فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 90 (بهار 1401)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 90 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحات 1-4
  • طاها عشایری*، سید علی میرلوحی، طاهره جهان پرور صفحات 5-32
    هدف

    هدف اصلی از انجام این تحقیق، مطالعه علل گرایش ایرانیان به فرهنگ حجاب به روش فراتحلیل بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع کملی فراتحلیل(cma2) و ابزار آن، پرسشنامه معکوس(نتایج تحقیقات گذشته و غیر مزاحم) بود. حجم جامعه پژوهش، 28 مورد بود که به روش تعمدی- غیر احتمالی، 23 سند(به دلیل پیمایشی بودن) در بازه زمانی 1391-1399 انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشتر تحقیقات(26 درصد) در بازه زمانی سال 1391 انجام شده اند. بیشترین مطالعه(13 درصد) در شهر همدان انجام شده است. دانشجویان دختر، بالاترین(30.4) و کاربران و جوانان کمترین درصد(4.3) را در جامعه پژوهش تشکیل می دهند. 60.8 درصد تحقیقات به روش تصادفی انجام شده اند. بیشتر تحقیقات(47.8 درصد) به مناطق در حال توسعه اختصاص دارند. بالاترین حجم نمونه(60.8 درصد) بین 200 تا 500 نفر است. 56 درصد از ایرانیان، گرایش بالاتری به رعایت حجاب، 32 درصد متوسط و 22 درصد گرایش کمتری نسبت به این مسیله دارند. در نهایت، اندازه اثر r نشان می دهد که عوامل اجتماعی(0.157)، فرهنگی(0.200)، روانی(0.140) و اقتصادی(0.380)، در تبیین گرایش به حجاب موثر بوده و در کل، 24 درصد از تغییرات فرهنگ حجاب را تبیین کرده اند.

    نتیجه گیری

    حجاب به مثابه یک الگوی فرهنگی در ایران، با وجود نوسازی اجتماعی در بازه زمانی 1399-1391، مقبول شهروندان بوده است و در این تمایل و پذیرش، 1. عوامل فرهنگی(باورهای دینی، میزان باور به الزام حجاب، سرمایه فرهنگی، ارزشی شدن حجاب، آموزش اجتماعی، سطح تحصیلات، فرهنگ ازدواج آسان، الگوی پوشش خانوادگی، سبک فراغتی، سبک زندگی)، 2. عوامل روانی(عزت نفس اجتماعی، میزان آگاهی از حجاب، سلامت معنوی، تصور از بدن)، 3. عوامل اقتصادی(رفتار متظاهرانه، کسب پایگاه اجتماعی- اقتصادی و طبقه اجتماعی) و 4. عوامل اجتماعی(جامعه پذیری حجاب، تایید اجتماعی، الگوپذیری از دوستان، رسانه های خارجی، استفاده از اینترنت، اعتماد رسانه ای، اعتماد اجتماعی، استفاده از ماهواره)، تاثیرگذار بوده اند.

    کلیدواژگان: رفتار متظاهرانه، الزام به حجاب، اعتماد اجتماعی، طبقه اجتماعی، تایید اجتماعی
  • مهدی رضازاده جودی*، امیر دیوانی صفحات 33-54
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تبیین سازوکار کشف و انعکاس حقایق کلی و جزیی وحیانی در نفس نبی(ص) از منظر ابن سینا و ارزیابی انتقادی دیدگاه وی بود.

    روش

    در این پژوهش از روش توصیفی‎- تحلیلی بهره گرفته شد. شیوه گردآوری اطلاعات، به صورت منابع اسنادی و مطالعات کتابخانه ای بود.

    یافته ها

    در نظام معرفت شناختی ابن سینا، اولا، قوه حدس و عقل قدسی به عنوان ظرفیتهای عقلی مختص نبی، امکان ارتباط بی واسطه نبی را با عقل فعال برای دریافت معقولات و معارف کلی وحی فراهم ساخته؛ ثانیا، نفس نبی به مدد قوه خیال نیرومند، قابلیت اتصال به نفوس فلکی را یافته است و دریافت معارف جزیی وحی، اعم از علم نبی به جزییات مربوط به عالم ماده و مشاهده و شنیدن کلام خدا به واسطه فرشته حامل وحی امکان پذیر می شود.

