها خدمات رایگان سیستم بهداشت اطلاع دارند. 61/3% (471) از خانوارها از راه‌های پیشگیری از بیماری‌ها اطلاع دارند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که با کاهش سطح درآمد و افزایش بعد خانوار، خانواده بیشتر با هزینه‌های کمرشکن سلامت مواجه خواهد شد، لذا از طریق تقویت پوشش بیمه‌ای و کمک بیشتر دولت می‌توان میزان مواجهه خانوارها با هزینه‌های کمرشکن سلامت را کاهش داد.

    کلیدواژگان: مراقب سلامت، توزیع درآمد، هزینه های کمرشکن، آبادان
  • اکبر بابایی حیدر آبادی، مانیا ارشدی، محمدحسین حقیقی زاده، محمد زبیدی* صفحات 40-48
    زمینه و اهداف

    توقف اپیدمی بیماری سل در سال 2035 از اهداف توسعه پایدار می‌باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با بروز بیماری سل و میزان موفقیت درمان بیماری سل در شهرستان رامهرمز انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی است که در سال 1400 انجام شد. جمعیت مورد مطالعه شامل بیمارانی بودند که از سال1386 تا سال 1399 در مرکز بهداشت شهرستان رامهرمز پرونده درمانی ثبت شده داشته‌اند و با رعایت اصل محرمانگی و حقوق بیمار وارد مطالعه شدند. سپس داده‌ها وارد نرم‌افزار SPSS16 شد و با استفاده از آزمون‌های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف‌ معیار) و استنباطی(آزمون مربع کای) مورد تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش ملاحظات اخلاقی رعایت گردید.

    یافته‌ها

    تعداد کل موارد سل شناسایی شده 154 نفر بود و به طور کلی متوسط میزان بروز سل در طی سال‌های 86 تا 99 در شهرستان رامهرمز برابر با 10/05 در صد هزار نفر بود. متوسط میزان بروز سل در مردان 10/58 و در زنان 10/43 در صدهزارنفر بود. همچنین میزان بروز نوع سل ریوی 6/51 در صد در هزار نفر و نوع خارج ریوی 3/72 درصد در هزار نفر و میزان موفقیت درمان بیماری در بازه زمانی مورد مطالعه 90/9 درصد بود که گروه زنان و مردان متفاوت بود.

    نتیجه‌گیری

    بروزبیماری سل (سل ریوی اسمیر مثبت و سل خارج ریوی) و میزان موفقیت درمان آن در شهرستان رامهرمز تقریبا وضعیت مطلوبی داشته ولی از نظر تشخیص موارد سل ریوی اسمیر منفی وضعیت مطلوبی نداشته است.

    کلیدواژگان: سل، بروز، موفقیت درمان، رامهرمز
  • منصوره روان بخش، ایاد بهادری منفرد*، حسین حاتمی صفحات 49-54
    زمینه و اهداف

    دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های متابولیک با عوارض ناتوان‌کننده می‌باشد. یکی از اقدامات جهت پیشگیری از عوارض آن کنترل چاقی می‌باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی عوامل مرتبط با شاخص توده بدنی بیماران دیابتی مراجعه‌ کننده به مرکز خدمات جامع سلامت شهدای هفت تیر شهرستان فیروزکوه انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود و تمامی بیماران دیابتی مراقبت شده در مرکز جامع خدمات سلامت شهدای هفت تیر فیروزکوه در طی سال‌های 95 -98 که مراقبتشان در سامانه بهداشت ثبت بود به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 آزمون کای‌دو تحلیل شد. در مراحل اجرا محرمانه بودن اطلاعات و اصول اخلاقی و حقوق معنوی در انتشار مقاله رعایت شد.

    یافته‌ها

    از مجموع 242 نفر بیمار دیابتی مورد مطالعه 63/6% شرکت کنندگان زن و 36/4% مرد ، با میانگین سنی 58/2 سال بود. 50 درصد (121نفر) چاق و 33/9 درصد (82 نفر) اضافه وزن داشتند. میزان چاقی در زنان بیشتر از مردان بود (53/9% در مقابل 43/2%). 9/21 درصد (53 نفر) از بیماران، سابقه خانوادگی دیابت داشتند. بین متغیرهای شاخص توده بدنی با جنسیت، سن، سابقه خانوادگی و مدت زمان ابتلا به دیابت ارتباط آماری معنی‌داری وجود نداشت (p>0.05).

