فهرست مطالب

گردشگری فرهنگ - پیاپی 9 (تابستان 1401)

نشریه گردشگری فرهنگ
پیاپی 9 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم مجیدی*، محمدرضا سرتیپی اصفهانی، فهیمه حسنی فر، حدیث حسینی، پانیذ سلیمانی سالار، زهرا طهماسبی صفحات 5-16

    ویژگی مهم شهر ایرانی دوره اسلامی، وجود محلات به عنوان زیرسیستم و کل های کوچک در شهر است. محله به عنوان یکی از ارکان اصلی تشکیل دهنده شهر ایرانی، سهم بسزایی در تکامل مفهوم مدنیت و اجتماع دارد. این کل های کوچک، بیش از هر چیز به مثابه ساختارهایی جمعی و به عنوان کانون هایی جهت ارتباطات اجتماعی و مردمی تلقی می شوند و برای شناخت هرچه بیشتر آنها نیازمند دیدگاهی کل نگر و همه جانبه هستیم که بتواند همه ابعاد آن را شناسایی و درک نماید. شهرهای سمنان و دامغان به عنوان دو شهر تاریخی و با قدمت بالا، همچون سایر شهرهای تاریخی ایران، دارای بافت و ساختار ویژه ای از محلات هستند و بررسی و شناخت منظر محله این دو شهر، جهت درک ساختارهای ذهنی و اجتماعی آنها، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و تا کنون مورد توجه واقع نشده است. در همین راستا، این پژوهش با هدف شناسایی و دستیابی به ساختاری جهت خوانش منظر محله به صورت کلی، و با تاکید بر منظر محلات دو شهر سمنان و دامغان به صورت خاص، به دنبال پاسخگویی به این سوال است که برای خوانش منظر محله، به چه ساختاری می توان استناد کرده و آن را مبنا قرار داد؟ جهت پاسخگویی به این سوال، این نوشتار با دیدگاهی کل نگر و مشاهده تفصیلی به شناخت، بررسی و تفسیر عوامل موثر در خوانش منظر محله می پردازد. در نهایت عناصری چون عرصه های جمعی محلات، آیین ها و رویدادهای مذهبی، عناصر طبیعی، معابر و گذرها، کاربری ها و فعالیت ها و در نهایت و اشتراکات قومی و صنفی از عناصر تاثیرگذار در خوانش محلات سمنان و دامغان شناخته شدند.