    نتیجه گیری

    ابن سینا سعی کرده با طرح نقش عقل فعال، قوه حدس، عقل قدسی و قوه خیال نیرومند در نبی، سازوکار کشف و انعکاس وحی در نفس نبی را توجیه کند؛ اما تبیین وی از این مسیله، با نقدها و چالشهایی مواجه شده است.

    کلیدواژگان: وحی، نبی، عقل فعال، عقل قدسی، ابن سینا
  • اکرم اقدسی*، رقیه عبدی صفحات 55-76
    هدف

    هدف از این نوشتار، بررسی تطبیقی مدخلیت «شریعت» در «رستگاری» از منظر مسیحیت و اسلام و واکاوی ضرورت عمل به احکام و پایبندی به مناسک در نیل به رستگاری در این ادیان بود.

    روش

    در این پژوهش از روش کتابخانه ای و فیش برداری استفاده شده و داده ها مبتنی بر منابع علمی معتبر، ارزیابی و تحلیل شده است.

    یافته ها

    بر خلاف باور عده ای که از روی جهل یا از سر عمد، قایل به رفع تکلیف شرعی در آیین مسیحیت و حتی اسلام اند، شریعت ضرورتی گزیزناپذیر در نیل به رستگاری است. در دین مسیحیت، حضرت مسیح(ع) هرگز شریعت را طرد نکرد، اما مولفه های دین را نیز منحصر در احکام تشریعی ندانست؛ گویی مسیح یک شخص طریقت مدار متشرع است. در دین اسلام نیز همه مراتب دین(شریعت، طریقت و حقیقت) در یک سطح بوده و شریعت تنها یک طریق لحاظ شده است و نه تمام دین؛ که اگر مورد صیانت قرار نگیرد یا در حفظ آن تسامح و تساهلی رخ دهد، سایر مراتب در معرض فساد و نابودی قرار می گیرند و رستگاری محقق نخواهد شد.

    نتیجه گیری

    تاکید بر شریعت در کتب مقدس هر یک از ادیان مورد مطالعه، در یک سطح قرار ندارد؛ اما تحقق رستگاری و نجات، به طور حتم منوط به فهم حقیقت دین و عمل به شریعت آنهاست.

    کلیدواژگان: مسیحیت، اسلام، شریعت، رستگار
  • الهام محمدی، سیده فاطمه موسوی*، لاله بابانظری صفحات 77-90
    هدف

    هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تاثیر آموزش راهکارهای فرهنگی- تربیتی رعایت پوشش اسلامی بر آراستگی دانشجویان دختر دانشگاه های آزاد اسلامی استان فارس بود.

    روش

    روش پژوهش در بخش کمی، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و در بخش کیفی، روش دیکلمن بود. جامعه آماری پژوهش، همه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی استان فارس در سال تحصیلی 99-1398 بود. راهکارهای ایجاد شناخت، الگوسازی، نکوهش ضد ارزشها، زمینه های خطرساز، انذار از عواقب بی عفتی و تصحیح نگرش به زن، به گروه آزمایش طی چهار جلسه دو ساعته به تناوب هر دو هفته یک جلسه در مدت دو ماه آموزش داده شد. ابزار گرداوری داده ها، پرسشنامه و مصاحبه بود که با استفاده از روش تحلیل کوواریانس، با اندازه گیری مکرر یک طرفه و تحلیل دیکلمن بررسی شدند.

    یافته ها

    متغیرهای مقطع تحصیلی و شغل با مولفه های فرهنگی- تربیتی تفاوت معناداری داشت؛ اما با متغیر سال تحصیلی و مولفه فرهنگی- تربیتی در دو گروه کنترل و آزمایش در مرحله پس آزمون تفاوت معنادار وجود نداشت. یافته های کیفی منجر به استخراج درونمایه اصلی پیرامون راهکارهای فرهنگی- تربیتی از مصاحبه ها شد.

    نتیجه گیری

    آموزشهای نظری پوشش اسلامی نه تنها آثار مثبت نداشته، بلکه باعث فاصله گرفتن جامعه از فرهنگ اسلامی شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ حجاب، پوشش اسلامی، آراستگی، حجاب دانشجویان
  • علی باقی نصرآبادی*، مجید سلیمانی صفحات 91-114
    هدف

    یکی از راه های زنده نگه داشتن روش شناسی در جامعه، بررسی آرا، اندیشه ها و روش های اندیشمندان و استخراج الگوی اندیشه ورزی و روش شناسی آنهاست. آیت الله شهید علامه مرتضی مطهری، ژرف اندیش و متفکری است که بررسی اندیشه اش می تواند افقهای نوینی در امر پژوهش، روش شناسی و مسیله شناسی بگشاید. روش شناسی شهید مطهری آمیزه ای از مبانی اسلامی، تدبر نوین در مشکلات جامعه اسلامی و ابتکارات فکری و توانایی های ذهنی بود. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر، دستیابی به ویژگی های روش شناسی استاد مطهری در پژوهش مسیله محور بود.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع کتابخانه ای بود.