    نتیجه‌گیری

    افزایش شاخص توده بدنی شاخص پیش بینی بروز دیابت می‌باشد و کنترل چاقی و اضافه وزن نقش زیادی در کنترل دیابت دارد لذا آموزش رژیم غذایی سالم باید در برنامه های مراقبتی این بیماران گنجانده شود.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، اضافه وزن، چاقی، دیابت
|
  • Gholamreza Goudarzi, Niloofar Neisi, Yaser Tahmasebi Birgani, Elham Nejadsadeghi, Zeynab Baboli* Pages 1-9
    Background and Aims

    Limited knowledge about SARS-CoV-2 transmission mechanism and the affecting factors is a global challenge. Due to the high prevalence of Covid-19 pandemic, airborne transmission of SARS-CoV-2 is more important than other modes of transmission. To investigate the airborne transmission of this virus, indoor air sampling was performed in COVID-19 ward of Sina Hospital in Ahvaz.

    Materials and Methods

    Airsampleswere collected from two sampling points with a distance of less than or equal to 1 meter from the patient bed (in the patient's room) and more than 3 meters from the patient bed (in the corridor and the nurse station) Sampling was conducted throughboth active and passivemethods.The collected samples were then transferred to the laboratory in the cold chain, wherethey were tested for the presence or absence of virus by reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR).Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    Of the totalair samples collected in our study, (21 samples), 9.52 % of the samples (2 samples) were positivefor SARS-CoV-2, both of which were positive in the patient's room and were obtainedby active air sampling method.Also, multivariateanalysis showed that among the studied parameters, the highest correlation was found between the presence of virus in air samples and temperature, relative humidity, and concentration of particles in the air.

    Conclusion

    The results indicate the presenceof SARS-CoV-2 bioaerosols in the air inside the hospital.

    Keywords: SARS-CoV-2, airborne, indoor air quality, RT-PCR, airborne particles
  • Zahra Saravani, Mohtasham Ghaffari, Ali Ramazankhani* Pages 10-18
    Background and Aims

    Given the importance of education in preventing infection of AIDS, the aim of the present study was to investigate the effect of Health Belief Model on HIV/AIDS preventive behaviors among women.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was carried out on 100 women (two groups each containing 50 participants) in 2020. Participants were selected using convenience sampling method. Data were collected in two stages (before and two months after the intervention) using the questionnaire based on the construct of the HBM model. According to the pre-test results, the educational intervention was designed and performed on the intervention group during five1-hour sessions. Data analysis was carried out using SPSS-23. Ethical considerations were considered at all stages of the study.

    Results

    Demographic variables were not significantly different between the control and intervention groups (P>0.05). Before the intervention, there was no significant difference between the two groups in terms of the HBM constructs (P>0.05), but after the intervention, the scores of awareness (P=0.001) perceived sensitivity (P=0.02), perceived severity (P=0.012), perceived benefits (P=0.03), and perceived self-efficacy (P=0.001) increased in the intervention group and the scores of perceived barriers (P=0.05) decreased. It is worth mentioning that there was no significant difference in the scores of none of the HBM constructs in the control group after the intervention (P>0.05).

    Conclusion

    By increasing women's awareness and sensitivity to AIDS and recognizing the barriers and benefits of preventive behaviors, while trying to increase self-efficacy, they come to the conclusion that by performing healthy behaviors and prevention, can protect themselves from AIDS.

    Keywords: AIDS virus, HIV Infections, Health belief model intervention
  • Forouzan Moradi Aminabadi, Shokooh Sadat Khaloo*, Mohammad Hossein Vaziri, Ghazaleh Monzami Tehrani Pages 19-28
    Background and Aims

    Labels are the simplest and most accessible means of transmitting information on health, safety and environmental risks of pesticides for farmers. In this study, the degree of compliance of pesticide labels in the consumer market of Sahneh city with Globally Harmonized System (GHS) was investigated.

    Materials and Methods

    The labels of pesticides available in the consumer market were assessed according to seven important elements in GHS including: (1) name and identification code of pesticide, (2) word of warning, (3) danger phrase that shows the nature and severity of the danger, (4) precautionary phrases and first aid, (5) supplier identity, (6) Pictograms, and (7) SDS (safety data sheet) and the data was analyzed in Excel software. Ethical considerations were taken into account at all stages.

    Results

    In total, 186 labelswere reviewed in which only 30%of them had the name and code of pesticide identification fully registered, 21% of the tags contained the word warning, 76% of the tags held dangerous phrases, and 91% of the tags involved precautionary expressions and first aid. The identity of the supplier was seen in 98.7% and only 2% of the labels carried the GHS pictogram. None of the pesticides had SDS sheets even in electronic form.