    کلیدواژگان: منظر محله، ادراک شهروندان، عرصه های جمعی، سمنان، دامغان
  • حمیده ابرقویی فرد*، پدرام صدفی کهنه شهری، مهدی نصیریان، بهاره امینی، مارال احمدی، سجاد اکبرپور بازرگانی صفحات 17-26
    منظر مردمی در اثر زیست جمعی و تعامل مشترک مردم با یکدیگر و محیط ایجاد می شود. بافت تاریخی شهرها، راویان هویت و تداعی گر گذشته شهر هستند و حفظ منظر مردمی آنها اهمیت دوچندان دارد. اتخاذ رویکرد مناسب در رابطه با منظر مردمی بافت تاریخی شهرها، مشروط به برقراری تعادل میان حفظ آثار ارزشمند گذشته در محیط و همگام بودن ابعاد مختلف کالبدی، معنایی و عملکردی آن با نیاز های شهروندان و جامعه شهری معاصر است. حفظ منظر مردمی بافت تاریخی شهرهایی نظیر سمنان و دامغان با چالش هایی مواجه است؛ مدیریت شهری در مواردی به سوی رویکردی حفاظتی و نمایشی با اولویت بخشی به کالبد محیط حرکت کرده و در مواردی دیگر برای تخصیص فضا به جامعه معاصر، به تجهیز کالبدی و عملکردی بدون شناخت کافی نسبت به معنای فضا، زمینه و نیازهای مخاطبین مبادرت می ورزد. هدف از این نوشتار بررسی ابعاد مختلف مفهوم منظر مردمی و چگونگی تحول مناظر مردمی مربوط به گذشته در بافت تاریخی شهرهای سمنان و دامغان به گونه ای است که با درنظرگیری تاثیر عوامل مختلف، امکان اتخاذ رویکردی مناسب برای تداوم منظر مردمی گذشته در متن زندگی امروز شهرها فراهم شود. منظر مردمی پدیده کلی و هم افزا از عملکرد، کالبد و معنا مطرح است که توجه به نقش کلیدی مردم برای استمرار آن در طول زمان ضرورت دارد. رویکرد یک جانبه و متمرکز بر بهسازی محیط و بدون ملاحظه ابعاد اجتماعی و فرهنگی، عدم ثبات ترکیب اجتماعی، کاهش تعهد و مشارکت مردمی و افول منظر مردمی را به همراه دارد. لزوم توجه به پیش شرط های اساسی چون اعتبار بخشی به قابلیت ها، معنای ذاتی و جوهره اختصاصی هر فضا، نیازهای جامعه معاصر، عوامل پشتیبانی کننده حضور افراد و نقش کلیدی مردم، تحقق منظر مردمی را به عنوان محصول تجربه پویای محیط توسط جامعه و دارایی جمعی با مالکیت گسترده ممکن می سازد که اشکالی از حفاظت فعال و مدیریت جمعی از طریق بازسازی رابطه با مکان ها، تاثیر مثبتی بر تداوم آن می گذارد. طرح ریزی فرایندی کل نگر، یکپارچه و چندوجهی برای افزایش دلبستگی شهروندان به مکان و رعایت تعادل در محافظت و مداخله در منظر نیز، به تداوم مناظر مردمی و به روزرسانی مداوم ارتباط و تفسیر کاربران از منظر کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: منظر مردمی، بافت تاریخی، هویت، مدیریت شهری، سمنان، دامغان
  • فرنوش مخلص*، دلارام سبکرو، مهربان عثمان مصطفی، یگانه نبئی، مهدی حیدری زاده شالی، زهرا امینی مستانه، نگین رجب بوجانی، المیرا جاهدی، هدیه محمدی، نعیمه حشمتی صفحات 27-38
    مفهوم شهر، شناختی به عنوان یک موجود مستقل، غیرقابل تقسیم و در تعاملی دایمی با اندام های مختلف تشکیل دهنده خود است. وجهی از مفهوم اجتماعی است که شهر را در یک نظم سیستمی با حفظ استقلال اجزاء، به هم پیوند می دهد. تعریف اجزاء و نوع پیوند آنها به فاکتورهای اجتماعی، طبیعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، کارکردی و فیزیکی وابسته است که در یک رابطه سیستمی، توسعه و حیات شهر را در طول تاریخی توضیح می دهند. در شهرهای سمنان و دامغان، بنیان شکل گیری شهر آب بوده است. سازمان فضایی شهر و تعریف عناصر شهری و رویدادها و مراسم شهر در ارتباط با آب شکل می گرفته است. در کنار دلایل و انباشت های عینی و ذهنی جاری در شهر که معنای کلیت آن را خوانش می کنند، در شهرهای مذکور، عنصر طبیعی آب به عنوان مهمترین عامل در تعریف عناصر سازمان شهر است. با حضور درخت در فضای شهر، رابطه ای تکاملی و معنادار دارد و در انطباق با مفاهیم و سایر اندام های عینی شهر به خوانش منظر شهری از طریق عناصر سازمان فضایی کمک خواهد کرد. بنابراین این مقاله با هدف شناسایی و رابطه سازمانی عناصر منظر شهری، از طریق مطالعات و مشاهدات میدانی به دنبال پاسخ به این سوال است: چگونه عناصر منظر شهری سمنان و دامغان بر اساس عناصر سازمان فضایی شهر خوانش می شوند؟ در راستای پاسخ به این سوال، با دیدگاهی کل نگر، براساس منابع کتابخانه ای و انطباق آنها با مشاهدات میدانی، مصادیقی از شهر خوانش شدند که بتوانند مفاهیم عناصر سازمان فضایی را روایت کنند. علاوه بر مصداق های فیزیکی و کارکردی در تعریف عناصر سازمان فضایی شهر -مرکز، قلمرو، کل های کوچک و ساختار، زیرساخت آبی و درخت به عنوان عناصر طبیعی، در تکمیل و خوانایی عناصر سازمانی شهر، از وجوه متمایز و مهم سازمانی سمنان و دامغان با سایر شهرهای ایرانی هستند.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی شهر، منظر شهری، عناصر طبیعی، سمنان، دامغان
  • امین ماهان*، ضیا حسین زاده، محمدشهاب لواسانی، سیده فرزانه احسانی اسکوئی، شقایق گلشاهی پرشکوه، رضا روحانیان، کوثر غلامی قادی، کیمیا منصورکیایی، محمد رضایی صفحات 39-46