    یافته ها

    یافته های این این پژوهش در قالب الگویی شامل بسترسازهای فردی: هدفمندی، عشق به علم و تفکر، خودآگاهی، هجرت فکری و حقیقت جویی؛ بسترسازهای تاریخی- اجتماعی: کشف ریشه های تاریخی در تحقیق، بررسی عملکردهای فلسفی حکمای مسلمان، نقد فیلسوفان مسلمان، عمق نگری تاریخی و نقد عالمانه اندیشه ها؛ و پیشرانهای روشی: دستیابی به نیازها، روشمندی، قاعده اهم فالاهم، تیزبینی، آینده نگری، عمق یابی، مسیله محوری فعالانه، نوآوری و پرهیز از مطلق گرایی ارایه شد.

    نتیجه گیری

    شهید مطهری در مسیله شناسی و مسیله یابی از زمان علمی خویش جلوتر بود؛ ذهن و چشم مسیله یاب داشت؛ تحقیقاتش بر حسب نیاز بود؛ خالق یک نظام واحد فکری بود و در تحقیق مسیله محور، ضابطه و قاعده مندی را رعایت می کرد.

    کلیدواژگان: الگو، روش شناسی، شهید مطهری، پژوهش، مسئله محوری
  • سعید حسنی* صفحات 115-132

    آرای مفسران درباره إخراج موجود جاندار از موجود بی جان، مختلف است؛ یکی از نظریات، تفسیر آیه به ولادت مومن از صلب کافر است که با تقویت آن، استناد به این آیه در مباحث فلسفه نظری تاریخ ممکن می شود.

    هدف

    هدف از نگارش این مقاله، مطالعه تفسیری فراز «تخرج الحی من المیت» در آیه 27 سوره آل عمران، به عنوان مستندی برای امید به رویشهای انقلاب اسلامی بود.

    روش

    در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای، به تفسیر اجتهادی و روایی کریمه مد نظر پرداخته شد.

    یافته ها

    اگر حیات ایمانی، معنای انحصاری حیات در کلمات «حی» و «میت»، نباشد، قدر متیقن از معنای جامع حیات به نحو مشترک معنوی است و پدید آوردن افراد مومن از نسل افراد کافر، معنای صحیحی از «إخراج» است که با توجه به استمرار این فعل الهی، می توان گفت یکی از سنتهای مطلق خداوند در فلسفه نظری تاریخ، رویش مومنان از صلب کفار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به مقدمه ساز دانستن انقلاب اسلامی ایران نسبت به انقلاب مهدوی و تطبیق ولادت مومن از نسل کافر بر رویشهای انقلاب، کاربست این تفسیر، امید داشتن به رویشهای انقلاب اسلامی، با وجود ریزشهای انقلاب در نسل فوقانی است.

    کلیدواژگان: سنت مطلق خداوند، إخراج، حی، میت، رویشهای انقلاب اسلامی
  • انسیه عسگری، یوسف فرشادنیا* صفحات 133-150
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، استخراج گزاره های هستی شناسی و خداشناسی ادعیه و مقایسه آن با مبانی فلسفی، از جمله نظریه صدور بود.

    روش

    پژوهش اسنادی کتابخانه ای حاضر، محتوای بیش از 20 دعا را تحلیل کیفی کرده است.

    یافته ها

    گزاره های کلیدی مستخرج از ادعیه عبارتند از: 1. خدای مبدی و معید، 2. خدای مبدع، 3.خداوند ازلی، مخلوقات حادث زمان مند و مکان مند و 4. عدم سنخیت خالق و مخلوق. در مقام مقایسه، در دعا خداوند به عنوان مبدی (آغازدهنده)، ولی در نظریه صدور به عنوان مبدء (آغاز) و مصدر معرفی شده است. همچنین خداوند مبدع در ادعیه، بدون الگو و مایه و بر اساس اراده و فاعلیت امری(خلق لامن شی) موجودات را ابداع کرده است؛ در حالی که در نظریه صدور، خداوند به عنوان مبدء و مفیض، بر اساس حتمیت و نه بالاراده، تنها افاضه فیض کرده است. در ادعیه، خداوند، ازلی و موجودات، حادث زمان مند و مکان مند معرفی شده اند؛ اما در نظریه فیض، بر اساس عین ربط بودن معلول به علت، ازلیت به عالم سریان داده شده است. همچنین، اساس نظریه صدور که بر سنخیت مبتنی شده، در ادعیه رد شده است.