    Conclusion

    The current labeling method needs to be revised and modified to be effective in providing warnings to farmers. It is necessary to inform all companies of the same format and in accordance with the GHS system by the Pesticide Supervision Board and to implement it compulsorily with incentive policies

    Keywords: Pesticide, Health, Safety, Environment, Label, GHS, Globally Harmonized System
  • Ali Ghosoori*, Reihaneh Gaskari, Ghasem Rekabdar Pages 29-39
    Background and Aims

    Out-of-pocket payments and incurring health costs are two important factors in health care planning and policy calculations. Therefore, this study was conducted to determine the factors affecting households' exposure to catastrophic health costs.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study conducted in 2017. 768 households in 77 clusters of 10 households in Abadan city were surveyed. The data collection tool was a questionnaire of the World Health Organization. SPSS-20 software, descriptive statistics and multiple regression methods were used to analyze the data. Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    35.9% (276) of households face catastrophic health costs, 96.1% (738) of households had insurance coverage, household age, level of education and place of residence were the factors affecting catastrophic health costs (P <0.05). 63.9% (491) of households are aware of free health care services. 61.3% (471) of households are aware of ways to prevent diseases.

    Conclusion

    The results of the study showed that by reducing the level of income and increasing the household dimension, the family will face more catastrophic health costs, so by strengthening insurance coverage and more government assistance can reduce the exposure of households to disastrous health costs

    Keywords: Health Care, Income Distribution, Catastrophic Health Costs, Abadan
  • Akbar Babaei Haidarabadi, Mania Arshadi, Mohammad Hossein Haghighizadeh, mohammad zubeidi* Pages 40-48
    Background and Aims

    The global burden of tuberculosis (TB) is ranked tenth. Stopping the TB epidemic in 2035 is one of the sustainable development goals. This study was therefore conducted to determine the factors associated with the incidence of tuberculosis and the success rate of tuberculosis treatment in Ramhormoz.

    Materials and Methods

    This is a descriptive cross-sectional study conducted in 2021. The study population included patients who had a registered medical record in Ramhormoz Health Center from 2007 to 2020. Then the data were entered into SPSS16 software and analyzed using descriptive tests (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential tests (chi-square test). Ethical considerations were observed in this study.

    Results

    The total number of identified tuberculosis cases was 154 person. In general, the average incidence of tuberculosis during the study period in Ramhormoz city was equal to 10.05 per hundred thousand people. The average incidence of tuberculosis was 10.58 in 100,000 men and 10.43 in 100,000 women. Also, the incidence of pulmonary tuberculosis was 6.51 percent per thousand, the extrapulmonary type was 3.72 percent per thousand, and the success rate of disease treatment in the study period reached 90.9 percent, which was albeit different for men and women.

    Conclusion

    The incidence of tuberculosis (positive smear pulmonary tuberculosis and extrapulmonary tuberculosis) and the success rate of its treatment in Ramhormoz city were almost favorable, but the diagnosis of negative smear pulmonary tuberculosis cases was not encouraging.

    Keywords: Tuberculosis, incidence, treatment success, Ramhormoz
  • Mansoreh Ravanbakhsh, Ayad Bahadorimonfared*, Hossein Hatami Pages 49-54
    Background and Aims

    Diabetes is one of the most common metabolic diseases that causes debilitating complications. Obesity control could be considered to prevent its complications. The aim ofthis study was to evaluate the factors related to body mass index of diabetic patients referred to the HAFT-E-Tir martyrs center in Firoozkooh.

    Materials and Methods

    All diabetic patients cared for in the mentioned center during 2016-2016 and wereregistered in the health system were included in the presentdescriptive-analytical study. Data were analyzedusing SPSS version 23 by chi-square test.Confidentiality of information and ethical issues were all considered in the implementation stages of study as well as in the publication of results.

    Results

    Out of 242 diabetic patients studied, 63.6% were female and 36.4% were male.The mean age of patients was 58.2 years. About 50% (121 people) were obese and 33.9% (82 subject) were overweight. The rateof obesity was higher in women than men (53.9% vs. 43.2%). Only 21.9% (53 patients) had a history of diabetestheir families. There was no statistically significant relationship between body mass index variables andparticipants’ gender, age, family history,and duration of diabetes (p> 0.05).

    Conclusion

    Increasing body mass index is a predictor of diabetes in age groups and controlling obesity.Furthermore,overweight has a great role in controlling diabetes, so healthy diet training should be included in the care programs of these patients

    Keywords: Body mass index, Overweight, Obesity, Diabetes