    منظر دیسیپلینی میان رشته ای است و در تحلیل فضا، تنها کالبد و فیزیک فضا را مورد توجه قرار نمی دهد، بلکه همواره در پی درک و شناخت کلیت و شخصیت فضایی است که در اثر تعامل و کنش و واکنش عوامل بیشمار اجتماعی، تاریخی، هویتی، فعالیتی، کالبدی و امثال آن ها شکل گرفته است. امروزه بسیاری از فضاهای شهری، کیفیت های منظرین خود را از دست داده اند حتی شهرهایی که به لحاظ تاریخی سابقه درخشانی در خلق فضاهای با کیفیت و با معنا داشته اند نیز بسیاری از کیفیات فضایی و منظرین خود را از دست داده اند. این پژوهش بر آن است تا با مطالعه منابع کتابخانه ای و تاریخی و بررسی میدانی منظر تاریخی دو شهر سمنان و دامغان، به عنوان شهرهایی که به لحاظ تاریخی در خلق فضاهای شهری موفق بوده اند، و با بررسی و تحلیل چندین فضا از این دو شهر به عنوان نمونه موردی، علت یا علت های افول منظر در شهرهای ایرانی را شناسایی کند.

    کلیدواژگان: منظر، منظر تاریخی، مدرنیسم، سمنان، دامغان
  • ریحانه خرم روئی*، فاطمه بخشی ورزقانی، سامان قیدی، علیرضا افضلی، پریسا خدابنده، غزال علیپور صفحات 47-54
    آب به‎عنوان نخستین شرط حیات در جامعه بشری برطرف کننده نیاز های اولیه مردم بوده است. آب در ادیان و آیین های باستانی در ایران نقش مهمی در شکل دهی به منظر شهرها داشته و به‎عنوان عنصر طبیعی پدیدآورنده باکیفیت ترین فضاهای جمعی می توان از آن نام برد. از این رو برای آن اسطوره سازی می کردند و به جهت اهمیتی که برای این عنصر زندگی بخش قایل بودند مراسم و آدابی که در ارتباط با آن از گذشته تا کنون انجام می دادند که این امر ریشه تاریخی در اعتقادات مردم ایران و ادیان باستانی دارد. استان سمنان، به علت واقع شدن در محدوده اقلیمی گرم وخشک کویری، همواره با مشکل سختی دسترسی به آب روبرو بوده است. اقتصاد مبتنی برکشاورزی در کنار کمیاب بودن آب، موجب اثرگذاری این عنصر حیات بخش بر تمام وجوه زندگی مردم این منطقه شده است. مدیریت آب در این خطه، امری بسیارمهم، در ساختار شهر و رفع نیازهای مردم تلقی گردیده و نیاز به آب به عنوان عنصری که خود رافع سایر نیازهاست، موجب توجه ویژه مردم به این عنصر شده است. از این رو به نظر می رسد آب با فاصله گرفتن از ماهیت عملکردی خود، به عنصری مقدس و قابل احترام تبدیل شده است. با توجه به بازدید میدانی از بافت تاریخی شهر سمنان و دامغان آنچه بیش از همه نظر مخاطب را به خود جلب می نماید، نقش آیینی آب در شکل دهی به شهر سمنان و دامغان است که از لحاظ عینی-ذهنی بر منظر شهر بسیار تاثیرگذار بوده و در کنار عملکرد صحیحی که در سطح شهر داشته است کیفیت فضایی متفاوتی را در محلات شهر ایجاد کرده است. لذا این پژوهش به دنبال بررسی موشکافانه نقش آیینی آب در شکل‎گیری منظر شهر سمنان و دامغان است.
    کلیدواژگان: منظر آیینی، منظر، آب، سمنان، دامغان
  • فرنوش مخلص*، سید امیر منصوری صفحات 55-64