    نتیجه گیری

    مبانی هستی شناسی و خداشناسی مستخرج از ادعیه، در تقابل با مبانی فلسفی، به ویژه نظریه صدور واقع شده اند.

    کلیدواژگان: معارف دعا، هستی شناسی، خداشناسی، مبدئ، معید، خلق و امر، نظریه صدور(فیض)
  • باقر گرگین*، ناهید صادق، انسیه ماهینی صفحات 151-170
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی میزان توانایی پرورش خلاقیت فعالیت های یاددهی- یادگیری دروس معارف اسلامی در روش های تدریس مبتنی بر سخنرانی و نیازها بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع پیمایشی بود. حجم نمونه 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی فعالیت یاددهی، یادگیری دروس معارف اسلامی بر اساس میزان توجه به پرورش خلاقیت بود. ضریب پایایی پرسشنامه 83/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از روش آماری آزمون تی و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها 

    یافته ها نشان داد که میانگین دیدگاه دانشجویان در ارزیابی میزان توجه به پرورش خلاقیت در فعالیت های یاددهی مبتنی بر سخنرانی 98/14، فعالیت های یادگیری مبتنی بر سخنرانی 91/17، می باشد؛ همچنین میانگین دیدگاه دانشجویان در ارزیابی میزان توجه به پرورش خلاقیت در  فعالیت های یاددهی مبتنی بر نیازها، 92/23 و در فعالیت های یادگیری مبتنی بر نیازها 99/13 می باشد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه می توان گفت استفاده از روش های یاددهی مبتنی بر نیازها در دروس معارف اسلامی، نسبت به سایر روش ها میانگین بیشتری در توجه به پرورش خلاقیت دانشجویان دارد و  بر همین اساس پیشنهاد می شود اساتید معارف در فرایند یاددهی یادگیری از همین روش در تدریس که تا حدود زیادی حواس پنج گانه در یادگیری را درگیر می کند، استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، یاددهی- یادگیری، نیازمحوری، سخنران محوری
  • سید محمدرضا محمودپناهی* صفحات 171-188
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل الگوی پیشرفت سیاسی در بیانیه گام دوم انجام شد. توسعه و پیشرفت، از مهم ترین آمال سیاسی مردم ایران در تاریخ معاصر بوده است. برخی از اندیشمندان، لازمه چنین توسعه ای را تبعیت از الگوی غربی توسعه دموکراتیک می دانند. تقلید از الگوی توسعه غربی از انقلاب مشروطه به بعد، در آغاز به استقرار نظام استبدادی و وابسته پهلوی و در پایان به ظهور اسلام سیاسی منتهی شد.

    روش

    در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و ابزار جمع آوری داده کتابخانه ای، با واکاوی مفهوم توسعه سیاسی و لحاظ نظریه نظام انقلابی در بیانیه گام دوم، شاخصهای الگوی مطلوب پیشرفت سیاسی در گام دوم انقلاب بررسی شده است.

    یافته ها

    نظام دینی برآمده از انقلاب اسلامی در مقابله با تمدن سکولار غرب و بر پایه الگوی جدیدی از توسعه و پیشرفت و با دورنمای تاسیس تمدن نوین اسلامی ایجاد شد.

    نتیجه گیری

    توسعه مردم سالاری دینی، اقتصاد مقاومتی، توسعه علمی، جوان سازی مدیریت، اصلاح سبک زندگی، اقتدار نظامی و تقویت بعد پارلمانی حاکمیت؛ شاخصه های ضروری پیشرفت سیاسی بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در دهه های آینده خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیشرفت سیاسی، بیانیه گام دوم، مردم سالاری دینی، تمدن نوین اسلامی، نظام پارلمانی
  • سیده منصوره موسوی، فهیمه انصاریان*، معصومه صمدی، لطف الله عباسی سروک صفحات 189-206
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی و تبیین تحلیلی مولفه های تربیت دینی از منظر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بود.

    روش

    روش مورد استفاده، کیفی تحلیلی و روش تحلیل محتوا بود. تعریف و تبیین تربیت دینی و حدود و ثغور آن و تبیین مولفه های تربیت دینی در سند مذکور معرفی و مولفه ها در 10 مقوله ارایه شد.

    یافته ها

    مولفه های معرفت و دانایی، اعتقادی و فکری، انگیزه درونی، احساس دینی، تجربه درونی، گرایش فطری، التزام درونی، عمل، توانمندی دینی و اراده و اختیار، از دیدگاه نویسندگان و منابع معتبر دینی و مقالات مرتبط و در مرحله دوم از منظر سند و مبانی نظری تحول بنیادین، مطرح و جایگاه و نقش تربیت دینی از منظر زیرنظامهای اصلی در سند بررسی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد در سند تحول به مقوله تربیت دینی به صورت ویژه پرداخته شده و ساحت تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی، به عنوان زیربنای سایر ساحتها مطرح شده و نسبت به هر 10 مولفه، در سند تحول بنیادین و مبانی نظری آن توجه ویژه صورت گرفته است. همچنین در بررسی زیرنظامهای اصلی، جنبه های قابل توجهی از تربیت دینی نمایان شد

    کلیدواژگان: تحلیل، مولفه، تربیت دینی، سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش
  • سید ایوب نجیبی، محمدرضا حاجی اسماعیلی*، محمدعلی رضایی اصفهانی صفحات 207-228
    هدف

    بشری خوانی آموزه های قرآن کریم پیشینه دیرینه دارد. در این راستا، نویسنده کتاب نقد قرآن، با بهره جستن از رهیافت انسان پساسنت، در پی انکار آزادی بیان در قرآن برآمد و بر اساس زاویه خود با خوانش نبود آزادی بیان در قرآن کریم، به دنبال اثبات ضعف و خطا در قرآن کریم بود. هدف این پژوهش، نقد دیدگاه نویسنده کتاب «نقد قرآن» در انکار آزادی بیان در قرآن کریم بود.

    روش

    در پژوهش حاضر از روش توصیفی- تحلیلی با سویه انتقادی بر اساس منابع کتابخانه ای و تفکیک گفتمانها استفاده شد.

    یافته ها

    سها با بودگی در دنیای پست مدرن و با استفاده ازگفتمان لیبرال بر پایه بنیانهای نظری انسان محورانه، با مولفه های عقل خودبنیاد، فردگرایی و حقوق و با تکیه بر اعلامیه جهانی حقوق بشر، تلاش کرد آزادی بیان در قرآن کریم را انکار کند.

    نتیجه گیری

    سها با درهم آمیزی گفتمانها و عدم تفکیک مولفه های دو گفتمان پساسنت و گفتمان دین اسلام، افزون بر برداشت همسان از مفهوم آزادی در گفتمانها، دچار خطای روشی شده و این امر، زمینه ساز نتیجه گیری وی در نبود آزادی بیان در قرآن کریم شده که بی وجه است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، آزادی بیان، کتاب نقد قرآن، حقوق، تکلیف
|
  • Pages 1-4
  • Ashayeri T*, Mirlouhi A, Jahanparvar T Pages 5-32
    Objectives

    The main purpose of this study is to study the causes of Iranians' tendency towards hijab culture by meta-analysis.

    Method

    The research method is meta-analysis (cma2), its instrument is a reverse questionnaire (results of previous and non-invasive research), the population size is 28 cases which were selected by intentional-non-probabilistic method of 23 documents (due to survey), in the period 2012-2011.

    Results

    The results show that most of the research (26%) was conducted in 2012. Most studies have been done in Hamedan with (13%). Female students (30.4) have the highest and users and youth (4.3) the lowest percentage in the research community. 60.8% of the research has used random method. Most research is focused on developing areas (47.8). The highest sample size, 60.8%, is between 200 and 500 people. 56% of Iranians have a higher tendency to observe hijab, 32% have a moderate tendency and 22% have a lower tendency towards this issue. Finally, the effect size r shows that social (0.157), cultural (0.200), psychological (0.140), economic (0.380) factors explain the tendency to hijab and in total the above variables explain 24% of the changes in hijab culture.