    مطلوبیت فضای مصنوع، تقدس و زیبایی آن در ایران وابسته به حضور سه عنصر آب، درخت، کوه یا چارتاقی است. اهمیت این سه گانه در هویت بخشی و معنادهی به فضاهای ایرانی مکان های مختلف آیینی، شهر و روستا و یا ابنیه معماری را تعیین کرده است. این پیوند عاملی در خلق مکان به عنوان نقطه شروع یک مفهوم، منبع حیات و هدف کاوش یک اجتماع در خلق رویدادهای دیگر است. درک معنا در یک مکان طبیعت مبنا، برآمده از محرک و وجوه عینی است. در این فرآیند فضا با عناصر آن شناسایی می شود و زمینه را برای بروز معنا در مکان فراهم می کند. چشمه علی دامغان از نمونه های کهن سه گانه فضایی ایرانی است که مفاهیم غنی از اعتقادات و باورهای مردم را در وجوهی عینی، هویت بخشیده است. مفاهیم آیینی و قدسی چشمه علی دامغان، در نقش رسانه بیان ارزش معنا با عواملی چون رویدادها، آیین ها، رفتارهای اجتماعی و آرایش فضایی، عمل می کند و حدود ارزشی و معنایی در مکان را تعیین خواهد کرد. معنای مورد بحث در این مکان به تولید مکانی مفهومی اشاره دارد که توسط افراد به عنوان یک نتیجه طبیعی از تعامل متقابل با محیط ساخته شده آنها به وجود آمده است. هدف اصلی از حفاظت مفاهیم سه گانه قدسی در این مکان، تلاش برای حفظ و تداوم یک رابطه مبتنی بر تجربه بین افراد و محیط آنها است که از طریق آن مفهوم معنا پدیدار می شود. این مطالعه در پی پاسخ به این سوال است که دلیل اهمیت و قداست مکان چشمه علی دامغان در طول تاریخ چه بوده است؟

    کلیدواژگان: چشمه علی دامغان، سه گانه فضای ایرانی، ارزش های بصری، ارزش های معنایی و اسطوره ای
|
  • Maryam Majidi *, Mohammad Reza Sartipi Isfahani, Fahimeh Hasanifar, Hadis Hosseini, Paniz Soleimani Salar, Zahra Tahmasbi Pages 5-16

    A significant feature of the Iranian city in the Islamic period is the emergence of neighborhoods as subsystems and small groups. The neighborhood has made a great contribution to the conceptual development of civility and community, which are the fundamental components of the Iranian city. These small wholes are considered to be collective structures serving as hubs for social and public relations. Understanding such structures requires a holistic and inclusive view through which we can recognize and appreciate all their aspects. Semnan and Damghan, as two historical and ancient cities, like other historical cities in Iran, have unique textures and structures of neighborhoods. Examining and understanding the neighborhood landscapes of these two cities are of special importance because they can shed light on the mental and social structures of these cities. Despite this importance, this issue has not received much attention. This research aims to identify and develop a framework for reading the landscape of a neighborhood. By emphasizing the landscape of the two cities of Semnan and Damghan in particular, it seeks to answer this question: a) what framework can serve as a guideline to read the landscape of the neighborhood? For this purpose, this study employs a holistic view and detailed observations to recognize, investigate, and interpret the effective factors in reading the landscape of the neighborhood. The results showed that elements such as public spaces of neighborhoods, rituals and religious events, natural elements, streets, passages, uses, and activities, and finally, ethnic and guild-associated commonalities were influential in reading the neighborhoods of Semnan and Damghan.