    Conclusion

    Hijab as a cultural model in Iran, despite social renewal in the period 1391-1399, has been accepted by citizens and in this desire and acceptance 1. Cultural factors (religious beliefs, the level of belief in the obligation of hijab, cultural capital, Value of hijab, social education, level of education, culture of easy marriage, family dress pattern, leisure style, lifestyle) 2. Psychological factors (social self-esteem, awareness of hijab, spiritual health, body image) 3. Economic factors (demonstrative behavior, acquisition of socio-economic status and social class) 4. Social factors (socialization of hijab, social approval, role modeling of friends, foreign media, internet use, media trust, social trust, use of satellite), effective have been.

    Keywords: : Demonstrative Behavior, Obligation to Hijab, social trust, social class, social approval
  • Rezazadeh Joudi M*, Divani A Pages 33-54
    Objectives

     The present study aiming at explaining the mechanism of discovering and reflecting the general and partial revelatory truths in the soul of the Prophet (p.b.u.h.) from Ibn Sina's point of view and to critically evaluate his point of view. 

    Method

     In this research, descriptive-analytical method was used and the method of data collection was documentary sources and library studies. 

    Results

     In Ibn Sina's epistemological system, firstly, the power of conjecture and the sacred intellect, as the specific intellectual capacities of the prophet, have made it possible for the prophet to communicate directly with the active intellect in order to receive the general wisdom and knowledge of revelation; Second, the prophet's soul, with the help of a powerful imagination, ‌ finds the ability to connect with the constellations, to receive the partial knowledge of revelation, including the knowledge of the prophet to the details of the material world, to see and hear the word of God through the revelation angel. 

    Conclusion

     Ibn Sina has tried to justify the mechanism of revelation and reflection of revelation in the soul of the prophet by proposing the role of active intellect, conjecture, sacred intellect and strong imagination in the prophet, but Ibn Sina's explanation of this issue has faced criticisms and challenges.

    Keywords: revelation, Prophet, Active Wisdom, Sacred Wisdom, Ibn Sina
  • Aqdasi A*, Abdi R Pages 55-76
    Objectives

    The purpose of this article is to make a comparative study of the involvement of "Shari'a" in "salvation" from the perspective of Christianity and Islam and to investigate the necessity of following the rules and adhering to rituals in order to achieve salvation in these religions.

    Method

    In this research, the library and fish-taking methods have been used and the data have been evaluated and analyzed based on valid scientific sources.

    Results

    Contrary to the belief of some who either ignorantly or intentionally believe in the fulfillment of the religious duty in Christianity and even Islam, Sharia is an inescapable necessity in achieving salvation. In Christianity, Jesus (pbuh) never rejected the Shari'a, but he did not consider the components of religion to be limited to the rules of the Shari'a, as if Christ were a law-abiding person. In Islam, too, all levels of religion (Shari'a, Tariqah, and truth) are on the same level, and Shari'a is considered as only one way, and not the whole religion; If it is not protected or there is tolerance in maintaining it, other levels will be exposed to corruption and destruction and salvation will not be achieved.

    Conclusion

    The emphasis on Shari'a in the holy books of each of the studied religions is not on the same level, but the realization of salvation depends on understanding the truth of the religion and following their Shari'a.

    Keywords: Christianity, islam, sharia, salvation
  • Mohammadi E*, Mousavi F, Babanazari L Pages 77-90
    Objectives

    The aim of this article is to investigate the effect of teaching cultural-educational strategies on observing Islamic dress on titivation of female students of Islamic Azad universities in Fars province.

    Method

    In the quantitative part, it was a quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and in the qualitative part, it was the Dickelman method. The statistical population was all students of Islamic Azad University of Fars province in the academic year 1399-1399. The experimental group was trained in cognition, role modeling, reprimanding counter-values, risky areas, warning of the consequences of immorality, and correcting attitudes toward women in 4 sessions of 2 hours, alternating every two weeks for 2 months. Data collection tools were a questionnaire and an interview that were analyzed using repeated measures one-way analysis of covariance and Dickelman analysis.

    Results

    The variables of educational level and job were significantly different from the cultural-educational components, but there was no significant difference with the variables of the academic year and the cultural-educational component in the control and experimental groups in the post-test stage. Qualitative findings led to the extraction of the main theme of cultural-educational strategies from the interviews.

    Conclusion

    The theoretical teachings of Islamic dress not only did not have positive effects, but also caused the society to distance itself from Islamic culture..

    Keywords: Hijab culture, Islamic dress, titivation, Students' hijab
  • Baghi Nasrabadi A*, Soleimani M Pages 91-114
    Objectives

    One of the ways to keep the methodology alive in a society is to study the opinions, thoughts and methods of thinkers and extract their pattern of thinking and methodology. Ayatollah Shahid Allameh Morteza Motahhari is a profound thinker and thinker whose study of thought can open new horizons in research, methodology and problem solving. Shahid Motahari's methodology was a mixture of Islamic principles, new thinking in the problems of Islamic society and intellectual initiatives and mental abilities. Based on this, the aim of the present study was to achieve the methodological features of Professor Motahhari in problem-oriented research.

    Method

    The method used in this research was library.

    Results

    Findings of this research in the form of a model including individual contexts: purposefulness, love of science and thinking, self-awareness, intellectual migration, and truth-seeking; Historical social contexts: Discovering historical roots in research, examining the philosophical practices of Muslim scholars, critiques of Muslim philosophers, historical insight, and scholarly critique of ideas; And method propulsions: Achieving needs, methodology, the most important rule of Falaham, insight, foresight, in-depth search, active central issue, innovation and avoidance of absolutism were presented.

    Conclusion

    the author of the research concluded that Martyr Motahhari was ahead of his scientific time in diagnosing the problem and problem-solving, he had a problem-solving mind and insight, his research was as needed, he was the creator of a single system of thought, he observed rules and regulations in problem-oriented research, and so on.

    Keywords: model, methodology, Shahid Motahhari, research, central issue
  • Hasani S* Pages 115-132

    The views of the commentators in verse 27 of Surah Al-Imran on the bringing forth of the living being from the inanimate one are different, and one of the theories is the interpretation of the verse on the creation of a believer from the loin of an infidel. Strengthening this theory, it is possible to reference this verse in the theoretical philosophy of history.

    Objectives

     The purpose of the present article is to study the interpretation of the "bringing forth of life from the dead" in verse 27 of Surah Al-Imran as a documentary hope for the rise of the Islamic Revolution.

    Method

    Using a descriptive-analytical method and library sources, the present study has applied independent interpretation and narration of the verse in question.

    Results

    The research findings show that if the life of faith is not the exclusive meaning of life in the words "living" and "dead", it is certain of the comprehensive meaning of life in a common spiritual way and the believers’ creation from the infidels is the correct meaning of  "bringing forth" according to which the continuation of this divine act, it can be concluded that one of Allah’s absolute traditions in the theoretical philosophy of history is the rise of believers from the loin of infidels.

    Conclusion

    Consequently, considering the Islamic Revolution of Iran as a prelude to the Mahdavi Revolution, and applying the birth of a believer from the infidel generation to the growth of the revolution, the application of this interpretation it is expected to be the growth of the Islamic Revolution, despite the decline of the revolution in the upper generation

    Keywords: Allah’s absolute traditions, bringing forth, living, dead, the rise of the Islamic Revolution
  • Asgari E*, Farshadnia Y Pages 133-150
    Objectives

     The aim of this Research is to extract the ontological and theological propositions of prayer and compare it with philosophical principles such as the theory of emanation.

    Method

    The present study was a qualitative analytical with library documents. More than twenty prayers were also considered.

    Results

    The key propositions extracted from the prayer are; 1. the Originator and Restorer God, 2. The Innovative God, 3. The Eternal God, the creatures of the temporal and spatial event, and 4. inconsonance of the Creator and the creature. In comparison, in prayer, God is introduced as the originator, but in the theory of i emanation, he is Principle as the origination. Also, God, the innovator in prayer, invents, without a pattern, a substance, and on the basis of the will and activity of a thing (Create of nothing), while in the theory of emanation, God, as the origin and the overflowing, is based on certainty and not on will alone It spreads grace. In supplication, God, eternity and beings are introduced as temporal and spatial events, but in the theory of emanation, based on the fact that the effect is related to the cause, eternity is given to the world. Inconsonance of the Creator and the creature is another important basis of the ontology and theology of prayer, which has targeted any inconsistency that is the basis of the theory of emanation.

    Conclusion

    The principles of ontology and theology derived from prayer are in opposition to philosophical principles, especially the theory of emanation.

    Keywords: Teachings of prayer, ontology, theology, the Originator, the Restorer, creation, command, theory of Emanation
  • Gorgin B*, Sadegh N, Mahini E Pages 151-170
    Objectives

    The purpose of this study is to evaluate the ability to cultivate the creativity of teaching-learning activities of Islamic education courses in teaching methods based on lectures and needs.