    Keywords: Neighborhood Landscape, Citizens'''' perceptions, public spaces, Semnan, Damghan
  • Hamideh Abarghouei Fard *, Pedram Sadafi Kohnehshahri, Mehdi Nasirian, Bahare Amini, Maral Ahmadi, Sajjad Akbarpour Bazargani Pages 17-26
    The social landscape is created by collective life and shared interactions between the people themselves and their environment. The historical texture of the cities narrates the city’s identity and depicts its history, and the preservation of their social landscape is greatly important. Adoption of a suitable approach in terms of the social landscape in the historical texture of the cities depends on the creation of a balance between the preservation of the valuable works of the past in the environment and harmony between their different physical, semantic, and functional aspects and the needs of the citizens and contemporary urban society. Preservation of the social landscapes in the historical texture of cities such as Semnan and Damghan is faced with some challenges. Urban management has moved towards a protective and demonstrative approach, with some prioritization of the physical environment. In contrast, in some other cases, it has physically and functionally equipped the environment to allocate the space to contemporary society without sufficient understanding of the meaning of the space, context, and audience needs. The current article aimed to investigate the different aspects of the social landscape and how they evolved in the historical texture of Semnan and Damghan cities in a way that, through considering the effects of different factors, it would be possible to adopt a suitable approach to preserve such landscapes in the context of today’s urban life. The social landscape is a general and synergistic phenomenon of function, body, and meaning, and paying attention to the key role of people to preserve it over time is very important. A unilateral and environment improvement-oriented approach without considering the social and cultural aspects, the instability of social composition would lead to a drop in public participation and commitment and a decline in the social landscape. The necessity to pay attention to the basic prerequisites such as the validation of capabilities, the intrinsic meaning and inclusive nature of each space, the needs of the contemporary society, the supportive factors of individuals' presence, and the key role of people, allows for the realization of the social landscape as the product of the dynamic experience of the environment by the society and the collective asset with widespread ownership. Some forms of active protection and collective management through restoring the relationship with the places positively impact the survival of the social landscape. Planning a holistic, integrated, and multi-dimensional process to increase the citizens’ attachment to the place and observance of a balance between the preservation and manipulation of the landscape also help with the survival of the social landscape and continuous updating of the users’ relationship with the landscape and interpretation of it.
    Keywords: Social landscape, Historical texture, identity, urban management, Semnan, Damghan
  • Farnoosh Mokhles *, Delaram Sabokro, Mehraban Osman Mustafa, Yegane Nabaei, Mehdi Haidarizade Shali, Zahra Amini Mastaneh, Negin Rajab Bojani, Elmira Jahedi, Hediyeh Mohammadi, Naeime Heshmati Pages 27-38
    The "city" concept refers to the recognition of an independent, invisible entity continuously interacting with its various constituent elements. It is an aspect of a social concept that connects the components of a city in a systemic order while maintaining its independence. The definitions of city components and the type of connection between them depend on the social, natural, cultural, political, economic, functional, physical, etc. factors that explain the development and life of the city in a systemic relationship throughout history. The cities of Semnan and Damghan were formed based on the presence of water. The spatial organization of the city, urban elements, and city events and ceremonies are formed in connection with water. In addition to the current objective and subjective factors in the city that determine its overall meaning, in the abovementioned cities, the natural element of water is the most important factor in defining the elements of the city organization. It has an evolutionary and meaningful relationship with the presence of the tree in the city, and in accordance with the concepts and other objective elements of the city, it contributes to the reading of the urban landscape through the elements of spatial organization. Therefore, the present study aims to identify the organizational relationship between the elements of the urban landscape through field studies and observations. It seeks to answer the following question: in Semnan and Damghan, how are the elements of the urban landscape read based on the elements of the spatial organization of the city?The study draws upon a holistic perspective to answer this question by reviewing library sources and matching them with observations. For this purpose, the instances of the city that can narrate the concepts of spatial organization elements were read. In addition to the physical and functional instances in defining the elements of the urban spatial organization, (i.e. centrality, territory, small units, and structure), water-supply infrastructure and trees as natural elements are among the important organizational aspects in the completion and readability of the urban spatial organization elements that distinguish Semnan and Damghan from other Iranian cities.
    Keywords: Urban spatial organization, Urban landscape, Semnan, Damghan, Natural Elements
  • Amin Mahan *, Ziya Hoseinzadeh, Mohammad Shahab Lavasani, Seyedeh Farzaneh Ehsani Oskooee, Shaghayegh Golshahi Porshokooh, Reza Rohanian, Kosar Gholami Ghadi, Kimia Mansour Kiyaee, Mohammad Rezaee Pages 39-46