    Method

    We used survey as the research method. 300 people selected by a random sampling method participated in the study. A researcher-made questionnaire was used to evaluate teaching activity, learning Islamic education courses based on the level of attention to fostering creativity. The reliability coefficient of the questionnaire was 0.83. The data were analyzed using t-test statistical method and SPSS software.

    Results

      Findings showed that the average students' point of view in evaluating the level of attention to fostering creativity in speech-based teaching activities was 14.98, while speech-based learning activities were 17.91. It was also found that the average point of view of students in evaluating the level of attention to fostering creativity in needs-based teaching activities was 23.92; however, it was 13.99 in needs-based learning activities.

    Conclusion

      As a result, it can be said that the use of needs-based teaching methods compared to other methods in Islamic education courses has a higher average in fostering students' creativity. Therefore, it is suggested that teachers use the same method in their teaching

    Keywords: creativity, teaching-learning, need-centered, speaker-centered
  • Mahmoudpanahi M.R* Pages 171-188
    Objectives

    The present study is conducted with the aim of examining and analyzing the pattern of political progress in the second step statement; Development and progress has been one of the most important political aspirations of the Iranian people in contemporary history. Some thinkers consider the need for such development to follow the Western model of democratic development. Imitation of the Western development model from the Constitutional Revolution onwards led to the establishment of an authoritarian and dependent Pahlavi regime and finally to the emergence of political Islam.

    Method

    In this research, using analytical-descriptive method and library data collection tool by analyzing the concept of political development and the theory of the revolutionary system in the second step statement, the indicators of the desired pattern of political progress in the second step of the revolution are investigated. 

    Results

    The religious system emerged from the Islamic Revolution in confrontation with the secular civilization of the West and based on a new model of development and progress and with the prospect of establishing a new Islamic civilization.

    Conclusion

    According to the statement of the second step of the Islamic Revolution, a set of characteristics of the development of religious democracy, resistance economics, scientific development, rejuvenation of management, lifestyle reform, military authority and strengthening the parliamentary dimension of governance; It will be a model of political progress in the coming decades.

    Keywords: political progress, Second Step Statement, religious democracy, New Islamic Civilization, Parliamentary System
  • Mousavi M, Ansarian F*, Samadi M, Abbasi Sarvak L Pages 189-206
    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the analytical explanation of the components of religious education from the perspective of the document of fundamental transformation of education.

    Method

    The method used was analytical quality and content analysis method. Definition and explanation of religious education and its limits and limitations and explanation of the components of religious education were introduced in the above document and the components were presented in 10 categories.  

    Results

    The research findings showed that the categories include knowledge component, belief and intellectual component, intrinsic motivation component, religious feeling component, internal experience component, innate tendency component, internal commitment component, action component, religious empowerment component and will and authority component. From the point of view of authors and authoritative religious sources and related articles, and in the second stage from the perspective, the theoretical foundations of fundamental change were discussed, as well as the position and role of religious education from the perspective of the main subsystems in the document.

    Conclusion

    The results showed that they pay special attention to the category of religious education and the field of religious, devotional and moral education was proposed as the foundation of other fields and it was proved that all 10 components were paid special attention in the document of fundamental change and its theoretical foundations. Also, in the study of the main subsystems, significant aspects of religious education were revealed.

    Keywords: analysis, component, religious education, Fundamental Transformation Document, education
  • Najibi A, Haji Ismaili M.R*, Rezaei Isfahani M.A Pages 207-228
    Objectives

    Human reading of the teachings of the Holy Quran has a long history. In this regard, the author of the book Critique of the Qur'an, using the post-traditional human approach, sought to deny freedom of expression in the Qur'an. According to her point of view, by reading the lack of freedom of expression in the Holy Quran, she seeks to prove weakness and error in the Holy Quran. The purpose of this study is to critique the view of the author of the book Critique of the Qur'an in denying freedom of expression in the Holy Qur'an.

    Method

    The present study is a descriptive-analytical method with a critical aspect based on library resources and discourse separation.

    Results

    By being in the postmodern world and using liberal discourse based on human-centered theoretical foundations with the components of self-founded reason, individualism, law and relying on the Universal Declaration of Human Rights, Suha tried to deny freedom of expression in the Holy Quran.

    Conclusion

    Suha, by combining the discourses and not separating the components of the two post-traditional discourses and the discourse of Islam, in addition to the same understanding of the concept of freedom in discourses, has erred in a way that leads to his conclusion in the absence of freedom of expression in the Holy Quran.

    Keywords: holy quran, Freedom of Expression, Quran Critique Book, Law, obligation