    Landscape is an interdisciplinary discipline and in the analysis of space, it does not pay attention to only the body and physics of the space, but always seeks to understand and recognize the totality and personality of the space, which is the result of the interaction and action of countless social, historical, identity, and activity factors. , physical and the like have been formed. Today, many urban spaces have lost their scenic qualities, even the cities that have historically had a brilliant history in creating quality and meaningful spaces have also lost many of their spatial and scenic qualities. This research aims to study the historical and library sources and the field survey of the historical landscape of the two cities of Semnan and Damghan, as cities that have been historically successful in creating urban spaces, and by examining and analyzing several spaces of these two cities as A case study to identify the cause or causes of landscape decline in Iranian cities.

    Keywords: landscape, Historical landscape, modernism, Semnan, Damghan
  • Reihaneh Khorramrouei *, Fatemeh Bakhshi Varzaghani, Saman Gheidi, Alireza Afzali, Parisa Khodabandeh, Ghazal Alipour Pages 47-54
    Water has been quenching people’s basic needs as the first condition of life in human communities. Water has had a significant role in shaping the landscape of cities in ancient religions and rituals in Iran and can be considered a natural element in creating the highest quality collective spaces. Hence, there are myths about it. Given its significance, some ceremonies and rituals have long been associated with this life-giving element, which is historically rooted in the beliefs of the Iranian and ancient religions. Due to its location in the hot and dry desert climate, Semnan has always faced the problem of difficult access to water. The agriculture-based economy and scarcity of this life-giving element have affected all spheres of people’s lives in the region. Water management in this region is considered critical in the city structure and quenching people’s needs. The need for water, as an element that fulfills other needs, has caused people to pay special attention to this element. Thus, water seems to have become a sacred and respected element by getting distant from its functional nature. Considering the three-day field visit to the historical texture of Semnan and Damghan, what draws the attention of the audience the most is the ritual role of water in shaping Semnan and Damghan. This role has had a significant effect on the city landscape objectively-subjectively. Moreover, its proper performance at the city level has created a different quality of space in the neighborhoods of the city. Hence, the study intended to analyze the ritual role of water in the formation of the Semnan and Damghan landscapes.
    Keywords: Ritual landscape, landscape, Water, Semnan, Damghan city
  • Farnoosh Mokhles *, Seyed Amir Mansouri Pages 55-64

    The desirability of the artificial space, its sanctity and beauty in Iran is dependent on the presence of three elements: water, trees, mountains or hills. The importance of this triad in giving identity and giving meaning to Iranian spaces has determined various ritual places, cities and villages or architectural buildings. This link is a factor in the creation of place as the starting point of a concept, the source of life and the purpose of exploring a community in creating other events. Understanding the meaning in a place is based on nature, arising from stimuli and objective aspects. In this process, the space is identified with its elements and provides the context for the emergence of meaning in the place.Cheshme Ali Damghan is one of the ancient examples of the Iranian spatial triad, which gave identity to the rich concepts of people's beliefs and beliefs in objective aspects. Ritual and sacred concepts of Cheshma Ali Damghan, act as a medium to express the value of meaning with factors such as events, rituals, social behaviors and spatial arrangement, and will determine the value and meaning limits in the place. The meaning discussed here refers to the production of a conceptual place created by people as a natural result of their interaction with the built environment. The main purpose of protecting the three sacred concepts in this place is to try to maintain and continue a relationship based on experience between people and their environment, through which the concept of meaning

    Keywords: Cheshme Ali Damghan, Iranian space trilogy, Visual Values, semantic, mythological values